Gość: gość IP: *.skierniewice.vectranet.pl 16.05.11, 22:20 czy bagaz 3 os mozna sumowac i lacznie miec 60kg czy wymagaja aby 1 torba miala max 20kg?prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voyager747 Re: linie Yes bagaz 16.05.11, 22:25 a chciałbyś podnosić i przerzucać 60o kg walizę ? To jest niedozwolone ze względów bezpieczeństwa, chodzi o pracowników co to ładują i wyładowują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: linie Yes bagaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 22:27 jedna torba/walizka nie moze przekroczyc 32kg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: linie Yes bagaz IP: *.cm-4-1c.dynamic.ziggo.nl 16.05.11, 23:11 Wybieram sie w sierpniu z Itaka do Kemer TTH. Agentka poinformowala nas, ze waga bagazu glownego w liniach Yes nie moze przekraczac 18 kg. Podreczny bez zmian czyli do 5 kg. Natomiast mnie bardziej niepokoja kiepskie opinie o tych liniach jakie znalazlam na innych forach..:( Czy ktos juz z nimi lecial? Jakie wrazenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: linie Yes bagaz IP: *.skierniewice.vectranet.pl 17.05.11, 09:02 32 czy 18? moze ktos wie dokladnie. Pakowac 60 kg nie zamierzam do 1 torby:) ale np 25 do wiekszej walizki .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: linie Yes bagaz IP: *.promax.media.pl 17.05.11, 09:10 Witam ! Ja dostalam potwierdzenie z biura na wylot i rezerwacje na ktorym pisze -waga bagazu glownego 20 kg. podrecznego 5 kg. waga sumowanego bagazu nie moze przekroczyc 32 kg.! A tak jakby co to lece do Kusadasi hotel Pine Bay !! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: linie Yes bagaz IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 17:17 Nie całkiem. 20kg na osobę w YESie z Itaki w bagażu głównym. Mam to w umowie. Jeśli bagaż jest wspólny, to najcięższa waliza nie może przekraczać 32kg, ale oczywiście może wtedy być jeszcze jedna do 8kg, żeby w sumie było 40kg. Małe dzieci (ale nie infanty) mają ten sam limit. Bagaż podręczny 5 kg i tam idą wszelkie rzeczy elektroniczne, bo za ich uszkodzenie w bagażu głównym linie lotnicze nie biorą odpowiedzialności. I ta elektronika do wyłożenia celnikowi do pudła, żeby obejrzał. Płyny do zadeklarowanej pojemności na opakowaniu 10ml, pozamykane dodatkowo w strunowych woreczkach. Nie może być półlitrowa butelka wody, w której na nasze oko telepie się 100ml. Warto poczytać za to umowę - jeśli Itaka ma Europejskie, a chyba tak jest, to bagaż nie jest ubezpieczony! Ja sobie zawsze dokupuję dodatkowe ubezpieczenie w naszym największym towarzystwie i tam oprócz rzeczy typu transport zwłok (samo życie niestety) i brak konieczności wykładania jakiejkolwiek gotówki podczas wizyty lekarskiej mam tez ubezpieczony bagaż. Wiem, że tu pisze częściowo nie na temat, ale może uprzedzę kolejne pytania. I jeszcze jedno - na ciężkich walizach zwykle wieszają kartkę, że HEAVY. Moja ważyła 28kg i naprawdę była pioruńsko ciężka i nieporęczna. Takimi walizami często rzucają. Nie, każdymi rzucają. Polecam foliowanie odkąd mój dżemik z własnych czarnych porzeczek wieziony do Londynu (na życzenie koleżanki) był rozmazany po całym Heathrow... Pranie zawartości walizki - bezcenne. Foliowanie na lotnisku to bardzo droga impreza, cos koło 40zł za sztukę. W Castoramie jest folia przemysłowa, warto kupić za dwadzieścia kilka złotych belkę i owinąć walizki, a zwłaszcza torby - staja sie mniejsze i odstraszają troszkę lotniskowych złodziei. No ale przede wszystkim minimalizuje się ryzyko urwania rączek i wyświechtania waliz do bólu. Myślałam kiedyś, że to totalny obciach, kiedy popatrzyłam na bagaże w pięciogwiazdkowym hotelu w tymże londynie - 80% była zafoliowana i nie byli to ludzie zza wschodniej granicy. Teraz sama w domu foliuję a do walizki wrzucam dwie rolki zwykłej folii spożywczej - też się nadaje i starcza na trzy sztuki sporego bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: linie Yes bagaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.11, 19:19 ile kosztuje takie ubezpieczenie bagażu i przewozu zwłok na 2 tyg. za osobę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: linie Yes bagaz IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.11, 19:33 :-) Ten przewóz zwłok to jedna z opcji. Zabrzmiało gościu, jakbyś chciał ubezpieczyć bagaz bogatej teściowej, a potem ją przetransportować do kraju po nieszczęśliwym wypadku :-D Nam chodziło o doubezpieczenie lekarskie na wsiaką okoliczność, włączając w to sport typu nurkowanie - zapłaciliśmy jakieś 350zł za 4 osoby na 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra00 Re: linie Yes bagaz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 14:40 gdzie zapłaciliście 350 złotych na 2 tygodnie w jakim towarzystwie bo to atrakcyjna cena ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: linie Yes bagaz IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 14:43 W PZU. może to nie było dokladnie 350, ale albo pare złotych mniej, albo więcej, w każdym razie 400 na pewno nie przekroczyło. Jak w tym roku - jeszcze nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli I konkrety IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 15:14 Już się dowiedziałam ile będzie w tym roku. Doubezpieczenie 4 osób ( 2 dorosłe, dwójka dzieci 9 i 14 lat) do kosztów leczenia to 250zł, ubezpieczenie bagaży dodatkowo ok.40zł. Nie ma w tym opcji nurkowania (też doplata rzędu 40-50zł). Do Turcji jest taniej, niż do Egiptu, bo to inna strefa ubezpieczeniowa. I jeszcze jedno - trzeba zawdze pytac o zniżki, mają je na przykład nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: I konkrety IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 17:27 My w poszerzyliśmy w Itace pakiet podstawowy ubezpieczenia i mamy to o czym piszecie, wyszło w sumie 128 zł dopłaty za 2 osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: I konkrety IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 19:23 Czyli cenowo to samo, bo u nas 4 osoby. Nie wiem jakie tam są drobiazgi między wierszami, ale wiem, że rok temu Wezyr proponował cenę zbliżoną, ale opcje gorsze. Trzeba tylko czytać warunki, bo to się ciągle zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: I konkrety IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 20:08 W sumie na 2 osoby 128 zł dopłaty czyli za 4 byłoby 256 zł Odpowiedz Link Zgłoś