Dodaj do ulubionych

We don't need another hero

02.06.16, 10:15
www.youtube.com/watch?v=M1LQMGFAfPI
Pani z Ukrainy broni Sawczenki widząc w niej bohatera i uważa za obrzydliwe ironiczne podejście do jej zachowań.

Ja bym jej zadykował piosenkę Tiny Turner :

www.youtube.com/watch?v=dq4aOaDXIfY

Ukraino, wy nie potrzebujecie tego czego w niej kochacie. Nie potrzebujecie żadnych bohaterów. Oni tylko przykrywają to z czym chcecie walczyć. Eurowizje, Wyszywanki, Wojna w Donbasie, Sawczenko...nieustanny potok bohaterstwa. Nawet jedyna reforma bohaterska - policja dostała mundurki amerykańskie. Krzyki nacjonalistyczne i populizm. Tu trzeba respektu dla prawa, a to znaczy coś przeciwnego. Bo nie chodzi, żeby szeryf przyjechał i ustanowił prawo swoim rewolwerem, tylko o powściągliwość obywateli do jego realizacji. Germański dobrobyt wyrósł z purytańskiego protestantyzmu.
Obserwuj wątek
    • oversa Re: We don't need another hero 02.06.16, 10:21
      To, że pani Sawczenko jest wariatką po więzieniu jest zrozumiałe.

Ale to, że pani Sewczenko ma jako wariatka aspiracje podporządkowania sobie sfery politycznej już wcale.
      • oversa Re: We don't need another hero 02.06.16, 10:26
        Pani mówi, że nie rzecz w tym co nosi tylko, że charyzmatyczna. Ale właśnie w tym rzecz. Istotniejsze są jej zachowania niż to, że jest charyzmatyczna.

A co do głównej treści : krytykujcie swoich polityków, a nie podlądajcie cudzych jak kamerdynerzy...no ale kanałów antywatnikowskich na ukrainie sporo...w zasadzie to jest jedyny polityczny punkt odniesienia ukrainy : nie być watnikiem...mimo, że patrząc obiektywnie różnice są żadne. Nikt nie zabrania zachodniej Ukrainie się rozwijać przez 25 lat...a najbardziej rozwinięte tereny to pozostałości po gospodarce rozbudowanej przez ZSRR.
    • oversa Re: We don't need another hero 02.06.16, 10:56
      >Tu trzeba respektu dla prawa, a to znaczy coś przeciwnego. Bo nie chodzi, żeby szeryf >przyjechał i ustanowił prawo swoim rewolwerem, tylko o powściągliwość obywateli do jego >realizacji. Germański dobrobyt wyrósł z purytańskiego protestantyzmu.

Pierwsi osadnicy w USA nie byli ludźmi z dzikiego zachodu. Ba załoga z Mayflower nawet była "komunistyczna" na początku w duchu radykalnego chrześcijaństwa, co było pierwszym upadkiem gospodarki wspólnotowej w historii zachodu ze względu na niewydolność:)) Na samym początku USA. I oni stworzyli amerykę. I ich religia poszła w stronę liberalną.

Kowboje z teksasy zaś jak Ruscy. Broń, odpał religijny, życie z ropy. Militaryzm.
      • oversa Re: We don't need another hero 02.06.16, 11:19
        Ludzie mają skłonności gonienia w te dwa bieguny. W Rosji też był drugi wobec obowiązującego pana Tołstoja, który uprawiał chrześcijaństwo bez boga i miał tendencje "anarchistyczne" i tulił się do buddyzmu. W Islamie też są wahabici ale z drugiej strony sufiści.

Ciekawe jest to, że ci którzy w pewien sposób na serio chcą brać treści religii mają tendencje ateistyczne. Pisdogłowi heiterzy świata zaś z silnym autorytaryzmem lubią rytuały , Boga jako naczelnego dawcę mocy, ale są to z reguły ludzie o krótkich paluszkach grubych, którzy lubią grabić pod siebie i kręci ich najbardziej materializm i konsumpcja.

Ja jestem ateistą, ale w religii przeszkadza mi tylko autorytaryzm i klerykalizm charakterystyczny dla drugiego bieguna. Zaś nie przeszkadza mi reszta łącznie z mistycyzmem itd. Nie mam oświeconego zapędu od racjonalizowania mistyków. Natomiast są wierni synowie kościoła, których głównie interesuje "bóg jako armata na bolszewika" jak mówił Gombrowicz. Obrona tożsamości , ksenfobia. Sądzę, że jest w tym element paranoi, która jest efektem autorytarnej agresji i bóg wtedy jest po prostu projekcją.
        • oversa Re: We don't need another hero 02.06.16, 11:25
          Autorytaryzm Oświecenia też postrzegam jako bliższy bieguna paranoicznego. Nawet jeśli przeciw niemu się zwraca formalnie. Czyli GW inteligentyzm.
        • oversa Re: We don't need another hero 02.06.16, 11:45
          Jedni aspirują do Radźas, a drudzy do Sattwa. A wszyscy toną w Tamas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka