Dodaj do ulubionych

Side - Pamukkale

08.09.08, 15:36
Planujemy (4 osoby) wycieczkę do Pamukkale z Side. Ja uważam, że najlepiej
wynająć samochód we czwórkę. Wtedy będziemy panami swojego czasu i nie musimy
zatrzymywać się w różnego rodzaju fabrykach gdzie podczas wycieczek z biur
spędza się więcej czasu niż w samym Pamukkale. Ale pozostała trójka jest
sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Uważają, że Turcy jeżdżą jak wariaci,
że na drogach jest niebezpiecznie nie tylko z powodu tureckich kierowców, że
drogi są w złym stanie i że wydamy majątek na napiwki dla policji. Sam już nie
wiem. Czytałem wątki o wynajmie samochodu w Turcji ale nadal nie wiem czy
upierać się przy swoim czy raczej przyznać im rację. Krótkie pytanie: Biorąc
wszystkie za i przeciw pod uwagę - samochodem czy z biura?
Obserwuj wątek
    • mkamilla Re: Side - Pamukkale 08.09.08, 16:17
      Byliśmy w Pamukkale na jednodniowej z biura i powiem tak: Nie
      polecam! Dłużej jechaliśmy i sie zatrzymywaliśmy w mało ważnych
      miejscach niż byliśmy w samym Pamukkale. Byliśmy bardzo
      niezadowoleni z tej wycieczki jak i zresztą cały jadący z nami
      autokar. Może na tej dwu dniowej byłoby lepiej choć sama nie wiem. W
      każdym razie jak już to napewno lepiej by było pojechać tam samemu
      wynajętym autem. A to że Turcy to piraci drogowi to druga sprawa ale
      jak jest wśród Was dobry kierowca to napewno sobie poradzicie. Ale
      droga do Pamukkale napewno do łatwej nie należy bynajmniej na pewnym
      odcinku. Ale decyzja należy do Was.
      • mkamilla Re: Side - Pamukkale 08.09.08, 16:18
        A i oczywiście jechaliśmy z Side.
        • mdg02 Re: Side - Pamukkale 08.09.08, 16:58
          A jakie wycieczki są warte polecenia? Czy zwiedza się coś jeszcze po
          drodze do Kapadocji i Pamukkale?
          • mkamilla Re: Side - Pamukkale 08.09.08, 17:13
            W Kapadocji nie byliśmy ale Ci którzy byli to byli bardzo
            zadowoleni. O Pamukkale już pisałam i przyznam że mało kto był z tej
            wycieczki zadowolony. Mowie o tej jedno dniowej bo jest jeszcze dwu
            dniowa. Jadąc do Pamukkale z Side to wsumie oprócz przystanków na
            posiłki i toalete zatrzymywalismy się w miejscu gdzie można było
            kupić orzeszki ale przyznam ze było to masakryczne miejsce... Brudem
            bilo na kilometr. Potem przystanek w fabryce tkanin bawełnianych (
            ciuchy, ręczniki, posciel itd. i zakupy tam, no a potem już
            Pamukkale no i dla chętnych basen kleopatry oczywiście za dodatkową
            oplatą. W samym Pamukkale tak naprawdę jeśli chodzi o słynne tarasy
            to większość z nich jest niedostępna dla zwiedzających także
            pospacerować można tylko po nielicznych. Co do basenu to woda mega
            ciepla no i z dziecmi nie bardzo bo cale dno jest w roznej wielkosci
            kamieniach takze niezle sie tam poobijalismy, male dziecko tam nie
            przejdzie.
            • mdg02 Re: Side - Pamukkale 08.09.08, 17:30
              Dzięki za odp :) no właśnie to Pamukkale jakoś mnie nie kręci, ale
              do Kapadocji chętnie pojade. A orientujesz sie jaka była cena
              wycieczki do Kapadocji?
              Pozdrawiam
              • Gość: Barbapapa Re: Side - Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 17:57
                Zapomnialas Kamilko napisac, ze do Pammukale jechalas z Itaki. Jest
                to dosc istotna informacja, bo biuro, z ktorego korzysta ten
                touroprator, co i rusz mialo wtopy.
                Zaciekawilas mnie informacja, ze Kapadocja im wyszla - rzeczywiscie
                to byla Itaka?
                Poza tym - ceny. W Colakli czy w Side jest cale mnostwo tamtejszych
                biur oferujacych pelno roznych wycieczek za zdecydowanie nizsze ceny
                od tego, co proponuje Itaka. Ktos pytal o Kapadocje, wiec
                odpowiadam: Itaka 98 E, tubylcy (lacznie ze slynna Lena czy Jolcia) -
                50-60 E. Jakies pytania? :-)
                • mdg02 Re: Side - Pamukkale 08.09.08, 18:10
                  Są pytania :) Czy jadąc do Kapadocji/ Pamukkale trzeba miec
                  odpowiednie ubranie tj. zakryte ramiona,kolana?
                  No i gdzie mogę znaleść słynną Lene czy Jolcie? :) czy mogę obawiać
                  się czegoś wykupując wycieczkę u "tubylców"?
                  • Gość: Barbapapa Re: Side - Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 18:44
                    Na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, bo nie bylem - z Jolcia tak sms-
                    owalem, ze jak wreszcie sie odezwali (po tygodniu!) to mnie sie juz
                    odechcialo (rowniez przez klopoty zoladkowe spowodowane
                    prawdopodobnie przez rozcienczane kranowa piwo)...
                    Slynne panie mozesz znaleŹć chocby tu na forum, bo bez przerwy sie
                    oglaszaja. Jolcia-Adams Tours, drugie to Pacho Tour.
                    Czego mozesz sie obawiac? Przede wszystkim tego, ze sie nie dogadasz
                    (znajomosc jezykow obcych wskazana, najlepiej niemieckiego, moze byc
                    tez angielski i w niektorych miastach, jak Belek, Alanya, czy Kemer
                    rosyjski). Lena to rosyjsko-tureckie biuro (ale gadaja tez po
                    polsku), Jolcia - polsko-tureckie.
                    • Gość: Barbapapa Re: Side - Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 18:45
                      I jeszcze jedno: Jolcia dolicza dodatkowo 20 e za taxi do miejsca
                      zbiorki (ale podobno maja lepsze autokary i program)...
                      • mkamilla do barbapapa 08.09.08, 19:57
                        Zgadza się ja byłam z Itaki ale zastanawiam się skad Ty to wiesz...?
                        czy my się może znamy???
                        Wiem ze jeśli chodzi o Kapadocje to z Jolci też były wtopy...
                        • Gość: Barbapapa Re: do barbapapa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 20:37
                          Przeciez bylismy w tym samym czasie w tym samym miejscu :-)
                          • mkamilla Re: do barbapapa 09.09.08, 08:51
                            No zgadza sie że bylismy w tym samym czasie i w tym samym miejscu
                            ale skąd możesz wiedziec że my nie pojechaliśmy właśnie np. z jolci
                            tylko z itaki??? Dlatego pytam czy się tam poznaliśmy? Przecież
                            oprócz nas była tam cała masa Polaków o każdym wiesz skąd gdzie
                            jechał?
                            • Gość: Barbapapa Re: do mkamilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 09:30
                              Przeceniasz moje mozliwosci :-) Po prostu wiem z opowiesci poznanych
                              tam znajomych, ze pewna grupa Polakow pojechala z Itaka do Pammukale
                              i jak ten wyjazd wygladal... Wsio. A tak sie zlozylo, ze poznalismy
                              sie jedynie z widzenia (na marginesie, dopiero po powrocie do Polski
                              i przejrzeniu przedwyjazdowej korespondencji forumowej olsnilo mnie,
                              ze mielismy sie jakos styknac, a moja zona metoda dedukcji doszla do
                              who you are :-))))
                  • Gość: maciek Re: Side - Pamukkale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.08, 08:57
                    Zakryte ramiona etc. w przypadku Pammukale tylko z uwagi na palące słońce.

Również jechałem z Itaką, tyle, że z Oludeniz. Wycieczkę uważam za godną
                    polecenia bardziej niż Efez. Hierapolis i same tarasy to naprawdę coś, co trzeba
                    zobaczyć.

Co do Itaki - wkurzające było zaliczanie "fabryk" z lokalną tandetą.
                    Zdecydowanie też powinni lepiej sprawdzać miejsca, w których jedliśmy - obiad
                    był całkiem ok, ale śniadanie - jak dla bydła. Przeterminowana margaryna, skisły
                    ser, takaż sama mortadela, limitowana - JEDNA FILIŻANKA !!!! - ilość kawy lub
                    herbaty. A dwa stoliki dalej siedząca rezydentka Katarzyna Kurczab i turecki
                    kierowca, których te ograniczenia i gó..ane żarcie nie dotyczą - dostają coś
                    innego.
                    • max-inc Re: Side - Pamukkale 09.09.08, 14:51
                      Ja z Side jechałem z Itaką i było dokładnie tak samo - też
                      przeterminowane, stare żarcie i nędzna speluna, zatrzymywanie się w
                      tych durnych marketach z ciuchami które poza tym że tandetne to
                      jeszcze droższe i to często dużo niż w Side. Ale Pammukale bardzo
                      ładne i to jedyny plus tej wycieczki bo organizacja fatalna.
                • wwo74 Re: Side - Pamukkale 09.09.08, 13:52
                  Pytałem o jazdę samochodem. No ale OK. Skoro temat poszedł w tym kierunku to
                  zapytam jeszcze o godne polecenia biura touroperatorów. Chcę jechać do Kapadocji
                  (już nie samochodem) z jakimś biurem. Lokalne odpadają bo ponoć połowę ciekawych
                  miejsc omijają. Itaki nie polecacie. Więc jakie biuro jest godne polecenia?
                  • Gość: Barbapapa Re: Side - Pamukkale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 16:22
                    Samochod sobie odpusccie i to z dwoch powodow: po pierwsze w zwiazku
                    z brakiem linii na drodze dwu-czteropasmowej jedzie sie dosc
                    dziwnie, przypomina to troche jazde autkami na wesolym miasteczku;
                    po drugie jest tu nieco inna kultura jazdy, niby to tylko drobiazgi
                    (np. to kierowca ma pierwszenstwo, a nie pieszy), ale suma sumarum
                    dla Polakow moze to byc niebezpieczne. Na koniec: benzyna jest
                    droga, a dolmusze i taxi dostepne wszedzie i za umiarkowana cene.
        • Gość: zorana Re: Side - Pamukkale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 14:49
          ja we wrześniu byłam z Side na jednodniowej wycieczce do Pamukkale.
          Wycieczka wykupiona z biura podróży Trade tour. Porażka nie
          polecam i ostrzegam!!!! po 1 przy zakupie wycieczki 27 euro od osoby
          sprzedawca mówił że w tej cenie jest wliczone już wejscie na tarasy.
          Okazało się ze dodatkowo płatne 12 euro + 12 euro za basen
          Kleopatry. W tej cenie 27 euro mielismy tylko przewóz ( starym
          autobusem który jeszcze w czasie drogi powrotnej złapał gumę- i co
          dziwne akurat przy sklepie z biżuterią) Oczywiście zatrzymywalismy
          sie tylko po to by cos jeszcze kupić zmęczeni padnięci a ci nas
          wozili po sklepach. W czasie podróży mielismy przerwę na lunch dodam
          oczywiscie płatny 6 euro. Same Pamukkale jak dla mnie tragedia.
          Zniszczone, pełno ludzi, naprawdę niewarto tam jechac tyle
          kilometrów. Strata jednego całego dnia i nie korzystajcie z tego
          biura!!!!
    • Gość: jacek Re: Side - Pamukkale IP: *.tvgawex.pl 10.09.08, 09:05
      A które z lokalnych biur bardziej byście polecili - Lene, Jolcie,
      czy może jakieś z plaży...?Wybieram się na rafting, no i mam
      dylemat - pammukale, czy kapadocja?
      • Gość: lucyna.paniew Re: Side - Pamukkale IP: *.orneta.arkusnet.pl 10.01.09, 11:26
        PODBIJAM!
        • mcneo Re: Side - Pamukkale 22.01.09, 02:20
          Również PODBIJAM
          • tosia-84 Re: Side - Pamukkale 30.01.09, 16:58
            Ja byłam w Kapadocji z Mariolką i Wujkiem:) Jest to agent Pacho, który ma
            siedzibę w Alanii. Byłam w Side, ale bez problemu się z nimi skontaktowałam-
            wysłałam im maila z nr telefonu do hotelu i nr pokoju (można też to zrobić za
            pomocą smsa;). Wycieczka kosztowała ok. 50-60 Euro i była ponad połowę tańsza
            niż proponowana przez naszego organizatora- Orbis. Oczywiście zdawałam sobie
            sprawę, że wraz z niższą ceną obniża się jakość usługi, ale to nie był dla mnie
            problem. Wyjazd był ok. 5 rano i busik bez dodatkowych opłat zabierał wszystkich
            z hoteli.Minusami tego wypadu były dwie rzeczy- busik wg mnie nie nadawał się na
            tak długą podróż (było mało miejsca pod nogami i w ogóle strasznie ciasno), a
            ponadto polskojęzyczny pilot (turek mówiący po polsku) jechał z drugą grupą
            (która już jechała autokarem). Zatem to na jaki pojazd się trafi i z jakim
            pilotem jest kwestią szczęścia:] Nie wiem jaki był dokładnie plan wycieczki, ale
            w sumie z tego co widzieliśmy byłam bardzo zadowolona (biorąc pod uwagę tak
            niskie koszty)- wprawdzie wszytsko szybko i po łebkach, ale wrażenia niesamowite
            (podziemne miasto, grzyby skalne, domy w skałach itp.:D Wieczorem dojechaliśmy
            do hotelu Taskin czy jakoś tak, gdzie była kolacja i nocleg. Na drugi dzień
            jeszcze trochę zwiedzania Kapadocji + wizyta w fabryce skór:/ W drodze powrotnej
            zatrzymaliśmy się przy takim wielkim powulkanicznym jeziorze.Obiady zarówno w
            pierwszy i drugi dzień były pyszne (olbrzymi szwedzki stół)- ale były dodatkowo
            płatne- ok.7 Euro (bez napojów). Reasumując: za taką kasę warto, aczkolwiek
            jeżeli komuś zależy na dokładniejszym zobaczeniu Kapadocji i lepszych ogólnych
            warunkach podróży, to myślę, że organizator wczasów spełni lepiej te
            oczekiwania:) Piszę tak ponieważ mam porównanie- do Pammukale jechaliśmy z
            Orbisem. I choć była to wycieczka gratisowa (dostaliśmy przy wczesnej
            rezerwacji), to przeprowadzona była wzorowo. Jechaliśmy już dużym wygodnym
            autokarem, z przesympatycznym Panem Pawłem, który udzielał szczegółowych
            odpowiedzi na każde nasze pytanie (co ciekawe- mówił coś zupełnie odmiennego od
            pilota, który był z nami w Kapadocji- tamten był chyba niezłym bajkopisarzem)i
            na bieżąco komentował widoki za oknem:)W drodze do zatrzymaliśmy się na
            śniadanko oraz w meczecie (ale była to tylko opcja):) Pammukale w porównaniu do
            Kapadocji wyszło kiepsko- wg mnie przereklamowane. Fajnie jest je zobaczyć, ale
            jak ktoś ma wybór między Kapadocją a Pammukale, to niech się nawet nie
            zastanawia:) Jeszcze jedną rzeczą na którą zwróciłam uwagę, to kierowcy- u
            Mariolki na całe dwa dni podróży był jeden- Mustafa- co prawda bardzo
            sympatyczny (potrafił mówić "jedziemy" lub "jadymy":), ale tylko jeden...a w
            dodatku trafiliśmy na ramadan i biedaczek jeździł głodny (jego głównym zajęciem
            poza kierowaniem było kombinowanie z tachografem..). Na wycieczce z Orbisu
            widziałam parę razy jak zmieniali się kierowcy (jeden z nich był bardzo nie
            miły- nie pozwolił jeść w autokarze, choć była 5 rano i nikt nie jadł
            śniadania), choć odległość od miejsca docelowego była raz krótsza niż w
            przypadku Pammukale.

Kończąc moje wywody- zdecydowanie polecam lokalne biura, gdzie za określoną sumę
            pieniążków można kupić dwie wycieczki a nie jedną:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka