Dodaj do ulubionych

Problemy ze skórą !! :-(

07.02.07, 15:14
Witam. Mam na imie Konrad, 23 lata. Od 20 lat mam wirusowe zapalenie wątroby
typu B, a jakieś 3 lata temu wirusowe zapalenie typu C, a jakby było tego mało
po 20 latach nawrót białaczki, która lecze już rok.
Odkąd sięgam pamięcią, mam wiekie, utrudniające normalne funkcjonowanie
swędzenie skóry, najmocniej w okolicach głowy, jamy brzusznej, w szczególnosci
po małym wysiłku, odkurzanie, itp. Jak można zmniejszyć owy problem? Jedynie
co ostatnio pomaga w miarę, to kąpiel. Prosze o pomoc.
Konrad
Obserwuj wątek
    • mordeczek Re: Problemy ze skórą !! :-( 20.02.07, 22:56
      Mnie pomogly kapiele w olejkach kosmetycznych do kapieli.
      Pomimo, ze sam cierpie na troche sucha skore (normalka przy hcv) sprobowalem
      nawet kapielowa sol z Morza Martwego. Tez dobra sprawa.
    • prezes.prometeuszy Re: Problemy ze skórą !! :-( 21.02.07, 02:59
      "Nawilżać" siebie (poić się), nawilżać skórę (oliwki dla bobasków), nawilżać
      nawet powietrze w mieszkaniu, tym bardziej w okresie zimy (ogrzewanie wysusza
      powietrze). Do picia bardzo dobra jest lemoniadka mojego patentu : cytryna+miód
      w wodzie mineralnej niegazowanej). Dużo pić, to pozwoli wypłukiwac organizm z
      wszelkiego rodzaju trucizn, których nie wyłapuje watroba, a przede wszystkim
      kwasów zółciowych. Przy poważnym swedzeniu, gdy będzie przeszkadzało w nocy
      (kłopoty z zaśnięciem, snem) można poprosić lekarza o leki (na receptę), na
      uspokojenie. Często ludzie prubóją stosować z powodzeniem leki
      przeciwalergiczne (np. Zyrtec).
    • gerdi2 Re: Problemy ze skórą !! :-( 02.03.07, 18:32
      Czesc,
      mam tez ten problem ze swedzeniem skory. Co mi dosyc dobrze pomaga to jest
      smarowanie ciala bardzo tlustym kremem. Takie kremy zawieraja 5 albo 10 prozent
      urea ( urea spotykana jest tez w moczu) i kosztuja troche pieniedzy w aptece.
      Tansza wersja to: Wlej do wanny 1 kubek smietany, 1 kubek oliwy i 8 duzych
      lyzek miodu, sprubuj czy to ci pomaga. Mysle ze nie powinienes sie za czesto
      kapac, bo to dodatkowo wysusza skure. Mam podwyzszona bilirubine (3,8) to od
      tego pochodzi to swedzenie.
      Pozdrowienia...
      • foka36 Re: Problemy ze skórą !! :-( 08.10.07, 21:45
        Witam ,moj tata mial podobny problem .Swedzialo go dzien i noc W nocy spal po 3
        godziny.Drapal sie szczotka do wlosow do krwi .Cale cialo ma w bliznach.Tak go
        to krepowalo ze wycofal sie zupelnie z rzycia towarztskiego.Nie pomagalo nic
        .Swiad jest gorszy od bolu.Trwalo to 4 lata ,koszmar vrowniez dla mojej mamy
        .Obecnie jest 8 tydzien po przeszczepie watroby i nerki .Swiad ustapil
        zupelnie.Tylko czasami z przyzwyczajenia drapie sie po glowie .On naprawde
        przeszedl horror przez ten swiad .CZasami plakal z bezsilnosci chociaz jest
        twardym czlowiekiem.Szkoda ze nie moge nic panu doradzic ale tate uratowal
        dopiero przeszczep .Zycze wytrwalosci i powrotu do zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka