olka34b 10.06.08, 19:29 Witam mam pytanko do tych co byli w Turcji w lipcu , czy jest bardzo gorąco i czy w południe można wyjść na basen czy nad morze ?? i czy ktoś leci 2 lipca do Turcji z Katowic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adammius Re: Turcja w lipcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.08, 09:03 witam.mam podobne obawy jak ty co do upalow.niestety tylko teraz moge wziasc urlop i w lipcu lece do turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olin80 Re: Turcja w lipcu IP: *.gdynia.mm.pl 11.06.08, 09:54 Jest naprawdę gorąco,ale jest to do przeżycia.Jednak w tym okresie w bezchmurne i upalne dni stanowczo odradzam wszelkie wycieczki.Ponadto nie zawsze przez cały lipiec/sierpień wali 40 stopni z nieba,zeszły rok był istotnie bardzo gorący ale bywają dni całkiem przyjemne,ciepłe ale bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Turcja w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 09:55 2 temu byliśmy w Turcji we wrześniu i stwierdziliśmy ,że w lipci i sierpniu można tam tylko zdechnąć i w tym terminie jeżdżą sami idioci........Ale sami jedziemy teraz w sierpniu bo dzieciaki za wakacje we wrześniu srogo zapłaciły w szkole... Jest bardzo gorąco ale człowiek umiera tylko przez pierwsze 2-3 dni później się przyzwyczaja i jest bosko.Ciepła woda w basenie jak w wannie ,zimne piwko i cudowna opalenizna jakiej w Polsce nie złapiesz.Trzeba się tylko odpowiednio przygotować i nastawić.pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Iwona IP: 83.238.13.* 11.06.08, 13:27 najpierw obrażasz jeżdżących w lipcu i sieprniu i nazywasz ich idiotami, a później piszesz że wy lecicie w sierpniu. Czyli też idioci ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona do gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 15:29 Jedyną osobą jaką mam ochotę obrazić to ty!!! nie zrobię tego bo skoro nie umniesz wyłapać dowcipu i wyciągnąć z mojej wypowiedzi przesłania to twój problem. Nie nazwałam nikogo persona idiotą a chodziło mi o sam fakt wyjazdu tam w takiu upał ale dalej rozwinęlam temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: do gościa IP: 80.54.174.* 11.06.08, 15:46 Iwonko,napisz ze we Wrzesniu jezdza ci ktorzy nie maja kasy na Lipiec.Co by nie powiedziec to Lipiec jest W biurach najdroższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lima tylko lipiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 17:12 Jak kto nie jest ciepłolubny niech nie jeździ do Turcji !. Właśnie dlatego jeżdżę w lipcu aby było gorąco. Zresztą temperatury nad morzem i basenem praktycznie nie odczuwasz. Tak naprawdę to jest 33- 35 stopni (dane na podstawie moich kilkuletnich pobytów). W pokoju i restauracji klima. A spacery w upały - uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: tylko lipiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 19:38 Nie wiem czy we wrześniu jeżdżą ci co mają mniej kasy.Doradzono mi że wrzesień jest przyjemniejszy i bardziej przyjazny ale fakt faktem jest tańszy.Niestety ja mogę jeździć tylko w wakacje bo -szkoła ale przyznam szczerze ,że ma to swoje plusy bo hotel w lipcu i sierpniu jest na nieco wyższym poziomie-pewnie znow mnie ktoś zaatakuje.Porównując wyjazd wrześniowy a sierpniowy mam wrażenie ,że All byłw sezonie lepszy.Wynikało to może z faktu ,że w sezonie jest więcej ludzi więc i menu jest bogatsze.Ale może jest to moja subiektywna ocena. Sumą-sumaru gorąco jest cudowne,już nie mogę się doczekać a to jeszcze prawie 2 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysecka Re: tylko lipiec IP: *.netcorp.pl 11.06.08, 20:55 ja wybieram się w lipcu 23 z katowic do alanii,a tak nawiasem to również troszkę się zbulwersowałam za tych idiotów pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter11 Re: do gościa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 11:21 najdrozszy jest sierpien - to do zuzi z kompleksami dowartosciowujacej sie cena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do gościa IP: 83.238.13.* 12.06.08, 15:21 nie - nie umiem wyłapać dowcipu- na końcu twojego zdania o idiotach nie było uśmieszku, ani zdanie nie było w " " . I nie tylko ja się bulwerduję- przeczytaj kilka postów niżej. UWAŻAJ na słowa, bo łatwo jest nimi rzucać i sprawić ludziom przykrość albo spowodować że poczują się dotknięci. Chyba zamiast idiotów można bylo użyć jakiegoś delikatniejszego określenia prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabi Re: Turcja w lipcu IP: 80.48.246.* 12.06.08, 13:55 Przeczytałam wszystkie wątki i nasunęła mi się taka myśl: jeśli ma się dzieci w wieku szkolnym to trudno je trzymać na np. miejskim podwórku przez całe wakacje, kiedy wszyscy koledzy gdzieś wyjeżdżają, a uskutecznić wakacje we wrześniu kiedy wszyscy wracają i idą do szkoły. Nie każdy może sobie pozwolić na urlop w wakacje i również we wrześniu. Ja też wolałabym tańsze wczasy we wrześniu, ale to wątpliwa przyjemność siedzieć przez cały lipiec i sierpień w mieście. Ja lecę z rodziną 10 lipca do Avsallar. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Turcja w lipcu 11.06.08, 21:11 W lipcu w Turcji jest gorąco bez dwóch zdań. 30 stopni to już bardzo niska temperatura. Trzeba pamiętać o kremach z filtrami i okryciu głowy. Sama temperatura to zresztą kwestia przyzwyczajenia, przy dłuższym pobycie, gdy temperatura spadała wieczorem do 30 st., to zaczynałam szukać swetra... Tylko, że ja jestem ciepłolubna. Jeżeli chodzi o basem czy morze, to oczywiście warto się moczyć nawet w południe, pod warunkiem, że chwile na brzegu spędza się pod parasolem. No i trzeba pamiętać, że słońce opala także w wodzie, a piasek parzy gołe stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Turcja w lipcu 12.06.08, 12:28 Wszystko zależy kto co uznaje za gorąco, ale jak ktoś lubi piękne lato to spokojnie temperatura nie będzie problemem. Ja byłem od 20 lipca 2 lata temu i było bardzo gorąco ale nie przeszkadzało to i w wycieczkach i w wylegiwaniu się n aplaży albo słońcu. tylko trzeba stopniowo przyzwyczaić skórę (żeby się nie spalić pierwszego dnia) i polecam łaźnie z pilingiem ciała na samym początku a opalenizna nabierze nowego wymiaru :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiok Re: Turcja w lipcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 15:40 byliśmy w Turcji w w zeszłym roku w terminie jak najbardziej upalnym 18 lipca do 2-3 sierpnia chyba, było bardzo gorąco,ale po to własnie sie tam jedzie przecież. Moje dzieciaczki wówczas 1,5 roczku i 7 lat wytrzymały, a zwiedzalismy ile sie dało i w samo południe również. Przede wszystkim kremy z wysokimi filtrami + nakrycie głowy, dla malucha parasolka przy wózku i w drogę.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: Turcja w lipcu IP: 193.189.116.* 12.06.08, 15:57 Właśnie wróciłam. Teraz temperatura jest wysoka tak 30-35 st. W nocy 28 st. Ostatniego dnia był taki skwar , że nawet na plaży nie mozna było wytrzymać. Piasek okropnie parzy stopy. Moje dziecko jeszcze nie chodzi do szkoły dlatego czerwiec był idealny. W sezonie trudno sobie wyobrazić upały, choć ja lubię ciepło. Nie wiem czy bym wybrała Turcję lipiec/sierpień. Raz temperatury, dwa cała masa ludzi gnieżdżąca się w basenie. Hotele tureckie z all nastawione są na to że siedzisz głównie w hotelu, stąd tłok. Ale nie powiem byłam w takim hotelu gdzie dla dzieciaków raj. Życzę udanych wakacji i chłodniejszego wiatru :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdrawiam ciepło ale o.k. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 16:55 Gorąco to fakt (były dni, że dochodziło do 50 stopni). Jak wychodzi się z samolotu to dostaje się w twarz ciepłym powietrzem. Ale mi to nie przeszkadzało (choć normalnie nie lubię zbytniego ciepła). Klimatyzowany hotel, zimne piwko i duże baseny to podstawa. Bez klimy sobie nie wyobrażam tam pobytu. Dzieci nie chciały bawić się na plaży (gorący piasek, szalały na fajnych basenach), ale byli twardziele, którzy tam się wylegiwali nawet w południe (parasole itp itd). Zaliczyliśmy kilka wycieczek na miejscu i też było dobrze (z wyjątkiem Pammukale - bolące stopy (kamyki, gorąco, a trzeba zwiedzać na bosaka), słabe w stosunku do oczekiwanych widoki no i ostre światło, które odbijało się od białych skał) Nie ma co się martwić. Powinno być dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: ciepło ale o.k. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 20:56 Zgadzam się z poprzednikiem-gdy 1 raz na lotnisku otworzył się właz samolotu uderzenie ciepła nas powaliło! Co do zabiegów kosmetycznych polecam na początek maskę na cale ciało z czekolady-super sprawa a i opalasz sie po tym bardziej na brązowo. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ciepło ale o.k. 12.06.08, 21:16 To, co nas uderza przy wysiadaniu z samolotu, to "gorące tchnienie Anatolii". Właśnie po to jeździ się do Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: ciepło ale o.k. 13.06.08, 10:43 dokładnie tak. Nie mam porównania do wysiadania w egipcie. Ale np jak sie wysiada z samolotu w europejskich krajach (grecja, Hiszpania) to takiego wrazenia nie ma. A w Turcji takie uderzenie ciepla... super :) Od razu wiedziłem że trafiłem we właściwe miejsce :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: ciepło ale o.k. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 13:06 W Egipcie też go nie ma.W sierpniu jak wysiadaliśmy z samolotu nie odczuwało się upału bo wiał silny,przyjemny wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazowiczka Re: ciepło ale o.k. IP: 91.90.74.* 25.07.13, 11:05 może w sierpniu nie ma tego odczucia bo w pl tez jest ciepło, natomiast ja leciałam do Egiptu w połowie września gdzie u nas było zimno, wiał wiatr i padał deszcz (kolezanka leciała w grubym zimowym swetrze) po przylocie i otwarciu się włazu uderzyło nas gorące wręcz duszne powietrze - wrażenie super!! Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: ciepło ale o.k. 17.06.08, 22:01 Dla mnie to "uderzenie ciepła" to synonim udanych wakacji! Do wysokich temperatur da się przyzwyczaić, gorzej z powrotem do Polski, gdzie zazwyczaj pada i wieje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: Turcja w lipcu IP: *.static.akk.net.pl 13.06.08, 21:23 dzieki trochę mnie uspokoiliście.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Turcja w lipcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.08, 07:51 Właśnie wróciłam z Konakli - było 48 stopni ale nie odczuwa się tak wysokiej temperatury. Podobno i tak było nieźle, Turek mówił że w zeszłym roku o tej porze było ok 52 st.ciepła oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Turcja w lipcu IP: *.icpnet.pl 20.06.08, 09:22 Te 48 stopni to w słońcu czy cieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Turcja w lipcu IP: *.gprs.plus.pl 20.06.08, 21:48 Byłam w Turcji ( Side) w lipcu 2007 i temp. były ok 34 stopni, woda ok. 25. Da sie wytrzymac. jezdzilismy tez na fakultywy i temp. nam nie doskwieraŁa. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_dab Re: Turcja w lipcu 20.06.13, 13:56 Zgadza sie temp. w lipcu moga przekroczyc 40 st. Kocham to gorace tchnienie Anatolii po wyjsciu z terminalu. Wieczory sa duszne,gdyz jest wielka wilgotnosc powietrza i np.po wypiciu szklanki wody stajesz sie natychmiast cala mokra. Bylam wielkrotnie w Turcji w roznych porach kilka razy w lipcu/ w tym tydzien objazdowki i mimo upalow wszystko bylo ok/ wrzesien,koniec pazdziernika oraz ostatnio w kwietniu.Kazda pora roku ma swoj urok w Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość nowy Re: Turcja w lipcu IP: *.aspro.pl 20.06.13, 15:32 A co z Bodrum? Czy takie same upały jak na Riwierze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Turcja w lipcu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.13, 19:55 w lipcu jest baaardzo gorąco - nie polecam w samo południe siedzenia na plaży - bo o poparzenia czy udar słoneczny nietrudno. Lepiej rano i po południu iść na plażę - za leżaki płaci się raz na cały dzień. www.polturk.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Turcja w lipcu IP: 91.202.192.* 24.07.13, 23:31 polecam Turcję jest tam cudownie ,jedzenie smaczne, pogoda cieplutka tylko woda w morzu zimna, mała plaża,. Byłam już tam 4 razy super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Turcja w lipcu IP: 109.207.99.* 25.07.13, 08:00 Też zaliczyłam Turcję w lipcu i mogę powiedzieć,że te niesamowite upały jakie wtedy panują nie są takie straszne jeżeli rozsądnie postępujemy ze słońcem czyli od 11-tej do 15-tej spędzamy pod parasolem, a pozostałe godziny to już spokojne opalanie,kąpiele w morzu bądz basenie itp.Jeżeli jednak ktoś planuje objazdowe wycieczki to lepiej wybrać czerwiec lub wrzesień. Odpowiedz Link Zgłoś