Dodaj do ulubionych

Dziwny sen

23.01.06, 20:56
DZisiaj sniła mi sie pra-babcia (która nigdy mi sie nie sni). Byłam u niej w
pokoju, w którym były naderwane firanki. Nie było wielkiego, pięknego,
wiekowego lustra -choć za życia babci zawsze tam wisiało na ścianie.

Na podwórku były 2 studnie, przy czym jedna z nich była nieczynna (zasypana).

Był pies i kot (oba czarne) które się gryzły. Dodatkowo kot mnie zadrapał.
Babcia nigdy za zycia nie miała takich zwierzaczków w domu.

Dziwi mnie ten sen bardzo, tym bardziej jak mówię, bo NIGDY mi sie babcia
nie sniła.
Sprawdzałam dostępne mi senniki, ale nie potrafie tego sensownie
zinterpretowac.

Czy moze mi ktoś pomóc w interpretacji?

Ps.sorry że sie powtarzam.
Obserwuj wątek
    • angest Re: Dziwny sen 23.01.06, 22:01
      Witaj.
      Sen bardzo symboliczny. Uwazaj na bliskich przyjaciol. Pies i kot....ktos chce
      ci podlozyc przyslowiowa swinie. Przy okazji moze ucierpiec twoje zdrowie
      (zadrapanie przez kota). CO do studni, beda do wyboru dwie drogi, jedna dobra
      druga zla. Decyzja bedzie nalezec do ciebie. Uwazaj na zdrowie, pra-babcia Cie
      przed czyms ostrzega.
      • landrynka8 Agnest 23.01.06, 22:07
        o matko!
        ale dziękuje oczywiscie.

Pies to chyba dobry przyjaciel?
        W tym moim snie pies gryzł sie z kotem.
        Mozna powiedzieć ze ten pies mnie bronił.

Ps.
        Z ludzmi do których miałam mieszane uczucia, definitywnie urwałam znajomość.
        • marlena.skrabulska Re: Agnest 24.01.06, 08:27
          Pies to chyba dobry przyjaciel?
          > W tym moim snie pies gryzł sie z kotem.
          > Mozna powiedzieć ze ten pies mnie bronił.

Gryzący kot to Twój wróg, jesli bronił Cię pies to oznacza to, iz obroniłaś się sama rezygnując ze znajomości lub Twoja prababcia dała Ci znak, co jest dla Ciebie lepsze...
          Dwie studnie oznaczają właśnie tę drogę wyboru, jesli wybrałabyś tę zasypaną okazałoby się, że to był błąd.
          >
          > Ps.
          > Z ludzmi do których miałam mieszane uczucia, definitywnie urwałam znajomość.

I bardzo słusznie. Jeśli sen pojawił się po tym wydarzeniu był potwierdzeniem słusznego wyboru...

Pozdrawiam :)

P.S. Pies we snie nie zawsze oznacza pozytywne przesłanie :)Jednak w tym śnie był Twoim sojusznikiem...;-)
          • landrynka8 Re: Agnest 24.01.06, 10:18
            Wielkie dzieki.:))
            Ja nie wybrałam zadnej studni, tylko je widziałam. Czyli mozna to
            zinterpretować że stanę przed mozliwoscią wyboru dwóch opcii?

Tylko jak je odróznić, kóra jest słuszna a która nie?
          • landrynka8 Re: Agnest 24.01.06, 10:38
            Niewiem czy to mozna powiazać ale śniło mi się niedawno:

Byłam w pieknym drewnianym domku (taki trochę góralski)wraz z bliskimi+ moj
            piesek. Domek stał na wzgórzu a pod było jezioro.

Nagle z jeziora wyszły piekne łąbedzie (spora gromadka). Jednak jeden był
            zwłaszcza piekny, rozłożył swoje wielkie skrzydełka i niespodziewanie zanurzył
            łepek w ziemie, niczym struś.

Ja zaczęłam nerwowo szukać mojego aparatu, aby zrobic zdjecie.
            No i już nie pamietam, czy ten łąbadz wszedł z powrotem do jeziora, czy tak
            zastygł z tym łepkiem.

Ps.
            Normalnie w życiu, moja rodzina ma domek nad jeziorem który stoi na wzniesieniu
            (ale nie jest taki piekny jak we snie) a pod nim jest jezioro.
            Zdjecia też uwielbiam robić.

-
            www.kpdz.tychy.horsesport.pl/
            • marlena.skrabulska Re: Agnest 24.01.06, 10:54
              A może warto pominąć ten plener i atmosferę tajemniczości tylko zastanowić się, czy tu nie chodzi o odkrycie w sobie talentu w kierunku fotografii?
              To chowanie głowy może oznaczac ukrywanie lub jeszcze nieuświadomienie sobie własnych mozliwości i tego, co drzemie w centrum własnej osobowości?
              Łabędź to TY, głowa w ziemię to może poczucie niskiej wartości. Nie pamiętasz tego co było dalej, bo może własnie o to chodzi. Masz w sobie coś, co nie zostało jeszcze odkryte i muszisz sama poszukac do tego drogi. Sny podpowiadaja Ci tak wiele, że można pokusić sie o stwierdzenie, iz jestes prowadzona za rękę ku właściwej drodze...:)
            • oko_dangmy Re: 2-gi sen 24.01.06, 12:49

Dom – jest symbolem człowieka w sensie ogólnym wraz z jego prywatnym
              wewnętrznym życiem. Uczuciami, emocjami, intelektem, pamięcią i planami na
              przyszłość. Dom ukazuje to, jacy jesteśmy dla samych siebie, oraz dla naszych
              najbliższych. Naszą Wewnętrzną Prawdę. Pojedyncze wzgórze oznacza potrzebę
              dominacji nad otoczeniem, a także osiągnięcia nieprzeciętnej pozycji,
              pretensjonalizm. Dom na wzgórzu to ambicje związane z partnerstwem, rodziną.
              Taki można by rzec snobistyczny styl życia na co dzień.
              Jezioro symbolizuje sferę uczuć (woda) i nastrojowej wyobraźni, od dawna
              tkwiące w podświadomości emocje i marzenia, potrzebę bliskości i bezpieczeństwa
              w stałym związku, ale przejawianą w sposób bierny- wyczekujący. Jeśli to
              jezioro ( lub inny zbiornik wodny) jest w górach może znaczyć zainteresowanie
              się kimś nieprzystępnym, kogo trudno zdobyć.
              Ptaki to ambitni ludzie o wysokich ideałach i celach, z którymi wiążą nas
              wspólne zainteresowania (a może praca?) . To również kontakty towarzyskie.
              Często to znajomi lub przyjaciele mieszkający w jakiejś dalszej odległości.
              Łabędzie oznaczają na ogół znajomych ludzi mających jakieś problemy lub ambicje
              związane z wyobraźnią, uczuciami, partnerstwem.
              Jeden z nich przed tymi problemami „schował głowę w piasek”. Nie wyszedł tym
              problemom naprzeciw. Nie próbował się z nimi zmierzyć.
              Fotografowanie jest obiektywnym analizowaniem jakiegoś momentu lub całego
              wydarzenia z przeszłości, co do którego miało się przekonanie inne niż było one
              w rzeczywistości. To zauważenie czegoś, na co się nie zwracało wcześniej uwagi
              a co trwa i wygląda tak cały czas. To powrót pamięcią do tego co było. To
              wyjaśnienie zakłamanych sytuacji z przeszłości.
    • oko_dangmy Re: sen 24.01.06, 11:48

Babcia jest tu archetypem kobiecości . Wyznacza zatem wzorce Twoich
      podstawowych zachowań w życiu, oraz cechy partnera, którego automatycznie
      przyciągasz do siebie. Babcia może więc czasem oznaczać Ciebie samą działającą
      pod wpływem rodzinnych wzorców, tradycji i nawyków myślenia. Sen może więc
      poruszać sprawy z przeszłości, które powracają w jakiejś postaci obecnie.
      Firanka jest swoistą zasłoną – symbolizuje granicę pomiędzy świadomością i
      nieświadomością, która w każdej chwili może zostać przekroczona i kryjąca się
      za nią tajemnica – odsłonięta. To co za firanką egzystuje poza naszą świadomą
      wiedzą i możemy mieć o jakiejś sprawie fałszywe przekonanie. Zasłania widok –
      uniemożliwia więc wyciągnięcie prawidłowych wniosków.
      Na ścianie nie ma lustra, o którym nawet we śnie masz świadomość, że tam być
      powinno. Lustro jest symbolem wglądu w siebie samego. Tu nie ma lustra, nie ma
      więc też takiej swoistej „autoanalizy”. Może to oznaczać również, że nie
      zamierzasz brać sobie do serca cudzych opinii na swój temat.
      Studnia jest rodzajem źródła, ale skonstruowanego świadomie oraz użytkowanego
      przez grupę ludzi, dlatego opisuje energię uczuć i emocji ujętą w ramy
      konwencji i tradycyjnych sposobów wyrazu. Symbol studni podkreśla więc chęć
      zaspokojenia pragnień uczuciowych i duchowych oraz nawiązania bliskiego
      kontaktu z ludźmi w miejscu, w którym przebywa się stale na co dzień. Zasypana
      studnia jest informacją o trudnościach w kontakcie i niemożności okazania
      uczuć, mimo chęci.
      Kot jest ciepłem erotycznego dotyku. To fascynacja kimś, kto do Ciebie nie
      pasuje (zadrapał Cię) Czarny kot to symbol rozstania lub związek ukryty przed
      otoczeniem.
      Pies we śnie jest zawsze kimś przyjaźnie nastawionym, pomocnikiem, starym
      dobrym przyjacielem lub opiekunem. Gryzący pies – to oburzenie
      niesprawiedliwością, gniew (często słuszny), który jednak szybko przeminie.
      Może być też bolesnym wyrzeczeniem się swoich potrzeb (czarny kolor sierści
      gryzącego psa) Spróbuj więc sama przeanalizować tę walkę psa z kotem ze snu w
      odniesieniu do Twojego życia.
    • landrynka8 Dziękuję Wszystkim 24.01.06, 17:49
      nie wpadłabym żeby tak zinterpretować te sny. Co kilka głow to nie jedna. :))
    • anula52 Re: Dziwny sen 29.01.06, 10:29
      witam! miałam śmieszny sen ale być może on coś oznacza:)śnił mi się mały
      chłopczyk,ktorego trzymałam na kolanach i mnie obsikał :) Proszę o
      interpretację;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka