Dodaj do ulubionych

prawo tureckie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.06, 20:20
Cześć wszystkim. Chciałabym się dowiedzieć, jakie prawa maja kobirty w
Turcji, jakie mężczyźni, jak wygląda rozwód, podział majątku, zakup ziemi, za
jakie przwinienia można kogoś ukarać, itd... Jeśli ktoś się orientuje proszę
o pomoc. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaga Re: prawo tureckie IP: 81.215.81.* 02.04.06, 21:36
      Czesc. Zeby szczegolowo odpowiedziec na twoje pytania nalezaloby zacytowac
      cala konstytucje turecka i polowe kodeksu karnego ;-)
      Z grubsza - wedlug prawa wszystko to wyglada mniej wiecej jak w Polsce, nie ma
      drastycznych roznic. Prawo koraniczne w Turcji nie obowiazuje.
      • Gość: yasemın1 Re: prawo tureckie IP: 85.107.133.* 07.04.06, 18:20
        A może wıesz jak to jest z kupowaniem nıeruchomosci jak się jest w związku
        małżeńskim (oboje z obywatelstwem tureckim). Jest ich wspólne czy tego kogo
        wpisali do TAPU?
      • Gość: ANIOŁ Re: prawo tureckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 11:28
        A gdzie mogę o tym wszystkim poczytać? Jest jakaś strona internetowa, gdzie to
        znajdę?
    • Gość: ELLA Re: prawo tureckie IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 02.05.06, 00:42
      Nie trzeba byc obywatelem tureckim zeby kupic jakie nieruchomosci.Ale trzeba
      zlozyc papiery do gminy.Tam ciebie sprawdza dokladnie.To wiem bardzo dobrze bo
      kupilismy dom letni ja mam obywatelstwo amerykanskie.Tez dwa domy dalej
      mieszkaja zUSA iwcale nie umia po turecku.(starsi ludzie).To prawo sie
      zmnienilo 3lata temu.Jesli chodzi o podzial majatku to nie jest wcale jak w
      polsce lub USA.Ale to zalezy od sytuacji.Ja tylko wiem po meza
      rodzinie.Np.Tescio umarl to wiec 1/3 do tesciowej a 2/3 poszlo do meza.Jest
      jedno dziecko tylko.Jak co by sie jemu co wstalo to wiec wszystko idzie do jego
      dzieci.Po jego mamie tez idzie do wnuczat.Ale jak masz syna to musi odsluzyc
      wojsko aby dostac majatek .Jak nie od sluzy to wszystko przejdzie do siostry
      jego.Musi byc we wojsku nawet byl urodzony za granica.Jest wspulne miedzy
      malzenstwem tylko co sie dorobily wczasniej jego.Zona musi byc obywatelem
      Turckim. Ja nie jestem i nie chce i nie dbam bo to nigdy nie bylo moje i nie
      chce..Jesli malzenstwo nie ma dzieci to dalsza rodzina dostaje majatek.Turcja
      nie uznaje ani zadnego testamentu zawartego poza turcja.Trzeba pamietac ze
      prawa tam sie bardzo szybko zmieniaja.Nie pamietam roku ale tam bylo tak ze
      nawet jak sie urodziles w turcji ale byles inego wyznania lub inej narodowosci
      nie mozna bylo tobie kupic zadnego domu.To wiem tez bardzo dobrze bo moja
      tesciowa jest greczka.Ona jest jusz 4pokolenie w turcji co sie
      urodzila.Ona ,ine ludzie pozmienialy nazwiska i wiare co zostaly w turcji.Resza
      wyjechala to grecji lub USA.Tutaj jest bardzo duzo grekow z turcji ale oni sie
      nie przyznaja ze pochodza z Turcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka