Dodaj do ulubionych

Praczki słów

30.08.13, 23:07
Siedzą sobie korektorki i poprawiają błędy w cudzych książkach, które niespecjalnie rozumiom, ale mogą się grzać : taki wielki autor i robi błedy, a ja taka wspaniała go poprawiam. Jak praczka co pierze gacie napoleonowi i widzi go jedynie jako obsranego dziada. Kamerdynerki historii, kaczystki aspirujące do arystokracji. To ja czystej krwi ortografka. TYlko ciekawe co by robiły jakby inni zaczeli odróżńiać ą od om. A tak mogą ciułać i jeszcze być dumne ze posiadly w pierwszym pokoleniu tom umiejetnosc pismaczom. Operatorki zdań płaskich.
Obserwuj wątek
    • runen Re: Praczki słów 30.08.13, 23:18
      można sobie pozwolić pięknie błądzić
      • ptelma Re: Praczki słów 30.08.13, 23:19
        czy pisalo tu watek dla konfidentow?
        • runen Re: Praczki słów 30.08.13, 23:24
          ma lepszy weekend ode mnie.
          udam się spożyć kolację
        • olga_w_ogrodzie Re: Praczki słów 31.08.13, 16:05
          ptelma napisał:

> czy pisalo tu watek dla konfidentow?

prof. Miodek :

" Bardzo dobrze, że Pani podkreśliła: w języku mówionym jest bardzo częste. Język mówiony w zasadzie unika strony biernej. W wypadku jednak pisania ciągle w zgodzie z normą są konstrukcje typu na opakowaniu jest napisane albo na opakowaniu było napisane.

TAK: (na opakowaniu) jest napisane, było napisane
          NIE: (na opakowaniu) pisze, pisało

A w języku mówionym pisało jest dopuszczalne czy nie?
          prof. Miodek
          Wie Pani, jest to forma mająca ciągle status błędu, choć zawsze dodaję, że - z drugiej strony - kiedy się określa cechy języka mówionego, to na czołowym miejscu się wymienia rzadkość strony biernej. Widzi więc Pani, że jest tu pewien konflikt typologiczny. Z jednej strony - niejako ex definitione - strony biernej w zasadzie w języku żywym, mówionym nie ma, z drugiej - w wypadku form związanych z pisaniem norma żąda od nas, byśmy form strony biernej – jest napisane, było napisane – jednak używali.
          Zgodne z normą są ciągle konstrukcje jest (było) napisane w gazecie albo piszą (pisali) w gazecie. Formy pisze (pisało) w gazecie mają w dalszym ciągu status błędu. Jeśli słyszała Pani moją wypowiedź czy któregoś z moich kolegów językoznawców nieco liberalizującą ten problem, to powiem, że liberalizm ten wynika z następującego zjawiska: Otóż w tekstach mówionych niezwykle rzadko posługujemy się stroną bierną czasowników, tymczasem tutaj j preferuje się jako zgodne z normą zachowanie gramatyczne polegające na wykorzystaniu tejże strony biernej. To swoista niekonsekwencja, stąd ten mój – czy moich kolegów – lekki liberalizm w stosunku do konstrukcji typu pisze (pisało) w gazecie. Nie mogę przecież – zwłaszcza w tym programie – raz jeszcze nie powiedzieć, że zgodne z normą są konstrukcje w stronie biernej jest (było) napisane w gazecie, a także zwrot piszą (pisali) w gazecie.

TAK: jest (było) napisane w gazecie
          NIE: pisze (pisało) w gazecie "

fb
          strona prof. Miodka : Słownik polsko@polski
          • ptelma Re: Praczki słów 31.08.13, 17:59
            Ten to ma fuchę, decyduje co jest poprawnie mówione a co nie. Treser dobrych manier. Gdyby wcześniej było takich ludzi więcej to byśmy nadal mówili jak jaskiniowcy. Jak to było w tym filmie Django? Bohater użył eleganckiej mowy, a kowboj z teksasu : mów normalnie po angielsku. Totalitaryzm językowy dający zarobek paniom korektorkom, panom miodkom. Juz nie bedzie piekna gwar bo warszawska elita z ministerstwa edukacji zatwierdzi jak wszyscy maja mowic. Co najwyzej jakis podstarzaly alkoholik powie : mlodziutka pani Maslowska jest wspaniala i ja to mowie. Ona moze wiecej. I panienka dostaje licencje na wyginanie jezyka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka