aarricia 22.07.05, 14:45 co ile lat trzeba sie szczepic na wzw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nubia2000 Re: Szczepienia 23.07.05, 18:22 W tej chwili kalendarz szczepień obowiązkowych przewiduje pierwszą dawkę na pierwszą dobę po urodzeniu. Dlatego nie trzeba mieć ukończonych iluś lat , aby się zaszczepić, można to zrobić w każdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
mordeczek Nie ma szczepionki na "C" 19.11.05, 16:50 Zaszczepic mozesz sie tylko przeciwko A i B. Tymi wirusami mozesz sie zarazic we wszystkich "cieplych krajach", nawet na urlopie we Wloszech poprzez zjedzenie zepsutych lodow jak i na drodze kontaktu krwi. Pomimo, ze posiuadam HCV poradil mnie lekarz profilaktycznie szczepienie na A+B. Szczepienie takie polega na wzieciu 3 zastrzykow w odstepach od 1 miesiaca do 12 miesiecy. w sumie im szybciem tym lepiej. Akurat jestem w trakcie takich szczepien, wzielem juz 2 zastrzyki, ale ile takie szczepienie w Polsce kosztuje, tego nie wiem. Dlaczego nie ma szczepionki przeciwko wirusowi "C" ? Ten cwany wirus ma taka cholerna metode ciaglego mutowania. Efektem tych ciaglych mutacji jest, ze wynaleziona szczpionka dziala na "rodzicow" ale nie na "dzieci".... :( Nie oznacza to, ze badania w tym kierunku zaprzestano, niestety jak na razie podaje sie, ze szczepionki na "C" tak szybko nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś