Dodaj do ulubionych

nie ma lastów !!!...

05.06.11, 21:37
Planujemy wczasy od 30 czerwca ,w tym roku musieliśmy czekać do samego końca i jest duża obawa, bo nie ma lastów, ceny bardzo wysokie , hotele słabe, a my z dwójką dzieci i co robić?? Jeszcze czekać ??? Co w alternatywie? Pomóżcie !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: sos Re: nie ma lastów !!!... IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.11, 21:53
      2+2 to trudno na lasta , szybciej 2 znajdziesz. Byle co jest obecnie , fakt też przeglądam codziennie- takie 3* że żal z opiniami koszmarnymi, albo miejsce nie takie - Alanya mnie nie interesuje, bo plaza płatna, basen jak chusteczka do nosa i hałas.
      Szukaj nie lastów ale promocji, dla małych dzieci jeszcze kilka okazji złapiesz.
      • voyager747 Re: nie ma lastów !!!... 05.06.11, 22:32
        Można szukać 2 pokoi po 2 osoby, wtedy łatwiej. Jeśli dzieci są powyżej 2 lat, to np. w Itace i tak się płaci jak za dorosłego, na tydzień. A Wy na tydzień chcecie ? W tym roku Itaka obniża ceny na maksa na 1 dzień przed wylotem.
        Turcję ma wiele biur, więc coś się znajdzie.
      • Gość: ewa Re: nie ma lastów !!!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 15:49
        ja tez przegladam lasty dla 2+1 i hotele dostepne w last minute , choc nie tylko to jakas paranoja , tragizm syf i zenada , juz o ich opiniach nie wspominajac
        natmoast 4 gwiazdkowe hotele ceny jak z kosmosu -szok i tez nie WIELE lepsze standardowo
        NIEWIEM SKAD to wynika. turcje chyba sobie daruje

• Gość: serio Re: nie ma lastów !!!... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 07:07
      O tym że nie będzie tyle lastów ile kiedyś biura mówiły już w styczniu , a szczególnie dla więcej niż 2 osób , jeżeli ktoś może sobie pozwolić na planowanie urlopu z półrocznym wyprzedzeniem już dawno ma wczasy wykupione tam gdzie chce , a nie w jakiś 3* i za cenę napewno nie wyższą niż teraz lasty !!
      • hugo43 Re: nie ma lastów !!!... 06.06.11, 07:13
        sama tez szukam w podobnym terminie,tylko ze 2x2os.i tez jest ciezko.ja sprawdzam na ostatniemiejsca.pl.
        • Gość: Ania Re: nie ma lastów !!!... IP: *.limes.com.pl 06.06.11, 09:44
          Dlatego zarówno rok temu, jak i teraz na koniec czerwca, wykupiłam wczasy w styczniu/lutym. Cena przyzwoita, hotel fajny, oferty nie było juz marcu, bo była naprawde fajna i sensowna cenowo.
          • Gość: emi 39 Re: nie ma lastów !!!... IP: *.201.159.178.ip4.galileusz.pl 06.06.11, 11:00
            Jest fajna promocja w Rainbow Tours - hotel May Garden (hotel Stworzony dla dzieci)
            4* all w terminach 22.06 i 29.06.
        • kasia_07 Re: nie ma lastów !!!... 07.06.11, 10:31
          Nie jest tak źle:-) Hugo jeśli jesteś zainteresowana, chętnie pomogę napisz na priv PS.karta jest!!!
        • kasia_07 Re: nie ma lastów !!!... 07.06.11, 10:34
          Nie jest tak źle, Hugo jeśli jesteś zainteresowana aktualnymi ofertami, chętnie pomogę, napisz na priv lub na turystyka@bpstar.pl PS.Karta pobytu jest!!!
    • Gość: Balian z Ibelinu sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: 194.42.116.* 06.06.11, 14:01
      są lasty, tylko trzeba mocno szukać. Jeżeli szukasz norki z plażą to na pewno będzie droższa. Nie wiem po co Ci plaża dla dzieciaków, liczą się zjeżdżalnie i atmosfera. Ja tam bym się nie zabijał na plażę w temperaturze 36 stopni. W Alanyi, masz dobrą tanią 3* z Triady - Club Big Blue, świetna atmosfera, uchlaj i wyżerka, ale 500 metrów od plaży i jak to w Alanyi - blokowisko. Ale hotel w pierwszej 30 na oceniaczu. Last w ubiegłym tygodniu z W-wy dla dwóch osób na 14 dni kosztował 1700 złotych. Polecam też Itakę i ich ofertę, z hoteli np. Lonicerę. Z tanich lastów tylko Egipt, Tunezja, Turcja. Grecja i Hiszpania tendencja zwyżkowa. Pozdrawiam.
      • Gość: janka Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.11, 14:49
        jak napisał poprzednik lasty są co prawda może być ciężej , ja polecam hotel w side -Jasmin całkiem przyzwoity hotelik ze zjeżdzalnią ,400 m do plaży bar na plazy z all oraz bezpłatne leżaki i materace
        • Gość: sos Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.11, 16:53
          Uchlaj ... baliban co ty piszesz- jak ktoś jedzie z dwójka dzieciaków to nie chleje, bo trzeba uważać by dzieciaki sie nie pogubły i nie potopiły. Nie chodzic nad morze... no pewnie, można i hotelu nie opuszczać- potem trudno sie dziwić, że dzieciarnia z rodzicami mówi, że była w Turcji a zapytana nie wie nawet w jakim miejscu ... w hotelu byłam - tyle wie. Nie mówię, żeby ganiać towarzystwo po zabytkach, ale wakacje też są formą poznawania świata.
          powodzenia w szukaniu!
          PS. Te tanie lasty z Itaki - jak wchodzisz na strone to dawno już po nich tylko wspomnienie ...
          • voyager747 Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz 06.06.11, 17:18
            Itaka w tym roku obniża ceny na 2-3 dni przed wyjazdem, to na te tanie jeszcze nie pora. Nie wiadomo czy będą, ale na teraz, 10 czerwca itp. są w miarę przyzwoite oferty.
            Jest jeszcze Wezyr, GTI, Exim,wszyscy prawie mają Turcję.
            • Gość: Balian z Ibelinu Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: *.toya.net.pl 06.06.11, 21:57
              napisiałem, że pełny uchlaj i wyżerka a nie schlaj się jak świnia. a gościu co zaczął wątek o lastach pisze na forum egipskim, że mu drogo forum.gazeta.pl/forum/w,622,125782594,125782594,Drogi_Egipt.html
              więc niech zobaczy jakie są ceny w ośrodku bryza w dźwirzynie. Ja wiem, że najlepszy last to taki, za który płaci biuro a nie turysta. Sorry, ale niektóre lasty w tym roku do krajów, które wymieniłem są tańsze od ubiegłorocznych. Zgadzam się ze stwierdzeniem poprzednika, że najlepiej szukać trzy dni przed wyjazdem. Co do zwiedzania z dziećmi. Przepraszam, ale nie wiem co zapamięta 4 latka. Może 8 latek tak. Więc drogi sosie zabierz swoje dziecko do Kapadocji. Na pewno będzie wdzięczny za lekcje wschodzącego chrześcijaństwa. Pozdrawiam.
              • voyager747 Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz 06.06.11, 22:29
                Teraz np. widziałem bardzo dobre ceny na Kretę z Itaki, 900 pln za 4 * z ALL, to moim zdaniem super cena. Myślę, że Turcja będzie, bo wszystkie biura mają dużo ofert na Turcję i sama Itaka wysyła po kilka samolotów dziennie. Na dobre ceny trzeba poczekać do 27, 28 czerwca.
                • Gość: sandra00 Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 07:16
                  Mimo że nie wybieram się już nigdy nad nasz Bałtyk widziałam ostatnio ofertę pseudo hoteli bo to pensjonaty które może dorównywały może 3 * w Turcji ( nie wiem bo jeżdżę do 4-5* ) ale do takich napewno nie dorównywały , oczywiście pseudo basenik , jakiś pokoik dla dzieci no i wyżywienie HB cena we wczesnym sezonie 2300 za osobę dorosłą plus 1350 z dziecko do dwunastu lat to wszystko za 10 dni średni licząc trzeba wydać na 2+1 za sam pobyt 6000 plus dojazd do Władysławowa i modlitwa o pogodę , no sorry ale w tym wypadku nie wymagajmy jakiś nie wiadomo lastów , bo nawet te 3* muszą na czymś zarobić !
                  • Gość: mm Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 08:38
                    dobra wypowiedź, nad nasze morze chyba nie pojade juz nigdy
                    • Gość: jerzy Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 08:46
                      Zgadza sie ja to stwoerdziłem 3 lata temu i nad BAŁTYKIEM mnie nie zobacza
                      • voyager747 Re: sorry gościu, ale trochę pierdzielisz 07.06.11, 09:48
                        Ja tam zawsze jeżdżę do konkretnego miejsca, zwiedzam, hotel nie jest najważniejszy. Wolę 3 * w Turcji niż 5 w Polsce.
                      • Gość: optym Re: nie ma lastów!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 09:56
                        Nie czekaj na ostatnią chwilę, bo może okazać się,że na ten termin nie ma już miejsc w samolocie albo pokoi typu 2+2. Dzwoń bezpośrednio do biur i pytaj, na stronach internetowych n informacje są już najczęściej nieaktualne. Jeżeli dzieci dobrze znoszą podróż samochodem alternatywą mogą być wczasy z dojazdem własnym lub autokarowym w Chorwacji, Bułgarii, Włoszech, Grecji.
                        • Gość: sandra00 Re: nie ma lastów!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 12:49
                          ja oczywiście poprę Voyagera , ja też wolałabym 3* w Turcji niż nad naszym morzem 5 *
                          • voyager747 Re: nie ma lastów!!! 07.06.11, 13:08
                            :) Ostatnio byłem w Kusadasi w 3 * hotelu, hotel przeciętny, ale Efez, Priene itp. super.
                            • Gość: do Baliana Re: nie ma lastów!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 13:55
                              Nie wiem, skąd wieści, że to 4 latka gnałabym po wycieczkach, bo akurat nie znamy wieku dzieci osoby zakładającej ten watek. Ja ma dwoje dzieci, podróżowałam z nimi najpierw po kraju, potem za granicę i zawsze stosownie do wieku coś pokazywałam - 8-latek zobaczył w Turcji teatr grecki i potem było jak znalazł w szkole, zawsze uczyłam ich nazw stolicy kraju w którym są aktualnie, nazwy morza czy oceanu, w którym moczą kupry, odmiennych zwyczajów - dlaczego to jest meczet a nie kościół a ten pan tak dziwnie coś jęczy kilka razy dziennie...- można taką wiedzę przemycać już przedszkolakom-
                              przepraszam za smrodek dydaktyczny, ale dla mnie wakacje to nie jest czas bezmyślnego lezenia plackiem na plaży lub chlania, choć oczywiście szanuję taką potrzebę u innych
                              sos
                              • mon320 Re: nie ma lastów!!! 07.06.11, 15:02
                                Wracając do głównego wątku. Lasty są i będą. Kilka BP ma specjalne oferty dla rodzin 2+2. Sprawdż Ecco lub Raibow. Ponadto fly.pl ma wg mnie dobrą wyszukiwarkę . Tylko trzeba się na coś zdecydować, a przede wszystkim WIEDŹIEĆ , czego ja chcę.
    • Gość: Ewcia Re: nie ma lastów !!!... IP: *.rdpoland.eu 07.06.11, 15:58
      Bardzo dobra oferta jest z TUI, od 29 czerwca do Grand hotel Artside, (ocena na holidaycheck 5,2), cena za 4 osobową rodzinę na tydzień to 7752 zł z all inclusive, od 22 czerwca jest taniej, bo 6392 zł za 4 osoby. dla dzieci jest brodzik, zjeżdżalnie itp.
      • Gość: turysta Re: nie ma lastów !!!... IP: *.xdsl.centertel.pl 07.06.11, 19:24
        http://www.ostatniemiejsca.pl/?ep3[]=%3Fsid%3Dglabvt7t20io6om0q4ff51oes9c304t0%26lang%3Dpl%26drt%3D8%26sd%3D07.06.2011%26ed%3D28.06.2011%26s%3D5%26tt%3DF%26ds%3D39%253A%26sp%3D4%26st%3DPA%26d2%3DBFRE%26hc%3D725%26g%3D1752
      • Gość: susan Re: nie ma lastów !!!... IP: *.play-internet.pl 08.06.11, 08:30
        Gość portalu: Ewcia napisał(a):

> Bardzo dobra oferta jest z TUI, od 29 czerwca do Grand hotel Artside, (ocena na
        > holidaycheck 5,2), cena za 4 osobową rodzinę na tydzień to 7752 zł z all inclu
        > sive, od 22 czerwca jest taniej, bo 6392 zł za 4 osoby. dla dzieci jest brodzi
        > k, zjeżdżalnie itp.

Kupując w first minute fajny hotel 4*, 4 osoby, dwa tygodnie, cena 7200...aha, początek lipca
        • Gość: susan Re: nie ma lastów !!!... IP: *.play-internet.pl 08.06.11, 08:32
          all inclusive oczywiście

cena około 7 tysięcy za 1 tydzień dla 2+ 2 małych dzieci to nie jest jakaś super atrakcyjna cena

jeśli to samo znajdziesz w first minute, ale za 2 tygodnie
    • azetka100 Re: nie ma lastów !!!... 07.06.11, 19:20
      Nieprawda, że nie ma lastów. Kilka dni temu pytałam w lokalnym biurze, które specjalizuje się w lastach i pani wręcz zasypywała mnie ofertami. Pytałam póki co orientacyjnie też dla 4-osobowej rodziny. Oprócz Turcji fajne oferty były do Grecji - te dwa kierunki szczególnie mnie interesowały.
      Szukając lasta musiałam rozszerzyć swoje preferencje i nie zawężać ich do określonego mikroregionu, kierunku i rodzaju hotelu. Na pewno wtedy będzie prościej coś fajnego upolować, ale na pewno wtedy trzeba szybko podejmować decyzję.
    • Gość: mm Re: nie ma lastów !!!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 08:48
      A ja powiem tak:
      są lasty ale mniej i trochę droższe niż przed rokiem, jednak nauczony tym co mi się przydażyło raczej nie kupię lasta - wybór dużo gorszy i jeszcze się okaże że albo Cię do hotelu innego wywiozą (mają takie prawo) albo coś innego się stanie. Wolę first minute, w tym roku kupiłem w styczniu na 2 tygodnie i obecnie ta sama wycieczka na tydzień kosztuje więcej niż moja na 2 kupiona właśnie w styczniu + wybrałem sobie spokojnie to co chciałem
      • azetka100 Re: nie ma lastów !!!... 08.06.11, 08:59
        Ja także wykupiłam first minute w tym roku (jutro wylot), ale mój kierunek w laście był już około 2-3 tyg. temu tańszy niż ja zapłaciłam. Faktem jest, że w momencie, kiedy do wyjazdu było około 2-3 miesięcy, cena wyjazdu tygodniowego niemal dobijała do tego, co ja dałam za 2 tyg. Gdybym poczekała na lasta, zaoszczędziłabym ok. 1300 zł na rodzinie. I to nie takiego lasta w ostatnim dniu, tylko na około 2 tyg. przed wylotem.

A propo zmiany hotelu: nam 2 lata temu 3 razy zmieniali hotel przed imprezą i to wcale nie był last, tylko first! To było GTI - Turcja.

Jak widać z moich doświadczeń, nie mogę mieć przekonania do jakiejś konkretnej opcji. I first fajny i last, zależy co się komu przydarzy albo nie przydarzy :-)
        • Gość: 2barb do azteka100 IP: *.chelmnet.pl 08.06.11, 18:30
          Fajnie masz ;-)
          Właśnie szukam lasta na 15.06.
        • Gość: Ewcia Re: nie ma lastów !!!... IP: *.034.c91.petrotel.pl 08.06.11, 21:49
          tez to nie jest reguła. Zalezy jak trafisz... na hotel do ktorego jade w polowie sierpnia od ponad m-ca nie ma wolnych miejsc (pytałam w biurze bo znajomi chcieli z nami leciec). Wiec lasta nie bedzie, Wczasy wykupilam w first minut wiec problem mam z głowy. Wtedy mozna wybrac z szerokiej oferty hoteli , ale wiem ze nie zawsze da sie zaplanowac wypoczynek 8 m-cy naprzód, No cóz trzymam kciuki za "lastowiczów", oby Wam sie udało wykręcić coś fajnego
          pozdrawiam
      • voyager747 Re: nie ma lastów !!!... 08.06.11, 09:10
        zawsze kupuję lasty i nigdy mnie nie wywieźli do innego hotelu i nie ma takiego prawa.
        • Gość: karol77 Re: nie ma lastów !!!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 09:19
          Mają taie prawo, może nie wszędzie jest to praktykowane ale są zapisy w umowach że mogą zmienić hotel, tyczy się to lgłównie astów w szczycie sezonu
          • voyager747 Re: nie ma lastów !!!... 08.06.11, 09:30
            byłem z Neckermannem, TUI, Itaką, Wezyrem, Eximem, Scan Holidayem, El Greco,GTI, Jet Touristic i nigdy nie zmienili mi hotelu, wątpię w to prawo.
            • Gość: karol77 Re: nie ma lastów !!!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 09:32
              Byłem z GTI <lol> mam chyba nawet gdzieś umową, mogę na dowód wrzucić
              • voyager747 Re: nie ma lastów !!!... 08.06.11, 09:41
                to jest niezgodne z prawem, takie zapisy, równie dobrze mogliby Ci sprzedać Majorkę a wysłać do Egiptu.
                • Gość: karol77 Re: nie ma lastów !!!... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.11, 10:11
                  nie to nie tak wygląda, zapis że moge przenieśc ale do tego samego kraju i kategorii hotelu, wiem bo tak miałem :)
    • asja2 Re: nie ma lastów !!!... 08.06.11, 08:50
      Ja wykupiłam wycieczkę do Turcji w połowie maja na początek sierpnia 2+2 2 tyg., all, hotel wprawdzie 3*, ale opinie ma rewelacyjne, po raz 1 nie znalazłam ani jednej opinii negatywnej, zobaczymy, cena z gwarancją niezmienności ceny i ubezp. od rezygnacji ok. 7.800, podstawowa cena 7480, gdyby nie to ,że dzieci skończyły 7 lat-byłoby prawie 1800 zł mniej, ale i tak cena atrakcyjna
      pozdr.
      aha była promocja na dzieci
      • dador1 Do asja2 08.06.11, 09:48
        A jaki to hotel jesli można wiedzieć, tez się wybieramy do Turcji 2+2 i szukam czegoś w dobrej cenie.

Pozdrawiam
        Dorota
        • Gość: newsletter_dostał newslettery są dobre IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.06.11, 16:00
          http://www.tui.pl/wakacje-samolotem/blisko-i-cieplo/turcja/riwiera-turecka/hotele;show,2585,bonapart-ayt61013?hotel=5234&kraj=23®ion=65&len=ln68&last_minute=1&wylotz=Wszystkie&wylot_miasto%5B%5D=BZG&wylot_miasto%5B%5D=GDN&wylot_miasto%5B%5D=KTW&wylot_miasto%5B%5D=KRK&wylot_miasto%5B%5D=LCJ&wylot_miasto%5B%5D=POZ&wylot_miasto%5B%5D=RZE&wylot_miasto%5B%5D=WAW&wylot_miasto%5B%5D=WRO

www.tui.pl/wakacje-samolotem/blisko-i-cieplo/turcja/turcja-egejska/hotele;offer,2564,blue-bays-hotel-bjv21019?hotel=5819&offer_price=997&f_lm=1
          • Gość: do poprzednika Re: newslettery są dobre IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.11, 16:54
            akurat ten hotel i miejscowość dla rodziny z dziećmi to kiepski wybór, Bitez to same dyskoteki, a hotel raczej dla młodych niewymgajacych
        • voyager747 Re: Do asja2 08.06.11, 16:54
          patrzyłem dzisiaj na Itakę, to wyjazdy na 11 czerwca są po 800 pln, a na koniec czerwca po 1900-2000 pln, czyli trzeba czekać raczej.
          • asja2 Re: Do asja2 09.06.11, 09:05
            na czerwiec tak, ale w lipcu czy w sieprniu szczególnie przy opcji 2+2 nie wiem, czy znajdzie się coś fajnego, a przy dzieciach ważne są: bliskość ewent. dowóz do plaży, mile widziane animacje, atrakcje w hotelu, baseny najlepiej ze zjeżdzalniami no i jedzenie zjadliwe
            pozdr.
            • Gość: wiooos Re: Do asja2 IP: *.ip.netia.com.pl 09.06.11, 10:30
              a w jaki sposob chcesz lasta na miesiac lipiec? Autorce watku tez proponuje troche lodu na ochlode i zaznajomienie sie, w itace jest PEEEELNO tanich ofert, do 1400zl za osobe jest full wypas hoteli z all in, jak sama mowi LAST Minute, trzeba czekac pare dni przed, tydzien wczesniej juz przegladac oferty, w przypadku Poznania warto patrzec tylko na dwie strony: www.travelteam.pl oraz www.itaka.pl, reszta ma straszna drozyzne.
            • voyager747 Re: Do asja2 09.06.11, 10:40
              zjeżdżalnie, baseny, animacje to ma każdy hotel w Turcji, nawet 3 *, taki Pigale np. w Kusadasi. W zeszłym roku kosztował w czerwcu 800 pln za tydzień.
        • asja2 Re: Do asja2 09.06.11, 09:02
          Hotel to Ark Suite w Alanyi, teraz jak porównałam cenę to jest 560 zł drożej (w sumie), ale z terminami gorzej, został jeszcze chyba koniec sierpnia , czerwiec, w lipcu chyba tylko tydzięń, ale też zaoleży z jakiego miasta jest wylot
          pozdr.
          • Gość: dorka Re: Do asja2 IP: *.limes.com.pl 09.06.11, 10:29
            Ja kupowałam w lutym, w marcu juz nie było mojego terminu na lipiec. Cena w first minute przyzwoita.
    • asja2 Re: nie ma lastów !!!... 09.06.11, 11:08
      Voyager - w czerwcu! na tydzień, a na 2 tyg. w lipcu-sierpniu 2+2 (dzieci 7,5 roku), uwierz mi, przejrzałam masę ofert i jak przychodzi co do czego, to albo nie ma miejsc, albo ceny zaporowe, a co do zjeżdżalni i animacji w Turcji-fakt dużo hoteli je ma, ale wiele nie, a ja wybierając hotel robię to przede wszystkim pod kątem dzieci, gdyby nie super opinie, pewnie nie zdecydowałabym się na 3* w Turcji
      pozdr.
      • voyager747 Re: nie ma lastów !!!... 09.06.11, 12:24
        w takim układzie to chyba musisz w styczniu kupować raczej
        • Gość: Simona Re: nie ma lastów !!!... IP: *.dynamic.chello.pl 09.06.11, 17:32
          Ja czatowalam na 10-dniowke z Katowic z Wezyrem. I tak czatowalam, ze nie ma juz miejsc :(((. Na 2 tyg mnie nie stac. w przyszlym roku juz wczesniej wykupie, bo przy specyficznej ilosci dni to nie tak latwo. Jade na tydzien do Otium Eco Club Side na poczatku lipca, ktos sie wybiera z dzieciakami 7 i 10 lat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka