dyrektor.internetu 13.10.10, 17:19 ...co było zresztą do przewidzenia patrząc, jak niemrawo nasze kochane Miasto podeszło do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swarozyc ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 17:20 Odpowiedzieliśmy, że jest ona oparta na kontaktach międzyludzkich, a nie politycznych. '''''''''''''''''''''''''''''''''''''' to znaczy ze stosunki miedzyludzkie, miedzy Polakami a Niemcami sa stabilne? Stabilne zle, czy stabilne dobrze?... Odpowiedz Link Zgłoś
trombonek Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 17:38 He, i co? Jest Warszawa i Gdańsk? Proszę jeszcze raz przeczytać co napisałem jeszcze przed ogłoszeniem wyników: Głupie gadanie naszych luminarzy Wreszcie się skończy to "pieprzenie kotka za pomocą kilofa", gdzie wciskano nam kit, że jesteśmy mocni DLATEGO, że jesteśmy słabi. Mam szczerą nadzieję, że po wyborach nowa władza wyciągnie wnioski i taki Sztark, Oryl, Diadiura i Kunc bekną za szajs, który nam próbują sprzadawać jako "kulturę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:01 Moze warto przypomniecć ze od instytucjonalnego wymiaru kultury kolejni tworcy aplikacji ucielakli jak od morowego powietrza, przy gromkim wsparciu tych co mieszali z blotem wszystko co nie jest EGS-em. Więc to chyba nie w ta stronę powinny leciec czewrone kartki. A swoją drogą, kto dokonywał prezentacji? A jaka glupia ta odpowiedz na rzekomą niestabilnośc stosunkow polsko-niemieckich, nie mowiac o samym pytaniu... o co chodzi, ze co chwila wybuchają jakieś wojny? Wspolpraca transgraniczna jest nieunikniona bez wzgledu na to co sobie rządy nawrzucają. A jak bedzie wojna to juz nie bedzie Unii, czyli "Europy" i jej kulturalnych stolic. Odpowiedz Link Zgłoś
macrac1068 idiotyczne pytanie 13.10.10, 18:12 Fakt, to pytanie byłe idiotyczne, ale i symptomatyczne. "Warszafka" nie ma pojęcia o niczym , czego nie widać z dachu Mariotta, bo jednocześnie ma to głęboko... W ich świadomości po ulicach Szczecina biegają wciąż bandy "folksdojczów" , mamy naloty wunderwaffe, a dominującą walutą jest bimber i rąbanka. Wina jednak tkwi również w tym,że nie mamy ani jednego , jakiegokolwiek elementu kojarzącego się ze Szczecinem i tkwiącym w świadomości Polaków. Bawimy się w jakieś bzdety na 2050, sycimy się lokalnymi bzdurkami marketingowymi - niestety, nie ma to żadnego przebicia w ogólnej świadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: idiotyczne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:32 I masz racje i nie masz. Lublin czy Wrocław też sie z niczym nie kojarzą. No moze Wroclaw z hala Ludową, ale byl wczesniej jedna ze stolic kultury w historii Europy i dlatego ma taą architekturę. A Szczcina to zawsze bylo dosc male i nieznaczace miasto. No moze jeszcze wratislavia cantans, ale to dla elity. Włascicwie sklad byl do przewidzenia: Warszawa - to oczywiste; ze sciany zachodniej albo Wrocław albo Szczecin, no trudno zeby przebic Wrocław, bo przeciez Minister... moze byc po jednym miescie ze sciany zachodniej i wschodniej, wiec jak juz wroclaw, to nie Szczecin; a wybor miedzy Białymstokime a Lublinem? Lublin blizej Wa-wy. Nie moze zabraknac symbolu solidarnosci, wiec gdansk, zrsztą miasto jesli chodzi o tradycje i architekture o wiele bardziej charakterystyczne dla Szczecina. No i Katowice na poludnia. Jakby kto na mape patrzył, zeby centrum i wszystkie strony swiata były; ale i tak wyszlo ze poludnie wazniejsze od polnocy. Odpowiedz Link Zgłoś
macrac1068 Re: idiotyczne pytanie 13.10.10, 18:41 Brzmi to logicznie, a nawet prawdopodobnie, ale własnego zdania nie zmienię :)). Najczęstszą reakcją na moją odpowiedź skąd jesteś słyszę: "Szczecin?, oj to z daleka". Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Nie chodzi by zlapac kroliczka 13.10.10, 20:55 chodzi o to by go gonic. tak tutaj nie chodzilo o to by wygrac, tylko by dzialac i wykorzystac ta okazje do zmian w kulturze oraz do rozruszania jej. i rozruszano, w koncu cos sie dzialo i w koncu zdobylo zainteresowanie. mowilem wielokrotnie, ze nie wazne czy wygramy, wazne co zrobimy podczas tych staran. nie wszystko, nie dla kazdego kultura to to samo i wielu bedzie mialo pretensje, ze "jego" wizja kultury to dalej dno, ale w jakiejs czesci ogolnej faktycznie cos sie ruszylo. nie obylo sie bez bledow, ale to tez jest dobra lekcja na przyszlosc, o ile bedziemy potrafili wyciagac wnioski. nie mowie, ze zrobiono rzecz super, bo nie zrobiono, ale zrobiono w koncu cos w niemrawym temacie jaki wczesniej dzialal na zasadzie "miasto da to sie zrobi". nie mowie, ze zrobiono epokowy krok, raczej drobny kroczek, taki na 60%, ale podkreslam, w koncu zrobiono krok zamiast stac w miejscu. zmiany personalne zapewne tez sie przydadza bo trzeba wyciagnac wnioski a bolesne ciosy srodowisku dobrze zrobia i przypomna, ze nie mozna stac w miejscu. roboty dalej jest mnostwo, a to byla swietna okazja by sie za nia zabrac. Odpowiedz Link Zgłoś
ohne_zucker fyftskowy przygłupie.... 13.10.10, 21:00 zed.1 napisał: > chodzi o to by go gonic. > > tak tutaj nie chodzilo o to by wygrac, tylko by dzialac weź ty w końcu sam zadziałaj i jebnij się w czoło... Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: fyftskowy przygłupie.... 14.10.10, 00:08 Gonić? Co gonić? Co ESK2016 zmieniła w tym mieście, czego na przykład nie zmieniła idea powstania Akademii Sztuki? NIC!!! Ciągle mamy tych samych wypalonych lub totalnie niekompetentnych dyrów na stołkach. Tylko się może trochę poprzesiadali. Dyrów, którzy nic europejskiego nie zrobili, ale na stołkach dalej siedzą. Ile lat Kunc siedzi w operze? Od ilu lat Sztark i Oryl (który konsekwentnie i wstydliwie unika ogólnopolskich spotkań dyrektorów polskich filharmonii) obijają się po różnych posadkach bez jakiegoś wyraźnego celu i skutku? I co? Co oni "europejskiego" dla tego miasta zrobili? No co? A mamy przecież innych szczecinian, którzy wiedzą co to znaczy "europejskie". Mamy Warlikowskiego, który potrafi powalić swoim "Królem Rogerem" Paryż na kolana, mamy Kotlę, który pracuje z najlepszymi filharmoniami od Londynu do Petersburga, dyrygował w Parlamencie Europejskim i teraz stoi na czele wielkiego projektu kulturalnego naszej Unijnej Prezydencji, mamy Nizioła, który prowadził od pierwszego pulpitu dwie orkiestry z europejskiej czołówki. I czy ktoś usiadł z nimi? Popytał - "wicie rozumicie, jak to się w tej Europie kulturę robi?"? Nie. Mamy naszych miejscowych filozofów, którzy znaleźli sobie tylko nowy pretekst na dosypanie trochę ziarna do swojego żłobu. Pani Paulo - Pani tak płacze nad tymi wszystkimi wolontariuszami i zapaleńcami, którzy ideę ESK społecznie wspierali. Ale to nie krytykujący forumowicze są im winni przeprosiny, ale to cwaniactwo, które ich od lat mami, że ma pomysł jak tu kulturę na europejskim poziomie robić, kiedy nawet w Poznaniu całują tylko klamki. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 coolturalny 14.10.10, 19:30 nie rozumiem za bardzo na jakiej podstawie wyciagasz wnioski, ze artysci beda swietnymi menadzerami. to juz bylo i niewiele z tego bylo. wymiana jednych na drugich niewiele da. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: coolturalny 15.10.10, 02:00 No widzisz, Panie zed. Bo jakbyś znał się na temacie, to wiedziałbyś, że jak się szuka dobrego aktora, to warto o tym pogadać z dobrym reżyserem, a jak się szuka dobrego reżysera to warto o tym pogadać z dobrym aktorem. Nie pisałem, że trzeba którąkolwiek z tych trzech osób ZATRUDNIĆ na stanowisko menedżera. Myślę zresztą, że żadna z nich takiego stanowiska nie przyjęłaby. Ale skoro nie mamy związanych ze Szczecinem menedżerów kultury na europejskim poziomie, to warto było porozmawiać o ich doborze i o sugestiach działań wspierających starania o ESK ze związanymi ze Szczecinem artystami na europejskim poziomie. Cóż, jak widać rozumienie słowa pisanego nie każdemu przychodzi z łatwością...:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: coolturalny 19.10.10, 01:27 nie podoba mi sie agresja w twojej wypowiedzi, nie mialem zamiaru prowadzic agresywnej dyskusji a merytoryczna. mamy rozne podejscie do sprawy, chociaz zgadzamy sie co do warunkow. nie ma menadzerow kultury. z tym, ze moje podejscie jest takie, ze sama kultura do rozwoju potrzebuje sprawnej otoczki. ta otoczka to sprawy finansowe, promocyjne, organizacyjne. wszystko to gdzie liczy sie efektywnosc dzialania. takich ludzi mamy, sa w swiecie biznesu. jednoczesnie, jako atut, sa to ludzie z zewnatrz srodowiska. niech czerpia opinie od artystow ale tez niech zarzadzaja kierujac sie efektami. artysci niech skupia sie na byciu artystami, nie angazujmy ich w sprawy organizacyjne bo te sa na skraju polityki, ukladzikow, kolegow kolegow, a takie zwiazki sa juz zupelnie niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CóLtUraLnY Re: Nie chodzi by zlapac kroliczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 00:41 zed.1 napisał: > chodzi o to by go gonic. > > tak tutaj nie chodzilo o to by wygrac, tylko by dzialac i wykorzystac ta okazje > do zmian w kulturze oraz do rozruszania jej. i rozruszano, w koncu cos sie dzi > alo i w koncu zdobylo zainteresowanie. ZEEEEDDDDDD!!!!!!!!!!!!!!!! TY KUUUURRRRRRRWWWOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tentegenten Re: Nie chodzi by zlapac kroliczka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 00:56 No i go nie złapałeś! Ale włożyłeś mu palec w dupę! Teraz go sobie obliż. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: idiotyczne pytanie 13.10.10, 18:44 Głupoty kolego piszesz. Wrocław budował swoje europejskie zaplecze kulturalne na długo przed objęciem przez Zdrojewskiego teki ministra kultury. Popatrzmy na siebie zanim zaczniemy zwalać winę na ludzi z zewnątrz. Tu naprawdę od wielu lat wąska grupka przeciętniaków pilnuje, żeby nikt nie zagroził ich stołkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: idiotyczne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:51 Niby czytasz a literki ci sie nie skladają i patrzysz jak osiol na sciane. Co jest napisane, tumanie? Ze Wrocław JEST JEDNA ZE STOLIC KULTURY EYROPEJSKIEJ od wiekow. Skala środkow przeznacoznych tam na mecentat i rozwoj jest zbyt duza zeby byc ze możliwosciami Szczecina porownywana. Wroclaw po prostu nie potrzebuje tego wyroznienia, bo zmieniła sie jego filozofia - ma to byc szans dla miast nieznanych. Wroclaw nic nie musial robic, a to co robil jest dla niego jak opedzanie sie od muchy, bo i tak by to robił. Bo czlonkow komisji wyznaczal minister. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: idiotyczne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:58 Gość portalu: ecu napisał(a): > Niby czytasz a literki ci sie nie skladają i patrzysz jak osiol na sciane. Co j > est napisane, tumanie? Niby się wypowiadasz o kulturze i udajesz wielkiego znawcę a jesteś zwykłym chamusiem któremu nerwy puściły bo miejska kaska się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiazany 13.10.10, 19:08 z tymi "dzialaczami". Po tym jak mu nerwy puscily podejrzewam, ze to jest ten niewysoki z TVP. Jego kumple z Lenartowicza musza aktywnie zabezpieczac dochody na nastepny czas i sobie fajnie wymyslili Port Kultury. Coolturalny napisal wyraznie, mala grupa przecietniakow przejela kontrole. I ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:15 Co by to bylo gdybys ty z kumplami objal kontrole... Wroclaw bylby jak krasonudek. A Bałtycki Port Kultury to pomysl jeszcze sprzed eski, qulturalna ciotko. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz 13.10.10, 19:34 Nie mam kumpli wiec nie mogl bym faworyzowac tylko kumpli. Znam jezyki wiec nie dawalbym sie manipulowac. No i nie mam zwyczaju krasc ... projektow. Czy to wystarczy, zeby Wroclaw byl krsnoludkiem - nie mam pojecia. A odezwalem sie poniewaz uzywane przez ciebie wyzwiska wskazuja na kolejny problem - dzialacze kultury bez kultury osobistej. Ale ty nie masz z tym problemu. Baltycki Port byl martwy i jest odgrzewany teraz nie dlatego, ze byl dobrym pomyslem tylko dlatego, ze potrzebna jest kolejna "przechowalnia" dla kaowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:43 No coz , jesli nie masz kumpli, to byc moze nie jest to przypadek ale to twoj problem. W kazdym bądz razie człowiek bez przyjaciol to rzecz na granicy psychopatologii. Jesli powstalo w twej glowie, ze to znajomosc jezykow chroni przed manipulacją , to diagnoza wydaje sie jeszcze blizasza prawdy. Co do braku qultury - przystosowuje sie blyskawicznie i mowie jezykiem jaki rozumie menel, ktory mnie zaczepia. Jesli nie stac cie na przeczytanie kilku postow wstecz, to lepiej sie w ogole nie odzywaj, bo poza wizją urzedniczych spiskow (co nie jest dzis intelektualnym osiagnieciem) nie masz nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz 13.10.10, 20:01 Nigdzie nie twierdzilem, ze nie jestem z pogranicza psychopatologii, ale czy to znaczy, ze nie moge miec racji? :) Z jezykami to akurat z autopsji. Zeby chociaz zony sluchal, w koncu instytut Goethego. A on sluchal co prawda zony, ale nie swojej. :) Nie masz sie czym denerwowac, spadniecie na 4 lapy. Jak zawsze. W koncu w kulturze wazna jest ciaglosc. No i na koniec (bo nie zamierzam wiecej z toba dyskutowac) wracam do kultury osobistej: troche proste te twoje proby obrazania mnie. Ale wybaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:17 Nie masz mi czego wybaczac, zasłuzyłes. Nie bede tu dywagowal czyje proby obrazania kogo były bardziej niewyszukane. Gorsza od twej ewentualnej osobowosci schizoidalnej (bo to tylko twoj osobisty problem) jest raczej sztampowosc i niejakosc twych wynurzeń ma temat "ukladów". Nie szkoda ci na to słow? Przezesa Kaczora i tak nie przebijesz. Co do Sztarka to sie nie martwie, jak musial, zyl poza budzetówka i dal rade. Natomiast powinno cie martwic, co sie stanie z ludzimi ktorzy zaczeli tworzyć atmosfere wokol willi lentza, tych od westiwalu, offizcyny i kilku innych, To to sa rzeczy ktore tam pasowaly i w miescie sa potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladacznica Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.146.149.58.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.10.10, 22:19 ecu- nie wiem z jakiej wsi cie tu przygnalo, ale czytajac twoje wywody i bedac swiadkiem napadow agresji czuje glebokie zazenowanie. Niby mowisz cos o rozwoju i potrzebie kulturalnej bazy tego miasta, ale czytajac to, co i w jaki sposob myslisz mam przed oczami malego smiesznego chlopka, ktory kiedys gdzies tam pewnie przez przypadek zetknal sie z pojeciem kultury i z tej racji uznal sie za kogos lepszego. Uswiadom sobie, ze to pojecie zawiera w sobie tez sposob odnoszenia sie do innych ludzi, tym bardziej, jesli twoj rozmowca chcial tylko cos podkreslic, nie uwlaczajac ci. tym samym szarpiac sie w swoim rozchwianym wewnetrznym swiatku dobitnie podkresliles wszystko to, co on ci zarzucal. osmieszasz sie, a jesli rzeczywiscie znajdujesz sie w instytucji, majacej wplyw na zycie kulturalne tego miasta, to bardzo gleboko ubolewam nad tym; pewnie przez takich jak ty szczecinska kultura ma taki a nie inny poziom. moim zdaniem nadajesz sie do pracy w jakims sekterariacie, bo widze ze nie robisz wiekszych bledow ortograficznych, ale lepiej ogranicz kontakty z ludzmi, bo powodujesz tylko frustracje, zazenowanie i lekkie obrzydzenie u postronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 22:57 sztuke poprawnego odnoszenia sie do ludzi opanowaly wlasnie qulturalne ciotki. Są czesto dobrymi konsumentakmi uladzonych pakiecikow qultury. szczegolnie cenia obcnosc artystow i mowia do nich : mistrzu. Raczej nie masz, malutka ciotuniu, szans na wychowaywanie mnie. Ale moze cie wyjdzie z tymi ktorzy na mnie napadli. im sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monkey_circus Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 13:19 ojej...napadaja na ciebie. Bedaczek...nie wiem skad ci sie wziela potrzeba wolania cioci. To jakas trauma z dziecinstaw? Bili cie w szkole, bos maly i glupi? "Qlturalna ciotka" - ciekawe okreslenie...byla twoja sponsorka, podcierala dupcie? Kompleksy i zaniedbania wychodza panie przydupasku ciotkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość chwilowy Re: sz. - masz racje, ecu jest chyba blisko zwiaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 13:25 A jednak jesteś palantem ecu i nic do twej zakutej pały nie dociera. A ten manieryzm "qultura" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: idiotyczne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:11 Czyli wszytsko jasne. Jesli ja pisze tu dlatego ze jestem zfrustrowany brakiem "miejskiej kaski" (jak mowią ludziki qulturki), to ty jestes frustratem ktory miejskiej kasy nie powąchał. No ale jezeli wierzysz w sprawiedliowsc na swiecie, to może słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny ESK2016 nie dla I D I O T Ó W!!! 13.10.10, 18:40 Jedno proste pytanie: JAKIE SZCZECIN MA DOŚWIADCZENIE W ORGANIZOWANIU IMPREZ KULTURALNYCH NA EUROPEJSKIM POZIOMIE??? ŻADNE!!!! Też zachęcam, żeby przynajmniej w dziedzinie muzyki, na której się znam, rozliczyć Oryla, Diadiurę, Sztarka i Kunca, a może także Handkego, który (abstrahując od tego co w na szczęście zorganizował Ostrowski) nie popisał się przy organizacji inauguracji Akademii Sztuki. Przypomnę tylko moje posty, z które wcześniej pisałem, a z których nikt nie wyciągnął wniosków: Stolica europejskiej kultury w Szczecinie? Co za idiotyzm ESK2016 wśród gadów i płazów Marazm w szczecińskiej kulturze Filharmonia ESK2016 Cenne korytko Europejskość w Willi Lenza Europejscy szczecinianie - wszędzie tylko nie w Szczecinie Myślę, że tyle na początek wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonatan Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.szczecin.mm.pl 13.10.10, 18:45 Trombonek, ale co w tym twoim trafieniu zaskakującego? Wiadomo, Warszawa stolica, a Gdańsk od lat jest hołubiony przez kolejne władze Polski, no i Wrocław skąd pochodzi minister Zdrojewski. Ten minister zresztą gdy gratulował powstanie w Szczecinie Akademii Sztuki powiedział głośno, że na tytuł ESK Szczecin nie ma co liczyć. Ale w sumie coś robiono, więc nie narzekajcie. Przy okazji powstała Akademia Sztuki. Dużo większy stress napewno ma Łódź-miasto filmowców i duży ośrodek kulturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
trombonek Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 19:04 A co dla stworzenie Akademii Sztuki zrobił którykolwiek z ludzi, których tu tak konsekwetnie krytykuję: Oryl, Sztark, Kunc czy nawet Handke? Idea ta (która w pewnym momencie mocno podupadała) została ożywiona i doprowadzona do końca przez młodego zapaleńca, który się na to towarzystwo nie oglądał - Ostrowskiego. Akademia Sztuki to była plakietka, którą zespół ESK2016 i dyrektorzy instytucji muzycznych w mieście przyklejają sobie do piersi jak jakąś zasługę, choć zupełnie nie mieli z nią nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:51 A może tak obiektywnie: wymieńcie 5 najważniejszych miast kulturalnych w Polsce nie licząc Krakowa... Czyżby: Warszawa, Gdańsk, Wrocław, Lublin, Katowice? Dla mnie to oczywiste. To miasta, którymi możemy się chwalić, bo mają stałą tendencję rozwoju. To są po prostu piękne miasta z silną bazą kulturalną. To są najlepsze możliwe kandydatury. Bądźcie obiektywni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.chello.pl 14.10.10, 00:26 > A może tak obiektywnie: wymieńcie 5 najważniejszych miast kulturalnych w Polsce > nie licząc Krakowa... > Czyżby: Warszawa, Gdańsk, Wrocław, Lublin, Katowice? 1. Zamiast Katowic i Lublina - Poznań i Łódź. 2. Lublin nie jest pięknym miastem - ma tylko starówkę, ale starówkę ma każde powiatowe miasto na wschód od Warty, a od lubelskiej ładniejsza jest np. sandomierska czy w Kazimierzu nad Wisłą. 3. W Lublinie nie ma opery, filharmonii, żadnej znaczącej imprezy cyklicznej. KUL to jednak trochę za mało... 4. Katowice poza jedną znaczącą orkiestrą i gwarą śląską też nie mogą się poszczycić tym, co ma Łódź - polskie Hollywood, Festiwal Czterech Kultur, unikalna zabudowa (polski Liverpool)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: 212.106.21.* 14.10.10, 04:30 szkoda mi troche slow na takie ignoranctwo i muchy w nosie (nawet nie wiadomo z jakiego powodu). Lublin dla kolegi ktory nie wie ma filharmonie, zreszta Filharmonia Lubelska jest najstarsza (sic!) w powojennej Polsce (nie chodzi mi tu oczywiscie o budynek). Lublin nie jest pieknym miastem?? Coz, nie bede dyskutowal. Dla mnie jak i dla wielu osob Lublin ejst po prostu MAGICZNY! Uwierz mi wiem cos o tym bo... mieszkam w samym Rynku Lublina! Przyjedz w koncu do Lublina to sie przekonasz. A co do powaznych imprez cyklicznych to moglbys sie przynajmniej nie osmieszac. Wlasnie takie imprezy organizowane w Lublinie zbieraja co roku laury w konkursach agencji PR za najlepsze tego typu wydarzenia, vide: Jarmark Jagiellonski, a w tym roku kandydatura Carnavalu Sztukmistrzow do tej samej nagrody. Inne imprezy jesli masz ciekawosc zapraszam na www.lublin2016.eu a jako ze jestem muzykiem to dla mnie fenomenem jest festiwal KODY, festiwal Inne Brzmienia, Lublin Jazz Festiwal, a takze Noc Kultury, ktora jest po prostu czyms na prawde niesamowitym - cale miasto wyglada jak Paryz w sylwestra, a co 5m masz jakies inne wydarzenie klulturalne (muzyka, teatr, film, performance, wystawa etc.), a wszystko przez jedna noc (nie mylcie z noca muzeow ktora rowniez mamy). pozdrawiam tych niezakompleksionychi zyczliwych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lublin IP: *.chello.pl 14.10.10, 09:49 Gość portalu: m napisał(a): > szkoda mi troche slow na takie ignoranctwo i muchy w nosie (nawet nie wiadomo z > jakiego powodu). > > Lublin dla kolegi ktory nie wie ma filharmonie, zreszta Filharmonia Lubelska je > st najstarsza (sic!) w powojennej Polsce (nie chodzi mi tu oczywiscie o budynek > ). > > Lublin nie jest pieknym miastem?? Coz, nie bede dyskutowal. Dla mnie jak i dla > wielu osob Lublin ejst po prostu MAGICZNY! Uwierz mi wiem cos o tym bo... miesz > kam w samym Rynku Lublina! Przyjedz w koncu do Lublina to sie przekonasz. No cóż Lublin jet miastem magicznym w porównaniu ze Szczecinem... ma bardzo dużą ilość imprez na bardzo wysokim poziomie i niezwykle ciekawe tematycznie na co Szczecin nawet nigdy by nie wpadł. A Stare Miasto w Lublinie? Wow, to ewenement nawet jak na Europę, gdzie nie brakuje fajnych starych miast... i to wszystko miasto udostępnia, razem z podziemiami i innymi atrakcjami. Tam trudno się nudzić... też coś o tym wiem, bo bywam w Lublinie. No i mają PRAWDZIWY deptak, o który miasto dba i nie pozostawia go hordzie pijanych gó...arzy szczających i srających po bramach... Trzymam kciuki za Lublin! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: Lublin 14.10.10, 19:03 A Stare Miasto w Lublinie? Wow, to ewenement nawet jak na Europę, gdzie nie bra > kuje fajnych starych miast... i to wszystko miasto udostępnia, razem z podziemi > ami i innymi atrakcjami. Toś ty, synku, nie był w Kłodzku (miasto powiatowe) ani w Taborze (Czechy, wielkość powiatowego miasteczka). Więc nie fanzol tu o podziemiach - w Szczecinie też mamy podziemia, pod dworcem i też udostępnione, i tego nie ma w Lublinie, Łodzi czy Krakowie. Każdy ma coś, czego nie ma gdzie indziej, ale akurat w Lublinie to nie Stare Miasto (chyba że uznać za osobliwość Trybunał Koronny - i to nie ze względu na architekturę, tylko na byłą funkcję) i nie syfiasty dworzec autobusowy, wyglądający jak targ niewolników w Bantustanie albo lotnisko w Sajgonie w trakcie ewakuacji wojsk USA (zaszczany dworzec kolejowy w Szczecinie to przy nim perła secesji wiedeńskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 14.10.10, 18:57 > Lublin nie jest pieknym miastem?? Coz, nie bede dyskutowal. Dla mnie jak i dla > wielu osob Lublin ejst po prostu MAGICZNY! Uwierz mi wiem cos o tym bo... miesz > kam w samym Rynku Lublina! Przyjedz w koncu do Lublina to sie przekonasz. Ja byłem kilka razy w Lublinie - nic szczególnego, poza Starym Miastem - ohydne blokowiszcza. Szczerze mówiąc, to już Przemyśl jest i ładniejszy, i ciekawszy, i ma więcej starej zabudowy... Ludzie mieszkający przy Rynku Siennym w Szczecinie też mają najpiękniejszy widok w mieście przez okna - na dwie barokowe kamieniczki, zbudowane w latach 90. XX wieku... Ale to jednak nie Norymberga, Praga czy Rzym, niestety... Jarmark Jagiellonski, a > w tym roku kandydatura Carnavalu Sztukmistrzow do tej samej nagrody. O Jarmarku Jagiellońskim nikt nie słyszał na zachód od Puław, gwarantuję ci to. Takich jarmarków są setki w Polsce - niestety, lubelski jest w trzeciej setce. Wszyscy słyszeli o Jarmarku Dominikańskim, ale to, zdaje się, nie wasze miasto... >Noc Kultury, Następna impreza lokalna, o której nikt nigdy nie słyszał na zachód od Rzeszowa i na wschód od Hrubieszowa. A noc muzeów - proszę, nie ośmieszaj się, jest w każdym mieście wojewódzkim w Polsce, a nawet w powiatowych, jesli tylko mają muzea... Życzliwy, który widzi Lublin w lubelskich proporcjach, a nie paryskich (du Pa-ryża to jednak troszkę wam jeszcze brakuje, tak ze 2 lata świetlne) Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 14.10.10, 11:48 Gość portalu: . napisał(a): > 1. Zamiast Katowic i Lublina - Poznań i Łódź. > 2. Lublin nie jest pięknym miastem - ma tylko starówkę, ale starówkę ma każde p > owiatowe miasto na wschód od Warty, a od lubelskiej ładniejsza jest np. sandomi > erska czy w Kazimierzu nad Wisłą. > 3. W Lublinie nie ma opery, filharmonii, żadnej znaczącej imprezy cyklicznej. K > UL to jednak trochę za mało... > 4. Katowice poza jedną znaczącą orkiestrą i gwarą śląską też nie mogą się poszc > zycić tym, co ma Łódź - polskie Hollywood, Festiwal Czterech Kultur, unikalna z > abudowa (polski Liverpool)... Zastanawiam się jaki nieznający się na muzyce baran to napisał. Oryl? O Lublinie inni już napisali. Ja tylko przypomnę, że oprócz filharmonii jest tam jeszcze teatr muzyczny. Poza tym filharmonia organizuje znane festiwale w Nałęczowie. A Katowice? Katowice mają trzy (!!!) orkiestry - Filharmonię Śląską, NOSPR i Śląską Orkiestrę Kameralną. Do tego jeszcze można dodać świetne Aukso w pobliskich Tychach i Operę Śląską w Bytomiu. A jeśli chodzi o sale koncertowe? Ok - Górnośląskie Centrum Kultury, w którym gra i nagrywa NOSPR to stary grat, ale jest Spodek, remontowana filharmonia, a do tego najlepsza akustycznie sala koncertowa w Polsce na nowoczesnym kampusie Akademii Muzycznej. Poza tym są też plany budowania nowoczesnej sali koncertowej dla NOSPR. A w plastyce? Mają Akademię Sztuk Pięknych - przed Akademią Sztuki w Szczecinie to była jedyna nowa uczelnia artystyczna założona po upadku komunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 14.10.10, 19:21 Ja tylko przypomnę, że oprócz filharmonii jest tam jeszcze > teatr muzyczny. Teatr muzyczny to jest w każdym Scheissendorfie na zachód od Ploewen i Loecknitz. > A Katowice? Katowice mają trzy (!!!) orkiestry - Filharmonię Śląską, NOSPR i Śl > ąską Orkiestrę Kameralną. Do tego jeszcze można dodać świetne Aukso w pobliskic > h Tychach i Operę Śląską w Bytomiu. A jeśli chodzi o sale koncertowe? Ok - Górn > ośląskie Centrum Kultury, w którym gra i nagrywa NOSPR to stary grat, ale jest > Spodek, remontowana filharmonia, a do tego najlepsza akustycznie sala koncertow > a w Polsce na nowoczesnym kampusie Akademii Muzycznej. Poza tym są też plany bu > dowania nowoczesnej sali koncertowej dla NOSPR. Popatrz, popatrz - a ja myślałem, że to jest konkurs na Europejską Stolicę Kultury, a nie konkurs piękności dla znawców muzyki poważnej... Poza dwiema czy trzema orkiestrami, których płyty kupuje w całej Polsce 300-500 osób, warto mieć coś jeszcze, nie? A co mają Katowice? Nieczynne kopalnie, w których urządzą jeszcze piękniejsze sale koncertowe dla dwustu słuchaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 11:59 Tadeusz rusz swój zakłamany odbyt w niebyt albo przejedź się do Katowic. Do tych ciekawostek, które już zostały wymienione dodam, że Katowice po Łodzi mają najsilniejszą ofertę edukacyjną w zakresie filmu tj. Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego. I co ważne: Katowice są bogate i maja prezydenta, który rządzi od 1998 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz.4 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 15.10.10, 12:04 Katowice po Łodzi m > ają najsilniejszą ofertę edukacyjną w zakresie filmu Tylko że Łódź odpadła, co jeszcze do ciebie pewnie nie dotarło. Oznacza to, że nie o film tu chodziło, ale o zupełnie inne względy - pozostaje mieć nadzieję, że ta wioseczka z 1860 roku padnie przy kolejnej selekcji - dowiecie się zapewne od komisji, że wasza oferta nie będzie konkurencyjna w przypadku wybuchu III wojny światowej między Śląskiem a Łużycami Górnymi... Życzę wam tego gorąco... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:30 co wspólnego ma prezydent i np Oryl czy Sztark z Akademią Sztuki????????? Może teraz chcieliby się przyklei do tego i medale sobie przypiąc? A co do wyników głosowania na Stolicę kultury, to jeśli ten co spłodził bliźniaki i z braku zajęcia i pomysłu na życie zafundował sobie festiwal bliźniaków został okrzyknięty tym co to zna się na kulturze, to takie są efekty. To wstyd dla miasta, prezydenta i jego dworu, który jaki jest każdy widzi. Wsdyd, syf i paranoja. Panowie się tylko nachapali się tylko naszej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek jedno głupie pytanie IP: 217.153.158.* 14.10.10, 00:53 Jakie miasta były ESK w ciągu ostatnich dziesięciu lat. i jakie będą do 2016 r.? Ja nie wiem, i nie wie tego znaczna większość naszego społeczeństwa. Kilka osób fascynuje się tytułem nic nie mówiącym dla dziewięćdziesięciu paru procent mieszkańców Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.globalconnect.pl 13.10.10, 17:21 i co Panie Krzysztek? wysiadka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zmęczony myśleniem Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.szczecin.mm.pl 13.10.10, 20:11 "Piotr Krzystek. Będziemy dumni ze Szczecina!" (Donald Tusk o Piotrze Krzystku w poprzedniej kampanii wyborczej) „Arkadiusz Litwiński nasz kandydat na prezydenta Szczecina”. (Donald Tusk o Arkadiuszu Litwińskim w obecnej kampanii wyborczej) "Tunel pod rurociągiem północnym szansą dla portu Szczecin-Świnoujście! Dariusz Śliwiński - Kandydat PO na prezydenta Świnoujścia" (być może Donald Tusk o Dariuszu Śliwińskim w obecnej kampanii wybroczej) "Prezydent N/n. Nadzieja metropolii szczecińskiej 2050!" (Donald Tusk o N/n w następnej kampanii wybroczej) Słowem od sukcesu do sukcesu. Jakie znaczenie ma kandydat? Ważne jakie ma polityczne zaplecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bipi Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: 80.55.146.* 13.10.10, 17:21 a sam coś zrobiłeś w tym kierunku ??? najlepiej zrzucić winę na tych którzy próbowali coś zrobić . klask klask. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 17:32 Bipi, ale to właśnie na tym polegało, zeby ZAKTYWIZOWAĆ kulturalnie jak najwiecej osób, a nie zeby teraz miec pretensje do innych, ze nic nie zrobili! Jak artysta po koncercie nie zbierze entuzjastycznych opinii, to powinien miec pretensje do widzów, ze nie zrozumieli czy że nie bawili się? Czy raczej artysta nawalił... Wybacz - w Szczecinie było, ale jak wystawe gadów podpina sie pod ESK, to znaczy, ze juz brakowało pomysłow. Będą w Toruniu chwilkę, zauważyłem wiecej niz w Szczecinie... w temacie ESK oczywiscie. Juz tramwaj wystawiony na Rynku Staromiejskim, pełniacy role informacji turystycznej podobał sie i tez zrobiłem sobie przy nim zdjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
trombonek Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 17:41 Gość portalu: bipi napisał(a): > a sam coś zrobiłeś w tym kierunku ??? > najlepiej zrzucić winę na tych którzy próbowali coś zrobić . > klask klask. Za darmo tego nie robili i posadki bardzo chętnie przyjmowali. Dlaczego nikt nie powiedział, że trzeba po prostu zrobić konkurs na profesjonalnego menedżera przygotowań? Prosta odpowiedź - bo nasi lokalni "bonzowie" od kultury boją się konkurencji z zewnątrz. Poza Diadiurą, który przyjechał tu bez kontaktów w Europie ratować się finansowo przed kryzysem na Ukrainie nie ma tu nikogo kto byłby kompetentnym fachowcem z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 19:22 Jeszcze jeden, co wierzy w magie konkursu. O naiwnosci; po pierwsze zasze jest problem kto ma oczeniac; nalezaloby ropzisac konkurs na sędziów; po drugie konkurs nie jest metodą na wybranie najlepszego (tak samo zawodna metoda jak kazda inna) tylko dla wpowadzenia mechanizmow demokracji w powierazanie widocznego stanowiska; ale poniewaz wazne jest kto jest elektorem, to wlasiciwe błedne koło. Innym, bodajze wazniejsza funkcja konkursu jest duppochron dla tych co maja obowiazek powierzac funkcje. Tez sie nie sprawdza, bo kazdy wybor jest okrzyczany jako wynik spisku i manipulacji.... Konkursy na funkcje to po prostu zawraceanie głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 15.10.10, 02:13 Nieee, no oczywiście. Danie tego Panu Panie Sztark było jedynym słusznym rozwiązaniem, prawda? A przecież konkursy (jeśli są dobrze przeprowadzone) to dają szansę na to, że pojawia się jakiś nowy dobry niezależny kandydat, o którym organizatorzy wcześniej nie wiedzieli. Ale jeśli u nas konkursy robi się chyłkiem, w krótkim terminie (żeby nikt poważny się nie zorientował) i "pod kandydata" to trudno się dziwić, że potem efekty są takie jak w Szkole Muzycznej na Wojska Polskiego - konkurs upada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 12:01 dlatego w wyniku konkursu Szczecin odpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex-0_0 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 17:57 Niestety to było do przewidzenia .... wystarczyło poczytac analizy wykonane dla ESK (np. Co z ta kulturą) i planowane zdarzenia by wiedzieć, że z takim programem nie mamy szans .... Odpowiedz Link Zgłoś
edda7 ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 17:24 Ile pieniędzy <wpompowano> w ten nierealny pomysł? Dzisiaj ta cała grupka <entuzjastów zakłamanych> powinna zostać zwolniona. Ci ludzie włóczą się jak muminki, udają pracowitych. Panu ,Panie Dyrektorze Sztark Szczecin już podziękował. Podobnie Prezydentowi i naiwnym twórcą pomysłu. A było ich wielu. Zaczynamy sprzątać miasto z psich kup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArtBart Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.multimo.pl 13.10.10, 17:26 proponuje przeniesc sie do wawy i przestac narzekac jak nie pasuje to won! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 17:44 Proponuje co innego - rozliczyc z kazdej złotówki! Wyciągnąc wnioski i podziekowac tym, ktorych pomysły nie zagwarantowały sukcesu! Won z nieudacznikami! Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Rozliczyc? No to sie zdziwisz. Towarzystwo 13.10.10, 19:49 przenosi sie do Baltyckeigo Portu Kultury. Tyle do Twojego zyczenia "won z nieudacznikami". Jedyne czego mi szkoda, ze mnostwo mlodych ludzi zaangazowalo sie w ESK zupelnie bezinteresownie. Mam nadzieje, ze sie otrzasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.chello.pl 13.10.10, 20:47 Gość portalu: ArtBart napisał(a): > proponuje przeniesc sie do wawy i przestac narzekac jak nie pasuje to won! No to ty spyerdaly stąd pierwszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwiec Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: 109.243.67.* 14.10.10, 10:45 Ciekawe co teraz wymyśli Pan Sztark żeby załatwić sobie drugie i trzecie etaciki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funio ESK2016 nie dla Szczecina! Na zmywak do Golemy... IP: *.globalconnect.pl 14.10.10, 11:54 Więc Sztark z ekipą winni odpracować swoje pensje na zmywaku u mecenasa kultury, niejakiego Golemy, ruchu w knajpach nie ma, ale jest ich tyle, że naczyń starczy... Odpowiedz Link Zgłoś
cabernetsauvignon Ile wpadło do portfela? 13.10.10, 17:30 Może ktoś podliczy tych cwaniaków którzy wpadli na ten idiotyczny pomysł, dostali biura i pieniądze. Na czele ze Sztarkiem. Teraz ogłoszą sukces i nowy projekt "Szczecin stolicą światowego biznesu 2030" Sekretarka, folder, pensja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Ile wpadło do portfela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 17:52 Ci co wpadli na ten pomysł, to akurat nic nie dostali. Odpowiedz Link Zgłoś
trombonek Re: Ile wpadło do portfela? 13.10.10, 18:03 Gość portalu: ecu napisał(a): > Ci co wpadli na ten pomysł, to akurat nic nie dostali. Bo i nic albo niewiele zrobili. Co najwyżej "wypłynęli" na pomyśle i znaleźli sobie ciepłe posadki w innych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Ile wpadło do portfela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:08 Trudno cos robic bez posiadania ku temu delegacji od obieralnych wladz Szczecina. Co do cieplych posadek, ci o ktorych wiem, posady to mieli wczesniej, a inni nie maja do tej pory. A w ogole to co to znaczy "cieple posadki"? znaczy ze ktos dostal prace i nic nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Re: Ile wpadło do portfela? 13.10.10, 18:13 Pomyslodawczynia byla Anna Suchocka i ona akurat i przedtem i teraz pracuje w tym samym miejscu i nigdzie nie "wyplynela". Zanim zaczniesz napadac i oczerniac moze postaraj sie dowiedziec wiecej szczegolow jak to bylo. Po drodze byl jeszcze Osuchowski, ktory sie nie za bardzo sprawdzil. A na koniec kaowiec z PZPRu i paru "cwanszych" niezle sie ustawila - to jest inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
macrac1068 zaskoczony? raczej nie 13.10.10, 17:31 Nie jestem zaskoczony, bo sam pomysł był motyką na słońcu w naszym mieście. Wystarczyło mi, jak ktoś wcześniej wspomniał samo podejście do tematu odpowiedzialnych osób za ten pomysł. Ciągłe tylko przebieranie nogami: od powołania komisji aż po realizację projektu-na ostatnią chwilę. Niestety nie mamy potencjału kulturalnego w Szczecinie (z naciskiem na potencjał) co łatwo raczej zauważyć mieszkańcom. Owszem, mamy jakieś tam elementy kulturalne , ale są one raczej lokalne i znane tylko zainteresowanym tematem. Jesteśmy za to specjalistami w tworzeniu wizji, projektów na papierze i bliżej niesprecyzowanymi pomysłami. Szkoda, że tak się dzieje. Mimo wszystko, aby być bardziej obiektywnym chciałbym zobaczyć w mediach co tak naprawdę zaprezentowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: zaskoczony? raczej nie 13.10.10, 17:46 Cała ta akcja ESK była taka sama, takich samych lotów, jak cała wizja Floating Garden 2050. Obie siebie warte, a koszty duze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~gina Re: zaskoczony? raczej nie IP: *.chello.pl 13.10.10, 17:51 Oczywiście, że Szczecin odpadł. Miasto o konsekwentnie zaprzepaszczanym potencjale. Aż dziwne, że ktoś się dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Na bruczek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 17:37 całą kompanię pana Sztarka z nim samym na czele! Teraz są ZBĘDNI! No, chyba że im Krzystek wymyśli nowe zadania na nowym odcinku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesław To co teraz IP: *.szczecin.mm.pl 13.10.10, 17:45 będzie w willi Lentza i chatkach obok - Szczecin ..... co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes Odpadliśmy IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.10, 17:47 To dlatego że kifek zaprezentował kozaczoka... Odpowiedz Link Zgłoś
ppiioo33 żenada 13.10.10, 17:56 problem szczecińskiej kultury nie jest jej brak, tylko całkowite olewanie przez rządzących. znam wielu którzy "tworzą", działają i ciężko pracują jednak... kultura sama w sobie nie zarabia... więc bez pieniędzy... sami wiecie popatrzcie np. na fotografię (najbliższy mi temat): UM ogłasza konkurs - zabiorą zdjęcia, daje jakieś tam nagrody, trzeba samemu wydrukować i jeszcze ganiać się ze strażnikiem w budynku... nie jest jednak problemem sam konkurs... tylko co po... minie konkurs, nikt nie zobaczy zdjęć nigdy więcej... jakiś tam twórca dalej będzie obie dłubać w domu A CO DO ORGANIZACJI: Jak czytałem co się dzieje wokół, to miałem tylko wrażenie że chodzi o kasę ale na koncie, a nie pomysł na logiczne poukładanie całości… do tego - jesteśmy silni bo jesteśmy słabi – Bareja się kula ze śmiechu gdziekolwiek teraz jest pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykly_sz Re: żenada 13.10.10, 20:49 #ppiioo33: A co tam konkurs… I po co komu fotografie tego miasta? Na coś Pan liczył?! To takie banalne!!! ;D GlamRury Panie… GlamRury!!! Pier**lnij se Pan KOCHAM SZCZECIN na elewacji a Wyborcza zaraz Cie doceni, pochwali i dodatkowo wyróżni artykułami. Się Pan Panie bzdetnymi konkursami zajmować będziesz… Coś Pan… Zejdź na ziemię… ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: żenada 13.10.10, 23:18 niezwykly_sz napisał: > #ppiioo33: > > A co tam konkurs… I po co komu fotografie tego miasta? Na coś Pan liczył? > ! To takie banalne!!! ;D GlamRury Panie… GlamRury!!! Pier**lnij se Pan KO > CHAM SZCZECIN na elewacji a Wyborcza zaraz Cie doceni, pochwali i dodatkowo wy > różni artykułami. Się Pan Panie bzdetnymi konkursami zajmować będziesz… C > oś Pan… Zejdź na ziemię… ;) > Se zejdź Panie R i nie myśl że my nie wiemy co Ty knujesz :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Pamiętacie to? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 17:51 wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,5004096.html Ostatnia szansa na oddanie głosu na Szczecin w Monopoly. W Galaxy działa stanowisko, z którego można zagłosować. Od Waszych głosów zależy czy kilka milionów ludzi na całym świecie na planszy gry będzie mogło kupować nieruchomości w Szczecinie. Głosujcie! Głosować - oczywiście na Szczecin - ze strony www.monopolyworldvote.com/pl_PL można do godz. 1 w nocy (godz. 24 czasu Greenwich). Przypominamy, że z jednego adresu e-mail można głosować raz dziennie, im więcej mamy adresów, tym więcej głosów możemy oddać na stolicę zachodniopomorskiego. Możemy też namówić wszystkich naszych znajomych o wsparcie Szczecina w plebiscycie. W niedzielę o godz. 12.30 w ramach akcji zachęcającej do głosowania szefowie stowarzyszenia Inicjatywa Szczecińska przy Muzeum Narodowym wręczyli prezydentowi Piotrowi Krzystkowi symboliczną kartę własności Wałów Chrobrego. - To będzie najdroższa nieruchomość w Polsce. Wierzę, że nam się uda i w sierpniu dowiemy się, że jesteśmy na planszy Monopoly - mówi Piotr Krzystek. - To typowa zabawa promocyjna. Dzięki niej pokazujemy, że Szczecin jest miastem europejskim, że jest miastem którym warto się zainteresować. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciesze ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 18:00 wielka szkoda, że sie nieudało dostać na krotka liste, ale dobrze że miasto podjeło wyzwanie. na forach pełno flustratów, ktorzy krytykują doslownie wszystko co sie w tym miescie dzieje. czytałem rekacje na forach Łodzi, oni też sie starali bez efektu, tam to dopiero jest zawód bo oczekiwania były wielkie ale to nie koniec swiata, ważne że miasto myslało wiecej o kulturze, niz wczesniej, a tu widac poprawe Odpowiedz Link Zgłoś
katat0nik Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 18:25 Zgadzam się.Flustratów i analfabetów. Odpowiedz Link Zgłoś
gryf8801 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 20:46 Zgadzam się z Toba w 100%. Fajnie że wzielismy w tym udział, napewno szkoda że nie przeszlismy dalej ale zdobyliśmy jakies doświadczenie, fajne akcje były organizowane. Jeżeli nie teraz to moze nastepnym razem się uda. A z wyłonionych miast stawiam na Lublin. Uważam ze mają podobne problemy jak my i przyda się im ten tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iuo SOSKA sie popisał :(. Zamiast pracować to IP: *.chello.pl 13.10.10, 18:00 Krzystkowi kampanię robi leser. A stolica Kultury odjechała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Sztark się nie odklei IP: *.chello.pl 13.10.10, 18:08 Właśnie powiedziało w odbiorniku że będzie dalej "wdrażać i rozwijać" czyli miejska kasa nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:14 A dlaczego miałby sie odkleic? Jest prkatycznie szefem noej instytucji, ktora miala nazywac sie Bałtyckiem Portem Kultury. Znalazl na nią fomule dostarczajac siedziby i logistyki roznym aktywistom, czy to od boogie brian, czy od dokumnetartu, czy innych imprez. Willa Lentza nareszcie jest remontowana, ponownie dziala jako galeria. To jest wartośc niezalezna od ESK-i. Mam nadzieję ze zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:29 > A dlaczego miałby sie odkleic? Jest prkatycznie szefem noej instytucji, ktora m > iala nazywac sie Bałtyckiem Portem Kultury. Znalazl na nią fomule dostarczajac > siedziby i logistyki roznym aktywistom, czy to od boogie brian, czy od dokumnet > artu, czy innych imprez. Willa Lentza nareszcie jest remontowana, ponownie dzia > la jako galeria. To jest wartośc niezalezna od ESK-i. Mam nadzieję ze zostanie. Ale pie...sz. Masz nadzieję, że nadal będziesz otrzymywać pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:57 Czy kolejny zalosny typek bez wyobrazni, ktory nie moze pojac że dobra opinia o czyms nie musi byd dyktowana "kasiorą"? Skad ty tyle rustykalnych marksistów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 21:28 Celem instytucji kultury ESK 2016 było zdobycie tytułu. Tytułu nie zdobyto i teraz instytucję trzeba rozwiązać. Twoje dywagacje można porównać do starań o Olimpiadę w Zakopanem. Chociaż kandydatura nie przeszła to zmienimy tylko nazwę instytucji i te 8 osób nadal będzie otrzymywać pensje. Niech Ci przyspawani o stołków marksiści w końcu pójdą w prywatę. Niech nauczą się zarządzać przedsiębiorstwem kulturalnym, które potrafi przynosić zyski a nie tylko generować koszty, ale niech zrobią to za swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 21:50 Marksistą to jestes ty. Nikt ci nie broni isc w prywate. Willa lentza jako siedziba nowje instytucji kultury jest pomysłem znacznie straszym od eski. Koniecznosc jej powolania zbiegla sie z koniecznosca zwalenia na kogos starn o eskę. Pamietam ze byly rozne pomysly - to szczecinska agencja artytsyczna to wlasnie willa lentza; zwalono na wille, a Oschowski, potem Sztrak byl pod ręką. O ile wiem, Sztrak byl znajomym marszałka meyera, a nie Krzstka i jego komandy. Fakt ze mogl byc konkurs, ale trzeba by sfomulowac jego warunki a to stawialoby koniecznośc okreslenia czym ma byc willa lentza, co w efekcie slimaczyloby sie w radzie miasta itd. Moze bylo tak, ze wykorzytsano eska do jednego celu - by zaczac animowac nowe miejsce. I wyszło. Wiec nie nalezy demonizowac Sztarka i jego wspolpracownikow; tak naprawde to chyba miasto tej eski nigdy nie chcialo, zostalo im to narzuocne przez inicjatywe obywatelską. Wystraczy spojrzec jak miasto uisluje budowac wizerunek. "Cynki..." zgroza, jakby ktos zebami rysowal o cynowe wiadro... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 22:17 Mam rozumieć, że przez ostatnie 2 lata opinia publiczna była wprowadzana w błąd, bo Szczecin nie starał się o ESK 2016 tylko o powstanie nowej instytucji kultury? ESK 2016 jako samodzielna instytucja kultury powstała na wyraźne żądanie Sztarka, który pragnął być niezależny w przeciwieństwie do Osuchowskiego, który pracował jako pełnomocnik w Klubie 13 Muz mając za dyrektora Pana Rafała "Robię Długi" Roguszko. W tamtym miejscu nie jest potrzebna nowa (stara) administracja, tylko artyści. Z ekipy zostawiłbym osobę sprzątającą. Bądź obiektywny: Ci ludzie się nie sprawdzili. Nie są to managerowie kultury a tym bardziej artyści. Są to zwykli cwaniacy, którzy ciągną kasę z miejskiego budżetu, bo w inny sposób nie potrafią funkcjonować na rynku pracy lub rynku potrzeb kulturalnych. Chciałbym zobaczyć jak pracują w agencjach reklamowych (bo do tego sprowadzała się potrzeba stworzenia odrębnej instytucji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 22:53 Pomysl baltyckiego portu kultury byl wczesniejszy od eski. Ile razy ja to juz powtarzam? ... Osuchowski bral udzial w konkursie na dyrektora Muz. przgral z Roguszka i zostal przyjety jako praconik Muz z obowiazkiem rozpoczecia prac nad usamodzielnieniem willi i wkrotce pelnomocnikiem (?) do spraw eski. To tak chyba jakos było. Nie wiem czy sztrak żądal odrebnej instytucji, czy nowa instytucja potrzebowala jakiegos sztarka. Dosc ze powstala, i pocztakowo trudny do realizacji pomysl wyjechal na ESce. I to uwazam ze pozytywne zakonczenie calej sprawy. Co do sprawdzenia sie... Willa dziala, ekipa mozna powiedziec nie sprawdzila sie w esce. Ale mysle ze masz racje - wprowadzano opinie publiczna w bład tak anprawde zwalajac starania na Sztarka i nie umieszczając eski w celach strategicznych miasta. Przeciez polityka kulturalna miasta nie istnieje. Jesli cos sie dzieje to dlatego ze rozne srodowsika sie upominaja i wychodza z inicjatywą. Transformatoroani to nie jest pomysl miasta. Moim zdaniem sztark nie mail szans na powodzenie akcji z eską. Z tym ze nie podejrzewam tu jakies diabolicznej premedytacji, tylko tumiwisizm i jakostobedzie. I było. Trudno sie dziwic patrzac na role jaka samo miasto przyznaje kulturze w swych planach rozowju, ze projekt nie przeszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
cool_turalny Re: Sztark się nie odklei 15.10.10, 02:23 Gość portalu: ecu napisał(a): > Przeciez polityka kulturalna miasta nie istnieje. Jesli cos sie dzi > eje to dlatego ze rozne srodowsika sie upominaja i wychodza z inicjatywą. Trans > formatoroani to nie jest pomysl miasta. Moim zdaniem sztark nie mail szans na p > owodzenie akcji z eską. Z tym ze nie podejrzewam tu jakies diabolicznej premedy > tacji, tylko tumiwisizm i jakostobedzie. I było. Trudno sie dziwic patrzac na r > ole jaka samo miasto przyznaje kulturze w swych planach rozowju, ze projekt nie > przeszedl. Jeśli jeszcze miałem jakieś wątpliwości, czy ecu to Sztark, to teraz już ich zupełnie nie mam. Ten sam rodzaj postkomunistycznego myślenia - strategie, polityki, analizy. Człowieku, pojeździj trochę po świecie (tyle nadoiłeś, to teraz masz za co). W krajach, które są potęgami kulturalnymi (np. Wlk. Brytania czy USA) nie ma czegoś takiego jak "strategia" czy "polityka kulturalna". W TYCH KRAJACH NIE BYŁO DO NIEDAWNA NAWET STANOWISKA MINISTRA KULTURY!!! Wydarzeń kulturalnych nie tworzy się z rozdzielnika i planowo. To zawsze powinny być oddolne inicjatywy artystów, którym samorządy lub państwo tworzą finansowe i prawne warunki działania. BOŻE, JAK W TYM MIEŚCIE UCHOWAŁY SIĘ JESZCZE TAKIE DINOZAURY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 08:07 Jakis ty naiwny i nieobyty. " strategie, polityki, analizy" to typowy twor administracji europejskiej. Bez uchwalonej strategii, na roznych szczeblach, planow zagodpodarowani itd nie ma nawet cienia nadziei na fundusze europejskie. To co robiono w ramach eski, nosi pietno wszystkich unijnych aberracji, łacznie z jej nowomową i jezykiem amgicznych formul poprawnosciowych. czyli duzo slow malo konkretow - sztarkowcy zrobili wszytsko by sie komisji przymilic. Polityka kulturalna to natomiast efekt uswaidomienia sobie, ze fuyndusze wydawane wylacznie na egs-y to wcale nie sa pieniadze wydawane dobrze, zwlaszcza ze i tak trzeba nimi administrowac. Po drugie polityka kulturalna to termin ktory mocno był obecny w dzialaniach Pisu, skadinąd w retoryce antykomunistycznego. Bowiem to w ramach polityki kulturalnje istniej polityka historyczna, kluczowa dla tozsamosci, czy to na poziomie loklanym, czy panstwowym. I to polityka kulturalna jest odpowiezialna za projkety typu Muzuem Histori Polski, Muzeum Sztuki Wspołczesnje, Muzeum Powstania Warszawskiego, muzeow miejskich Krakowa i Wrocławia. A w europie np w wielk muzeum kultur pozaruropejskich w Paryzu, czy Muzeum Sztuki Nowoczesnje w Bilbao, czy w przeksztalceniach straych terenow przemyslowuch na obszary mieszkaani i kultury, jak np doki londyńskie. Znasz sie na tym , globtroterku jak termin na zawarosci ksizaki (jak wiadomo sporo o tym wiedza, bo je żują). A Sztrak? zanim zajał sie eska, z powodzeniem zajmowal sie w gminach promowaniem wizerunku, produktem regionalnym i wszytskimi europejskim wymysłami w stylu myśl globalnie działaj loklanie. Sztrak sobie poradzi. Ciekawe skad ty masz kase. Zupełnie inna sprawa jest na ile Unia ma solnnosci do socjalistycznego zarzadzania. Ale pomysl redystrubucji dobr dla mniej rozwinietych to wlasnie taki typowosocjalistyczo-unijny pomysł. Masz za złe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 12:07 ecu nie jest Sztarkiem ale kimś z jego grupki "administratorów kultury". Jakimś cieniakiem, któremu marzy się by kultura to były analizy czy strategie, bo sam artystą nie jest. Ecu to ktoś, kto boi się, że bez ESK czy innej nazwy instytucji w której pracuje przyjdzie mu zmierzyć się z twardymi realiami rynku pracy. Takim typkiem co lubi gadać ale skutku to nie przynosi (co naocznie komisja udowodniła). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MUM Re: Sztark się nie odklei IP: 213.155.168.* 15.10.10, 13:23 Może to ta gnida Smoliński? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 12:51 Bardzo lubie takie teksty - pokazuja czarno na bialym charkter ludzi ktorzy opanowali, lub dążą do opanowania naszego życia publicznego - to sa ludzie, ktorych nie interesuje ci się mówi tylko kto mówi. Ich wyposazeniem "yntelektualnym" jest prostacki markiszm (właściwie prymitywny materializm) - nie licza sie zadne motywacje poza kasą. To jest wlasnie homo sovieticus. Co ty masz kolo do powiedzenia na temat, czym jest kultura, czym jest tworczosć? czy chociaz umiesz opowiedziec o swoich oczekiwaniach? ale jak, skoro masz oczy zasypane kasą kasą kasą kasą..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: Sztark się nie odklei IP: *.chello.pl 13.10.10, 20:36 Gość portalu: ecu napisał(a): Jest prkatycznie szefem noej instytucji, ktora miala nazywac sie Bałtyckiem Portem Kultury Bałtyckiem to ja wódkiem znam, kiedyś piłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: Sztark się nie odklei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:57 Bylo nawet piwo Baltyk i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
katat0nik ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 18:11 Willa Lentza zdobyta.Trzymiesięczne wypowiedzenia(w najgorszym wypadku) zapewnione.Na razie nie jest źle-później coś się wymyśli. Jednak mimo wszystko to pozytywna dla Szczecina decyzja.Nie trzeba już ładować kasy na tę mrzonkę,w oczekiwaniu na drugi etap.Jest szansa,że rzadziej będziemy oglądać gęby-niechlujną Sztarka i nieprzytomną Krzystka. Mam nadzieję panie,pożal się boże, prezydencie K.,że cię to pogrąży w kampanii.Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:21 Na razie zadnej kasy nie wladowano, jesli nie liczyc logo, paru ekspertzy, paru konferencji i ksiażkę. Ale to budzetowa glowka od szpilki. Willa Lentza miala byc już wczesniej nowa instytucją - Baltyckim Portem Kultury. I jest. A ostatecznie nie chodzi o to czy nas ktos do ceni, tylko czy sami cenimy to co u nas sie w kulturze dzieje. Bo to my z tego przede wszystkim korzystamy. Z tego co ostatnio czytalem, to prezydenta oceniono negatywnie we wszytskich dziedzinach poza kulturą. Moze własnie chodzi o to, ze są tu relatywnie najmniejsze pieniądze a najbardziej widoczne efekty. Nie wydziwiajcie na ta "wielka kasiorę" bo sie osmieszacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziki Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.chello.pl 13.10.10, 18:35 Gość portalu: ecu napisał(a): > Na razie zadnej kasy nie wladowano, jesli nie liczyc logo, paru ekspertzy, paru > konferencji i ksiażkę. Ale to budzetowa glowka od szpilki. No to masz: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,84459,7084341,Albo_radni_dadza_na_ESK_800_tys__zl__albo___.html Jeśli to jest "główka od szpilki" to radzę ci zbadać twoją własną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:43 To ty musisz miec głowę welkosci szpiliki, jesli dla ciebie to jakas ogromna, nie mieszczaca sie w glowie kwota. To niewielkie pieniądze w skali roku, szczegolnie ze prawie polowa idzie na remont waznego zabytku. A to i tak je trzeba zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buka Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 13.10.10, 19:20 To niewielkie pieniądze w skali roku, szczegolnie ze prawie polowa idzie na remont waznego zabytku Tak debilnego tłumaczenia nawet się nie spodziewałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eco Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:36 Bo proste, rozsądne rzeczy nie przychodzą do głowy nierozgranietym. Odpowiedz Link Zgłoś
katat0nik Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 19:12 > Na razie zadnej kasy nie wladowano, jesli nie liczyc logo, paru ekspertzy, paru > konferencji i ksiażkę A w co jeszcze można byłoby władować?Remontu nie liczę. > Willa Lentza miala > byc już wczesniej nowa instytucją - Baltyckim Portem Kultury. I jest. I czym się zajmuje,proszę mnie oświecić.Bo o Pałacu Kultury wiadomo... > A ostatecznie nie chodzi o to czy nas ktos do ceni, tylko czy sami cenimy to co > u nas sie w kulturze dzieje. Bo to my z tego przede wszystkim korzystamy No to po co nam ta ESK była?Kultura tych "hub"(Sztarków etc) nie potrzebuje. >Z te > go co ostatnio czytalem, to prezydenta oceniono negatywnie we wszytskich dziedz > inach poza kulturą. Moze własnie chodzi o to, ze są tu relatywnie najmniejsze p > ieniądze a najbardziej widoczne efekty Tak.Pleciuga.O stosunku środków do efektów ciężko cokolwiek powiedzieć. >Nie wydziwiajcie na ta "wielka kasiorę" > bo sie osmieszacie. W tym kraju obywatel zawsze się "ośmiesza" kiedy pyta o swoje podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecu Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:35 Remont powinienes liczyc przede wszystkim, to to bedzie trwala wartosc dodana. A jesli remont, to musi byc funkcja, a jesli funckja to musi byc administracja (Sztark dobry jak każdy inny). Nie ma od tego ucieczki. Widzialem wiele informacji o imprezach w dawnych willach palacy Mlodzieży (dwoch ktore ma Sztark). Ja bylem na Westiwalu, dotyczyl architektury, bylo ciekawie. Ostatnio otwarto wystawę, Pink cos tam. Po co nam byla eska? no coz moze bez eski nie postawiono by kropki nad i i nadal by deliberowano, co ma robic Baltycki Port Kultury. Teraz kiedy bedzie zwolniony z projektu, ktory go przerastal, moze skoncentruje sie na imprezach zamiast na wizerunku miasta , o ktory walczyc powinien odpowiedni departament UM. A co pamietamy? "wyskocz z cynków..." o boze, gdyby dalo sie zapomniec... Pleciga robi swoje - nic poza funkcja do ktorej jest przeznaczona. Jest od tak dawna ze nikt nie smie pytac czy potrzebna. Mnie jeszcze jako dziecko te jej kukielki nudziły (kazali mi chodzic ze szkoła). A teraz to ma niby byc tez troche dla dorosłych. Nie pamietam czegos bardziej dojmujaco nudnego niz Kubus Fatalista i jegio Pan. Poco tetralizowac powiesci? Nikt sie o to nie pyta, a przciez roznice miedzy epika a dramatem nie są przypadkowe. Pytac o podatki nalezy, ale do odpowiedzi podchodzic z rozsądkiem i rozeznaniem. 8 ludzi cos organizuajcych dla miasta mialo pracę. Nie bylo zle. Teraz kiedy koniec z mrzonkami, trzeba pokazac ze sie jest przydatnym, mimo ze wielki projket nie wypalił. Jedno sie z eską nie udalo. Tak naprawde wladze miasta nie zrozumialy tej szansy i nie prowadzily zadnej polityki kulturalnjej. Tez bym sie pytal czy Sztrak jest dobry na to by odpowiadac za polityke kultury calego miasta. Moze jedna instytucja to w sam raz dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
katat0nik Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 21:02 ...a jeśli administracja to powinien być konkurs.O to właśnie chodzi!Ten przykładowy Sztark,to z zawodu dyrektor.Nie ze względu na jakieś nadzwyczajne zdolności tylko,ze względu na znajomości. Pani A.S. rzuca ideę(chyba nikt do tego akurat nie ma zarzutów)podłapuje to prezydent,czyli osoba od pieniędzy.I co?Da,ale pod warunkiem,że wrzuci swojaka.Swojak dostaje kasę i cel.Kasę wydaje,celu nie osiąga.Co dalej?Nic.Nic się nie stało,wróci na swój stołek i dalej będzie "robił w kulturze".Co z prezydentem?Nic.Wybory idą.Co z pieniędzmi?Nic.Poszły psu w d..,a bo to pierwszy raz... I jeszcze ten ponury żart: do TVSz-n przychodzi Suchocka(inicjatorka),Sawicki(Boogie Brain) i Ostrowski(A.Sztuki) i muszą się cieszyć z tego,że się w Sz-nie zaczęło o sztuce mówić,czyt.świecić oczami za czyjąś nieudolność... Nie zapominajmy,że Pleciuga to dzieło/warunek inwestora od C.H. Kaskada.I nie zapominajmy jak długo to wszystko się wlekło.Repertuar nie jest tu istotny. Podsumowując nikt chyba nie narzeka na ambicje związane z ESK.Ale jak nie potrafisz,to nie pchaj się na afisz,a działania Krzystka na arenie choćby kraju to pasmo klęsk i upokorzeń.A na to ludzie mają prawo być wściekli. ps. Remont Willi Lentza ,rzecz jasna popieram,tylko powodu nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciesze Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.chello.pl 13.10.10, 19:01 Ty widze strasznie zazdroscisz Tych etatów i podejrzewam że chetnie bys chcial zajac ich miejsce? skad ta zawisc? Ekipa ESK 2016 zrobila naprawde sporo dla życia kulturalnego miasta, oby miastu dalej chcialo sie inwestowacw kulture to bedzie dobrze. A czy bedzie tym kierować Pan Sztark czy ktos inny? to ma drugorzędne znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm5 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.chello.pl 13.10.10, 19:43 Bosz, dlaczego ci przejadacze naszych podatków spod znaku ESK 2016 mają jeszcze tyle tupetu by gdakać, że to i tak mało i że to były dobrze wydane pieniądze?! 2.9 mln tyle jak przeczytałam w GW wynosił budżet Biura ESK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.static.espol.com.pl 13.10.10, 18:16 to ja tylko chcialbym sie dowiedziec kto byl w komisji konkursowej ze strony polskiej (i z jakch miast pochodzili), bo widzialem starania Gdanska czy Warszawy i o ile Gdansk jeszcze costam robil, to Warszawa jechala na wozku imprez, ktore c...hcac nie chcac odbywaly sie w stolicy... Katowice? Wroclaw? LUBLIN? z calym szacunkiem, ale nie widzialem ani jednej ich imprezy czy reklamy w ramach ESK... takie konkursy powinny byc od poczatku do konca oceniane przez niezalezna komisje nie majaca NIC wspolnego z danym krajem, by nie bylo stronniczosci. coraz wieksze mam wrazenie, ze dla wiekszosci Polakow nasze miasto to po prostu prowincja i zascianek, ktory nawet juz nie jest w Polsce i to jest smutne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Szczecin Światowym Centrum Kiełbaski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:22 Aż do 2050! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bar Extra Re: Szczecin Światowym Centrum Kiełbaski! IP: *.chello.pl 13.10.10, 18:38 jak tam danuto jessweinowa i sztarku - krzystku gdzie balowaliście w którym Hotelu jak zawsze w tym samy Mariottcie. Przynajmniej pozazdrościmy wam . Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 18:43 Dobrze że odpadliśmy teraz a nie później - taniej będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ktoś z komisji tu ostrzegał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.10, 18:46 forum.gazeta.pl/forum/w,70,115908948,115909719,Co_za_idiotyzm.html Czyli sprawa ustawiona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwyk Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.tktelekom.pl 13.10.10, 19:22 W ludziach promujących Szczecin i jego osiągnięcia brak entuzjazmu. Byłem na jednym spotkaniu o marce i to co usłyszałem było żenujące, malutki Barlinek pokazał co znaczy promocja marki,miłość do miasta i entuzjazm oraz wiarę w to co się robi-BRAWO. Nasz p. Piotr opowiadał o marce Szczecina jak by miał powiedzieć: beznadzieja, byle co, ja tego nie czuję, na pewno się nie uda. Następnie Sztark tak samo opowiadał jak by nie płacili mu za takie coś .... Tylko dziewczyna /przepraszam/ nie pamiętam jak się nazywała ale ta co wpadła na ten pomysł miała iskrę. Nie dawać ludzi do promocji, działań które powinny być iskrą, ludzi wypalonych, zgorzkniałych, bo wywalamy tylko SWOJE MIASTO, do klozetu. Ja dla Szczecinian dałabym napis na każdym skrzyżowaniu SZCZECIN TO TWOJE MIASTO < SZCZECIN TO TY Bo to mieszkańcy tworzą atmosferę nie politycy, pogonić tych staruchów duchowych, wybierajmy zapaleńców. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 sam zapał i optymizm to za mslo 13.10.10, 19:26 zapał i optymizm to stanowczo za mało! Trzeba pomyslunku i korzystania z doświadczenia! Zarówno w gospodarce, zarządzaniu jak i kulturze w mieście postawiono na optymizm i zapał, a to za mało! Okazuje sie, ze tracimy zarówno ekonomicznie, politycznie, jak i kulturowo. Trzeba umieć czerpać z kultury zarówno tej dla ducha, jak i ciała, posilkuje sie cytatem z Misia: " No bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze. Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczec Re: Wiwat Golema, Mecenas Kultury!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 19:28 a co wspólnego ma prezydent i np Oryl czy Sztark z Akademią Sztuki????????? Może teraz chcieliby się przyklei do tego i medale sobie przypiąc? A co do wyników głosowania na Stolicę kultury, to jeśli ten co spłodził bliźniaki i z braku zajęcia i pomysłu na życie zafundował sobie festiwal bliźniaków został okrzyknięty tym co to zna się na kulturze, to takie są efekty. To wstyd dla miasta, prezydenta i jego dworu, który jaki jest każdy widzi. Wsdyd, syf i paranoja. Panowie się tylko nachapali się tylko naszej kasy Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 19:35 No tak panie sztark. Kto odda szmal za realizację twoich chorych idei? Odpowiedz Link Zgłoś
lescigales ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 19:35 W Szczecinie jest problem poważny,przez władze lekceważony.W jednostkach utrzymywanych przez miasto (te znam) pracują ludzie obrzydliwi (też znam- niestety). O obliczu miasta nie może decydować ktoś przypadkowy -aktualnie czapkujący ochoczo władzy.Nawet logo szczecińskie ESK (prostackie, z tendencją graficzną w dawnym ZSRR) jest pokraczne.Całe to miasto jest pokraczne,brudne,brzydkie i złe. Mamy obyczaj wsadzania kolesiów na " taborety ".Nie ma powodu udawać zdziwienia.Przy Wrocławiu i Gdańsku jawimy się jak p.Fotyga na wyborach Miss - jakichkolwiek,mogą być wybory Miss Miedwia. Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 19:39 Nie no, p..dolisz. Trzeba było narysować lepsze. Zawsze się znajdują tacy którym nie podoba się bo nie. I to taka dziedzina wiedzy gdzie wszyscy wiedzą lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1019 Powód przejścia miast do drugiego etapu to: IP: 62.69.224.* 13.10.10, 20:00 Gdańsk to miasto Tuska, Wrocław to miasto Schetyny , Warszawa miasto Gronkiewicz-Waltz, Lublin miasto Palikota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Re: Powód przejścia miast do drugiego etapu to: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:17 a Katowice? w Lublinie nie ma już Palikota w strukturach PO. Przeszły miasta o potencjale, który widać na pierwszy rzut oka. Komisje nie wczytywały się w aplikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lescigales Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 20:03 zendafun napisał: > Nie no, p..dolisz. Trzeba było narysować lepsze. Zawsze się znajdują tacy który > m nie podoba się bo nie. I to taka dziedzina wiedzy gdzie wszyscy wiedzą lepiej > . Nie p...dolę (dodałam jedną kropkę więcej,przecie chodziło o dosadność).Projektowanie to nie gotowanie,wszyscy się nie znają,co widać na tym" placu Grunwaldzkim". Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 20:14 lescigales napisała: > Nie p...dolę (dodałam jedną kropkę więcej,przecie chodziło o dosadność).Projekt > owanie to nie gotowanie,wszyscy się nie znają,co widać na tym" placu Grunwaldzk > im". Konkurs na logo miał otwartą formułę. Oceniając w ten sposób pracę innej osoby podważasz jej kompetencję. Chciałbym zobaczyć Twoje realizacje z tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
macrac1068 Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 20:29 Katowice to miały dopiero żałosne, a jednak przeszły - to chyba nie miało decydującego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
lescigales Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 21:10 zendafun napisał: > lescigales napisała: > > > Nie p...dolę (dodałam jedną kropkę więcej,przecie chodziło o dosadność).P > rojekt > > owanie to nie gotowanie,wszyscy się nie znają,co widać na tym" placu Grun > waldzk > > im". > Konkurs na logo miał otwartą formułę. Oceniając w ten sposób pracę innej osoby > podważasz jej kompetencję. Chciałbym zobaczyć Twoje realizacje z tego tematu. Coś się Tobie nie pomyliło? Moim zdaniem projekt logo jest słaby, moim niezbywalnym prawem jest móc wygłaszać taką opinię.Nie trzeba śpiewać aby wiedzieć,że" Ich Troje",czy jak im tam,to chłam. Pisałam też o brudnym mieście,idąc tym tokiem myślenia,mam pokazać swoje czyste mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 13.10.10, 23:22 lescigales napisała: > zendafun napisał: > > Konkurs na logo miał otwartą formułę. Oceniając w ten sposób pracę innej > osoby > > podważasz jej kompetencję. Chciałbym zobaczyć Twoje realizacje z tego tem > atu. > > > Coś się Tobie nie pomyliło? Moim zdaniem projekt logo jest słaby, moim niezbywa > lnym prawem jest móc wygłaszać taką opinię.......,idąc tym toki > em myślenia,mam pokazać swoje czyste mieszkanie? Idąc Twoim tokiem myślenie te dwie "kreacje" może robić ta sama osoba. Takie to łatwe krytykanctwo. Niewiele kosztuje i jak pisałem, wszyscy się znają. Odpowiedz Link Zgłoś
lescigales Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy 14.10.10, 21:16 Wycinasz chłopie! Wszystko co dobre kosztuje dużo,nie niewiele! Jednak w przypadku tego logo pisałeś prawdę ,niewiele kosztuje krytyka tej pracy.Naprawdę nie trzeba się znać na grafice i kompozycji aby ją ocenić.To tyle na temat ESK w Szczecinie.Życzę dobrych smaków i horyzontów sięgających troszkę dalej niż lokalne poklepywanie po pleckach kolesiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Links Re: ESK2016 nie dla Szczecina! Odpadliśmy IP: *.chello.pl 13.10.10, 20:19 Europejska Stolica Picu na Wodę! Jarmoliński o Europejskiej Stolicy Kultury Szczecin będzie walczyć o kulturę z Willi Lenza w 2016 bedziemy Stolica!;-) 2016-Kulturalne miasto... Nowe biuro do spraw walki o ESK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człeq Strefa polsko-niemiecka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:09 Pierwszy raz o tym słyszę. Gdyby tak od pcczątku oprzeć na tym pomysły to może było by inaczej. Bo nie powiem, mogliśmy się w ten sposób wyróżnić. Ale jak mamy do czynienia z wielką improwizacją to sorry. Chwytanie się niespójnych pomysłów jakieś kilkugodzinne happeningi i wystawy na placu Orła bez widzów. Szkoda gadać i szkoda tej kasy wydanej durnie na żywioł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anatol Teraz trzeba znaleźć winowajców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.10, 20:15 ale zanim ich znajdziemy trzeba rozpisać konkurs na logo. No i załatwić pracę Sztarkowi, Jurszo Jesswein i innym cwaniakom, co za publiczne pieniądze wciskali nam przez ostatnie dwa lata że Szczecin stać by otrzymać ten tytuł. Powinno się przynajmniej przyznać im nagrody, w końcu ruszyli swoje dupska i zajechali do miasta, które przeszło do drugiej tury - to już jest sukces. Odpowiedz Link Zgłoś