Dodaj do ulubionych

Club Big Blue w dzielnicy Obaköy

20.05.09, 21:27
Mam pytanie dotyczące położenia tego hotelu. Czy ta dzielnica ma
charakter turystyczny? Jaka jest okolica, dojście do plaży i centrum
Alanyi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ala89 Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: *.pzeask.3s.pl 21.05.09, 17:37
      Obakoy to dzielnica turystyczna. Oczywiście nie ma co jej porównywać do centrum
      Alanyi ale możemy tam pospacerować po uliczkach ze sklepami, odwiedzić
      restauracje. Mnie się tam bardzo podobało.
      • Gość: Belian z Ibelinu Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: 194.42.116.* 22.05.09, 13:40
        hotel ten nie jest w dzielnicy Obakoy tylko w części wschodniej
        Cumhuriyet. na zachód od hotelu jest dzielnica warsztatów i
        magazynów, bujałem się tam po nocy, zapach oleju był standardem;)
        Hotel ma moim zdaniem dobrą miejscówkę, z 400-500 metrów od morza. W
        morzu kąpałem się przez jeden dzień, słone jak....Klimat w hotelu
        z..ty. wracamy tam z naszą córką w sierpniu. Reszta możesz
        przeczytać po wpisaniu mojego nicka w przeglądarkę. Jak będzie
        Fatih, szef kelnerów to będzie okej bo to naprawdę super gość.
        Nadmienię, że na przeciw hotelu jest centrum handlowe Alanyum
        (www.alanyum.com) gdzie są nawet całkiem niezłe sklepy i nie ma tam
        podróbek. W poniedziałek, jakieś 1-1,5 km na wschód w dzielnicy
        Obakoy jest targ, tam kupisz co chcesz i jakiej firmy chcesz.
        Pozdrawiam. W Alanyi i tym hotelu byłem raz, ale pamiętam bardzo
        wiele. Więc jeśli chcesz pytaj.
        • Gość: Belian z Ibelinu Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: 194.42.116.* 22.05.09, 13:59
          www.igam-invest.com/images/map2.jpg na tej mapie kwadrat J3
          mniej więcej na samej górze tego kwadratu, równolegle do napisy
          Yasar Dogu Street. Jak widać po lewej jest centrum z twierdzą, to
          fioletowe z młoteczkiem to warsztaty. Nie martw się jednak bo
          warsztaty są kawałek od hotelu, a wschodnia część Cumhuriyet to
          hotele i piękne apartamentowce, na prawo masz Obakoy-za rzeką Oba
          river, tam jest targ, koło hotelu Krizantem i Taksim.
          www.clubbigblue.com/?sf=c1 zdjęcie w rzędzie drugim od dołu i
          pierwsze z lewej - to Fatih.
          Ten hotel to jedna z najlepszych propozycji Triady. W ubiegłym roku
          w maju lub czerwcu pojawił się napis wyprzedane.
          • Gość: gr Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: 89.238.42.* 04.06.09, 21:07
            A wiesz może czy w centrum handlowym jest sam carreofur czy może są też sklepy? :)
            • Gość: ania Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:51
              a czy w poblizu tego hotelu jest wypozyczalnia samochodu, bez
              potrzeby używania karty kredytowej? I jeszcze jedno pyt, czy w tym
              centrum handlowym jest bankomat?
              • a-d-m Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy 05.06.09, 11:04
                Wiem, że w tym hotelu Triada ma niewiele pokoi. Czy w związku z tym
                są dyżury rezydenta Triady czy tylko kontakt telefoniczny?
                • Gość: Belian z Ibelinu Odpowiadam wszystkim IP: 194.42.116.* 05.06.09, 15:57
                  1. Jest to galeria www.alanyum.com - sklepy z ciuchami, zabawkami,
                  wyższe ceny, niższe ceny, fanshop dla kibiców piłki nożnej -
                  oczywiście koszulki tureckich drużyn, kino, figloraj, sklep z
                  przepiękną porcelaną Gural. Z Carrefoura polecam piwo butelkowe
                  Efez, jogurt Ayran, chałwę Ipek, szklaneczki tulipany, czajniki
                  tureckie, są też dmuchańce (zabawki na wodę), także nie trzeba wozić
                  z Polski.
                  2. Jest bankomat, z tego co wiem to podobno najlepieć jest mieć
                  konto w ING - trzeba zapytać jakie bo znajomy mi mówił, ale nie
                  pamiętam czy walutowe czy jakieś inne, podobno najlepszy przelicznik
                  z Euro na Lirę. W większości jest jakoś z euro na dolara a potem na
                  lirę, jakoś tak inaczej.
                  3. Nie wiem czy w pobliżu jest wypożyczalnia aut, można spytać w
                  recepcji albo Fatiha, ten ze zdjęcia, o którym napisałem wcześniej.
                  4. Jest dyżur rezydentki, ale nie wiem po co. Hotel jest okej,
                  wycieczki z Triady drogie. Lekarz przy zatruciu, po interwencji
                  rezydentki przyjechał nawet o 2 w nocy. Także najlepiej wziąć od
                  niej numer telefonu.
                  5. Lepiej dużo nie żreć (Polacy geberalnie się opychali w tym
                  hotelu, ja na początku też), uniknie się wtedy problemów z
                  żołądkiem. Radzę jeść dużo owoców, arbuzów, melonów, etc. Do kolacji
                  alkohol w postaci wina lub brandy i powinno być okej. Nie powinno
                  się szaleć z klimą. W centrum handlowym też jest klima. W autobusach
                  też. Można sobie załatwić niezłe przeziębienie (nikt nam nie
                  gwarantuje, że czyścili ją z grzybków). Także radzę zachować umiar.
                  6. Leżaczki trzeba zajmować rano - najlepiej przy pierwszym śpiewie
                  muezina, albo dać bakszysz jakiemuś kelnerowi. I kategorycznie
                  unikać leżaków na przeciw tęczowej zjeżdżalni. No chyba, że lubicie
                  jak wasza komóreczka testuje H2O.
                  7. Filtr, na początek 40-50, bez szaleństw.
                  8. W połowie lipca, jak idzie się na bazar w Obakoy rosną na
                  drzewach limonki, można sobie zerwać-super do drina.
                  9. Na bazarze polecam brzoskwinie, pyszne tanie i soczyste.
                  10. Wracamy tam, jak Bóg da, sierpień/wrzesień także z pełną
                  odpowiedzialnością piszę prawdę i tylko prawdę.
                  11. ...nie siadajcie w mokrych ciuchach na tapicerowanych krzesłach,
                  w tym hotelu jedzenie jest na przemian z kąpielą i innymi rzeczami,
                  więc najpierw wyschnijcie a potem jedzcie.
                  Jeśli jeszcze coś to odpowiem.
                  • a-d-m Re: Odpowiadam wszystkim 07.06.09, 13:21
                    Dzięki serdeczne za wszystkie informacje. Są bardzo cenne.
                    Czy pamiętasz o której godzinie trzeba wyjechać z tego hotelu na
                    wycieczki do Kapadocji i Pamukale. Czy prawda, że ok. 3:30. Mam na
                    myśli wyjazdy z Leną lub podobne.
                    • Gość: Belian z Ibelinu Re: Odpowiadam wszystkim IP: 194.42.116.* 08.06.09, 09:00
                      Pamukkale bym odpuścił, szkoda kasy i prądu. Z roku na rok coraz
                      bardziej dewastują te wapienne tarasy. Poza tym gość, któy pojechał
                      tam w ubiegłym roku powiedział, że nie warto. Więc i my się nie
                      pchaliśmy. My byliśmy w Kapadocji z Jolcią - wyjazd około 3-4,
                      trzeba zamówić sobie śniadanie kontynentalne z hotelu. Dwa dni
                      ostrego zwiedzenia zakończone wieczorem tureckim. Ja bym rozważał
                      następujące wycieczki (moja subiektywna ocena):
                      1. Kapadocja.
                      2. Myra-Kekova-Demre (nie wiem czy warto bo w tym przypadku lepszą
                      bazą wypadową byłoby lewy brzeg od Antalyi).
                      3. Rafting - fajna przygoda, bezpieczny spływ.
                      4. KAS - Korsunlu,Aspendos, Side.
                      5. Anamur - nie byliśmy, ale jest tam przpepiękny zamek.
                      6. Można sobie zafundować wycieczkę po Alanyi - co pół godziny
                      odjeżdża dolmusz na twierdzę w centrum miasta. Można samemu też
                      wejść, po drodze są stragany i dużo ładnych obrusów, koszul, itd.
                      wejście do twierdzy - chyba 5 lir. Można popłynąć stateczkiem w
                      rejs. a na wschód znajduje się jaskinia dim (dimcave), bodajże nad
                      rzeką dimcay.
                      Ja bym sobie odpuścił Pammukale, szkoda kasy bo może się okazać, że
                      dłużej spędzimy czas na kolejce i narzekaniu jaka to kaszana i na
                      sklepach ze złotem, skórą czy dywanami, bo tak zwykle wyglądają
                      wycieczki w Turcji. Kapadocja to mus. Reszta według wyboru. Jeszcze
                      chwilę o Lena vs Jolcia. Nie dzwon, nie wysyłaj smsow z zamówieniem
                      wycieczek. Idź osobiście by przekonać się ile w rzeczywistości
                      kosztuje wycieczka. Jolcia podała nam całkowitą cenę bez wieczoru
                      tureckiego. Lena tu herbatka tu pitu pitu, z cennika wychodzi, że ma
                      taniej, ale po doliczeniu posiłków wyszło...ups..., że drożej. Także
                      trzeba uważać na to pitu pitu i fiu fiu, po prostu zimana
                      kalkulacja.

Radzę jeszcze poczytać ten temat.
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=76555623&a=76560784
                      • Gość: anaisse Re: Odpowiadam wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 15:51
                        Ale porazka. Nie rozumiem jak osoba, ktora nie miala przyjemnosci byc w
                        Pamukkale ma czelnosc wypowiadac sie na temat tego miejsca.
                        Wrocilam z Turcji 3 dni temu, zwiedzilam naprawde bardzo duzo (Efez,Pergamon,
                        Kapadocje, Troje,Ankare,Stambul,Pamukkale itd.) i szczerze przyznam, ze na mnie
                        wieksze wrazenie(jesli chodzi o cudy natury)zrobily bawełniane tarasy w
                        pamukkale, nie kapadocja.
                        Wszystko jest kwestia indywidualnych preferencji.
                        Nie wyrazajmy zdania na podstawie zaslyszanych gdzies tam i kiedystam(jesli w
                        ogole) od innych.
                        pozdrawiam!
                  • Gość: ktoś Re: Odpowiadam wszystkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 21:53

jak nazywają się takie zabawki na wodę otoczone gąbką i jest taki spust i jak go się wciśnie to woda wylatuje??
                    czy w Polsce mogę kupić taką zabawkę?
    • Gość: gość Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: *.bb.online.no 07.06.09, 20:34
      uuuuuuu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka