Dodaj do ulubionych

E-dziennik - same plusy!

02.06.10, 21:36
I w końcu prawdziwa relacja ze szkoły z prawdziwym dziennikiem
elektronicznym, nie zaś atrapą internetową. My w Goleniowie idziemy
Waszym przetartym szlakiem. Pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: gryfek Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.szczecin.mm.pl 02.06.10, 22:02
      no niestety tak sie utarło, że to jest szkoła dla nowobogackich ;) w większości szkół w szczecinie jest e-dziennik ale funkcjonuje też ten 'zwykły' papierowy, a więc nie tak zaawansowany ja w piwonim... poza tym wątpie żeby szkoły publiczne kupiły takiego mac'a za 30tys. ;) może za kilka, kilkanaście lat...
      • Gość: tata dobrze dobrze, uczcie dzieci do czego służy smycz IP: *.chello.pl 02.06.10, 22:16
        A potem w garniturki i do korporacji.

Technologia to cudowna sprawa, zostańmy więc wszyscy robotami.
        • Gość: gosc Re: dobrze dobrze, uczcie dzieci do czego służy s IP: *.zone4.bethere.co.uk 03.06.10, 08:57
          a jak ludzie zaczeli uzywac maszyn do orania ziemi to wszyscy zostali
          maszynami?
          maszyny i kompoutery to tylko narzedzia.. my nadal jestesmy ludzmi...
    • Gość: belferka Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.chello.pl 02.06.10, 23:18
      wszystko fajnie, ale z tymi zeszytami to pojechali- raz reka nie
      będzie się ćwiczyc, moga być problemy z ortografia, ,uczeń bedzie
      mial problemy z pamiecia (poprzez pisanie tez sie uczy). Zeszyt moze
      staroswiecki, ale naswoj sposob dobry.
      • Gość: enya Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.uznam.net.pl 02.06.10, 23:22
        Czy dzieci będą lepiej mówić po niemiecku niż te uczone w klasie ze zwykła
        tablicą i kredą? Bardzo wątpię.
        • Gość: gosc Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.zone4.bethere.co.uk 03.06.10, 09:02
          poczytaj sobie co sie dzieje w stanach. co 9 sekund dziecko zostaje
          wyrzucone ze szkoly - dlaczego? bo dziecko dorastalo z komputerem:
          internet, gry. wiekszosc czasu dziecko spedzilo przy komputerze i
          kreda+tablica to nie jest dla nich stymulacja. Teraz dzieci sa zupenie
          inne, potrzebuja wiecej stymulatorow - wlasnie interaktywne prezentacje
          ucza lepiej niz kreda.. jak jestes zainteresowany nauczaniem to pewnie
          wiesz ze ludzie sie lepiej ucza jak jest wiecej bodzcow pobudzanych
          (np. wizualna prezentacja + dzwiek + zapach)
        • kancermeister Re: E-dziennik - same plusy! 03.06.10, 10:58
          Jasne, że będą mówiły gorzej, bez tej charakterystycznej chrypki, która powstaje wyłącznie przy dłuższym obcowaniu z pyłem kredowym.
      • Gość: ktos Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.zone4.bethere.co.uk 03.06.10, 08:48
        jak sie pisz na klawiaturze wiecej niz 2ma palcami to reka tez sie
        cwiczy - nawet lepiej. Problemy z pamiecia? a slyszalas kiedys o mapach
        mysli? znacznie latwiej je sie robi na komputerze i znacznie lepiej sie
        zapamietuje informacje :) a poza tym jak skoncza te dzieci studia to
        nie beda pisac recznie wiecej niz minute dziennie.. juz teraz tak jest
        - jak ktos glownie pracuje na komputerze.
        • danny_boy Re: E-dziennik - same plusy! 03.06.10, 09:50
          a poza tym jak skoncza te dzieci studia to
          nie beda pisac recznie wiecej niz minute dziennie

To już zostało dawno nazwane - wtórny analfabetyzm.
          • Gość: LeOn Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.217-171-52.tkchopin.pl 03.06.10, 10:45
            Taaaak. Używanie w pracy komputera to analfabetyzm jest. Oooooczywiście.
            Może w końcu nasze społeczeństwo się trochę opanuje, rozejrzy i zauważy, że cały
            świat idzie do przodu tylko nie my?
          • Gość: Robercik Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.multi-ip.pl 04.06.10, 12:00
            Wtórny analfabetyzm nie ma nic wspólnego z pisaniem odręcznym.
            Ja przez osiem godzin pracy, gdzie często produkuje kilkadziesiąt stron tekstu
            pisma ręcznego używam tylko do podpisywania się na dokumentach.
    • typ71 E-dziennik - same plusy! 02.06.10, 23:36
      taki mac to niezle marnotrawienie kasy. no ale jest japko jest lans.
      • Gość: gosc Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.zone4.bethere.co.uk 03.06.10, 08:55
        lans bo drozsze i ladniejsze?
        ten mac bedzie tam ladnie pracowal bez zarzutow przez 5+ lat. zero
        wirusow, zero naprawiania (w wiekszosci przypadkow). Pomysl ile
        szkoly musza wydawac na informatykow ktorzy musza ciagle te komputery
        z windowsami naprawiac. Ile czasu wiecej nauczyciel musi spedzic na
        czekani na komputer i.e. aktualizacje programu antiwirusowego,
        skanowanie, klikanie 50 razy dziennie "tak napewno chce wcisnac ten
        przycisk)... wyzszy koszt na poczatku ale nizszy ogolnie w ciagu 5ciu
        lat + duzo czasu zaoszczedzonego.
        • ive_got_5_on_it Re: E-dziennik - same plusy! 03.06.10, 10:52
          Ten Mac to jest tam dlatego ze cytuje "jest to szkola dla nowobogackich". Nikt
          normalnie myslacy i liczacy sie z kasa nie kupi Maca bo
          a) od momentu przejscia na Intela jest to zwykly sredniej klasy komputer klasy
          PC z raczej kiepskim designem (to ze ladnie sie blyszczy nie znaczy ze w srodku
          jest tez tak ladnie)
          b) taki sam albo lepszy spec tylko ze z Windowsem mozna kupic za mniej niz
          polowe ceny
          c) mac nie ma wirusow, nie dlatego ze jest cudowny tylko dla tego ze nie jest
          tak popularny i przez to dostepny jak maszyny oparte na Windowsie, oraz
          d) dlatego ze jest konstrukcja zamknieta (mozliwosci rozbudowy so bliskie 0) i
          dzieki temu system tez jest zamkniety (nie musi brac pod uwage tysiecy
          kombinacji hardwaru) czyli mniej podatny na rozne ataki
          e) zamknieta konstrukcja mac nie wspiera kreatywnosci hardwarowej, i fakt ze
          jest troche bardziej niezawodny (pomimo ze psuje tak samo jak wszystko inne)
          wynika rowniez z zamknietej konstrukcji.

Takze odowiedz na pytanie czy to lans? Tak to LANS.
    • beatrix13 Nicole, Max 03.06.10, 00:32
      Isaurę też tam mają?
      • Gość: MZ Re: Nicole, Max IP: *.chello.pl 03.06.10, 01:09
        Isaura siedzi obok Beatrix.
    • wybitniemadry do kontroli malolatow e dziennik to za malo 03.06.10, 00:46
      mam nadzieje ze gosc potrafi przypieprzyc tez z piachy, i malolaty sie troche boja
    • danuta49 Brakuje nagłówka:Materiał sponsorowany przez firmę 03.06.10, 06:05
      od tych dzienników, której nazwy nie wymienię żeby jej nie promować;-
      )
      • Gość: prawie_bezrobotny Re: Brakuje nagłówka:Materiał sponsorowany przez IP: *.chello.pl 03.06.10, 06:27
        Do krytyków internetowych dzienników.
        Niemal wszystkie wynalazki - może za wyjątkiem pałki i noża - spotykały się i nadal się spotykają (jak widać) z oporami. Nawet ziemniaki w Europie, a zwłaszcza w Polsce, i to jeszcze w XIX w. Pod pretekstem, że nie ma o nich mowy w Biblii. Tylko czekać, aż ktoś użyje tego argumentu - lub podobnego - przeciwko tym dziennikom elektronicznym. Już słychać "dzwonki" przypominające ten rzeczywisty, z którym musiał biec umyślny przed pierwszymi autami.
    • jg-k Następne pokolenia... 03.06.10, 08:27
      Już chyba następne pokolenie wogóle zatraci umiejętność pisania ręcznego,
      wtórny anafalbetyzm przez rozwój technologii, brrrr
      • Gość: jan Re: Następne pokolenia... IP: *.lanet.net.pl 03.06.10, 10:29
        mozliwe, ale czy to zle?
        nasi przodkowie umieli krzesac ogien, a my juz nie umiemy. straszne?
      • kancermeister Re: Następne pokolenia... 03.06.10, 10:55
        Okropne, taaa... Analfabetyzm postępuje. Młodzież pieśni o bohaterach
        nie chce śpiewać, runów kuć nie umieją, hieroglify też im nie w smak...

Sam się naucz pisać, serdeńko, ortografia przydaje się i w komputerze.
    • Gość: Ola Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.tbcn.telia.com 03.06.10, 10:08
      Hej,
      Mieszkam w Szwecji i ucze w szkole. Tam juz od "wiekow" funkcjonuja
      e-dzienniki. Dla rodzicow i dla nauczycieli super wygoda. W koncu to
      jest obowiaek ucznia zeby chodzic do szkoly i dobra wola rodzica
      zeby sprawdzic czy jego pociecha do tej szkoly naprawde chodzi.
      Dzieki temu rodzice maja dostep w kazdej chwili do frekwencji i
      wynikow w nauce, a mlody czlowiek uczy sie brac za siebie
      odpowiedzialnosc. W polskiej szkole bardzo mi sie to nie podobalo,
      ze musze scigac uczniow, zeby chodzili do szkoly i wysylac listy do
      rodzicow. Jak ktos nie chce sie uczyc to i wolami sie go nie
      zaciagnie. W Szwecji maja jednak motywacje finansowa, dostaja
      miesiecznie ok. 3000 kr jesli frekwencja jest ok i zaliczenia.
      Oprocz tego coraz wiecej szkol wprowadza laptopy dla uczniow ( kazdy
      smark ma w szkole swoj laptop ). Nie wiem czy to akurat jest
      niezbedne, ale mysle, ze powinnismy sie choc troche wzorowac na ich
      doswiadczeniach, zeby nie zostac w tyle.

pzdr Ola
      • Gość: gosc Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.10, 10:34
        A wiec z moich podatkow mam placic za laskawe chodzenie do szkoly?
        Moze frekfencja w Polsc gorsza ale i tak jestesmy najlepsi jesli chodzi o ilosc
        absolwentow. Kraje zachodnie maja z tym problem w niektorych rocznikach co 4
        uczen przerywa edukacje i nie konczy szkoly sredniej.
        • Gość: LeOn Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.217-171-52.tkchopin.pl 03.06.10, 10:51
          Ilość absolwentów o niczym nie świadczy. Napędza tylko niepotrzebny pęd do
          papierka - tak, tak nie do wiedzy a do papierka. No i później jest tak, że nawet
          sprzątaczka musi mieć mgr przed nazwiskiem.
          A jeśli ktoś napisze za chwilę, że nasi uczniowie niby to "więcej wiedzą", to ja
          się spytam - no i co z tego skoro nie potrafią tego wykorzystać?
          • Gość: gosc Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.10, 10:59
            nie chodzi o mgr tylko o skonczenie szkoly sredniej
      • Gość: Gość Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.c195.msk.pl 24.09.11, 23:05
        jak to dobrze słyszeć, że to dobry pomysł, interesuje mnie ten temat i wiele o tym czytałam, że takie internetowe dzienniki znacznie usprawnią funkcjonowanie szkoły, oczywiście na poczatku będzie bunt, ale potem zostaną zauważone same plusy, coraz więcej rzeczy powinno odbywać się w internecie, oczywiście nie wypierając słowa pisanego. Fajnym rozwiązaniem jest taki program wirtualna szkoła łączy w sobie wiele aplikacji przyjemnych dla nauczyciela i ucznia
    • Gość: yyy Czesne ile? 1500zl? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.10, 10:28
      ??
      • Gość: rodzic Re: Czesne ile? 1500zl? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 10:37
        560 w liceum
      • beretpl Re: Czesne ile? 1500zl? 04.06.10, 23:03
        580 ;)
    • goldnet E-dziennik - same plusy! 03.06.10, 11:19
      To dobre rozwiązanie dla tych co mają internet tylko niestety
    • johansson44 E-dziennik - same plusy! 03.06.10, 15:45
      I tu jest pies pogrzebany. Gdyby inne szkoły, te mniej zinformatyzowane,
      mogłyby pobierać czesne, nie byłoby problemu braku sprzętu. W szkole moich
      znajomych, 30 tysięcy to budżet na pomoce naukowe ale na 5 lat.
    • r1234_76 E-dziennik - same plusy! 03.06.10, 16:49
      Dziennik elektroniczny faktycznie ma niemal same zalety.

Przeraża natomiast rezygnacja z zeszytów na zajęciach językowych.
      Potem taki uczeń nie będzie umiał napisać zdania na kartce papieru. To tylko
      krok od bycia analfabetą (choć władającym językami - jedno nie wyklucza
      drugiego) i podpisywania się trzema krzyżykami...
    • Gość: bg Re: E-dziennik - same plusy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 19:03
      jestem przeciw bo jestem:):):):)
      w końcu jest demokracja:):)
    • beretpl Re: E-dziennik - same plusy! 04.06.10, 01:03
      Nie wiecie jak jest w tej szkole. Jestem uczniem drugiej klasy liceum, pierwszy
      rok szkoły ponadgimnazjalnej odbyłem w publicznym LO 14 w Szczecinie (nie
      polecam). Przeniosłem się nie dlatego, że miałem problemy ze zdaniem do
      następnej klasy, lecz przez nauczycieli idiotów nie potrafiących nawet uczyć ;)
      Na drugą klasę przeniosłem się więc do Piwoniego, mimo iż moja wcześniej opinia
      była taka sama jak wasza teraz. Zmieniła się ona diametralnie już po paru
      zaledwie lekcjach. Nauczyciele są mili i świetnie uczą. Jestem teraz na profilu
      matematycznym i nie potrzebuję już kształcić się aż tak intensywnie z
      przedmiotów mi kompletnie niepotrzebnych typu historia i biologia co niestety
      spotkało mnie w szkole publicznej. Skupiam się głównie na tym co mnie
      interesuję, a o maturę z języka polskie (którego nienawidzę) jestem spokojny
      ponieważ tak dobrego nauczyciela to jeszcze w życiu nie miałem. Jest to jedna z
      lepszych inwestycji. Sam pewnie pośle dziecko do szkoły prywatnej, aniżeli
      miałoby się męczyć w tym publicznym szambie.
    • taramtamdam E-dziennik - same plusy! 15.06.10, 23:18
      Uwielbiam i serdecznie pozdrawiam wszystkich tych, którzy są świetni we wszelkich komentarzach i w krytyce czegoś, co dotyczących spraw, o których nie mają zielonego pojęcia ;-)! a szkoda, że nie mają, oj szkoda... Zamiast komentować MAC`a, tablice interaktywne i brak zeszytów przedmiotowych, dowiedzcie się czegoś o tej szkole ze źródła z prawdziwego zdarzenia. Wiedzcie, iż skoro szkołę na przecudny wynalazek apple stać, więc... dlaczego nie? :-) Gdyby zakupiłaby go jakakolwiek szkoła publiczna wszyscy byliby dumni z tego jak pawie, ale szkołom prywatnym wytyka się każdą wydaną złotówkę - nie Wy za to płacicie - nie Wasza sprawa - proste ;-) Co do tablic interaktywnych - są G E N I A L N E, po prostu genialne. Podczas sporządzania notatek na takiej tablicy, nauczyciel wszystko zapisuje, a następnie przez "tak okropny i beznadziejny" e-dziennik, wysyła przed sprawdzianem i łatwiej jest wszystko powtórzyć. Skąd pomysł, że nie prowadzimy normalnych, papierowych zeszytów? Aaa tu ciekawostka przyrodnicza! Otóż PROWADZIMY :-) więc proszę się nie martwić o to, że umiejętność pisania zaniknie a laptopy przyrosną nam do rączek :-) tak się składa, że wszyscy potrafimy pisać, o! a nawet biegle czytać - niesamowite, nieprawdaż?
      XIV liceum ogólnokształcące jest totalną masakrą pod kątem kadry nauczycieli z dość widocznymi problemami osobistymi, które pełnią nadrzędną rolę podczas większości lekcji. "Boli mnie głowa, nic mnie się nie chce, zmarł mi maż, ooo jaka brzydka pogoda, macie tam w podręczniku zadania na stronie xxx - zróbcie je, bo mnie się nie chce prowadzić lekcji..." Ooo taaak, to tylko malutka część przykładów tego, co wyniosłam z XIV lo...:-) Na całą kadrę spotkałam się jedynie z trzema nauczycielkami, które lojalnie wywiązywały się z zadania, jakim jest nauczanie. Cała kadra piwoniego jest bezbłędna - normalni ludzie, perełki w swoich dziedzinach, którzy stają na rzęsach żeby nam wbić coś do głów i przygotować nas do maturek na 100%.
      Reasumując - I prywatne liceum Leonarda Piwoniego jest godne polecenia i nie zasłużyło sobie niczym na tak surową krytykę, która nie odnosi się do prawdy, tylko do kuriozalnych mitów, które znajdują podłoże w zwykłej ludzkiej zazdrości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka