Gość: girasole IP: *.polpx.pl / 81.15.170.* 05.01.05, 10:21 które miejsce wybrać, aby sie dobrze bawić. Aby nie było za spokojnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: muka Re: Alanya czy Side? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 14:38 Alanya na imprezy zdecydowanie lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Alanya czy Side? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 16:58 Alanya oczywiście ;-)) Była, zabawiłam się, poszalałam i polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
malenka2005 Re: Alanya czy Side? 09.01.05, 21:57 wybierz alanye jezdze tam od małego i niezałuje zadnej hwili którą tam spędziłam Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 08.01.05, 21:33 bez wahania wybieraj Alanyie! bylem tam piec razy, pierwszy raz w 1993, ostatni - w 2004. i jeszcze z pewnoscia nieraz pojade! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girasole Re: Alanya czy Side? IP: *.polpx.pl / 81.15.170.* 10.01.05, 09:29 dziekuje Wam za odpowiedz. Proszę jeszcze o jakies informacje o tym miejscu, tak ogólnie, co uważacie, że warto wiedzieć. Przegladając katalogi widzę, ze wiele hoteli, własciwie większosć, jest przynajmniej 5 km od centrum itak myslę, ze to moze byc problem, aby sie dostac tam wieczorem. Poza tym zdecydowanie nie chciałabym mieszkać gdzies w polu. Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 12.01.05, 01:54 > dziekuje Wam za odpowiedz. Proszę jeszcze o jakies informacje o tym miejscu, > tak ogólnie, co uważacie, że warto wiedzieć. Przegladając katalogi widzę, ze > wiele hoteli, własciwie większosć, jest przynajmniej 5 km od centrum itak > myslę, ze to moze byc problem, aby sie dostac tam wieczorem. Poza tym > zdecydowanie nie chciałabym mieszkać gdzies w polu. Hej, pierwsza rzecz to hotele - zwroc uwage, zeby hotel byl najlepiej przy plazy Kleopatry. To najpiekniejsza plaza w Alanyi, a takze na Riwierze Tureckiej. Jest jeszcze w samej Alanyi druga, tzw. Wschodnia. Problem z nią jest taki, ze jest to plaża piaszczysto-kamienista, z brzydkim , kamienistym wejsciem do wody. Ale wlasnie nad tą plażą jest najwięcej najlepszych hoteli. Czuli podsumowujac, pierwszy hint - hotel powinien byc w poblizu plazy Kleopatry. Kolejna rzecz - dojazd. O to martwić się nie musisz zupełnie. W Alanyi - z obu jej stron kursuja małe busiki, tzw. dolmusze, ktore nie maja po drodze okreslonych przystankow - zatrzymuja sie na żadanie klienta. Zaczynają swój bieg w dzielnicach połozonych na skraju miasta (sa tez takie, ktore jeżdzą z daleka) i jada do centrum, potem z powrotem itd. Jest ich tyle, ze w kazdej chwili mozna jakis zwykłym machaniem ręki zatrzymać. Koszt - około 1 dolara za przejazd - chociaz nie wiem, czy Cie nie okłamuje - po prostu juz tak dokładnie nie pamietam. Na pewno nie wiecej niz 1 USD za podróz. W samej Alanyi, do zobaczenia jest na pewno dobrze zachowana twierdza seldzucka, zwana Kale (to w jes.tureckim znaczy własnie twierdza, z ktorej rozciaga sie wspaniały wido na całe miasto. Dojechac tam mozna taxi, uprzednio dogadujac z kierowca cene. Twierdza znajduje sie na górze-półwyspie, który rozdziela obie plaże. Poza tym są jescze inne rzeczy, ale jak chcesz szczegóŁY poznać, to możemy umówić się na maila. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
girasole7 Re: Alanya czy Side? 12.01.05, 09:18 bardzo Ci dziękuję za te wskazówki. Chętnie poznam dalsze szczegóły, np. co do rozrywek w Alanyi, czy dyskoteki są bezpieczne? bo wiadomo, ze nie jest to Hiszpania, czy Grecja... słyszałam, że dzielnica Obekoy jest b. ładna, tzn ma promenadę nadmorską z palmami, ale to nie jest przy plazy Kleopatry, prawda? tzn ze pewnie jest przy tej plaży brzydszej, z kamienistym zejściem. I jeszcze jedno na tę chwilę: czy Turcja to bezpieczne miejsce, abysmy z kolezanką urządzały sobie spacery po miescie, także wieczorową porą? :) moj mail: girasole7@gazeta.pl. z góry dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 13.01.05, 01:09 jak tylko tak mało informacji potrzebujesz, nie muszę Ci skrzynki zapełniać, zmieści się tu na forum:):) dyskotek w Alanyi jest sporo. Polecam James Dean, Robbin Hood oraz (chyba) Bellmans. Dyskoteki są w wiekszosci zlokalizowane w porcie. Są jak najbardziej bezpieczne! W każdej jest ochrona, która dosyć sprawnie eliminuje ewentualnych rozrabbiaków:) Są lokale, do których nie wpuszczają miejscowych, jednakże do części mogą oni wchodzić. Krzywdy nie zrobią, ale podrywają laski, wiadomo:) Zresztą wiele Europejek jeździ m.in. po to , żeby przeżyć jakieś "uniesienia" z tureckimi facetami (jak dla mnie - disgusting - pewni zaraz jakies dziewczyny wskoczą na mnie za to:)). Co do Obakoy, dzielnica przy plaży wschodniej, moim zdaniem promenada ładniejsza jest przy Kleopatrze. W Obakoy też jest, ale ta "promenada" to chodnik między plażą, a główną ulicą Alanyi, przelotową przez całe miasto - Ataturk Ceddesi (ceddesi - ulica po turecku), a Mustafa Kemal Ataturk to pierwszy prezydent Turcji. W Obakoyu mieszkałem w 2000 roku w hotelu Taksim International - polecam, fajny hotel, last year widziałem go w ofercie chyba Ecco Holidays. Czy to bezpieczne miesjce? może to dziwnie zabrzmi, ale czuje sie tam bezpieczniej niż np. w Hiszpanii czy krajach arabskich. Zagrozen ze strrony miejscowych uważam że nie ma, no lubią podrywać dziewczyny, ale stanowcze "nie" powinno ich zniechęcić. Alanya tętni życiem do rana, czym później tym więcej podchmielonych turystów na ulicach i to na nich chyba samotne dziewczyny muszą bardziej uważać:) samym nie radze Wam chodzić dużo po plaży wieczorem - jest ona w 90% nie oświetlona, i prawde mówiąc, nie wiadomo kto po drodze koczuje na piasku. Ale ogólnie - Alanya jest bezpieczna. jeśli jeszcze jakieś pytanka - śmiało wal. papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girasole Re: Alanya czy Side? IP: *.polpx.pl / 81.15.170.* 13.01.05, 11:29 Bardzo Ci dziękuję za wszystkie te informacje! Wybiorę zatem jakis hotel przy Kleopatrze, będzie to albo Kleopatra Golden Sun albo Kleopatra Dreams Beach albo Sweet. Znasz może któryś z nich? Proszę jeszcze o radę gdzie warto pojechać na wycieczki, np wynajętym samochodem,a gdzie lepiej z grupą zorganizowaną? Patrzylam na mapę i widziałam, że z Alanii do ciekawych miejsc jak Pamukkale, jest dosc daleko. W Alanii jest chyba aquapark? A jaka jest woda w morzu?- chodzi mi o to, czy są szanse, aby gdzieś spotkać taką lazurową , turkusową jak na wyspach? Jedzenie- co warto i trzeba tam spróbowac? jaka jest sytuacja z wypozyczaniem samochodu? - czy dają ubezpieczenie? jakie są ceny? no to jeszcze Cię trochę pomęczę tymi pytaniami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: Alanya czy Side? IP: *.zr.univ.gda.pl 13.01.05, 13:43 A ja sie tylko usmiechne o dopwiedzi na forum a nie na priv, bo tez chetnie bardzo skorzystam z tych infoamcji. Co prawda najpewniej bede jechala do Oludeniz, ale pewne rzeczy bardzo sie przydadza. pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 14.01.05, 02:21 Sweet nie znam. Pozostałe dwa - znam dobrze:) W Kleopatra Dreams Beach mieszkałem w zeszłym roku:) Hotel bardzo polecam, możesz zobaczyć mój opis w Turcja-hotele. Połozony przy samej plaży, super obsługa, możliwosc wykupienia All inclusive - ale pytaj o to w recepcji, a nie przewodnika czy rezydenta. Ci przyjaciele czesto podaja wyzsze ceny, zeby biuro jeszcze na tym zarobiło. Last year kosztowąło to 10 EUR dziennie. Moim zdaniem opłaca się, zwłaszcza że obejmuje również cały serwis na plaży. Jeśli możesz, nie wykupuj w biurze podróży śniadań i obiadokolacji, bo te 10 EUR obejmują to!!! Golden Sun, jest jakieś 200m bliżej centrum, ale jest to hotel znacznie gorszy. W Alanyi zdarzają się dość często przerwy w dopływie prądu, lepsze hotele (Dreams Beach) mają własne generatory - i włączają je od razu, także nie odczuwa sie tego. Natomiast w gorszych (Golden Sun) - działa tylko chyba światło, klima na 100% nie. Co do autka - warto samemu pojechać do Side, Aspendos, Antalyi. Natomiast ze zroganizowanymi wycieczkami (proponuje rozejrzec sie wśród lokalnych biur podróży - wiele z nich ma polaków zatrudnionych - są ok.50% tańsze od biura z którym polecisz) możesz jechać do Pammukale oraz Kapadocji. Jeśli chcesz czegoś wiecej o tych miejscach sie dowiedziec, nie starczy to co masz w katalogach, daj znać, w wolnej chwili napisze:) W Alanyi jest, ale bardzo mały. Podobno niedaleko Alanyi jest jakiś większy, jednak nie byłem w nim. Byłem natomiast w dwóch w Antalyi - jeden super, ale pełno rosjan, co nie bardzo mi sie podobało, drugi - fatalny. Nie pamiętam nazw, niestety, ale jak bedziesz chciała, to odgrzebię kasety video i sprawdze. Z tym, że mogło sie pozmieniac - w tym fajnym byłem w 1998 a w tym kiepskim w 2000 roku:):) Takiej wody jak na wyspach - nie spotkasz. Woda jest czysta, ciepła, ale nie tak przejrzysta. Zalezy to oczywiście od fal, sztormów ewentualnych. Autka nie pożyczałem w Turcji - odstraszyła mnie jedna historia, która jednak mam nadzieje nie odstraszy Ciebie. Kiedy byłem last year, rezydent opowiadał nam, że turnus wczesniej miał małżenstwo w podrózy poślubnej, które pożyczyło auto i pojechało do Pammukale. Niestety po drodze spowodowali wypadek, w którym zginął jakiś turek. Skończyło się tym, że polak, który prowadził trafił za kratki, dziewczyna wróciła do Polski. Konsulat nasz walczył, żeby chłopaka wypuścili, ale jak na tamten moment - bezskutecznie. Prawo tureckie jest bardzo surowe. Wiezienia natomiast - podobno - nie naleza do najmilszych:) Co należy zjeść? hmmm... na pewno kebab. Są dwa rodzaje najbardziej popularne - donner i sis. I jeśli jadłaś w Polsce - zdziwisz sie, bo w smaku zupelnie są inne. To takie najbardziej znane dania. Jak coś jeszcze przypomne sobie - napisze (sorry za lakonicznośc, ale jest 2:20, a ja jeszcze w pracy siedzie:) ) daj znać, jak będziesz chciała jeszcze jakieś rzeczy wiedzieć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girasole Re: Alanya czy Side? IP: *.polpx.pl / 81.15.170.* 14.01.05, 15:02 dzięki za info i za poświęcenie ze tak poxno to pisałeś ;) a teraz moje kolejne pytania: - co to znaczy MAH. - taki sktór podawany w adresie? i sok? bo że "cadassi" znaczy ulica, to juz wiem :) - czy mozesz mi podać adres jakiejs strony, gdzie znalazłabym mapę Alanyi i wyszukiwarką ulic? dziekuje z góry!! Odpowiedz Link Zgłoś
bebicka Re: Alanya czy Side? 14.01.05, 16:31 hej sluchaj ja jeszcze biorac pod uwaga Side znalazlam tak strone, www.riwiera-turecka.inetpl.com/index.php?s=przydatne tam mapke Alanyi znajdziesz wybierajac link na samym dole, zreszta pare innych informacji tez. ja tylko zaluje ze jedynie o tym regionie:-( pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 16.01.05, 01:12 Hej, rozumim, ze o adresie strony z ulicami nie musze juz pisac, bo kolezanka Ci cosik wskazala. Co do tych skrutow - napisz mi prosze caly adres, postaram sie pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
girasole7 Re: Alanya czy Side? 17.01.05, 09:34 no nie do końca z ulicami mam jasność, bo niestety pod tym adresem powyżej jest mapka tylko połowy Alanyi, czyli dzielnica Obagoy, nie ma tej częśc z plażą Kleopatry.Ale mapka fajna, bo ma zaznaczone hotele, co daje jakąs orientację. A co do adresów, to juz sie zorientowałam o co chodzi mniej więcej jest np. Kyzlerpinari mah. (to chyba nazwa dzielnicy) Ataturk cad. (to chyba nazwa ulicy) i dalej Hasan Senli sok no. 2 (tu juz nie wiem o co chodzi) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 18.01.05, 22:33 wyglada na numer mieszkania, Hasan Senli tp na pewno imie i nazwisko, skrotu mah nie znam, takiej dzielnicy w Alanyi nie ma... zdecydowalas juz gdzie jedziecie w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
girasole7 Re: Alanya czy Side? 19.01.05, 09:41 dzięki, no wiem ze do Alanyi, pozostało tylko zdecydować się na hotel, a to im wiecej czytam jest coraz trudniejsze. Rozwazam tylko ofertę Triady, bo jest najbardziej korzystna cenowo. A znasz może hotel Leandra (Sunset Beach dawny)? Myslę tez nad Kleopatra Golden Sun i nad Neray- ten w centrum, ale dalej od plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 19.01.05, 12:51 spójrz please w wątek podróz poślubna turcja czy tunezja - napisalem pare slow o Kleopatra Golden Sun - chyba jest ryzyko tam jechac. hoteli Leandra oraz Neray - niestety nie znam. Daj znac, jak podejmiesz decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
girasole7 Re: Alanya czy Side? 19.01.05, 15:30 przeczytałam, dzięki za wskazówkę! Czytałam wczesniej troche o tym hotelu (Kleop. Golden Sun) i rzeczywiscie opinie były takie sobie: ze kwateruja w tych pozostałych budynkach, a tam nie ma balkonów we wszystkich pokojach itp. Hotel Neray, który jest w katalogu Triady nowościa w tym roku, ma własny generator prądu. No tak ale nie wiadomo czy i do klimy. I ma 3 gwiazdki, czyli wg Ciebie po europejsku to są 2 gwiazdki. Przyznam ze juz mam mętlik w głowie. Juz za długo to przegladam. Może zdam sie na decyzję pozostałych uczestników wycieczki ? :) ten hotel Neary ma nawet własną stronę internetową i wygląda niezle ... www.nerayotel.com. Tylko jest kawałek do morza... Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 19.01.05, 22:03 Neray wyglada na stronce OK. 300 metrow do plazy`to nie jest duzo za to pisza ze tylko pare minut do centrum, czyli bardzo OK. zaoszczedzicie na dolmuszach:) Odpowiedz Link Zgłoś
girasole7 Re: Alanya czy Side? 19.01.05, 22:45 no wlasnie wyglada ok, tylko cos ciasno wokól basenu ;) i tak bedziemy glownie na plazy. chyba wybor padnie na ten hotel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: Alanya czy Side? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 22:19 hej wiesz co ja przegladajac oferty znalzlam bardzo ciekawa propozycje ze Scana, nie dosc ze fajny hotelik to jeszcze i biuro niezle. To hotel Aroma a tutaj link: www.scanholiday.pl/v20/p/10961088.php3 pytalam sie tez o niego na forum wypowiedzi sa dosc pozytywne, wiec polecam rozpatrzeniu:-) pozdrawiam maraska Odpowiedz Link Zgłoś
malip76 Re: Alanya czy Side? 14.01.05, 02:26 Maraska, jak również chcesz coś wiedzieć - daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maraska Re: Alanya czy Side? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 11:41 Hej mi jak na razie jak najbardziej wystarczy tym bardziej ze jak wspomnialam raczje w inny rejon sie wybieram. Ale kto wie, kto wie... w razie czego sie odezwe:-) Ta historia o wypozyczeniu autka to mnie troche wystraszyla, ale z drugiej strony taki wypadek moze sie zdarzyc i w innym kraju... hmmm jeszcze mamy czas zastanowimy sie Na razie pozdrawiam Dzieki Maraska Odpowiedz Link Zgłoś