Dodaj do ulubionych

Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie

03.11.09, 15:17
Myślę, że wiele osób, które były po niemieckiej stronie Uznam zadaje sobie to
samo pytanie: jak to jest, że jeden z najbogatszych i najdroższych regionów
turystycznych Niemiec, pełen drogich hoteli, restauracji, bogatego życia
kulturalnego, graniczy z jednym z najbiedniejszych regionów zachodniej Polski.
Daje do myślenia, co?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.chello.pl 03.11.09, 15:36
      Żartujesz sobie, prawda? Ani Uznam taki ekskluzywny (choć faktycznie, stał się
      całkiem modny wśród Berlińczyków, ale raczej tych lubiących koloryt swego
      rodzaju egzotyki, kempingu, naturystycznych plaż, sportów wodnych na zalewie),
      ani Międzyzdroje i Świnoujście takie biedne...
      • cool_turalny Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie 04.11.09, 05:07
        Człowieku, czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Czy niemieckie Uznam znasz tylko z widoku przez lornetę skierowaną na gołe pośladki na niemieckiej plaży?

Pojedź do Ahlbeck, przejdź się Bergstrasse w Bansin, wejdź na molo w Heringsdorf. Zobacz te 4- i 5-gwiazdkowe hotele, które tam mają, obejrzyj katalogi prywatnych apartamentów (w większości klasy 5-gwiazdkowej, przynajmniej 120-130 euro za noc), zobacz te ekskluzywne restauracje, odrestaurowane pałace cesarza i berlińskiej szlachty, te sklepy jak z Ku'dammu w Berlinie, Oxford Street w Londynie albo może nawet 5th Avenue w Nowym Jorku. A przede wszystkim porównaj sobie ceny latem na internecie. Najwyższe ceny apartamentów w całych Niemczech są właśnie na Uznam, a zaraz potem na Rugii. Można stanąć w środku jednego z tych miasteczek i nie zobaczyć ani fragmentu odpryśniętej farby, ani kawałka uszkodzonego muru. Do tego piękna promenada (także dla rowerów) od bansin prawie do polskiej granicy. Czyściej tam chyba nawet niż w Szwajcarii.

A potem wybierz się do Świnoujścia i tam zobacz. Ok. jest już lepiej niż było, ale ciągle są krzywe drogi rowerowe, odpadający tynk z budynków na reprezentacyjnej ulicy, kramy i bazary z kiczem na głównej promenadzie.

Zresztą wystarczy poszukać w internecie lub przejechać się i porównać hotel Ahlbecker Hof w Ahlbeck z Amberem w Międzyzdrojach. Do tego pierwszego przyjeżdżają nawet rodziny królewskie, w tym drugim widać (poza wątpliwego talentu gwiazdkami naszych "mydlanych oper") krzesełka w restauracji pasujące bardziej do poczekalni w biurze lub taniego sieciowego hotelu biznesowego w stylu Ibisa.

Boże, jaka ciemnota się tu wypowiada!
        • Gość: Jacek Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.chello.pl 10.11.09, 15:25
          > Człowieku, czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Czy niemieckie Uznam znasz tylk
          > o z widoku przez lornetę skierowaną na gołe pośladki na niemieckiej plaży?

Obawiam się, że to samo tyczy się Ciebie, człowieku... Dla Ciebie Uznam = Bansin
          i Heringsdorf, ok. I twierdzisz, że to wszystko, na co stać Niemców (Jak to
          było? "Najbogatszy region Niemiec"?). Też ok. I - z drugiej strony - że nie ma
          właściwie w naszym województwie miejsc biedniejszych niż Międzyzdroje? No,
          fajnie. To ja już nie mam więcej pytań. Zakończę cytatem: "Boże, jaka ciemnota
          się tu wypowiada!"
        • Gość: Ktoś do cool turalny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 11:03
          Debilu, ciemnote to masz w domu.
          Nikt tam nie przyjezdza , bo jest koszmarnie drogo!
          Plaza w Albecku mala, wąska.
          A Swinoujscie obladowane Niemcami, bo chyba wiesz ze to naród chytry!
          Zobacz sobie nowa promenade w Swinoujsciu, wielką plaze.
          I nie gadaj na krzywe drogi rowerowe, bo sa najwieksze w Polsce.
          a ty chyba nie widziales czystosci w Szwajcarii, w Albecku jestes co
          dzień, jako mieszkaniec Swinoujscia, i w sezonie jest tam malo
          ludzie wypoczywajacych tylko zwiedzających!
    • Gość: mariner Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 15:39
      Loty z Goleniowa do Kopenchagi ??? Chyba kogos pogielo. Ze Szczecina
      samochodem do Kopenchagi to ok. 4-5 godzin z przeprawa promowa
      Warnemunde-Gedser.
      • Gość: ZED Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.ipspace.xilinx.com 04.11.09, 05:43
        a samolotem mialbys 50min. takie krotkie loty sa bardzo popularne. do londynu
        wiekszosc lotow z okolicy trwa krotko, ale cenowo i czasowo sa bardziej
        popularne niz samochody.
        • Gość: mariner Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:30

Czy Ty sie czasem zastanawiasz zanim cos napiszesz ? Moze mieszkasz
          na lotnisku i to po odprawie ? Samolot tez masz prywatny, na
          zawolanie. Ja niedawno bylem w Danii w interesach. O 6 rano
          wyjechalem z DOMU , bylem w Kopenhadze,Koege starczylo mi czasu na
          spokojny obiad i spacer a o 23 bylem z powrotem w DOMU.
          Na krotkich trasach przy obecnych procedurach( a ta w Goleniowie
          jest szczegolnie upierdliwa) z samochodem ( bo naprawde szybkich
          pociagow nie mamy) zaden samolot nie wygra.
        • Gość: mariner Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:35
          Tak przy okaszji, skad Ci sie Londyn przyplatal ? Czy ktos proponowal
          jazde ze Szczecina do londynu jako konkurencyjna czasowo ?
          Tak przy okazji do Londynu latam z Berlina na lotnisko na ktorym
          przesiadam sie na metro a nie bujam godzine pociagiem z lotniska do
          najblizszej stacvji metra i to za pare funtow wiecej :):)
          • Gość: miszczu kolego mariner IP: *.a2c-250-142.astra2connect.com 04.11.09, 23:37
            az sie wierzyc nie chce jak sie czyta... polaczenie lotnicze do kopenhagi to
            bylby strzal w 10tke tak samo jak do monachium (o frankfurcie nie marze). Zrozum
            chlopie ze kopenhaga to nie port docelowy jako tako. Skad dzis mozesz z
            goleniowa poleciec? do anglii na zmywak i do norwegii na stocznie chyba tylko. a
            kopenhaga jest portem miedzykontynentalnym. Nie wiem jak Ty ja latam czesto.
            walsnie jutro z helsinek do berlina. i znow taxi do szczecina. meka przez
            kolejne 1,5 godziny a moglbym skoczyc do kopenhagi i hop do goleniowa, jestem w
            domu. Lece do stanow? prosze bardzo kopenhaga i chicago np. znow omija mnie
            przyjemnosc jazdy do berlina. dzis telepiemy sie jak te debile majac nowoczesne
            lotnisko i brak polaczen na swiat z niego porzadnych linii nie jakiegos taniego
            gowna
            • Gość: mariner Re: kolego mariner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 09:23
              Ja tez latam czesto i z Goleniowa wiecej nie polece.Z obu lotnisk
              berlinkicj mam tyle polaczen we wszystkie strony swiata ze Goleniow
              wcale mi do szczescia nie jest potrzebny. Ja mieszkam w Szczecinie
              i dojazd na lotnisko + odprawa do Goleniowa zajmuje mi niewiele
              mniej niz do Berlina o ilosci polaczen nawet nie ma co mowic.
            • Gość: mariner Re: kolego mariner IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.09, 10:18
              Piszesz ze czesto latasz a uznajesz Goleniow za nowoczesne lotnisko ?
              Z Kopenhagi latalem do Kanady i Japonii wiele lat temu ale to
              lotnisko do berlinskich sie nie umywa i nie bedzie.
              Piszesz ze lecisz z Helsinek do Berlina i bedziesz "meczyc sie "
              1,5 godz w taksowce . Proponujesz lot Helsinki-Kopenhaga-Goleniow,
              chyba sobie robisz jaja. Kazdy kto latal choc troche zdaje sobie
              sprawe ile czasu traci sie na polaczeniach nie mowiac nawet o tym ze
              z Goleniowa tez musisz do domu jakos dojechac i troche czasu to tez
              zajmuje :):)
              Goleniow byl i zawsze bedzie lotniskiem prowincjonalnym z tanimi
              liniani i polaczeniami glownie na prowincjonalne lotniska.
      • Gość: antyleszek Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.chello.pl 11.11.09, 12:35
        poroniony pomysł
      • Gość: wylatany Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.toya.net.pl 17.04.10, 18:10
        > Loty z Goleniowa do Kopenchagi ??? Chyba kogos pogielo.
        Kiedyś (2005) nawet było takie połączenie SAS (wykonywane przez Cimber Air). Zostało ono zlikwidowane.
        ---
        tradycyjne i tanie linie lotnicze, parkingi
    • bp69 konkurencja? silna???? 03.11.09, 17:19
      wow! Ależ konkurencja!
      Policzmy:
      Lecę np. do Monachium
      - wycieczka ze Szczecina do Ahlbeck 2-2,5 godziny (poza sezonem)- niezależnie,
      czy trasą przez Świnoujście, czy przez Anklam
      - odprawa i oczekiwanie na odlot- 1,5 godz.
      - przelot do Monachium- 1,5 godziny
      - dojechanie z Flughafen München do przedmieść Monachium 1,5 godz.
      razem- 7 godzin.
      Samochodem- 6-7. I trochę taniej.
      • wredny_menel Re: konkurencja? silna???? 17.04.10, 19:20
        bp69 napisał:
        > wow! Ależ konkurencja!
        > Policzmy:
        > Lecę np. do Monachium
        > - wycieczka ze Szczecina do Ahlbeck 2-2,5 godziny (poza sezonem)- niezależnie,
        > czy trasą przez Świnoujście, czy przez Anklam
        > - odprawa i oczekiwanie na odlot- 1,5 godz.
        > - przelot do Monachium- 1,5 godziny
        Berlin Tegel- München (Airbus320)-50min

> - dojechanie z Flughafen München do przedmieść Monachium 1,5 godz.

Przepraszam, konną dorożką ??
        S8 S-Bahn -> najbliższe przedmieście -Ismaning 14min,
        Zentrum -Marienplatz 38min ;D
        "An- und Abfahrt mit der Bahn"
        www.munich-airport.de/de/consumer/anab/bahn1/index.jsp

> razem- 7 godzin.
        > Samochodem- 6-7. I trochę taniej.

Szczecin - München /auto -> 6godz jak wystartujesz po 20:00
        w drodze powrotnej /piątki, do 12godz ;/
    • Gość: Nicko Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.11.09, 16:40

Manipulujesz porownujac Bansin z popegeerowskimi wioskami, tymczasem
      zachodniopomorskiemu odpowiada Meck-Vorp ktore tez jest
      najbiedniejszym/najslabiej rozwinietym/ najmniej ludnym landem
      Niemiec - oczywiscie biednym i slabo rozwinietym jak na niemieckie
      standardy.
    • regza Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie 13.11.09, 00:00
      Niech mi ktos, prosze, da odpowiedz na proste pytanie:
      Czy istnieje komunikacja autobusowa miedzy lotniskiem Heringsdorf a Swinoujsciem?
      • Gość: wylatany Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie IP: *.toya.net.pl 17.04.10, 18:20
        W artykule nie podano, że połączenia te są sezonowe. Czyli loty odbywają się w sezonie letnim. Potem i tak trzeba dojechać na Berlin Tegel lub Berlin Schonefeld.
    • goldnet Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie 18.04.10, 10:08
      Zobaczy się w praniu. Na pewno jakieś realne korzyści tego płyną.
    • panzlanowina Re: Silna konkurencja dla lotniska w Goleniowie 20.04.10, 09:15
      Odpowiedź jest prosta. Niemcy, gdy trzeba pracować - pracują. Polacy, no cóż,
      odliczają dni do kolejnego weekendu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka