swarozyc 02.02.10, 21:08 koniec zimy 2. lutego?! Wy w redakcji macie chyba kalendarz julianski.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc Znowu śnieg. Może spaść do 15 cm. Końca zimy ni... 02.02.10, 21:10 podpowiem wam ze "luty" to pierwotnie byl przymiotnik znaczacy ostry, srogi. boc to najmrozniejszy miesiac w roku... Nie znacie polskiego w Fołksztyme? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Znowu śnieg. Może spaść do 15 cm. Końca zimy IP: *.chello.pl 02.02.10, 21:26 Ja jak spojrzę w kalendarz to wiedzę koniec zimy 20 marca to jeszcze trochę czasu zostało. Przynajmniej dzieci w wieku przedszkolnym mają okazję zobaczyć jak wygląda prawdziwa zima. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 globalne ocipienie 02.02.10, 21:39 :) buhahaha dzieciom tegoroczna zima obrzydzi śnieg na amen Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: globalne ocipienie 02.02.10, 21:45 Ja się tam cieszę.. mogę se pojeździć na sankach czy na "naleśniku".. Zima jest tylko groźna dla komunistów i katolaków.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: globalne ocipienie IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.10, 21:52 Dobra, dobra, nich ta kalendarzowa zima trwa nawet do końca marca, ale może najwyższa pora zastanowić się co z tym zrobić? Rozumiem, że wszystkie służby pracują na 100% i nie dają rady, ale pracują tylko na głównych ulicach. Skoro mamy już drugi stopień zagrożenia, to może by wojsko powołać do pomocy w odśnieżaniu? Wiem, że nie jest to służba do tego powołana, ale mamy czekać, aż wojsko będzie musiało czołgami po ulicach jeździć, żeby dojechać na wąskie osiedlowe uliczki? Poza tym w okolicach Szczecina są przynajmniej 2 spore zakłady karne - Stargard i Goleniów, może taka resocjalizacja by się przydała? Jak aura utrzyma się jeszcze z tydzień to ani auta ani autobusy nie pojeżdżą... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sissi666 Re: globalne ocipienie 02.02.10, 22:29 Po co dowozić skazańców z Goleniowa czy Stargardu i narażać się na dodatkowe koszty? Mamy na miejscu bezrobotnych, których ustawowo można powołać w każdej chwili do prac interwencyjnych pod groźbą utraty zasiłku. Mielibyśmy odśnieżone chodniki i ulice a przy okazji oszczędność na tych wszystkich zasiłkach, które pobierają pracujący na czarno, jeśli nie stawili by się do łopaty. Odpowiedz Link Zgłoś
serenita123 d.o.S.K.O.N.A.Ł.Y pomysł !!! 03.02.10, 10:29 sissi666 napisała: > Po co dowozić skazańców z Goleniowa czy Stargardu i narażać się na > dodatkowe koszty? Mamy na miejscu bezrobotnych, których ustawowo można > powołać w każdej chwili do prac interwencyjnych pod groźbą utraty > zasiłku. Mielibyśmy odśnieżone chodniki i ulice a przy okazji > oszczędność na tych wszystkich zasiłkach, które pobierają pracujący na > czarno, jeśli nie stawili by się do łopaty DIABOLICZNIE (666) doskonały pomysł !!! ale wdrożą go pewnie dopiero, gdy któryś z ICH kumpli założy fabrykę łopat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: globalne ocipienie 02.02.10, 22:38 Gość portalu: Gość napisał(a): > mamy już drugi stopień zagrożenia, to może by wojsko powołać do pomocy w odśnieżaniu? Wiem, że nie jest to służba do tego powołana, ale mamy czekać, aż wojsko będzie musiało czołgami po ulicach jeździć, żeby dojechać na wąskie osiedlowe uliczki? Poza tym w okolicach Szczecina są przynajmniej 2 spore zakłady karne - Stargard > i Goleniów, może taka resocjalizacja by się przydała? > .......................... słuszna uwaga, może jakiś urzędas to przeczyta i wystąpi z prośbą do ZK > Jak aura utrzyma się jeszcze z tydzień to ani auta ani autobusy nie pojeżdżą... ...................... a karetki i straż pożarna? osły z zditm czekają na ludzkie tragedie czy tylko bezmyślne są? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? 02.02.10, 22:07 Bea, a jak latem przywali 35 stopni, to będziesz krzyczała o ociepleniu globalnym, a jak trafi się jesień deszczowa to będą globalne deszcze, a jak sąsiad napity będzie wrzeszczal na żonę - to globalna wilgaryzacja? Globalne oznacza na globie... a nie na dzielnicy. Następujące zmiany klimatyczne - być może spowodowane własnie ociepleniem globalnym i topnieniem ludowców oraz parowaniem oceanow a potem w formie pary gdy trafia ochlodzenie, to para zmienia stan skupienia i staje się deszczem czy śniegiem! Jak myślisz skąd bierze się śnieg? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? 02.02.10, 22:41 andreas.007 napisał: > Globalne oznacza na globie... > a nie na dzielnicy. > ................................ rekordowe opady śniegu w płd. Europie i Turcji > Następujące zmiany klimatyczne - być może spowodowane własnie > ociepleniem globalnym i topnieniem ludowców oraz parowaniem oceanow ................. tak? właśnie eksperci orzeli,że nie za 30 a za 300 lat roztopią się lodowce bagatela kilkaset lat:) w l.70-tych te bzdury o globalnym ociepleniu zaczęli cwaniacy publikować, były teorie typu w Polsce klimat śródziemnomorski, zapomniałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? 03.02.10, 00:51 Nie wiem Bea za ile lat roztopia się lodowce, pamietam jednak, ze lato było wyjątkowo upalne! Następujące zmiany klimatyczne - powiem wiecej, nic nie trwa wiecznie... Natomiast co do badań prowadzonych - to robi się ich wiele, niektóre wydają się zbyteczne, az tu nagle okazuje się ze są krokiem milowym... Wiem na pewno, ze niszczenie przyrody nie jest korzystne także dla ludzi. Ocieplenie, oziebienie... jakie to ma znaczenie następują zmiany klimatyczne - być może nasze działanie przyspiesza ten proces, z być może nie ma wpływu... Sklsniam się ku temu, ze w środku Ziemi nastepuja zmiany, które powodują spoeolnienie obrotu Ziemi - to już stwierdzono, a co za tym idzie zmiany. Nie wiem czy musimy produkować jeszcze wiecej telewizorów, jeszcze większych i bardziej kolorowych, czy wiecej telefonów, wiecej wiecej wiecej... czy to niszczy klimat, czy zanieczyszcza środowisko naturalne - na pewno zmienia, znaczy ma wpływ także. Czy będziemy wiec wydawać pieniądze na zmniejszenie emisji CO2, czy na badania inne, czy na wykopsliska archeologiczne, czy może na odsniezanie.... może powinnismy zostać w jaskiniach? No może trochę je ocieplic jedynie... ;) Latem bedą upały do 35 stopni - czy będziesz krzyczeć o ociepleniu klimatu? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? 03.02.10, 01:08 No i najważniejsze - nie odpowiedzialas: Skąd się bierze śnieg? Powiedzmy, ze klimatyczne zmiany powodują, ze gdzieś jest cieplej niż było, wówczas wiecej wody zamienia się w pare... przemieszcza się i natrafia na chlodniejsza strefę wówczas mamy większe opady deszczu, a gdy zimno to śniegu. Tak sobie to wymyslilem - możliwe to? Przecież nie wyparuje w kosmos. Jak do tego dodamy zmiany kształtu Ziemi, zmiany obrotów - spoeolnienie, a także ludzka dzialnosc, bo to człowiek buduje tamy, które wywieraja wpływ na ruchy Ziemi... to robi się mała kaszana! Pociesze trochę Ciebie i siebie, ze chyba my nie musimy się martwić bardzo tym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:07 andreas.007 napisał: > Nie wiem Bea za ile lat roztopia się lodowce, > pamietam jednak, ze lato było wyjątkowo upalne! w którym miejscu Adek lato było upalne? Cały lipiec spędziłam na obozie, pod namiotem (mokrym jak jasna cholera od burz które szalały nam nad głową) i słońca było jak na lekarstwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? IP: *.szczecin.mm.pl 03.02.10, 14:55 Gość portalu: alex-0_0 napisał(a): > andreas.007 napisał: > > > Nie wiem Bea za ile lat roztopia się lodowce, > > pamietam jednak, ze lato było wyjątkowo upalne! > > > w którym miejscu Adek lato było upalne? > Cały lipiec spędziłam na obozie, pod namiotem > (mokrym jak jasna cholera od burz które szalały nam nad głową) > i słońca było jak na lekarstwo ... Kolego jak byś zasięgnął trochę informacji, chociażby na stronie IMiGW to byś wiedział, że to lato o którym piszesz było najcieplejszym od kilkunastu lat. I nie chodzi tu o to ile było dni słonecznych a ile padało tylko jakie były średnie dobowe temperatury w okresie pomiarów! A to, że lało bez przerwy świadczy tylko na korzyść tej teorii... im cieplejsze lato tym więcej deszczu(większe parowanie) i więcej gwałtownych burz (spowodowanych dużymi różnicami temperatur powietrza np nad lądem i wodą - poczytaj o frontach atmosferycznych) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:01 Gość portalu: Gość napisał(a): > > Kolego jak byś zasięgnął trochę informacji, chociażby na stronie IMiGW to byś wiedział, że to lato o którym piszesz było najcieplejszym od kilkunastu lat. I nie chodzi tu o to ile było dni słonecznych a ile padało tylko jakie były średnie dobowe temperatury w okresie pomiarów! A to, że lało bez przerwy świadczy tylko na korzyść tej teorii... im cieplejsze lato tym więcej deszczu(większe parowanie) i więcej gwałtownych burz (spowodowanych dużymi różnicami temperatur powietrza np nad lądem i wodą - poczytaj o frontach atmosferycznych) > wiesz gdzie ja mam te średnie temperatury i teorie skoro na własnej skórze doświadczyłam co innego? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? 03.02.10, 16:33 Gość portalu: alex-0_0 napisał(a): > andreas.007 napisał: > > > Nie wiem Bea za ile lat roztopia się lodowce, > > pamietam jednak, ze lato było wyjątkowo upalne! > > > w którym miejscu Adek lato było upalne? > Cały lipiec spędziłam na obozie, pod namiotem > (mokrym jak jasna cholera od burz które szalały nam nad głową) > i słońca było jak na lekarstwo ... ......................... no ja też nie zauważyłam,ale może nasz kochany andreasek w solarium i saunie lato spędzał w jakowymś spa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: globalne ocipienie - skąd bierze się śnieg? IP: *.chello.pl 02.02.10, 22:45 Powtarzaj dalej bzdury którymi cie karmią jak bezmózga tusza wystarczy trochę o tym poczytać to się dowiesz że globalne ocieplenie to wielkie oszustwo. www.aferyprawa.com/index2.php?p=teksty/show&dzial=zycie&id=3125 i jeszcze film na ten temat www.youtube.com/watch?v=iznlt7Mk9u0 Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: globalne ocipienie 03.02.10, 12:03 skrajnosci w tym tegoroczna zima jest własnie symptomem , przykładem i skutkiem globalnego ocieplenia .zanikają i stają sie co raz krótsze wszelkie stany pośrednie miedzy latem i zimą ,tak jak na pustyni. he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-ZED-bredzik 30 cm to na ulicach tej wioski... IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.10, 23:29 Centrum Kryzysowe albo dziennikarzyna nie powinni się kompromitować. 30 cm to leży, ale na ulicach tego zarządzanego przez geniusza prawa i betonowego dyrektora ZDiTM miasta. Normalnie opad na obrzeżach miasta sięga grubo ponad pół metra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: 30 cm to na ulicach tej wioski... IP: *.chello.pl 03.02.10, 06:19 To spróbuj wysiąść z autobusu prosto w taką 30 cm górkę śniegu (np. na Niepodległości, to szybko się przekonasz, że o te marne 30 cm za dużo... Ulicę, przy której mieszkam (w centrum) odsnieżono, od czasu pierszego opadu śniegu, tylko raz. Prawda jest taka, że służby odpowiadające za porządek w mieście z uporem ........ czekają, aż śneg sam stopnieje. Najprościej było zawiesić opłaty za parkowanie, a co z pieszymi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Młodzi demokraci znowu potrzebne są wasze łopaty IP: *.globalconnect.pl 03.02.10, 07:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: 30 cm to na ulicach tej wioski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 15:43 a piesi... piesi do łopat. Odpowiedz Link Zgłoś
wand-zia Re: Znowu śnieg. Może spaść do 15 cm. Końca zimy 03.02.10, 14:20 zobacz w kalendarzu kiedy koniec zimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twarda wazelina Dach się zawalił IP: *.chello.pl 04.02.10, 12:56 na Jagielońskiej sklep meblowy Platan , jeb... Ciekawe czy ktos odśnieża te wszystkie budynki do likwidacji, jak szpital na Janosika , czy miejski, albo Dana . Odpowiedz Link Zgłoś