deletee 19.08.09, 10:22 czy próby wątrobowe trzeba robić nadczo ????? bo właśnie sobie zrobiłem a byłem po śniadaniu i czekam na wynik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 19.08.09, 10:58 Tak. Minimum 8 godzin. A jeżeli chcesz mieć lepsze wyniki, po całodobowej diecie lekkostrawnej i długim niepiciu ;-) Ale diametralnie wyników to nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
zakielek Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 25.08.09, 09:04 Czy się jest na głodzie czy po posiłku nie mat to wpływu na wyniki badań. Ale są inne czynniki: www.prometeusze.pl/aminotransferazy.php Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 25.08.09, 19:04 Nie ma to jak "demokratycznie" przegłosowana wiedza naukowa ;-) At low extracellular alanine concentrations, the rate of alanine consumption (aminooxyacetate absent) was only 40% of the alanine influx in the fed state but was increased at least fivefold by fasting and thereby balanced with the increased alanine influx. These results suggest a rate limitation at the transport level in the fasted state. ajpgi.physiology.org/cgi/content/abstract/244/5/G491 www.thieme-connect.com/ejournals/abstract/hmr/doi/10.1055/s-2007-999187 Odpowiedz Link Zgłoś
painu Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 25.08.09, 12:37 "na czczo" - warto wiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 25.08.09, 17:41 Na czczo też nie ma wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
aaddaammooss Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 28.08.09, 17:19 Witam, pomozcie w interp. wynikow :) Alat 54 Aspat 35 Gamma Gt 80 Bilirubina 0,63 .Lekarz zapisal mi 300 (!!!) tabl heparegenu, mam miec diete i wogole nastarszyl ze piwko i do piachu. Z tych wynikow wyczytalem ze tylko alat i gamma jest podniesiona i to nie tak bardzo. Pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: badania nadczo????? ALAT ASPAT 28.08.09, 17:28 Tak było w moim przypadku - Heparegen 3x dz. Wziąłem 2 szt. Wszystkie badania zrobiłem na własna rękę -prywatnie. Być może za dużo pijesz alkoholu, ale nie zaszkodzi zrobić testu na przeciwciała /WZW C i B Odpowiedz Link Zgłoś