Dodaj do ulubionych

Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach.

IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 07:03
konkretnie w Dębnie. Przecież to byłby precedens. Zwrócić majatki Żydom,to
trzeba i Niemcom. Nie uwierzę ,że został jakiś Żyd w Niemczech po 1945r.
przecież ich majatki przejeli Niemcy.Państwo Polskie w ramach rekompensaty za
tereny wschodnie otrzymało tereny poniemieckie. Nie mam nic przeciwko Żydom,
ale zaczynaja mnie wku....c debile, którzy gotowi są przekazywać nasz
majątek w obce ręce. Śmierdzi to łapówkami. Tak samo było w Krakowie,
podstawione osoby przejmowały mienie państwa. Przekazano pół Polski kościołowi
katolickiemu, to drugą część można przekazać Żydom, Niemcom, Kosmitom.To
chyba sen.
Obserwuj wątek
    • Gość: XYZ Poczytaj przepisy IP: 212.14.0.* 23.03.04, 07:52
      Szczególnie dekret o majątkach porzuconych i poniemieckich. Zrozumiesz dlaczego
      Zydzi mogą odzyskac majątki a Niemcy nie.
      • Gość: H56 Re: Poczytaj przepisy IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 08:12
        daj bliższe namiary na ten dekret ale go streść.
    • czatowniczka Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 08:39
      to jest chyba faktycznie sen, tyle lat po wojnie a ludzie wracają wciąż do ziem
      do odzyskania....to są nasze ziemie i my tu będziemy mieszkać!!! A wy sobie
      mieszkajcie, gdzie mieszkacie. Nie jestem rasistką, ale uważam że jest dobrze
      jak jest - po co to zmieniać. Spory pozostaną dopóki całe wojenne pokolenie nie
      zejdzie z tego świata. Ja jestem przyjaźnie nastawiona do świata i niewidzę
      sensu rozpatrywania w kółko tego samego - rozgrzebywania starych ran(zwłaszcza
      wojennych) - TO NIE JEST POTRZEBNE!
      • blackexit Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 09:11
        czatowniczka napisała:

Spory pozostaną dopóki całe wojenne pokolenie nie
        >
        > zejdzie z tego świata.

niekoniecznie. pani steinbach nigdy nie byla na pomorzu a jej tata zostal tu
        tylko na chwile przesiedlony w czasie okupacji. pozdrawiam rado
    • Gość: mysza heniek! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.04, 08:48
      Ty to masz chyba nierowno pod sufitem. Zal Ci cudzego majatku czy jak? Zajmij
      sie chlopie pomnazaniem wlasnego - co biorac pod uwage czestotliwosc pojawiania
      sie w sieci nie bardzo Ci wychodzi. Ja na miejscu tego Twojego krakowskiego
      szefa dawno bym Cie na zbity pysk wywalila...
      • Gość: H56 Re: mysza ! IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 11:57
        jakiego cudzego majątku ? to jest nasz majątek, o mój się nie martw. Nie każdy
        musi mieć szefa, bój się lepiej swojego.
    • blackexit Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 09:09
      Gość portalu: H56 napisał(a):

> konkretnie w Dębnie. Przecież to byłby precedens. Zwrócić majatki Żydom,to
      > trzeba i Niemcom.

polskie prawo nie jest precedensowe. kazda sprawa jest indywidualna.
      ty jestes jak zmartwychwstaly pisecki bolo. zydzi i zydzi przeplatane z
      komunizmem i kosciolem. sprawa jest normala cos bylo kogos to trzeba zobaczyc
      czy mu nie nalezy sie zwrot i tyle. moim skromnym zdaniem jesli ma obywatelstwo
      niemieckie i mial w chwili posiadania to sie nie nalezy. pozdrawiam blackexit
      • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 09:54
        Heniu jest wielu Żydów którym udało się uciec z Niemiec prtzed faszystami a po
        wojnie zdecydowali się wrócić. Nie byli agresorami ani okupantami ale ofiarami.
        Więc czemu mają tracić własność? Poza tym co z majątkim Gmin? Synagogami,
        Kirkutami itp?
        • Gość: Ana Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 11:28
          heniu,a kto to są żydzi?
          • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 11:48
            a kto to jest Ana ?
            • Gość: Ana Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 15:35
              jak to się dzieje,że poziom twoich wypowiedzi jest taki,hmmm...nierówny?
        • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 11:46
          dobrze ,ale niech o odszkodowania zwracają się do państwa Niemieckiego a nie
          Polskiego. Nie wszyscy Niemcy byli agresorami,członkami partii nazistowskiej,
          ani nawet nie brali udziału w wojnie,ich jedyna winą było to że byli Niemcami,
          więc i oni powinni mieć prawo do zwrotu majątków.
          • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 12:42
            Heniu bardzo cię lubię ale "gratuluję" porównania. Dlaczego mają się zwracać do
            niemiec? Przecież w tym akurat wypadku to nie oni ich pozbawili majątku.
            • Gość: h56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 12:53
              A KTO ICH POZBAWIŁ MAJĄTKU ? do 1943r. państwo niemieckie przejeło majątki
              żydowskie, a Dębno to były Niemcy.
              • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 13:03
                To jak możemy zwracać majątki kościołowi skoro tu byli protestanci? Jakoś
                ciągłości nie widzę. Synagigi i inne części majątku Gmin na mocy ustawy o
                restytucji mają być zwrócone. Co do majątków prywatnych to Żydzi zostali
                pozbawieni ich w inny sposób niż niemcy
                • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 13:36
                  zgoda Asiu , ale Żydzi zostali pozbawieni majątku przez Niemców. Zwroty
                  kościołów katolikom przełknę ,ale zwrot majątków to mi stoi w gardle, była wojna
                  i jeżeli państwo chce rekompensować straty to niech to czyni sprawiedliwie,
                  jeżeli państwa nie stać, niech tego nie robi wcale.
              • czatowniczka Re: tak popieram!!!!! 25.03.04, 22:03

• piotr33k2 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 23.03.04, 15:57
      a czy ktoś dostał zwrot majątku na ziemiach odzyskanych jeżeli nie był
      obywatelem polskim?,obojetnie czy to niemiec czy żyd?więc nie panikuj i nie
      siej propagandy henio ,żądać to sobie można ,większość ludzi czegoś żąda bo
      uważają że coś im się należy ,ale od żadania do zrealizowania tych żądań droga
      jest bardzo daleka o ile wogóle mozliwa z prawnego punktu widzenia ,ja uważam
      że to nie jest mozliwe .jeżeli ktoś nie jest obecnie obywatelem polskim nic nie
      dostanie od państwa polskiego takie jest prawo wynikające z przyjetych przez
      polskę uregulowań wewntęrznych i miedzynarodowych.
      • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 23.03.04, 16:24
        Ja sobie tego nie wymyśliłem, wyczytałem to na stronach Głosu Szczecińskiego.
        • Gość: Szulc Jude raus! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:53
          Juden banditen! To przez nich jest zadyma na bliskim wschodzie, w efekcie giną
          tysiące niewinnych ludzi na całym świecie, a to mi wygląda dopiero na początek
          masakry. Dlaczego? Bo siłą wydarli palestynie ziemie na której dawno temu żyli,
          przy aprobacie ONZ i USA. Jakie inne państwo miałoby do tego prawo? HEHE -żadne.
          Bądźcie pewni, że odzyskają swoje majątki wcześniej czy później, przez takie
          czy inne naciski, tymbardziej że liżemy dupsko ich sojusznikom USA za sprawą
          Kwacha między innymi. I jak tu nie byc antysemitą - sami się o to proszą
          88!
          • Gość: l Re: Jude raus! IP: *.espol.com.pl 23.03.04, 22:49
            Calkowicie sie z Toba zgadzam. Żydzi to najwieksze zlo swiata!!
            • madziurex Re: Jude raus! 23.03.04, 22:51
              Największym złem świata jest nienawiść.
              • Gość: l Re: Jude raus! IP: *.espol.com.pl 23.03.04, 23:37
                Powiedz to Zydom, ktorzy torturuja i morduja palestynczykow, ktorym chamsko
                wepchneli sie na ich ziemie, a walke o prawo do wlasnej ziemi nazywaja
                terroryzmem, tyle, ze wczesniej zrobili wszystko, by inna walke im
                uniemozliwic. Powiedz im cos o nienawisci.Pewnie chetnie posluchaja, zwlaszcza,
                ze mysla, ze holocaust jest furtka, ktora daje im teraz prawo do mordowania
                innych , "antysemityzm" etekieta do zamykania ust wszystkim, ktorzy powiedza o
                nich cokolwiek zlego, nawet jesli to szczera prawda. Jak ktos puszcza film o
                tym, ze np. Niemcy rozpetali wojne i sie to potepia, to mowi sie o faktach lub
                dokumencie,a nie o antygermanizmie, a kiedy potepia sie Zydow za to, co robia
                to jest sie antysemita. I ja ich za to nienawidze, a nie za narodowosc
                generalnie.
                Bez odbioru, bo szkoda nerwow
                • Gość: Leszek Re: Jude raus! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.04, 00:36
                  Szanowny(a) I. Pamiętaj, że Ty masz się wkurzać i nienawidzieć Żydów, bo wtedy
                  na nich bluzgasz, poniżasz ich i umożliwiasz im w ten sposób czuć się
                  prześladowanym Narodem Wybranym. To takie historiozoficzne perpetum mobile...
                  Oni prowokują, Ty klniesz, a oni mają swój mit i łatki antysemityzmu. Jedyne
                  wyjście to ich pokochać.
                • czatowniczka Re: tak popieram 25.03.04, 22:04

• Gość: wiesiek Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.cvx35-bradley.dialup.earthlink.net 23.03.04, 22:03
      Jak najbardziej w tej sprawie Zydow odeslac do Niemcow.
      Niemcow natomiast odeslac do Litwinow, Bialorusinow, Ukraincow i ROSJAN
      by pokojowo zalatwili u nich rekompensaty dla Polakow utracone na rzecz tych
      ostatnich.
      Jezeli chodzi o Rosjan to znam ich odpowiedz 'Nasze dielo prawoje-my pobiedili'.
      Jak sie zachowaja pozostali L B i U ???
      To wypada zyczyc Niemcom powodzenia w tych rokowaniach.
      Nasze poglady powinny byc zbiezne do tych (czterech + Czechy)!!
      • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 24.03.04, 08:19
        Świetne przejście z tematu zwrotu majątku przedwojennego do współczesnej wojny
        Izraelsko -Palestyńskiej. Świetne podejście. Wcale nie tendencyjne. Tylko w tym
        wypadku była (jest) to własność ofiar nie katów. Tacy co korzystają z takiego
        majątku chyba się kiedyś nazywali hieny cmentarne?
        Dleczego Henio uważasz, że zwrot kościołowi k jest słuszny za zwrot Gminie (też
        kościół tylko innej wiary) już nie?
        • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 24.03.04, 13:26
          Nie miałem zamiaru rozpetac antysemickiej nagonki, popieram Izrael w walce z
          arabami. Asiu, wracając do tematu to musze nadmienić ,że wcale nie jestem za
          przekazywaniem majątku kościołowi, miałem na myśli jedynie świątynie. Kościół rk
          w Polsce na ziemiach zachodnich ,nie posiadał żadnego majątku to samo dotyczy
          gmin żydowskich. Więc jakim prawem żądają zwrotu majątków. Kościoły katolickie
          mają możliwość funkcjonować bo dużą część kosztów utrzymania pokrywają wierni.
          Ilu to żydów mieszka w Dębnie i czy stać ich na utrzymanie świątyni.
          • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 24.03.04, 13:31
            Słabo znasz historię Żydów na naszym terenie. Na ziemiach zachodnich było wiele
            Bożnic, Synagog, Kirkutów czego przykładem sam Szczecin. Jeżeli kk może
            odzsykiwać to co nie jest historycznym jego dziedzictwem to w przypadku tejże
            ciągłości (chćby religijnej) restytucja mienia powinna być pewnikiem.
            • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 24.03.04, 13:48
              historia Żydów na ziemiach odzyskanych faktycznie nie jest mi znana. Ale dalej
              uważam, że nie powinno się przekazywać bezpłatnie majątku narodowego
              jakimkolwiek związkom wyznaniowym tylko dlatego, że oni tak chcą.
              • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 24.03.04, 14:08
                Sam jesteś wiązek! Religia starsza od innych istniejących! Słowo narodowy jest
                chyba przesadą?
                • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 24.03.04, 14:18
                  Jestem ateistą. Słowo 'narodowy' przesadą napewno nie jest
                  • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 24.03.04, 14:22
                    Przy słowie "narodowy" powinna być jakakolwiek ciągłość. W tym przypadku nie ma
                    • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 24.03.04, 14:31
                      60 lat to mało ?
                      • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 24.03.04, 14:52
                        w porównaniu do 5700 (ileś tam bo nie pamiętam końcówki)? Bardzo mało! W
                        porównaniu do 1600 (też końcówki nie pamiętam) gdzie wystąpiły pierwsze ślady Ż
                        na tym terenie - też niewiele.
                        • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 24.03.04, 14:59
                          chyba żartujesz, na terenie Pomorza Zachodniego ? gdzie można zdobyc jakieś
                          materiały na ten temat
                          • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 24.03.04, 15:20
                            Na Niemcewicza w TSKZ (Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce) i Obok
                            w siedzibie Gminy Żydowskiej. Są materiały o większości miejsc będących
                            własnością religijna i społeczną a także wiele dotyczących prywatnych na
                            przestrzeni wieków
                            • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 24.03.04, 16:21
                              teraz dowaliłaś, raczej nie realne bo troszkę za daleko.
                              • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 25.03.04, 08:13
                                Podać ci dokładny adres? Będziesz mógł ściągnąć listownie potrzene ci dane. W
                                Krakowie też jest TSKZ i Gmina i tam mogą ci ściągnąć info o Zachpomor
                                • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 25.03.04, 09:41
                                  Witam serdecznie , oczywiście jestem chętny na te informacje.
                                  • ja_aska Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 25.03.04, 09:47
                                    Podam ci troszkę później bo jeszcze nie zaczeli pracy i nikt nie odbiera
                                    telefonu. Nie znam numeracji bo zawsze idę tam "na oczy". Ale np w Wa-wie
                                    siedziba jest w Teatrze Żydowskim (jakbyś był w stolycy)
    • Gość: szalom Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.wzieu.pl 25.03.04, 16:36
      To jest poprostu pierdolona swołocz. Chamy, bydło i nieroby. Hitlerowi się nie
      udało,ale nam się uda zmazać to gówno z mapy świata.
      Wolna Palestyna
      • czatowniczka Po zadośćuczynienie do Niemiec 25.03.04, 22:07
        Z jakiej paki to my mamy im zwracać jakieś odszkodowania.....to nie my ich
        wygoniliśmy tylko Niemcy i to do nich proszę się zgłaszać po pieniążki....
      • henio56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach 26.03.04, 08:27
        Gość portalu: szalom napisał(a):

> To jest poprostu pierdolona swołocz. Chamy, bydło i nieroby. Hitlerowi się
        nie
        > udało,ale nam się uda zmazać to gówno z mapy świata.
        > Wolna Palestyna

< Jaki zawzięty antysemita ! przesadzasz. Wolna Palestyna ? chyba od terroru
        • Gość: H56 Re: Żydzi żądają zwrotu majątków na Pomorzu Zach IP: *.comnet.krakow.pl 31.03.04, 17:26
          o zwrot majątku Gmina Żydowska wystąpiła również do władz Gryfina. Jak
          wyczytałem na Forum Gryfino.info Strona Główna, jest to próba wyłudzenia ,gdyż
          strona żydowska otrzymała zadośćuczynienie od rządu PRL-u pod naciskiem USA.
          Czy wszyscy Żydzi są tak samo pazerni ? znam kilku, ale wydają mi się
          normalnymi ludźmi.
          • Gość: Ana to proste! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 31.03.04, 20:28
            żydzi są pazerni,heniu;ukraińca zaś poznasz niezawodnie po czarnym podniebieniu;
            • Gość: H56 Re: to proste! IP: *.comnet.krakow.pl 31.03.04, 22:23
              też tak słyszałem
              • ja_aska Re: to proste! 01.04.04, 11:33
                Chodzi o zwrot obiektów sakralnych. takie trudne do zrozumienia? A co z z
                Cmentarzem na Ojca Bejzyma? Teoretycznie przeniesiony na centralny ale jakoś
                tylko macewy. O szczątkach ludzkich nikt nie pomyślał. A na wierzchu boisko.
                • Gość: H56 Re: to proste! IP: *.comnet.krakow.pl 01.04.04, 12:56
                  Asiu, w Gryfinie nie ma żadnych żydowskich obiektów sakralnych. Na miejscu
                  dawnego cmentarza i boźnicy stoi blok mieszkalny.
                  • ja_aska Re: to proste! 01.04.04, 12:57
                    Skąd wiesz? W Międzyrzeczu w sklepie monopolowym przed wojną była Bożnica. Nikt
                    o tym nie pamiętał.
                    • Gość: H56 Re: to proste! IP: *.comnet.krakow.pl 01.04.04, 13:00
                      Mieszkałem w Gryfinie , w boźnicy była harcówka a cmentarz był obok.
                      • ja_aska Re: to proste! 01.04.04, 13:21
                        Gryfino to nie tylko miasto. Kontrolujesz cały powiat? Na prawdę jest wiele
                        takich miejsc. A co się stało z cmentarzem?
                        • Gość: H56 Re: to proste! IP: *.comnet.krakow.pl 01.04.04, 13:32
                          stoi na nim blok mieszkalny.Z tego co wyczytałem z postu Mjollnira z FG to
                          wynika ,że odszkodowania dla ludności żydowskiej, zostały wypłacone w latach 60-
                          tych i były integralna częścią pakietu umów wzajemnych, na podstawie których
                          Polska miała przyznaną klauzulę w uprzywilejowanym handlu z USA. Sprawę
                          przedstawił w swej książce pt. "Otwarte okno w "Żelaznej kurtynie" historyk dr
                          Jakub Tyszkiewicz.
                          • ja_aska Re: to proste! 01.04.04, 13:40
                            Ale nie związkowi religijnemu. Restytucja cały czas trwa. W tamtym roku
                            skończono składać wnioski i nadal trwają negocjacje.
                            • Gość: H56 Re: to proste! IP: *.comnet.krakow.pl 01.04.04, 14:21
                              jeżeli nastąpi zwrot majątku żydowskiemu zwiazkowi religijnemu ,to o swoje
                              upomną się protestanci niemieccy i polscy , już to widzę jak kościół katolicki
                              oddaje swoje majątki. Polacy powinni wziąść przykład z Rosjan gdzie sprawa
                              roszczeń jest zamknięta. Przecież do cholery to nie Polacy rozpętali II wojne
                              światową.A tak wogóle skąd ,tu się wzieli niemieccy żydzi ?
                              • Gość: Ana Re: to proste! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 14:35
                                przykład rozwiązywania problemów żydowskich przez rosję wydaje się nieco
                                ryzykowny...
                                • ja_aska Re: to proste! 01.04.04, 14:39
                                  Ana ma rację! Tu nie chodzi o niemieckich Żydów tylko o Diasporę ogólnie.
                                  Protestanci mają większy problem bo KK rząda oddania majątku właśnie na
                                  podstawie, że coś było własnością kościoła przed wojną. Tylko nie precyzuje
                                  jakiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka