Dodaj do ulubionych

Intrall zainwestuje w Szczecinie?

05.01.11, 18:03
Rosyjska firma Intrall, zajmująca się produkcją samochodów ciężarowych, ma w drugiej połowie stycznia podpisać umowę z marszałkiem województwa na produkcję samochodów ciężarowych. Na początek chce zatrudnić 500 osób, docelowo nawet 2000. Nie wiadomo na 100%, czy inwestycja powstanie w Trzebuszu-Dunikowie, czy na terenach postoczniowych, bardziej prawdopodobna jest budowa nowego zakładu w tym pierwszym miejscu.

Źródło:
www.rp.pl/artykul/589063.htmli
www.wbj.pl/article-52661-russian-cars-made-in-szczecin.html
Obserwuj wątek
    • lonelyboy1989 Errata 05.01.11, 18:04
      Zły link. Tu jest dobry:
      www.rp.pl/artykul/589063.html
    • Gość: palmi Re: Intrall zainwestuje w Szczecinie? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 18:11
      a mówiła Jacyna że na Ruskich trzeba w Szczecinie stawiać i miała rację
    • Gość: Vlad.H. Jakby to byl Intel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 05.01.11, 23:07
      to byloby o czym pisac... fabow nie przenosi sie po 2 - 3 latach a inwestycja warta teraz juz ok 10 - 15 miliardow USD tez bylaby wyroznieniem no ale my call centers floating citi
      • Gość: Off Re: Jakby to byl Intel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.11, 23:30
        Ale były stoczniowiec nie pójdzie ci składać procesorów. A składać samochód już tak.
        • Gość: mieszkaniec Re: Jakby to byl Intel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 11:07
          Trzeba mieć dobrze nas....... w głowie aby zatrudnić byłego stoczniowca.
          PO miesiącu masz żądania po maks trzech strajk w firmie bo nauczono go jednego MNIE SIĘ NALEŻY
          • andreas.007 Re: Jakby to byl Intel 06.01.11, 12:22
            We Francji byłem podczas strajku kolejarzy...
            strajkowali, bo rząd chciał im podwyższyć wiek emerytalny do 62 lat.
            Oni zdaje sie idą na emeryturę w wieku 60. lat.
        • Gość: Vlad.H. Re: Jakby to byl Intel IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 06.01.11, 21:15
          Zaloga FABa to kilkadziesiat maks sto kilkadziesiat osob - nie o masowe zatrudnienie tu chodzi.
    • andreas.007 nie wiem, urzad miał inna strategie... 05.01.11, 23:22
      "Autor: zed.1 18.11.10, 01:23
      Dodaj do ulubionych Skasujcie
      Odpowiedz
      Dodam jeszcze, bo moze tego nie wiesz, ze przez jakis czas obowiazywala strategia kierowania firm do goleniowa tak by rozwijac obszar metropolitarny. Jako, ze goleniow moze jest swietny dla firm, ale nie jest swietny dla mieszkancow. Malo kto chce sie przeniesc do goleniowa skoro w pol godziny moze tam dojechac. Dlatego mial on zatrudniac ludzi ze szczecina, dojezdzajacych tam do pracy. Goleniowa mialby z tego korzysci podatkowe i szczecin tez, z poszczegolnych podatkow i miejsc pracy.

Czas by dotarlo do ludzi, ze goleniowa nie jest konkurentem szczecina.
      --
      ∫t∫ε't∫in 2050
      -----------------------"
      • zed.1 Re: nie wiem, urzad miał inna strategie... 07.01.11, 00:38
        a czy ty usilujesz nam pokazac, ze jestes starym durniem i bedziesz cytowal cos czego zrozumienie cie przeroslo?

poczytaj sobie o tym skad ida wplywy do budzetu. czy sa wieksze od firm czy od ludzi.
        • andreas.007 Re: nie wiem, urzad miał inna strategie... 07.01.11, 03:38
          Zaczynam wierzyć, ze rzeczywiście pracujesz w urzędzie,
          bo stopień inteligencji i wiedzy podobny...

Dochody miasta jak powiedział już skarbnik z dochodów trzeba oszacować w dół o 65 mln.
          Wiesz już, ze już budżet jest korygowany... teraz.

Skąd dochody mniejsze, ano własnie, ze firmy stad wyjeżdżają i nie inwestują.
          Ludzie jeżeli maja dojeżdżać do pracy poza Szczecin, a żyć w mieście,
          w którym wszystko drożeje - bo kasa zmniejsza sie a obciążenia rosną....
          wola wyprowadzić sie poza takie miasto... będzie dla nich taniej!

Nadto pracownicy spoza miasta nie dojezdzajacy maja mniejsze koszty życia,
          gdyż mniejsze opłaty w innych miastach a także nie ma kosztów dojazdów,
          a wiec jasnym jest ze wychodzi korzystniej!

Naprawdę Zed uważasz, ze ludzie nie potrafią liczyć -
          maja mieszkać w drozejacym mieście i dojeżdżać do pracy
          do miasta, które moze zaoferować im tańsze także życie?

Zreszta to nie teoria, bo ubywa firm, ale i ubywa mieszkańców!
          Nadto skoro ubywa ludzi i firm, to mniejsze wpływy,
          natomiast większe kredyty, co oznacza ze mniej musi spłacać wiecej!

Nie potrafisz pomyśleć i zobaczyć, ze z drogiego miasta uciekają
          przede wszystkim firmy, tam gdzie maja pracownikow bardziej zadowolonych,
          bo żyjących w tańszych miastach, a za nimi wyjeżdżają mieszkańcy...

Szczecin staje sie drogim miastem... zbyt drogim.

Do kina najwyżej czy teatru można sobie podjechać,
          bo fajne restauracje powstają własnie tam gdzie ludzie sie wyprowadzają!

Taka strategia, to wymysł głupka jakiegoś!
          • andreas.007 Re: nie wiem, urzad miał inna strategie... 07.01.11, 03:50
            Nie widzisz tego, ze wyjeżdżają stad ludzie...
            natomiast wszystko drożeje, bo jak wody zużywa mniej ludzi,
            to mniej kasy wpływa do ZWiK i musza podnosić ceny, bo bilans musi
            pokryć koszta kredytu - trudno to Tobie zrozumieć?
            Tak sie dzieje ze wszystkim!

A na dodatek, co ujawniles, goni sie stad firmy...
            a kto chce mieszkać w mieście, gdzie wszystko drogie,
            gdzie trzeba spłacać kredyty, a do pracy dojeżdżać 50-30 km...
            Lepiej sie wyprowadzić poza takie miasto, co jeszcze bardziej doluje miasto.

A jak ludzie sie wyprowadzają, to mniejsze wpływy maja także usługi...
            bo powstają w pobliżu miejsca zamieszkania -
            rożne warsztaty, restauracje, sklepy... i tak z miasta wyjeżdża miasto!
            Proste. Trzeba tylko pomyśleć.
            • andreas.007 Re: nie wiem, urzad miał inna strategie... 07.01.11, 04:14
              Miałem od wielu lat telefon w Plusie, gdy kończył sie abonament,
              to mogłem korzystając z promocji przedłużyć zostając przy starym numerze.
              Kiedyś zmienili to - jak promocja to nowy numer!

Powiedziałem im ze jeżeli korzystając z promocji muszę zmienić numer,
              to zastanowie sie i przelicze czy nie zmienić sieci.

Teraz wielu lat telefony wszystkie mam już w innej sieci..,
              zaproponowali mi lepsze warunki... policzylem i cześć.

Jak ludzie maja jeździć za praca do innych gmin czy krajów,
              to decyzja o wyprowadzeniu sie z miasta, gdzie wszystko drożeje
              jest łatwiejsza do podjęcia... szczególnie, ze tu pracy nie ma.
    • cbaabc Wieczni malkonenci chcieli przemysłu 07.01.11, 01:51
      Zapluwali się, że zakłady powstają w Stargardzie i Goleniowie, a teraz gdy chcą postawić fabrykę samochodów dostawczych + centrum rozwojowo-badawcze, to zapluwają się, że na co ten przemysł, bo lepszy Intel?

Kiedy zapiszecie się na grupową terapię?
      • Gość: Vlad.H. Re: Wieczni malkonenci chcieli przemysłu IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 07.01.11, 07:22
        odnosze wrazenie ze nie wiesz o czym piszesz - twoj lekarz zapisal ci cos co uposledza zdolnosc logicznego rozumowania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka