Gość: allah77 IP: *.gorzow.mm.pl 08.07.08, 20:35 w Turcji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Memfis34 Re: dolary czy euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 21:00 To już jest indywidualna sprawa, jak Ci lepiej, ponieważ można płacić w obu walutach. Natomiat jeżeli chodzi o kupowanie w sklepach spożywczch, np. hipermarketach przydałyby się drobne liry tureckie. Byłam w tym rok w Turcji i miałam taką sytuację: poszłam do sklepu, kupowałam jakies herbatniki, ciasteczka i picie na droge powrotną. Przy kasie wyszło, że za wszystko mam zapłacić 6 YTL, spytałam się o euro, powiedziano mi, że również 6, w dolarach tak samo.Zostawiłam zakupy i wyszłam ze sklepu:/. Tak samo jest w Mcdonald'ach, itp. opłaca się tylko w lirach tureckich. Wszędzie indziej nie ma problemu mogą byc euro, czy dolary:)Sama wzięłam euro i dolary, nie brałam lirów, choć teraz wiem, że byłyby przydatne. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: dolary czy euro? IP: *.acn.waw.pl 08.07.08, 21:11 znajoma polecała drobne w dolarach na napiwki, bardziej się opłaca, a resztę czy euro czy dolary i tak najlepiej wymień na miejscowa walutę, ceny wycieczek natomiast są w euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allah77 Re: dolary czy euro? IP: 62.233.165.* 09.07.08, 10:44 dzieki, bylam już w Turcji i wymieniałam na liry ale tak z ciekawosci zapytałam bo dolar tańszy i czy oni np woleliby w euro?? Odpowiedz Link Zgłoś
pillow7 Re: dolary czy euro? 09.07.08, 13:23 Wszystko zależy od tego w jakim rejonie Turcji będziesz i gdzie dokonujesz zakupów. Najlepiej mieć wszystkiego po trochu. Najmarniej wychodzi się na funtach, potem euro, dolary i liry. W Istambule kazda waluta jest dobra i zawsze skrupulatnie przeliczają. Ale np. w Kapadocji najlepiej mieć liry.Tam właśnie bywa,że 1 euro=1 lira :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a... Re: dolary czy euro? IP: *.chello.pl 10.07.08, 13:30 właśnie wróciłam z ALANYI tylko ich liry!!! Płacąc w dolarach czy euro oni sobie zaokrąglają po ich kursie.Każdy inaczej. Tylko liry !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dolary czy euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 17:09 Zdecydowanie dolary, a jeśli masz euro to na miejscu wymień na ich liry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: dolary czy euro? IP: *.CNet2.Gawex.PL 13.07.08, 00:02 Euro sie bardziej opłaca. Nie wymieniałem wogóle na liry, bo wszędzie płaciłem w euro. Ale fakt że przelczają różnie, więc może warto troche wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad Re: dolary czy euro? IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.08, 04:37 dolar czy euro przecież to jedt jeden ch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: dolary czy euro? IP: *.merinet.pl 13.07.08, 09:34 Gość portalu: vlad napisał(a): > dolar czy euro > przecież to jedt jeden ch... Nie do końca. Jeżeli nie wydasz całej kasy w Turcji to € pozbędziesz się w Europie stosunkowo łatwo. Natomiast $ jeżeli nie jeździsz do USA możesz sobie co najwyżej d... podetrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik 1 Re: dolary czy euro? IP: 212.160.240.* 14.07.08, 09:29 W czerwcu w Oludeniz w "cantorach" było: 1 funt = 2,35 yla, 1 euro =1,85 yla, 1 dolar=1,20 yla, w dużym markiecie spożywczym w kasie przeliczali 1 euro = 1,8 yla. Dolary mialęm na wizy i napiwki dla sprzątaczek i barmana. Udanego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: dolary czy euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 14:35 Czy dolary można wymieniać tylko w hotelach czy też na mieście, czy w kantorach mają różne kursy czy jest jeden przelicznik urzędowy Prześlijcie informację Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: dolary czy euro? 17.07.08, 14:53 Walutę można w Turcji wymieniać w bankach, na poczcie i w kantorach. Kurs jest różny - warto porównywać i dopytać się o prowizję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: dolary czy euro? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.08, 10:41 Polecam zabranie karty kredytowej / bankomatowej, kurs jest korzystniejszy, niż przy wymianie dolarów lub euro, szczególnie, jeśli ktoś ma możliwość wypłaty pieniędzy z bankomatu bez prowizji (trzeba sprawdzić w swoim banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: dolary czy euro? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 23:17 Wróciłem dzisiaj z Bodrum.Zdecydowanie najwygodniej miec liry.Czasem ceny podawane są w Euro(sklepiki hotelowe,bazar),dolar odchodzi w zapomnienie.Aczkolwiek zapłacisz wszędzie i Euro i dolarem.Kurs wymiany najkorzystniejszy na poczcie(PPT)E=1,9 YTL,$=1,2YTL.I jeszcze jedno:Nikt,Nigdzie nie próbował mnie oszukac.B.przyjażni i uczciwi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś