Dodaj do ulubionych

Upały w Turcji

IP: *.chello.pl 28.07.07, 09:37
Mam pytanie do osób, które na dniach wróciły z Turcji - czy ta fala gorąca,
która masakruje południe Europy mocno daje się we znaki na południowym
wybrzeżu Turcji? Za około tydzień wybieram się do Alanyi i trochę się
martwię, że pogoda może być nie do wytrzymania. We wszystkich serwisach
pogodowych są informacje o fali gorąca w Grecji, Serbii, Chorwacji, Włoszech,
ale w żadnym nie ma słowa o Turcji. Nie piszą, bo nie ma problemu, czy też
zwyczajnie pomijają ten rejon? Dzięki za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosiak Re: Upały w Turcji IP: *.eranet.pl 28.07.07, 09:50
      Kilka dni temu wróciłam z Marmaris. Byliśmy tam dwa tygodnie i praktycznie cały czas moczyliśmy się w
      wodzie. W dzień w cieniu na termometrach 42 stopnie, o północy 29-32 st. - było naprawdę gorąco i
      raczej nie dało się zwiedzać - rejsy statkiem super, ale np. wycieczka do Pamukkale okropnie męcząca.
      Do Efezu już wcale nie pojechaliśmy. Jeśli nastawiasz się na zwiedzanie, to lepiej jedź we wrześniu lub w
      październiku. Natomiast do plażowania i leniuchowania pogoda super!!!
      • Gość: betina Re: Upały w Turcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.07, 10:02
        Pare dni temu wrocilam z alani straszliwe upaly to jedno a wilgotnosc to
        drugie.To wlasnie wilgotnosc na riwierze tureckiem podwyzsza odczuwalnosc goraca
        o jakies 5 stopni.Uwielbiam goraco ale to co zastalam w alani i mnie troche
        przytloczylo.Nawet wieczorne spacery nie byly wolne od goraca.Po kilku minutach
        zlewalam sie potem.Bylam w wielu krajach srodziemnomorskiech ale to co zastalam
        w alanii troche mnie przeroslo.Ale bez paniki ja radzilam sobie w ten sposob ze
        przebywalam w poblizu pomieszczen klimatyzowanych.Ktos powie ze to zadne wyjscie
        moze i tak ale zawsze mozna chociaz na moment zejsc z palacego slonca.Z tego co
        widzialam to wielu turystow tak robilo chociaz spotykalam i takich ktorzy cale
        dnie smazyli sie nad basenem lub nad morzem.Dla tych ludzi mam wiele slow
        uznania i podziwu.
        Troche rozsadku i da sie przezyc bez udaru slonecznego.
        Zwiedzanie co prawda jest utrudnione ale coz przeciez kazdy wie w jakie rejony
        sie wybiera i co go tam moze spotkac.
        pozdrawiam serdecznie i zycze wspanialych wakacji
        • Gość: malgo Re: Upały w Turcji IP: *.chello.pl 02.08.07, 08:24
          wrocilam wczoraj z alanii jest przerazliwie goraco , wlasciwie czy wyjdziesz na
          plaze o 8 czy o 10 rano wychodzi na jedno naprawde, spacer do miasta wieczorem
          to mordeka, wilgotnosc nie na nasze polskie organizmy, jedz we wrzesniu radze
          taraz to tylko zmarnowane pieniadze
    • kasiulekkoz Re: Upały w Turcji 02.08.07, 09:25
      Witam serdecznie. Własnie wczoraj wróciłam z Turcji - okolice Side. Upały tak
      bardzo nie dają się we znaki jak jest dostęp do wody (morze cieplutkie,
      baseny). Ważny dobry olejek z filtrem i picie dużych ilości napojów. Bez obaw
      życzę miłego wyjazdu
      • Gość: ~elodi Re: Upały w Turcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 16:08
        Wróciłam z Alanii wczoraj. Upały w zeszłym tygodniu były wręcz potworne. Jestem
        bardziej zmęczona niż wypoczęta. Na plaży przez dwa dni temperatura wskazywała
        55 st.!!! w nocy 37 st., w budynkach bez klimatyzacji ok. 40 st. Bardzo duża
        wilgotność powietrza, człowiek jest cały mokry. Nie dało się chodzić na zakupy,
        a zwiedzanie odpada absolutnie. Niestety były też częste przerwy w dostawie
        prądu, nie było gdzie się schronić przed tym żarem.
    • Gość: dorador Re: Upały w Turcji IP: *.aster.pl 02.08.07, 17:08
      Rzeczywiście to bardzo duża wilgotność powietrza zwiększa odczuwalność
      temperatur. Wróciliśmy wczoraj z Alanyi.Nawet miejscowi narzekali na wyjątkowo
      gorące lato. Najwięcej czasu spędziliśmy przy basenie, a wieczorem nad morzem.
      W pokoju tylko przy klimie całą dobę. Zwiedzanie ograniczyło się do wycieczek
      morskich i rzecznych- relaks. Chyba już za póxno na zmianę terminu więc życzę
      dobrej zabawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka