Dodaj do ulubionych

Alanya - waluta! PILNE

IP: 80.50.133.* 17.08.11, 14:32
Witam,
proszę o info czy mam wziąć dolary czy euro do Alanyi.
Byłam w Bodrum w czerwcu i polecam brać ze sobą dolary - euro miało nie korzystny przelicznik.

dziekuję!
Obserwuj wątek
    • Gość: ZXC. Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.11, 21:39
      W Turcji raczej preferują Euro ale i dolary można zabrać.
      • anetakarpik Re: Alanya - waluta! PILNE 19.08.11, 10:23
        najlepiej wymienić na liry
        • 5katia Re: Alanya - waluta! PILNE 19.08.11, 10:26
          Hej!
          Ja również zawsze do Turcji kupuję liry a dolary biore np na napiwki .
          Pozdrawiam
          Katia
          • mazana_00 Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 11:30
            Kupowałam dolary, a znajomy mi powiedział, że w Polsce nie opłaca się kupować ich lokalnej waluty, bo kantory bardzo mają bardzo wygórowane kursy. A dolary czy euro można kupić tanio np. gieldawalut.pl
    • Gość: mob-os Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.11, 21:45
      Trochę kultury "przyjacielu"
    • turcjapopolsku Re: Alanya - waluta! PILNE 14.01.12, 18:21
      Najlepiej brać euro i wymieniać na liry tureckie na miejscu. . Wszystkich, którzy planują wybrać się na urlop do kraju latających dywanów, sułtanów, fajek wodnych, pachnących przypraw oraz smakołyków, jakim jest Turcja, zapraszamy na nasz blog www.turcjapopolsku.blogspot.com Dowiecie się z niego m.in.: co ze sobą zabrać, co ile kosztuje, jak się targować, znajdziecie opisy wycieczek fakultatywnych, przydatne linki np. z adresami polskich biur podróży w Turcji, możecie na bieżąco sprawdzić jaka panuje tam pogoda, albo jaki jest obecny kurs liry tureckiej. Blog zawiera również wiele innych ciekawostek z poruszania się po Turcji, galerię zdjęć, różne newsy, a w tle będziecie mogli posłuchać tureckiej muzyki. Zapraszamy i życzymy miłego czytania.
      • rationally Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 14:08
        Reklamowany blog niestety bardzo kiepski. Parę informacji typu 'raz byłem i wiem wszystko'. Do tego niestety informacje błędne - np. ważność wizy. I mój hit:
        'brzegi większości plaż w Turcji składają się z kamieni lub głazów' :D
      • simon_r Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 14:38
        euro trzeba kupić w PL po 4,29zł
        potem trzeb aje wymienić na liry ... optymistycznie dostanie się 2,22 NTL za 1 euro
        oznacza to, że za 1NTL płacisz 1,93zł
        później, jesli wszystkiego nie wydasz to albo odkładasz niewykorzystaną gotówkę do skarpety albo znowu wymieniasz na złotówki, oczywiście ze stratą.

tymczasem biorąc kartę bankomatową mBanku wymieniasz zł/liry po kursie 1,88.. i ani grosza więcej a bierzesz tyle ile potrzeba. Jak wszędzie na świecie trzeba obejrzeć dokładnie bankomat zanim umieści się w nim swoją kartę.. no ale to przecież jest oczywista oczywistość.
        • rationally Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 14:51
          simon_r napisał:
          > tymczasem biorąc kartę bankomatową mBanku wymieniasz zł/liry po kursie 1,88.. i
          > ani grosza więcej a bierzesz tyle ile potrzeba. Jak wszędzie na świecie trzeba
          > obejrzeć dokładnie bankomat zanim umieści się w nim swoją kartę.. no ale to pr
          > zecież jest oczywista oczywistość.

Według tabeli opłat mBanku:
          Prowizja od wypłat gotówki w bankomatach za granicą:
          'W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank, pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji.'
          www.mbank.pl/download/taryfy/tpio-29.06.2012.pdf
          www.mbank.pl/karty/debetowe/visa-electron-paywave/#tabs=2
          www.mbank.pl/karty/debetowe/mastercard-debit-paypass/#tabs=2
          I z tego co kojarzę jest również podwójne przewalutowanie (w zależności od waluty rozliczeniowej karty przez EUR lub USD). Piszesz o jakiejś innej karcie?
          • simon_r Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 17:00
            Piszę o karcie która posiadam i którą wypłacałem Liry w zeszłym roku płacąc po 1,81zł za 1NTL.
            • rationally Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 17:06
              simon_r napisał:
              > Piszę o karcie która posiadam i którą wypłacałem Liry w zeszłym roku płacąc po
              > 1,81zł za 1NTL.

Tyle, że w zeszłym roku średni kurs liry w okresie wakacyjnym wynosił poniżej 1,70.
              • simon_r Re: Alanya - waluta! PILNE 29.06.12, 11:16
                byłem na przełomie marca i kwietnia. Za euro Turcy płacili wtedy w kantorach równiutko 2 liry a w PL Euro kosztowało 4,11zł. Więc nie wiem skąd masz to 1,7.
          • Gość: Kasia Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.12, 18:24
            Mbank nie pobiera żadnych opłat przy wypłacie z bankomatów w Turcji (i w wielu różnych egzotycznych państwach). Kiepsko jest jedynie z poleganiem tylko na karcie, kiedy jedzie się na wycieczkę objazdową. Byłam na takiej i dopiero w 3 czy 4 dniu przewodniczka zadbała o zatrzymanie się przy bankomacie. Zawsze dobrze mieć jakieś zabezpieczenie, ale wyciąganie z bankomatu wychodzi najtaniej. Ostatnio brałam w listopadzie kasę z bankomatu, liry przeliczono mi wtedy po kursie 1,82.
            • Gość: Kasia Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.12, 18:27
              A, w tym samym czasie robiłam też "podwójne przewalutowanie" i wymienialam w kantorze. Nie kupowałam euro, bo miałam je z wcześniejszych wypłat czy podróży. I tylko przy wymianie euro na liry (bez wcześniejszego zakupu euro w PL) byłam w plecy na lirze tak koło 0,2 zł.
            • rationally Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 18:51
              Gość portalu: Kasia napisał(a):
              > Mbank nie pobiera żadnych opłat przy wypłacie z bankomatów w Turcji (i w wielu
              > różnych egzotycznych państwach)

Raz jeszcze - mBank nie pobiera opłaty ale pobiera prowizję do 2%, w przypadku gdy wypłaca się walutę inną niż waluta karty (patrz regulaminy!!). W Turcji akurat z karty nie korzystałam ale w innych krajach tak.

A tak w ogóle byłam w maju - EUR kupione po 4,35 wymienione na miejscu po 2,3TRY czyli wyszło 1,89. Kurs średni w tym okresie ok. 1,85.
              • Gość: Kauf Re: Alanya - waluta! PILNE IP: 212.109.132.* 29.06.12, 11:03
                A to jeden mbank jest w Polsce?
                Ja mam kartę Inteligo z aktywną usługą "Bankomaty bez granic" (4PLN miesięcznie - można wyłączyć po wakacjach) i nie biorą żadnych prowizji.
        • jagoda2 Re: Alanya - waluta! PILNE 28.06.12, 22:32
          Oglądając dokładnie bankomat, na co należy zwrócić uwagę?
          • Gość: xxx Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.play-internet.pl 28.06.12, 23:27
            Euro po 4,4 - tam dają 2,2,
            dolar po 3,50 - tam dają 1,75.
            Funt 5,60 - tam daja 2,80.
            Zadna waluta nie ma lepiej.
            Najlepiej wymieniac Euro na liry bądź płacić kartą.
            Na wizę warto 10 GBP mieć, mozna kupic.
            • Gość: tete Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.tvgawex.pl 29.06.12, 08:34
              Nie należy wymieniać kasy na lotnisku w Antalyi, kurs niekorzystny. Przynajmniej tak było w zeszłym roku.
          • simon_r Re: Alanya - waluta! PILNE 29.06.12, 11:20
            A poczytaj sobie TUTAJ
    • Gość: xyz Re: Alanya - waluta! PILNE IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 08:57
      Obecnie w kantorach w PL sprzedaż EURO - 4,28 DOLAR 3,40
      Wie ktos ile płacą Lirów srednio m.in. w BODRUM, ALANYA za 1 dolara i 1 euro ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka