adrem-1 02.07.10, 13:04 szkoda, a tak luźno się zrobiło na ulicach jak nauczyciele mają wolne. I wyszło, że kto robi korki, nauczyciele oczywiście! :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szto_tawariszczi Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 02.07.10, 14:19 dobry POmysł czyli nauczyciele będą teraz brać urlop np we wrześniu czy maju :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adrem-1 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 02.07.10, 14:33 ach tam zaraz, połowa w lipcu a druga w sierpniu i po kłopocie. Jak normalni ludzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_nauczyciel A nauczyciele zawsze będą protestować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 22:34 bo i nie dziwota stracić tyle przywilejów - JEST O CO WALCZYĆ ! (urlopy - 3 miesiące, 18 godzin pracy w tygodniu, wcześniejsza emerytura, możliwość pójścia 3 razy na płatny roczny urlop zdrowotny). Każdy by protestował ile sił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A nauczyciele zawsze będą protestować IP: *.chello.pl 03.07.10, 23:16 > (urlopy - 3 miesiące, Jakie trzy miesiące?! Wakacje trwają w lipcu i sierpniu (nie mówiąc o radach pedagogicznych i przygotowaniach do nowego roku, co zabiera praktycznie tydzień przed 1 września). Jeśli myli ci się dwa z trzy, to szkoły, debilku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też nie nauczyciel Re: A nauczyciele zawsze będą protestować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.10, 10:44 Podziwiam przenikliwość i ogromną wiedzę - emerytury wcześniejsze odebrane, nie 18 a 40 godz. pracy a urlop taki sam jak we wszystkich innych krajach. Wystarczy zajrzeć do internetu baranie nie nauczycielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MZ Re: A nauczyciele zawsze będą protestować IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.07.10, 20:33 Po pierwsze nie trzy miesiące, tylko dwa, a i to nie całe bo w ostatnim tygodniu sierpnia i pierwszym lipca jeszcze jesteśmy w pracy. A 18 godzin to spędzamy na godzinach dydaktycznych - rad pedagogicznych, kół zainteresowań dla dzieci, zebrań i konsultacji z rodzicami oraz wyjazdów na wycieczki i zielone szkoły - odpowiedzialność 24 h na dobę za zdrowie i życie dzieci, a do tego jeszcze codzienne przygotowywani się do zajęć i sprawdzanie prac to co?! Tego nikt nie liczy, Ja nie narzekam, lubię swoją pracę i cenię to, że mając własne dzieci mogę pracować w domu,nie narzekam również na zarobki, tylko niech nikt nie mówi, że nauczyciel pracuje 18 godzin bo to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienormalny Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 04.07.10, 22:12 tylko kretyni mają miesiąc urlopu - inaczej mówiąc - psy ogrodnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prrrrrrrr Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chelmnet.pl 02.07.10, 20:02 Jestem za, chcę brac urlop we wrzesniu (ladna pogoda, tansze wycieczki) i w czerwcu. Świadectwa wręczę w lipcu:) a moze w sierpniu, a moze wcale, skoro lekarze chieli kasy za wypisywanie recept, to nauczyciele powinni chciec za wypisywanie ocen. Oj, wpisywałabym wtedy tyle ocen, ze juz nikt by sie nie czepiał, ze uczniowie maja zbyt mało ocen:))) Pytanko za pytankiem, klasowka za klasowka, a nowe tematy niech dzieciaczki same wkuja w domku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.kalisz.mm.pl 04.07.10, 15:31 To jedź na urlop w czasie ferii zimowych, też będzie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 14:29 A nie lepiej wprowadzić całoroczne ochronki, żłobki, przedszkola, szkoły z internetami i przynajmniej rodzice będą mieć spokój.Tylko na starość ich rodzice niech nie żądają szacunku i opieki. Obowiązkiem każdego rodzica jest wychowanie i opieka dziecka. Nie wyobrażam sobie aby moje dziecko mało podczas ferii czy wakacji siedzieć w szkole z obca kobietą może i najlepszą nauczycielką. Za moich czasów,w każdej szkole była świetlica i pamiętam że hałas jaki tam panował, do tej pory nie wzbudza u mnie miłego wspomnienia. Moje dzieci zostały nauczone samodzielności i w jednym miesiącu są z nami na wakacjach, a w drugim wyjeżdżają na kolonie (świetna forma spędzania czasu, zmiana miejsca zamieszkania i poznanie nowych rówieśników). Taka forma jest dużo lepsza dla dzieci niż siedzenie w szkole. Ministrowie Edukacji za coś muszą brać pieniądze(oczywiście jest to z naszych podatków) a że mają durne pomysły to widać już od kilku lat, największy problem dla mnie rodzica to zmiana Ministra Edukacji na mądrego i logicznie myślącego. Przez cały rok na zebraniach są jakieś zmiany wprowadzane przez tą panią i przyznam że nie na lepsze lecz na gorsze, nauczycielom współczuję takiego pracodawcy!!.Na koniec taka moja rodzica refleksja, dość mam polityków mówiących co mam robić, jak wychowywać swoje dzieci, którym wydaje się że mają monopol na cały nasz dzień i nasze życie-naszej rodziny. Jako rodzic dziękuje im za troskę, ale jest ona zbyteczna a pani minister powinna zając się swoimi dziećmi bo wątpię czy dużo czasu im poświęca zanim zacznie wymyślać idiotyzmy i wcielać je w życie. Bardzo bym chciała żeby Polska była tak wolna jak Kanada, gdzie nie urzędnicy decydują za nas ale my sami podejmujemy świadome i logiczne, mądre decyzje szczególnie te związane z naszymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MacS Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 14:44 wyjęła mi to pani z ust... nasza minister to zakała jakich mało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata.mama akurat , nie moeje dziecko! IP: *.182.4.105.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.07.10, 15:58 absolutnie nie wyobrażam sobie aby moje dziecko spędzało wakacje w szkole , ja nie spędzałam i moje dziecko też nie będzie! , oboje rodzice pracowali i jakos dali rade.Dłuższych wakacji też nikomu nie zadroszcze , byłam kiedyś na przerwie w szkole - nie polecam , a poza tym nie mam kompleksów.A tak na marginesie uważam ze obowiazkiem rodzica jest wychowywanie dziecka a nie przepychanie pod opiekę pedagogów bowiem dojdzie w końcu do paranoi.moje dzieci , ja je wychowuje.Wychowanie dziecka to wysiłek , wysiłek także w okresie ferii i wakacji aby zorganizować dzieciakom czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Mnie się zdawało,że tylko w Ciecinie PO to debile IP: *.chello.pl 02.07.10, 17:05 "Nauczyciele w lipcu i sierpniu otrzymują normalną pensję (to gwarantuje im ustawa - Karta nauczyciela). A ekstrapieniędzy z budżetu państwa nie będzie" 1. Zdaje się, że wąsacz z rumianą gębą, roześmiany na pysku od ucha do ucha plótł coś trzy po trzy w czasie ostatniej debaty na temat podwyżek dla nauczycieli w bieżącym roku O TRZYDZIEŚCI PROCENT. Teraz nauczyciele już wiedzą, na kogo NIE należy zagłosować... 2. Proponuję w ogóle znieść wakacje (w ramach "modernizacji Polski i przybliżania do Europy") jako przeżytek starej dziewiętnastowiecznej szkoły. Nauczyciele i tak dostają pensje w lipcu i sierpniu, więc zamiast się obijać przez dziewięć tygodni będą pracować jak wszyscy inni, dzieci nie będą się pałętać bez dozoru po ulicach (przecież teraz i tak nikt z rodziców nie wywozi dziecka na dwa miesiące z domu i progenitura plącvze się bez sensu po ulicach), a rodzice nareszcie odpoczną, bo dwa miesiące z przychówkiem dzień w dzień (z ew. kilkunastodniowym wypchnięciem na kolonie) to stanowczo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hey Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 02.07.10, 23:46 AD. największy problem dla mnie rodzica to zmiana Ministra Edukacji na mądrego i logicznie myślącego. Przez cały rok na zebraniach są jakieś zmiany wprowadzane przez tą panią i przyznam że nie na lepsze lecz na gorsze, nauczycielom współczuję takiego pracodawcy!!. - No właśnie kolejny problem PANI HALL, to część Platformy, kolejna nawiedzona z misją, ona tak berdzo chce zmienić tą oświatę, że... z tej misji speprzy ją, jak kilku innych ministrów edukacji przed nią. Kochani kiedy przyjdzie jakiś normalny minister z normalnego rządu - PODSUMUJE dotychczasowe 10-letnie reformy, tu krecha, naprwi to co spieprzone i wreszcie jez akończy. Co roku nowe zmiany, matura, gimnazja, matma teraz ważna, historia do lamusa, ciągłe zmiany.... Kto to wreszcie zatrzyma, zanim Panie Hall schrzanią wszystko i system w imię lepszej przyszłości (ostatnio tej Platformianej, nawiedzonej) zmienią - ZMIENIĄ!!! wiecie misja specjalna 2010, tylko pracować w tym zawodzie :))) i patrzeć na te tzw. reformy..... patrzeć, patrzeć i mysleć - kiedy to się zakończy??? Może nauczyciele zbiorą jakąś powżna sumkę na leczenie Pani minister ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
parasolka-4 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 02.07.10, 16:00 Oby więcej tak mądrych rodziców jak Pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am I niepracujących IP: 46.113.101.* 02.07.10, 21:25 Bo przy 26 dniach urlopu, nawet branych na raz (co dla większości pracowników jest po prostu niemożliwe), nawet branych po kolei przez obydwoje rodziców to i tak można mieć lekki problem. Nie wszyscy mają niepracujących dziadków, ba nie wszystkie dzieci maja dziadków, którzy mogą się dziećmi przez wakacje zająć. Ja wiem, to straszne pracować, jakże matki Polki zaniedbują dzieci w ten sposób! Karygodne wręcz. Ja generalnie proponuję, żebyście Panie w ogóle nie wysyłały dzieci do szkoły, przedszkoli. Edukujcie je same, żeby Wam tu nikt zamiast Was zastępować w wychowywaniu. I nie próbujcie decydować za ludzi, którzy nie mogą całe wakacje zostać z dziećmi. Ja osobiście uważam to za jakiś malutki kroczek do przodu w czymś, co nazywa się polityką prorodzinną, rodzice którzy nie mogą zostać w domu przez całe dwa miesiące mają realny wybór. A wysyłanie dzieci na obozy czy kolonie to przede wszystkim dla nich fajna odmiana, nauka samodzielności i działania w grupie innych dzieci w innych niż szkoła warunkach. Sama dziecięciem będąc byłam harcerką i nie mogłam się doczekać tych 3 tygodni obozu. Oczywiście można nie odcinać pępowiny i trzymać dzieci na krótkiej smyczy przy sobie. Co do nauczycieli, nie dziwię się im, że protestują-w końcu to utrata przywileju, który mają. Nie należę do osób, które tu zakrzykną, ze im za dobrze, po co im te dwa miesiące itp. Ale myślę, że gdyby mieli wybór typu: dodatkowe pieniądze za opieką wakacyjną lub normalna pensja i urlop to dla nich samych byłoby to OK. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.07.10, 21:05 Zlikwidowac szkoly, tam dzieci i tak tylko ucza sie obludy, brudu i paskudztwa, zostaja indoktrynowane i skazone propaganda jakiegokolwiek gatunku na cale zycie. Cwaniaczki chetne na nabicie sobie kasy bez fizycznego wysilku niech sie rozejrza nad inna ciepla posadka, badz jeszcze lepiej - niech sie troche potrudza w pocie czola na swoj chlebek, bo malo tych darmozjadow tak w ogole rozumie, komu zawdzieczaja swoj cieply domek, ubranka, samochodzik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.10, 12:30 komu zawdzięczają to, co mają? sobie i własnej pracy, baranie Odpowiedz Link Zgłoś
parasolka-4 Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 02.07.10, 15:56 Jestem nauczycielką z 31 letnim stażem pracy i to co robi nasza Pani Minister wychodzi już zdecydowanie poza ramy zdrowego rozsądku. Powinna wrócić na rok do zwykłej szkoły i dostać dyrektora o jej poglądach, może wtedy zupełnie inaczej popatrzyła by na pracę nauczyciela.Cały rok nauczyciel miota się by połączyć rzeczywistość z ministerialnymi pomysłami i tylko w czasie wakacji może sobie odpocząć i normalnie pofunkcjonować. Cały rok jesteśmy do dyspozycji, nie planujemy niczego tydzień naprzód, bo nigdy nie wiadomo co wyskoczy ekstra. Urlopy mamy w najdroższych okresach,wyznaczone są z góry. Wolałabym pojechać nad morze we wrześniu lub w maju. Czekam na emeryturę, by móc zobaczyć Bieszczady jesienią. A tu co - urlop z góry ustalony i jeszcze z dziećmi w tle pomiędzy.Każdy kto upatruje w naszym zawodzie samych atrakcji powinien wykształcić się i z 10 lat popracować (sumiennie i dobrze), łącznie z wakacjami, a potem możemy zasiąść do dyskusji nad urokami pracy nauczyciela. Lubię moich uczniów, kocham moją pracę, ale muszę też od niej odpocząć tym bardziej, że realia współczesnej szkoły są niejednokrotnie szokujące.W mojej karierze zawodowej przeszłam już kilka systemów, ale to co czeka nas jeszcze, budzi we mnie grozę.Czasami cieszę się, że jestem stara, bo młody człowiek wybierając ten zawód jawi mi się jak samobójca, a dawne przekleństwo " bodajbyś cudze dzieci uczył " staje się coraz mocniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.ip46.fastwebnet.it 02.07.10, 16:58 Bede to pisac pod kazdym artykulem o nauczycielach: ludzie, uciekajcie z tego zawodu, poki mozecie! Pozniej bedzie za pozno. Namawiam, poniewaz sama to zrobilam, co bylo najlepsza decyzja w moim zyciu. Nie da sie inaczej wprowadzic zadnych zmian, nauczyciele maja zbyt miekkie serca, by strajkowac na powaznie (np. w czasie matur), a wiec to jedyny sposob. Bardzo liczylam na pania Hall i, niestety, nikt mnie chyba tak nie rozczarowal. Osoba ma, za przeproszeniem, nasrane w glowie, nie ma pojecia o rzeczywistosci polskiej szkoly, niszczy resztki szacunku, jaki ludziom pozostal w stosunku do tego zawodu. I chyba bardzo sie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kak Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 17:08 25 czerwca udało mi się skończyć przygodę z tym zawodem. Po trzech latach czuję wewnętrzne wyprucie i spory spadek samooceny. Oprócz dwóch-trzech fajnych klas, nic w szkole nie dało mi powodu, żeby dobrze wspominać to miejsce. Uwagi wszyscy mają daleko w d..., w dzienniku roi się od kwiatków w stylu "uczeń powiedział do nauczyciela ch... ci w d...", wystarczy zwrócić uwagę na cokolwiek, by dostać w twarz osobistą wycieczką. Zamiast zajmować się niekonstruktywnym (siedzenie w szkole w wakacje takie właśnie jest) organizowaniem innym nadmiaru czasu wolnego, może to babsko, które rządzi ministerstwem, zastanowiłoby się nad zajęciami wyrównawczymi, z mądrym podziałem obowiązków (zmianowo, 1 rok pracy w sierpniu, 1 rok normalnych wakacji - nikt by nie miał pretensji, jak sądzę), a przede wszystkim tym, jak przywołać element rozpierdzielający pracę w klasie do porządku (jak na razie, w zmian planuje się promocję z pałami w LICEACH). Współczuję tym, którzy decydują się zostać w zawodzie, a pracują w szkołach o podobnej renomie, jak moja; pod dowództwem Wielkiej Reformatorki, cały system się wkrótce rozp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reformator Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 07.07.10, 17:10 Kak, popieram ! Do wszystkich problemów związanych z tym zawodem dolicz koniecznsc uległości wobec wszystkich nastepujących po sobie ideologii.To naucyciel był zmuszany do realizowania zadań esbecji, potem świrów robiacych kariery na powiązaniu z wszystkimi innymi ideologiami, to nauczyciel , wykształcony człowiek musiał robic z siebie idiotę i chwalic,co zwycięzcy polityczni kazali chwalić ,potępiac, cokazali potępiac, bo tak układano program nauczania. A co do wakacji- wydać zarządzenie,ze każdy sychiatra spędza urlop w psychiatryku.ginekolog na porodówce, sedzia wśród morderców,polityk wśród polityków !! I wara od innych środowisk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: 46.113.101.* 02.07.10, 21:48 Bardzo ciekawy post. Przyznam, że nigdy na to tak nie patrzyłam. Większość grup zawodowych zazdrości Państwu tych wakacji, ale ten "przywilej" wygląda też w jakimś stopniu na przekleństwo. No fajnie, wakacje ale w najbardziej tłocznym i drogim okresie roku. Chyba faktycznie nie ma czego zazdrościć. Bo o samej pracy już nie wspominam. Nawet ciągłe poletko doświadczalne jakim są ciągłe zmiany i reformy praktykowane przez decydentów mogą zrujnować zdrowie najtwardszego. Miałam też wątpliwą przyjemność obserwowania jakiś czas temu jakie piekło potrafią zrobić sami rodzice (tu akurat rzecz dotyczyła przedszkola i nieprawdopodobnego bicia piany przez kilkoro rodziców w sprawach zupełnie błahych i do rozwiązania w zupełnie inny sposób.) Dobrze, ze nigdy mi nie przyszło do głowy zostać nauczycielką Pozdrawiam Panią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.146.9.41.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.07.10, 22:48 Tak się akurat składa, że mam za sobą 11-letni okres pracy w szkole i wiem jak pracują nauczyciele. Mam również kilka lat pracy poza zawodem nauczyciela i zapewniam Panią, że bardzo często na utyskiwania nauczycieli typu "ciężko, wyczerpująco ) itp. mam dla tych wszystkich narzekających tylko jedną radę : zmieńcie profesję. Zobaczcie jak to jest przy lini produkcyjnej, za ladą w sklepie, w magazynach i innych miejscach kiedy nawet nie da się marzyć o wyjeździe w Bieszczady choćby gorącym latem :) Ale życzę Pani spełnienia marzeń bo nigdy nie zapomnę widoku Połoniny Caryńskiej wrześniową porą :) Sobie zaś spełnienia porzekadła " bodajbyś cudze dzieci uczył " :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 44 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 02.07.10, 23:57 o czym Pani pisze, to ćwierć a może 1/1000 prawdy, zapraszam do szkół specjalnych - zawodowych, techników (np. ZSBO), niektórych liceów, zwłaszca profilowanych, jak i gimnzjów - i zobaczy Pani na czym polega gehenna, co zrobiono z naszym systemem edukacji (przez tzw. reformy). Właściwie wiele szkół - mieści się w pojęciu resocjalizacja - a nauczyciele powinni kończyć dodatkowo ten kierunek studiów. Kiedy uczeń powie o Pani ty... k., czasami rzuci w Paną czymś, itp. zobaczy Pani na jaki poziom zeszła polska oświat. Może jednak lepiej pracować w biurze, czy sklepie :) cóż - nie zna Pani oświaty - jakże często to PATOLOGIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 08:49 Gość portalu: gość 44 napisał(a): > > o czym Pani pisze, to ćwierć a może 1/1000 prawdy, zapraszam do szkół > specjalnych - zawodowych, techników (np. ZSBO), niektórych liceów, zwłaszca > profilowanych, jak i gimnzjów - i zobaczy Pani na czym polega gehenna, co > zrobiono z naszym systemem edukacji (przez tzw. reformy). Właściwie wiele > szkół - mieści się w pojęciu resocjalizacja - a nauczyciele powinni kończyć > dodatkowo ten kierunek studiów. Kiedy uczeń powie o Pani ty... k., czasami > rzuci w Paną czymś, itp. zobaczy Pani na jaki poziom zeszła polska oświat. > Może jednak lepiej pracować w biurze, czy sklepie :) > cóż - nie zna Pani oświaty - jakże często to PATOLOGIA. No, cóż - nie zna pani życia - utyskiwać każdy może. Już jakoś tak tu jest, że każdy ma najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Masochistka, nawet nie wiadomo, czy do nieba 03.07.10, 07:08 pojdzie. Jakiez poswiecenie, paskudne ministerstwo i ten brak czasu. Kochana, sile cie nie trzymaja. Otworz sezonowy kiosk z piwem i kielbaskami. Zima w Bieszczadach, latem nad Wigrami. Co maja powiedziec pracujacy 12 godzin dziennie? Co maja powiedziec pracujacy, ktorym szef z trudem daje tydzien urlopu? Pijaweczko, jakie sukcesy odnosza twoi uczniowie? Bo przy takim poswieceniu pewnie masz paru olimpijczykow? Pomyslalas o ludziach, ktorzy nigdy nie mieli wakacji w wakacje? Klimakterium to straszna dolegliwosc, rzuca sie na jajaniki i mozg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 08:44 Parasolka 4, napisała dużo. Jednak zapomniała, że szkoła jest dla nauczyciela, a uczeń to przypadek. Jak słyszę to utyskiwanie nauczycieli to zastanawiam się dlaczego nie zmienią zawodu, miejsca pracy i nie zostawią tego w cholerę? Przecież nie można żyć za karę. A może poza szkołą mniej płacą, a może kwalifikace za małe, a może trzeba się okazywać efektami pracy a nie obecnością w kratkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob Chcecie, aby tacy ludzie uczyli Wasze dzieci? IP: *.ip47.fastwebnet.it 05.07.10, 11:52 Prosze sobie wyobrazic, ze zmieniaja. Razem ze mna odeszlo ze szkoly 5 osob, wlasnie tych z kwalifikacjami, mlodych, z potencjalem. Mielismy dosc wielu rzeczy, w tym niskich plac, ale moze przede wszystkim tego, ze dla osob postronnych jestesmy jakimis pasozytami zerujacymi na podatkach. Najlepiej, gdybysmy pracowali za darmo, bo w pracy wypoczywamy, a jeszcze nam placa. To jest bardzo ciezki zawod, a brak jego poszanowania prowadzi do tego, ze w szkole rzeczywiscie zostana osoby, ktore nie moga albo nie chca zmienic zawodu. CHCECIE, ZEBY TACY LUDZIE UCZYLI WASZE DZIECI? Jesli spoleczenstwo chce dobrych szkol i dobrych nauczycieli, to musi wiecej im placic (bo nauczyciel ma miec JEDNA prace, aby miec czas dla ucznia, a nie dorabiac na boku, bo za takie pieniadze nie da sie godnie zyc), nie wypominac na kazdym kroku wakacji etc, nie obrazac na kazdym kroku. Ze strony nauczycieli: za wieksze pieniadze zgodzic sie na zlikwidowanie Karty Nauczyciela. Gość portalu: kiełbaska napisał(a): > Parasolka 4, napisała dużo. Jednak zapomniała, że szkoła jest dla > nauczyciela, a uczeń to przypadek. > Jak słyszę to utyskiwanie nauczycieli to zastanawiam się dlaczego > nie zmienią zawodu, miejsca pracy i nie zostawią tego w cholerę? > Przecież nie można żyć za karę. > > > A może poza szkołą mniej płacą, a może kwalifikace za małe, a może > trzeba się okazywać efektami pracy a nie obecnością w kratkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xz Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 17:52 Miałam głosować na Komorowskiego, ale ... Odpowiedz Link Zgłoś
marysiaru Nareszcie. 02.07.10, 18:15 Nauczyciele mówią,że wolne wakacje potrzebne są do podratowania zdrowia ......... a kiedy nadchodzą wakacje wyjeżdżają na kolonie i obozy i to najchętniej zagraniczne albo do pracy za granicę. Jeśli ktoś byłby ciekaw to służę informacjami. Bywałam wielokrotnie latem w słonecznej Italii w okolicach Giusano i do pewnego parku przychodziły kobiety pracujące jako służące i opiekunki do starszych osób i były to przede wszystkim różne panie na rentach i wcześniejszych emeryturach i nauczycielki na urlopach Wiem ,że trwa to nadal i ciągle rośnie liczba takich osób , do tego stopnia ,że prawie biły się nasze ambitne nauczycielki o pracę jako uczydupskie dla starych włochów . Kobiety niepracujące nigdzie myśląc o emeryturach na starość jednak szukają legalnej pracy w Polsce natomiast rencistki i wszelkiego rodzaju uprzywilejowane emerytki wyjeżdżają do pracy na zachód......... Odpowiedz Link Zgłoś
johansson44 Re: Nareszcie. 02.07.10, 20:18 Tak z ciekawości. Gdyby emerytury były porządne, to podcierały by tyłki starym Włochow ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gast Re: Nareszcie. IP: 81.219.96.* 02.07.10, 23:39 Pomyśl trochę, dlaczego tak jest. Uważasz, że należy tak "dowalić" nauczycielom, żeby im przypadkiem nie przyszło do głowy dorobić do swoich "wygórowanych" dochodów. Jeżdzisz sobie do Italii odpoczywać, a zazdrościsz tym co tam jeżdżą, aby pracować. Co z ciebie za nie-"uczydupskie" stworzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nareszcie. IP: *.chello.pl 03.07.10, 00:00 natomiast rencistki i wszelkiego rodzaju > uprzywilejowane emerytki wyjeżdżają do pracy na zachód......... Zazdrościsz? Przecież dzięki temu więcej zostaje wolnego miejsca na zmywaku w Polsce dla kocmołuchów takich jak ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RODZIC Re: Nareszcie. IP: *.euro-net.pl 03.07.10, 00:04 Lepszy jedenstary włoch niż banda rozwrzeszcanych bachorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Nareszcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 08:54 Nauczyciel to trąd społeczeństwa, za nimi stoją lekarze, policjanci, górnicy i może jeszcze jakaś nadspecjalna nacja na którą ja muszę zapitalać. I niech nie pieprzą tu różni o zmywakach, niskich płacach tylko "do roboty" - jak mawia Belka. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nareszcie. 05.07.10, 01:30 Gość portalu: kiełbaska napisał(a): > Nauczyciel to trąd społeczeństwa, za nimi stoją lekarze, policjanci, górnicy i może jeszcze jakaś nadspecjalna nacja na którą ja muszę zapitalać. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, są równi i równiejsi wobec praw i obowiązków nalezy 1 prawdę przypomnieć,że to nauczyciele jak i urzędnicy są dla ich pracodawców, czyli podatników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Wlochy i reszta bzdur IP: *.ip47.fastwebnet.it 05.07.10, 12:07 Bzdury. Mieszkam we Wloszech i Polki pacuja tu glownie jako babysitters. To, o czym piszesz byc moze jest prawda, ale to odosobniony przypadek. Zajmuja sie tym glownie imigranci z Filipin i Bangladeszu. Skoro o Wloszech mowa: szkoly i zlobki czesto strajkuja. Odpowadza sie dziecko do szkoly, a tam zamkniete. I co ma taki rodzic zrobic? Moze niech rodzice w Polsce sie zastanowia, czy rzeczywiscie im tak zle. Bo za jakis czas nauczyciele w Polsce moga pojsc po rozum do glowy i zaczac strajkowac naprawde, a nie tak smiesznie jak dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Nareszcie. IP: *.ip47.fastwebnet.it 05.07.10, 12:10 Zapomnialam dodac, ze wspomniane przeze mnie babysitters to glownie mlode dziewczyny, ktore maja gap year po szkole etc, a nie zadne emerytki. A juz na pewno nie nauczycielki. Jedyne nauczycielki z Polski, ktore tu spotkalam, to te, ktore wyjechaly na stale i pracuja w szkolach jezykowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nikorason Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 02.07.10, 18:37 Dziwi mnie to co jest napisane o przedszkolach, przecież nauczycielki w przedszkolach pracują w wakacje i w ferie, i nikt jakoś im extra za to nie płaci, to może niedługo pracujmy w ogóle za darmo, może w końcu zazdrośnicy się uspokoją.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: 46.113.101.* 02.07.10, 21:52 Przedszkole moich dzieci funkcjonuje także w czasie wakacji. Z tym, ze jest prywatne. Działa trochę krócej i dzieci nie mają zajęć dydaktycznych, ale opieka pań nauczycielek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 00:14 Nauczyciele naprawdę nie mają wcale niskich pensji. Te ciągłe narzekania są po prostu bezwstydne. Ile zarabiają inni - pracując o wiele więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
nikorason Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 11:49 Opanuj się, kto tu pisze o zarobkach???? Jeśli pracujesz więcej ode mnie, masz wyższe kompetencje, a zarabiasz mniej niż ja to współczuję serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazali 02.07.10, 18:52 drogę. Co się nieroby będą lenić latem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kai Re: Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazal IP: 46.113.157.* 02.07.10, 19:45 Teraz już wiadomo na kogo nauczyciele na pewno nie powinni zagłoswać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek Re: Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazal IP: *.centertel.pl 02.07.10, 20:12 sam jesteś nierobem. Gdyby nie te nieroby twoje dziecko byłoby lub będzie debilem , albo będzie miało takie poglądy jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazal IP: *.237.spine.pl 02.07.10, 20:32 wcale nie jesteśmy nierobami w pocie czoła samotnie wychowujemy wasze dzieci a proporcje to 30 dzieci 1 nauczuciel... W przedszkolu nie ma 2 miesięcy wakacji i ferii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazal IP: 46.113.101.* 02.07.10, 22:01 "W przedszkolu nie ma 2 miesięcy wakacji i ferii! " To nie jest prawda. Moje dzieci dziś były w przedszkolu i jest ono otwarte i funkcjonuje cały rok. Jest to przedszkole prywatne, ale dzieci z przedszkoli publicznych też mają taką możliwość-tam gdzie są tzw. dyżury. Czyli niekoniecznie chodzą do "swojego" przedszkola, ale tak czy inaczej rodzice, którzy pracują mają możliwość opieki nad dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazal 03.07.10, 07:26 raczej udajecie, ze uczycie. o wychowaniu mowy nie ma. Z mojego dziecinstwa i mlodosci pamietam, ze tylko ~25% nauczycieli nadawalo sie do zawodu. Studia nauczycielskie byly oblegane przez osoby, ktore normalnych studiow dziennych byu nie ukonczyly. Glownie kobiety, ktorym odpowiadaly niskie pensje, ale luz przez ferie i wakacje. Do tego splendor i prezenty na koniec roku. Jedynie stara kadra, przedwojenna, miala podejscie pedagogiczne i talent do uczenia. Wszystkie moje panie rusycystki, panowie od pw, historycy - nie tesknie za wami. Natomiast mialem fantastycznych nauczycieli jezyka polskiego i matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: Nauczycieli na wieś!!Czerwoni khmerzy wskazal IP: 46.113.101.* 02.07.10, 22:05 Tylko inwektywy? Uważałabym z nimi, chociażby z tego powodu, ze ukończenie jakiś studiów nie robi z nikogo tytana intelektu. Zgodnie z krzywą Gaussa :-))) większość ludzi to jednostki przeciętne, część wybitnych i część do niczego. Dotyczy to i lekarzy i inżynierów i nauczycieli też. Nierzadko mogą się więc zdarzyć rodzice, którzy swoją wiedzą i intelektem zdecydowanie przewyższają nauczycieli swoich dzieci. I nie pan jest od kształtowania poglądów dzieci, o ile jest pan nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright kto udowodnil, ze rozklad Gaussa przedstawia 03.07.10, 07:32 mozliwosci intelektualne grup zawodowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.satfilm.net.pl 02.07.10, 19:50 No i nareszcie wszyscy zazdrośnicy odetchną z ulgą: "Wzięli się za tych nierobów! Ja nie mam tyle urlopu, to niech i oni też nie mają!" Ot typowe polactwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
johansson44 Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 02.07.10, 20:15 Platforma nie wie co ma zrobić z oświatą. Oto mały zbiór pomysłów : - laptopy dla gimnazjalistów rozpoczynających naukę w ramach reformy programowej, - bezpłatne podręczniki dla uczniów rozpoczynających naukę w ramach reformy programowej, - szafki w szkole dla każdego ucznia. Coś z tego zrobiono ? Tak, ale tylko tam gdzie samorząd znalazł kasę. Ostatni kwiatek. Pani Minister wydała rozporządzenie o arkuszach ocen uczniów realizujących nową podstawę programową. Nie byłby to problem gdyby nie termin podpisania. 28 maja br. a reforma obowiązuje od września zeszłego roku. Poza tym uważam, że ten pomysł ministerstwa to zasłona dymna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: 46.113.101.* 02.07.10, 21:56 Dodajmy do tego dość kontrowersyjną i moim zdaniem na kolanie przygotowaną akcję pod tytułem "sześciolatki do szkół" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaprzedszkolanka Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.10, 22:24 Dodajmy do tego rozporządzenie nakazujące wydać każdemu rodzicowi 5- latka "informację o gotowości szkolnej". Też nie byłoby w tym nic szokującego (w końcu znamy dzieci, prowadzimy diagnozy, obserwacje - trzeba to tylko na kolejny papier przenieść) gdyby nie kwestia terminów. Rozporządzenie zakładało obowiązek wydania informacji do 15 czerwca. I w tymże dniu się uprawomocniło. Na szczęście nie miałam w tym roku 5-latków, ale koleżanki miały z tym trochę roboty, zwłaszcza, że odpowiednie druki dotarły do przedszkola 16 czerwca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 02.07.10, 22:29 cóż, ciekawe czy nauczyciele będą głosowac na KOMOROWSKIEGo i jego świtę ( np.HALL) gratuluję takiego wyboru..trzeba być debilem ,zeby na nich głosować...niech wygra..to dopiero im się ukruci ( patrz: nauczycielom!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.10, 12:51 w szkole, do której chodzi moje dziecko są szafki, najczęściej puste. Dzieciaki nie mają czego w nich trzymać. Szkoła zakupiła podręczniki, z których korzystają na lekcjach, kurtkę lepiej powiesić w szatni, bo nie pogniecie się itd szafki w szkołach i inne pierdoły to hasła haczyki na głupich Nie na tym polega reforma w oświacie, że się szafki postawi, ale szafki widać i jest to konkret. Się narobili... szafki zakupili rodzice z Rady Rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.torun.mm.pl 02.07.10, 22:27 Nauczyciele powinni pracować w wakacje w ramach swojej pensji. Kto to widział żeby płacić nauczycielom za (łącznie w całym roku Święta i ferie zimowe, letnie i inne dni wolne) 3 miesiące wolnego!!!!?? Płacone powinni mieć tylko za urlop latem i według przepisów kodeksu pracy, jeżeli chodzi o ilość dni urlopu. Mają jescze 13-tą dodatkową pensję za nic, czego nie ma pracownik iinej branży, mają jeszcze dodatkowo płacone świadczenia urlopowe, świadczenia socjane, to dodatkowo za nic jak dla np. nauczyciela dyplomowanego 4 tys. rocznie!!!Za nic!!!! I oni mało zarabiają??!!Nie pracuja też 40 godzin tygodniowo jak inni porządni obywatele tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.10, 22:54 Typowy kretyński wykwit typowego polskiego zazdrośnika - jak tak mamy dobrze, to weź się zamień. Ciekawe, ile zostanie ci z tzw 18 godzinnego tygodnia pracy i 3 miesięcy urlopu. Tego, co nauczyciel robi 'w domu' przecież nikt nie liczy, robi to przecież dla przyjemności, prawda? Ja w ogóle proponuję dla całego społeczeństwa tygodniowe praktyki w przeciętnym gimnazjum. Potem pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 Co nauczyciel robi w domu 03.07.10, 00:07 Typowe narzekanie nauczycieli. Tak jakby nikt inny nie musiał zostawać czasami dłużej w pracy, zabierać roboty do domu, itp. No niestety ciepłych i spokojnych posadek już prawie nie ma, oprócz oczywiście ostoi nauczycielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gremlin Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.icpnet.pl 03.07.10, 00:52 Wzruszyłem się. Oj ciężka dola nauczyciela. Tak się składa że mam w rodzinie nauczyciela. Zawsze podkreśla że lepszego zawodu nie mógł sobie wybrać a na pensję w tej chwili nie narzeka. Podkreśla często że narzekają na swój los tylko nieroby albo ludzie którzy się po prostu do tego zawodu nie nadają. Jego główna uwaga: dlaczego tak mało nauczycieli zmienia pracę w porównaniu z innymi grupami zawodowymi? Bo wiedzą że złapali Pana Boga za nogi (patrz: przywileje jakie posiadają nauczyciele). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 01:04 Gość portalu: xyz napisał(a): > Typowy kretyński wykwit typowego polskiego zazdrośnika - jak tak mamy dobrze, t > o > weź się zamień. Ciekawe, ile zostanie ci z tzw 18 godzinnego tygodnia pracy i 3 > miesięcy urlopu. Tego, co nauczyciel robi 'w domu' przecież nikt nie liczy, rob > i > to przecież dla przyjemności, prawda? > Ja w ogóle proponuję dla całego społeczeństwa tygodniowe praktyki w przeciętnym > gimnazjum. Potem pogadamy. Pensum powinno byc skalkulowane jak bodajze w Norwegii. Tam liczba godzin w tygodniu jest taka sama jak dla kazdego innego pracownika, tyle, ze jest rozpisana, ze na dydaktyke w szkole x godzin (chyba tyle co u nas calosc), prace z klasowkami i innymi materialami od uczniow - x godzin, dyzury i kinsultacje, prowadzenie zajec pozalekcyjnych, wizyty w domach uczniow z problemami. Jak zobaczylem w prasie taki potezny slupek czasu pracy powyzszych nauczycieli, przewyzszajacy okolo dwukrotnie pensum w wiekszosci krajow ue, zatkalo mnie. Ale jak przeczytalem objasnienia, stwierdzilem, ze jest to swietny sposob na dokladne okreslenie za co nauczyciel ma placone i jakie sa jego obowiazki. Co do wakacji - trudno mi sie ustosunkowac. Ciekawe jak to wyglada w USA, Kanadzie i w innych krajach rozwinietych? W kazdym razie jak narazie projekt dzieli nauczycieli na lepszych i gorszych, tych od nauczania poczatkowego i pozostalych. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 12:43 krzysztofsf napisał: > Co do wakacji - trudno mi sie ustosunkowac. Ciekawe jak to wyglada w USA, Kanadzie i w innych krajach rozwinietych? ............................. a po co tak daleko sięgać? i w Niemczech i krajacj Beleluxu wakacje są krótsze,a w tygodniu nauczyciele dłużej pracują,szczególnie z młodszymi dziećmi,co dostosowane jest do godzin pracy rodziców > W kazdym razie jak narazie projekt dzieli nauczycieli na lepszych i gorszych, tych od nauczania poczatkowego i pozostalych. ................ no i chyba słusznie, bo nauczyciele nauczania zintegrowanego, czyli klas 1-3 w szkole spędzają max. 4 godziny,a pracy do domu nie biorą, w przciwieństwie do pozostałych, którzy sprawdzają klasówki, przygotowują lekcje, sprawdzają egzaminy, matury itp. idt. a, i jedni i drudzy mają taką samą pensję np. dyplomowany ok. 4000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
nikorason Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 16:51 no i chyba słusznie, bo nauczyciele nauczania zintegrowanego, czyli > klas 1-3 w szkole spędzają max. 4 godziny,a pracy do domu nie biorą, > w przciwieństwie do pozostałych, którzy sprawdzają klasówki, Nie masz pojęcia o pracy nauczyciela kształcenia zintegrowanego, lepiej się nie ośmieszaj :DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 23:43 nikorason napisała: > no i chyba słusznie, bo nauczyciele nauczania zintegrowanego, czyli > klas 1-3 w szkole spędzają max. 4 godziny,a pracy do domu nie biorą, w przciwieństwie do pozostałych, którzy sprawdzają klasówki, > Nie masz pojęcia o pracy nauczyciela kształcenia zintegrowanego, lepiej się nie ośmieszaj :DDDDD .................... raczej ty się ośmieszasz w zerówce moje dziecko miało zajęć w sumie 4 godziny zegarowe,ale ze swoją nauczycielką tylko 2, bo pozostałe to albo wf albo dodatkowo płatne zajęcia z rytmiki lub j. ang paniusia od nauczania zintegrowanego najbardziej zajęta była czytaniem kolorowych pisemek i rozmowami przez komórkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anil Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.infolan.net.pl 03.07.10, 21:13 Nie wiem skąd czerpiesz informacje o tym, że nauczyciel dyplomowany ma 4000 zł, ale jest to błędne info - wystarczy sprawdzić w internecie stawki nauczycieli (wysokość wynagrodzenia n-li na dany rok)i zaręczam, że nie ma tam takich danych! Nie wprowadzaj innych w błąd, jeśli czegoś nie wiesz, bo to jest manipulacja. Nauczyciel dyplomowany, magister z pp. dostaje brutto 2616 zł zasadniczej pensji i nawet jak ma nadgodziny to do 4000 nie dociągnie. (daczyszyn.laszczow.pl/index.php?art=119) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 03.07.10, 23:18 Nauczyciel dyplomowany, magister z pp. dostaje brutto 2616 zł > zasadniczej pensji i nawet jak ma nadgodziny to do 4000 nie dociągnie. Na uczelniach wyższych 4000 zł brutto nie mają nawet DOKTORZY z dwoma fakultetami, więc jakim cudem w podstawówce MAGISTER może mieć takie pieniądze?! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 23:37 Gość portalu: . napisał(a): > Nauczyciel dyplomowany, magister z pp. dostaje brutto 2616 zł > > zasadniczej pensji i nawet jak ma nadgodziny to do 4000 nie > dociągnie. > Na uczelniach wyższych 4000 zł brutto nie mają nawet DOKTORZY z > dwoma fakultetami, więc jakim cudem w podstawówce MAGISTER może mieć takie pieniądze?! ........................ oprzyj się na prawdziwych i aktualnych danych W 2009 obowiązują następujące kwoty wynagrodzenia średniego nauczycieli: od 1 stycznie – Nauczyciel stażysta – 2 178, Nauczyciel kontraktowy – 2 417, Nauczyciel mianowany - 3 136, Nauczyciel dyplomowany – 4 007. od 1 września – Nauczyciel stażysta – 2 287, Nauczyciel kontraktowy – 2 538, Nauczyciel mianowany – 3 293, Nauczyciel dyplomowany – 4 208. www.edukacja.net/karta-nauczyciela/786-nowe-srednie-wynagrodzenie-nauczycieli a poniżej o zarobkach nauczycieli akademickich: dziennik.pl/gospodarka/praca/article161263/Raport_ile_zarabia_profesor_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 03.07.10, 23:58 Beatrix, czyś ty się szaleju najadła, kobieto nieszczęsna?! Co ty za bzdury piszesz! Zamiast czytać debilne artykuły ("raporty" - za taki raport, uwzględniając jego stopień relacji do prawdy, żołnierz służby zasadniczej dostałby dwa tygodnie paki), porozmawiaj z ludźmi, którzy pracują na uczelniach - księżycowe wyliczenia durnych dziennikarzy nijak się mają do rzeczywistości. W linkowanym przez ciebie artykule jest tyle bzdur, że głowa puchnie: 1. pojawiają się docenci, którzy jako stanowisko funkcjonują w niewielkiej ilości szkół, przeważnie wąsko wyspecjalizowanych (medyczne, artystyczne), śmiało można więc napisać, że artykuł opisuje stanowisko, którego nie ma na polskich uczelniach; 2. "Przyznawane są m.in. za udział w pracach związanych z rekrutacją nowych studentów (25 - 70 proc. stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego asystenta), za sprawowanie opieki nad praktykami zawodowymi (45 - 65 proc. stawki minimalnego wynagrodzenia zasadniczego asystenta), za recenzowanie i promowanie prac doktorskich i habilitacyjnych" - rekrutacja jest przeprowadza elektronicznie i zaangażowani są w nią pracownicy administracyjni (dziekanaty), więc te wiadomości są "od czapy", a co recenzji doktoratów i habilitacji - sprawa znowu dotyczy tylko PROFESORÓW, a nie DOKTORÓW, którzy zarabiają poniżej 4000 zł brutto; 3. polecam przeczytanie komentarzy pod linkowanym przez ciebie artykułem, jest tam m. in. wpis kogoś ze Szczecina: "Ja po 10 latach pracy na Uniwersytecie Szczecińskim zarabiam 2710 zł brutto plus dodatek stażowy 10%". Ja rozmawiam z ludźmi pracującymi na szczecińskich uczelniach i pierwsze słyszę, żeby ktoś ze stopniem doktora dostawał 4000 zł brutto. To samo tyczy się nauczycieli z tytułem magistra, pracujących w podstawówce, więc nie kłam, bo to brzydko. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 04.07.10, 00:04 Gość portalu: . napisał(a): > Beatrix, czyś ty się szaleju najadła, kobieto nieszczęsna?! Co ty za bzdury piszesz! pierwsze słyszę, żeby ktoś ze stopniem doktora dostawał 4000 zł brutto. To samo tyczy się nauczycieli z tytułem magistra, pracujących w podstawówce, więc nie kłam, bo to brzydko. ................................ ależ klamiesz ty i to brzydko postaraj się czytać ze zrozumieniem www.edukacja.net/karta-nauczyciela/786-nowe-srednie-wynagrodzenie-nauczycieli W 2009 obowiązują następujące kwoty wynagrodzenia średniego nauczycieli: od 1 stycznie – Nauczyciel stażysta – 2 178, Nauczyciel kontraktowy – 2 417, Nauczyciel mianowany - 3 136, Nauczyciel dyplomowany – 4 007. od 1 września – Nauczyciel stażysta – 2 287, Nauczyciel kontraktowy – 2 538, Nauczyciel mianowany – 3 293, Nauczyciel dyplomowany – 4 208. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 04.07.10, 00:08 Przypomnę ci, że przed 10 laty rząd Buzka obiecał profesorm 3 średnie krajowe, doktorom 2 średnie krajowe, a magistrom - 1. A potem przyszło spotkanie z rzeczywistością - i przepisy wykonawcze nigdy nie weszły w życie. Więc zamiast wierzyć w durne pomysły ministerstwa, wierz lepiej dziesiątkom ludzi, którzy mówią, ile faktycznie zarabiają, a nie ile powinni zarabiać - bo to dwie różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 04.07.10, 10:18 To duzo sie zmienilo na papierze przez dwa lata :) biznes.interia.pl/praca/wynagrodzenia/news/wynagrodzenia-w-nauce-i-szkolnictwie-w-2008-roku,1296949,5163?gclid=COmS_9K20aICFciQ3wod0DUMyw Wynagrodzenie podstawowe i wynagrodzenie całkowite z uwzględnieniem średniego procentowego udziału premii Wynagrodzenia osób zatrudnionych w nauce i szkolnictwie należą do najniższych spośród wszystkich płac we wszystkich działach objętych Ogólnopolskim Badaniem Wynagrodzeń. Połowa pracowników szeregowych zarabia tam od 1650 PLN do 2800 PLN. Jednocześnie 10 proc. zatrudnionych w dziale nauki i szkolnictwa zarabia mniej niż 1400 PLN. Nauczyciel w państwowej szkole, w pierwszym roku pracy, zarabia 950 PLN. Natomiast nauczyciel sprawujący opiekę merytoryczną nad praktykantem otrzymuje dodatkowe wynagrodzenie według stawki 1,30 PLN za godzinę pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anil Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.infolan.net.pl 04.07.10, 22:18 Wiesz, gdy przeczytałem te Twoje rewelacje ze strony, którą podajesz, to pomyślałem jak w Shreku: "No teraz to zdębiałem".... i pobiegłem po swój odcinek z pensji, żeby się upewnić, że nie śnię. A tam bezczelnie stoi: zasadnicze 2227 (jestem n-lem mianowanym)! Oszukują mnie, ale wiem, co zrobię! Wyślę im Ciebie, na pewno im wytłumaczysz, że to okropny błąd i od tej pory będę zarabiać kokosy!!!- tj. 3293... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 04.07.10, 22:23 Gość portalu: anil napisał(a): > Wiesz, gdy przeczytałem te Twoje rewelacje ze strony, którą podajesz, to > pomyślałem jak w Shreku: "No teraz to zdębiałem".... i pobiegłem po swój odcine > k > z pensji, żeby się upewnić, że nie śnię I to jest problem beatrix - żyje w Matrixie, stworzonym przez radosnych chłopców kopiących piłkę i ich wąsato-rumiane marionetki... Głupio tylko, gdyt daltonista wmawia rozróżniającym kolory, że czerwony to niebieski, a żołty to fioletowy... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 23:48 Gość portalu: anil napisał(a): > Nie wiem skąd czerpiesz informacje o tym, że nauczyciel dyplomowany ma 4000 zł, ale jest to błędne info - wystarczy sprawdzić w internecie stawki nauczycieli (wysokość wynagrodzenia n- li na dany rok)i zaręczam, że nie ma tam takich danych! Nie wprowadzaj innych w błąd, jeśli czegoś nie wiesz, bo to jest manipulacja. Nauczyciel dyplomowany, magister z pp. dostaje brutto 2616 zł zasadniczej pensji i nawet jak ma nadgodziny to do 4000 nie dociągnie. ................. no i po co kłamiesz? www.edukacja.net/karta-nauczyciela/786-nowe-srednie-wynagrodzenie-nauczycieli was to nic nie przekona,że czarne jest czarne Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 04.07.10, 10:22 beatrix13 napisała: > > was to nic nie przekona,że czarne jest czarne > > Poza statystyka realnych zarobkow (przytoczylem powyzej dane za 2008 rok). Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 05.07.10, 01:35 krzysztofsf napisał: > beatrix13 napisała: > > was to nic nie przekona,że czarne jest czarne > > > Poza statystyka realnych zarobkow (przytoczylem powyzej dane za 2008 rok). > ......................... przytaczasz ja tobie wygodniej,czyli statystykę przed podwyżkami www.edukacja.net/karta-nauczyciela/786-nowe-srednie-wynagrodzenie-nauczycieli jakbyś się zastanowił, to zauważyłbyś,że nawet kwota minimalna od pond 2 lat jest o prawie 300 zł wyższa i dotyczy tylko stażystów Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 05.07.10, 12:14 beatrix13 napisała: > krzysztofsf napisał: > > > beatrix13 napisała: > > > was to nic nie przekona,że czarne jest czarne > > > > > > Poza statystyka realnych zarobkow (przytoczylem powyzej dane za > 2008 rok). > > ......................... > przytaczasz ja tobie wygodniej,czyli statystykę przed podwyżkami > www.edukacja.net/karta-nauczyciela/786-nowe-srednie-wynagrodzenie-nauczycieli > > > jakbyś się zastanowił, to zauważyłbyś,że nawet kwota minimalna od > pond 2 lat jest o prawie 300 zł wyższa i dotyczy tylko stażystów > > rosze o przytoczenie STSTYSTYKI po podwyzkach. Jakos w firmach budzetowych przez te dwa lat azarobki nie poszly kominowo w gore - dlatego prosze o konkretna STATYSTYKE dla nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
johansson44 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 22:52 Czyżby lekka manipulacja ? Przykład Niemiec jest nietrafiony. Są faktycznie krótsze wakacje, ale jest więcej przerw dwutygodniowych. W sumie nauczyciel w Niemczech ma 12 tygodni wolnych.O zarobkach nie ma co wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 04.07.10, 10:27 beatrix13 napisała: > krzysztofsf napisał: > > > Co do wakacji - trudno mi sie ustosunkowac. Ciekawe jak to wyglada > w USA, Kanadzie i w innych krajach rozwinietych? > > ............................. > a po co tak daleko sięgać? i w Niemczech i krajacj Beleluxu wakacje > są krótsze,a w tygodniu nauczyciele dłużej pracują,szczególnie z > młodszymi dziećmi,co dostosowane jest do godzin pracy rodziców No to: Według danych OECD o trzy tygodnie dłużej w roku pracują tylko nauczyciele w Danii, a o dwa – w Niemczech i Holandii. O miesiąc krócej niż w Polsce uczy się we Francji, a o półtora miesiąca krócej – we Włoszech. www.monitor.edu.pl/newsy/standardy-pracy-nauczycieli.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.icpnet.pl 03.07.10, 01:34 - "Typowy kretyński wykwit typowego polskiego zazdrośnika - jak tak mamy dobrze, to weź się zamień." Tak, każde słowo prawdy to atak na nauczycieli ze strony niedouczonego zazdrośnika. Prawda jest taka że jesteście jedną z wielu grup społecznych które paraliżują nadmiarem przywilejów ten kraj. A może wychowawco młodzieży wytłumaczysz uczniom dlaczego mają płacić haracz na młodych emerytów - nauczycieli, młodych emerytów - tzw. mundurowych, górników itp., dolicz do tego wszelkie dodatki, trzynastą pensję, 3 miesiące urlopu płatnego itp., itd. - "Ciekawe, ile zostanie ci z tzw 18 godzinnego tygodnia pracy i 3 miesięcy urlopu. Tego, co nauczyciel robi 'w domu' przecież nikt nie liczy, robi to przecież dla przyjemności, prawda?" Biedaczku ty mój, już widzę jak się codziennie męczysz przy tej pracy w domu, szczególnie jeśli jesteś wuefistą. No ale pracy nie zmienisz chociaż taka podła bo ty się poświęcasz dla dobra społeczeństwa i ojczyzny? Myślę że ty po prostu policzyłeś że tak naprawdę w całym swoim zawodowym życiu przepracujesz około połowę tego, co normalny zjadacz chleba w Polsce musi odpracować aby pójść emeryturę, albo mniej. - "Ja w ogóle proponuję dla całego społeczeństwa tygodniowe praktyki w przeciętnym gimnazjum. Potem pogadamy. " Taaa, na tej zasadzie zapraszam do przeciętnej firmy gdzie na pensję trzeba się sporo napracować. Mój kolega nauczyciel mawia: "do pracy w zawodzie nauczyciela trzeba mieć predyspozycje a nauczyciele często ich nie mają i się w tej pracy męczą". I nie chodzi tu o zasób wiedzy lecz o coś co w skrócie nazwę charyzmą. Pozdrawiam P.S. Zapomniałem dodać: kolega nauczyciel jest tak zapracowany ale ma czas na 2 dodatkowe działalności i dodatkowo, żeby się nie nudziło, handluje autami. Odpowiedz Link Zgłoś
nikorason Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 11:57 Współczuję tobie i koledze leniowi. Przypominam, że tobie za urlop płacą też i za wolne i święta również. Poza tym wszystkie argumenty padają wobec nauczyciela przedszkola, który nie ma ferii, wakacji, a jego odpowiedzialność w pracy jest dużo większa niż gryzipiórka w biurze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bum Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 03.07.10, 00:06 oj biedny, nierozgarnięty rodzicu. Jeśli to państwo wreszcie zacznie płacić nauczycielom, adekwatnie do wykształcenia i tej pracy... (obyś cudze dzieci uczył), to będzie można mówić o zmianie tego systemu kształecenia (i płac). TO BAJKI że nauczyciel zarabia w szkole 4 tys. złotych. BAJKI. Kto Tobie dobry człowieku takich bzdur naopowiadał???? Może Donald i PO? Wieczorem, przed snem możesz te bajki opowiadać swoim dzieciom, może szybciej zasną .... Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 Zarobki nauczycieli 03.07.10, 00:29 Nauczyciele powinni trochę realniej spojrzeć wokół siebie. Mnóstwo ludzi zarabia niewiele, pracując po kilkadziesiąt lat i nie mając takich przywilejów jak ta grupa zawodowa. Na tle innych pracujących zarobki nauczycieli plasują wcale niezgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 01:51 Zazdrościsz nauczycielom tzw. wolnego czasu czy zarobków? A kto ci broni zostać nauczycielem? Zobacz, jak to dobrze. Ciesz się tym wolnym czasem urlopowym, którego nie możesz spędzić nawet nad morzem, w górach czy Mazurach, bo ci nie starcza z tych super zarobków. Wielu nauczycieli mogłoby mieć te 2 tygodnie urlopu, jak inni, ale móc prawdziwie odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Zarobki nauczycieli 03.07.10, 12:47 Gość portalu: mimi napisał(a): > Zazdrościsz nauczycielom tzw. wolnego czasu czy zarobków? A kto ci broni zostać nauczycielem? Zobacz, jak to dobrze. Ciesz się tym wolnym czasem urlopowym, którego nie możesz spędzić nawet nad morzem, w górach czy Mazurach, bo ci nie starcza z tych super zarobków. Wielu nauczycieli mogłoby mieć te 2 tygodnie urlopu, jak inni, ale móc prawdziwie odpocząć. ............... to co ty z ze swoimi zarobkami robisz? przepijasz? przecież masz normalnie płacone za 2 miesiące wakacje znam b. wielu nauczycieli i wszyscy oni na wakacje wyjeżdżają,a w ciągu roku szkolnego dodatkowo za friko jako opiekunowe wycieczek klasowych często na wypasione zagraniczne wycieczki Odpowiedz Link Zgłoś
johansson44 Re: Zarobki nauczycieli 03.07.10, 23:00 Coś bliższego o tych wypasionych wycieczkach zagranicznych ? To nie pojechali tam jako opiekunowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 Re: Zarobki nauczycieli 03.07.10, 22:17 Ja nie mówię, ze nauczyciele mają góry pieniędzy, ale mają WYSTARCZAJĄCO i raczej więcej niż inni, szczególnie jak się porówna liczbę przepracowanych godzin i ilość urlopu do pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Zarobki nauczycieli 03.07.10, 23:53 gojaga1 napisała: > Ja nie mówię, ze nauczyciele mają góry pieniędzy, ale mają > WYSTARCZAJĄCO i raczej więcej niż inni, szczególnie jak się porówna liczbę przepracowanych godzin i ilość urlopu do pensji. ......................... www.edukacja.net/karta-nauczyciela/786-nowe-srednie-wynagrodzenie-nauczycieli otóż, te 18 godzin stażysty nauczyciela za 2200 brutto, to jakby 1/2 etatu innego stażysty, tylko pokażcie mi stażystów po innych studiach pracujących na cały etat za 4400 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Zarobki nauczycieli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 09:28 Fakt jest taki, że w d. się poprzewracało i na fali socjalizmu dalej chcą jechać. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright biedna pani nauczycielka MUSI wziac 03.07.10, 07:51 urlop w wakacje.... Kazda sprawa ma kilka aspektow. Dla mnie oznaczalo to mniej wiecej tyle, ze nie mialem urlopu w czasie wakacji. Moj byly szef mial zone nauczycielke i sam zajmowal sie skautami. Skoro zona musiala wziac urlop w wakacje, to "naturalnie" mial pierszenstwo w uzyskaniu urlopu w tym czasie. Do tego MUSIAL jechac ze skautami. A musialem zap...c w czasie najlepszej pogody, a moje dzieci musialy siedziec w czasie wakacji w domu. Nie przyszlo wam drodzy "pedagodzy" do waszych baniakow, ze wasze przywileje sa czyjas strata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie mam urlopu Re: biedna pani nauczycielka MUSI wziąć urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 22:53 W dzisiejszych czasach nauczyciele myślą tylko o sobie i swojej wygodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprawka Re: biedna pani nauczycielka MUSI wziąć urlop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 13:35 Poprawka - w dzisiejszych czasach większość ludzi myśli o sobie i swojej wygodzie - niezależnie od zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 Nareszcie 03.07.10, 00:01 Największe nieroby RP może wreszcie trochę popracują. Bo teraz pracują 18 godzin w tygodniu, mają 3 miesiące wakacji, mogą 3 razy mieć roczny urlop zdrowotny (płatny) i jeszcze wcześniejsza emerytura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc 12 Re: Nareszcie IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 03.07.10, 00:09 o kolejny matoł się odezwał.... Poczytaj, zaintersuj się na czym poleg praca nauczyciela, ile ma godzin pracy 9rzeczywiście, bo przecież nie 18), i wtedy może przyjdą mądre myśli, może.... Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 O kolejny obrażony nauczyciel się odezwał 03.07.10, 00:23 Idź gościu12 do normalnej pracy, a zobaczymy jak długo wytrzymasz. Ciekawe - nauczyciele tacy zmęczeni po 3,5 godzinach pracy (tyle wypada przeciętnie na dzień), a jak się nadarzą jakieś godziny nadliczbowe czy zastępstwa to sobie je wyrywają. Ja po 8-godzinnym dniu pracy sił bym nie miała. A co do płacy to naprawdę źle nie mają. Oczywiście na tle innych ciężko pracujących w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnoludek67.2 Re: O kolejny obrażony nauczyciel się odezwał 03.07.10, 17:15 Mam córkę nauczycielkę j. angielskiego i również mogę coś powiedzieć. Opiekuję się jej dziećmi,bo ona nie ma czasu aby się zająć nimi. Co tydzień płatne narady,szkolenia ,potem zdobywanie nauczyciela mianowanego,dyplomowanego itp. Sterty papierów.Przebywając wśród głupiej młodzieży,której tylko seks w głowie,papierosy i tp można zwariować..Wybrała ten zawód bo doskonale zna j. angielski,niemiecki.Prosi uczniów.żeby się uczyli-krótka odpowiedż ja pierd...... moi rodzice nie mają pracy,a jej też nie będę miał.Oglądałam klasówki .,to na 30 sprawdzianów tylko 10 miało pozytywne,bądz dobre oceny. Lepiej wygląda nauka w szkole wyższej. Dorośli ludzie chcą się uczyć. Córka nie zarabia 4.- tys zł,bo to bajka co piszesz.Brutto 2.100 i to jest cud? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: O kolejny obrażony nauczyciel się odezwał IP: *.chello.pl 03.07.10, 17:39 Brutto 2.100 i to jest cud? Tak, to jest cud. Na miarę Tuska i jego wąsatej marionetki, obiecującej nauczycielom 30% podwyżki jesienią 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczycielka Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 02:43 Proponuje abys i ty zostal nauczycielem, bedziesz to mial Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 09:08 Gość portalu: nauczycielka napisał(a): > Proponuje abys i ty zostal nauczycielem, bedziesz to mial Proponuję abyś i ty została graczem normalnego rynku pracy, i będziesz miała lepiej - jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Nareszcie IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 03.07.10, 11:21 to zmień fach i zostań nauczycielem, nikt Ci nie broni. Każdy może zostać pedagogiem i zaznać tych super przywilejów. Odpowiedz Link Zgłoś
nikorason Re: Nareszcie 03.07.10, 12:00 Nic co tu napisałeś/łaś nie jest prawdą. Może najpierw sprawdź co za głupoty wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gojaga1 Czy tylko nauczyciele biorą robotę do domu ??? 03.07.10, 00:42 Ponieważ najczęściej podnoszoną kwestią przez koła nauczycielskie jest to, że oni muszą pracować tak krótko, bo przecież pracują zawodowo również w domu, proponuję aby rozpocząć ogólnopracowniczą dyskusję: Czy nikt inny nie musi zostawać czasami dłużej w pracy, zabierać roboty do domu, itp. ??? Przecież w obecnych czasach to jest powszechne. I trzeba o tym głośno mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Czy tylko nauczyciele biorą robotę do domu ?? 03.07.10, 01:07 U mnie sie nie da. Gonia do domu zamykajac firme , dokumentow nie daja zabierac, a jesli jest juz koniecznosc zostac dluzej, to oddaja wolne w inny dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Poznańskiego Re: Czy tylko nauczyciele biorą robotę do domu ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 22:26 Oj to dobrze macie. U nas w Poznańskiem gorzej. Ciągła harówa, a jak musisz zostać po godzinach, to i tak ci nikt nie zapłaci. A jak ci się robota nie podoba to mają wielu chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Ja tam się cieszę z tego pomysłu IP: *.ghnet.pl 03.07.10, 02:00 Może wreszcie nauczyciele zastrajkują na powaznie. Poza tym 650 tysięcy głosów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedszkolanka_ank Re:Zapraszam! IP: *.elpos.net 03.07.10, 07:22 >>>>>Największe nieroby RP może wreszcie trochę popracują. Bo teraz pracują 18 godzin w tygodniu, mają 3 miesiące wakacji, mogą 3 razy mieć roczny urlop zdrowotny (płatny) i jeszcze wcześniejsza emerytura!!! Pracuję kilkadziesiąt godzin tygodniowo z dziećmi i drugie tyle w domu,papiery,dekoracje,przygotowywanie imprez,zakupy w hurtowni,(wiesz że jedno serducho na bal walentynkowy wycina się i ozdabia 30 minut?A trzeba ich co najmniej setke to sobie policz ile czasu robię dekoracje),wielogodzinne chodzenie po sądach jak rodzice dziecka walcza o nie przy rozwodzie i mnostwo innych spraw włączając w to wielogodzinne przygotowywanie papierow do awansu zawodowego i egzaminy.Nie mam wakacji tylko urlop 35 dni,nie mam żadnych ferii.Zapraszam,przyjdz i popracuj z 30 dzieci chcociaz 10 minut,jak nic się nikomu nie stanie to sama złożę Ci pokłoń,tylko przedtem zdaj do liceum,zdaj mature,potem dostań się na studia i ukończ je,to może pogadamy jak równy z rownym. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re:Zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 09:16 I co z tego wynika? Czy jest to powód by świat zwariował na waszym punkcie? Ja pracuję od 7.30 do 16.00-17.00 plus soboty (najczęściej od 6.00- 7.00 do późnego popołudnia, czasami do 23.00), do tego często niedziele. Wolne mam swięta i może dwa tygodnie w całości raz w roku (ale bywa, że i wtedy praca jest ze mną. I co z tego wynika? Czy świat ma zwariować na moim punkcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re:Zapraszam! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.10, 09:29 jeżeli praca w szkole jest ciężka i wyczerpująca to dlaczego nauczycieli pracują w kilku szkołach , udzielają korepetycji swoim uczniom. Pracowałam w szkole 9 lat i wiem co mówię. Czas aby zrobić porzadki w szkołach , wojsku , policji, szpitalach , przychodniach itp a no i jeszczec ubezpieczenie rolników Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright to jest doskonaly pomysl, dzieki ktoremu bedzie mo 03.07.10, 07:43 zna szkoly sprywatyzowac i rodzicie beda decydowac, kogo zatrudnic, ile placic, jakie zajecia prowadzic. Komunizujacy ZNP nadal ma poparcie post-komunistycznego spoleczenstwa odmozdzonego ideami socjalistycznymi. Natomiast przyznaje, ze nalezy w szybkim czasie zlikwidowac anarchie w szkolach, gdzie uczniowie sa terroryzowani przez kiboli i katechetow. W normalnej szkole nie ma miejsca dla wandali i kandudatow na bandytow. Osobne szkoly z wieksza iloscia personelu i REZIMEM. W ostatecznosci, odebranie zasilkow rodzicom i pozbawienie zapomogi dla bezrobotnych pozniej. I kary pozbawienia wolnosci. gdy czytam o zachowaniu uczniow w polskich szkolach, to zastanawiam sie, kto popelnil te bledy komuchy czy katolicko zindokrynowana oswiata post-komunistyczna? Gość portalu: bob napisał(a): > Może wreszcie nauczyciele zastrajkują na powaznie. Poza tym 650 tysięcy głosów. > .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: to jest doskonaly pomysl - wprost rewelacyjny IP: *.intelink.pl 03.07.10, 08:47 błąd popełnili RODZICCE, a nie katecheci. Rodzice mają decydować kogo zatrudniać i ile im płacić? Znudzeni ludzie z podstawowym wykształceniem mają decydować o ludziach z magisterium? A nie katecheci terroryzują szkoły tylko gwnarzeria, która jest bezkarna. Dzieciarnia robi co chce i nikt nie może nic zrobić a rodzice nie godzą się na przeniesienie ich dzieci do szkól o zaostrzonym rygorze. Rodzice mają często pretensje do szkoły bo to przeciecież jej wina. To szkoła ma im wychować dziecko, ale nie urzywając siły i ostrych słów. Należy wprowadzić karę chłosty, albo 10 osobowe klasy. Co do ostatnich słów jest za. Nauczyciele nie potrafią strajkować i przegrają tę walkę. Jak oni to wprowadzą ilość młodych nauczycieli spadnie do minimum, a starzy odejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: to jest doskonaly pomysl - wprost rewelacyjny 03.07.10, 12:55 Gość portalu: Jacek napisał(a): > błąd popełnili RODZICCE, a nie katecheci. Rodzice mają decydować > kogo zatrudniać i ile im płacić? Znudzeni ludzie z podstawowym > wykształceniem mają decydować o ludziach z magisterium? A nie > katecheci terroryzują szkoły tylko gwnarzeria, która jest bezkarna. Dzieciarnia robi co chce i nikt nie może nic zrobić a rodzice nie godzą się na przeniesienie ich dzieci do szkól o zaostrzonym rygorze. Rodzice mają często pretensje do szkoły bo to przeciecież jej wina. To szkoła ma im wychować dziecko, ale nie urzywając siły i ostrych słów. Należy wprowadzić karę chłosty, albo 10 osobowe klasy. Co do ostatnich słów jest za. Nauczyciele nie potrafią strajkować i przegrają tę walkę. Jak oni to wprowadzą ilość młodych nauczycieli spadnie do minimum, a starzy odejdą. ................................... błąd to na pewno popełnił twój polonista pozwalając na ukończenie szkoły podstawowej z taką znajomością ortografii i gramatyki w jakim ty świecie żyjesz twierdząc,że rodzice mają podstawowe wykształcenie,a nauczyciele mgr? z XIX wiecznej wsi przybyłeś? te kary chłosty to mogłyby tłumaczyć:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.markom.krakow.pl 03.07.10, 08:48 Pierwsze wakcje mam wolne poniewaz z powodow zdrowotnych nie wyjezdzam do pracy na cale lato, a pracuje w szkole 13 lat. Takie to duze pieniadze zarabia sie w szkole, wiec zeby w miare normalnie zyc wakacji sie nie ma. O wyjezdzie na wczasy wielu nauczycieli nawet nie mysli i nieraz prosza mnie zeby cos zalawic zeby zarobic wiec nie ma co zazdroscic wolnego! Odpowiedz Link Zgłoś
ananke60 Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 03.07.10, 09:29 1. Uczeń gimnazjum pobił kolegę w szkole. Komentarz wezwanej matki: "Szkoła nie może sama tego załatwić? To aż ja muszę przychodzić?" 2. Uczeń gimnazjum do nauczyciela (mężczyzny): "Ch... ci w d...". Dyrektorka do nauczyciela: "Jakim prawem wysłał pan ucznia do pedagoga?" 3. Uczeń opuścił bez usprawiedliwienia prawie 300 godzin lekcyjnych (wagary). Matka: "Ja z nimi nie mieszkam". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Nauczyciele nie mają czasu dla uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.10, 23:08 No właśnie, obecnie szkoła nie wychowuje, bo nauczyciele nie mają czasu dla uczniów - wpadają na kilka godzin i już ich nie ma. A przecież kiedyś (nawet już po II wojnie) pensum nauczycielskie wynosiło 35 godzin na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Nauczyciele nie mają czasu dla uczniów IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 04.07.10, 00:38 tak sobie czytam, czytam.... Jeśli ktoś w Was nie pracował w szkole, nie zrozumie tego zawodu i warunków pracy. Te komentarze o tym świadczą. Nie macie czasu wychowywać własne dzieci, wychowuje je podwórko, nianie, koledzy. Potem one idą do szkoły i my je spotykamy. Te dzieci, młodzież to Wasz obraz - odbicie. Gońcie dalej za pieniędzmi, dzieciaki podążą Waszym śladem. Po 1989 r. każde pokolenie jest trudniejsze, gorsze. To wraca do nas w życiu codziennym, w tramwaju, autobusie, na plaży... Urynkowiliśmy już prawie wszystko. Od 10 lat - widzimy tzw. reformy oświatowe,a za nimi tłumek niekompetentnych, roszczeniowych rodziców, i kolejne partie walczące o głosy wyborcze. Popatrzcie dookoł dorosło pokolenie III RP. Widzicie jak oni zachowują się... To jeszcze nic, ta młodzież niedługo będzie miała (albo ma już) dzieci. Ten kwiat niedługo przyjdzie do szkół..... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele nie mają czasu dla uczniów IP: *.chello.pl 04.07.10, 01:28 > Popatrzcie dookoł dorosło pokolenie III RP. Widzicie jak oni zachowują się... Słowo na "k" jako przerywnik w rozmowie trzech młodzieńców w tramwaju nie zwraca już niczyjej uwagi. Nie reagują ludzie w średnim wieku, młode matki z dziećmi, babcie z wnukami, starsze osoby o wyglądzie emerytowanych nauczycieli czy urzędników państwowych. Może jeszcze tylko jakiś stary komuch-były milicjant ryknąłby na młodzieniaszków, że tu nie kloaka albo melina, tylko miejsce publiczne... Jeszcze 10 lat temu taki rynsztokowy język lejący się z ust piętnastolatków publicznie i bez żenady byłby nie do pomyślenia. > To jeszcze nic, ta młodzież niedługo będzie miała (albo ma już) dzieci. Ten > kwiat niedługo przyjdzie do szkół..... :) Kwiat? Jaki kwiat?! To jest barszcz Sosnowskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Nauczyciele nie mają czasu dla uczniów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 09:24 Gość portalu: nauczyciel napisał(a): > > tak sobie czytam, czytam.... Jeśli ktoś w Was nie pracował w szkole, nie > zrozumie tego zawodu i warunków pracy. > Te komentarze o tym świadczą. > > Nie macie czasu wychowywać własne dzieci, wychowuje je podwórko, nianie, > koledzy. Potem one idą do szkoły i my je spotykamy. Te dzieci, młodzież to > Wasz obraz - odbicie. Gońcie dalej za pieniędzmi, dzieciaki podążą Waszym > śladem. Po 1989 r. każde pokolenie jest trudniejsze, gorsze. To wraca do nas w > życiu codziennym, w tramwaju, autobusie, na plaży... > Urynkowiliśmy już prawie wszystko. Od 10 lat - widzimy tzw. reformy > oświatowe,a za nimi tłumek niekompetentnych, roszczeniowych rodziców, i > kolejne partie walczące o głosy wyborcze. > Popatrzcie dookoł dorosło pokolenie III RP. Widzicie jak oni zachowują się... > To jeszcze nic, ta młodzież niedługo będzie miała (albo ma już) dzieci. Ten > kwiat niedługo przyjdzie do szkół..... :) > Poczytaj, przeanalizuj i przeproś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 09:22 LO7 - pani historyczka miała za mało czasu by skończyć program przed maturą - chora, bidulka była. Inna wolnością i prawami człowiaka na świecie tak zajęta, że ucznia może jedynie agitować w tym temacie! dyrektor do rodziców: ale wszystko jest zgodne z prawem Odpowiedz Link Zgłoś
goldnet Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 04.07.10, 09:49 Widać już rodzice mogą pozbyć się dzieci na cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babinicz Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.szczecin.mm.pl 04.07.10, 10:27 Jestem pracownikiem naukowo-dydaktycznym szkoły wyższej. przez dwa lata uczyłem również w liceum. Na tym forum odnalazłem mnóstwo arogancji i prostactwa wypowiadanego pod adresem nauczycieli. Praca w szkole to nie tylko godziny lekcyjne, ale arkusze ocen, sprawdzanie prac domowych uczniów i wychowawstwo. Nauczyciel często pełni role zastępczego (pół)rodzica, w sytuacji, gdy rodzice zajęci są zarabianiem pieniędzy, nie mają czasu na rozmowy z dzieckiem. Zagubienie emocjonalne, sięganie po alkohol,dopalacze, przypadkowe ciąże to konsekwencja braku bliskości emocjonalnej w domu - NIE ROZMAWIANIA ZE SOBĄ. I często tą ostatnio wychowawczo-wspraciową deską ratunku jest dla ucznia nauczyciel. Dodam jeszcze, że do szkół trafia co raz trudniejsza młodzież i praca z nimi nie należy do przyjemnych. Mamy takich na studiach, niedojrzałych emocjonalnie dzieciaków, którzy przychodzą z rodzicami składac podanie o przyjęcie. Rodzice proszą w imieniu 19-20 latków o ulgowe potraktowanie na egzaminie, bo "dziecko" jest nadwrażliwe i boi się. Dalszy brak szacunku dla zawodu nauczyciela zaowocuje klęską edukacyjno-wychowawczą polskiego społeczeństwa. Platformiarzom, życzę, aby przyszli na kilka godzin pouczyc do ponad 30 osobowej klasy, najlepiej w gimnazjum na Nadodrzu lub ośrodku szkolno-wychowawczym. POgarda dla tych, którzy nie produkują sensu stricte, a Edukują i Wychowują to pogląd sprzeczny nawet z XIX wiecznym liberalizmem. O ile rzecznicy tego typu poglądów czytali np J. S. Milla, bo mam wątpliwości... Szacunek i uznanie dla ciężkiej i niewdzięcznej pracy nauczycieli! Chylę przed państwem czoła! Takie będą Rzeczpospolite, jakie młodzieży chowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 04.07.10, 17:34 Z opowieści znajomych akademików (tj. wykładowców, a nie domów studenckich...): - 10 lat temu na studia przychodzili ludzie, którzy chcieli się czegos dowiedzieć o świecie, chłonni wiedzy, pragnący pogłębić kierunki swoich zainteresowań, "pozytywnie zakręceni", poszukujący siebie, chłonni, interdyscyplinarni, prospołeczni, romantycy- marzyciele; - 5 lat temu na studia zaczęli przychodzić pragmatycy, którzy chcieli rozwinąć posiadane predyspozycje, zdobyć konkretny zawód, zainwestować w szare komórki, aby potem dobrze zarabiać, pracowici, technokraci; - obecnie od roku-dwóch w większości na uczelniach pojawiają się osoby, które potrzebują ...tylko papierka, idą na studia, bo wszyscy idą, bo ponieważ wszyscy mają maturę, to wszyscy też muszą mieć licencjat, obojętnie z czego, leniwi i beznadziejnie głupi, nie mający pojęcia o żadnej dyscyplinie wiedzy, z wiadomościami na poziomie 3 klasy szkoły podstawowej (akcja "Don Kichota" toczy się w Anglii, postmodernizm nastąpił zaraz po romantyzmie, "Hamlet" to komedia, Joseph Conrad pochodził z krajów południowych, nagrodę Nobla przyznaje się od XVII wieku). Nawet nie wiadomo jak ich nazwać? opóźnieni w rozwoju? Bo fizycznie to dwudziestolatkowie, ale intelektualnie i emocjonalnie - dziesięciolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
wojt301 Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 05.07.10, 08:50 jako nauczyciel dziwie sie mojemu srodowisku że jeszcze głosujena Po ,przypomnę chociazby reformę któa w chodzi w 2012 roku i ogranicza wiekszość przedmiotów na poziomie I liceum ,co oznacza stratę godzin a może pracy np. historia kończy się na I liceum a w gimnazjum na 1918 , 16 latek nie będzie miał zielonego pojęcia o II wojnie światowej i pomysleć że panowie Tusk i Komorowski to historycy z wykształcenia . Co do wakawakcji to najpierw zacznie się1-3 , a później przyjdzie czas na póxniejsze odziały .Pani Hall chce na m poważnie dokopać a w tle mówi o pseudo podwyźkach . Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 05.07.10, 11:11 Szanowni Panstwo - nauczyciel to trudny i niewdzięczny zawód, zgoda, jednak.... 1. Jakośc pracy wielu nauczycieli daje wiele do życzenia. 2. W zawodzie jest wiele osób które się tam znalazły, ponieważ nie dostały innej pracy 3. Co zrobić z 8 -o letnim dzieckiem przez 10 tygodni latem, 1 tydzień - grudzien, 2 tygodnie zima, 1 tydzien św. Wielk. jak ma się raptem 5 tygodni urolpu i nie ma się dziadków pod ręką? Trudno jest wszystkich pogodzić, a co do cytatów " Nie wiedziałam że Pani dziecko zna język, ..... sama jestem zaskoczona, on ytak zawsze siedzi z tyłu" tekst nauczyciela języka obcego po 3 latach nauki (klasa dzielona na grupy)..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 05.07.10, 14:25 3. Co zrobić z 8 -o letnim dzieckiem przez 10 tygodni latem, 1 tydzień - > grudzien, 2 tygodnie zima, 1 tydzien św. Wielk. jak ma się raptem 5 > tygodni urolpu i nie ma się dziadków pod ręką? To może trzeba było myśleć o tym, jak się to dziecko robiło, a nie liczyć na panią Hall, że zlikwiduje wakacje, aby szkoły stały się internatami, gdzie można będzie podrzucić sześciolatka i odebrać dopiero maturzystę?... Odpowiedz Link Zgłoś
maria.ziembicka Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? 06.07.10, 20:38 Po pierwsze nie trzy miesiące, tylko dwa, a i to nie całe bo w ostatnim tygodniu sierpnia i pierwszym lipca jeszcze jesteśmy w pracy. A 18 godzin to spędzamy na godzinach dydaktycznych - rad pedagogicznych, kół zainteresowań dla dzieci, zebrań i konsultacji z rodzicami oraz wyjazdów na wycieczki i zielone szkoły - odpowiedzialność 24 h na dobę za zdrowie i życie dzieci, a do tego jeszcze codzienne przygotowywani się do zajęć i sprawdzanie prac to co?! Tego nikt nie liczy, Ja nie narzekam, lubię swoją pracę i cenię to, że mając własne dzieci mogę pracować w domu,nie narzekam również na zarobki, tylko niech nikt nie mówi, że nauczyciel pracuje 18 godzin bo to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :] Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: 195.205.194.* 14.07.10, 19:31 Bardzo dziękuję POmysłodawcom POlskich reform za następne Pomysły jak zniszczyć POlską oswiatę. To woda na mój młyn i działalność gospodarczą. POłowa tego ministerstwa prowadzi prywatne szkoły i jest właścicielem prywatnych uczelni, czas pójść ich drogą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.szczecin.mm.pl 14.07.10, 20:11 PO nauczycielach pójdą wykładowcy uczelni. Projekt ustawy o szkolnictwie wyższym PO spowoduje zwolnienia w tym obszarze i likwidację części szkół publicznych. Ale Pani Kudrycka wywodzi się przecież z lobby szkół prywatnych... POmysł ICH n Polskę - wąska grupa cwaniaków na partyjnych posadach ma miec dobrze, reszta niech się martwi sama o siebie w imię fetyszu modernizacji i zmiany Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: Nauczyciele popracują w wakacje i ferie? IP: *.chello.pl 14.07.10, 20:40 Nowa ustawa przewiduje likwidację uczelni z przyczyn finansowych - na pierwszy ogień pójdzie najprawdopodobniej nieustannie niedofinansowany Uniwersytet Szczeciński (spadł z listy indykatywnej w 2007, ponieważ zamiast budować campus na Piastów, Edgar Gosiewski wydał rozkaz, aby dofinansować szkółkę Rydzyka - ale po dojściu platfoków do władzy na listę USz nigdy nie wrócił - dymają go wszystkie strony sceny politycznej). Jeśli można było zlikwidować stocznie (wszystkie), to likwidacja jednego uniwersytetu (i to na takiej prowincji - dokąd zewsząd jest daleko, jak mawiają platfoki w całej Polsce, gdy słyszą o Ciecinie) jest małym miki. Nikt nawet nie bzdnie w tej sprawie - ani Zaremba, ani Brudziński, ani Napieralski, ani Nitras, ani Litwiński. Ich partyjnych fuehrerów to nie obchodzi. Bo i cały ten Ciecin ich nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś