Dodaj do ulubionych

Noc Kupały

20.06.10, 00:54
Ósma edycja na Zamku, byłam, ale miodu nie piłam, ale za to dobrze się
bawiłam. gratulacje dla organizatorów.
Obserwuj wątek
    • beatrix13 Re: Noc Kupały 20.06.10, 00:57
      ja też byłam i kupiłam pyszny dżem miętowy
      • Gość: ZED Re: Noc Kupały IP: *.ipspace.xilinx.com 20.06.10, 02:11
        dzem mietowy brzmi bardzo ciekawie.
        • Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 08:59
          Dżem miętowy, jak wszystko w kuchni, potrzebuje nieco wyobrażni.Poproś
          żonę, to też Tobie Uwarzy.
          Sprobuj dzemu z cebuli. Też pyszna.
          • Gość: noc świętojańska Re: Noc Kupały IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.10, 10:28
            noc kupały lub inaczej noc śwoętojanska była piekna stara tradycją
            niestety wypiera ja jarmarczna zabawa w walentynki
          • swarozyc Noc Kupaly nie jest swietem handlu 20.06.10, 10:53
            do diaska!
            to afirmacja slonca, swiatla, szalonej, fizycznej milosci i plodnosci.
            a wy dziwczyny, juz po menopauzie?
            :-)
            • Gość: Dr humbolt Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.chello.pl 20.06.10, 14:24
              Jak noc kupały ? to jakieś pogańskie obrzędy.
              W moich stronach do wody żeby się wykąpać , wchodziło się po Świętym Janie .
              24 czerwca . Ale to czerwiec musiał być ciepły , a tu cały czas zima .
              I lepiej nie propagować tych waszych obrzędów pogańskich , bo wyborcza udowodni
              wam znowu propagowanie faszyzmu jak w tamtym roku. Międzynarodowe dochodzenie ,
              kto rozwieszał na słupach plakaty.
              Ze świąt państwowych to w czerwcu przygotowujemy sie do obchodów miniholokaustu
              w Kielcach jak podaje bliskowschodnia zagranica.
              • Gość: czy-telniczka Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 13:55
                Gość portalu: Dr humbolt napisał(a):

> Jak noc kupały ? to jakieś pogańskie obrzędy.
                > W moich stronach do wody żeby się wykąpać , wchodziło się po Świętym Janie 24
                czerwca .

Mój kod z moich stron taki sam/podobny ale najpierw to była Noc świętojańska :)
                w wierszach piosence w szkole - to wtedy już marzenia.

To też nauka własna plecenia wianków na łące i poprzedzała co ? :))))
                Obecnie wspomnienie a w Szczecinie handel poprzedza Noc/święto czy zastępuje
                Noc/święto które wypada - który termin dziewczyny powinny wybrać?
                pl.wikipedia.org/wiki/Noc_Kupa%C5%82y
                • Gość: czy-telniczka Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:04
                  tu uzupełnienie i zdanie "należy porządkować świat na wielu płaszczyznach" -
                  domagam się obecnie w imię i dla przyszłości.
                • Gość: czy-telniczka Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:05
                  Emocje dnia :)))) dla uporządkowania pominęłam tu adres
                  www.wiadomosci24.pl/artykul/noc_kupaly_2010_w_chramie_mazowieckim_144808.html
          • beatrix13 Re: Noc Kupały 20.06.10, 16:21

na stoisku ze specjałami domowej roboty obok miętowo-jabłkowego, był
            jarzębinowy, marchewkowy, a najoryginalniejszy był jabłkowy z
            pieprzem i imbirem, więc popróbowałam wszystkich i kupiłam miętowy

Cum recte vivis, ne cures verba malorum
            • Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 16:44
              Bea, to tak łatwo zrobić samej. Poszukaj chutney i inne przepisy na
              dżem domowej roboty np.z cebuli i sama wybierz Twoim zdaniem
              najsmaczniejszy.Robi się ok.20 min. i zuzywa przywiędnięte jabłka,
              cebulę etc. Wina czy innych % nie musisz dodawać.
              A kompanujesz ingrediencje sama wg własnych preferencji.
              Ostatnio zrobiłam parę słoików cebula, buraczki, jabłka, imbir... ładny
              kolor i smak dobry do masła, albo do mięs.
              • beatrix13 Re: Noc Kupały 20.06.10, 20:38
                możliwe,ale unikam kuchennych obowiązków jak tylko się da, bo ani
                talentu ani weny w tym kierunku nie mam
                wolę w tym czasie iść na koncert, do kina, parku albo choćby książkę
                przeczytać
                • Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 08:42
                  I słusznie młode Panie powinny bywać; na kuchnie przyjdzie pora. Nie
                  można cały czas klikać, czy czytać.
                  Ja zaczęłam się interesować kuchnią wówczas, gdy nic w sklepach nie
                  było i jedzenie na zasadzie codziennych cudów z niczego trzeba było
                  zrobić.Ot, taki rodzaj maluczkiej konkurencji w pospolitym, co drugim
                  domu robiony krk.
                  • Gość: Co zalatuje lisem Re: Noc Kupały IP: *.chello.pl 21.06.10, 08:49
                    Jak to nic w sklepach nie było , kto głodził ten naród?
                    • Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 09:20
                      Octem karmiony?
    • as9943 a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy 21.06.10, 08:49
      i nie ma to nic wspólnego jedzeniem.stary dobry pogański zwyczaj,
      gdzie nie marnuje się nocy zresztą najkrótszej.
      • Gość: najpiękniejsze Re: a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy IP: *.xdsl.centertel.pl 21.06.10, 11:17
        uwielbiam pogańskie tradycje. piękne, naturalne, bez pośredników w
        złoconych ornatach
        • Gość: Co zalatuje lisem Wicemarszałek, a noc kupały IP: *.chello.pl 21.06.10, 12:50
          W sobotę na małym dziedzińcu miała być promocja książki Witolda Jabłońskiego ,
          która miała zdemaskować cały marszałkowski , z przyległymi urzędami .
          I co nikt nic nie wie , co się działo . Żadnej relacji z tego sensacyjnego
          wydarzenia ??? Kowaleszczańska nie analizuje setek korupcyjnych wątków?
          kalendarze , przetargi, nepotyzm , narkomaństwo, defraudacje???
        • Gość: napalony Re: a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy IP: 213.155.168.* 22.06.10, 13:09
          Niestety dziewic nie było nawet na lekarstwo.
          • as9943 Re: a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy 22.06.10, 13:13
            i to jest problem z takimi imprezami nic dziwnego ze ludzie
            najdłuższą noc zmarnowali na poszukiwaniu jedzenia, bo co zostało
            tym kobietom które tam poszły a wypadły juz z obiegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka