05.09.24, 10:40
Jest ich tysiące na temat najprostszych czynności. Wczoraj obejrzałem jeden w ramach shortow. Niesamowite ale dowiedziałem się coś nowego czego nikt nie mówił. Przypomniałem sobie inny dawno temu analogiczny. To uświadamia jak bardzo w życiu jesteśmy nieświadomi nawet w sprawach w których wydawało się że nie jest możliwe powiedzieć coś nowego.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 10:45
      Wczoraj miałem inne refleksje na ten temat tylko z drugiego końca. Tym razem bogactwa i skomplikowalnosci świata. Zakładanie czegoś takiego jak mówiąc z angielsk "common sense" jest najbardziej złudna rzeczą w życiu. Kolejny powód dla którego nie wierze w liberalna idee tzw umowy społecznej. Ona nigdy nie działa i zmienia co chwilę . Ludzie są nieprzewidywalni całkowicie w swoich stanach psychicznych.
      • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 10:50
        Jednym z kroków do oświecenia jest zrozumienie jak wszystko jest nieprzewidywalne i świat postrzegany jest iluzja w która wiara kończy się wpadnieciem w pułapkę
        • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 11:01
          "Wiem ze nic nie wiem" to droga do prawdy.
          • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 13:11
            Przez przypadek zrozumiałem jak bardzo głęboko umysł może mnie oszukiwać.
            • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 13:13
              Tylko że tego nie da się rozwiązać takim uświadomieniem. To zbyt silne. Droga jest na maksa postawić na joge
              • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 17:43
                Kilka lat temu uświadomiłem sobie że doszedłem do dokładnie przeciwnych poglądów nie z miałem kiedyś na dany temat. W obydwu przypadkach miałem rozbudowane uzasadnienia . Co to sprawiło? Drobna różnica w początkowych przesłankach?

Myślimy w ramach ograniczonej ilości danych, a liczba danych jest nieskończona . Skąd wiedzieć co jest prawdą?
                • dotera Re: Tutoriale 05.09.24, 17:47
                  Przypomniała mi się lekcja bolesna tego lata. Stawiać na bezpośrednie doświadczenie i intuicje ale nigdy nie na intelektualna wiedzę w swojej głowie . To są urojenia zabijające życie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka