136ty 03.03.17, 15:24 Bardzo mi sie podoba ten film. Jest jak reklamowka teksasu. Ciekawe skad wzieli tylu mezczyzn ktorzy chodza w koszulach wpuszczonych w spodnie dzinsowe. Chcialbym kiedys wsadzic koszule w dzinsy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
136ty Re: Az do piekla 03.03.17, 15:33 Chujowo byc redneckiem z poludnia. Zwykle wiesniaki. Ale kowboje to inna para kaloszy. Zawsze lubie filmy o kowbojach. Maja w sobie polaczenie zlamania zyciowego z godnoscia i sila. Odpowiedz Link
136ty Re: Az do piekla 03.03.17, 16:53 Ale poza pocztowkowosc ten film nie wychodzi. Myslalem ze bedzie jakis zwrot akcji, skoro od poczatku wszystkie karty lezaly na stole...i do konca te same karty lezaly na stole. Mit teksasu zostal odswiezony. Nadal jest jak na dzikim zachodzie. Przedziwna kraina w ktorej rodzice nienawidza swoje dzieci, dzieci nienawidza rodzicow, ale wszyscy widac wierza w wiecznosc teksasu. Dla mnie trochę lopatologiczny ten film. Nie widze w tym wielkiego kina choc widze piekna pocztowke z teksasu. Odpowiedz Link
136ty Re: Az do piekla 03.03.17, 17:03 Nie wiem w czym ludzie widza w tym To nie jest kraj dla starych ludzi. Obydwa dzialy sie teksasie. To prawda. I obrazki podobne. Ale calkowicie odmienne klimaty. W filmie Cohenow bylo takie napiecie ze co slabsi nerwowo mogli zobaczyc diabla . Tu napiecia nie bylo zadnego. Pelno filmow amerykanskich jest o upadku ameryki. Poczucie upadku jest permanentnym stanem amerykanskiego ducha. Czy oprocz lat 50 i 60 byl jakis rok w usa w ktorym ludzie nie czuliby ze jest kryzys? Odpowiedz Link
136ty Re: Az do piekla 03.03.17, 17:16 A nawet w latach 50 i 60 jak byl optymizm ekonomiczny pojawili sie bitnicy i hipisi i napierdalali o kryzysie kulturowym. Ludzie lubia kryzys. Odpowiedz Link
136ty Re: Az do piekla 03.03.17, 17:26 Ale jako czlowiek wrazliwy na kwestie genderowe i w tym filmie nie mogla mi uciec uwadze ta tematyka, choc byli w nim sami mezczyzni. Byli dwaj bracia. Jeden zly chlopiec, rozrabiaka, wiele lat w wiezieniu. drugi spokojny, rozwiedziony, dzieci. Padla miedzy nimi madra wymiana zdan. Rozrabiaka i glupek wiejski mowil o slodkiej dziewczynie. A spokojny mowi...nigdy nie mialem slodkiej dziewczyny. A brat do niego...wiem, ty wolisz zlosnice. To jest swieta prawda. Jak facet jest mily grzeczny i porzadny...na pewno bedzie mial zlosnice. Slodkie dziewczyny zawsze maja wiejskie glupki i rozrabiaki.a nawet jak mila pani kelnerka mu sie ofiarowala to odmowil. Odpowiedz Link