Dodaj do ulubionych

Żiżek jako Pinokio

22.12.16, 17:26
Pan Zizek ma nos czerwony nieustannie i ciagle go pociera

"Jest wiele badań, które ukazują, że nos nas swędzi wtedy gdy kłamiemy. W Chicago, naukowcy z fundacji badań smaku i zapachu odkryli, że gdy kłamiemy są wydzielane substancje chemiczne, powodujące podrażnienie tkanki wewnątrz nosa. Przedstawili również, że wzrasta ciśnienie krwi i nos chwilowo się zwiększa. Tak, to jest prawda w opowieści o Pinokio! "
Obserwuj wątek
    • 136ty Re: Żiżek jako Pinokio 23.12.16, 10:49
      Jesli jedyna mysla tego guru zachodniej lewicy jest to ze globalne problemy potrzebuja globalnych rozwiazan to ja sie zastanawiam czy ludzie go sluchajacy sa szaleni? Ten czlowiek ktory uwaza sie za filozofa politycznego nie ma totalnie nic do powiedzenia. Jedyne co mu wychodzi to robienie za klauna. Moze byc dobry do pijackiej hipsterskiej imprezki jako wodzirej.

Ja mysle ze on pociera za nos moze nie w tym sensie ze klamie w tym co mowi, tylko w tym ze klamie swoja postacia jako taka. Jest niepewnym klaunem ktory czuje ze ktos moze skonczyc te jego blazenade.
      • 136ty Re: Żiżek jako Pinokio 23.12.16, 11:11
        Dokladnie kazdy moze sobie spisywac jakies impresje z zycia i symulowac tym myslenie. Pojedyncze refleksje nie sa mysleniem.

Ale drazni mnie co innego w nim. Ta klaunada, abnegacja, nieraz wulgarnosc..

Amerykanscy wykladowcy maja to do siebie ze jak z rozdzielnika niemieckiego maszynisty musza w czasie wykladu dac co pewien odstep czasu dowcip. Analogicznie francuski intelektualista musi robic za nieziemskie guru.

Niektore wyklady zamieniaja sie w wystepy kabaretowe. Zizek zas juz po prostu uprawia kabaret.

Ja bym oczekiwal powagi. Nie powagi guru, sztucznego dodawania sobie znaczenia, nie klaunady niepewnego czlowieka, ale powaznego traktowania myslenia, powaznego traktowania siebie i powaznego traktowania sluchacza.

Kims takim na przyklad jest Chomsky jesli jestesmy przy modnych zachodnich panach od lewicy.

Troche mi wstyd bylo jak Zizek pojechal do usa i zachowywal sie oblesnie. Tam przyszli dorosli ludzie ktorzy oczekiwali powaznych kwestii a przyjechal czlowiek ktory nie tylko nie ma nic do powiedzenia ale zachowuje sie wulgarnie. Cos jak pussy riot. Slowianszczyzna jako totalny upadek i degeneracja gdzie szacunek do siebie, czegokolwiek zostal utracony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka