Dodaj do ulubionych

turcja dla grekolubnych

IP: *.chello.pl 08.04.08, 21:59
witam, zamierzam w końcu obejrzeć greckie zabytki w turcji, czyli
efez, pergamon itp.
zastanawiam się nad wyborem kurortu na wybrzeżu egejskim. Który
polecicie i jaki hotel z jakiego biura podróży. mam na oku kilka z
Alfa Star i Itaki.
liczę na wylot z Gdańska, więc chyba Kusadasi odpada?
pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: biomj Re: turcja dla grekolubnych IP: *.biology.univ.gda.pl 09.04.08, 14:45
      Chyba Marmaris bedzie najblizej tego co chcesz zobaczyc ( do
      Marmaris najblizsze lotnisko to dalaman, a tam lataja z Gdanska).
      Ale jesli chodzi o polozenie i miejsce na wypoczynek , to polecam
      Oludeniz - niestety dosc daleko do Efezu (choc sa stamtad
      organizowane wycieczki). odnosnie greckich pozostalosci to jeszcze
      wydaje mi sie, ze warto tez obejrzec Pamukkale (bawelniana twierdza).
    • desi.desi Re: turcja dla grekolubnych 09.04.08, 14:48
      polecam Itake - zawsze wszystko zgodnie z katalogiem, czego o Alfa
      Star powiedziec nie mozna...
      Zreszta sama wybieram sie na Marmaris we wrzesniu - oczywiscie z
      Itaka...
      • teraz12 Re: turcja dla grekolubnych 10.04.08, 16:38
        Itaka nie dotrzymuje obietnic z katalogu.Dotyczy to wylotów z
        lotnisk lokalnych, które odwołuje pomimo, że sprzedaje te wyloty ale
        chuba to jest sposób na złapanie klientów.
    • Gość: d.biel Re: turcja dla grekolubnych IP: *.chello.pl 09.04.08, 19:18
      Jesli z Gdańska nie ma lotów do Bodrum to pozostaje Ci Marmaris. Ja do
      "greckich" zabytków na wybrzeżu egejskim dołaczyłabym Priene, które zrobiło na
      mnie i moim mężu ogromne wrazenie. Moze nawet większe od Efezu. No i Didyma.
      Poza tym po drodze z Bodrum do Efezu jest wspaniała światynia Zeusa w Euromas.
      Praktycznie przy drodze. Warto zobaczyć. Jednak zorganizowanych wycieczek tam
      nie ma, a przynajmniej w ubiegłym roku nie było. Z okolic Marmaris można wybrać
      sie też do Aphrodisias.
      Pozdrawiam i zycze wspaniałych wrażeń
      Dominika
      • Gość: olin80 Re: turcja dla grekolubnych IP: *.gdynia.mm.pl 10.04.08, 16:42
        Do Bodrum z Gdańska ma wyloty Exim Tours,dobre biuro ma sporo ofert
        do Turcji.
        • Gość: ania w. Re: turcja dla grekolubnych IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.08, 08:26
          podaj link na wyloty do Bodrum z Gdańska :)
          • Gość: olin80 Re: turcja dla grekolubnych IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.08, 11:00
            Dzwoniłam,wczoraj mieli błąd w systemie,są jednak tylko z W-wy ;(((
      • Gość: eric Re: turcja dla grekolubnych IP: *.chello.pl 11.04.08, 00:47
        a jak jest w Turcji z wynajęciem samochodu? w Grecji zawsze
        jeździliśmy sami, z tego co czytam i słyszę to w Turcji raczej
        wszyscy jeżdzą na zorganizowane wycieczki.
        może ktoś ma doświadczenie z autkiem?
        pzdr
        • Gość: ania w. Re: turcja dla grekolubnych IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.08, 08:25
          Z autkiem nie ma zadnego problemu (można wynająć na każdym rogu - ceny paliwa
          dla turystów wyższe jak w Polsce) a ludziska jeżdżą na fakultety zorganizowane
          bo jest po prostu tanio.
        • Gość: d.biel Re: turcja dla grekolubnych IP: *.chello.pl 11.04.08, 09:51
          Z wynajmem nie ma zadnego problemu. Ceny podobne do tych z greckich wysp. Za to
          niesympatyczna niespodzianka jest cena paliwa. Ok 2E/litr. Ale to cena nie dla
          turystów tylko dla wszytskich. Poprostu, tak nam to wytłumaczył rezydent, w
          cenie zawartch jest mnóstwo podatków, od których płacenia Turcy wymigują się.
          Drogi sa dość dobrej jakosci, szczególnie te główne. Zrobiliśmy ok 1000 km w
          ciagu dwóch dni i nie mieliśmy jakichś przykrych doswiadczeń. Jedyne co nas
          lekko zestresowało to patrol zandarmerii, który zatrzymał nas przed 6 rano z
          kałasznikowami w rękach. Gdy tylko zorientowali się, że jesteśmy turystami
          puścili nas bez problemów. Ale adrenalina nam od razu skoczyła;)
          Nie wiem, czy z okolic Bodrum uda Ci się w ciagu jednego dnia dotrzeć do
          Pergamonu. To spory kawałek drogi. Choć moze wyjeżdżajac ok 5 rano i wracajac
          późnym wieczorem jest to mozliwe do zrobienia.... Ja byłam z dwójka małych
          dzieci i nie próbowałam. Za to wycieczka do Efezu, Priene, Miletu i Didymy była
          bardzo udana, choc męcząca.
          Jesli się zdceydujesz wybrac do Pergamonu koniecznie napisz jak było:)
          Pozdrawiam
          Dominika

• Gość: eric Re: turcja dla grekolubnych IP: *.chello.pl 12.04.08, 01:37
            hey,
            mam pytanie, czy tydzień wystarczy, żeby wszystkie greckie zabytki
            zobaczyć i no i jeszcze przynajmniej przez 3 dni odpocząć?
            bo wydaje mi się, że potrzebne będzie 14 dni, a to z kolei zbyt
            długo....
            szkoda, że nima wyjazdów 9-12 dniowych
            ps.może ktoś był w hotelu Calbis (Itaka) 3*, w katalogu wygląda b.
            sympatycznie
            pzdr
            • isabeau Re: turcja dla grekolubnych 12.04.08, 10:15
              Wg mnie 7 dni nie wystarczy, zwłaszcza dla "grekoluba". Punkty obowiązkowe
              zajmują sporo czasu, czyli: Efez (1 dzień), Pergamon (1 dzień), Priena, Milet i
              Didyma (1 dzień), a przecież trzeba też odwiedzić Troję, Hierapolis (po 1 dzień)
              i już cały tydzień z głowy.

Trzeba się przecież liczyc z tym, że w dniu przylotu i wylotu nic się nie da
              zwiedzić, więc zostaje 5 dni na zwiedzanie, a na odpoczynek już nic :(
              • Gość: eric Re: turcja dla grekolubnych IP: *.chello.pl 12.04.08, 23:59
                hey,
                przeglądam katalogi Itaki i Alfa Star i widzę, że do Pergamonu, Troi
                organizują wycieczki z Kusadasi, a z innych kurortów już nie. do
                Kusadasi nie ma wylotów z Gdańska... a może organizują je lokalne
                biura podróży z Dalyanu , Oludeniz lub Fethiye.
                pzdr
                • Gość: biomj Re: turcja dla grekolubnych IP: *.biology.univ.gda.pl 14.04.08, 12:05
                  Wez pod uwage, ze Turcja tylko na mapie w atlasie swiata jest mala.
                  W rzeczywistosci sa to duze odleglosci. Skoro biura podrozy nie
                  oferuja konkretnych wycieczek to znaczy, ze i w miejscowych biurach
                  moze byc z tym klopot. Przy dlugich dystansach czasu byloby tylko na
                  d0ojazd-a gdzie zwiedzanie? Czasem rozwiazaniem moze byc wyjazd w
                  srodku nocy, albo wycieczka 2-dniowa jak do kapadocji. Z drugiej
                  strony-smiem watpic czy wsrod turystow wyjezdzajacych do Turcji jest
                  tak wielu milosnikow greckich ruin, zeby oplacalo sie organizowac
                  takie wypady. Ale zawsze macie mozliwosc zorganizowac samemu taki
                  wypad (ale tez raczej na 2 dni, nie jeden)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka