jednak_morfina 24.01.09, 01:56 informacji o wplywie alkoholu chemicznym na organizm, chemi upojenia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 12:12 zapomniałam o tym, a to ciekawe - nie pijesz, więc czemu Cię to interesuje ? Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 12:23 o tej chemii piszą choćby w głupiej wikipedii. ale nie widzę tam odpowiedzi na pytanie czemu nie pijesz. może dlatego, że u Ciebie nie występuje pod wpływem alkoholu "uwalnianie endorfiny i dopaminy co warunkuje "nagradzające" działanie alkoholu". kiedyś , jak piłeś czasem, może występowało, a teraz nie. a może dlatego, że w ogóle nie masz tych endorfin, więc się nie umiesz cieszyć, po alkoholu też ? to po co Ci pić, skoro nie robi się wesoło i luzacko, a na dodatek alkohol Ci nie smakuje ? Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 12:25 > a może dlatego, że w ogóle nie masz tych endorfin, więc się nie > umiesz cieszyć, po alkoholu też ? o matko Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 12:31 dokladnie, nie moge sie upic bo mam depresje lekogenna. zniszczono mi mozg antydepresantami, i tylko zmeczony jestem, nie upijam sie Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 12:36 przestań gadać głupstwa o tych antydepresjakach. brałam tyle więcej, niż Ty i nie mam czegoś takiego z alkoholem. a może Twój organizm jest mądry i wie, że tak naprawdę alkohol to niebezpieczny, narkotyczny preparat depresjogenny ? /a w owym czasie - też się nie podchmieliłeś ?/ Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 13:07 pewnie jak sneeperowi ukradli mi receptory dopaminy psychiatrzy Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 13:41 to jasne absolutnie. oni nasyłają na Ciebie bezdomnych wyłudzających fajki, kierowców przytrzaskujących Ci duszę i złodziei receptorów. jak z tymi złodziejami ogona Kłapouchego. "- To jest zupełnie jasne - powiedział Kłapouchy - nie ma co do tego żadnych złudzeń. - MUsiałeś go gdzieś zostawić- rzekł Kubuś Puchatek. - Ktoś musiał mi go zabrać - powiedział Kłapouchy - I jak tu mieć dla NICH serce? /Przypomnijmy : "założenie, że "ONI" zwykle działają na szkodę, jest charakterystycznym przykładem tego, co psychologia poznawcza nazywa nadmierną generalizacją." się dodaje, pomimo, to, że oni czyli państwo polskie na niektórych się uwzięło i osobiście się uważa i jest się w gronie niektórych/ Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 13:46 sama bylas swiadkiem, ze polgodzinny marsz i dwoch bezdomnych i jedna zagubiona anarchistka, chcieli fajki, wiec nie nadawaj o generalizacji. Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 13:50 ja swiadkiem nie bylam, ale wierze zastanwiam sie jedynie co trzeba robic, zeby tak mocno ludzi przyciagac bo ze cos specjalnego robic trzeba, to takze oczywiste Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 13:51 i nie jeste to napis na czole "jestem dzieckiem, traktujcie mnie jak dziecko" Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 14:05 drapiezcy wyczuli slabego osobnika krwawiacego i chca go odlaczyc od stada, zeby latwiej utluc. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 14:04 jednak_morfina napisał: > sama bylas swiadkiem, ze polgodzinny marsz i dwoch bezdomnych i jedna zagubiona > anarchistka, chcieli fajki, wiec nie nadawaj o generalizacji. byłam też świadkiem, ale akurat wtedy paliłeś - ten fakt i Twoje włosy prowokowały ich do żebrania u Ciebie. a, że nie jesteś gorszy w generalizowaniu ode mnie /choć często to jest wszak żartobliwe jedynie/, to chyba wiesz dobrze. Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 14:07 jak nie pale tez podchodza. i zawsze najpierw chca kasy, a pozniej fajkow. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 14:10 może im się podobasz. może to podryw taki. albo ich państwo polskie opłaca, by Cię gnębili, biednego żuczka. ale umiesz odmawiać, jak widać było. Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 14:11 bez paranoi, nich ich nie oplaca, robia to bezinteresownie z checi zgnojenia. Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 14:13 jednak_morfina napisał: > bez paranoi, nich ich nie oplaca, robia to bezinteresownie z checi zgnojenia. dziwisz sie? jak dają to trzeba brac albo chociaz probowac Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 14:32 jednak_morfina napisał: > bez paranoi, nich ich nie oplaca, robia to bezinteresownie z checi zgnojenia. mówisz, że bez paranoi, a sam teraz paranoizujesz. namawiają się menele W-wy, by gnoić Eufo prośbami o fajki ? chyba Cię dziś główka mocno boli, hę ? ponadto, jak się osobiście więcej po W-wie łaziło nieco, to też się było proszoną o faje , jeśli akurat się paliło. a o kasę to już w ogóle. aż nosiło się zawsze drobne w kieszeni, by dawać żebrzącym w celu nie posiadania dysonansu. Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 14:12 olga_w_ogrodzie napisała: > może im się podobasz. > może to podryw taki. sa ludzie, ktorzy zawsze np. beda gadali w pociagu albo w kolejce i to sa wlasnie ludzie, ktorzy chcą i lubia tak pieprzyc z innymi o niczym a ja nie lubie i do mnie nie zagadują pewnie tez mam cos napisane na twarzy Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 22:47 > sa ludzie, ktorzy zawsze np. beda gadali w pociagu albo w kolejce > i to sa wlasnie ludzie, ktorzy chcą i lubia tak pieprzyc z innymi o > niczym albo taksówkarze. o pogodzie. czy pierdołach innych. się, niestety, wciąż zagadywaną bywa i to w trakcie, gdy się jest bardzo zajętą zadumaniami ważkimi wielce. ale się nie umie asertywnie wyznać, iż na gadki nie ma się ochoty żadnej. Odpowiedz Link
lucyna_n Re: szukam 25.01.09, 23:04 sama przecież też zagadywalaś na cmentarzu we wszystkich świętych. Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 23:12 lucyna_n napisała: > sama przecież też zagadywalaś na cmentarzu we wszystkich świętych. a niby po co tych ludzi do siebie przyciaga? ;) zeby potem marudzic, ze ją bidulkę zagadują gdy ona o losie wszechswiata rozmysla ;p Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 23:40 nienill napisała: > a niby po co tych ludzi do siebie przyciaga? ;) > zeby potem marudzic, ze ją bidulkę zagadują gdy ona o losie > wszechswiata rozmysla ;p ludzi się zawsze przyciągało. przylepiają się często. nie zawsze się jest z tego zadowoloną. ale się nie pisało, że jest się bidulką - tolerancja , Nienill i spox. się jest z lekka wówczas znużoną, gdy kto na siłę tokuje, ale grzeczną się stara być - niewielkie to poświęcenie. a jak jest nastrój i podejrzenie, że ktoś interesujący chce pogadać, to i samej się zagaduje. a jak się czuje, że nie chce ktoś, bo sam nastroju nie ma, to mordę w kubeł się trzyma. Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 23:45 > ale się nie pisało, że jest się bidulką - chyba sobie zartujesz :) ok wiec ja napisalam w takim razie kto moglby byc wiekszą bidulką na tym forum, niz Ty? Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 23:48 nienill napisała: > ok > wiec ja napisalam > > w takim razie kto moglby byc wiekszą bidulką na tym forum, niz Ty? Ty. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 23:13 jak się ma chęć i nastrój i czuje się, że kto inny też to się zagaduje. się widzi, że chęci kto nie ma, to się nie narzuca. dość łatwo zauważyć czy chęć jest czyjaś. Odpowiedz Link
lucyna_n Re: szukam 25.01.09, 14:15 a jak psycholożka mówiła zacznij pan dbać o siebie, kup se pan porządne ciuchy to mówiłeś że głupia dziumdzia. może jednak nie taka głupia. Odpowiedz Link
nienill Re: szukam 25.01.09, 14:18 tak sobie mamusia moze do synka mowic a jak gada psycholozka to jest glupia, nawet gdy dobrze gada Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 14:27 e tam. dobrze był ubrany, jak go haczyli. jak ktoś ma takie włosy, to może się kojarzyć z luzakiem i takim co nie rozedrze ryja na wyłudzacza fajek. Odpowiedz Link
lucyna_n Re: szukam 25.01.09, 14:50 jak się rzuciły bronić:)) mnie tam wsjo ryba jak się ufo ubiera, ale ogólnie społeczeństwo reaguje na wygląd i nic się na to nie poradzi. Najwyraźniej nie utrzymuje się w kanonie. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 15:19 coś Ty. ja go nie bronię. chce sobie wmawiać, że ma duszę upadłą i swojską dla meneli, to niech sobie wmawia. tylko fakt stwierdzam - że ubrany był fajnie, w normie absolutnie oraz, że nie rozsyłał światu otaczającemu zachęcających uśmiechów. no ale, gdy go zagadywano, to palił akurat. /a jakby i nie palił wtedy ... gdybym miała prosić kogoś o fajki, to też raczej bym poprosiła faceta z długimi włosami w kożuszku i dżinsach, niż gościa w garniturze i dyrektorskim płaszczu z teczuszką pod pachą./ o ogień tych dwóch pod kinem też jego prosiło, a nie mnie, bo on palił, a ja nie. Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 16:32 o boze zapomnialem o tych dwoch panach z cygarami. to juz nie tylko bezdomni, anarchistki ale takze geje mnie o cos prosza. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 16:47 nie wiadomo czy geje to byli, choć coś mi mówi, że tak. ale jeden tylko miał miękkie ruchy gejowskie. a tamten obrośnięty jednak złotą, a nie srebrną obrączkę wzuł na palec...- może zmyłka. no i to menele nie byli, ale paniska z cygarami. jeśli tylko my tam byliśmy, to kogo mieli prosić, jak nie Ciebie, skoro paliłeś akurat, domniemywali logicznie, iż jesteś w posiadaniu źródła ognia. Odpowiedz Link
jednak_morfina Re: szukam 25.01.09, 16:53 a co moze dwoch szczesliwych tatusiow sobie zapalilo cygarko, bo jednoczesnie zostali? o boze nawet nie chce myslec po co im te cygara rozpalone :o Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 16:57 ale zwariowany jesteś. wielkie mi halo. może się przyjaźnią to sobie chodzą razem po W-wie, przysiadają na ławeczce i palą cygara. a Ty od razu podejrzewać zamiarujesz użycie tych cygar a`la Clinton ? Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 15:54 generalizujesz negatywnie także, gdy idzie o Ciebie samego. no bo ok. wiem, np., skąd takie nicki : mjusik_plej chory_ człowiek zdychający_ i _cierpiący żegnaj_ krzynko napierdalają_ i _napierdalają ale skąd takie w stylu , o ile dobrze pamiętam : szmata_ bez_ charakteru wycieraczka _cudzych_ kompleksów przypadkowy_kontakt_z_idiotą pelzająca_schozofrenia szpetota półprodukt etc. , etc. i nie mów znów, że to przypadkowe. jeśli byłoby to wszystko przypadkowe, to czemu nigdy nic pozytywnie brzmiącego ? /fiołek_w_głowie - pewno najbardziej pozytywny z tego wszystkiego/ Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 15:06 jednak_morfina napisał: > informacji o wplywie alkoholu chemicznym na organizm, chemi upojenia "Łatwo zaobserwować, że reakcje na alkohol mogą być różne. Niektórzy odczuwają po jego wypiciu przyjemność i odprężenie, a inni czują się źle. Różne reakcje na alkohol wynikają z biochemicznej odmienności organizmów i wiążą się m. in. ze zróżnicowaniem uczestniczących w spalaniu alkoholu enzymów dehydrogenazy aldehydowej (ALDH). U osób posiadających enzymy ALDH o słabych możliwościach rozkładania, aldehyd nie jest metabolizowany w stopniu wystarczającym. Będąc w nadmiarze łączy się on z obecnymi w organizmie związkami (aminami biogennymi) i powstają alkaloidy wywierające silne działanie na czynność ośrodkowego układu nerwowego. Nowo powstałe związki (pochodne tetrahydroizochinoliny ? TIQ i tetrahydrobetakarboliny ? THBC oraz salsolinol ? SAL) odgrywają prawdopodobnie ważną rolę w powstawaniu uzależnienia od alkoholu. Poprzez swoje działanie wyzwalają potrzebę picia alkoholu, który zmienia samopoczucie." Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: szukam 25.01.09, 15:07 Działanie alkoholu na komórki mózgu jest wielokierunkowe. Alkohol wpływa na błony komórkowe neuronów zwiększając ich płynność, przez co zaburzone są funkcje kanałów jonowych. Alkohol wchodzi także w bezpośrednie interakcje z receptorami GABA, NMDA, a także z receptorami acetylocholiny i serotoniny. Wpływ alkoholu na receptory może polegać na ich pobudzeniu lub zahamowaniu. Pod wpływem alkoholu dochodzi także do uwalniania endorfiny i dopaminy co warunkuje "nagradzające" działanie alkoholu. Regularne nadużywanie alkoholu powoduje "hiperaktywność" receptorów NMDA i nieaktywność receptorów GABA czego skutkiem jest wystąpienie zespołu abstynencyjnego. Odpowiedz Link