Dodaj do ulubionych

Turyści Itaki mają problem w Side

10.05.12, 11:23
Turyści Itaki mają problem.
Poniżej informacja zamieszczona na portalu o2

Środa, 09.05.2012 21:34

Wykupili wakacje all inclusive. Nie mają gdzie spać!

Przebywamy na wyjeździe all inclusive w Turcji w Side organizowanym przez biuro Itaka z Opola. Zostaliśmy poinformowani, że samolot przyleci nie dziś wieczorem, jak było w planie, ale dopiero jutro rano. I że sami musimy zadbać o to, gdzie spędzić tę noc - napisali do redakcji "Gazety" turyści.
Tamtejszy rezydent poinformował, że w miarę jak będą w hotelu wolne pokoje, będzie je można otrzymać za dodatkową opłatą 60 euro/osoba. Z kolei za 30 euro można w jednym z pokoi przetrzymać bagaże przez kilka godzin.

Dopiero po interwencji "Gazety" pracownicy biura podróży Itaka obiecali, że pokoje dla turystów zostaną na tę noc załatwione.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rety Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: 212.109.132.* 10.05.12, 14:13
      Na forum Opola jest wątek:

Turyści Itaki bez noclegów

• kasia_p45 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 10.05.12, 15:56
      Czy tym samolotem mieli leciec tylko klienci Itaki? Bo jakos nie slychać głosów z innych biur..
      I jeszcze jedno mnie interesuje czy ta informacja przekazana była juz na lotnisku czy wczesniej w hotelu?
    • Gość: brehia78 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 16:47
      Zdumiewa mnie niezwykła krótkowzroczność Itaki - przecież można było przewidzieć, że turyści zrobią aferę, a biuro nie zyska nic, oprócz złej prasy... Dziwią mnie takie "oszczędności", powodujące, że ciężka kasa wydawana na reklamę i marketing idzie w błoto.
      • warmianka35 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 10.05.12, 17:34
        Boże ty widzisz i nie grzmisz.Co to znaczy, że turyści mają załatwiać coś sami? Biuro wywiozło na podstawie umów z nim zawartych, więc psim obowiązkiem biura jest opiekowanie się turystami, aż dopóki nie wylądują na lotnisku w Polsce. Jak nie Ecco, które wczoraj w mediach opowiadało jakieś głupoty, aby wytłumaczyć się ze swojego przekrętu, to teraz jeszcze następny geniusz. Jak tak dalej pójdzie, to chyba faktycznie trzeba będzie zacząć przyzwyczajać się do rodzimych widoków na urlopie.Dobrze, że chociaż turyści nie siedzę cicho przez kilka ładnych tygodni, jak ci oszukani przez Ecco. A ja się zastanawiałam nad podpisaniem umowy z Itaką w tym roku. Dobrze, że wybrałam inne biuro ( mam przynajmniej taką nadzieję, bo okaże się oczywiście po powrocie). Też się dziwię, że dla paru groszy Itaka naraża się na utratę klientów. W końcu to nie najtańsze biuro, a w podobnych objazdówkach specjalizuje się kilka innych tańszych biur. To samo można powiedzieć i o pobytach
      • Gość: mw Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 17:35
        Informację o zmianie godziny lotu otrzymali w hotelu, w pokojach czekały na nich listy z informacją. Z tego co wiem, to Itaka jednak zapewniła im pokoje. Nie zmienia to jednak faktu, że taka sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca. Kiedyś w Egipcie koczowałam od 12(wymeldowanie) do 24, ale nie byłam wtedy z Itaką. Najpierw transfer miał być o 18, ale ciągle się przesuwał w czasie. Współczuję tym ludziom.
        Najgorsze, że 25 maja lecę z tym biurem do Antalyi i zaczęłam się denerwować, zwłaszcza że opinie o przewoźniku, tzn Travel Service nie są pochlebne. Podobno bywają międzylądowania w Czechach, a ja jadąc z trzylatkiem nie mam zamiaru tłuc się po europejskich lotniskach. Co prawda dzwoniłam dziś do Itaki i Pani zapewniała mnie, że międzylądowania nie będzie.
        A czy wiecie coś może o zamykaniu Okęcia w nocy? tzn. przestrzeni powietrznej? Czytałam o przekroczonych normach hałasu i jakichś ograniczeniach w lądowaniu samolotów. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji.
        • kasia_p45 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 10.05.12, 21:38
          No to całe szczęście, że zapewnili im pokoje.
          Ja też słyszałam, że Okęcie w nocy jest nieczynne i to kilka razy więc cos w tym jest.
          Najlepiej zadzwoń tam i sie upewnij..
          • rubin777 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 11.05.12, 08:48
            Tak miałam kiedyś na Lanzarote z Itaką.Samolot nie przyleciał,pęknięta szyba.Ale tu bylo ok.Zaraz na zbiórce o 10 rano rezydent prosił aby wrócić do swoich pokoi,zapewniono posiłki i wylecieliśmy następnego dnia rano.
            Natomiast Rainbow z Krety wywiozło na lotnisko najpierw rano turystów z Katowic,nas z Wawy po południu wiedząc że nie ma samolotu.O 20 odleciały dopiero Katowice,my czekaliśmy jak po nas wróci.Przyleciał po nas ok.1 w nocy i czekalismy do 3 rano bo Okęcie nie przyjmuje lotów.Tu ładnie spisała się wtedy Triada,ich turyści zostali w hotelu i przywiezieni zostali planowo przed odlotem.
            • Gość: mw Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 09:12
              Lot o numerze QS 7508 o godzinie 8:10 do Agadiru liniami Travel Service, z których usług korzysta biuro podróży Itaka został odwołany. Co się dzieje? Naprawdę perspektywa wczasów z nimi zaczyna mnie przerażać. Nie sieję paniki, ale nigdy nie korzystałam z usług tego biura i w świetle ostatnich wydarzeń i nagonki na Itakę sama nie wiem co mam myśleć. Może ktoś ostatnio korzystał z ich usług i jest zadowolony?
              • Gość: mk Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.12, 11:35
                W zeszłym roku o tej porze tej były niezłe przejścia z Itaką i ich liniami Yes Airways.Ludzie czekali po kilkanaście godzin na odloty.Potem w pełnym sezonie wszystko się uspokoiło i było ok.My lecieliśmy w lipcu-wszystko o czasie.No,niestety,znów na początku im nie wychodzi,wzorem roku ubiegłego.
                • imizing Re: Turyści Itaki mają problem w Side 11.05.12, 12:56
                  Też się obawiam lecę z innego biura do Egiptu ale liniami Travel Service akurat ten lo ma więcej biur podróży również Itaka , do tego lot 7 czerwca a 8 zaczyna się Euro może być tłok na lotniskach.
                  • Gość: bumbum Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: 178.73.49.* 12.05.12, 16:50
                    nie martw się - QS7508 został odwołany, ale leci TVP 7508:) Po prostu leci nie jako Travel Service, ale Tracel Service Polska:)
              • Gość: bumbum Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: 178.73.49.* 12.05.12, 16:51
                nie martw się - QS7508 został odwołany, ale leci TVP 7508:) Po prostu leci nie jako Travel Service, ale Tracel Service Polska:)
      • Gość: Anq28 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 14.05.12, 13:18
        Ja myślę, że zwyczajnie nie było takiej opcji by wszyscy zostali w swoich pokojach bo kolejne osoby je miały zająć. Poza tym trochę naginają fakty w tym wątku. Nie mieli przedłużonego pobytu o cały jeden dzień tylko mieli wylot w nocy więc i tak by korzystali z pokoju do wieczora. Bywa, że w standardowej ofercie przelot jest w nocy i ludzie normalnie oddają pokoje o 10:00 i potem do północy czekają na wyjazd z hotelu. Nie bronię Itaki, bo mogli ładniej to załatwić. Chociaż według mnie to sytuacja bez wyjścia. Nie ma opcji by wszystkim zostawić pokoje, a dawanie np. 3 żeby się umyć itd. i tak spotkałoby się z buntem, że każdy nie ma swojego pokoju, że all już nie obowiązuje itd. Obojętnie czego by nie zrobili ludzie byliby źli. Plus za to dla Itaki, że ich nie wystawili po chamsku bo mogli normalnie zawieźć ludzi na lotnisko o czasie, ładnie się pożegnać przed wejściem na lotnisko nie mówiąc nic o opóźnionym locie, poinstruować co i jak i odjechać a oni by czekali tam kilkanaście godzin na opóźniony samolot.
    • des4 lecimy w sierpniu 11.05.12, 16:10
      z itaką, właśnie dostalem sms, że wylot przesunie się z popołudnia na 3 rano następnego dnia i że doba hotelowa zostanie przedłuzona bez dopłaty

mamy cały ekstra dzień więcej :)))
      • Gość: Lu Re: lecimy w sierpniu IP: *.26.euro-lan.pl 11.05.12, 21:56
        W ubiegłym roku Itaka robiła dokładnie takie same numery. Zapłacili spore kary, ale nic to nie dało.
      • Gość: gosc portalu Re: lecimy w sierpniu IP: *.play-internet.pl 11.05.12, 23:17
        Masz szczęście!
        My mamy wylot w nocy o godz. 3.30 (z Izmiru), na infolinii pani powiedziała, że trzeba będzie dopłacić za pokój (25 E od osoby dorosłej), bo doba hotelowa kończy się o godz. 14.00 dnia poprzedniego (tak pierwotnie miała kończyć się wycieczka - kupiona w first minute).
        Do tego na dokumencie podróży ubezpieczenie mamy ważne też do dnia poprzedzającego wylot..
        Szkoda, że tak nierówno traktują klientów :/
        pozdrawiam
        • Gość: turystka Re: lecimy w sierpniu IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.12, 20:29
          Napadacie na biuro, a problemy sa z winy przewoznika. Nie maja kim latac. Moga wam zalatwic przeloty pewnymi liniami, ktore odleca wg rozkladu. Tylko, ze wtedy nie polecicie na wakacje, bo beda za drogie! Czartery zawsze w kolejce do startu spychane sa na psi ogon. Wystarczy jakies glupstwo i spada sie na koniec kolejki i caly plan sie wali. Przylatuje za pozno, nie dostaje zgody na start, bo wazniejsze sa planowe loty. Neckermann z Majorki mial swego czasu poslizg 20 godzin i tez dopiero po awanturze zalatwil hotel i wikt. Tak to juz jest, ze najlepiej przerzucic problem na kogos.
          • nat10 Re: lecimy w sierpniu 12.05.12, 21:59
            gadasz głupoty! 15 lat pracuję w linii lotniczej i wiele charterów zaliczyłam.Kolejka do startu to kolejka,plan lotu też .!!!
            Inna sprawa to brak samolotów lub usterki.
            • Gość: turystka Re: lecimy w sierpniu IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.12, 09:23
              >>>>>>gadasz głupoty! 15 lat pracuję w linii lotniczej i wiele charterów zaliczyłam.Kolejka do startu to kolejka,plan lotu też .!!!
              Inna sprawa to brak samolotów lub usterki. <<<<<

To musisz jeszcze pare lat tam popracowac. Zeby nauczyc sie kultury wypowiedzi tez.
              • nat10 Re: lecimy w sierpniu 13.05.12, 09:56
                Kultura moich wypowiedzi zmienia się ,jak mówię o charterach i naszych kulturalnych pasażerach :( expertach lotnictwa :)
          • warmianka35 Re: lecimy w sierpniu 12.05.12, 22:10
            Mnie jako turystę nie interesują przepychanki biura z przewoźnikami ani autokarowymi ani samolotowymi. Po to podpisuję umowę z biurem, aby potem o nic się nie martwić. W końcu za coś biorą pieniądze. Przyjmując twój punkt widzenia tak samo można by tłumaczyć złą obsługę w hotelach lub marne jedzenie. Jeżeli biuro w swoim katalogu lub na stronie internetowej poleca jakiś hotel to jednocześnie też bierze odpowiedzialność za to, że turyści zostaną tam obsłużeni tak jak to jest napisane. Jest tyle hoteli, że jest w czym wybierać, więc biuro powinno współpracować z takimi hotelami, które nie zaliczają większych wpadek. To samo tyczy się przewoźników. Jak nie jeden to drugi. Gdyby nie turyści, to nie jedna linia lotnicza by już padła. I dodam jeszcze, że na przykład, mojego pracodawcę nie interesuje jaki środek transportu sobie wybiorę, mam po prostu na czas być w pracy. Podobnie jak biuro turystyczne mnie też obowiązuje jakaś umowa. I jeżeli są jakieś poślizgi w wylotach, to biuro powinno na własny koszt zapewnić turystom noclegi a nie spychać wszystkiego na swoich klientów. Prowadzą działalność gospodarczą, a więc powinni liczyć się z nieprzewidzianymi kosztami. Najwyżej dana wycieczka lub pobyt przyniesie im stratę, którą pokryją zyski z następnych wyjazdów. A kto się martwi jak ja mam nieprzewidziane wydatki, bo na przykład, coś się popsuje w domu ? Jak my, turyści, będziemy tylko kulić ogon pod siebie, to jakość usług turystycznych raczej nie będzie się poprawiała.
            • Gość: gtw dziwne IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 12.05.12, 22:48
              kilka razy, z kilkoma biurami, także z itaką, zdarzył mi się wylot w nocy, dokupywało się wtedy late checkout, ale pokój zawsze kosztował 20-30 €/$ cały, nie na osobę, nawet jeśli nie byliśmy większą ekipą, wystarczyło się z kimś dogadać i dokupić ten pokój na spółkę, wtedy wychodziło perę euro za rodzinę

no i zawsze AI było do końca
        • Gość: mw Re: lecimy w sierpniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.12, 22:46
          Właśnie wróciłam z Turcji. Travel Service spisał się bez zarzutu, wszystko o czasie, bez żadnych opóźnień. A ponieważ wracaliśmy 1czerwca, wszystkie dzieci dostały prezent od linii lotniczych- coś na wzór happy meal z McDonald's. Co prawda Itaka zmieniła nam hotel, o czym dowiedzieliśmy się po przylocie do Antalyi, jednak ogólnie wszystko było ok
    • sim-ba4 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 13.05.12, 17:18
      Mamy bardzo podobną sytuację. Umowa zawarta jest na pobyt od 25 lipca do 8 sierpnia, ale wracamy 9 sierpnia. Wylot z Antalyi o godzinie 3:00 nad ranem. W związku z tym nie wiem, jak będzie wyglądać sprawa ubezpieczenia. W umowie jest tylko do 8 sierpnia. Dzwoniłem do Itaki. Powiedzieli żeby się tym nie przejmować, że ubezpieczenie będzie na pewno działać też 9 sierpnia. Co wy o tym myślicie?
      • warmianka35 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 13.05.12, 17:54
        A dlaczego ma działać, 9 sierpnia, jeżeli na polisie będą daty 25.07-08.08 ? Chyba po to wpisuje się daty, aby dokładnie było wiadomo w jakim terminie obowiązuje ubezpieczenie. Nigdy nie miałam takiej sytuacji, ale na waszym miejscu zadzwoniłabym do pewniejszego źródła informacji czyli do jakiegoś towarzystwa ubezpieczeniowego, na przykład do tego, z którym wasze biuro współpracuje. Panie przy telefonach w biurach podróży czy na infolinii nie zawsze udzielają właściwych informacji. Czasami to samo biuro a co osoba odbierająca telefon, to inna informacja. W razie jakiejś nieprzyjemnej przygody w czasie wyjazdu odszkodowanie, koszty leczenia itp. będzie płacił ubezpieczyciel a nie biuro podróży. Poza tym jak ktoś wykupuje ubezpieczenie to płaci jakąś kwotę za każdy dzień, który widnieje na polisie. A wy 9 sierpnia nie będziecie mieli już opłaconego, więc dlaczego ubezpieczenie ma działać? Ale może o czymś nie wiem? Nie mam nic wspólnego z ubezpieczeniami, dlatego być może jestem niedoinformowana. Dlatego dla waszego bezpieczeństwa radziłabym dowiedzieć się u źródła. Poza tym, na waszym miejscu dowiedziałabym się w biurze, o której macie wykwaterowanie z hotelu i czy w związku z tym nie będziecie gdzieś koczować przez kilkanaście godzin, bo nie jest to sytuacja zbyt komfortowa. Ja osobiście wolałabym o czymś takim wiedzieć wcześniej, aby potem nie być zaskoczoną.
    • sim-ba4 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 13.05.12, 20:49
      Na temat czasu pobytu w hotelu po wykwaterowaniu (g.12-ósmy sierpnia,wylot g.3-dziewiąty sierpnia) Itaka odpowiedziała tradycyjnie,że to właściwie nie jest ich problem i tak naprawdę to oni dokładają jeden dzień ekstra,więc powinienem być zobowiązany, a na samolot można gdzieś w kącie poczekać.Ewentualnie na koszt własny dokupić pokój,jeśli będą wolne miejsca.Taka bez sensu dyskusja z odpowiednio przeszkolonym pracownikiem Itaki.Pozdrawiam.
      • Gość: Bella2012 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.ejedrzejow.pl 13.05.12, 21:33
        No to dziękuj :) i się ciesz, że nie dołożyli Ci "ekstra" kilku dni:P to dopiero byłaby "promocja":P
        • sim-ba4 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 13.05.12, 22:10
          Nie zamierzam pokornie dziękować Jeśli będą stwarzać nadal problemy,odstąpię od umowy,nie oni jedni organizują wczasy,a hoteli w Turcji cała masa .Itaka łaski nie robi,za 5 tyś/os.bez problemu kupię w innym biurze.
          • Gość: gosc Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.play-internet.pl 14.05.12, 11:13
            A możesz bez kosztowo odstąpić od umowy? Mi na infolinii pani powiedziała, że nie mogę, bo zmiana dotyczy godzin wylotu (nieważne, że data też się zmienia).
            Cóż, wygląda na to, że ostatni raz jadę z Itaką :/
      • warmianka35 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 13.05.12, 21:58
        A czasami te mądrale z Itaki nie powiedziały, co macie zrobić przez tyle godzin, w tym kilka godzin nocnych, jak nie będzie wolnych pokoi? Nie podróżowałam nigdy z Itaką, ale gdy podróżowałam z Triadą lub Alfa Starem, to zabierana byłam z hotelu od razu na lotnisko. Jak jest w pozostałych biurach, nie wiem. Jestem ciekawa dlaczego Itaka wiedząc jaka jest różnica między wykwaterowaniem a wylotem nie proponuje od razu przy zawieraniu umowy możliwości zapłaty za przedłużenie pobytu w pokoju. Wy będziecie w samym szczycie wyjazdów urlopowych, więc może się zdarzyć, że nie będzie wolnych pokoi. Stwierdzenia biur, że po wykwaterowaniu nic ich już nie interesuje, to po prostu jakaś paranoja. No, ale człowiek uczy się na błędach. Na drugi raz będziecie omijać Itakę
        • Gość: m Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.12, 06:05
          Też mamy taką sytuację.Koniec pobytu 1 sierpnia,a wylot 2 o 3 nad ranem.Ale nie narzekamy,mimo,że mamy małe dziecko.Jakoś się coś zorganizuje.Najważniejsze,że lecimy pogrzać się w słońcu,a nie nad Bałtyk i nie zostajemy w domu...
          • Gość: Anq28 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 14.05.12, 13:40
            Ludzie jak macie wylot o 2-3 w nocy to musicie być na lotnisku między północą a pierwszą. Z Alanyi jedzie się ponad 2h więc wyjazd z hotelu będzie nieco po 22. Więc pisanie, że nie będziecie mieli gdzie spać w ostatnią dobę jest śmieszne. Każdy normalnie funkcjonuje do 22. Jedynie z małymi dziećmi będzie problem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by w gorącej Turcji ułożyć dzieciaczka do snu na dworze w wózku gdzieś pod palemką itd. W ciągu dnia normalnie można plażować itd.

Akurat w Alanyi to tak niefajnie wygląda, że pokój trzeba opuścić o 10 czy 12 a wylot o 2 w nocy. Trzeba jednak mieć na uwadze te 4,5-5h przed wylotem na dojazd i odprawę. Dlatego biuro nie wykupuje noclegu bo to jest zwykły wieczorny wyjazd. Inną sprawą jest natomiast możliwość odstąpienia od umowy w związku ze zmianą daty powrotu. Chociaż moim zdaniem tylko głupiec by odstąpił chociaż nie musi bo może wziąć dzień więcej urlopu. W każdym innym przypadku traci się cały dzień wakacji przez ten długi transfer do Alanyi, a tutaj jest ten cały dzień w prezencie dzięki nocnemu przelotowi.

Już wiele razy miałam wyjazd z hotelu koło 21-22 i cały dzień normalnie funkcjonowałam. Prawie zawsze hotel udostępnia całej grupie jeden pokój na przebranie się, umycie itp. Przy czym jest to inicjatywa hotelu więc jak ktoś jechał po recepcjoniście i ogólnie nie lubi on klientów danego biura bo mu uprzykrzają życie to na pokój nie ma co liczyć. Najlepszą formą spędzenia sensownie tego ostatniego dnia jest wykupienie wycieczki fakultatywnej. Ja tak zawsze robię i jestem zadowolona. Realnie czuję, że mam dłuższe wakacje a nie, że siedzę i czekam na wylot w takim już smutnawym nastroju. Na fakultecie nie myśli się o powrocie i jest obiad w programie (nie ma więc przymusu jechać do miasta albo zjadać drogiego lunchu w hotelu). Wracasz do hotelu koło 19, szybkie ogarnięcie się, przebranie, ewentualnie zjedzenie czegoś szybkiego i już wyjazd. Nie biorę jednak fakultetów z późnym powrotem i bardzo dalekich bo różnie bywa:)
            • Gość: Wiola Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.12, 14:24
              Po pierwsze nie każdy jest w hotelu w Alanyi , np. z Belek transfer na lotnisko trwa ok. 30-40 minut, więc transfer na lotnisko może być po północy jeżeli wylot jest np. 0 3 nad ranem. O dzieciach już nie wspomnę, bo żadne dziecko nie będzie wieczorem spało po palemką. Jeżeli pokój trzeba opuścić o 10 czy 12, a w czasie sezonu w Turcji może być nawet 36-38 stopni to nie ma nawet miejsca, żeby w klimatyzowanym pomieszczeniu trochę odetchnąć od tego upału. Każde przebranie się, czy umycie to już spory problem. A wycieczka fakultatywne w ostatnim dniu to dla mnie kompletne nieporozumienie. Podróż powrotna, szczególnie z dzieciakami jest męcząca (przejazd autokarem, pobyt na lotnisku, przelot itd.) i fundowanie sobie jeszcze wycieczki fakultatywnej w tym dniu (też na ogół męczące przejazdy i zwiedzanie) to naprawdę jakiś hardcore. A w dodatku w niektórych w hotelach niższej kategorii po opuszczeniu pokoju zabierają opaskę all inclusive i za wszystkie posiłki i napoje w ciągu całego dnia (z wyjątkiem śniadania) trzeba dodatkowo płacić (dotyczy to osób, które mają wykupioną opcję all), (na szczęście w lepszych hotelach na ogół, aż do wyjazdu z hotelu można korzystać z all). Poza tym w szczycie sezonu nawet ten dodatkowy pokój na przebranie czy kąpiel, może być bardzo dużym problemem, bo wszystko jest zajęte, a zwolnione pokoje przygotowywane są dla nowych gości i wtedy jedynym miejscem na opłukanie się czy przebranie w ciuchy na wyjazd jest wspólna toaleta.
              Więc ten dodatkowy dzień bez pokoju hotelowego to nie jest żadna radosna przygoda, ale najczęściej męczące oczekiwanie na autokar na lotnisko często w upale i na walizkach.
              • Gość: Anq28 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 14.05.12, 15:54
                Jak ktoś jedzie do Belek gdzie są niemal same drogie hotele to chyba zamiast szczypać się z kasą przedłuży dobę hotelową? Z biurem zawierasz umowę na 7 noclegów. Tak jest w umowie.

Najlepiej każdy by chciał, żeby przylot był rano, żeby być na miejscu o 11 i szybko dostać pokój a wylot żeby był o 20 i do samego końca mieć pokój. A samolot będzie specjalnie pusty przyleci na wieczór...bo przecież nikt nie chce lecieć dopiero wieczorem na wakacje. Rano nie może przylecieć z turystami i czekać na Was bo gdzie zakwaterują nowych turystów, skoro Wy byście zajmowali pokoje.

Jak wylot jest rano to źle bo "kradną" dzień plażowania, jak wieczorem to źle bo nie ma jak po plażowaniu umyć się.

W d.... się poprzewracało. Wasi rodzice pamiętają podróż rozklekotanym PKS nad morze jako wielką wyprawę a Turcja to było nieosiągalne marzenie, a dziadkowie Wasi marzyli o chlebie podczas wojny a co dopiero o podróży PKSem nad morze. Trochę pokory by się przydało!

To się w głowie nie mieści jacy ludzie są obecnie zepsuci, roszczeniowi, egoistyczni, kapryśni i NIEWDZIĘCZNI! Macie takie piękne życie, tyle możliwości...ale Wam źle bo okruszek piasku będzie Was w d.... uwierał w samolocie jak porządnego prysznica nie weźmiecie. Oby Was większe problemy nie spotykały. Dzieci Wam mogą na raka poumierać, mąż w wypadku zginąć, chata spłonąć, ktoś może Was napaść i zgwałcić itd.itd. To są problemy a nie to, że trzeba będzie kilka dodatkowych godzinek spędzić na wakacjach w pięknym miejscu nawet kosztem tego, że przebrać się będziecie musieli we wspólnej toalecie.

A Waszym dzieciom przyda się mała lekcja życia, bo skoro już Wam się pomieszało w głowach i nie potraficie bez emocji znieść malutkiej w skali cierpień świata niedogodności to co dopiero Wasze dzieci?

"O dzieciach już nie wspomnę, bo żadne dziecko nie bę
                > dzie wieczorem spało po palemką. "

Jak dzieciak będzie zmęczony to zaśnie pod palemką. Jak będzie głodny to zje sucharka zamiast rosołku (inny wątek). Nie jest głodny to niech nie je, nie jest śpiący to niech nie śpi, a nie że kaprysi.

• nat10 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 14.05.12, 16:01
                  Mam nadzieję,że będziesz mądralo miała kiedyś dzieci i wtedy zobaczysz,że podróżowanie z nimi to nie to samo,co w latach singlowania!!!A może lepiej nie miej dzieci.
                  • nat10 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 14.05.12, 16:04
                    i jeszcze jedno.Ja np szukając wyjazdu,brałam pod uwagę właśnie godziny wylotów/wyjazdów i dlatego a może na szczęscie nie wykupiłam wczasów w Itaka,bo bardzo długo nie podawali ww godzin.A jak ktoś wcześniej wykupił,to niestety postawili go przed faktem dokonanym.
                    • Gość: Anq28 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 15.05.12, 12:59
                      Nie wiem kto tutaj nie powinien mieć dzieci...ja nie jestem na tyle głupia by brać na poważnie godziny wylotu podawane przy rezerwacji, tym bardziej że nawet jest zastrzeżenie do tej umowy, że faktyczne godziny przelotów są podane 24h przed wylotem. Te godziny wylotów podawane przez biura są wabikiem na klienta, loty zatwierdzone są na kilka dni przed rejsem.
                • warmianka35 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 14.05.12, 18:38
                  A dlaczego ja mam nie wymagać jeżeli płacę niemałe pieniądze? Chyba nikt mi za darmo wyjazdu nie organizuje? I co ma do tego jakiś rozklekotany PKS? To były inne czasy. Moje dzieci i wnukowie pewnie będą miały jeszcze więcej możliwości niż my obecnie, i bardzo dobrze, bo na tym chyba polega postęp, że każde następne pokolenie żyje w lepszych warunkach.A ja może chcę, żeby mi się w d....pie poprzewracało w czasie wakacji, bo cały rok ciężko na to pracuję i nie chcę dodatkowo się stresować w czasie wakacji jakimś wielogodzinnym koczowaniem na walizkach szczególnie jak pojawia się jakieś nieprzewidziane opóźnienie. W końcu do obowiązków biura powinno należeć nie tylko branie kasy ale też i opieka od początku do końca nad turystami.
                  • Gość: Anq28 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 15.05.12, 12:56
                    To czy to są małe pieniądze to ocena subiektywna. Jak dla mnie możliwość podróżowania po całym świecie w ramach rocznego przyoszczędzenia bez większych wyrzeczeń to nie jest wysoka cena. Nie pracowałam w kamieniołomach 15lat żeby uznawać, że ciężko pracowałam na to żeby wakacje były w 100% udane.

Poza tym biuro ma malutkie marże. Większość ceny to koszty. Zawsze możesz na własną rękę jechać jak coś Ci nie pasuje z biurem.
            • Gość: Jula Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.12, 18:05
              Ja też uważam, że pomysł na wycieczkę fakultatywną w dniu kiedy w perspektywie jest całonocny lot (cała noc w autokarze, na lotnisku i w samolocie), to jakiś diabelski wymysł, zniesie to tylko jakiś cyborg, ale nie rodzina z dziećmi. Ja byłam 2 razy w hotelach w Belek i w tych komfortowych hotelach nie ma problemu z przeżyciem kolejnego dnia po opuszczeniu pokoju, bo cały czas jest opcja all inclusive i dostęp do wszelkich udogodnień w hotelu, ale nawet w tych dobrych hotelach uciążliwy jest prawie cały dzień bez możliwości odpoczynku w klimatyzowanym pokoju, a najczęściej nie ma możliwości dokupienia dodatkowej doby, bo hotele w szczycie sezonu są maksymalnie obłożone. Ja dotychczas latałam z TUI do Turcji i tak się nieźle składało, że wyloty powrotne były o przyzwoitej porze, w ubiegłym roku z hotelu wyjechaliśmy o ok. 18.
              W tym roku też jest super, bo wylot do Turcji mamy o 6.40 rano, a powrót do Warszawy z Antalyi o 20.00, więc cały dzień do przodu, bez konieczności późnowieczornego i nocnego koczowania w hotelu.
              Jadę do Delphin Palace 25.07.
              • Gość: elarz Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.ostrowmaz.mm.pl 14.05.12, 22:09
                Wiadomo, że doba hotelowa kończy się o 12 i w pełni sezonu trudno o jej przedłużenie (jeśli jest taka możliwość to robimy to). Z Itaką byłam 7 razy, w tym w Turcji 5. W 2011 w Belek (Jacaranda 5* All, suuuper!). Wyjazd z hotelu ok. 1 w nocy, opasek all nam nie zabierali po oddaniu karty do pokoju. Cały dzień plaża, basen, miły wypoczynek. Walizki w przestronnym lobby barze gdzie było bardzo dużo miejsca, miękkie kanapy, można było naprawdę odpocząć. Po plażowaniu, przed kolacją kąpiel w hotelowym SPA (ręczniki nam dano), miło, grzecznie, uprzejmie. Kolacyjka, spacerek, muzyczka, przekąski o północy w barze przy plaży. Barman zaproponował zrobienie kanapeczek na podróż. Ludzie pamiętajcie, że o godzinach lotu nie decyduje biuro. A reszta to już kwestia hotelu.
                • Gość: Anq28 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.173.6.103.tesatnet.pl 15.05.12, 13:17
                  Dobrze drodzy "turyści" do krwi ręce sobie w pracy zdzierający, którzy nie są w stanie znieść małej niewygody.

Czego oczekujecie od biura?

1. Wiadomo, że hotel sprzedaje noclegi w trybie 7dniowym i zazwyczaj nie ma szans na przedłużenie pobytu bo kolejna tura turystów przyjeżdża. Tak jest na całym świecie. Doba hotelowa to doba hotelowa. To z Panią Krysią z Łeby można się na kwaterze dogadać co do godzin wyjazdu. W hotelach NIE!. Obsługa sprzątająca pracuje w określonych godzinach, przygotowuje pokoje dla nowych turystów.

2. Biuro nie załatwi chociaż 2-3 pokoi, bo nawet jak zapłaci za tą jedną dobę, to przez resztę turnusu pokój byłby pusty co się hotelowi nie opłaca. Każdy hotel przyjmuje grupy w określone dni a nie codziennie. Wiadomo, im większy hotel tym większe szanse na to i zazwyczaj te większe, dobre hotele nie robią problemu i wówczas biuro załatwia takie pokoje.

3. Nie ma możliwości przesunięcia godzin przelotu. W określonych godzinach można startować albo lądować od kiedy zamknięto dla nocnych przelotów lotniska w PL. Godziny szczytowe są najdroższe jeżeli chodzi o korzystanie z lotniska i zarezerwowane są dla lotów rejsowych, zostają więc głównie wieczorne lub poranne. Tym samym żeby być o świecie w PL samoloty muszą wylecieć z takiej Turcji czy Egiptu w nocy, albo koło południa. Jak wylatują w nocy to źle bo dzieci płaczą, jak wylatują koło 12-13, źle bo wyjazd z hotelu jest koło 10 i wówczas biuro "kradnie" nam cały dzień. Loty są tak zorganizowane żeby samolot nie musiał "spać" na obcym lotnisku bo to sporo kosztuje, a trzeba wziąć pod uwagę, że obsługa samolotu musi się wymieniać w danym kraju po określonej ilości godzin.

Czego więc chcecie? Tak, żeby to było logiczne rozwiązanie. A nie że pusty samolot czeka na Was do wieczora na lotnisku a wy zajmujecie pokój do 18, żeby nie tracić dnia ale żeby też nie czekać na walizkach.

Wystarczy podstawowa znajomość logistyki by wiedzieć, że nie jest realne przy ograniczeniach finansowych dopasowanie wszystkiego. Biura mają ogromne ograniczenia finansowe i muszą korzystać z najtańszych rozwiązań przelotu. Nie bez powodu przelot charterem kosztuje mniej niż tysiąc złotych podczas gdy rejsówka w dogodnych godzinach kosztuje 3xtyle.

Ja osobiście Wam współczuję. To musi być straszne nie cieszyć się życia i widzieć problem w tak przyziemnych sprawach.
                  • Gość: brehia78 Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.12, 14:00
                    W 100% popieram Anq28! Wiele osób narzeka zarówno na wczesny wyjazd z hotelu, jak i na wyjazd w godzinach wieczornych. Nie rozumiem, czego takie osoby oczekują. Dodatkowo irytuje mnie zasłanianie się dziećmi - dawanie do zrozumienia, że turyści z dziećmi powinni być jakoś szczególnie (lepiej!) traktowani. Z jakiej jakiej paki, ja się pytam? Pozdrowienia dla Anq28 :))).
                  • Gość: Jula Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 18:15
                    "1. Wiadomo, że hotel sprzedaje noclegi w trybie 7dniowym i zazwyczaj nie ma szans na przedłużenie pobytu bo kolejna tura turystów przyjeżdża. Tak jest na całym świecie. Doba hotelowa to doba hotelowa. To z Panią Krysią z Łeby można się na kwaterze dogadać co do godzin wyjazdu. W hotelach NIE!. Obsługa sprzątająca pracuje w określonych godzinach, przygotowuje pokoje dla nowych turystów.

2. Biuro nie załatwi chociaż 2-3 pokoi, bo nawet jak zapłaci za tą jedną dobę, to przez resztę turnusu pokój byłby pusty co się hotelowi nie opłaca. Każdy hotel przyjmuje grupy w określone dni a nie codziennie. Wiadomo, im większy hotel tym większe szanse na to i zazwyczaj te większe, dobre hotele nie robią problemu i wówczas biuro załatwia takie pokoje."
                    No nie, jak to wymyśliłaś, że hotele przyjmują w jakimś systemie 7 dniowym, przecież to nonsens. Do hotelu cały czas ktoś przyjeżdża, w ciągu całego dnia i często nocy, przez wszystkie 7 dni tygodnia. Przecież w hotelu są ludzie z bardzo wielu krajów, skąd samoloty przylatują o różnych godzinach w każdym dniu tygodnia i wtedy przecież przyjeżdżają do hotelu, a nie czekają na jakiś określony dzień tygodnia. Wiem,że np w Niemiec czy Rosji samoloty do Turcji przylatują codziennie i to kilka razy w ciągu dnia w zależności z jakiego miasta, przecież nawet turyści z Polski z Warszawy mogą lecieć np. np we wtorek, a z Warszawy w środę, czartery, z TUI z którym lecę wyloty z Warszawy do Turcji są w środy i soboty, więc o jakim systemie 7 dniowym piszesz. W hotelu bez przerwy zwalniają się pokoje, bo odjeżdżają jacyś turyści , a za chwilę przyjeżdżają nowi z jakiegoś innego kraju. Przecież chyba widziałaś to wielokrotnie, że jak ty siedzisz na basenie czy na plaży to w recepcji jest ciągły ruch.
                    W hotelach nie ma żadnych turnusów, chyba, że właśnie może w jakimś pensjonacie nad polskim morzem, gdzie przyjmują nowych gości tylko np. w soboty, bo poprzedni wtedy wyjeżdżają.
                    Biura podróży mają jak najbardziej możliwość negocjowania z przewoźnikiem godzin wylotu, przy czym im większe biuro podróży wysyłające więcej turystów tym większą ma kartę przetargową, ja już od dłuższego czasu nie miałam lotu nocnego, a wyjeżdżałam do Turcji, na Majorkę, Kretę i Teneryfę i zawsze godziny przelotu były znośne (od wczesnego rana do wieczora), chociaż oczywiście nie był to wylot rano, a powrót wieczorem.
                    Ja zawsze tak sobie organizuję wakacje z biurem podróży, że (przynajmniej jak dotychczas) miałam zawsze udany urlop i nigdy nie narzekałam na godziny lotu, bo wybieram zawsze dobre hotele, gdzie nawet kilkugodzinne czekanie na samolot po opuszczeniu pokoju jest bezproblemowe, a latałam najpierw z małymi dziećmi, a teraz już z nastolatkami.
                    Ja wymagam od biura jedynie tego, żeby wywiązało się z tego na co się umawialiśmy i za co zapłaciłam.
                    • sim-ba4 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 15.05.12, 20:57
                      W całości popieram.Płacę dość duże pieniądze, więc też odpowiednio wymagam.Bp.nie działają charytatywnie.Anq 28 może też i do Turcji jechać rozklekotanym pks,spać pod palmami,jednocześnie słono płacąc-jeśli tak jest mało wymagająca.
                      • Gość: Haneczka40tka Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.wro-com.net 04.06.12, 13:31
                        ANQ!!!! Brawo. Popieram w 100% Nigdy nie będzie tak,żeby wszyscy byli zadowoleni,a wśróc polskich turystów, zawsze, ale to zawsze musi się znaleźć grupa malkontentów. Rozumiem jakies rażące odstepstwa od umowy, zmiany hoteli, dramatyczne opóźnienia wylotów, ale bicie piany w sprawie doby hpotelowej albo godziny odlotów??? Doba hotelowa obpowiązuje na całym świecie i nie jest żadną nowością a czertery zwykle latają w takich godzinach gdy opłaty lotniskowe są najniższe a samolot jest w ciagłym (prawie) ruchu. Inaczej nie latalibysmy do Turcji, Tunezji, Egiptu itd za przysłowiowego tysiaka czy dwa, lecz znacznie drożej. No ale nawet jak jeden będzie zadowolony to drugi i tak zniesmaczony...

Anq, pozdrawiam!!!!
                    • Gość: Ada Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.unknown.vectranet.pl 04.06.12, 20:27
                      Wydaje mi się, że Anq chodziło o grupy zorganizowane. Jeśli hotel ma podpisaną umowę z biurem turystycznym, to wiadomo że to biuro ma zagwarantowane miejsca dla osób które wykupiły wycieczki. I jeśli posiadają miejsca dla tych co przyjeżdżają ot tak sami lub wcześniej zamówią pobyt to dostaną miejsce. Ten 7 dniowy system rozumiem na takiej zasadzie, że ludzie nie wyjeżdżają za granicę na 1 dzień tylko minimum na 7 lub więcej. Nie wiem czy rozumiesz co mam na myśli.
    • misia354 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 05.06.12, 21:08
      Ludzie uwazajcie!!! Kto ma umowe z ITAKA na powrot 03.08 z Turcji a wraca faktycznie 04.08 jest oszukiwany. Bo w sumie od 04.08 zostajemy bez opieki biura podróży i bez ubezpieczenia. To ze wymelduja nas o 10 z pokoi a samolot jest o 4 rano to pikus ale my nic od nich nie mozemy juz chciec od 04.08 ani transfer na lotnisko ani sam lot juz nie sa częścią umowy!!!!! UWAŻAJCIE!!!! I są na to przepisy: par 16a ust.1 ustawy o turystyce. Nie dajcie sie!!! to nie jest przesuniecie tylko lotu ale i dnia powrotu!!!!
      • dziadzio Re: Turyści Itaki mają problem w Side 05.06.12, 21:34
        Witam,
        par. 16a ust. 1. Organizator turystyki, który w czasie trwania danej imprezy turystycznej nie
        wykonuje przewidzianych w umowie usług, stanowiących istotną część programu
        tej imprezy, jest obowiązany, bez obciążania klienta dodatkowymi kosztami,
        wykonać w ramach tej imprezy odpowiednie świadczenia zastępcze. Jeżeli jakość
        świadczenia zastępczego jest niższa od jakości usługi określonej w pro2011-11-02
        gramie imprezy turystycznej, klient może żądać odpowiedniego obniżenia ceny
        imprezy.
        Hm... czy aby na pewno to ten paragraf? A z drugiej strony, na co uważać? jak się nie dać? nie wracać??
        Pozdrawiam
        • misia354 Re: Turyści Itaki mają problem w Side 05.06.12, 21:44
          Nie dać sie tzn wymusic na nich umowe z faktycznymi datami. Dla mnie istotna częścią programu jest powrot do domu w pełni ubezpieczony!
          • dziadzio Re: Turyści Itaki mają problem w Side 05.06.12, 22:37
            Przepraszam, to Ty już wiesz, że wracacie 4.08 zamiast 3.08? na 2 miesiące przed wylotem?
            Pozdrawiam
      • Gość: kingulec Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.itsa.net.pl 06.06.12, 10:18
        Ale tzn ze transfer na lotnisko turyści mają sobie załatwić sami????
        • Gość: kopiuj wklej brawo Re: Turyści Itaki mają problem w Side IP: *.unknown.vectranet.pl 06.06.12, 20:30
          Buahahha ta cała Misia to jest jakiś paragraf i spamerka. Ciekawe w ilu miejscach jeszcze wrzuciłaś ten sam wpis... hmmm może sprawdzić w wujku google? Pozdro!

Same bzdury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka