27.09.14, 20:30
wyborcza.biz/biznes/1,100896,16711979,Kto_traci__a_kto_zyskuje__muzyka_udostepniana_w_sieci.html#BoxBizTxt
muzycy płaczą, że ludzie nie płacą. na ściągniętych utworach tracą dobrej klasy samochody. a co stracili dawni twórcy klasyków bluesa żyjący w nędzy? były płyty analogowe, które nie muzycy wymyślili i telewizja i raptem muzycy zostali dzięki tym wynalazkom milionerami. a teraz jest technologia cyfrowa i raptem to się odwróciło. Trzeba po prostu żyć z grania koncertów, do kotleta. Czytałem, że pan Muniek zarobił parę lat temu w ciągu roku kilkaset tysięcy złotych. Nie sądziłem, że ktokolwiek go jeszcze słucha. Więc jednak w tej branży też się zarabia.
Obserwuj wątek
    • sodwadniony Re: lamenty 27.09.14, 20:41
      Nie bardzo rozumiem co ludzi burzy, że z płyty kosztującej 40 złotych artysta dostaje 3,5 złotego.

Czy cała rzesza ludzi ma pracować za darmo dla artysty? Pan , który jedzie ciężarówką z płytami ma to robić gratis? A co jest większą sztuką? Nauczyć się grać na fujarce i sklecić jakiś przemielony odgrzewany plagiat, czy ogarnąć całą technologię potrzebną do zrobienia płyty?
      • sodwadniony Re: lamenty 27.09.14, 20:51
        Przy całym rozwoju technologii, która dąży do zrobienia z konsumenta leżącego człowieka, który ma wszystko dostarczone jak bateryjki z matrixa, ludzie miewają potrzeby wyjść z domu. Gdzieś konkretnie z atrakcjami. Dlatego będą kina mimo, że można mieć ten sam film w domu, będą koncerty. Jest gdzie zarabiać. Tracą artyści tylko zarobek na tym co dostali fartem rozwoju technologii. Nowe technologie więc muszą z pająkiem-psem konkurować o tantiemy.
        • sodwadniony Re: lamenty 27.09.14, 21:00
          Jeśli pan artysta uważa się za kogoś w rodzaju Bacha, Mozarta i za samo sklecenie piosenki powinien już mieć order chlebowy mam bardzo prostą matematyczną propozycję go dowartościowującą. Niech płyta kosztuje 100 złotych, wtedy będzie zarabiał 63,5 procenta ceny płyty!
          • sodwadniony Re: lamenty 27.09.14, 21:22
            Zauważyłem, że pod artykułami ostatnio chyba narodowcy mają dyżury. Więc może to tłumaczy poziom debilizmu komentarzy.

Jeśli drodzy komentujący uważacie, że wytwórnie okradają artystów to jest doskonała okazja współcześnie, żeby nie miały do tego najmniejszej szansy. Wystarczy kupić kawałek w necie :)))))) Dziś artyści miewają studia nagrań czysty zysk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka