Dodaj do ulubionych

gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć cene ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 12:01
Czy mogą podwyższyć cenę mimo gwarancji niezmienności???
mieliście coś takiego kiedyś???
Obserwuj wątek
    • 3_ania Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 12:22
      Nie wiem na jakiej to jest zasadzie ale jak byłam w biurze podróży ITAKA to
      babka powiedziała,ze nie mamy tej gwarancji.Z kolei jak byłam w TUI to dostałam
      gwarancje niezmienności ceny.
    • 3_ania Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 12:34
      Jak masz gwarancje niezmienności ceny to nie mogą jej podwyższyć.
    • Gość: Kuba Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.02.09, 12:45
      Mając gwarancję niezmienności cen nie musisz się obawiać
      dodatkowych, niespodziewanych dopłat np. z tyt. dopłat paliwowych
      czy różnic kursowych.
    • loola_kr Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 12:52
      jak masz gwarancje to nie podniosą.
      w zeszłym roku z Itaki miałam i nic nie dopłacałam.
    • jusytka Z jakiej racji? 04.02.09, 13:27
      W obecnej sytuacji nie ryzykowałabym zakupu wycieczki w miejscu, gdzie tych
      gwarancji nie ma.
      • jusytka Re: Z jakiej racji? 04.02.09, 14:36
        A swoją drogą, ja za taką gwarancję nie musiałam płacić dodatkowo.
        • 3_ania Re: Z jakiej racji? 04.02.09, 14:41
          Ja tez nie musiałam dodatkowo płacić...to chyba zalezy od biura podrozy.
    • 09goha15 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 13:53
      Mam nadzieję że już nic nie zmienią ,ja gwarancję zapłaciłam!!Ale nigdy nie
      wiadomo ???:{
      • janan2 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 19:25
        09goha15 napisała:

> Mam nadzieję że już nic nie zmienią ,ja gwarancję zapłaciłam!!Ale nigdy nie
        > wiadomo ???:{
        Z ostatniej chwili.Wiadomości Polsat.Wszystkie zagraniczne wyjazdy nawet te z
        "gwarancjami" podlegają dopłacie.Last także zdrożeją.Podwyżka uzasadniona
        wzrostem kursów walut i upadkiem rodzimej waluty średnio o 30%.I to może nie być
        koniec.Ciekaw jestem czy powtórzą na innych stacjach.Spodziewałem się
        tego.Wielokrotnie pisałem,że ostrożnie z gwarancjami.Jak biura podróży przełkną
        tę żabę nikt nie wie.Przypuszczam że będzie to fala bankructw.Te lepiej
        prosperujące podniosą ceny z uzasadnieniem podwyżki cen biletów,opłat
        lokalnych,kosztów korzystania z korytarzy lub lotnisk z zapewnieniem że biuro
        nie ma na to wpływu.Jest nawet do tego ustawa która ich zwalnia z
        odpowiedzialności.Oferta zgodnie z gwarancjami,pozostanie bez zmian.Wszystko cacy.
        • visita Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 21:23
          Bardzo dziwne, bo również słuchałam informacji na polsacie, owszem
          będzie drożej, będą dopłaty, ale nie było mowy o tym, aby się
          pojawiły w przypadku gwarancji.
          • Gość: aa Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.icpnet.pl 04.02.09, 21:27
            zgadza się mówili że bedzie drożej, ale to raczej nie chodziło o
            wczasy z gwarancjami
          • visita Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 21:40
            i jeszcze jedno...ja sama zdecydowałam się wykupić gwarancję w GTI
            już miesiąc temu , po uprzednim doinformowaniu się na czym polega.
            Dostałam z biura informację, że wszelkie dopłaty jakie się pojawią
            tzn. kursowe , paliwowe i inne , nie będą mnie dotyczyć.
            W mojej umowie z biurem, na piśmie, wyodrębniono -Gwarancja
            niezmienności ceny. Nie ma tu mowy o cenie podstawowej, jak też
            gdzieś pisano, próbując znalężź lukę do obejścia gwarancji. Dla mnie
            jest jasne i oczywiste, że kwota, która znajduje się na końcu umowy
            nie może ulec zmianie.
            Jeżeli mino wszystko biuro próbowałoby obejść ten zapis, kolejna
            rzecz jest dla mnie jasna i oczywista, złamie postanowienia umowy.
            • janan2 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 22:07
              visita napisała:

> Jeżeli mino wszystko biuro próbowałoby obejść ten zapis, kolejna
              > rzecz jest dla mnie jasna i oczywista, złamie postanowienia umowy.
              no nie wiem.Zyczę wszystkim jak najlepiej.Logika nakazuje jednak myśleć inaczej
              zgodnie z tym zapisem.Każdy chyba go ma w umowie lub warunkach
              dodatkowych.cyt...Art 14 ust.2 pkt 5 ustawy o turystyce z
              dn,29.08.97....Organizator ma możliwość podwyższenia ceny imprezy do 21 dnia
              przed datą wyjazdu w związku ze wzrostem kosztów transportu,wzrostem opłat
              urzędowych,podatków lub opłat należnych za takie usługi,jak
              lotniskowe,załadunkowe lub przeładunkowe w portach morskich i lotniczych oraz ze
              wzrostem kursów walut...Koniec cytatu.Wszystko tu jest co kto chce i zgodnie
              niby z prawem.Ja to skojarzyłem jednoznacznie.Teraz należałoby sprawdzić czy
              taki zapis jest gdzieś w warunkach dodatkowych,katalogach drobnym maczkiem.To
              wszystko.Powiązałem wiadomośc z przepisami prawa.Jak będzie każdy się przekona
              osobiście.Zdziwił bym się jakby gdzieś takiego ukrytego zapisu nie było.
              • Gość: Janan2 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.uznam.net.pl 04.02.09, 22:11
                Nie pisz bzdur, bo niepotrzebnie ludzi w błąd wprowadzasz!!!
              • olin1980 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 22:14
                Ale w ustawie jest jeszcze taki zapis:
                Jeśli przedsiębiorca turystyczny przed rozpoczęciem imprezy jest
                zmuszony, z przyczyn od niego niezależnych, zmienić istotne warunki
                umowy z klientem, powinien klienta o tym niezwłocznie powiadomić,
                Wtedy klient może przyjąć zmianę umowy lub odstąpić od umowy za
                natychmiastowym zwrotem wszystkich, wpłaconych pieniędzy.
                A dla mnie podwyższenie ceny jest istotnym warunkiem umowy,choć
                czytałam gdzieś że niektóre biura mają zastrzeżone,że w ich
                mniemaniu tak nie jest.
                • Gość: one Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 22:22
                  to powiedzcie mi po co jest ta cholerna gwarancja niezmienności????
                  po co ja kupujemy dopłacając do ceny wycieczki, to po co wcześniej
                  rezerwujemy???? nie podniosą nam!!! niech tylko spróbują!!
                • janan2 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 04.02.09, 22:38
                  olin1980 napisała:

> Ale w ustawie jest jeszcze taki zapis:
                  > Jeśli przedsiębiorca turystyczny przed rozpoczęciem imprezy jest
                  > zmuszony, z przyczyn od niego niezależnych, zmienić istotne warunki
                  > umowy z klientem, powinien klienta o tym niezwłocznie powiadomić,
                  No tu też jest haczyk.Powiadomią przed upływem tych 21 dni i wtedy w żadną
                  stronę nie ma ruchu.Znowu inna ustawa reguluje koszty manipulacyjne w wypadku
                  rezygnacji.Zawsze bywa to kwota lekko wyższa niż dopłata.Więc praktyka jest taka
                  że każdy pomstuje i dopłaca.Może tak nie będzie.Napisałem jak jest.A jak będzie
                  to tylko jeden Allach wie.Koniec tematu z mojej strony bo wychodzę na
                  straszaka.A nie taki był mój zamiar.To tylko było ostrzeżenie,po
                  wiadomościach.Lepiej liczyć na najgorsze(dopytać póki czas)a potem być mile
                  zaskoczony,niż odwrotnie.
                  • Gość: abc Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.pzeask.3s.pl 04.02.09, 22:41
                    Popierdział, zasmrodził, przeprosił i poszedł.
                    • Gość: ania Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 05.02.09, 07:58
                      Dzwoniłam dzisiaj na infolinię Fly.pl, Pani powiedziała, że gwaracja
                      niezmienności ceny to gwarancja i że cena na 100% sie nie zmieni.

A ja sobie tak myslę, ze skoro cena sie nie zmieni to mog hotel
                      zamienić na tańszy:(
                      • Gość: Gość Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.09, 08:53
                        A ja sobie tak myślę, że zamiast się nawzajem żołądkować, czy podwyższą ceny czy też nie mimo, że się posiada jakąś gwarancję niezmienności ceny, to czy nie lepiej samemu sobie zorganizować przyjemny urlop, a nie dawać się wydoić biurom podróży ?
                        • jusytka Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 05.02.09, 09:09
                          Problem w tym, że wyjdzie drożej. No chyba, że autem masz zamiar do Turcji się
                          wybrać?
            • 09goha15 Re: gwarancja niezmienności-czy mogą podwyższyć c 05.02.09, 09:11
              visita napisała:

> i jeszcze jedno...ja sama zdecydowałam się wykupić gwarancję w GTI
              > już miesiąc temu , po uprzednim doinformowaniu się na czym polega.
              > Dostałam z biura informację, że wszelkie dopłaty jakie się pojawią
              > tzn. kursowe , paliwowe i inne , nie będą mnie dotyczyć.
              **> W mojej umowie z biurem, na piśmie, wyodrębniono -Gwarancja
              > niezmienności ceny. Nie ma tu mowy o cenie podstawowej, jak też
              > gdzieś pisano, próbując znalężź lukę do obejścia gwarancji. Dla mnie
              > jest jasne i oczywiste, że kwota, która znajduje się na końcu umowy
              > nie może ulec zmianie.
              > Jeżeli mino wszystko biuro próbowałoby obejść ten zapis, kolejna
              > rzecz jest dla mnie jasna i oczywista, złamie postanowienia umowy.
              **Uważam podobnie i jeżeli mimo zapisu o niezmienności ceny będą chcieli
              podwyższyć cenę to z wielką przykrością ale zrezygnuję z tych wczasów!!!
    • mamkaantka Mój przypadek 05.02.09, 09:17
      Znalazłam bardzo atrakcyjną cenowo ofertę w sieci i następnego dnia wpłaciłam
      zaliczkę. Dostałam kopię umowy z biurem Jet Touristic z podaną ceną i gwarancją
      jej niezmienności.
      Jakież było moje zdziwienie, kiedy kolejnego dnia zadzwoniono do mnie z
      informacją, że ta cena jest nieaktualna, bo w systemie komputerowym wkradł się
      błąd i w sieci pojawiły się zaniżone ceny, na które oni zgodzić się nie mogą ...
      Na nic było tłumaczenie, że mam w ręku umowę i że nie jest to moja wina.
      Musieliśmy dopłacić, powoływali się na jakiś korzystny dla nich przepis w
      umowie. Nie pamiętam jednak jak to jest z terminami, może mają kilka dni na
      wycofanie się z umowy z jakiegoś ważnego powodu?
      • Gość: Kuba NIE DAJCIE SIĘ robić w bambuko IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.02.09, 09:51
        Siejecie strach i zamęt. Ktoś usłyszał jakąś informację, dodał coś
        od siebie i tak powstaje plotka.
        Biura podróży wykorzystują nasza niewiedzę i robią co chcą. Niedługo
        będzie tak, że zamówicie wycieczkę do Włoch, a oni was wyślą na
        Warszawę- Włochy i wmówią, że to to samo!
        Wysilcie się trochę. Pozwólcie BP napocić się, żeby udowodnić iż
        faktycznie mają rację. Z resztą na stronie UOKIK jest ponad 1500
        niedozwolonych klauzul (m.in. dotyczące też biur podróży)
        • Gość: mamkaantka Re: IP: *.uznam.net.pl 05.02.09, 10:59
          Gość portalu: Kuba napisał(a):

>Siejecie strach i zamęt. Ktoś usłyszał jakąś informację, dodał coś
          od siebie i tak powstaje plotka.

Jeśli te słowa są do mnie, to opowiadając o swoich własnych doświadczeniach nie
          sieję chyba plotek? Mam jeszcze w domu te umowę, więc i dowód na to, że taka
          sytuacja rzeczywiście może mieć miejsce.
          • Gość: Kuba Re: IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.02.09, 11:15
            Muszą udowodnić, że rzeczywiście mieli problem z systemem.
            Zapewnienia słowna można jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić.
            Jeśli rzeczywiście był problem, to mają do tego prawo.

Ja mówiłem o podawaniu plotek dotyczących usłyszanych info w TV.
            Jedna osoba mówi, że gwarancja cen nie pomoże, a druga że nic nie
            grozi. Najlepiej zapytać się w BP i sprawa będzie jasna.
            • Gość: ania Re: IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 05.02.09, 11:27
              Muszą udowodnić, że rzeczywiście mieli problem z systemem.
              > Zapewnienia słowna można jednym uchem wpuścić a drugim wypuścić.
              > Jeśli rzeczywiście był problem, to mają do tego prawo.
              >
              > Ja mówiłem o podawaniu plotek dotyczących usłyszanych info w TV.
              > Jedna osoba mówi, że gwarancja cen nie pomoże, a druga że nic nie
              > grozi. Najlepiej zapytać się w BP i sprawa będzie jasna.

Kuba nie bądx naiwny, uwierz mi, że żadne BP przed podpisaniem umowy
              nie powie Ci, ze zamiezrają podnieść ceny mimo gwaracji
              niezmienności i mimo że niektóre BP już w dniu podpisania umowy,
              wiedzą że cena jest nieaktualna.
              • Gość: Kuba Re: IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.02.09, 12:27
                Nie jestem naiwny. Wiem, że mi tego nie powiedzą, ale każdą zmianę
                muszą udowodnić.
                A propo gwarancji zmienności cen. Ja taką otrzymałem w dniu
                podpisywania umowy. Ostatnio dowiedziałem się, że BP podnosi ceny (
                ze względu na kurs walutowy), ale mnie one nie dotyczą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka