aire1 06.04.08, 23:30 I to wszystko tylko dwie i pół godziny lotu z Warszawy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Stambuł: miasto dwóch kontynentów 25.05.08, 00:46 Stambuł to jedno z moich ukochanych miejsc w Turcji. Z jednej strony pełna egzotyka, z drugiej - tanie hoteliki, przepyszne jedzonko. No i zabytki! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_1 Istabul - gdzie spać, jak dojechać? 05.06.08, 13:06 Wybieramy sie w lipcu do istabulu. Może ktos poradzi gdzie spać? moze jakies namiary. Drugie pytanie to jak tam dojechać co prawda wybieramy sie samochodem ale zastanawiam sie czy to dobry i najtańszy pomysł. Cezkam na rady i pozdrawiam ps. a może ktos sie też wybiera w tym czasie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
uzman Stambuł: miasto dwóch kontynentów 05.02.09, 20:16 Bardzo fajnie napisane. Rzeczowo i z polotem. Nawet nie ma się do czego przyczepić. No dobra, żartowałem, przyczepić się zawsze można. W Polsce doner kebab robi się najczęściej nie z wołowiny, tylko jeszcze pośledniejszy - z kurczaka. A fe! Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Stambuł: miasto dwóch kontynentów 11.05.10, 17:03 A ja bym się przyczepił do podpisu pod zdjęciem "Dolmabahce, ulubione miejsce wieczornych przechadzek mieszkańców Stambułu" Odpowiedz Link Zgłoś
ronkazub stambul 11.05.10, 13:38 ja już od dawna planuję pojechać do Turcji, głównie do Stambulu... czy nie znacie jakieś dobre oferty w wiązku z tym?? dzięki za odpowiedź pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: stambul 11.05.10, 19:04 Polecam lekturę forum: forum.gazeta.pl/forum/w,660,95234168,95268132,Wszystko_o_Stambule_noclegi_zwiedzanie_transpor.html forum.gazeta.pl/forum/w,660,99380205,,Stambul_z_jakim_biurem_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
quimby01 Re: stambul 14.05.10, 16:26 drogi ronkazub, ja też planuję pojechać w lecie do Turcji ,chyba autostopem..ale mam jeszcze jedną szansę na to, bo znalazłem fajny konkurs na youtubie gdzie możesz wygrać podróż do Dubaju i do Stambulu!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzokey Re: stambul 18.05.10, 10:39 @quimby01: a co to za konkurs? co trzeba zrobić, aby w nim uczestniczyć? czy jest płatny? :S dzięki za odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
wol_ne Re: stambul 21.05.10, 11:22 ej, szkoda, że tak późno zauważyłam twoje pytanie, bo dziś kończy się konkurs. Ale jeszcze masz przed sobą calutki dzień, więc wklejam link, tu znajdziesz wszelkie informacje o tym :) www.youtube.com/sonyericsson pozdrawiam, i miłej zabawy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malenkaalenka Re: stambul IP: *.adsl.datanet.hu 18.05.10, 11:10 Hej, ofert nie znam, ale na pewno musisz wiedziec przede wzsystkim, co tak naprawde chcialbys robic, odpoczywac akrywnie, zwiedzac miasta, czy poprostu lezec na plazy i kopac sie w morzu? rozejzyj sie w biurach podrozy, moim zdnaiem na taka odleglosc juz sie oplaca korzystac z podobnych uslug. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: stambul IP: *.adsl.datanet.hu 21.05.10, 11:51 oo dzisiaj skończy się konkurs, z którym można wygrać podróż do Stambulu i do Dubaju. tutaj można więcej dowiedzieć o tym : www.youtube.com/sonyericsson mam nadzieje, że jeszcze będziesz miał czas...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carlitos Re: stambul IP: *.adsl.datanet.hu 21.05.10, 12:32 ojej! wtedy nie mamy już dużo czasu:( ale jakoś spróbuję dać sobie radę:D mam jeden cel: dojechać do Turcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Stambuł: miasto dwóch kontynentów 12.05.10, 16:03 W ubiegłym tygodniu wróciłam ze Stambułu - byłam na własną rękę i z perspektywy czasu, zwłaszcza patrząc na wycieczki latające truchtem od zabytku do zabytku dochodzę do wniosku, że to jest optymalne rozwiazanie. Leciałam do Stambułu z Warszawy Lufthansą przez Frankfurt (tam 45 min na przeisadkę, sporo osób leciało w taki sposób o 19 z minutami, z Frankfurtu dalej o 22.30 i w Stambule byłam o 2 czasu lokalnego, transfer miałąm załatwiony przez hotel. Bilet kupiony w końcu strycznia za 700 zł w obie strony - LOT i Turkish były dwukrotnie droższe na ten sam termin. Hotel - rewelacja, jeśli chodzi o położenie - Best Western St Sophia, z oknami wychodzacymi na Agia Sophia, w prawo w dół ze 100 m do parku Gulhane, w drugą stronę rzut beretem do Sultanahmet, vis-a-vis schodów do hotelu wyjście z Cysterny, 100 m w górę brama do Topkapi. Mały i kameralny, przebudowany stary osmański dom. Tego typu hotelików jest sporo w bezpośrednim sąsiedztwie, obsługa rewelacyjna, bardzo pomocni i życzliwi dla turystów. W całym centrum Stambułu na głównych placach i skwerach jest darmowe wifi. Poza hotelem nie robiłam żadnych rezerwacji. Pierwszego dnia po przylocie i lekkim odespaniu ok 10 ruszyłam w miasto - na pierwszy ogień poszedł Hipodrom, potem Błękitny Meczet (akurat wstrzeliłam się w godziny, gdy był otwarty dla turystów, bezpłatnie), posiedziałam dla odpoczynku przy fontannach, zjadłam obwarzanka i ruszyłam do Cysterny - nieduża szybko idąca kolejka, wstęp 15 LT, wrażenia niesamowite, można chodzic i chodzić, czasem tylko kapie trochę na głowę :))) Na popołudnie, niejako na deser dnia - Agia Sophia. Po południu nie ma już takich wściekłych kolejek jak rano, spokojnie można obejrzeć wszystkie zakamarki i podziwiać mozaiki. Wstęp bodaj 20 LT. Wczesnym wieczorkiem dwugodzinne byczenie się w hammamie koło meczetu Sulejmana (75 LT od osoby) a potem niewielka kolacyjka w jednej z knajpek w pobliżu hotelu (Iskender kebab oraz meze, mniam ;-). Następnego dnia (niedziela) wcześniejsza pobudka i całodzienny (faktycznie do ok. 16.30) wyjazd z lokalnym biurem (załatwione przez recepcje hotelową, takich ofer w okolicy jest mnóstwo) - najpierw objazd busem Złotego Rogu, przjechaliśmy też wzdłuż murów teodozjańskich (niesamowite!), postój ok 45 min na Bazarze Przypraw (mimo, że w niektórych informatorach jest napisane, że w niedzielę jest zamknięte, to normmalnie pracuje) - ceny o niebo rozsądniejsze niż na Wielkim Bazarze, zapachy, smaki i kolory nie do opisania. Zaraz obok na zawnątrz jest fantastyczny sklep z kawą, kupuje się świeżuteńko paloną, jeszcze gorącą, dosłownie. No i oczywiście wszelkie loukum, herbaty, przyprawy, orzechy itp. Potem transfer na przystań koło stacji Kabatas i 2,5 godziny rejs statkiem aż pod drugi most nad Bosforem najpierw wzdłuż brzegu europejskiego potem azjatyckiego. Widoki i wrażenia obłędne. Po zejści ze statku przerwa na obiadek przy Sultanahmet a potem przejazd wzdłuż wybrzeża mostem na drugą stronę, zwiedzanie letniego pałacyku Beylerbeyei (takie Dolmabahce w miniaturze, ten sam architekt, ta sama epoka i styl, perełka, w środku nie wolno robić zdjęć). Potem troche czasu na kawkę na tarasie kafejki z widokiem na cały Bosfor i powrót do centrum miasta. Ja wysiadłam przy Bazarze przypraw i obejrzałam jeszcze Nowy Meczet, prześliczny w śroku. Btw. meczet Sulejmana jest zamknięty - trwa renowacja. Późnym popołudniem odpoczynek w parku Gulhane - przy niedzieli oblężonym przez całe rodziny z dziećmi, na pikniku na zielonej trawce. A tak poza tym wiosna tam jest cudowna, wszystko kwitnie, kolorowo. Wieczorkiem w pobliżu hotelu kolacyjka plus nargile. Jabłkowa. W poniedziałek przed 9 pod kasy Topkapi (wstęp ogólny 20 TL plus 15 TL Harem, kupuje się w środku). Rano w Haremie puściutko i spokojnie, potem pawilon z reklikwiami (ani tu ani w pomiesczeniach skarbca nie wolno robic zdjęć, w pozostałych miejscach wolno w pomieszczeniach, ale bez flesza). Potem 3 przystanki tramwajem i duuuużo czasu na Wielkim Bazarze, z przerwą na mały lunch. Następnie kawałek piechotą do Akkweduktu Walensa i stamtąd autobusem pojechałam do kościoła Zbawiciela na Chorze. Jesli mam być szczera, to niech się mozaiki w Agia Sophia schowają... Ten kościółek, niewielki, z zewnatrz niepozorny, to absolutna perłka. Wstęp 15 TL, no flash. Po południu pojechałam do Dolmabahce, ale okazało się, że jest nieczynne w poniedziałki i czwartki :( wstęp - 15 TL. Wjechałam więc z Kabatas na plac Taksim i stamtąd piechotką przez Istiklal do wieży Galata - wjazd na górę (te widoki!!!) to koszt 10 TL. Wieczorkiem kolacja, fajeczka i wstępne pakowanie. We wtorek miałam czas do 14.30, na tę godzinę miałam zamówiony transfer na lotnisko. Najpierw o 9 poszłam na 2 godziny do Muzeum Archeologicznego (tuż obok Topkapi), potem jeszcze trochę włóczenia się po Bazarze przypraw i jego okolicach, obiad i w drogę do domu. Żal wyjeżdżać, na pewno do Stambułu wrócę, bo mam do zobaczenia jeszcze bardzo, bardzo dużo. Zdjęcia zalinkuje wkrótce, bo mam ich ogromną ilośc i musze posortować. Odpowiedz Link Zgłoś
olszyn82 Re: Stambuł: miasto dwóch kontynentów 02.06.10, 19:15 A ja się wybieram do Stambułu pod koniec czerwca. Zamierzam połączyć zwiedzanie z festiwalem Sonisphere. mam zarezerwowany bilet na samolot, festiwal i hostel. BTW. Właśnie jest/ była (schodzi jak ciepłe bułeczki) promocja w LOC-ie na przelot do Stambułu. Terminy w lipcu i sierpniu, bilet powrotny za 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
malamalg22 stambul 14.05.10, 10:22 witajcie, no ja też planuję pojechać do Stambulu, ale na razie tylko marzę o tym. ja też interesuję się dobrymi ofertami do Turcji... (jestem studentem:D:D Odpowiedz Link Zgłoś