Dodaj do ulubionych

Gniew ciąg dalszy

07.06.23, 20:43
Lubie ten cytat z filmu Drzewo Życia

“The nuns taught us there are two ways through life, the way of Nature and the way of Grace. You have to choose which one you’ll follow.

“Grace doesn’t try to please itself. Accepts being slighted, forgotten, disliked. Accepts insults and injuries.

“Nature only wants to please itself. Get others to please it too. Likes to lord it over them. To have its own way. It finds reasons to be unhappy when all the world is shining around it. And love is smiling through all things.

“They taught us that no one who ever loves the way of grace ever comes to a bad end.

“I will be true to you. Whatever comes.”
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 07.06.23, 20:46
      www.youtube.com/watch?v=Z28Mi6mUyKo
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 07.06.23, 21:04
      Terapeuci chcą leczyć ludzi z narcyzmu, a jedynie go polerują. Podczas gdy chodzi tylko o to by pogodzić się ze swiatem taki jaki on jest i odetchnąc trochę od zajmowania się sobą. To tylko koszmarny nawyk który uznaliśmy za siebie. Wyobraziliśmy sobie inni muszą wobec nas jakoś się zachowywać. Nic nie muszą. Gdy zaakceptujemy tak swiat do konca, niezależnie jak uznawalismy to za niesprawiedliwe koniec nie może być zły. DOstrzegasz coś wiecej niż czubek swojego nosa. Nazywają to przebudzeniem. Jak w tej scenie dziewczynka widzi piekno świata jakby pierwszy raz go zobaczyla
      • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 07.06.23, 21:14
        NIe widzimy piękna i miłości tylko dlatego bo masakrycznie dużo energii poswiecilismy na oczekiwanie od swiata by działał tak jak my chcemy. Zale ze nie działa, wymuszanie by działał. A gdy pogodzimy się z nim i przestaniemy marnować energię okaże się ze łaska świata cały czas jest i czeka na nas.

• dotera Re: Gniew ciąg dalszy 07.06.23, 21:57
      Mysle ze glownym bledem terapii jak i edukacji nie jest wyjasnienie proste na czym polega proces. Mapa drogowo czasowa zdobywania umiejetnosci. Edukacja zalewa cie faktami. Terapia ci cos mowi, albo uwaza ze jak magik zrobi jakies fokus pokus najsc warsztat. A to po prostu jest pewien proces jak trening sportowy jest pewnym procesem. I wyjasnic co trzeba w pewnym czasie robic zeby osiagnac te i te rezultaty.

Joga to robi.
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 08:59
      Jak pierwszy raz zobaczyłem ten film wydał mi się skrajnie pretensjonalny. Ale coś mnie do niego ciągneło i obejrzałem drugi. A później jeszcze chyba ze dwa razy

Na marginesie przedstawiony tam ojciec w czasach amerykańskiego marzenia o domu z ogródkiem, do której krytycznie odnosiła się kontrkultura i feminizm jest bardzo amerykański. Mam na myśli to ze w tych dyskusjach o patriarchacie, ciągle odwołujemy się do modelu amerykańskiego który nie jest wcale uniwersalny.
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 09:41
      Wpis spod sceny

Animals - Nature
      Plants - Grace
      When she first speaks of the two as she says Nature, there is a shot of her holding a goat. Afterwards, when she says Grace, there is a shot of a sunflower. Later, as she watches the cows graze, her hand goes face up then face down repeatedly. That is symbolic of the cows (Nature) and the grass (Grace) and her hand moving up and down is her indecision as to which path to follow.

Nieźle, nie zwróciłem na to zupełnie uwagi. Obejrze dziś ten film jeszcze raz poszukać takich sprawek
      • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 09:46
        Ostatnio miałem analogiczną myśl. Gdziekolwiek spojrzy się na naturę jest ona piękna. A na pewno jeśłi chodzi o florę. Brzydotę zaczynam widzieć tam gdzie budzi się lęk i to już doszukać się można u zwierząt projektując emocje. Wtedy też pomyślałem że raz widziałem w kiedyś w telexpresie olbrzymi kwiat mięsożerny i był brzydki, że az smród jego czułem przez ekran.
        • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:03
          Tu jest kolejna kwestia związana z filmem. Przedstawiona tam jest grupa chłopaków łobuziaków , którzy odcinają się od tego co symbolizuje matka. Reżyser powiązał to z pewnymi zachowaniami psychopatycznymi wyrosłymi z autorytarnym ojcem prawdopodobnie. Ale czy to nie jest projekcja zgodna z frojdystyczną tematyką modną dla tego pokolenia wychowanego na kontrkulturze? Jedno bowiem to znęcanie się nad zwierzątkami, ale drugie ze banda chłopaków rozpychających się po okolicy też ma swoją grację i piękno. Dziś dzieci coraz bardziej są jej pozbawione.
          • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:10
            Brak tego rozpychania związanego z pierwiastkiem męskim powoduje w przyszłości większą alienację społeczeństw , którego pierwiastek kobiecy który ma społeczeństwa zszywać nie przeskoczy sam z siebie.
            • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:27
              Droga łaski nie może paralizować z definicji życia. Na tym polega właśnie szantaż emocjonalny dzisiejszej lewicy. Czy kwiatek jest piękny zzeby kogoś zadowolić, czy po prostu rośnie bo tak go natura ropycha w świecie. Słońce świeci nie po to by służyć komuś , po prostu świecie. Ale natura tak z łaską poustawiała , pozszywała ze sobą, ze swiat tworzy jedna działającą całość.
              • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:29
                wdzieczność to nie wdzięczenie się do świata. Dobro robisz światu gdy zrobisz najlepsza , najsilniejszą wersję siebie, a nie wtedy gdy świat będziesz starał się zadowolić swoim masochizmem
                • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:42
                  Aczkolwiek nie lewica była w tym pierwsza. To samo Nietzsche zarzucał chrześcijaństwu.

Tak więc drogą łaski jest też zrozumienie ze droga natury w "przedustawnej harmonii" Leibniza też jest jej częscią. To o czym jest mowa w filmie to narcyzm natury, mieszanie porządków, gdy chce się dosztukować naturę dzięku świadomości a powinno odkryć łaskę
                  • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:55
                    Tragedią współczesności jest to, że uznaliśmy ze od problemów życiowych jest psycholog, który nam dosztukuje rozwiązanie, a cała tematyka filozoficzna teologiczna to jakieś abstrakcje z innego lewelu. Ba , nie tylko z innego co wrecz pranie mózgu. A to nie tylko nie prawda , co więcej ta cąła tematyka odnosi się bezpośrednio do życia. Tylko całkowicie o niej zapomnieliśmy, a już zwłaszcza odnosić to do życia zapomnieliśmy. ALbo ze to coś dla filmu gdzie żyją autentycznie, a nasze szare życie jes o czymś mniejszego kalibru. Nie, to wszystko ma odniesienie do naszego życia
      • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 09:52
        Oglądałem pewien film rosyjski przepełniony symbolami. Wszedłem na rosyjskie fora i był długi wpis faceta po którym zrozumiałem ze symbole które ja wyłapałem to tylko była połowa i nie ta najważniejsza. Ale nie miałem takich kompetencji kulturowych.
      • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 09:57
        Już teraz przypominam sobie , że pociąga to kolejny symbol ze sceną w której ojciec wyznacza granice działki i nakazuje synowi wyrywać resztki trawy z ziemi.
        • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 10:19
          Gdy liberalizm mówi o nacjonaliźmie mówi o tym wyznaczaniu sztucznych granic przez ojca. Kojarzą to z nazizmem z definicji. A ja gdy mowię o nacjonalizmie mówię raczej o tym ze rośliny naturalnie sobie rosną w miejscu nie szukając z zazdrością gdzie indziej bo już mają wszystko tu i teraz, a jak się granice wszelkie zniesie to jedne gatunki wypierają inne.
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 11:15
      W filmie nieraz jest motyw wysokich drzew widzianych od dołu.

Wątek drzewa życia chodził już mi po głowie od jakiegoś czasu. Ale ostatnio inne znaczenie zauważyłem i dawałem temu wyraz

forum.gazeta.pl/forum/w,69731,176121712,176121712,Starlink.html

ZNalazłem miejsce z bardzo starymi i wysokimi drzewami. Jak na nie patrzę od dołu rozumiem trochę idee budynków kościelnych. Kiedyś chyba pisałem coś, ze wydaje się dziwne ze dachy odcinają od nieba. ALe na wszystko jest miejsce i pora. Kopuły liściaste też mają swoją życiodajną funkcję.

Drzewo ma korzenie w glebie, gruby pień i coraz wyższe i węższe gałązki, na końcu listki i owoce. To symbol życia które powinno w swym rozwoju być coraz bardziej subtelne. Umrzeć i odrodzić się na nowo w łonie ziemi.
      • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 11:17
        Kościół nie tylko , a nawet nie przede wszystkim jest dla mistyków lub teologów. Kościół jest najpierw tym co symbolizuje dziesiejsze ciało. Żywym ciałem.
        • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 11:20
          Odwołując się do stawiania roślin po stronie łaski , drzewa w swym ogromie są jej triumfem nad drogą natury. Idą w górę. Zwierzęta rozpychają horyzontalnie a nie wertykalnie, ptaki lecą wysoko tylko po to by ciągle patrzeć w dół i na boki.
          • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 11:42
            Zieleń jest kolorem łaski. Zielone roślinki są nią całą , ale drzewa ze swymi pniami mają też siłę natury. I to jest w nich fajne także. Liście są drogą łaski, a owoce jej rezultatem. Coraz drobniejsze gałęzie naszymi umysłowymi umiejętnościami. Korzenie przeszłością , ciemną ale dającą życie. Pień naszą tężyzną fizyczną.
            • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 11:44
              Szelest liści wskazuje ze język polski szeleszczący jest o wiele bardziej subtelny niż gardłowa germańszczyzna
            • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 13:20
              W ciągu swojego życia wielu rzeczy żałujemy , wstydzimy się przeszłości, czujemy naznaczeni społecznie. Należy na to spojrzeć inaczej. Każde drzewo wyrasta z brudnej ziemi lub bagna, ma korzenie ukryte. Jeśli chodzimy po ziemi, jeśli żyjemy musimy z definicji mieć ciemną przeszłość. Nazywają to grzechem pierworodnym. Ziemia to nie miejsce dla aniołów. Ziemia to miejsce w którym wyczłapać się trzeba z bagna, wstać z kolan, umyć i wzrastać w kierunku aniołów.
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 11:36
      CHyba zrobię sobie przegląd jego filmów. W zasadzie nigdy tego rezysera nie kojarzyłem. Choć pojedyncze filmy chyba widziałem gdzieś dawno. a teraz jak patrzę po trailerach obszary które go nurtują mają związek z moimi sprawami.
    • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 16:58
      Określenie "droga natury" ma znaki zapytania.

W naturze też jest łaska. Jest jej piękno , harmonia. Film odwołuje się do księgi Hioba , która ma ogromne opisy natury. Jakby był w niej już jakiś plan zawarty wcześniejszy. Czy należy łaski/grace odmówić drapieżnikowi który rusza się z gracją? Ale ta natura zawsze chce więcej. I może to więcej zaczyna wynaturzać. MOże wtedy zaczyna się nowe rozdanie, gdy zachwiana zostanie rownowaga.

Mamy w filmie tematykę narcyzmu. Lowen silnie artykułowach fakt odcięcia się narcyza od własnego ciała. Ale jednocześnie narcyzm jest zbudowany na logice pragnień ciała. W naturze jest wyścig zbrojeń, to nie ludzcy narcyzi nagle to wymyślili. On już istniał od samego początku.

I tu jest problem praktyczny. Co to znaczy żyć zgodnie z naturą. Nietzsche artykułował ten resentyment wobec życia chrześcijaństwa. Marksiści , Freudyści chcieli wyzwalać naturę człowieka w kajdanach. Wyzwolili głównie sami resentymenty w praktyce.

Wydaje mi się , ze to co człowiek ma do zrobienia to wysubtelnianie swojej natury, nieco ją wyciszając. Ale w pełni się z nią godząc. Idąc w ku wyższym wartościom.

• dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 17:06
        W naturze jest ruch. W naturze jest głód. Łaska to chyba stopniowe rozumienie ze jest dobrze także bez tego ruchu. Łaska to też zrozumienie że masz służyć innym. Łaska odwraca porządek natury jednocześnie się z nią godząc.
        • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 17:15
          Albo inaczej . Droga natury to perspektywa własna organizmu. A droga łaski to zrozumienie organizmu ze jest czescia wiekszej calosci.
      • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 17:55
        Ojciec z filmu chciał złamać naturę chłopców zeby się nie wynaturzała w sensie chcenia więcej. To jak pokutnicy chrześcijańcy biczujący plecy za grzeszne pragnienia.

Buntownicy wobec niego czyli cytowane powyżej nazwiska chcieli wyzwalać naturę, ale jedynie ją molestowali i wyzwolili resentymenty.

Wyjście jest inne. Zaakceptowanie jej w pełni, ale też zrozumienie ze nie musisz iść jej drogą ślepo za pragnieniami. Ze droga do szczescia to nie zaspakajanie pragnień.
        • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 18:05
          W życiu goni się za marzeniem o szczesciu i jak znajduje się nawet teoretycznie obiekt okazuje się ze nadal nie to i dalej się goni, zeby było więcej. Ostatecznie wychodzi ze goni się za utraconą młodością. Ale można z niej coś odzyskać ważnego, będąc jak dzieci które są szczesliwe same z siebie. A to kwestia energii którą się straciło na gonitwę.
          • dotera Re: Gniew ciąg dalszy 08.06.23, 19:21
            Szczescie to skumulowana energia w ciele i otwarta postawa, a nie coś co można zdobyć zaspakajając pragnienie zdobycia czegoś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka