a-d-m 20.05.09, 21:27 Mam pytanie dotyczące położenia tego hotelu. Czy ta dzielnica ma charakter turystyczny? Jaka jest okolica, dojście do plaży i centrum Alanyi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ala89 Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: *.pzeask.3s.pl 21.05.09, 17:37 Obakoy to dzielnica turystyczna. Oczywiście nie ma co jej porównywać do centrum Alanyi ale możemy tam pospacerować po uliczkach ze sklepami, odwiedzić restauracje. Mnie się tam bardzo podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belian z Ibelinu Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: 194.42.116.* 22.05.09, 13:40 hotel ten nie jest w dzielnicy Obakoy tylko w części wschodniej Cumhuriyet. na zachód od hotelu jest dzielnica warsztatów i magazynów, bujałem się tam po nocy, zapach oleju był standardem;) Hotel ma moim zdaniem dobrą miejscówkę, z 400-500 metrów od morza. W morzu kąpałem się przez jeden dzień, słone jak....Klimat w hotelu z..ty. wracamy tam z naszą córką w sierpniu. Reszta możesz przeczytać po wpisaniu mojego nicka w przeglądarkę. Jak będzie Fatih, szef kelnerów to będzie okej bo to naprawdę super gość. Nadmienię, że na przeciw hotelu jest centrum handlowe Alanyum (www.alanyum.com) gdzie są nawet całkiem niezłe sklepy i nie ma tam podróbek. W poniedziałek, jakieś 1-1,5 km na wschód w dzielnicy Obakoy jest targ, tam kupisz co chcesz i jakiej firmy chcesz. Pozdrawiam. W Alanyi i tym hotelu byłem raz, ale pamiętam bardzo wiele. Więc jeśli chcesz pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belian z Ibelinu Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: 194.42.116.* 22.05.09, 13:59 www.igam-invest.com/images/map2.jpg na tej mapie kwadrat J3 mniej więcej na samej górze tego kwadratu, równolegle do napisy Yasar Dogu Street. Jak widać po lewej jest centrum z twierdzą, to fioletowe z młoteczkiem to warsztaty. Nie martw się jednak bo warsztaty są kawałek od hotelu, a wschodnia część Cumhuriyet to hotele i piękne apartamentowce, na prawo masz Obakoy-za rzeką Oba river, tam jest targ, koło hotelu Krizantem i Taksim. www.clubbigblue.com/?sf=c1 zdjęcie w rzędzie drugim od dołu i pierwsze z lewej - to Fatih. Ten hotel to jedna z najlepszych propozycji Triady. W ubiegłym roku w maju lub czerwcu pojawił się napis wyprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: 89.238.42.* 04.06.09, 21:07 A wiesz może czy w centrum handlowym jest sam carreofur czy może są też sklepy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 22:51 a czy w poblizu tego hotelu jest wypozyczalnia samochodu, bez potrzeby używania karty kredytowej? I jeszcze jedno pyt, czy w tym centrum handlowym jest bankomat? Odpowiedz Link Zgłoś
a-d-m Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy 05.06.09, 11:04 Wiem, że w tym hotelu Triada ma niewiele pokoi. Czy w związku z tym są dyżury rezydenta Triady czy tylko kontakt telefoniczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belian z Ibelinu Odpowiadam wszystkim IP: 194.42.116.* 05.06.09, 15:57 1. Jest to galeria www.alanyum.com - sklepy z ciuchami, zabawkami, wyższe ceny, niższe ceny, fanshop dla kibiców piłki nożnej - oczywiście koszulki tureckich drużyn, kino, figloraj, sklep z przepiękną porcelaną Gural. Z Carrefoura polecam piwo butelkowe Efez, jogurt Ayran, chałwę Ipek, szklaneczki tulipany, czajniki tureckie, są też dmuchańce (zabawki na wodę), także nie trzeba wozić z Polski. 2. Jest bankomat, z tego co wiem to podobno najlepieć jest mieć konto w ING - trzeba zapytać jakie bo znajomy mi mówił, ale nie pamiętam czy walutowe czy jakieś inne, podobno najlepszy przelicznik z Euro na Lirę. W większości jest jakoś z euro na dolara a potem na lirę, jakoś tak inaczej. 3. Nie wiem czy w pobliżu jest wypożyczalnia aut, można spytać w recepcji albo Fatiha, ten ze zdjęcia, o którym napisałem wcześniej. 4. Jest dyżur rezydentki, ale nie wiem po co. Hotel jest okej, wycieczki z Triady drogie. Lekarz przy zatruciu, po interwencji rezydentki przyjechał nawet o 2 w nocy. Także najlepiej wziąć od niej numer telefonu. 5. Lepiej dużo nie żreć (Polacy geberalnie się opychali w tym hotelu, ja na początku też), uniknie się wtedy problemów z żołądkiem. Radzę jeść dużo owoców, arbuzów, melonów, etc. Do kolacji alkohol w postaci wina lub brandy i powinno być okej. Nie powinno się szaleć z klimą. W centrum handlowym też jest klima. W autobusach też. Można sobie załatwić niezłe przeziębienie (nikt nam nie gwarantuje, że czyścili ją z grzybków). Także radzę zachować umiar. 6. Leżaczki trzeba zajmować rano - najlepiej przy pierwszym śpiewie muezina, albo dać bakszysz jakiemuś kelnerowi. I kategorycznie unikać leżaków na przeciw tęczowej zjeżdżalni. No chyba, że lubicie jak wasza komóreczka testuje H2O. 7. Filtr, na początek 40-50, bez szaleństw. 8. W połowie lipca, jak idzie się na bazar w Obakoy rosną na drzewach limonki, można sobie zerwać-super do drina. 9. Na bazarze polecam brzoskwinie, pyszne tanie i soczyste. 10. Wracamy tam, jak Bóg da, sierpień/wrzesień także z pełną odpowiedzialnością piszę prawdę i tylko prawdę. 11. ...nie siadajcie w mokrych ciuchach na tapicerowanych krzesłach, w tym hotelu jedzenie jest na przemian z kąpielą i innymi rzeczami, więc najpierw wyschnijcie a potem jedzcie. Jeśli jeszcze coś to odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
a-d-m Re: Odpowiadam wszystkim 07.06.09, 13:21 Dzięki serdeczne za wszystkie informacje. Są bardzo cenne. Czy pamiętasz o której godzinie trzeba wyjechać z tego hotelu na wycieczki do Kapadocji i Pamukale. Czy prawda, że ok. 3:30. Mam na myśli wyjazdy z Leną lub podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Belian z Ibelinu Re: Odpowiadam wszystkim IP: 194.42.116.* 08.06.09, 09:00 Pamukkale bym odpuścił, szkoda kasy i prądu. Z roku na rok coraz bardziej dewastują te wapienne tarasy. Poza tym gość, któy pojechał tam w ubiegłym roku powiedział, że nie warto. Więc i my się nie pchaliśmy. My byliśmy w Kapadocji z Jolcią - wyjazd około 3-4, trzeba zamówić sobie śniadanie kontynentalne z hotelu. Dwa dni ostrego zwiedzenia zakończone wieczorem tureckim. Ja bym rozważał następujące wycieczki (moja subiektywna ocena): 1. Kapadocja. 2. Myra-Kekova-Demre (nie wiem czy warto bo w tym przypadku lepszą bazą wypadową byłoby lewy brzeg od Antalyi). 3. Rafting - fajna przygoda, bezpieczny spływ. 4. KAS - Korsunlu,Aspendos, Side. 5. Anamur - nie byliśmy, ale jest tam przpepiękny zamek. 6. Można sobie zafundować wycieczkę po Alanyi - co pół godziny odjeżdża dolmusz na twierdzę w centrum miasta. Można samemu też wejść, po drodze są stragany i dużo ładnych obrusów, koszul, itd. wejście do twierdzy - chyba 5 lir. Można popłynąć stateczkiem w rejs. a na wschód znajduje się jaskinia dim (dimcave), bodajże nad rzeką dimcay. Ja bym sobie odpuścił Pammukale, szkoda kasy bo może się okazać, że dłużej spędzimy czas na kolejce i narzekaniu jaka to kaszana i na sklepach ze złotem, skórą czy dywanami, bo tak zwykle wyglądają wycieczki w Turcji. Kapadocja to mus. Reszta według wyboru. Jeszcze chwilę o Lena vs Jolcia. Nie dzwon, nie wysyłaj smsow z zamówieniem wycieczek. Idź osobiście by przekonać się ile w rzeczywistości kosztuje wycieczka. Jolcia podała nam całkowitą cenę bez wieczoru tureckiego. Lena tu herbatka tu pitu pitu, z cennika wychodzi, że ma taniej, ale po doliczeniu posiłków wyszło...ups..., że drożej. Także trzeba uważać na to pitu pitu i fiu fiu, po prostu zimana kalkulacja. Radzę jeszcze poczytać ten temat. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=660&w=76555623&a=76560784 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anaisse Re: Odpowiadam wszystkim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.09, 15:51 Ale porazka. Nie rozumiem jak osoba, ktora nie miala przyjemnosci byc w Pamukkale ma czelnosc wypowiadac sie na temat tego miejsca. Wrocilam z Turcji 3 dni temu, zwiedzilam naprawde bardzo duzo (Efez,Pergamon, Kapadocje, Troje,Ankare,Stambul,Pamukkale itd.) i szczerze przyznam, ze na mnie wieksze wrazenie(jesli chodzi o cudy natury)zrobily bawełniane tarasy w pamukkale, nie kapadocja. Wszystko jest kwestia indywidualnych preferencji. Nie wyrazajmy zdania na podstawie zaslyszanych gdzies tam i kiedystam(jesli w ogole) od innych. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Odpowiadam wszystkim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.09, 21:53 jak nazywają się takie zabawki na wodę otoczone gąbką i jest taki spust i jak go się wciśnie to woda wylatuje?? czy w Polsce mogę kupić taką zabawkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Club Big Blue w dzielnicy Obaköy IP: *.bb.online.no 07.06.09, 20:34 uuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś