Dodaj do ulubionych

Rozliczenie ciepła...

10.01.11, 21:05
Czy to jest możliwe? Może ja o czymś nie wiem.
Koszty za ogrzewanie M4 - 53m2 - prawie 5 tysięcy złotych.
A ja, głupia - zakręcając kaloryfery, albo ustawiając na II - liczyłam na nadpłatę.
Podczas wietrzenia kaloryfery zawsze były zamknięte.
Czy komuś się to zdarzyło?
Obserwuj wątek
    • Gość: dziki Re: Rozliczenie ciepła... IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.11, 21:27
      Zależy gdzie płacisz , jednym nalicza spółdzielnia , drugim SEC, innym jeszcze kto inny.
      • czarny_atymczasem Re: Rozliczenie ciepła... 11.01.11, 07:40
        spółdzielnia? metrona polska - to ich podzielniki.
    • 1przeciwnik_glupoty Re: Rozliczenie ciepła... 10.01.11, 21:46
      A blok ocieplony? W piwnicy okna zamknięte?
      • czarny_atymczasem Re: Rozliczenie ciepła... 11.01.11, 07:39
        wieżowiec - ocieplony. Podobno wszyscy wokół mają kaloryfery zamknięte, więc tylko ja niby grzeje. Dano mi do zrozumienia, że najlepiej będzie jak zamknę kaloryfery, bo inni mogą siedzieć w 18 stopniach, a ja niby muszę w 20.
        Kurcze, jestem nową lokatorką i czuję się strasznie oszukana!
        • i.fugazi Re: Rozliczenie ciepła... 11.01.11, 09:14
          1. Poproś o regulamin rozliczania.
          2. Idź z nim oraz z rozliczeniem do prawnika, potem do sądu. Wygrasz. Tu masz przykład ile warte są podzielniki:
          gdansk-zabianka.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=6212

Pozdrawiam
          Fugazi
          • korfi Z kim wygra? 11.01.11, 10:16
            Takie są skutki nieinteresowania się własnymi sprawami. Ludzie mają na codzień w dupie sprawy wspólnot, spółdzielni. Nikt nie ma na to czasu. Dopiero jak komus przyjdzie zapłacić to się szuka jaki jest regulamin i czemu tyle wyszło.
            Takie wygrane to trochę same z sobą są. Bo ktoś te koszty musi pokryć. Sąsiad zapłaci? Wszystko jes kwestią rozumnego regulaminu i nie szarpania się na maksymalną indywidualizację rozliczenia.

-------------------------------------------------------
            Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
            • aysy.1 Re: Z kim wygra? 12.01.11, 06:39
              widzę, że ludzi wierzących w socjalizm jest jeszcze sporo:)

korfi napisał:

> Takie są skutki nieinteresowania się własnymi sprawami. Ludzie mają na codzień
              > w dupie sprawy wspólnot, spółdzielni. Nikt nie ma na to czasu. Dopiero jak komu
              > s przyjdzie zapłacić to się szuka jaki jest regulamin i czemu tyle wyszło.
              > Takie wygrane to trochę same z sobą są. Bo ktoś te koszty musi pokryć. Sąsiad z
              > apłaci? Wszystko jes kwestią rozumnego regulaminu i nie szarpania się na maksym
              > alną indywidualizację rozliczenia.
              >
              > -------------------------------------------------------
              > Każda akcja wywołuje co najmniej równy i skierowany przeciw niej krytycyzm
              • korfi Re: Z kim wygra? 12.01.11, 08:48
                jaki socjalizm? jak jest współwałasność to trzeba współdecydować. I tyle. Normalna rzecz. Wspónoty mieszkaniowe to też socjalizm? Znaczy akceptujesz tylko ludzi z domków jednorodzinnych?

• i.fugazi Re: Z kim wygra? 12.01.11, 09:52
                  > Wspónoty mieszkaniowe to też socjalizm?
                  Spółdzielnie, wspólnoty jeden ch....

System rozliczenia oparty o podzielniki szczególnie elektroniczne jest do bani a naciąganie na rozliczenia przez te podzielniki jest oszustwem i należy z nim walczyć. Wszystko jedno, czy zaklepała je tłuszcza czy tylko gość na stolcu prezesa. Wystarczy wspomnieć o przenikaniu ciepła przez stropy, podłogi i ściany. W niektórych konstrukcjach szczególnie późnogierkowskich to dramat. Można mieć zamknięty grzejnik i ciepło w domu a w innym przypadku odkręcony i cały czas zimno. Komfort cieplny zależny jest w dużej mierze od sąsiadów. Wystarczy, że wyjadą na zimę z domu i jest kosmos na rozliczeniach.

Nie ma więc znaczenia że spółdzielca czy inny socwspółwłaściciel dał przyzwolenie na podzielnik. Z pewnością na oszustwo się nie godził i nie godzi.

Pozdrawiam
                  Fugazi

-------------------------------------------------------------
                  "Rząd to gang facetów takich samych jak ty czy ja. Nie mają, jeden z drugim, specjalnych talentów do rządzenia, posiadają jedynie talent do zdobycia i utrzymywania urzędu. Ich głównym narzędziem w tym celu jest wyszukiwanie grup, które domagają się czegoś, czego nie mogą dostać, i obiecywanie dania im właśnie tego. W dziewięciu na dziesięć przypadkach obietnica ta nie jest nic warta. W dziesiątym przypadku spełniana jest przez ograbienie A, aby zaspokoić B. Innymi słowy to brokerzy rozboju, a każde wybory to coś w rodzaju udziału w aukcji skradzionych w przyszłości dóbr." – H.L. Mencken
    • Gość: Belek Re: Rozliczenie ciepła... IP: *.centertel.pl 11.01.11, 07:52
      To przy normalnym systemie rozliczania w docieplonym bloku niemozliwe. Chyba że ustalono że np 90% kosztow rozliczacie wg podzielnikow. To mozliwe a takue głupie pomysły często ludziom do głowy przychodzą.
      • Gość: a. Re: Rozliczenie ciepła... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 11:07
        Przy wietrzeniu owijaj czymś termostat .... bardzo często jest tak ustawiony, że sam się załącza ...
        Masz licznik kreskowy czy elektronik?
        • czarny_atymczasem Re: Rozliczenie ciepła... 11.01.11, 11:50
          elektronik
          • Gość: a. Re: Rozliczenie ciepła... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.11, 12:06
            Warto poczytać
            www.wprost.pl/ar/?O=13006&pg=0
            www.wprost.pl/ar/1...-cieplo/?I=1017
            katowice.gazeta.pl...loryferach.html
            • malcoolm Re: Rozliczenie ciepła... 12.01.11, 05:57
              Źle podałeś linki - żaden nie działa...

----> Szczecin Blog - Uśmiechnij się, jesteś w Szczecinie
            • Gość: a. Re: Rozliczenie ciepła... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:20
              Faktycznie, coś jest z nimi nie tak.
              W takim razie wstawiam link do forum polickiego (przedostatni post)

forum.police.info.pl/viewtopic.php?t=7309
              • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie ciepła... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.11, 12:37
                szkoda,że nikt z tym nic nie robi

www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Kaloryfer-nie-grzeje,-podzielnik-bije
    • aysy.1 spółdzielczość mieszkaniowa 12.01.11, 06:32
      nie wiem czy to ta sama sprawa tych samych podzielników czy innych ale to nie ma znaczenia. mam taką ogólną refleksję. wczoraj czy przedwczoraj nt podzielnikó wypowiadał się jakiś prezes czy vice prezes szczecińskiej spółdzielni mieszkaniowej. wyjątkowa arogancja wobec ludzi i problemu. pan prezesik prowincjonalnej spółdzielni z uśmiechem debilka odreagowywał własne komplesy stwierdzeniami : za wszystko trzeba płacić". no pewnie ale czasami rachunki mogą się nie zgadzać. skąd u nas, w organie podlegającym kontroli mieszkańców, biorą się tacy aroganci.
      • korfi Re: spółdzielczość mieszkaniowa 12.01.11, 08:47
        Mam przykłady z własnego zycia gospodarowania wspólnot i spółdzielni. Generalnie wspólnoty jeżeli nie są w nowych budynkach są bardzo słabe i podzielone. nie mają zdolności finansowych, są skłócone. Spółdzielnie mimo tego, że mają wady i sa tam ukrywane czesto różne sprawki, to są dla mieszkańców dużo lepsze. W dzisiejszych czasach powszechnego olewactwa wspólnoty często nie są w stanie podjąć jakiejkolwiek decyzji głównie ze względu na brak kworum na zebraniach. Ja należałem już do kilku spółdzielni mieszkaniowych. Różnie z nimi bywało, ale wolę je od przeciętnej wspólnoty. A jeżeli uważasz, że prezes spółdzielni to taka fajna posada, to popróbuj nim być. Ja nie miałem okazji ale i namówic bym sie nie dał na taką fuchę. Może dlatego często piastują je aroganci? Nie wiem.
        Wracając do tematu rozliczeń, to NIGDY nie będzie tak, że wszyscy będą zadowoleni. I to tych niezadowolonych zawsze słychać. Ludzie nie chcą często rozumieć że spółdzielnia nie ma żadnego interesu w tym czy ktoś płaci mniej czy więcej. Ma do zapłaty powiedzmy 10 000 zł do SEC i tyle musi rozdzielić na mieszkańców. jest jakis przyjęty system rozliczeń (zatwierdza go chyba nawet nie prezes ale jakiś organ mieszkańców) i według niego się rozlicza. Niestety nie ma idealnego systemu. W budynku gdzie mieszka kilkadziesiąt rodzin każdy pokrywa koszty ogrzewania całego budynku w jakiejś proporcji określanej właśnie dzięki podzielnikom. A wiadomo że jak ktoś ma w mieszkaniu 21 st to przez ścianę grzeje trochę sąsiada który lubi mieć 19. I tego się nie zmierzy. Stąd nie można rozliczac tylko wg podzielników bo dochodzi wtedy do wynaturzeń. W skrajnym przypadku, gdy komus będzie wystarczało te 19 stopni a wokół będą sami z 21 cz 22 to prawie może nie odkręcać grzejników. A przeciez ciepło ma. Sytuację pogorszyły podzielniki elektroniczne. A konkretnie ich większa dokładność. Podzielniki cieczowe dzieki swojej niedokładności i odparowywaniu równomiernym poza sezonem trochę spłaszczały rozliczenia. Elektroniczne już tego samo z siebie nie robią i problemy miejscowo się wyostrzają. Gdyby ludzie racjonalnie ogrzewali mieszkania to podzielniki nie byłyby potrzebne tylko rozliczenie na m2. ale my potrzebujemy strażników, bo bez nich rachunki byłyby o min 30% wyższe.

• Gość: zadziwiające.... Re: spółdzielczość mieszkaniowa IP: *.static.espol.com.pl 17.01.11, 13:47
          tak bronisz spółdzielni mieszkaniowych to może wyjaśnisz mi dlaczego spółdzielnia przysłała mi teraz rozliczenie ogrzewania za zimę 2008/2009?
          • korfi Re: spółdzielczość mieszkaniowa 18.01.11, 22:34
            Nie bronię. stwierdzam fakty. A jeżeli teraz ktos otrzymuje rozliczenie za 2008/09 to jakieś nieporozumienie albo szczególna sytuacja której nie znam. Nigdy mi się nie zdarzyło dostać rozliczenia za poprzedni sezon po jesieni danego roku.

• andrexx SM ? 12.01.11, 10:38
      czy to czasem nie dotyczny SM "Śródmieście" i wieżowca przy ul. Szymanowskiego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka