Dodaj do ulubionych

to co z tą Turcją??????????????????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 14:17
To gdzie ja mam w końcu lecieć bo mam zamęt we łbie jak nigdy?
Do wyboru: Antalyę, Kemer, Belek, Oludeniz, Dalyan,Bodrumk czy Kusadasi?
Proszę o za i przeciw, które miejscowości są godne uwagi a które można z
czystym sumieniem olać?
Do jutra mam klepnąć imprezę a po przestudiowaniu opinii na forum wiem, że
nic nie wiem.
Obserwuj wątek
    • des4 Re: to co z tą Turcją?????????????????? 28.12.06, 14:42
      Po pierwsze zdecyduj gdzie chcesz jechać jeśli chodzi o region - Riwiera
      Turecka czy Turcja Egejska i co chcesz tam robić.

Byłem i tu i tam i moim zdaniem Turcja Egejska bije na głowę Riwierę. Ma
      znacznie lepszy klimat (latem Alanya to wilgotna sauna), nie ma tam hotelowych
      blokowisk jakie są w Alanyi, nie ma takich tłumów turystów, nie ma Rosjan, a
      niemscow jst stosunkowo mało. Krajobrazowo jest znacznie ładniej, morze jest
      czyste (w Alanyi jest z tym nieciekawie).

Jeśli chcesz jechać na ostry ubaw, to jedź do Alanyi - idealne miejsce dla
      imprezowiczów. Z Riwiery można wybrać się do Kapadocji (za to z Turcji
      Egejskiej do Efezu). Riwiera jest też nieco tańsza, ale przeciętny standard
      hoteli jest też niższy.

Je spokojnie mogę ci polecić Oludeniz...
      • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 14:55
        Ufff, nareszcie profesjonalna sugestia :-)))))))
        Interesuje mnie część egejska, bo wszyscy zgodnym chórem mówią, że jest o niebo
        lepsza od riwiery.
        Zależy mi na powalających krajobrazach bom wrażliwiec na przyrodę. Imprezy mnie
        rajcują więc świadomie nie wymieniłem Alanii. W Kapadocji byłem więc teraz
        rajcowałby mnie Efez.
        Tłumów, Niemców i Ruskich w nadmiarze nie trawię. Oludeniz też chodził mi po
        głowie.
        Bardzo dziękuję za dobre rady :-)))))))
        • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 28.12.06, 15:09
          A myślałam że wybrałeś Hammamet. Ja stoje przed dylematem czy Hammamet czy
          Kusadasi. W Turcji byłam parę razy w okolicach Alanyi i ostanio w Fethiye czyli
          wybrzeże egejskie. Z czystym sumieniem polecam własnie Turcję egejską. Do Efezu
          jest najbliżej z Kusadasi, a Efez trzeba zobaczyc koniecznie!!!!! Już się
          produkowałam na temat Fethyie, więc nie będę się powtarzac chyba że masz jakieś
          konkretne pytanko.
          Życzę trafnego wyboru i fajnych wakacji.
          Pozdrawiam :-)))))
        • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:10
          A w której miejscowości (wybrz. egejskie) są najlepsze plaże?
          • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 28.12.06, 15:17
            W Fethyie Calis jest dosyc wąska plaża z ciemnym drobniutkim żwirkiem, leżaki i
            parasole płatne, ale ja miałam chytrze materace dmuchane..... na których można
            sobie też popływac po pięknym morzu z widokiem na góry. Rozważając Kusadasi przy
            interesującym mnie hotelu jest podobno najpiękniejsza plaża w tym rejonie. W
            Oludeniz byłam gościnnie na osławionej Blue Lagoon. Pobyt na tej plaży wychodzi
            dosyc drogo bo i wstęp i leżaki i człek na człeku. Niestety nie podpowiem jakie
            są plaże hotelowe.
            Chyba pojadę do Kusadasi jednak, no chyba że znajdę coś fajnego w Hammamecie.
            • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 16:53
              Drogą eliminacji biorę w tej chwili pod uwagę tylko: Oludeniz, Dalyan,Bodrum i
              Kusadasi.
              I ciagle sobie zadaję pytanie gdzie będzie święty spokój, ładne widoki, świetny
              hotel i porządna plaża.
              Radźcie moi Kochani, radźcie bo czas nagli :-)))))
              • Gość: tamerza Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 28.12.06, 16:57
                Sokrates, dawaj Alanya!! Najlepiej druga polowa czerwca :))

A tak serio zalezy co lubisz, w Alany blokowiska hoteli, no chyba ze cos poza
                centrum, na egejskiej z tego co slyszalam mniejsze hotele.

Belek, za duzo luksusow, ludzie chwala sobie Side, jest spokojne, Alanya
                bardziej rozrywkowa...wszystko zalezy od tego co lubisz.

Pozdrawiam
                • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:04
                  No qrna Maniuś, nie pisałem o Alanii nic. Alania mnie nie interesuje. Byłeś
                  kiedyś w II połowie czerwca i było jak w saunie, znaczy się do bani absolutnie.
                  A Side znam, wcale nie takie małe i spokojne. Dlatego Side świadomie nie
                  wymieniłem.
                  Wybrzeże likijskie, sprawa przesądzona i nie ma to tamto sramto.
                  Tylko radźta gdzie bo normalnie się powieszę do jutra :-))))))))
                  Tamerza, a nie poleciałabyś ze mną przypadkowo?
            • Gość: BEG Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:51
              A ja z czystym sumieniem ci Hammametu nie polecam. Byłam w hammamecie we
              wrzesniu ub roku i jestem zawiedziona.Kiepska brudna plaża, nudno, drogo i nie
              ma nic ciekawego do zobaczenia. Z racji odleegłości wycieczka na sahare tez
              kosmicznie droga. No chyba że region hammamet Yasmine (bardziej nowoczesny i
              czysty z portem).
              Jak juz Tunezja to jedz w region Monastiru lub Portu el Kantoui. Taniej, bliżej
              zabytków i jak dla mnie ciekawiej pod kątem zwiedzania i wypoczynku.
    • Gość: kochaj_beti Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.06, 17:23
      Hehe ja byłam w egejskiej w fethyie :] Ludzie ktorzy byli juz wielokrotnie
      mowili ze tu jest najprzyjemniej. W sensie ze tak sie nie odczuwa upalu.
      Odradzali Antalye i Alanye . Myśle ze ładne jest Oludeniz ale jest dosyc
      drogie. W sumie tez nie wiem co zrobie :) Chciałam do egiptu ale rodzice
      chlopak ( mamy 19lat ) nie chca mu dac kasy na egipt :] bo boja sie ze sie
      struje ... Chciałam zobaczyc cos nowego... i teraz mysle czy jesio raz Turcja
      czy wydac wiecej kasy na cos innego z Itaki :] W fethiye bylo naprawde fajnie.
      Tylko tutaj chyba wiekszosc hoteli ma hb. I plaża jest kamienisto zwirowa. Ale
      mi to naprawde nie przeszkadzalo :) ja gdybym miala teraz wybierac wybralabym
      chyba side chociaz zastanawiam sie nad oludeniz i alara w alanyi... ehh :)
      zycze udanego wyboru :)
      • Gość: kochaj_beti Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.06, 17:26
        hehe z tych co wymieniles to chyba Oludeniz lub kusadasi :)
        • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:31
          Drogą kolejnej - mam nadzieję już ostatniej eliminacji - wybieram albo Oludeniz
          albo Kusadasi. Ale gdzie są lepsze plaże i krajobrazy - wiem, że nie wiem. Ot
          co.
          To jak będzie lepiej - Oludeniz czy Kusadasi. Ceny mnie nie interesują, że
          drogo i takie tam pierdoły.
          • Gość: tamerza Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 28.12.06, 17:42
            Sokrates, tamerza z toba nie poleci bo tamerza leci z 8 osobami do Alanya :) Ma
            być sauna!! Jak juz musisz jechac na Egejskie to zdecydowanie: Oludeniz, moi
            znajomi byli i wrocili bardzo zadowoleni, extra widoczki. No io oczywiscie lot
            paralotnia z lądowaniem na plazy :)
        • Gość: kochaj_beti Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.06, 18:02
          to oludeniz wybierz :)
          • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:05
            Tamerza, żartowałem tak samo jak i Ty z tą cholerną Alanią, ktorej nie
            cierpię :-)))))
            Czy ja wyglądam na idiotę, ktory rwie laski prze net? No powiedz sama.
            Dobra, ok.
            Męska decyzja została podjęta: Oludeniz i KROPA.
            Uffff. Ciężki dziś dzień miałem ale przy Waszej wydatnej pomocy wiem gdzie będę
            się urlopował.
            Dzięki serdeczne, pozdrawiam Wszystkich, którzy mi pomogli.
    • Gość: turysta Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:27
      Ja byłem w Side. Bardzo fajnie było. Plaża piaszczysta. Dno morza również. Zero
      kamlotów i jeżowców. Byłem w Kumkoy.
      • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:32
        Ja też. Dlatego Side już odpada. Nie wchodzi się 2 x do tej samej rzeki.
        Plaża w Side do bani.
        • Gość: tamerza Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.199.59.219.tesatnet.pl 28.12.06, 21:21
          ej Sokrates, kto tu mowi o zarywaniu lasek przez neta :)) Ja ci tylko sugeruje
          Alanya, bo tam w drugiej polowie czerwca bedzie goraco, a w dodatku bedzie 9
          fantastycznych osob :) wiec bedzie z kim na piwko isc :))
          • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:32
            Żartowałem tak tylko.... to znaczy na serio. Ale musiałem się jakoś zachować,
            co nie?
            Ale jakby coś to mogę ..... :-))))))))) już nic nie mówię, jestem grzeczny.
            Alanya nie - odpada. Nie lubię miast bo w mieście mieszkam, wolę dziury.
            • Gość: ewa Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.lnet.pl 29.12.06, 17:19
              Sokrates- to Oludeniz chyba wybrałeś, co? Też pięknie.
              W Dalyan byłoby spokojniej, ale za to laguna w Oludeniz prawie tak ładna jak
              plaża Iztuzu w Dalyan.
              • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 29.12.06, 17:48
                A ja już kupiłam pobyt 2 tygodnie w Kusadasi!!!! Hotel jest bezpośrednio przy
                jednej z najpiękniejszych plaż w Turcji. Chociaż byłam już w Efezie to i tak
                jest jeszcze mnóstwo ciekawych miejsc do zobaczenia nieopodal. I do Izmiru nie
                tak strasznie daleko.
                Mam nadzieję że dokonałam właściwego wyboru, czego i wszyskim życzę.
                Udanych wakacji!!!
                • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 17:53
                  Dziewczynki, a jak wyglada Efez, co tam jest? Jak długo się jedzie?
                  • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 29.12.06, 18:28
                    Efez to jest obowiązkowy punkt programu!!! Ja odwiedziłam Efez jak byłam w
                    Fethyie, ale najbliżej jest z Kusadasi (ok.30 km) a z Fethyie jedzie się parę
                    ładnych godzin. Jest to jedno z najlepiej zachowanych miast antycznych, no po
                    prostu bardzo fajne ruinki. Wycieczka jest całodniowa. Na samo chodzenie po
                    Efezie trzeba przeznaczyc min. 2 godz. w niesmaowitym upale. Nawet rezydentka
                    kazała nam kupic okrycia głowy, cobyśmy udaru nie dostali :-) no ale warto.
                    Bardzo niedaleko jest Meryemana tj.miejsce które jest uważane za miejsce
                    ostatniego pobytu św.Marii. A w drodzie powrotnej pokaz mody skórzenej, brrr....
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 19:17
                      A co myślisz o zwiedzeniu niejakiego Aphrodisias, Miletu, Didymy i Priene. Czy
                      warto tam się pchać czy tylko odbębnić obowiązkowo Efez???
                      • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 29.12.06, 22:49
                        Milet, Didyma i Priene właśnie zamierzam odwiedzic w czerwcu. Również najbliżej
                        z Kusadasi. Natomiast jeśli chodzi o Afrodyzję to z Kusadasi jest jakiej 140 km
                        i nie ma żadnego połączenia, trzeba z wycieczką albo samochodem i chyba sobie
                        daruję. Bardziiej wart obejrzenia moim zdaniem jest Pergamon.
                        Jeśli lubisz zwiedzac, to chyba więcej i bliżej ciekawych miejsc jest w
                        okolicach Kusadasi. Może Ty się jeszcze zastanów gdzie jechac. O samym Kusadasi
                        nikt nic nie wie albo nie chce pisac, bo to jest nowa destynacja, ale miasto
                        samo w sobie już od lat 80-tych jest odwiedzane głównie przez Belgów, Holendrów
                        no i Bułgarów. Standard na pewno o niebo lepszy niż w Alanyi no i nie ma pewnego
                        nielubianego narodu taką mam nadzieję. W Fethyie w zeszłym roku na pewno ich nie
                        było.
                        Ja jade do Kusadasi, mam już rezerwacje na czerwiec i teraz planuję co zobaczyc.
                        Zobacz www.kusadasi.net historical places to się zorientujesz co tam jest do
                        zwiedziania.
                        Życzę Ci trafnego wyboru. Ja do Oludeniz na całe wakacje chyba bym nie
                        pojechała, no chyba że na siedzenie w miejscu.
                        Pozdrowienia
                        Agnieszka
                        • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 29.12.06, 23:10
                          Sorrki, małe sprostowanie: Afrodyzja jest 170 km od Kusadasi.
                          Pzdr.
                          • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 08:56
                            Ta to se tak lubię poleżakować a potem pozwiedzać troszki. I tak w kratkę, raz
                            jedno raz drugie. Nie cierpnię gonitwy bydła na objazdach. Na samą myśl już
                            jestem zmęczony.
                            Kusadasi to nowość a hotel, który mnie interesował byłbardzo daleko połóżony od
                            Kusadasi więc odpadł. A ten 5* są w niebotycznej cenie.
                            Wiem z wielu wątków, że wyb. egejskie praktycznie jest wyjałowiolne z
                            niemieckich turystów i to też był impuls aby zarezerwoać imp;rezę w tym rejonie
                            Turcji.
                            • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 09:25
                              Pewnie mówisz o Club Mersin Beach. 12 km od samego Kusadasi to drobiazg,
                              wsiadasz w dolmusza i jazda. A ta plaża naprawdę wygląda bardzo zachęcająco i
                              nie jest zatłoczona tak jak inne.
                              Ja też nie cierpię zorganizowanych spędów, ale czasami inaczej ciężko. Na
                              objazdówkę pewnie nigdy się nie zdecyduję, dlatego jeżdżę w różne regiony
                              Turcji, żeby zobaczyc jak najwięcej. Jeszcze czeka mnie Stambul i tak się
                              zastanawiam, czy zrobic to na własną rękę. Jest oferta w necie oferta na 5 dni
                              przelot+hotel+róbta co chceta. Nie wiem tylko czy to nie jakiś wałek.
                              Jak wrócę z Kusadasi to wszystko opowiem, a Tobie życzę udanego urlopu w Oludeniz.
                              Pozdrawiam
                              Agnieszka
                              • Gość: sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:29
                                Zakrawa mi ten Stambuł na partyzantkę. Nie piszę się na takie tam.
                                Z chęcią poczytam jak Ci tam było w Kusasadasi ...... beze mnie :-)))))))))))))
                                A skąd lecisz?
                                • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 09:44
                                  Lece z Warszawy na pierwszy turnus. Straszą znajomi z biura podróży
                                  konkurencyjnego, że nie dobrze bo rezydenci jeszcze nie obeznani z trudami
                                  życia, ale ja lubie wyzwania.
                                  A Stambuł chyba zorganizuję sobie sama, faktycznie to może byc jakaś kicha. Ale
                                  to jeszcze przede mną.
                                  O Kusadasi oczywiście opowiem, bo chyba naprawdę nikt nic nie wie. Obym miała
                                  tylko miłe przeżycia.... mimo że bez Ciebie:-))))
                            • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 09:27
                              Acha, i nie wierz że nie ma Niemców w tym regionie. Może nie widac ich tak
                              bardzo jak na Riwierze, ale są, uwierz mi i nie unikniesz tego. Nie ma za to
                              Rosjan, przynajmniej nie było ich w zeszłym roku. Hotelki są kameralne, a oni
                              raczej odwiedzają hotele typu moloch.
                              Pzdr.
                              • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 09:59
                                Ja też lecę na pierwszy "ogień" :-))) a konkurencja zawsze straszy bo musi.
                                Wiem , że dużo jest Anglików w tym regionie co mi bardzo odpowiada. Lubię tę
                                nację.
                                Agnieszko, a może zorganizujemy sobie jakiś wspólny wypad wypożyczoną bryką i
                                olejemy tych wszystkich pośredników i rezydentów?
                                Co o tym myślisz?
                                • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 10:14
                                  Tylko Ty jedziesz do Oludeniz z tego co wiem, a ja do Kusadasi i do tego nie
                                  sama........ A to jest odległośc kilkuset kilometrów. Planuje pojechac busem do
                                  Izmiru i dalej do Pergamonu, na pewno wyjdzie najtaniej i egzotycznie. Zobaczę
                                  zresztą na miejscu jak to wszystko wygląda. W każdym będź razie ceny "z ulicy"
                                  są dwukrotnie niższe niż u rezydentów. I tak np. wybrałam się na rejs 12 wysp za
                                  8 euro a nie za 15, Tobie też polecam. To nie wymaga przewodnika. Ale do Efezu
                                  jedź raczej z polskim biurem jeśli chcesz się czegoś dowiedziec, albo poczekaj
                                  aż będziesz w Kusadasi :-))))
                                  Anglików jest faktycznie dużo. W samym Fethyie mieszka ich na stałe ok. 2 tys.
                                  Ceny są w funtach i tak naprawdę to miałam wrażenie że to wcale nie do końca
                                  Turcja :-D Wszedzie budowane są apartamentowce i wille na sprzedaż. Nawet
                                  chciałam jedną kupic na niby.
                                  Wracam z Kusadasi i zdaję Ci relację. Może wybierzesz się tam następnym razem
                                  :-)))a ja teraz będę króliczkiem doświadczalnym :-D
                                  Pzdr.
                                  • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:22
                                    Masz rację nie przewidziałem tych sporych odleglości. Na mapie wydaje się być
                                    tak blisko. Do Efezu bezwzględnie z przewodnikiem i olewam wyzszą cenę. Lubię
                                    jak przewodnik dużo mówi. A to jest wycieczka nie tylko do "oglądania" ale i do
                                    gadania. 12 wysp do odlągania - więc po kiego przewodnik? Masz rację.
                                    Jaką forsę zabezpieczyć? Dolce, euro czy funty?
                                    Dzięki i pozdrawiam
                                    • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 10:32
                                      Jeśli chodzi o kasę to chyba jeden wiór bo i tak wymieniasz na liry. Tylko nie w
                                      hotelu bo kurs niekorzystny. Wymieniaj nieduże kwoty co parę dni bo kurs bardzo
                                      skacze. Rezydentka przyjmuje za wycieczki euro, na ulicy za rejs też w euro. Ale
                                      w sklepach, dolmuszach i za inne drobiazgi koniecznie płac lirami.
                                      Z atrakcji to polecam jeszcze wypad do Fethyie - w klifie za miastem wykute są
                                      likijskie grobowce z IV w pne, imponujące. We wtorki w Fethyie jest ogromy targ
                                      ze wszystkim - taki folklor. Wycieczka do Dalyan raczej nie, no chyba że nie
                                      możesz życ bez kąpili błotnych :-)))
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:38
                                        Agnieszko, toż Ty normalnie jesteś skarbnicą wiedzy :-))) Ile razy już byłaś w
                                        Turcji i gdzie przede wszystkim?
                                        Do Fethyie wybiorę się bo to jak rzut beretką od Oludeniz. Dalyan - odpuszczam.
                                        Trza by mieć naturę prosiaka aby się tym excytować :-)))))))
                                        • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 10:48
                                          :-))) W Alanya i okolice byłam 4 razy, w zeszłym roku w Fethyie no i tez
                                          przyszedł czas na Kusadasi. W międzyczasie Hurgada, która mnie mocno
                                          zdegustowała. A na Riwierę już więcej nie pojadę bo 4 razy to i tak już
                                          przegięcie, ale jeszcze nie było egejskiej. No i w porównaniu do Egejskiej to
                                          już mi się tam wcale nie podoba.
                                          Jak jedziesz z biura na I to coś jest gratis. Ja mam rejs po morzu, nie wiem co
                                          dają do Oludeniz, może tez, ale ja w zeszłym roku miałam własnie Dalyan tylko z
                                          innego biura.
                                          A masz już klepnięty hotel? Bo dziś ostani moment na niższe ceny. Ale i tak
                                          pewnie nie poniosą dużo bo zaraz wchodzą inne katalogi i nie wytrzymaliby
                                          konkurencji.
                                          Pzdr.
                                    • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 10:41
                                      Nastaw się tylko że wypad od Efezu jest bladym świtem przed wschodem słońca, na
                                      miejsce dociera się ok. 12 więc tam jest koszmarny upał, koniecznie coś na
                                      głowę, Tłumy tam są strasznie dzikie, czasami gubi się przewodnika jak chcesz
                                      zrobic fotkę. Najlepiej poczytaj sobie o Efezie trochę przed, to będziesz lepiej
                                      zorientowany. Na miejscu 2 godz. + domek Najświętszej Marii Panny, potem wypad
                                      na obiad a potem wizyta w sklepie ze skórami obowiązkowo, mimo że nikt nie
                                      chciał. Krótki przystanek w Artemisium (ja już nie miałam siły wysiadac z
                                      autokaru), kolacja i do hotelu ok. 22.
                                      Baw się dobrze. Ewentulanie pomyśl czy nie pojedziesz kiedyś do Kusadasi bo to
                                      rzut beretem do Efezu.
                                      Pzdr
                                    • Gość: ewa Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.lnet.pl 30.12.06, 10:50
                                      Sorry siouxie, ale jeśli z Dalyan zapamiętałaś błotka jako główną atrakcję, to
                                      znaczy ze wiele straciłaś.
                                      Błotko odwiedzić można, ale jeśli nie lubisz się w nim taplać, to sobie
                                      wejdziesz do gorącego źródełka albo popatrzysz jak się bawią Anglicy. Polak nie
                                      świnia, błotem się mazał nie będzie. ;)
                                      Ale warto jeszcze popłynąć łódką kanałem, obejrzeć ruiny Kaunos, posłuchać
                                      ciekawej legendy o powstaniu miasta; zwieńczeniem tego mini-rejsu po kanale
                                      jest słynna plaża, ładniejsza od tej w Oludeniz tak naprawdę.
                                      Dalyan jest znane od niedawna, zwane perłą Turcji i naprawdę warte zwiedzenia.
                                      Błoto omiń, jeśli chcesz, ale z Dalyan nie rezygnuj.
                                      • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 11:04
                                        W błocie się nie taplałam i oczywiście nie uważam tego za żadną atrakcję. Łódką
                                        płynęliśmy, nawet całym stadem łódek, bo wycieczka była gratis i zgarnęli cały
                                        turnus ze wszyskich hoteli. Przewodnik nie Polak, beznadziejny, nic nie mówił
                                        ciekawego. Z łódki popatrzyliśmy na wykute grobowce przez chwilkę, no ale ja
                                        takie z bliska miałam w Fethyie. Na plaży wysadzili nas na pół godziny, już
                                        słońce zachodziło, ale i tak było za dużo ludzi. Czy ona taka piękna to bym
                                        polemizowała. Chyba że o innej plaży mówimy. Chodzi o miejsce wylęgu
                                        niewidzialnych żółwi? Z jednej strony rzeka, z drugiej morze? A żadnych ruin nie
                                        było. Bardzooooo daleko jakiś zarys i to wszystko.
                                        • Gość: ewa Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.lnet.pl 30.12.06, 11:24
                                          Rozumiem :)).
                                          Rzeczywiście pech z tym przewodnikiem.
                                          Co do plaży- pewnie mówimy o tej samej. Mnie się ona podobała ,bo i szeroka, i
                                          piaszczysta, wejście do wody łagodne i po piasku nie po kamieniach...Woda
                                          czysta, wiaterek sympatyczny itd. No i spędziliśmy tam prawie trzy godziny;
                                          było bosko.
                                          Żółwie szybciej dojrzysz w samym porcie w Fethiye, szczególnie jeśli popatrzysz
                                          z tarasu widokowego. Na Iztuzu wychodzą tylko po to, aby złożyc jaja.
                                          Płynąc kanałem do plaży, jeśli masz ochotę, możesz żółwie wypatrzeć z łódki,
                                          szczególnie jak znajdziesz się blisko poławiaczy krabów. Im żółwie w
                                          pracy "przeszkadzają", bo kłębią się wokół tychże w oczekiwaniu na darmowy
                                          posiłek. Myśmy widzieli ich nawet kilkanaście sztuk. :)
                                          Do tego jeszcze jezioro Koycegiz, super było i może dlatego tak miło wspominam.
                                          Ruiny z łodki- masówki trudno dojrzec, trzeba się tam wdrapać, ale nie kazdy
                                          lubi.
                                          Az żal było wracac do hotelu.

Rzeczywiście, kwestia gustu, a o nim szalenie trudno dyskutowac.Pozdrawiam.
                                      • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:08
                                        Dziewczyny, to mnie wychodzi na to, że dokonałem zajefajnego wyboru. Utwierdzam
                                        się w tym przekonaniu co chwilę :-)))
                                        A czy w Fethiye jest fajnie krajobrazowo i czy jest spokój, fajne hotele no i
                                        plaża?
                                        Egiptem a ściślej mówiąc Sharm jestem zdegustowany. Egipt następnym razem
                                        zaliczę w ramach rejstu po Nilu. Egipt dobry do zwiedzania ale żeby 2 tygodnie
                                        kiblować na basenie, bo plaża do chrzanu, to już przegięcie. nigdy więcej.
                                        Sprawdzałam tę imprezę , ktorą mam jujż klepniętą, - gratis jest wieczór
                                        turecki.
                                        Jak mnie Turcja egejska zachwyci to następnym razem będzie może Kusadasi.
                                        Popatrzcie jak wiele Turcja ma do zaoferowania: antyczne miejscowości, piękne
                                        krajoobrazy, fajne hotele. Zaczyna mi się coraz bardziej to wszystko podobać.
                                        To dzięki Wam forumowiczki i forumowicze mogłem podjąć decyzję o Turcji.
                                        Dzięki bardzo. Będzie o czym później pisać no i "robić" na doradcę ds. Turcji :-
                                        ))))))
                                        • raff1322 Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 11:25
                                          Jaki hotel wybrałeś w Oludeniz?
                                          Pytam, bo niedługo stanę (mam nadzieję) przed podobnym dylematem, tzn. Oludeniz już wytypowane jest od dawna a teraz pozostanie kwestia hotelu... Przy opcji 2+1 trzeba się będzie liczyć niestety też z ceną.
                                          pozdr
                                          Rafał
                                        • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 11:25
                                          W samym Fethyie nie ma plaż. Plaża no i hotele są w Calis nieopodal. Plaża jest
                                          publiczna, leżaki i parasole płatne, dosyc wąska, ciemny drobniutki żwirek. Przy
                                          plaży deptak, a po drugiej stronie knajpki, sklepy i hotele. Ale mi to w
                                          zupełności nie przeszkadzało bo nie jestem jakąś zakichaną hrabianką :-)))
                                          A Fethyie to miasto portowe, jakie tam wypasione jachty z całego świata
                                          stoją.... Bardzo sympatyczne miasteczko. I sarkofagi na ulicy stoją czasami...
                                          Gdzie klepnąłeś hotel?
                                          A Turcja jest naprawdę piękna, bardzo ciekawa i zaskakująca.
                                          • Gość: ewa Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.lnet.pl 30.12.06, 11:29
                                            Prawda, Turcja Egejska jest suuper (choć Fethiye leży jeszcze nad Śródziemnym,
                                            nie Egejskim morzem)!
                                            Widoki piękne, jak pojedziesz w czerwcu, to może nawet jeszcze zobaczysz śnieg
                                            na szczytach gór? A w dole cieplutkie morze...
                                          • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:31
                                            Klepnąłem Club Dorian z Itaki. Cena lightowa, zważywszy, że to all incl. Święty
                                            spokój zapewniony i brak kiczowatych animacji. Jak dla mnie to bomba.
                                            Myślałem nad Tropicaną ale jest droższy. Wolę tę kaskę zainwestować w wycieczki.
                                            Myślałem też o Marcan Beach, ale jak wczoraj poczytałem na forum opinie to mnie
                                            szczena opadła.
                                            Mam nadzieję, że tym razem dokonalem dobrego wyboru hotelu w korzystnym
                                            miejscu. W cenie imprezy jest noc turecka, już ustaliłem na infolinii.
                                            Tylko jak ja wytrzymać tyle miechów do tego urlopu - nie wiem.
                                            Macie jakieś patenty na zabicie czasu i niemyślenie o imprezie?
                                            No rozchoruję się z tęsknoty, no chyba, że będę sobie umilał czas pisaniem na
                                            tym forum. Tyż mnie pasi :-))))))))))))))
                                            • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 11:37
                                              To tylko pół roku..... :-D
                                              Pozdrawiam i życzę superowego urlopu już przecież niedługo!!!
                                              • Gość: Sokrates Re: to co z tą Turcją?????????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 11:41
                                                5 miechów i 4 dni brzmi lepiej niż rozlazłe pół roku :-)))
                                                Ja również Cię pozdrawiam (który to już raz dzisiaj :-) ) i życzę aby następny
                                                Twój urlop był urlopem życia.
                                                Dziękuję raz jeszcze za wszystkie drogocenne instrukcje.
                                                Dobrze, że jest to forum no i co najważniejsze Znawcy Przedmiotu.
                                                Trzymajcie się cieplusio i bawcie się dobrze.
                                                • siouxsie.s Re: to co z tą Turcją?????????????????? 30.12.06, 11:43
                                                  :-D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka