uhu_an 07.06.08, 21:17 Czy ktos z was zna tanie hotele w stambule? w jakiej cenie moga byc? i czy to prawda, ze w stambule jako takiej komunikacji miejskiej nie ma, tylko ludzie rozbijaja sie taksowkami? tzn. jezdza taksowkami. ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabeau Re: tanie hotelew Stambule 07.06.08, 21:33 Z komunikacją to wierutne kłamstwo. Tramwaje, autobusy, promy, metro - wszystko działa, jeździ (pływa) często i jest bardzo tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhu_an Re: tanie hotelew Stambule IP: *.chello.pl 08.06.08, 12:57 o dzieki za informacje!!! wlasnie sie zdziwilam, gdy uslyszalam ta informacje, bo przeciez to ogromne miasto!!! a czy znasz tanie hotele, bo widze, ze jestes oblatana w temacie. dziekuje raz jeszcze! goraco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: tanie hotelew Stambule 08.06.08, 13:06 Już gdzieś tu na forum wspominałam o tanich hotelach na Aksaray. Są ich tam dziesiątki, albo i setki. No i zawsze w którymś znajdzie się pokój, nawet w środku sezonu. W zeszłym roku mieszkałam parę dni w hoteliku Duru (co oznacza "czysty" po turecku), chociaż z czystością to on nie miał wiele wspólnego. Ale za to był nieziemsko tani:) Hotele te znajdziesz wysiadając z metra na przystanku Aksaray i rozglądając się wokoło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uhu_an Re: tanie hotelew Stambule IP: *.chello.pl 08.06.08, 13:18 Dziekuje Ci bardzo. weszlam tez na twoja strone. dziekuje bardzo pomocna. ale tylko jednego mi zabraklo- podalas tam przydatne zwrote, ale wymowy mi zabraklo. niestety nei znam tureckiego i nie mam pojecia jak sie wymawia. Aha a cyz mozna sie targowac w hotelach, czy tez ie, wiesz wole sie upewnic aby nie zrobic faux pas. i czy ja neiznajac tureckiego dogadam sie w innym jezytku? podobno znaja tam rosyjski. no i ostatnie pytanie pewnie od czapy, czy dogadalabym sie w serbsko- chorwackim, czy raczej tradycyjnie angielski. dziekuje raz jeszcze dziekuje. uff. mam nadzieje, ze to juz wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: tanie hotelew Stambule 08.06.08, 13:27 Nie ma sprawy, z przyjemnością służę pomocą. W hotelach jak najbardziej trzeba się targować, często do upadłego. Odwracanie się na pięcie i zmierzanie w kierunku wyjścia często pomaga! Z językami obcymi jest różnie, po angielsku i rosyjsku może się udać, chociaż nawet w Istanbule nie wszyscy mówią w tych językach... Serbsko-chorwackiego nie znam, więc nie wiem ,ale raczej nie. Przykładowy dialog w hotelu - wymowa fonetyczna: (pewnie turkolodzy mnie zjedzą :) - Bir oda, kacz para? (jeden pokój, za ile?) - (Turek podaje cenę, albo pisze ją na kartce papieru) - Czok pahali! (bardzo drogo) - (Turek podaje niższą cenę) - Pahali (drogo) - (Turek wzrusza ramionami) - (kierujemy się do wyjścia) - (Turek podaje końcową cenę) Odpowiedz Link Zgłoś
tama27 Re: tanie hotelew Stambule 10.06.08, 21:39 W 3 gwiazdkowym hotelu w dzielnicy Sultanahmet ok 150 euro za 5 dni ze sniadaniem 2 osoby. W czesci europejskiej porozumiesz sie bez problemu po angielsku gorzej po drugiej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś