Dodaj do ulubionych

w który rejon Turcji...?

IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.12, 11:01
kochani, jeśli ktoś z was wie, który rejon Turcji wybrać na pobyt w tym kraju to proszę napiszcie...albo może napiszcie czego - gdzie się spodziewać.?będę wdzięczna - ja , i z pewnoscią wszyscy ci, którzy zaraz zaczną przeglądać oferty biur z zamiarem wyjazdu do tego kraju
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: w który rejon Turcji...? 14.10.12, 11:14
      Zależy czego oczekujesz. Ja byłam na Egejskiej i na Riwierze i poza jedna małą różnicą w klimacie i tu i tu jest pięknie. Warto pojechać w różne miejsca bo Turcja ma wiele do zaoferowania, piekne krajobrazy, mnóstwo zabytkowych miejsc, ciepły klimat, duużo słońca i wyśmienite jedzenie. Kurde chyba zakochałam sie w tym kraju :)))
      • Gość: bilba Re: w który rejon Turcji...? IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.12, 11:45
        a czy mogłabyś przybliżyć, te różnice w klimacie.... i gdzie jest bardziej znośnie dla 6 latka w lipcu??
        • voyager747 Re: w który rejon Turcji...? 14.10.12, 11:46
          już to pisaliśmy na tym forum wiele razy
        • kasia_p45 Re: w który rejon Turcji...? 14.10.12, 12:50
          Bardziej znośnie (jak dla mnie) było na Bodrum (Turcja Egejska). Klimat mniej wilgotny niż na Riwierze.. Aczkolwiek na Bodrum byłam w sierpniu a na Riwierze we wrzesniu więc wielkiej różnicy nie odczułam... Myslę, ze dla 6-ciolatka to będzie bez znaczenia gdzie pojedziesz. Młody organizm lepiej znosi wszelkie niedogodnosci kilmatyczne.
          I jeszcze jedno: woda w Morzu Śródziemnym (Riwiera) jest dużo cieplejsza niż w Egejskim..
          Tak, ze sama musisz zdecydować.. Najlepiej poszukać takiego hotelu gdzie będziesz miała plaże i jakiś fajny Kids Klub dla dzieciaków.. Ja byłam teaz w Club Asteria w Belek i było cudownie... hotel jak najbardziej dla rodzin z dziecmi... duzy teren, duużo zieleni i cienia.. aquapark.. po ogrodzie spacerowały sobie żółwie .. a jedzenie - niebo w gębie :))
        • Gość: alice1974 Re: w który rejon Turcji...? IP: *.Netcominternet.pl 14.10.12, 13:47
          hotel Paradise Side Beach zdecydowanie poczytaj na holiday check jest mini klub, animacje wszystko czego potrzebuje taki maluch a pogoda no cóż jest gorąco i wilgotno tak to już jest na riwierze tureckiej
    • Gość: gość Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 14.10.12, 15:43
      szczegółowe opisy regionów i resortów, każdy znajdzie w katalogach na 2013 i na stronach internetowych touroperatorów (Itaka ma bardzo szczegółowe, ale trzeba poczekać na aktualny katalog), dal niecierpliwych szczegóły dotyczące poszczególnych regionów dostępne są na stronie turcjawsandałach.pl, a dla szperaczy jest dostępne archiwum tego forum. Polecam ci również sprawdzoną wyszukiwarkę. Z szacunku dla siebie i innych staraj się zadawać bardziej konkretnie pytania, jest zbyt wiele regionów Turcji od Wybrzeże Egejskie (płw. Cesme, płw. Bodrum,Region Kusadasi-Didim, Marmaris); Wybrzeże Licyjskie, Anatolia, Stambuł i Marmara, po Region Morza Czarnego a jeszcze więcej jest samych destynacji wiec zastanów się czego oczekujesz zadając pytanie o zestawienie wszystkich regionów Turcji.
      • schwinn1 Re: w który rejon Turcji...? 15.10.12, 23:45
        No właśnie! Jest jeszcze Wschodnia Anatolia i Południowo-Wschodnia Anatolia - jednym (to znaczy dwoma) słowem - Piękny Wschód :) Zatem w który rejon Turcji? Ano w ten wschodni :)
        • Gość: gość Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 16.10.12, 08:47
          dwa zadania to za mało :) "...to proszę napiszcie...albo może napiszcie czego - gdzie się spodziewać."
          • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 18:10
            Myślę, że na początek powinnaś napisać na co się nastawiasz jadąc do Turcji? Czy chcesz zwiedzać czy raczej bardziej interesuje Cię pobyt stacjonarny i wycieczki fakultatywne sprzedawane w hotelach typu "piracki rejs statkiem" bo urlop planujesz głównie pod dziecko i nie będziesz z kilkulatkiem wyruszać na wielkie eskapady.
            Wtedy będzie można lepiej udzielić Ci odpowiedzi :)

Co do klimatu to tak jak już ktoś wyżej napisał nie ma aż tak dużych różnic, więc chyba kierowałabym się na Twoim miejscu innymi kryteriami wyboru. Np. czy chcesz aby hotel był gdzieś w miarę blisko miasta czy nie przeszkadza Ci, że będzie na odludziu. Czy lubisz hotele typu Village gdzie goście kwaterowani są w bungalowach na rozległym, zielonym terenie czy wolisz raczej mieć wszystko "w kupie". Lubisz małe czy duże obiekty? itp. sprawy

• Gość: gość Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 19.10.12, 20:37
              nie ja tu nie stawiam takich ignoranckich pytań,tylko bilba:) moje wpisy też są w tym wątku, ale występuję tu w zupełnie innym charakterze:)
              • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 20:57
                Moja wypowiedź była skierowana właśnie do bilby :) moja wina bo nie sprecyzowałam, przepraszam jeśli poczułeś się dotknięty
                Mimo to, ignoranckie czy nie, postanowiłam na nie odpowiedzieć nakierowując delikatnie autorkę wątku
                • Gość: gość Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 19.10.12, 21:03
                  bardzo uprzejmie z Twojej strony i ja też tak zawsze czynię, ale najwyraźniej bilba porzuciła swój wątek, a może się już się doinformowała i odpowiedni rejon dla siebie wybrała:)
                  • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 21:13
                    he he no najwidoczniej :)
                    zawsze pozostaje nadzieja, że kto inny skorzysta, tudzież podczepi się pod pytanie
                    • Gość: gość Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 19.10.12, 21:20
                      :)
                      • voyager747 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 21:48
                        to jest dość wątpliwe, bo jak następna bilba będzie się zastanawiała dokąd jechać, to na 100 % założy swój wątek, 17y :)
                        • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 21:52
                          Voyager no to założy :) daj spokój, bo zaczynam czuć atmosferę forum Włochy :)
                          P.s. bez obrazy :)
                          • voyager747 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 23:24
                            a, to tam nie byłem dawno
                            • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 19.10.12, 23:27
                              Ja byłam ale mnie zlinczowano :)
                              • voyager747 Re: w który rejon Turcji...? 20.10.12, 12:20
                                pytałaś co lepiej: euro czy dolary ? :)
                                • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 20.10.12, 13:33
                                  he he dobre :) jeszcze o liry by można spytać, ale by mieli pożywkę
                                  nie, pytałam o tę zgubną dla mnie Toskanię i wyszło, że za głupia jestem na wczasy we Włoszech
                                  ale nie ważne :)
                                  dziś sobota, piękne słoneczko świeci a ja w końcu skończyłam obraz i jestem przeszczęśliwa. Forum Włochy to to już dla mnie tylko wspomnienie :)
                                  • Gość: bilba Re: w który rejon Turcji...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 16:24
                                    oj kochani...widzę, ze mnie biedną też z linczowano - tak to jest z pytaniami (wg. niektórych niestosownymi a może prędzej źle sformułowanymi), zadaje się by się dowiedzieć... trudno pytać poprawnie jak się nie wie nic o kraju; szukać chciałam po waszych wskazówkach ;))
                                    forum nie opuściłam i chętnie powróciłam gdy tylko zdrowie wróciło i znów chce się żyć i planować urlop.
                                    czego szukam?
                                    hotelu przede wszystkich czystego, z super basenami, ciekawego, ładnego, dobrze by było żeby było ładnie, dość blisko morza...
                                    zanim zacznę wędrówkę po biurach turystycznych, zasiądę z katalogami chciałam dowiedzieć skrótowo o tym kraju i tzw kurortach w danych rejonach
                                    w innych krajach tak jest, ze np tu jest piękna plaża ale....to i to, w tym rejonie to tak i tak, mam nadzieję, ze choć trochę się wytłumaczylam z "banalnie zadanych pytań" jak to nie którzy nazwali i powiem szczerze, że trochę odpowiedzi ukuły w serce...
                                    pozdrawim i bardzo dziękuje za pomoc i czekam na dalsze uwagi
                                    • eleonora77 Re: w który rejon Turcji...? 24.10.12, 16:46
                                      Bilba :) ja osobiście absolutnie nie mam Ci za złe Twojego pytania. Uważam, że jak ktoś nie chce to nie musi po prostu odpowiadać i już a forum jest od zadawania pytań właśnie :)

A wracając do wakacji w Turcji to tak jak pisałam wyżej napisz na co się tam nastawiasz. Bardziej na wypoczynek czy na zwiedzanie? Lubisz baseny czy raczej preferujesz morze i plażę ? Postaram się pomóc na tyle na ile dam radę
                                    • Gość: gość Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 24.10.12, 20:16
                                      > czego szukam?
                                      > hotelu przede wszystkich czystego, z super basenami, ciekawego, ładnego, dobrze
                                      > by było żeby było ładnie, dość blisko morza...
                                      To ty hotelu szukasz nie rejonu:)
                                      Skoro nie wiesz, czego oczekujesz od rejonu, to polecę ci najlepszy dostępny w ofercie polskich bór. Oludeniz małe miasteczko położone w lagunie (to naturalny rezerwat, przy samej lagunie nie ma hoteli), obok laguny jest jednak piaszczysto żwirowa plaża miejska (cześć plaży jest gruboziarnisty piasek, cześć żwirowata). Jest drugim miejscem po Rio de Janeiro, oferującym najlepsze warunki do paraglidingu. Gdy się leży na plaży oprócz pięknych widoku można obserwować paraglajty na niebie. Oludeniz i lagunę otaczja stromo opadające zbocza góry Baba Dagi. Hotele w Oludeniz mają odmienny charakter niż w pozostałych innych rejonach Turcji. Piękne, nowe, kameralne budynki w stylu lokalnym (Mugla) jedno lub dwupiętrowe, położone w pięknych ogrodach, bujnej zieleni oferują najwyższy wysoki standard usług w Turcji.

Dla czego jeszcze warto przeczytasz Tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,660,95231461,95231461,czy_ktos_byl_ostatnio_w_oludeniz_.html
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,660,83372785,83372785,oludeniz.html
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,660,109727178,109727178,oludeniz_hotel_oludeniz_resort.html
                                      forum.gazeta.pl/forum/w,660,80514848,80514848,Z_oludeniz_samochodem_dokad_.html
                                      • Gość: bilba Re: w który rejon Turcji...? IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.12, 15:40
                                        super podpowiedź...bardzo dziękuje, zaraz siadam do lektury:))) wiecie kochani naprawdę trudno sprecyzować pytanie jeśli się mało albo w ogóle nie zna kraju, trochę poczytalam ale nie ma to jak zapytać ludzi, którzy byli i widzieli...a widzę, że co niektórzy trochę pozwiedzali
                                        pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
                                        • Gość: smok Re: w który rejon Turcji...? IP: *.jjs.pl 26.10.12, 16:45
                                          to nie o to chodzi, że kraju nie znasz. Pytanie brzmi czego oczekujesz od udanych wakcji, jakich atrakcji oprócz samego hotelu. Czy najważniejsza jest plaża, czy lubisz bardziej podziwiać przyrodę, czy rzymskie ruiny, czy lubisz relaks na statku, czy raczej ekscytuje cię spływ wartka rzeką, a może lubisz wycieczki, czy raczej eskapady terenowym samochodem? czy cenisz sobie miale spokojne meijsca, czy przeciwnie wolisz gdy jest głośno i tłoczno, czy małe porciki z romantycznymi zachodami słońca czy duże porty z promami odchodzącymi na greckie wyspy? Bo w Turcji jest wszytko tylko napisz czego oczekujesz konkretnie od udanych wakacji. Bo jeśli sam hotel przy plażą wystarczy i aby w miejscowości było dużo możliwości wszelkiej rozrywki , coś do zwiedzania na własną rękę i duży wybór wycieczkę fakultatywnych w okolicy to wybierz Alanię gdzie możesz skorzystać z polskiego biura podróży za polowe ceny niż u rezydenta. Opis Alanii i wycieczek w regionie znajdziesz tu www.alanyaonline.pl/pl/. A jeśli wolisz miasto mniejsze w tym regionie, z romantycznym porcikiem z historią i ruinami pamiętającymi starożytnych rzymian to wybierz Side.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka