Dodaj do ulubionych

Błąd introspekcji

07.04.23, 09:20
www.youtube.com/watch?v=iZ2RobIviUE
Niestety niegdyś wrzucony byłem w te myślenie psychoanalityczne i trochę czasu musiało minąć żeby zrozumieć ze to całkowita bzdura. Cieszę się ze znajduje to potwierdzenie w jego słowach, bo wszechobecny zachodni psychologizm ustawia ludzi go kwestionujących na pozycjach wariata. Wystarczy trochę świadomości zeby się nie oszukiwać. Wystarczy trochę świadomości własnej grzesznej natury.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Błąd introspekcji 07.04.23, 09:25
      Sądzę wręcz ze psychologizm i działalność dziadka Freuda to maszynka skonstruowana do upupiania społeczeństw. Czyli usankcjonowanie i nadanie godności mentalności kamerdynerskiej i argumentom ad personam. Wrzucenie ludzi w gabinet krzywych luster zeby sie gubili zamiast poznawali prawdę.
      • dotera Re: Błąd introspekcji 07.04.23, 09:29
        Przecież to co robi freudyzm z całą ideą że coś trzeba wydobyć to jedynie trenuje w infantylności reaktywności emocjonalnej.
    • dotera Re: Błąd introspekcji 07.04.23, 09:45
      Na Sadhguru zresztą trafiłem niegdyś całkowicie nieznanym mi zrządzeniem losu bo nic z tej branży nie wyszukiwałem. Chyba w myśl zasady ze gdy uczeń gotowy to nauczyciel się znajdzie. On opowiadał prostym ładnym językiem rzeczy oczywiste. Potwierdzał to do czego ja musiałem dochodzić wiekami wrzucony w kłamstwa swojej epoki.
      • dotera Re: Błąd introspekcji 07.04.23, 09:56
        Chodziło mi o to ze mówił jako oczywiste to co ja musiałem odkrywać w duchu Eureka. On mi w zasadzie nie tylko jogę pozwolił zrozumieć ale bardziej kulturę klasyczną. Tradycję mądrościową społeczeństw , która została całkowicie wylana do kubła z nowoczesnym udawaniem naukowości, która przypomina bardziej aktorów przebranych w fartuchy lekarskie na reklamach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka