Dodaj do ulubionych

Ortakent? prosze pytać!

04.03.09, 21:34
odpowiem:)
Obserwuj wątek
    • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 07.03.09, 13:18
      nikt się tam nie wybiera? a szkoda, fajne okolice
      • Gość: suzi Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.rtr.bait.pl 08.03.09, 18:35
        To ja się zapytam. Znajomi wybierają się do hotelu Lighthouse
        znajdującym się własnie w Oratkent. Mam pytanie odnośnie okolicy i
        ewentualnie samego hotelu, jakie sa możliwości rozrywki w okolicy
        zarówno dla dzieci jak i dorosłych, czy jest w pobliżu jakiś
        aquapark?

Pozdrawiam
        • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 08.03.09, 21:21

Rozrywki to : wieczorny spacer po deptaku, na którym masa sklepików i knajpek z
          muzyką, spacer do portu, no i oczywiście rozrywki hotelowe.
          polecam wieczorną wyprawę dolmuszem do Bodrum 1/2 godz. w jedna stronę -
          fantastyczne przeżycie - tłumy spacerujące do północy, masa dyskotek, sklepów,
          kawiarni do białego rana.
          W aquaparku nie byłam, ale jest taka możliwość- trzeba dojechać dolmuszem i
          kupić bilet wstępu.
          Dzieciom polecam też rejs stateczkiem po okolicznych zatokach ( kupić w biurze
          miejscowym na deptaku lub u rezydenta) mój synek pływał na każdym postoju, w
          rękawkach pływały nawet 4-latki.
          • Gość: ktosik Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 11:10
            a knajpki?
    • Gość: suzi Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.09, 14:32
      czy w Ortakencie jest aquapark?
      • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 19.03.09, 17:22
        knajpek cała masa, jesli ktoś lubi ryby i owoce morza- ma w czym wybierać.
        Polecam też taką knajpkę na nadmorskiej promenadzie, gdzie siedzi sie nomen omen
        po turecku, dają tam świetne tradycyjne gozleme i ayran - super zestaw super
        tanio. Robią tę potrawę takie 3 babcie na kamiennym gorącym kole - można
        obserwować jak powstaje.
        W Ortakent nie ma aquaparku, trzeba się wybrać z wycieczką, pytaj w biurze
        podróży koło jubilera na promenadzie.
        • Gość: Johnny Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.chello.pl 29.03.09, 13:09
          Do aguaparku polecam pojechac samemu dolmuszem aguapark jest w bodrum otwarty od
          11 -17 tylko w poniedzialki jak dobrze pamietam byl zamkniety Faktycznie w
          oprtakent jest masa knajpek i cudowna atmosfera ja bylem z rodzina na poczatku
          wrzesnia i turystow bylo juz odrobine mniej niz w sezonie co tez bylo na plus
          polecam amfore kebab pycha i w polsce raczej nie do dostania a najlepsza knajpka
          z owocami morza to Kosem na poczatku promenady ale od strony portu a nie
          latarni :):) sprawdzone i bardzo smaczne szczegolnie kalmary z grilla pychota
          acha trzeba dzien wczesniej zamowic stolik i najlepiej przyjsc na 20 bo o 20 30
          przyplywa jakis statek i jest lekki przyplyw i podmywa wszystkich leciutko przy
          stole fajne wydarzenie
          • Gość: suzi Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.09, 08:36
            Dzięki za informacje, skorzystamy :)
    • byju Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 17:56
      Witam,
      mam pytanie, czy wiadomo cos Wam o hotelu Aqua Ortakent w Turcji?
      Podobno leży w miejscowości ortakent, 50 m od morza, ale z tego co
      sie orientowalam ta miejscowosc nie lezy nad samym morzem i nie wiem
      co o tym myslec? Tu link do tego hotelu
      www.itaka.pl/wczasy/turcja/bodrum/hotel_aqua_ortakent_2486.php?SEARCH_HOTEL[wyloty]=WAW&SEARCH_HOTEL[pokoje]=DBL&SEARCH_HOTEL
      [wyzywienie]=A&
      • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 20:15
        W ubiegłym roku tego hotelu nie było w Itace. Jeśli chodzi o Ortakent - to fakt
        miejscowość jest daleko od plaży i skupisk hoteli, a na samym dole nad morzem to
        jest właściwie Ortakent Yashi.I to jest turystyczna miejscowość - hotele, plaża,
        promenada, port. Ortakent ( 5 min dolmuszem) to miejscowość dla tubylców i nic w
        niej nie ma ciekawego.
        Z opisu wynika, że twój hotel znajduje się prawie przy promenadzie. Nie napisali
        czy plaża bezpłatna, bo w Itace to przemilczają, a sprawa wygląda tak, że plaże
        albo należą do hoteli, albo do restauracji na promenadzie - jeśli chcesz leżak i
        parasol to musisz coś kupić do picia.
        • Gość: byju Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 20:21
          dzieki z odp. czyli rozumiem ze hotel lezy ptzu plazy i ze nie jest
          to mala plaza ale szeroka, w opisie hotelu jest napisane ze lezaki i
          parasole sa bezplatne dla gosci hotelu, ale z tego co piszesz mam
          wnioskowac ze chcac lezec na plazy i korzystac z lezakow musze cos
          kupic w barze bo inaczej mnie wyprosza?
          • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 20:27

Rok temu też miałam napisane w katalogu Itaki - leżaki i parasole bezpłatne -
            ale chyba dlatego, że nikt z Itaki tam nie był. Plaży niczyjej nie ma. Jeśli
            masz hotelową - niedużą 3 rzędy leżaków ok. 30 razem i zaraz następna plaża (
            poznasz po innych leżakach) zawsze stoi tam ochroniarz hotelu i wyprasza gości
            niehotelowych. Plaże restauracyjne - gdy tylko na nie wejdziesz, zjawia się
            kelner i organizuje ci lezak, przystawia kilka koło siebie, pyta na ile osób itp
            a potem stoi i czeka na zamówienie. Ja zamawiałam najczęściej coś do picia i
            miałam spokój na 2-3 godz. oczywiście przychodził i sprawdzał co chcę jeszcze.
            Zapamiętaj co kupujesz i za ile, przy wyjściu z plaży lubią dopisywać coś do
            rachunku.
            Plaża jest wąska, wejście do wody kamieniste. piasek jak czarny maczek.
            • Gość: byju Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.09, 20:40
              jeszcze raz wielkie dzieki, ale pewnie bede jeszcze pytac o rozne
              sprawy zanim sie zdecyduje:) chyba ze masz jakies sprawdzone miejsce
              warte polecenia z zamkietymi oczami i w miare tanie, a mozesz mi
              powiedziec jaka waluta obowiazuje? musze np placic w restauracjach
              euro czu moge dolarami?
              • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 13.06.09, 21:01
                Możesz płacić wszystkim, ale najlepiej wychodzi wymienić na promenadzie euro na
                liry tureckie. Ceny zawsze podają w Euro i w lirach. Pytaj, o co chcesz. Trudno
                coś polecać, bo każdy oczekuje czegoś innego. Jedni wolą kameralny hotel inni
                gwar i tłok. Czego szukasz? Ogólnie miejsce trafione Turcja Egejska- widoki super!
                • Gość: byju Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.09, 14:01
                  oczekuje kameralnej atmosfery, tzn zeby nie bylo duzo liudzi, zeby
                  na plazy bylo kameralnie, ale zeby plaza byla spora, szeroka i
                  piaszczysta, zadbana, i zaraz przy hotelu, ale takze aby nie bylo
                  zbyt daleko dl jakiegos centrum ze sklepami itp, no i zeby cena byla
                  przystepna 1500 zl max, Jesli masz jakies miejsce, hotel sprawdzone
                  pod tym wzgledem to prosze o namiary:)
                  • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 14.06.09, 14:50
                    Piaszczysta szeroka plaża to nie w okolicach Bodrum, za to plusy tej okolicy to
                    brak hoteli gmachów ( jak na Riwierze), fajne widoczki i mało Polaków, a
                    dodatkowo klimat nieco znośniejszy latem ( wieje od morza przyjemny wiaterek).
                    Dla mnie to plusy.Jedziesz z dziećmi czy bez?
                    www.travelplanet.pl/hotele/turcja/wybrzeze-egejskie/ortakent/grand-levent/
                    to jest miły hotel tuż przy plaży, ale nie takiej ze złotym piaskiem, jak
                    wspomniałam. Polecam też hotel Kriss - ale bez plaży i nieco dalej - poszukaj
                    informacji na www.wakacje.pl lub innych forach np. oceniacz.pol
    • Gość: magda Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 19:14
      A masz może jakies zdjęcia okolicy zrobione osobiście?
      • erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 02.07.09, 08:43
        Równo za tydzień (9.07.) wylatujemy. Nasz hotel to Aqua Ortakent. Nastawiam się
        na fajną atmosferę, ładną plażę, a hotel ??? gdzieś trzeba spędzić te kilka
        godzin na dobę. Nie obiecuję sobie cudów.
        • Gość: magda Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 20:10
          To może lecimy tym samym lotem?:) My też lecimy 09.07 z wrocławia i
          też do hotelu Aqua Ortakent. Na necie nie znaleźliśmy wyczerpujacych
          informacji o hotelu wiem tylko że przy jednym basenie są dwa hotele.
          • erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 02.07.09, 22:00
            My lecimy 9.07. o godz. 15.30 z W-wy. Ciągle coś czytam o miejscowości Ortakent,
            ale o hotelu jest bardzo skromnie. Nie nastawiamy się na luksusy, to może mile
            się rozczarujemy :)
            • Gość: magda Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 23:03
              My tez nie nastawiamy się na luskus,pokoik który widzimy na zdjęciu
              jest malutki (ciekawe czy takie są wszystkie) lecimy z 16
              miesięcznym dzieckiem i nie wiemy jak będzie tam funkcjonować. Wy
              też lecicie z dzieckiem? Babka z biura podróży napisała nam że w tym
              obiekcie są dwa hotele Aqua i Magic Route, ten drugi to z biura
              Wezyr ma pokoje z widokiem na basen, a z biura Itaka są mieszane
              pokoje. My lecimy z Itaki na 14 dni, a wy?
              • erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 05.07.09, 23:20
                opinie o hotelu znajdziesz wpisując nazwę Magic Route Hotel. To jego stara nazwa
                • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 06.07.09, 16:30
                  fotki z okolic mam, ale ich przesłanie zajęłoby dużo czasu - umieściłam kilka na
                  www.holidaycheck.pl szukaj pod hotel Kriss,
                  zobacz też
                  images.google.pl/images?hl=pl&lr=&um=1&q=Ortakent&sa=N&start=0&ndsp=21
                  • erjott Re: Ortakent? prosze pytać! 06.07.09, 22:26
                    Fotki obejrzałem, wszystko jest OK, tereny piękne, ale mamy dalej problem z
                    opinią na temat hotelu Aqua Ortakent, prawdopodobnie wcześniej nazywał się Magic
                    Route. Jest kilka wpisów-opinii, ale... pozostawiają wiele do życzenia. Czytałem
                    opinie do Magic Route i są bardzo różne, a do Aqua praktycznie ich nie ma. A
                    może ktoś z powracających ostatnio się dopisze????
                    • nene2000 Re: Ortakent? prosze pytać! 07.07.09, 09:38
                      Z opiniami to bywa rozmaicie, zależy kto się czego spodziewał. Przechodziłam
                      koło tego hotelu kilka razy dziennie. Blisko do morza 7 min. pieszo, do
                      promenady , zaraz po wyjściu z hotelu masz kawiarenkę internetową, sklepik
                      spozywczy i zatrzymują się busiki do Bodrum - nie ma znaku ale poznasz po
                      ludziach.No i jest meczet - 4 razy na dobę będziesz słyszec wezwania do modlitwy
                      przez głośnik na wieży. Ot folklor miejscowy.
                      W samym hotelu nie byłam, ale z zewnątrz wygląda tak jak wszystkie w Ortakent.
                      To Turcja - musisz wiec zrozumieć, że płot się nieco sypie, a po ulicy biega
                      kura.Uwaga, na te wąskie uliczki - czegoś takiego jak chodnik nie przewidziano.
                      • Gość: tuka Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.acn.waw.pl 08.07.09, 14:14
                        Rok temu bylo tam malo polskich turystow, ciekawe jak teraz. Napiszcie!
                        • Gość: Tryk Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.jjs-isp.pl 09.07.09, 22:22
                          W Bodrum Polaków jest mnóstwo. Gdy płynąłem statkiem na Kos to stanowili chyba 1/4 całego statku. W Ortakent mniej, chociaż chyba spośród cudzoziemców są najliczniejszą grupą. Ogólnie na przełomie czerwca i lipca dominowali Turcy.
                    • Gość: Tryk Re: Ortakent? prosze pytać! IP: *.jjs-isp.pl 09.07.09, 22:18
                      Witam,

Ja właśnie wróciłem z tego hotelelu.

Do plusów tego hotelu należy zaliczyć:
                      - położenie - rzeczywiście na plażę jest bardzo blisko, jest on położony 3 minuty pieszo od głównej promenady (zresztą samo Ortakent mi osobiście bardzo się podobało, jest bardzo spokojne, natomiast jeżeli liczysz na rozrywkę to się rozczarujesz),
                      - basen - czysta woda (codziennie badana), sam basen jest spory.
                      - w pokojach czysto, sprzątane codziennie (czasmi nawet 2 razy dziennie), łazienki są ok (może poza prysznicem, który osłonięty jest kotarą),
                      - przyjazna obsługa (chociaż recepcja nie zawsze wyzwiązuje się z obietnic),
                      - darmowe leżaki na plazy (hotel ma własną wydzieloną plażę, ale o tym jeszcze dalej).

Ani na plus, ani na minus:
                      - Jedzenie jest umiarkowane. Na tydzień ok. Plusem jest to, że starcza dla wszystkich. Mały wybór, czasami mało zjadliwe. Odradzam jedzenie wszelkich sałatek itp. poza danami głównymi - są to rzeczy z dni poprzednich, raz mi się trafiło zepsute mięso, potem nie jadłem tego. Najadłem się arbuzów i melonów. Kawa okropna. Brak wody w butelkach tylko w dystrybutorze - podobno z kranu. Tzw. ciastko ok. 17:00 również mało zjadliwe.

Na minus:
                      - Hotel nie spełania norm 3 gwiazdek, nawet tureckich. Niby odremontowany, ale standard dość słaby.
                      - Inne pojmowanie porządku przez miejscowych - walające się worki z pościelą, brudne niektóre naczynia i stoły, szklanki w barze tylko płukane (nie są myte),
                      - miejsc na plaży i przy basenie za mało - są zajmowane z samego rana (leżaków na plaży jest tylko ok. 20), kto pierwszy ten lepszy,
                      - kolejki na stołówce, zwłaszcza na otwraciu (to głównie Turcy rzucają się na początek, potrafią 40 minut przed posiłkiem zająć naljepsze stoliki (sic!) - dlatego pobyt w hotelu to trochę walka - o leżak i stolik na stołówce,
                      - najgorszym minusem jest hałas - w ramach tzw. animacji muzyka wali tak do wieczora, że w pokojach można tańczyć; jak ktoś idzie korytarzem to wszystko słychać w pokojach; my mieliśmy dodatkowo pokój na ulicę gdzie jeździły samochody (kierowcy lubią jeździć na wysokich obrotach, a kierowcy dolmuszy nawołują klientów klasonamia); ponadto imam z pobliskiego meczetu "śpiewa" o róźnych porach - my mieliśmy zatyczki do uszu i to nas uratowało :).

My nie nastawialiśmy się na luksusy (zwlaszcza za niską cenę) i ani nie roczarowaliśmy się, ani nie byliśmy pozytywnie zaskoczeni. Nie będzie tak źle. Najważniejsze, że pogoda murowana, a Turcja jest piękna, a Turcy bardzo przyjaźni. To gwarantuje udane wakacje.

Trochę innych opinii jest pod tym adresem:
                      www.easygo.pl/opinie/turcja/wybrzeze-egejskie/aqua-ortakent-wma.html
                      Jeżeli masz pytanie to pisz. Chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka