Dodaj do ulubionych

kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomocy!

IP: *.udn.pl 30.07.04, 12:03
Witam,
we wrześniu w naszej szkole mamy mieć gości z Turcji. Chcemy, zaskoczyć ich
(mile) i nauczyć nasze dzieci jakiegoś krótkiego, popularnego wierszyka (typu
nasza "Kaczka dziwaczka"), łamańca językowego (jak „stół z powyłamywanymi
nogami") czy cos podobnego... Proszę nam pomóc. Liczymy na wasze zrozumienie
i przychylność...
Z góry dziękuję i życzę miłego dnia
Obserwuj wątek
    • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 30.07.04, 12:38
      proszę też o przełumaczenie na język polski - DZIĘKUJĘ!!!
      • Gość: nosek Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.acn.waw.pl 31.07.04, 12:05
        A co z wymową, też przez net?
    • Gość: Podejrzliwa Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.07.04, 11:44
      Przepraszam czy w tym wrześniu to masz moja droga jakiś najazd obcokrajowców
      czy to zwyczajna podpucha? Grecy i Turcy naraz ? To szalenie interesujące
      zjawisko ale życze powodzenia.
      • Gość: sionia do podejrzliwej IP: *.udn.pl 01.08.04, 00:39
        to nie podpucha... we wrzesniu organizujemy spotkanie reprezentacji kilku szkół
        europejskich - Austria, Węgry, Litwa, Grecja, Turcja, Hiszpania i my... powiem
        więcej- Greczynka i Turczynka będą mieszkać w jednym pokoju... i jeszcze jedno -
        nie można być tak podejrzliwym, to utrudnia życie...
        Pozdrawiam, wierzę, że ktoś mi pomoże...
        • kiranna Re: do podejrzliwej 01.08.04, 22:46
          Fajny pomysl :) powodzenia!

Turczynka z Greczynka w jednym pokoju to tez niezla mysl.
          Wbrew temu co sie pisze w naszych mediach oba narody nie sa az tak sobie
          nieprzyjazne, polityka polityka, a zycie - zyciem ;) Po trzesieniu ziemi w
          Istambule kilka lat temu to wlasnie Grecy przybyli najszybciej z pomoca. Wielu
          Grekow nadal mieszka w Turcji, szczegolnie w Istambule, tylko nie nazywaja
          siebie Grekami, a Rumami, maja swoje koscioly, szkoly, szpitale, itd, podobnie
          zreszta jak Ormianie.

pozdrawiam :)
          • Gość: maugo Re: do kirianny IP: *.radom.pl 05.08.04, 09:07
            Witaj! Zauwazylam, ze wiele twoich wypowiedzi znajduje sie tu na forum. Bardzo
            Cie prosze o podpowiedz, gdyz wybieram sie na roczna praktyke do Bursy do
            Turcji i bardzo sie obawiam. Przede wszystkim kraza jakies opowiesci, jakoby
            kobiety nie mialy zadnych praw. wiec bardzo sie boje, ze w pracy ja jako
            dziwczyna moge zostc kompletnie zignorowana. No wlasnie, ale moze Ty masz
            wlasne obsrewacje i troche rozwiejesz moje obawy? Jak wlasciwie ukladaja sie w
            Turcji w praktyce:)prawa kobiet. Wedlug obyczajow i ich religii tak ogolnie,
            czy np. moglabym isc sama do pubu. Czy moge sie wtedy czuc bezpiecznie...
            O Obyczajowosc pytam. Badzo Cie prosze o odpowiedz...A nawet jesli mozesz nie
            tylko na forum to podam Ci nmer gg:5008995, e - mail : mraumrau@op.pl
            bardzo chcialbym zapytac sie Ciebie o wiele rzeczy przed wyjazdem. Serdecznie
            pozdrawiam!!!:)
    • kiranna Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc 31.07.04, 22:10
      Mieszkam dlugo w Turcji, ale dziecko mam malenkie i jestesmy jeszcze na etapie
      mama - tata - daj, wiec dzieciecych wierszykow czy pioseneczek po turecku nie
      znam. Zreszta moze byc ciezko ze znalezieniem czegos w rodzaju "Kaczki...",
      poniewaz slowo pisane nie jest w Turcji tak popularne jak u nas, a juz wiersze
      znaja nieliczni ;)
      Ale jesli bardzo Ci zalezy popytam znajome mamy przedszkolakow, moze cos sie
      uda znalezc.
      Ktos zadal sluszne pytanie - co z wymowa? Przez internet raczej bedzie ciezko...

A moze nauczycie sie jakiejs piosenki tureckiej, np. cos z Tarkana czy Sertab
      albo moze hymnu tureckiego? Turcy sa bardzo przywiazani do swojej muzyki, a
      hymn maja nawet w wersji pop :) Wam bedzie latwiej i zawsze jest mozliwosc, ze
      nawet jak nie zrozumieja slow, to po rytmach zorientuja sie, ze to z ichniego
      repertuaru.

pozdrawiam:)
      • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 01.08.04, 00:43
        kiranna, dziekuję za sugestie...
    • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 03.08.04, 10:33
      pomóżcie, proszę
    • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 04.08.04, 23:15
      • Gość: Beata Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.acn.waw.pl 05.08.04, 09:07
        Disiaj wieczorem postaram sie przeslac jakis wierszyk.
        • Gość: justyna Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 06.08.04, 15:21
          Czy to Ty jestes tą Beatą z kursu tureckiego z UW???Okolo 25 sierpnia
          prawdopodobnie bedziemy w Istanbule, moze sie spotkamy jesli jeszcze
          bedziesz.Daj znac na adamczykjustyna@yahoo.com.

Pozdrawiam
          Justyna
      • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 10.08.04, 12:24
        Może znacie słowa po turecku popularnych piosenek "Panie Janie, pora
        wstać..." lub "Stary Donald farmę miał..."
        • Gość: kiranna Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: 195.175.37.* 12.08.04, 08:06
          Bylam na spotkaniu z "dzieciatymi" znajomymi i okazalo sie, ze
          najpopularniejszy wiersz od pokolen, ktory znali i rodzice i 5 letnia
          dziewczynka, to elegia na czesc Ataturka, 3 zwrotki... nie wiem czy tego typu
          poezja by Cie interesowala? znajac przywiazanie Turkow do Ataturka,
          niewatpliwie jest to wiersz znany wszystkim, ktorzy lizneli przynajmniej
          troche edukacji.
          Spytam jeszcze o Panie Janie i Starego Donalda przy okazji nastepnej wizyty.
          pozdrawiam :)

• Gość: sionia Kiranna IP: *.udn.pl 13.08.04, 12:06
            dziękuję - wiedziałam, że na ciebie mogę liczyć... interesuje mnie wszystko..
            serdeczne pozdrowienia
    • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 28.08.04, 23:07
      czy moge sie przypomniec?
      • kiranna Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc 30.08.04, 15:44
        Gość portalu: sionia napisał(a):

> czy moge sie przypomniec?

Sorki, Sioniu :)
        Jesli interesuje Cie ten wiersz ku pamieci Ataturka, to moge przeslac. O Pana
        Jana i Starego Donalda moge spytac dopiero w piatek, bo akurat wszyscy
        dzieciaci znajomi sa jeszcze na wakacjach. W piatek mamy bibke, postaram sie
        nie zapomniec :)
        Mam tez cos w rodzaju naszego "W Szczebrzeszynie chrzaszcz...", chcesz? ale to
        tez dopiero wieczorem... pozdrowka :)
        • Gość: sionia Re: kto z was mieszka już długo w Turcji? - pomoc IP: *.udn.pl 30.08.04, 22:18
          wszystko mnie interesuje... jeszcze nie udalo mi sie znalezc ...
          mam prosbe - czy ty mieszkasz w Istambule?
          Słyszałam, że była wysoka woda, czy duze sa szkody?
          Pozdrawiam
          • kiranna do Sioni :) 01.09.04, 06:55
            Na jaki adres mam wyslac wiersz? juz gotowy :)
            Deszcze byly przez kilka dni, ale Istambul jest tak wielki, ze wtedy gdy byla
            niemal powodz w niektorych dzielnicach, u nas nawet deszcz nie padal i z tv
            dowiedzialam sie, ze sa jakies szkody. Glownie cierpia te ubozsze dzielnice
            polozone w dole miedzy wzgorzami (Istambul lezy na 7 wzgorzach), tam sie zbiera
            woda, podobno juz wszystko jest w porzadku.
            U nas padalo krocej, ok. 2 dni z przerwami i nie tak intensywnie. Nasza
            dzielnica lezy na wzgorzu, jest nowa i dobrze skanalizowana, wiec u nas
            obeszlo sie bez szkod. Tyle ze sie w korku wystalam wracajac do domu, bo ruch
            na miescie zostal niemal sparalizowany przez spore kaluze :(
            pozdrawiam
            • Gość: sionia do kiranny IP: *.udn.pl 02.09.04, 17:22
              dziekuje za informacje.... uspokoiłas mnie z tą powodzią... moj adres
              okolberg@go2.pl
              czy mozesz do mnie napisac mam jeszcze inna prosbe, ale to już napisze na
              pocztę do ciebie osobiscie...
              pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka