Dodaj do ulubionych

Marcegaglia w Szczecinie?

23.01.11, 22:46
Kiedyś Piotr K ogłosił, że pozyskał ogromna inwestycję. Walcownię stali. Włoską Marcegaglię. Kazał sobie bic brawo, to ta Marcegaglia to naprawdę "coś"!

Potem tenże Piotr oglosił, że "wicie, rozumicie, kryzys i inwestor zrezygnował". Dodał, że "inwestor powiedział, że Szczecin jest cacy".

Wtedy pisałem, że prawda jest kompletnie inna. To Nowak z Krzystkiem przepędzili Marcegaglię swoim paplaniem jęzorem i kompletnym dyletanctwem (chcieli tworzyc strefę ekonomiczną na prywatnych terenach).

Kurna, znowu wyszło na moje:(

www.kluczbork.pl/podstrony/marc.php
Obserwuj wątek
    • piotrus1 Re: Marcegaglia w Szczecinie? 24.01.11, 01:51
      whiteentrance napisał:
      > Wtedy pisałem, że prawda jest kompletnie inna. To Nowak z Krzystkiem przepędzil
      > i Marcegaglię swoim paplaniem jęzorem i kompletnym dyletanctwem (chcieli tworzy
      > c strefę ekonomiczną na prywatnych terenach).

no tak przez następne 4 lata ;)
    • zed.1 no i po co te bzdury piszesz? 24.01.11, 03:57
      W dniu 16.06.2006r. został podpisany list intencyjny pomiędzy Wałbrzyską Specjalną Strefą Ekonomiczną "INVEST-PARK" Sp. z o.o., Gminą Kluczbork i włoską firmą Marcegaglia S.p.A. Firma Marcegaglia podjęła decyzję o realizacji inwestycji na terenie Polski. Inwestycja polegać będzie na rozbudowie istniejącej fabryki w Praszce - będącej własnością firmy Marcegaglia, oraz na budowie nowej fabryki w Kluczborku. W fabryce w Praszce produkowane będą głównie wymienniki ciepła do lodówek, natomiast w Kluczborku zostanie uruchomiona fabryka produkująca rury stalowe.

inwestycja w kluczborgu juz trwala gdy byly prowadzone rozmowy w szczecinie.
      • piotrus1 Re: no i po co te bzdury piszesz? 24.01.11, 08:24
        zed.1 napisał:

> inwestycja w kluczborgu juz trwala gdy byly prowadzone rozmowy w szczecinie.
        >

zed.1 mam takiepytanie
        czy rozmowy były udawane - skoro inwestycja już trwała?
        czy Pan Krzystek wiedział że inwestycja już trwa?
        jeśli wiedział czy świadomie nie mówił prawdy?
        czy rozmowy odbywały się jak i u nas tak i w kluczborgu?

pozdrawiam
        • zed.1 Re: no i po co te bzdury piszesz? 24.01.11, 09:36
          Napisz mail do rzecznika prasowego spółki.

Na serio myslisz, ze duzy światowy koncern jest zdolny prowadzić tylko jedna inwestycje w tym samym momencie?
          • piotrus1 Re: no i po co te bzdury piszesz? 24.01.11, 15:01
            zed.1 napisał:

> Na serio myslisz, ze duzy światowy koncern jest zdolny prowadzić tylko jedna in
            > westycje w tym samym momencie?

zed ja sadzę że inwestor w jednym czasie przeprowadza kilka, kilkanaście rozmów co do lokalizacji - tam gdzie go głaszczą lepiej po głowie tam zostaje

nie mów mi ze dalej chcą inwestować w Szczecinie ;) - bo tu zakrzywiasz prawdę
      • whiteentrance kolego zed:) 24.01.11, 13:53
        jeśli Ci udowodnię, że:
        1) Marcegalia uruchomiła w Opolskiem to co miała uruchomić w Szczecinie;
        2) Inny duży koncern przeniesie się ze Szczecina do Opola;
        to przestaniesz pieprzyć bzdury?

Ad pkt 1 - kwestia dwóch dni;
        Ad pkt 2 - kwestia kilku miesięcy;

Założysz się?:) *
        Pozdrawiam
        White

*do zdefiniowania o co się zakładamy - w sumie wystarczy mi znowu, że powiesz o sobie, że jesteś ....... Ty już wiesz co mam na myśli:)
        • andreas.007 Re: kolego zed:) 24.01.11, 14:09
          Przecież to taka strategia jest a Ty White taki zdziwiony?
          Stawiamy na biurowce... nie chcemy w Szczecinie produkcji.
          A i na turystykę wodna...
          • whiteentrance Andre! 24.01.11, 14:26
            pies tańcował z tą Marcegaglią! I z tymi co to spieprzyli!

Ale teraz zapytam najzupełniej poważnie. Naprawdę:)

Ty jesteś szpenio od rozumienia urzędniczych mózgów. Wyjaśnij mi tedy, skąd w tychże mózgach pomysł, żeby nie kupić terenów stoczniowych, kiedy była okazja?

Administracja Nasza Szczecińska Najwyższa powoływała się, że nie wolno samorządowi kupować "zorganizowanej części przedsiębiorstwa". Ale do cholery nikt nie sprzedawał "zorganizowanej...." itd. To był przetarg TYLKO I WYŁACZNIE NA TERENY STOCZNIOWE!!!!!!.
            Szczecin zaprzepaścił szanse na ustanowienie doskonałego parku przemysłowego. Teraz sporo inwestorów, którzy chcą wejść do stoczni ma problem. Z wielu powodów.
            Po pierwsze - podstrefę specjalnej strefy ekonomicznej można ustanowić na gruntach należących do skarbu państwa lub komunalnych - Silesia już nie ma takiej możliwości.
            Po drugie - Szczecin nie ma najmniejszego wpływu na to co się dzieje na tych gruntach;
            Po trzecie - Szczecin (w osobie Najwyższego Cherubina Piotra) ględzi, że to "Warszawa" ma dać inwestora. Nic w zamian nie oferując;
            Po czwarte.....

No dobra.... rozpisałem się. A prośba dotyczyła opinii na temat mózgów urzędniczych.
            • andreas.007 Re: Andre! 24.01.11, 14:37
              Wyjasnienie jest proste.
              Otóż dziś już w nowym budżecie, który już sie posypal
              jest deficyt ponad 100 mln, a radni PO - jak już robiony jest budżet nowy,
              to chcą by tam był aquapark i metro...

Wszystko to kwestia pieniędzy.

Przypomnę, ze Lasztownia jeszcze jest do zrobienia, jak obiecywano!
              Tez naciskalo miasto na Gryf, by nie budowali tam chłodni,
              lecz zeby sie stamtąd wynieśli gdzieś, a miasto miało odkupić ten teren..

Na razie miasto, a konkretnie zarząd miasta to ma w planach wysprzedawanie
              nieruchomosci zeby pozyskać jakiś szmal, bo sypie sie budżet.
              Przypomnę, ze z obiecanych 200 mln na drogi do nowej strefy,
              zostało 40 mln, a to nie wystarczy na zrobienie dojazdu...
              a wiesz, ze dojazd najwaznieszy.

Teren Stoczni ma kiepski dojazd...
              zauwaz ze jak wzmiankowana walcownia - do wyboru do koloru,
              a Szczecin mimo ze biedny, to jest najdroższym miastem do życia!
              • andreas.007 Re: Andre! 24.01.11, 14:47
                White, niektórzy tu na forum, ale to pól biedy,
                lecz także ważni urzędnicy i politycy nie rozumieją,
                ze jak ubywa nam firm, to ubywa mieszkańców -
                a z tego ubywa pieniędzy w kasie miasta, zas politycy
                na bazie takich hurraoptymistow rozbudzaja oczekiwania!
                Na razie bedą jakies kredyty, ale jak sie skończą,
                to wtedy bedzie płacz... gdy te wszystkie hale i aquaparki
                bedzie musiało utrzymać 200 tys. mieszkańców bezrobotnych...
                ;)
                • whiteentrance Andre! 24.01.11, 14:53
                  Kiedyś samemu Krzystkowi próbowałem wytłumaczyć (SAMEMU KRZYSTKOWI!!!) że każda gmina partycypuje w dochodach z PITów (dokładnie w 37,12% Pitów generowanych w danej gminie). Wystarczy wziąć kartkę i ołówek i policzyć. Ile gmina ma od terenów leżących odłogiem a ile może mieć od terenów na których są generowane PITy.
                  Próbowałem wytłumaczyć. Ale poprosił nie, żebym wytłumaczył Nowakowi. I tak się skończyło moje tłumaczenie.
                  A stoczni żal.......
    • andreas.007 White Ty nic nie rozumiesz.... 24.01.11, 14:05
      Po pierwsze to prawda, ze z uwagi na kryzys wycofali sie ze Szczecina.
      Kryzys w negocjacjach z urzędnikami w Szczecinie!
      Nasz zarząda inna strategie dzialania Floating Strategy...
      A dokładnie to stategie odsylania...

"Autor: zed.1 18.11.10, 01:23

Dodam jeszcze, bo moze tego nie wiesz, ze przez jakis czas obowiazywala strategia kierowania firm do goleniowa tak by rozwijac obszar metropolitarny. Jako, ze goleniow moze jest swietny dla firm, ale nie jest swietny dla mieszkancow. Malo kto chce sie przeniesc do goleniowa skoro w pol godziny moze tam dojechac. Dlatego mial on zatrudniac ludzi ze szczecina, dojezdzajacych tam do pracy. Goleniowa mialby z tego korzysci podatkowe i szczecin tez, z poszczegolnych podatkow i miejsc pracy.

Czas by dotarlo do ludzi, ze goleniowa nie jest konkurentem szczecina.
      --
      ∫t∫ε't∫in 2050
      -----------------------"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka