Dodaj do ulubionych

Rosnący ALAT po leczeniu

IP: *.mt.pl 06.03.15, 17:19
Rośnie mi ALAT po leczeniu.
Na koniec terapii 2-lekowej wynosił 60, PCR ujemny.
Teraz, 3 miesiące po leczeniu ALAT - 133, PCR mam zrobić dopiero w maju.
Napiszcie, czy ten rosnący alat wskazuje jednoznacznie na powrót wirusa?
Biopsja przed leczeniem wskazała zwłóknienie na poziomie F3.
Obserwuj wątek
    • katte33 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 06.03.15, 19:29
      witaj, jak najbardziej moze byc to powrot wirusa ,ja mialam leczenie przerwane w sieprniu (brak odpowiedzi na leczenie ) a w listopadzie ,nagle zwracanie żółcią i akurat mialam w tym dniu badanie krwi w szpitalu ,jak pojechałam po wyniki po 2 tyg alat ponad 400 nie wypuscili mnie do domu,musialam zostac w szpitalu na obserwacji.
      Czułam się dobrze i nie podejrzewalam ze mam tak wysoki alat
    • kiepski476 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 06.03.15, 19:43
      Może wskazywać, ale nie jednoznacznie. Znalazłoby się 10 innych przyczyn, które mogą powodować taki wzrost AlAT-u.
      • Gość: ara Re: Rosnący ALAT po leczeniu IP: *.mt.pl 06.03.15, 19:59
        napisz, proszę, jakie mogą być te przyczyny?
        jestem strasznie niecierpliwa, chyba zrobię wcześniej ten PCR,
        bo ta niepewność mnie wykończy...
        tylko co dalej?
        • 0.roberto20 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 20.04.15, 01:08
          Po leczeniu miałem wzrost ALT w stosunku do wyników w trakcie leczenia o 5-10 x (z ok. 12-24 ALT do ok 120). Był to objaw nawrotu wirusa. Mam nadzieję, że jednak w Twoim przypadku to coś innego. Przyczyn wysokiego ALT może być dużo: alkohol, zepsute produkty (szczególnie z dużą ilością białka - mięso, twaróg), niedrożność przewodów żółciowych, również spożywanie dość dużo pikantnych przypraw (w szczególności papryczki chili).
          • Gość: ara Re: Rosnący ALAT po leczeniu IP: *.mt.pl 20.04.15, 16:15
            No niestety, u mnie alat nadal rośnie - obecnie 170. Test PCR w połowie maja, ale jestem przygotowana na informację, że leczenie było nieskuteczne. Nie skierują mnie już pewnie na klasyczną terapię interferonową, bo poprzednią przeszłam z wielką biedą - morfologia i neutrofile mimo wspomagania neupogenem były na bardzo niskim poziomie. Moja dr powiedziała, że z tych powodów nie kwalifikuję się na podobną terapię trzylekową, tylko nie mówi co dalej. Moja wątroba nie bardzo chce czekać - F3. Czytam i czytam o tych generykach, ale jak dla mnie to sposób ich załatwienia jest na razie czarną magią.
            • kiepski476 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 20.04.15, 18:30
              > Czytam i czytam o tych generykach, ale jak dla mnie
              > to sposób ich załatwienia jest na razie czarną magią.

Na razie jest dostępny generyczny sofosbuvir, a dla ciebie to za mało, więc nie ma potrzeby wyjaśniania ci, jak zamówić ten lek.
              Poczekajmy do jesieni na ledipasvir/sofosbuvir. Dopiero wtedy spróbujemy rozjaśnić tę czarną magię :-) Trudno przewidzieć, jak to będzie wyglądało, bo Gilead będzie próbował przechytrzyć nas, a my – Gilead. Jestem przekonany, że wyjdziemy z tej potyczki zwycięsko, bo Polak potrafi, a jak nie Polak, to Hindus, a już na pewno Rosjanin...
              • Gość: ara Re: Rosnący ALAT po leczeniu IP: *.mt.pl 20.04.15, 20:58
                na razie czekam więc cierpliwie...
                a jesienią poproszę Cię o "rozjaśnienie" :-)
                Mam nadzieję, że do tego czasu moja wątroba wytrzyma.
                Pozdrawiam.
    • samjuz75 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 20.04.15, 22:01
      Ja kilka lat po leczeniu mam cały czas podwyższony Alat , tylko w czasie leczenia był w normie i jakiś czas po. Testy PCR przechodziłem kilkakrotnie i ostatni około 5 lat po leczeniu i nic nie wykrywają. Sam nie wiem co to powoduje, kiedyś jak byłem chory to miałem chroniczne zmęczenie, teraz czuje się dobrze bez porównania do tego co było kiedyś. Sam jestem ciekawy co podwyższa mi Alat, choć cierpię na migreny i może leki mi podbijają. Jak norma w laboratorium jest np. 35 ja mam 60 lub 80 to są rzędy takich wielkości, kiedyś dopytywałem Pana Kiepskiego i radził żeby się dręczyć tylko cieszyć się życiem.
      • nigella356 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 22.04.15, 14:24
        U mnie alt nigdy nie spadł do normy, nigdy w czasie 5 kuracji, nawet gdy pcr miałam pod rząd ujemny.
        Pokuracjach najczęściej wracał. Do dooopy z takimi lekami!!!
        • samjuz75 Re: Rosnący ALAT po leczeniu 23.04.15, 15:51
          Przeszłaś skuteczne leczenie ??? bo ja tak i włóknienie w fibroskanie mam 4,7 kPa 4 lata po leczeniu, przed leczeniem F3 na biopsji.
      • Gość: ara Re: Rosnący ALAT po leczeniu IP: *.mt.pl 02.06.15, 18:42
        moje przeczucia niestety były zasadne - wirus wrócił po leczeniu.
        ta dwulekowa terapia to strata czasu, zdrowia i nerwów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka