evadom 25.07.07, 08:42 Które biuro w Alanyi organizuje wycieczkę do Kapadocji na 3 dni, koniecznie z polskojęzycznym przewodnikiem i z lotem balonem? Jeśli wiecie, to podzielcie się informacjami. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: edyta Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:59 a p co 3 dni? byłam 2 i w pełni wystarczy ale jedź z itaką lot też ci zorganizują Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 13:13 Do Kapadocji z Alanii jest daleko i nie chcę zwiedzać byle co i byle jak, ale po przejechaniu tylu sete kilometrów wolę być dłużej na miejscu. Właśnie z tego powodu szukam wyjazdu trzydniowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 13:30 tak ci sie tylko wydaje. te setki kilometrów bez trudu się pokonuje jazda z itaką nie byla uciążliwa bo wiele zwiedzaliśmy po drodze poza tym pokazali wszystko co tylko warto było zobaczyć. program wypełniony po brzegi do samego wieczora. Nie wiem co mialabym tam robić trzeci dzień. Skoro jesteś przed podróżą to zachowaj dla siebie teksty typu- nie chce zwiedzac po łebkach bo trąca domniemaniem że w 2 dni tak włąsnie jest - a to nie prawda i innych forumowiczów moze wrowadzić w błąd. 3 dni - w odpowiedzi na sedno twego pytania maja biura lokalne- za 60 euro ale obawiam się widząc ich programy ze to po łebkach jest własnie u nich. Turcy maja zasadę- jak jechać to na dłgo zeby turysta POCZUŁ za co płaci ale nie koniecznie pokazuje mu sie istotę. Np nie masz na tych wycieczkach kościołów w dolinie - tylko ja pobieżnie oglądasz. a to isttotna strata. tak sądzę. Wybierając po raz drugi tez zdecydowałabym się na itakę. Zapłaciłam 89 euro ale miałam faktycznie wszystko opłacone poza napojami. Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 13:54 A jaki hotel miałaś z Itaki? Na pewno wystarczy czasu na lot balonem? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 14:03 Tylko 3 dni. Wyjeżdża się wcześnie rano i jest się na miejscu późnym popołudniem, droga z postojami i obiedem to min. 10 godzin. I zgadzam się z opinią, że Kapadocji nie warto zwiedzać z wywieszonym językiem. Zaliczenie podziemnego miasta, domów i kościołow wykutych w skale, wizyta w winnicach, spacer po tufach - na to nie starczy wycieczka dwudniowa. Obowiam się, że nalot balonem nawet w trzydniówce nie starczy czasu, no chyba że program wycieczki jest nastawiony na taki lot. Ala raczej nie bo to dość droga impreza. Trzeba wziać też pod uwagę w sklpepach z onyksem ceramiką, złotem,dywanami i innym badziewiem. Dwa dni nie wystarczą... Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 14:13 Tak właśnie mówili mi znajomi, którzy byli, ale to było dawno i nie mają teraz rozeznania odnośnie organizatora. A ta Itaka coś mi niezbyt ładnie pachnie, odkąd przeczytałam 2 IDENTYCZNE wypowiedzi pod różnymi nickami. Liczę na to, że jeszcze się ktoś odezwie w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga811 Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 14:18 byłam z Leną na 2-dniowej Kapadocji i starczyło czasu na lot balonem. Byliśmy nawet w noc poprzedzającą lot balonem na wieczorze tureckim, który trwał do pierwszej w nocy. O 4.40 pobudka na lot balonem, potem przywieźli mnie pod hotel i ruszyliśmy dalej. Nie było opóźnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 14:18 byłeś(aś)? bo z tego mi nie wynika..lot balonem jest o świcie i czasu zawsze wystarcza a to ze jest drogi to raczej inna kwestia. |Hotel itaka ma bardzo fajny 4 *- pewnie ze nie taki jak ten stacjonarny ale bardzo dobry zapewniam. W życiu nie jechałam 10 godzin - no chyba że to tyle trwa z biurem lokalnym i ich wehikułami. wyjechałam o 6 i co prawda od konyi zaczęłam zwiedzac - mauzoleum ale pochłonęło to około godziny . warto. potem lunch i w kapadocji byliśmy około 13. wybór nalezy do ciebie. ja nie chcialam ryzykowac z lokalnymi . zreszta niektóre z nich twierdząże 3 dni to podobny program jak w 2 tylko luźniej Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 14:33 Edyta, zmiłuj się i nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo z Twojej wypowiedzi wynika, że w 5 godzin pokonaliście odległość około 500km. W górach!!!!!!!Kierowca samobójca, czy pilot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 14:40 weź mapę gdy będziesz na miejscu- kanya nie kapadocja- przeczytaj to raz jeszcze co napisałam Chciałam ci zobrazować całokształt wycieczki abys wiedziała czego oczekiwac- moim zamiarem nie było wprowadzanie w błąd - dlatego precyzyjnie podałam nazwy- Nie będe juz tu wypowiadała moich opinii bo z doświadczenia wiem ze jeśli ktoś sie już na coś nastwił to na forum oczekuje wylącznie potwierdzenia- wybierz 3 dni- to moja rada:) pozdrawiam i baw się dobrze po powrocie napisz relację z wycieczki jestem tym ciekawsza że zapewne pojedziesz z biurem lokalnym - podlicz jednak wszystko . Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 15:00 Nie wiem, czy z lokalnego, bo różnica 20 euro, to jest żadna różnica. Za to wiem, że na pewno chcę pojechać na trzydniową, żeby mieć wiecej czasu na "wdychanie" tamtej atmosfery. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 edyta nie bredź 25.07.07, 15:02 Alanyi jest do Urgup ponad 500 km, z Side może 50 km mniej. Nie zrobisz tej trasy autokarem w 7 godzin uwględniając przejazd przez góry, postój w Konyi, obiad i postoje "na papierosa i siku"... Postój w Konyi to min 2 godziny, jeśli twierdzisz że wystarczy 1 godzina, to faktycznie nie zdajesz sobie sprawy, że wasza wycieczka była własnie w wywieszonym jęzorem... Z twojego wpisu bije pogarda dla "lokalnych" biur podróży, widzę że ty jesteśz tych co płaca dwa razy więcej u rezydenta, a program mają porównywalny z lokalnymi, bo i u rezydenta skleówze słotem i skórami nie uniknie się. Co do autokaru jajechałem u "lokalnego" nowym Mitsubishi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anai w. Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.gdynia.mm.pl 25.07.07, 15:03 ja kiedys byłam na 3 dniowej wycieczce (teraz biura lokalne już jej chyba nie organizują) i niewyobrażam sobie jhazdy w 2 dni (z Konią).Z Side w 2 strony to 1300 km i mnustwo zwiedzania,więc 500 w jedną to bardzo optymistyczna wersja.Do tego lot balonem to chyba już masakra. Kierowca autokaru we Francji - też się spieszył - dziękuję za taką przejażdżkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 15:16 dobra dziewczyny każda ma swoją rację. Kierowcy się nie spiesza w turcji bo mają restrykcyjne zasady i tachografy ...nie ważne. POjechałam była i jestem zadowolona- nie gardze lokalnymi- uważam że sa dobre na krótkie wycieszki ale nie na takie- to moja opinia a nie pogarda. jestem zadowolona osobką:) i bardzo mi się podobało w Kapadocji i w pammukale. zycze wam podobnych wrażeń i niezapomnianych widoków i taka moja prośba na koniec- nie atakujcie mnie proszę:) ja tu w dobrej wierze podzieliłam sie opinią. i tyle. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.07.07, 17:07 Zgadzam się, Zapomnijcie o lokalnych biurach do Kapadocji. Oczywiście w lokalnym biurze Kapadocja cena 40 EUR u rezydenta 86 EUR. Jednak te dwie imprezy są całkiem inne i nie ma w nich podobieństwa. Z lokalnym biurem zwiedzasz miejsca widokowe, miejsca gdzie nie trzeba płacić wejściówek,stacje benzynowe i głównie widzisz Kapadocje za okien rozpadającego się autokaru . Całość prawdziwego zwiedzania to ok max 90 minut i to po targowaniu się z pilotem. Ja byłam z PAcho znajomi z Itaką brak porównania. Szkoda tracić czas na jechanie na zakupy do Kapadocji i oglądanie peryferii Kapadocji. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: 3 dniowa Kapadocja 26.07.07, 07:47 Ja jechałem z lokalnym nowym autokarem i zwiedzałem iejsca, do których trzeba było moieć wejściówki. Znam ludzi którzy kupili fakultet u rezydenta, zapłacili 2x więcej i mieli ten samo program i standard... co najlepsze, ci "lokalni" zajmują się także obsługą fakultetów wykupionych u rezydentów, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 i jeszcz jedno 26.07.07, 07:49 kaie peryferie??? podziemne miasta, kościioły w skałach i winnice to peryferie??? ciekawe więc co jest w cemntrum Kapadocji, hehe... tak to jest, że każdy idzie w zaparte i nigdy nie przyzna że zrobił z siebie wała sporo przepłacając..... Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: i jeszcz jedno 26.07.07, 07:56 I tu sie z Toba zgadzam. Spotkałam się z tym w Egipcie, że rezydenci kupowali fakultety w lokalnych biurach, oczywiście to nie reguła. Z jakiego biura byłeś, że było tak dobrze? Jak nie chcesz podawać na forum, to napisz na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: i jeszcz jedno 26.07.07, 08:43 To było 4 lata temu, nazwy nie pamiętam. Mieli biuro przy głownej ulicy Alanyi w centrum zarazkoło poczy. W Biurzepracowały Polsi. Kupuiliśmy o nich od razu Kapadocję i Pammukale i przezto dostaliśmy spory rabat. Do Kapadocji mieliśmy polskąprzewodniczkę, do Pammukale rudego Turka Hassna ożenionego z Polską i dobrze mówiącego po pollsku. Facet trochę był nawiedzony na punkcie islamu, ale wiedział o historii i religii naprawdę dużo. Autokary mieli nowe, hotele w Kapadocji i Pammukale też bez zarzutu, tak samo program.. No trasie z i do Pammukale trochę przesadzili w postojach przeznaczonych na skóry, złoto, dywany i inny badziew, więc w końcu Hassan dostał solidarnie od wszstkich opieprz. Trzeba przynać że to pomogło ipojechaliśmy znacznie szybciej. Poza tym było bez zarzutu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek do des4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 09:59 wiesz co bzdury takie piszesz ze mi się mdło robi. Przed wyjazdem tacy jak ty nakręcili mi w głowie tak z enie wiedziałem co robić. teksty że tak samo w lokalnych jak gdzie indziej i że szkoda kasy sprawiły ze miotalem się i ...sprawdzac zacząłem u źródła. gadałem z lena z pacho i z gośą i bogusia któe tez dla pacho zbierają turysów - każda osobno dawała mi rabaty. dagałem z jolcią- i co? wybrałem Itakę. i cholernie się cieszę. Bez niespodzianek i z programem bardzo dobrym- lepszego bym nie chciał bo był tak naładowany ze więcej po rpostu fizycznie nie chialbym zwiedzać. bylismy w mauzoleum w konye potem przejazd do podziemnego miesta i dalej juz do kapadocji - zwiedzanie doliny zakochanych golębiej winnic wielbłądków nocleg w bardzo dobrym 4 * hotelu kościoły 6 w skałach karawany w drodze powrotnej. Miałem 6 posiłków czego nie mam w lokalnych a to spory na tych wyjazdach koszt- bo biorą nie tam gdzie tanio tylko tam gdzie mają układy. Fakt byłem w sklepie ze zlotem - piekne:)))) i drogie:)))) i w sklepie z ceramika - gdzie przynajmniej pooglądalem jak to robią co bardzo mi się podobało. podsumowując jeśli nawet program ten sam - co nie jest prawdą bop ma wszystkie przed oczami i jakoś dziwnie pisze u pacho - przy niektórych punktach że wstęp w cenie a wcale się za niego nie płaci bo za darmo- a to już chyba manipulacja. to policzcie sobie kasę na jedzenie za co doplacić musicie. ja mam świeże wspomnienia równiez z zawartości portfela i nie moge już czytać tych bzdur na forum które robią ludziom z mózgów wodę. nigdy z biurami lokalnymi kapadocji i pammukale choćby własnie ze względu na cenę i hotel natomiast rafting i te inne duperelki prosze bardzo. chocaż po znajomych biuro lokazna na rafting nie przyjechalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: do des4 IP: 213.25.141.* 26.07.07, 14:51 Wojtek masz świętą rację i zazdroszcze Ci podjętej decyzji. Ja byłem z Pacho i również uważam, że des4 pisze zwykłe farmazony. A mając porównie zdjęć z miejsc jakie ja zrobiłem z PAcho a jakie zrobili znajomi bedąc z Itaką to jest to niebo a ziemia. Faktycznie przy miejscach gdzie piszą wejście w cenie - wejsciówki sa bezpłatne lub postoj w Konyi nie oznacza zwiedzania a jest przerwą na stacji benzynowej. Natomiast wielki zal do biura lokalnego, że oferując swoją wycieczke odnosi się i porównuje ją z wycieczka organizowaną przez Itakę. Mając świadomość jakie miejsca mnie ominą na pewno bym ja jak również inni dopłacili by aby je zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 09:47 ale nie takich fakultetów jak kapadocja i pammukale. oj nie wprowadzaj w błąd Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: 3 dniowa Kapadocja 26.07.07, 11:38 Ja byłem z biurem lokalnym. Z fakultetów byłem zadowolony. Z ceny też. Wy zadecydujecie jak wam pasuje. Chcecie przepłacać, wasza sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 25.07.07, 15:12 Będę podtrzymywać wątek, bo myślę, że więcej jest takich osób, które chcą zwiedzać spokojnie, bez latania z wywieszonym językiem. Może któreś biuro zrozumie i wprowadzi do swojej oferty taką wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
evadom Re: 3 dniowa Kapadocja 27.07.07, 12:32 Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi, ale martwi mnie brak ofert dotyczących wycieczki trzydniowej. Czyżby nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: 3 dniowa Kapadocja 27.07.07, 13:55 Jak będziesz na miejscu, na pewno coś znajdziesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: 3 dniowa Kapadocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 15:00 ejże no przeciez ci napisałam z esa z lokalnych biur których pełno.wystarczy pochodzić Odpowiedz Link Zgłoś