Gość: aniak IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.07, 09:37 Dzieci mojego brata po powrocie z Turcji dostały wysokiej goraczki i wymiotów, jedno z nich jest w szpitalu na badaniach i obserwacji. Czy komuś przydarzyło się coś podobnego? Czy to jakiś wirus?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olala Re: choroba po powrocie IP: *.lubin.dialog.net.pl 10.08.07, 10:14 Najprwdopodobniej jest to tzw. Zemsta Sułtana. Jest spowodowana zmianą flory bakteryjnej w wodzie. Objawia się właśnie wymiotami i podwyższoną temperaturą ciała. Jeżeli będąc w Turcji pijemy wodę z kranu a nie butelkowaną jest duże prawdopodobieństwo tej przypadłości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: choroba po powrocie IP: *.devs.futuro.pl 10.08.07, 12:06 Witaj. Nie pisz człowieku bzdur o piciu wody z kranu, nie jesteśmy w średniowieczu i każdy turysta wie , że nie wolno tego robić zwłaszcza w krajach arabskich. Ja w Turcji zaczęłam chorować czwartego dnia pobytu, : zawroty głowy, nudności, było mi niedobrze, chora wróciłam do Polski, źle się czulam przez kilka dni dioero po 4 dniach od powrotu dopadła mnie dwudniowa biegunka, ale taka, że z domu nie wychodziałam. Skończyła się biegunka i skończyło się złe samopoczucie. Więcej do Arabów nie jadę. Do tego źle się czułam w ekstra wilgotnym klimacie w Alanyi a dodając , że jest to u nich najgorętsze lato od 10 lat to nie trudno chorować. Ale to kwestia indywidualna, ja chorowałam, unikałam słońca, piłam drinki i odkażałam organizm a i tak mnie dopadło, a inni siedzieli na słońcu od rana do nocy, łoili anyżówkę z samego rana i czuli się świetnie. każdy organizm reaguje naczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIWI Re: choroba po powrocie IP: *.chello.pl 10.08.07, 13:33 Picie alkoholu nie pomaga a wręcz sprzyja dolegliwościom spowodowanym zmianą flory bakteryjnej.Organizm osłabia się,alkohol powoduje zwiększone pocenie się a co za tym idzie odwadnianie .Mitem jest to że picie alkoholu ustrzeże kogokolwiek przed ,,zemstą''.Poprostu jedni maja do tego większe predyspozycje,drudzy nie. Najważniejsze jest aby jak najszybciej przyjąć odpowiednie środki farmakologiczne a nie czekać aż samo przejdzie, albo leczyć się smektą ,stoperanen itd. Moje dzieci również po powrocie dopiero odczuwają zmiany flory bakt. Dodam jeszcze że Turcja nie jest krajem arabskim tylko muzułmańskim;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: choroba po powrocie IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.07, 13:43 dodam,ze pojawiła się u nich wysypka; do grona dołączyła kolejna dziewczynka; dwie są w szpitalu, mają kroplówkę i są obserwowane, trzecia ma tylko gorączkę i jest w domu; ogólne badania krwi na nic nie wskazały;czy ktoś miał podobne doświadczenia z dziecmi (wiek - dwie dwulatki i jedna o pół roku starsza); bedę wdzięczna za odpowiedzi; Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: choroba po powrocie IP: *.acn.waw.pl 10.08.07, 13:59 Turcja nie jest krajem arabskim, a Turcy to nie Arabowie, ignorantko! Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: choroba po powrocie 10.08.07, 14:16 Od kiedy to Turcja jest krajem arabskim????????????????????? Nawet dziewczyna nie wie gdzie byla na wakacjach....za to znajomi pewnie wiedzą , ze NA PEWNO ZA GRANICĄ!!!!!!!!! Poczytaj następnym razem o zwyczajach i kraju do którego jedziesz a nie pakujesz sie w najgorszy skwar i narzekasz....i to jeszcze do tureckich arabów, gdzie Ty ich tam widziałaś i gdzie to słyszałaś???? Odpowiedz Link Zgłoś
pariss1 Re: choroba po powrocie 10.08.07, 14:23 To było oczywiście do Iwony, która nie żyje w średniowieczu i wszystko wie :) A co do choroby to ja tez mialam raz zemste po powrocie, ale nie w takiej wersji. Mam nadzieje, ze to nic powaznego i maluchy wyjda z tego....mi sie to troche z ptasia grypa kojarzy :( Sama nie wiem. Napisz pozniej co sie z nimi dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thaurus Re: choroba po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 14:38 Te, madrala, a drinki to pilas przypadkiem z lodem?! A lod to myslisz z wody mineralnej?! I grzeczniej prosze, bo faktycznie problem jest i dotyczy dzieci - i to po powrocie, a nie podczas pobytu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: choroba po powrocie IP: *.acn.waw.pl 10.08.07, 15:00 Ale chyba dzieci nikt drinkami z lodem nie poił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thaurus Re: choroba po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:31 Pewnie nie :-) Ale pani Iwonka z pewnoscia sie tym raczyla :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: choroba po powrocie IP: *.247.211.220.static.ttnet.com.tr 17.09.14, 06:42 Kolezanko Iwono, problem jest rzeczywiście w wodzie. Nie trzeba pić jej prosto z kranu zeby sie zarazic. Jest dodawana do potraw i do napojow w dystrybutorach na plaży. Wystarczy poprosic o napoj jabłkowy i BANG! Za dwa dni masz biegunkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: choroba po powrocie IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.07, 15:21 Wczesniej dopisałam jeszcze kilka słów, ale jakoś się nie pojawiły. Dodam więc teraz. Do grona chorych dołączyła jeszcze kuzynka dziewczynek, jest też w szpitalu, gdzie podaje się dzieciom kroplówkę i środki przeciwgorączkowe. Objawy: gorączka, biegunka, wysypka (u jednej z dziewczynek). Czy ktoś ma doświadczenia w podobnej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: choroba po powrocie IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.07, 15:24 uprzejmie proszę o niewszczynanie kłótni; zależy mi na konkretnych wypowiedziach w tym temacie; parris - nie mów, ptasia grypa??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: choroba po powrocie IP: *.acn.waw.pl 10.08.07, 15:45 E tam, zaraz ptasia grypa! dzieci w tym wieku przechodzą różne wirusowe choroby, pewnie coś złapały, na pewno nic im nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: choroba po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 17:03 A może w sprawie choroby i wirusów konsultować się z lekarzem a nie z forum turystycznym ? Niedawno wróciłem z Mazur i czuję, że też mnie jakiś wirus bierze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikrob11 Re: choroba po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 17:34 Witam, Czasem zdarza się, że dzieci odchorowują pobyt wakacyjny i przyczyn może być wiele. Moje dzieci- pięciolatki razem z mężem też odchorowały pobyt w Turcji, tyle tylko, że mieli nieco inne objawy. Obok wysokiej temperatury (39,8 oC), której nie udawało się zbić żadnym przeciwgorączkowym lekarstwem był ból gardła. Dopiero po podaniu antybiotyku w ciągu kilku godzin wszystkie objawy ustąpiły. Dodam, że zawsze uważamy na to, by dzieci nie piły i nie jadły nic zimnego. Ponadto, w tym czasie pogoda w kraju była piękna, więc nie mogło być mowy o jakimś przeziębieniu. Aniak miejmy nadzieję, że lekarze postarają się, by znaleźć przyczynę. Na pewno w przypadku biegunki potrzebne są badania mikrobiologiczne kału - co one wykazały? Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i daj znać jak wyzdrowieją. Pozdrawiam, mikrob11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: choroba po powrocie IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.07, 17:55 Dzięki za wszystkie wypowiedzi; drogi info, z lekarzami konsultują się rodzice chorych dzieci, ja jestem tylko ich ciocią (dzieci rzecz jasna), mieszkam dość daleko; zapytuję na tymże forum, bowiem wiążę ich chorobę z pobytem w Turcji (może mylnie, ale jakoś to mi przyszło do głowy);skoro to robię, widzę w tym jakiś cel, a złośliwe rady są na nic, tylko denerwują; jestem wdzięczna tym, którzy próbowali pomóc; serdecznie pozdrawiam; Ania K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniak Re: choroba po powrocie IP: *.gorzow.mm.pl 10.08.07, 18:33 Wiadomość z ostatniej chwili - to rotawirus; wystarczy nawodnienie kroplówką i leki przeciwgorączkowy; badania mikrobiologiczne zostały wykonane; bardzo się cieszę :-) serdeczne pozdrowienia dla Wszystkich;Ania K. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: choroba po powrocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 19:39 Droga Aniu, Pomoc w "chorobie" przez internet jest dla mnie bliska korzystaniu z wróżek i znachorów. Prawdziwa diagnoza powinna być postawiona przy bezpośrednim badaniu. Chcę Ci uświadomić, że Twoje postępowanie było średnio rozsądne. Ciesze się, że jest happy end Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabell Re: choroba po powrocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.07, 21:36 ja tez byłam chora najpierw katar a po 2 dniach miałam zawroty głowy straszne drgawki cos okropnego ale wzięłam przeciwbakteryjne i przeszło ale nie do końca jeszcze te zawroty trzymały nie wiem co to było coś okropnego a byłam w tamtym roku i nic sie niedzalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta gosc portalu Re: choroba po powrocie IP: *.gprspla.plusgsm.pl 10.08.07, 22:32 Wiadomo jak zlapie wirusek to nie mamy szans.Ale na glupote typu -upal,basen+zimne picie -ustawianie klimy na minimum -lody nie ma rady,trzeba odchorowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunflower111 Re: choroba po powrocie IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.07, 09:15 W ubieglym roku po powrocie z Turcji tez niestety musialam odchorować urlop. Zaraz po powrocie do kraju dostałam ostrego zapalenia gardła (tak że ledwo mogłam mowić) i przez dwa dni męczyła mnie podwyższona temperatura. Po kilku dniach samo przeszło, nawet nie leczyłam się specjalnie. W samej Turcji natomiast oczywiście dopadła mnie biegunka, ale myślę ze była spowodowana tym, iż zjadłam coś nieświeżego. Wody z kranu i lodu w drinkach unikałam jak ognia, a i tak mnie dopadło. Dwa dni ostrej biegunki i gorączka 39 stopni.Moj narzeczony natomiast jadł wszystko, pil drinki z lodem i nic mu nie było. Po powrocie też nie miał żadnych dolegliwości. Dlatego myślę,że to wszystko zależy od osobistych predyspozycji. Jedni są bardziej podatni, inni mniej. Wiadomo ,że na dzieci trzeba szczególnie uważać. Ja bym nie zabierała tak małych dzieciaczków do tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: choroba po powrocie IP: *.chello.pl 11.08.07, 17:00 JA za tydzień wyjeżdżam do Turcji, po raz 1 w tamte rejony, wiec nie bardzo wiem co i jak. proszę powiedzcie mi jakie ew. leki na żołądek kupić sobie tu w Polsce w przypadku gdy cos sie zacznie dziac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: choroba po powrocie IP: *.ceti.pl 11.08.07, 17:56 ja mialam ze soba nifuroksazyd- nie wiem, czy jest na recepte czy nie, mnie pozostal w domu po zapaleniu jelit i rodzinny mi go bardzo polecal, bo ponoc sam go w Turcji bral... oprocz tego profilaktycznie trilac 3 x 1- tak brali rodzice w Egipcie, przezyli 15 dni bez problemow, teraz w Turcji tez sie sprawdzilo. A oprocz tego wzielam jakies drobiazgi typu cholinex, ibuprom, syrop- na szczescie nic sie nie przydalo... Ale uwaga- hotel, teoretycznie, zapewnial calodobowa opieke lekarska. Mam problem z kolanem, potrzebowalam tylko bandaz, by zrobic sobie opatrunek okluzyjny, ewentualnie przydalby sie sztuczny lod, ktorego z Polski nie wzielam... i co? Za darmo moglby lekarz przyjechac, ibejrzec i wtedy wydac bandaz albo od reki za 5 euro. Wiec warto miec swoj, bo nie wiem na co mi wizyta lekarska w srodku urlopu, kiedy doskonale wiem, na co kolana mi choruja;) Odpowiedz Link Zgłoś