Dodaj do ulubionych

Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika"

30.05.11, 10:33
"W szkołach edukacja odbywa się w oparciu o wartości chrześcijańskie, jednak nie są to szkoły katolickie. Mogą kształcić się w nich uczniowie różnych wyznań i przekonań - powiedział PAP jeden z rodziców Daniel Paszun.
Na stronie Sternika jest wyraźnie napisane że : "Stowarzyszenie STERNIK zwróciło się do Prałatury Personalnej Opus Dei z prośbą o pomoc w utrzymaniu chrześcijańskiej tożsamości szkół. Prałatura Opus Dei wyznacza kapelanów do poszczególnych placówek wychowawczych"
Opus Dei jest organizacją katolicką -czyż nie??? Niestety w Szczecinie rodzice którzy wspierają budowę tego przedszkola i szkół związani są bardzo mocno z Naszym Dziennikiem i gazetą Polską (a gazety te jak wiemy są słynne ze swojej tolerancji do np. PO i do osób o innych przekonaniach politycznych). Zaczynacie od budowy szkoły dla dziewcząt a chłopcy??? Nadal w wynajętym miejscu???

Obserwuj wątek
    • Gość: znamy sternika Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.xdsl.centertel.pl 30.05.11, 10:53
      uczni ubywa, kazdego roku zamyka się ileś tam szkół i oto wkracza Opust Dei, Dzięga i oczywiście gdzieś w tle Rydzyk. wychować nową generację moherową i oczywiście państwo dopłaci. jak to nazwać?
      • artilugia Niezły ten ciemnogród :-) 30.05.11, 22:27
        Niezły ten "ciemnogród" ;-))))
        Wyniki testu szóstoklasistów - Szkoły STERNIKa w 10 najlepszych szkół w Warszawie
        Wierzę, że w Szczecinie nie będzie gorzej! Trzeba nam takich szkół! Doskonałe wyniki jak na szkoły działające od ośmiu lat. Tak trzymać!
        Powodzenia!

Fakty mówią, że dobre wychowanie służy nauce:

Rok szkolny 2009/2010
        średnie wyniki (w punktach) uzyskane przez uczniów w sprawdzianie szóstoklasisty.
        1. Niepubliczna nr 81, Fundacji Rodzice Dzieciom (36,53)
        2. Społeczma nr 14 STO )36,50)
        3. Społeczna nr 9 (36,33)
        4. "Strumienie" Stowarzyszenia STERNIK (36,05)
        5,6,7,8
        9. "Żagle" Stowarzyszenia STERNIK (34,63)

KRAJ 24,56
        WARSZAWA 23,30
        Dzielnica WAWER 29,59
        SZKOŁA „STRUMIENIE” 36,05
        SZKOŁA „ŻAGLE” 34,6

Rok szkolny 2008/2009
        KRAJ 22,64
        WARSZAWA 27,16
        Dzielnica WAWER 28,85
        SZKOŁA „STRUMIENIE” 34,57
        SZKOŁA „ŻAGLE” 32,63

Rok szkolny 2007/2008
        KRAJ 25,08
        WARSZAWA 29,16
        Dzielnica WAWER 29,36
        SZKOŁA „STRUMIENIE” 36,50
        SZKOŁA „ŻAGLE” 32,40
        W testach szóstoklasisty obie szkoły osiągnęły najwyższe wyniki na tle kraju (najwyższy stanin), a uczennice „Strumieni” ze średnią 36,5 na możliwe do uzyskania 40 pkt zajęły trzecie miejsce w województwie mazowieckim.

Rok szkolny 2007/2008
        W testach szóstoklasisty uczennice „Strumieni” ze średnią 36,5 na możliwe do uzyskania 40 pkt zajęły trzecie miejsce w województwie mazowieckim.
    • Gość: Sz. Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.11, 10:56
      Nie wiem,co Cię tak dziwi.Skoro szkoła ma być katolicka,to kto ma się w niej uczyć?Terek al Taliban?Czy może niedomyte pochwy z gender studies?A brak tolerancji do działań PO to przejaw zdrowego rozsądku i miłości do kraju....
      • oceandream7 Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" 30.05.11, 11:20
        @Sz -przeczytaj uważnie Daniel P. mówi : "W szkołach edukacja odbywa się w oparciu o wartości chrześcijańskie, JEDNAK NIE SA TO SZKOŁY KATOLICKIE. " a ty piszesz ..."skoro szkoła ma być katolicka".. No właśnie co innego mówią a rzeczywistość jest inna- jest to szkoła w której KAZDY uczeń ma opiekę sprawowaną przez księdza wyznaczonego przez Opus Dei. Niech nie głoszą więc że nie jest to szkoła katolicka. A jeśli ty używasz takich chamskich określeń jak "niedomyte pochwy z gender studies" i masz coś wspólnego z zakładaniem tej szkoły to pokazuje dużo o poziomie rodziców którzy tym się zajmuja
        • marcelkardan Szkoła katolicka - warto czytać wikipedię 31.05.11, 01:46
          Szkoły STERNIKA - nie są szkołami katolickimi.
          Szkoła katolicka to szkoła kierowana przez kompetentną władzę kościelną (np. biskupa) albo kościelną osobę prawną publiczną (diecezję, parafię, zgromadzenie zakonne) lub która została uznana za taką przez władzę kościelną w pisemnym dokumencie. Nauczanie i wychowanie powinny się opierać na zasadach chrześcijańskiej doktryny, a wykładowcy mają się odznaczać zdrową nauką i prawością życia. Jednak powyższe warunki nie są wystarczające żeby używać nazwy szkoła katolicka - do tego niezbędna jest także zgoda kompetentnej władzy kościelnej (kan. 803 KPKan).
          Konferencja Episkopatu Polski wydała wytyczne dotyczące szkół katolickich zgodnie z którymi wszystkie szkoły katolickie w Polsce są zrzeszone w Radzie Szkół Katolickich.
          Szkoły STERNIKA nie wypełniają powyższych kryteriów - nie są więc katolickie. Co nie znaczy, że nie ma wnich ducha i wartości katolickich.
          • marcelkardan Dlaczego to nie jest szkołą katolicka? 31.05.11, 01:57
            1) Powołali ją do życia rodzice poprzez własne stowarzyszenie, a nie "kompetentna władza kościelna" albo "kościelna osoba prawna"
            2) o ile wiem, nie jest zrzeszona w Radzie Szkół Katolickich,

Jeśli np. w kiosku, w którym kupuję Gazety, sprzedaje bardzo porządna pani, o bardzo katolickim duchu (często nawet ją widzę w kościele), która nie eksponuje np obscenicznych czasopism w sposób nachalny dostępny nawet dzieciom - zachowuje się więc bardzo po katolicku - to nie sprawia to, że kiosk jest nazwiemy katolickim (choć jest ze swej istoty katolicki)
    • Gość: rodzic Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.centertel.pl 30.05.11, 11:08
      do oceandream7 Co Ty z tym Naszym Dziennikiem i Gazetą Polską? Strasznie się czepiasz,a nie zauważasz, że Gazeta Wyborcza w swoim artykule z 28.05.11, z 18.00- "Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus Dei" kilka razy mówiąc delikatnie "minęła się z prawdą". A więc każda gazeta (a nie tylko ND, czy GP) w pewnym stopniu przekazuje swoje idee i próbuje je "zaszczepić" innym. Druga sprawa- podobno jesteśmy narodem tolerancyjnym- czemu zabraniasz ludziom czytać to co chcą, nawet jak nie zgadzasz się z tym co tam piszą (nawet gdyby były tam same banialuki)? I wreszcie po trzecie- dlaczego łączysz ludzi zaangażowanych w budowanie szkoły dla swoich dzieci z polityką?Myślisz, że jeśli ktoś jest przekonany do np PO, czy PIS, czy SLD, czy innej parti- nie może zapisać dzieci do Szkoły Sternika?
      • Gość: . Niekonsekwencja czy zwykłe kłamstwo? IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 11:19
        Myślisz, że jeśli ktoś jest prz
        > ekonany do np PO, czy PIS, czy SLD, czy innej parti- nie może zapisać dzieci do
        > Szkoły Sternika?

Dokładnie tak - ponieważ jest to szkoła wyznaniowa i światopglądowo nie jest neutralna. Więc po co te kłamstwa o tolerancji i otwartości na inne poglądy i wyznania? Wstydzą się pzyznać, że są placówką wyznaniową, choć w innym miejscu (statut) deklarują to otwarcie?
        • Gość: TolerancyjnyRodzic Zwyczanie - normalność IP: *.globalconnect.pl 30.05.11, 17:44
          Szkoła jest albo dobra albo zła. Wiedzą to nawet Japończycy. Bardzo spodobała mi się informacja o szkołach funkcjonujących wg. tego samego modelu co STERNIKa w... JAPONII. Z tego co wiem, są one również inicjatywą rodziców, a opiekę duszpasterską zapewniają kapłani Opus Dei (tylko tym osobom, które chcą). Rodziny katolickie stanowią tam i w społeczeństwie i w szkole niewielki odsetek, super mniejszość - 0,4% mieszkańców Japonii (patrz WIKIPEDIA :-)). A rodzice decydują się posłać swoje dzieci - bo uważają je za dobre. Bo tam szanuje się człowieka, wolność itp. - bo taki jest duch KATOLICKI. Pamiętacie pewnie opowieść o młodym ks. Wojtyle, który nie ochrzcił dziecka żydowskiego, bo uważał, że nie chcieliby tego jego żydowscy rodzice. Fajnie, że taki rzeczy są możliwe! Niech szkoły STERNIKA nabiorą w swe żagle silnego WIATRU OD MORZA!!!
          • Gość: DPP Pluralizm IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 22:53
            Czytałem , że do szkół Sternika chodzą dzieci Radka Sikorskiego, Romana Giertycha, Jerzego Polaczka, Henryki Bochniarz. Całkiem spory pluralizm. Nie sądzę by minister Sikorski krytykował swój rząd alb. Tak samo nie sądzę by miał te same poglądy co Polaczek. Tak samo Polaczek ma na moje oko inne poglądy niż Henryka Bochniarz.
      • oceandream7 Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" 30.05.11, 11:30
        @rodzic "I wreszcie po trzecie- dlaczego łączysz ludzi zaangażowanych
        w budowanie szkoły dla swoich dzieci z polityką?Myślisz, że jeśli ktoś jest prz
        ekonany do np PO, czy PIS, czy SLD, czy innej parti- nie może zapisać dzieci do
        Szkoły Sternika?"
        Bo znam bardzo dobrze kilku ludzi zaangażowanych w budowę tej szkoły i ani jedna osoba nie jest z PO albo z SLD. Przeczytaj proszę co napisałam w innym wątku który jest teraz na forum. Nie przeszkadza mi to że ktoś glosuje na PIS czy głosował na L. Kaczynskiego -mam kilku bardzo dobrych znajomych którzy są prawicowi w swych przekonaniach. Problemem jest to że tylko na spotkaniach z rodzicami Sternika usłyszałam pełne nienawiści do rządu opinie i chamskie dowcipy.
        • artilugia Tajemnica sukcesu? 30.05.11, 21:56
          Pomysł na rezygnację z nauczania w systemie koedukacyjnym nie jest bynajmniej polskim (w domyśle: zaściankowym) wymysłem. Wszędzie na świecie najlepsze wyniki osiągają szkoły, gdzie chłopcy i dziewczynki uczą się osobno. Pod wpływem tej wiedzy w ostatnich latach w USA zaczęto wprowadzać edukację zróżnicowaną także w szkołach publicznych. Podobnie w Australii. W szkołach publicznych, gdzie zniesiono koedukację, o 25 proc. wzrosła liczba uczniów zdobywających najlepsze oceny. Badania 270 tysięcy studentów australijskich wyższych uczelni wykazały, że wyniki w nauce absolwentów szkół niekoedukacyjnych są o 15 - 20 proc. wyższe niż pozostałych. Badania przeprowadzone w Niemczech w 2002 roku wykazały, że dziewczęta z klas żeńskich radzą sobie z fizyką dwa razy lepiej niż ich rówieśniczki z klas koedukacyjnych. W Anglii, w rankingu pięćdziesięciu najlepszych gimnazjów, najlepsza szkoła koedukacyjna zajmuje dopiero trzydzieste drugie miejsce.
        • Gość: To ja Dziwne - to chyba zwyczajnie - dobra szkoła IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 22:41
          Dziwne rzeczy prawisz, bo to chyba zwyczajnie dobra szkoła. Dziwne rzeczy prawisz, bo gazety piszą np. "...o przyjaźni Romana Giertycha z Radosławem Sikorskim. Jedną z płaszczyzn, na której miałaby się cementować ta znajomość, jest właśnie szkoła, do której politycy posyłają swoje dzieci.
          Wysuwana jest teza, że kontakty towarzyskie między rodzinami Giertychów a Sikorskich wzięły się między innymi z tego, że dzieci obu par uczęszczają do placówek
          związanych z Opus Dei. - I choć szkoły nie są koedukacyjne (Sikorscy mają synów, Giertychowie córki) i jest różnica wieku między dziećmi, to rodzice mają okazję spotykać się w ramach prac stowarzyszenia zarządzającego placówkami - pisze jedna z gazet. Nawiasem mówiąc: do szkoły Sternika chodzi już tylko młodszy syn szefa MSZ, starszy został wysłany do szkoły za granicą. "
          Ten sam tekst podaje dalej:
          "... do szkół Sternika swoje dzieci posłał Jerzy Polaczek, były minister infrastruktury w rządzie PiS (w tym celu przeprowadził się do Warszawy ze Śląska). Za dobre miejsce dla dzieci uznał je także znany publicysta TVN 24 Bogdan Rymanowski - do męskiej szkoły chodzi tam jego 9-letni syn, a do żeńskiej 12-letnia córka. Wnuki umieścił w nich skrajnie prawicowy Antoni Macierewicz, ale także liberalna Henryka Boch-niarz. - Ale u nas nie jest ważne, czy jesteś ministrem. Liczy się, jak bardzo angażujesz się w szkołę, współpracujesz z nią dla dobra dzieci - mówi Kossel. "
          To wszystko każe wątpić w Twe słowa :-(
        • Gość: kasiak Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.globalconnect.pl 01.03.12, 10:34
          bzdura są rodzice z PO znam ich i to nie szeregowi członkowie.
    • swarozyc To tak jak z komunizmem Lenina: 30.05.11, 11:28
      Narodowy co do formy, socjalistyczny co do tresci..

Tak trzymac zbolszewizowane katofunfle w osranych majtkach!
      • Gość: Gość To zupełnie inaczej jak z Leninem - IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 23:13
        Lenin zabierał dzieci rodzicom, wyrywał je rodzinom.
        Placówki Sternika stworzyli rodzice. Oparte są one na ścisłej współpracy rodziny i szkoły - mówiąc sportowym językiem - szkoła gra do tej samej bramki co rodzice. W modelu tym najważniejsi są rodzice, zaś nauczyciele mają rolę drugoplanową. A korzysta na tym dziecko, rodzina i całe społeczeństwo... Mam nadzieję, że skorzysta i Szczecin.
        • Gość: . Re: To zupełnie inaczej jak z Leninem - IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 23:16
          G.ówniany wielonickowcu, daj już spokój... IP cię zdradza...
    • Gość: rodzic Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.centertel.pl 30.05.11, 11:47
      do oceandream7 to, że znasz opinię 1-nej, czy kilku osób, nie oznacza, że wszyscy mają takie same poglądy. Pamiętaj, że każdy ma prawo do błędu. Nie tylko Ty, również ja, jak i inni. W swoich wypowiedziach kierujesz się odpowiedzialnością zbiorową cytuję- do Sz. "A jeśli ty używasz takich chamskich określeń jak "niedomyte pochwy z gender studies" i masz coś wspólnego z zakładaniem tej szkoły to pokazuje dużo o poziomie rodziców którzy tym się zajmuja". Takie słowa nie budują porozumienia. Jeśli chcesz naprawdę coś się dowiedzieć o Szkole Sternika- umów się na rozmowę z kompetentną osobą.
      • Gość: oceandream7 Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 11:56
        Ależ ja nie muszę umawiać się z tymi rodzicami bo znam bardzo dobrze kilku rodziców i miałam mozliwość uczestniczenia w kilku spotkaniach gdzie byli ci rodzice (typu urodziny dziecka). Właśnie te spotkania utwierdziły nas w przekonaniu że nigdy wcześniej nie spotkaliśmy osób ktore z jednej strony głoszą idee chrześcijańskiej milości ale w wąskim kęgu z nienawiścia i pogardą mówia o rządzie, agentach którzy opanowali nasz rząd i oczywiście żydach którzy za tym wszystkim stoja. Powtarzam mam wielu znajomych popierajacych PiS, bardzo religijnych ale z ich ust nigdy nie słyszałam takich nienawistnych określeń do innych ludzi jak od rodziców związanch ze Sternikiem
    • Gość: rodzic Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.centertel.pl 30.05.11, 12:13
      do oceandream7 Rozumiem, że jesteś zraniona. Nie wszyscy są doskonali. Każdy ma prawo błądzić. Jak również każdy ma szansę na to, aby zacząć inaczej myśleć i postępować. Ale jeszcze raz powtarzam- poglądy polityczne jakiegokolwiek rodzica nie są przeszkodą w możliwości przygotowania dla swojego dziecka najlepszej przyszłości o jakiej myśli.
    • Gość: Off Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 12:47
      "Fajna Dzięga z ciebie jest..."
      • Gość: antydziegiel Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.ip.netia.com.pl 01.03.12, 21:54
        A czy wyborcza napisze jak megaloman abepe zrobi kupę? Kogo to obchodzi co on pokrapia? I ile kasy za to bierze? Bo za Bóg zapłać to on nawet nie chce gadać ze swoimi!
        • Gość: . Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 22:59
          Gość portalu: antydziegiel napisał(a):

> A czy wyborcza napisze jak megaloman abepe zrobi kupę?

Nie, napisze wtedy, jak megaloman abepe zdejmie potem spodnie - bo to dopiero będzie wiadomość!
          • Gość: halka Nie kłam! IP: *.ias.bredband.telia.com 01.03.12, 23:02
            Abp nie ma spodni.
            • Gość: . Re: Nie kłam! IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 23:32
              I dlatego to by dopiero było info.
    • zed.1 Gazeta Wyborczo - Parafialna 30.05.11, 12:59
      Dwa teksty na ten sam temat dzien po dniu. Czy to takie ku... wielkie wydarzenie, ze trzeba az dwa teksty poświęcić jak na kulturę czasem nie poswiecacie nawet jednego?
    • mrrrwrrr Skarbówka do boju! 30.05.11, 13:40
      Mam nadzieję, że "wkład własny firm rodziców" zostanie potraktowany przez skarbówkę z równą "ufnością", jak każda inna darowizna przeciętnej firmy na rzecz innej przeciętnej firmy.
      Ale naiwny jestem, aż mi samego siebie żal ;)
    • mrrrwrrr Abp Dzięga - megalomania do kwadratu 30.05.11, 13:45
      "Poświęcam to miejsce, potwierdzając, że to, co robicie, dzieje się według Bożej myśli."
      Widzę, że Dzięga dostał smsa z samej góry. Albo chociaż miał malutką wizję.
      Albo jest zwyczajnym heretykiem i bluźniercą twierdząc, że zna myśli swojego Boga.

• Gość: czy-telniczka Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 14:34
      Art. cyt:
      "Wyjaśnił, że uczniom wpajane są uniwersalne wartości takie jak: pracowitość, odwaga, uczciwość, męstwo, przedsiębiorczość, wolność, tolerancja".

"W szkole nie będzie lekcji wychowawczych ani wywiadówek. Każdy z uczniów będzie miał swojego opiekuna, który będzie nad nim czuwał i kontaktował się
      z rodzicami."
      ------
      Tu mój powrót wspomnień z obserwacji dziecka/ci , którego rodzice stale zajęci
      byli pracą/tworzeniem biznesu, a czas poświęcony dla dzieci nie był ekonomicznie
      opłacalnym zajęciem. Finanse rosły w gore, dziecko rodzicom mało znane,
      przez Niego - jego rodziców nie wiele na co dzień poznane.

Z wyboru dalszego kształcenia, "prostowania życiorysu" za karę wysłano bez zgody i pytania o jego wolę do szkoły typu prywatno/społeczno/światopoglądowej
      Jego brak akceptacji to bunt, to też zdziwienie i zaskoczenie dla rodziców:
      Skąd i dlaczego zamkniecie w jego zachowaniu.
      Sięganie po używki i kłamanie ich stało się kolejnym zachowaniem dziecka
      .
      Brak pierwszej więzi z rodzicami nie pozostaje pustym echem w dorosłym życiu.
    • haritka Niedobrze się robi od czytania tego. 30.05.11, 14:59
      Katolicki, talibański , kazdy konserwatywny wychów jest zły
    • Gość: zadowolony rodzic Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.globalconnect.pl 30.05.11, 17:01
      Moje dziecko chodzi do przedszkola "FALE" . Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego przedszkola z niecierpliwością czekamy na szkołę. To przedszkole spełnia nasze oczekiwania. Jesteśmy pewni ,że szkoła również okaże się tak dobra jak przedszkole. Nie przeszkadzają mi negatywne wpisy znam to przedszkole i cieszę się ,że moje dziecko ma taką możliwość aby tam uczęszczać. Bardzo dziękuje tym zapaleńcom dzięki którym ten projekt tak dobrze się rozwija.
    • mariu.sz111 Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" 30.05.11, 17:43
      Niezła inicjatywa. Moje dzieci tam nie chodzą, ale podziwiam rodziców, którym "się chce" tworzyć tak ogromne przedsięwzięcie jak budowa szkoły od zera. Dziś każdy idzie "na łatwiznę" - płaci za przedszkole/szkołę i nic go więcej nie obchodzi. Dlatego tym większy jest mój szacunek dla tych rodziców, którzy postanowili wybudować szkołę, która im się marzy, pokonując ogrom trudności finansowych, papierkowych i zwykłego ludzkiego zmęczenia.

A Ci, którzy to krytykują niech sami spróbują coś podobnego zrobić, bo usiąść w fotelu i skrytykować czyjąś ciężką pracę jest łatwo.

Czym więcej jest takich inicjatyw, tym bogatsze jest otocznie w którym żyjemy i większa oferta edukacyjna dla dzieci. A jak komuś to nie pasuje to nikt mu nie każe posyłać tam dzieci, tylko niech nie krytykuje, a sam się weźmie do roboty i sam coś zrobi dla swoich dzieci.
    • swarozyc Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" 30.05.11, 17:52
      Chrześcijaństwo jest nieudaną, na szczęście, próbą odwrócenia kierunku rozwojowego ludzkości. Tezę tę w perspektywie historii rozwija niniejsza praca Jana Stachniuka. Chrześcijaństwo zrodziło się jako produkt schorzenia człowieka i trwać będzie tak długo, jak długo panhumanizm nie przezwycięży tej choroby.
      Co to jest panhumanizm? Panhumanizm to świadomość i gotowość człowieka pełnienia swej wiodącej roli w tworzycielskiej ewolucji świata. Panhumanizm to człowiecza wola i zdolność kształtowania Bytu według swoich, coraz to wspanialszych, wizji. Panhumanizm osadzony jest mocno w przyrodzoności, ona stanowi teren potęgującej się w nieskończoność mocy stwórczej człowieka.
      Przeciwnie, zniszczyć w nim pęd ku przyrodzoności, odwrócić od niej, uzdatnić do pielgrzymki ku nadprzyrodzoności, oto cel założyciela chrześcijaństwa, Chrystusa. Ogłosiwszy się wysłannikiem nadprzyrodzoności, Synem Bożym, potrafił on scalić wszystkie luźno dotąd jawiące się dekadenckie wątki światopoglądowe, tj. personalizm, wszechmiłość, nihilizm, hedonizm, moralizm i spirytualizm - w jedną syntezę, podporządkowaną temu ostatniemu, czyli wierze w istnienie "tam". Objawił wierzącym, że dostać się tam może jedynie ten, kto za życia "tu" ucnotliwi się odpowiednio. Cichość, pokora, miłowanie nieprzyjaciół, niesprzeciwianie się złu to są cnoty otwierające bramy niebios. A najłatwiej i najobficiej wykwitają one u tych, którym los na tym padole płaczu nie szczędzi wszelakich utrapień, cierpienia, słowem - zła. I tu podziwiać należy genialny wynalazek Chrystusa, który wszechobecne w świecie zło uczynił siłą napędową do produkowania cnót. Chrystusowy "automat świętości", jak go nazwał Jan Stachniuk, to niewidzialny mechanizm, który z ludzkich cierpień wydobywa chrześcijańskie cnoty. Cierpienie to wartość.
      Porażonym klęską wrześniową Polakom przypomniał o tym specjalnym orędziem z dnia 30 IX 1939 r. Pius XII: "Łzy dla chrześcijanina mają swą nadnaturalną wartość i słodycz". Papieżowi zawtórował biskup polowy Wojska Polskiego Gawlina. W 1940 r. jako jedno z pierwszych wydawnictw dla spragnionych słowa polskiego żołnierzy na obczyźnie ukazał się zeszyt Nauki Chrystusowej, organu szefa duszpasterstwa I Korpusu w Wielkiej Brytanii. Zeszyt ma tytuł O cierpieniu i jemu w całości jest poświęcony. Czytamy tam: "I dlatego Kościół z powołania swego, z natury swej cierpi. Nie jest rzeczą przygodną, że Kościół idzie drogą krzyżową; jest powołaniem Kościoła cierpieć, i dlatego Kościół bez cierpienia istnieć nie może. Owszem, im bardziej Kościół cierpi, tym doskonalej spełnia swoje zadanie. - Stąd wniosek jasny, że cierpienie należy do istoty życia chrześcijańskiego. - Kto przez łzę patrzy na świat, ten patrzy obiektywnie i ma sąd prawdziwy. Dlatego cierpienie jest najlepszą i najkrótszą drogą do religii i do Boga".
      Było Vaticanum II, było aggiornamento, lecz Chrystusowy "aparat świętości", puszczony w ruch dwa tysiące lat temu, działa na pełnych obrotach do dziś, jest niezastąpiony. Encyklopedia katolicka, Lublin 1979, w tomie III stwierdza pod hasłem Cierpienie: "C. towarzyszące życiu każdego chrześcijanina nie jest pozbawione sensu. - C. jest błogosławieństwem, ponieważ zapewnia wejście do Królestwa Bożego, lepiej pozwala dostrzec dzieła Boże i zapewnia udział w przyszłej chwale. - W aspekcie transcendentnym c. złączone jest z działaniem Opatrzności Bożej w świecie i dlatego nie można go uważać za bezsensowne; trzeba by bowiem wtedy wykluczyć działanie Boga Stwórcy i Zbawcy, będącego nieskończoną miłością i mądrością".
      Tak samo wypowiada się współczesny filozof katolicki: "I tak np. kiedy... podnoszą kwestię, czy istnienie cierpienia jest falsyfikatorem tezy o kochającym, miłosiernym Bogu, to odpowiedź negatywna nie musi być wyrazem apologetycznej interpretacji ad hoc, jeśli tylko wykaże się, że cierpienie to jest sensowne, np. prowadząc do pozytywnych przemian w osobowości cierpiącego, przekształcając jego skalę wartości..." (Józef Życiński, Teizm i filozofia analityczna, t. I, Kraków 1985, s. 91).
      Nadnaturalną - jak już wiemy - wartość cierpienia uczynił tematem swojej encykliki Salvifici doloris (1984) Jan Paweł II. Świątobliwi smakosze cierpienia w swoich wypowiedziach zdradzają czasem podtekst zgoła sadystyczny. Oto encyklika Mediator Dei et hominum Piusa XII z 1947 r.: "Ofiara ołtarza nie jest samym prostym przypomnieniem cierpień i śmierci Jezusa Chrystusa, ale prawdziwą i właściwą ofiarą, w której Najwyższy Kapłan czyni to, co uczynił na krzyżu, składając samego siebie jako miły dar (podkr. moje, A.W.) Wiekuistemu Ojcu".
      Głęboka prawda tkwi w porzekadle: Kościół cierpi, gdy nie cierpi. Chrześcijaństwo a ludzkość Jana Stachniuka to rewelacja na skalę światową. Takiej teorii chrześcijaństwa, opracowanej ze stanowiska panhumanizmu, nie stworzył dotąd żaden chrystolog, żaden kulturoznawca. Zdobyć się na nią mógł jedynie umysł całkowicie nieprzystępny sugestiom krzyża i spod krzyża, umysł Polaka, a nie polakatolika. Dla tego ostatniego teoria Jana Stachniuka będzie jednym straszliwym bluźnierstwem. Wzdrygnie się z oburzeniem na każdą próbę ukazania mu podszewki, na przykład, tak drogiej mu "miłości bliźniego": "Co to znaczy 'miłość bliźniego'? Innymi słowy jest to deprecjacja wszelkich dążeń i celów ludzkich, o ile one wykraczają poza wolę wegetacji.
      Hasło 'miłości bliźniego' oznacza zimny, trupi cynizm w stosunku do każdego pozytywnego dążenia człowieka. Wszelkie dążenia i porywy, moje i twoje, są śmieciem; nic nie jest ważne. Upiorna, wyziębiona starość, chichocząca nad każdym dążeniem, zamiarem, dziełem, bije z apelów o miłość bliźniego"(s. 67).
      Przedstawiony w sumiennej pracy Jana Stachniuka obraz chrześcijaństwa może spotkać się z zarzutem, iż jest jednostronny. W istocie, jest taki, bo ukazuje chrześcijaństwo, jakim je widzi człowiek zdrowy, panhumanista, który wobec degeneracji człowieka nie zachowuje się biernie, ale z nią walczy.
      toporzel.republika.pl/teksty/chrzescf.html
      • mariu.sz111 Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" 30.05.11, 18:00
        Hej swarozyc, sprobuj napisać coć od siebie, bo chyba cały Twój wysiłek polegał na "kopiuj/wklej". Do tego nie postarałeś się za bardzo, bo Twoja wklejanka jest nie na temat. Tam nie ma nic o szkołach czy edukacji. A znaleźć czyjeś wypociny i do tego nie na temat to każdy potrafi. CIekawe, czy Ty w ogóle przeczytałeś to co wkleiłeś :)
        • Gość: uve Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.204.111.96.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 20:54
          Obserwujac dziania niejakiegos Dziegi jestem absolutnie przekonany, ze rosnie nam kandydat do wyniesienia na oltarze. Warto zatel wszystko rejestrowac, kazde slowo, kazdy gest, kazdy czyn, zbierac pamiatki, bo moga byc relikwiami. Szczegolnie cennym moze byc jego mocz, ktory w odpowiednich fiolkach bedzie mial moc uzdrowicielska. Do potwierdzenia czynionych cudow i cudownego dziania zapewne znajda sie setki dziewc konsekrowanych.
          SZczegolnie polecam, te osobe kronice szczecinskiej typ, bo przy calej mizerii programowej, moze kiedys miec material do wypelnienia programow/ ostatnie koszalinskie byly tego przykladem.
          Dzialania tego osobnika w interesie obcego panstwa sa zdumiewajace,
      • Gość: Oder Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.204.94.5.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 20:43
        [b]Kolego Swarozyc pozwoli Pan, ze uzupelnie wypowiec malym odnosnikiem . Prawie pelna analize tego co zrobilo z nas Polakow katopolakami i jaki to ma wlyw na nasze zycie i dzieje tego narodu mozna znalec w ksiazce Jan Stachniuk Dzieje bez dziejow . Teoria rozwoju wewnetrznego Polski. " Zas dranstwo jakie zafundowala sobie ludzkosc mozna poznac czytajac tegoz autora "Chrzescjanstwo a ludzkosc" . Niewyobrazalna szkide jaka zafundowal kosciol katolicki Polsce poznac mozna ze stron opracowania Antoniego Wacyka - "Na pohybel katolictwu" Znakomite mysli, oczywiscie jezeli cztajacy nie jest zniewolony bezmyslnoscia.
        Pozdrowienia dla Swarozyca.
        • artilugia Szkoły Sternika w 10 najlepszych szkół w Warszawie 30.05.11, 21:40
          Wyniki testu szóstoklasistów:
          Szkoły STERNIKa w 10 najlepszych szkół w Warszawie
          Wierzę, że w Szczecinie nie będzie gorzej! Trzeba nam takich szkół! Doskonałe wyniki jak na szkoły działające od ośmiu lat. Tak trzymać!
          Powodzenia!

Fakty mówią, że dobre wychowanie służy nauce:

Rok szkolny 2009/2010
          średnie wyniki (w punktach) uzyskane przez uczniów w sprawdzianie szóstoklasisty.
          1. Niepubliczna nr 81, Fundacji Rodzice Dzieciom (36,53)
          2. Społeczma nr 14 STO )36,50)
          3. Społeczna nr 9 (36,33)
          4. "Strumienie" Stowarzyszenia STERNIK (36,05)
          5,6,7,8
          9. "Żagle" Stowarzyszenia STERNIK (34,63)

KRAJ 24,56
          WARSZAWA 23,30
          Dzielnica WAWER 29,59
          SZKOŁA „STRUMIENIE” 36,05
          SZKOŁA „ŻAGLE” 34,6

Rok szkolny 2008/2009
          KRAJ 22,64
          WARSZAWA 27,16
          Dzielnica WAWER 28,85
          SZKOŁA „STRUMIENIE” 34,57
          SZKOŁA „ŻAGLE” 32,63

Rok szkolny 2007/2008
          KRAJ 25,08
          WARSZAWA 29,16
          Dzielnica WAWER 29,36
          SZKOŁA „STRUMIENIE” 36,50
          SZKOŁA „ŻAGLE” 32,40
          W testach szóstoklasisty obie szkoły osiągnęły najwyższe wyniki na tle kraju (najwyższy stanin), a uczennice „Strumieni” ze średnią 36,5 na możliwe do uzyskania 40 pkt zajęły trzecie miejsce w województwie mazowieckim.

Rok szkolny 2007/2008
          W testach szóstoklasisty uczennice „Strumieni” ze średnią 36,5 na możliwe do uzyskania 40 pkt zajęły trzecie miejsce w województwie mazowieckim.

• Gość: Spree Re: Szkoły Sternika w 10 najlepszych szkół w Wars IP: *.146.131.85.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 21:57
            artilugia. - stopien doktora/ szefa sekty psychomanipulacyjnej/ niejakiego Rydzyka z Torunia uzyskany na Uniwersytecie kardynala Wyszynskiego jest jednym z dowodow jak mozna sobie zawyzac standardy, jak mozna siebie oceniac. , jak mozna nadawac sobie tytuly profesorskie i jak mozna z bajek i przypowiesci tworzyc nauke. Oczywiscie do oceny tych zjawisk nalezy najpierw wytresowac sobie oceniajacych.
            • artilugia Testy szóstoklasistom układał Rydzyk ?!? :-))) 30.05.11, 23:28
              do Spree: Czy Ty sugerujesz, że testy szóstoklasistom układał Rydzyk? Bardzo odważna teza.
              ;-)))))
      • artilugia Warto wiedzieć ;-) 30.05.11, 21:47
        Największą wspólnotę religijną stanowi Kościół katolicki, do którego należy około 34,21 mln wiernych. W obrządku rzymskokatolickim ochrzczonych jest 34 mln mieszkańców Polski, co stanowi około 89% populacji. Kościół greckokatolicki liczy 53 tys. wiernych, Kościół ormiańskokatolicki 5 tys., Kościół neounicki 195 osób. Z tradycji katolickiej wywodzi się starokatolicyzm, do którego należy 45 tys. wiernych (Kościół Starokatolicki Mariawitów – 23,7 tys. wiernych, Kościół Polskokatolicki – 19 tys. wiernych, Kościół Katolicki Mariawitów – 2 tys. wiernych, Kościół Starokatolicki w RP – 475 wiernych, Polski Narodowy Katolicki Kościół – 450 wiernych, Reformowany Kościół Katolicki – 90 wiernych). Obok starokatolików działalność prowadzą grupy tradycjonalistów katolickich: lefebrystów i sedewakantystów.
        Wspólnoty tradycji prawosławnej liczą ponad pół miliona wiernych (Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny – 506,8 tys., Wschodni Kościół Staroobrzędowców w RP – 440 osób, Apostolski Kościół Ormiański – ok. 100 osób). W Polsce mieszkają także przedstawiciele Kościoła koptyjskiego.
        Do protestantyzmu przyznaje się ponad 150 tysięcy wiernych: Kościół Ewangelicko-Augsburski – 80 tys., Kościół Zielonoświątkowy – 23 tys., Kościół Adwentystów Dnia Siódmego – 9,5 tys., Kościół Chrześcijan Baptystów – 6,5 tys., Wspólnota Kościołów Chrystusowych w RP – 6 tys., Kościół Nowoapostolski w Polsce – 5 tys., Kościół Ewangelicko-Metodystyczny – 4,5 tys., Kościół Ewangelicko-Reformowany – 3,5 tys., Kościół Boży w Chrystusie – 3,5 tys., Kościół Wolnych Chrześcijan – 3 tys., Chrześcijańska Wspólnota Zielonoświątkowa – 2,5 tys., Kościół Chrystusowy w Polsce – 2,4 tys., oraz Kościół Ewangelicznych Chrześcijan – 2,3 tys..
        • Gość: d.d. te statystyki Re: Warto wiedzieć ;-) IP: *.xdsl.centertel.pl 30.05.11, 21:59
          znam bardzo wielu ochrzszczonych bo taka tradycja, dla "świętego" spokoju a poza tym chrzści się niemowlaka a wyrasta ateista lub w najlepszym razie sceptyk
          ci wszyscy co krytycznie piszą też byli chrzszczeni
          • artilugia To chyba i tak więcej niż 0,4% w Japonii 30.05.11, 23:24
            Według badań CBOS z 2007, 55% Polaków w sprawach wiary stosuje się do zaleceń Kościoła, 39% wierzy na swój sposób, a 6% deklaruje się jako niewierzący, niezdecydowani lub obojętni religijnie.
            do "d.d.statystyki": Pozdrawiam i liczę, że znajdziesz odpowiedź...
    • szcze-cin-ski Doskonale - Rodzice otrzymali prawo wyboru. 01.06.11, 09:04
      Bardzo mnie cieszy o powstaniu tej szkoły. Mam nadzieję, że dzięki temu łatwiej będzie innym inicjatywom tego typu. Rodzice mają prawo wyboru modelu edukacyjnego dla swego dziecka.
      Teoretycznie zawsze rodzice mogli wpływać na funkcjonowanie szkół, ale w praktyce - pozostają jedynie płatnikami podatku, bez wpływu na jakość i model edukacji publicznej. Oczywiście, często sami nie podejmują starań, by wpływać na to na co się da - wiem coś również o tym po kilku latach angażowania się w działalności rady rodziców w szkołach moich dzieci.
      Warto by jednak było, aby system finansowania nie powodował podwójnych obciążeń rodziców, którzy podejmują się tworzenia szkół dla swoich dzieci. Sprawiedliwość wymaga, żeby edukacja każdego dziecka była dofinansowana ze środków publicznych w należyty sposób. Z tego co wiem, to np. obecnie kwoty dopłat (nie znam dokładnie terminologii) do miejsca w przedszkolu niepublicznym kalkulowane są tylko w oparciu o koszty bieżącej działalności przedszkoli w danej gminie (jakiś procent kosztów przypadających na jedno miejsce w przedszkolu gminnym). Ale z tego co wiem, koszty te nie uwzględniają nakładów inwestycyjnych (budynki, remonty, budowa boiska, itp...). Uważam, że pieniądze powinny iść za dzieckiem w całym zakresie kosztów (nie przekraczając środków wydawanych na dziecko w szkole publicznej). Oczywiście można wprowadzić system zabezpieczeń, uzależniających np. wypłatę od osiągnięcia zakładanych celów dydaktycznych (mamy wszak oceny szóstoklasistów itp).
      Ale i tak bardzo pozytywna wiadomość. Wygląda, że rośnie nam nowa jakość w społeczeństwie obywatelskim.
      • Gość: . Re: Doskonale - Rodzice otrzymali prawo wyboru. IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.11, 10:39
        Spraw
        > iedliwość wymaga, żeby edukacja każdego dziecka była dofinansowana ze środków p
        > ublicznych w należyty sposób.

Jeśli rodziców stać było na zapłacenie 50 tysięcy za budowę szkoły dla ich dziecka, to chyba nie ma potrzeby dofinansowywania milionerów, nicht wahr?
        • Gość: ... Kropka (".") nie wie o czym gada ;-) IP: *.globalconnect.pl 01.06.11, 22:56
          Daruj kropka (.), ale nie wiesz o czym gadasz :-))))
          Moje dziecko chodzi do przedszkola Sternika.
          Ale 50 tys to dla mojej rodziny baaaardzo odległa rzecz.
          Wystarczyłoby żeby:
          * kupić 10 lub nawet 20 razy nasz samochód (Ty pewnie nie zechcesz nawet spojrzeć na niego),
          * zapłacić w pełnej wysokości jednorazowo wkład do spółki na budowę szkoły (który po zakończeniu edukacji będziemy mogli odebrać - ale daję słowo, jeśli tylko sytuacja na to pozwoli - chętnie go pozostawimy)
          * pokryć koszty rocznej edukacji dziecka w przedszkolu

i jeszcze wystarczy nam na wakacje tak wypasione jakich jeszcze nie mieliśmy :-))))))

Fajnie, że czasami piszesz, bo naprawdę poprawiasz mi humor :-)))) To zawsze coś tak... niecodziennego ;-)
          • Gość: . Re: Kropka (".") nie wie o czym gada ;-) IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.11, 01:36
            Gość portalu: ... napisał(a):

> Daruj kropka (.), ale nie wiesz o czym gadasz :-))))
            > Moje dziecko chodzi do przedszkola Sternika.
            > Ale 50 tys to dla mojej rodziny baaaardzo odległa rzecz.

Niestety - to ty nie wiesz, co piszesz, albo po prostu ordynarnie kłamiesz, mydląc oczy całemu miasto i każąc współobywatelom opłacać edukację twojej progenitury:

zastanów się więc i powiedz, ilu jest tych rodziców? 50? 100? niech będzie 500 (choć to nierealne, ale niech tam.. zawyżam rachunek na Twoją korzyść).

500 rodziców jest udziałowcami spółki z o.o. i składa się na działkę 30 000 m kw po 200 zł metr (również dane zaniżone). To jest 6 mln złotych. Żeby je zebrać, każdy musiałby wyłożyć 12 tys. złotych. A to jest dopiero grunt. Budowa szkoły na Warszewie kosztowała 21,5 mln złotych, do tego dolicz wyposażenie (ławki, krzesła, pomoce naukowe, komputery itd., itp.). Opusowa niech będzie skromniejsza, ale za darmo też jej nikt nie zbuduje i nie wyposaży.

teraz skup się: zadam pytanie. Będzie łatwe, o ile zechcesz odpowiedzieć uczciwie, i krytycznie trudne, jeśli będziesz chciał chachmęcić. Rzeczywiście wierzysz, że z niczego zebrało się 500 osób i wyłożyło na stół min po 50 tys. zł każdy, bo nagle pomyśleli, że zbudują swoim dzieciom szkołę?

czy jednak dopuścisz możliwość, że za tym wszystkim stoi już teraz organizowany przewał i walizki lewej kasy? Paru konfesyjnie nawiedzonych idiotów firmuje sprawę swoimi nazwiskami, tyle że to są baranki przeznaczone juz teraz do odstrzału w przyszłości - przez media i/lub przez prokuraturę.

I jeśli to ma coś wspólnego z katolicyzmem i kościołem katolickim (a deklaratywnie - jak sam piszesz - ma), to indukuje to taki sam rzyg z obrzydzenia jak te wzbudzane przy lekturze wyczynów papy Rydzyka czy komisji majątkowej. O pedofilach w sutannach nie wspominając.

forum.gazeta.pl/forum/w,70,125626952,125655154,tak_sie_zastanow_skoro_innym_to_proponujesz_.html
      • Gość: czy-telniczka Re: Doskonale - Rodzice otrzymali prawo wyboru. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 12:12
        szcze-cin-ski napisał:
        > Bardzo mnie cieszy o powstaniu tej szkoły. Mam nadzieję, że dzięki temu łatwiej
        > będzie innym inicjatywom tego typu.
        > Rodzice mają prawo wyboru modelu edukacyjnego dla swego dziecka.
        -------
        Czy rodzice mając prawo nie powinni uwzględniać też opinii/zdania dziecka.
        Dzień Dziecka trwa jeden dzień w roku, a pozostałe to co narzucona im zabawa ?!
        Na zabawowe pytania do dziecka czego nie lubię jedno odpowiedziało - mszy.
        Nie wiedziałam, czy cokolwiek odpowiedzieć gdy 4 letnie dziecko to powiedziało.
        Rodzic dziewczynki uważa, że dobrze spełnia wybrane zadanie dla niej rolę. ...itd.

Nauczanie dyscypliny przez Kościół mija się z celem religii jako żródło dobra.

> Ale i tak bardzo pozytywna wiadomość. Wygląda, że rośnie nam nowa jakość
        > w społeczeństwie obywatelskim.
    • Gość: ! ! ! ! ! ! ! ! ! Bp Pieronek: Biskupstwa to dwory. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.11, 10:59
      Bp Pieronek: Biskupstwa to dwory. To fałszywa wizja Kościoła
      Panuje u nas daleko posunięty indywidualizm, a biskupi czują się tak utwierdzeni na swoich tronach, że wizja Kościoła soborowego nie jest im potrzebna. Bo mają władzę. Trzeba bić na alarm: biskupstwa to w Polsce dwory. A dwór i służba to fałszywa wizja Kościoła - mówi "Tygodnikowi Powszechnemu" bp Tadeusz Pieronek.

• Gość: x Re: Bp Pieronek: Biskupstwa to dwory. IP: *.net 01.06.11, 11:06
        Gość portalu: ! ! ! ! ! ! ! ! ! napisał(a):

> Bp Pieronek: Biskupstwa to dwory. T
        > o fałszywa wizja Kościoła
        > Panuje u nas daleko posunięty indywidualizm, a biskupi czują się tak utwierdzen
        > i na swoich tronach, że wizja Kościoła soborowego nie jest im potrzebna. Bo maj
        > ą władzę. Trzeba bić na alarm: biskupstwa to w Polsce dwory. A dwór i służba to
        > fałszywa wizja Kościoła - mówi "Tygodnikowi Powszechnemu" bp Tadeusz Pieronek.
        >

Wypisz-wymaluj wasz lokalny arcybiznesmen he he
      • Gość: ... Bp Pieronek O SZKOLE IP: *.globalconnect.pl 01.06.11, 23:02
        Bp Tadeusz Pieronek podkreśla, że "przed 20 laty było rzeczą jasną, że religia, która została definitywnie usunięta ze szkół w 1961 r., musi do nich powrócić". - W szkołach na całym świecie prowadzone są lekcje z jakiejś religii. Szkoła po 1989 r. zmieniła się. Panuje w niej chaos i bałagan. Nie jest dziś łatwo uczyć religii, szczególnie w dużych miastach. Na wsiach jest trochę lepiej. Nauka religii jest bardzo potrzebna, bez niej sytuacja w szkole wyglądałaby jeszcze gorzej - powiedział bp Pieronek.

Pytany o zarzuty środowisk lewicowych, które uważają, że prowadzenie lekcji religii w szkołach jest łamaniem zasady rozdziału Kościoła od państwa, odparł: - To bzdury. Te kwestie są odpowiednio poukładane i usankcjonowane. Nie ma mowy o łamaniu żadnej zasady.
    • swarozyc pieronek pyrdoli 01.06.11, 11:36
      To nie jest wypaczona wizja Kosciola, to jest prawdziwa twarz i ISTOTA Kosciola kat od czasu kiedy chrzescijanstwo wyszlo z katakumb i stalo sie panstwowa religia cesarza Konstantyna.
    • marcelkardan Szkoły na każdą kieszeń !!! 01.06.11, 22:36
      Przyjęcie rodziny nigdy nie jest uzależniane od jej możliwości finansowych. Kwoty "nominalnego czesnego" są jedynie punktem odniesienia w rozmowie z rodziną, która chce zapisać dziecko do placówki edukacyjnej „Sternika”, natomiast przyjęcie rodziny nigdy nie jest uzależniane od jej możliwości finansowych. W wyniku indywidualnych ustaleń (indywidualne, znaczy niepubliczne - ustalenia nie są upubliczniane w żadnej formie) rodzina podejmuje decyzję o wielkości swojego finansowego zaangażowania. Jest to – jak dotąd – najskuteczniejszy z wypracowanych sposobów wcielenia w życie zasady, aby kryterium ekonomiczne nie stało się najważniejszym (lub co gorsza jedynym) kryterium przyjęcia rodziny.
      Deficyt budżetowy wynikający z niższych wpłat czesnego pokrywany jest z funduszu edukacyjnego. Nie ma natomiast stypendiów w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, to znaczy udzielania wsparcia finansowego danemu uczniowi na podstawie oceny statusy materialnego rodziny, bądź też wyników naukowych. STERNIK jest dziełem rodzin, które starają się solidarnie i na maksimum swoich możliwości pokryć koszty jego utrzymania. Stąd wynika koncepcja funduszu edukacyjnego, z którego pokrywany jest deficyt całego projektu.
      Informacje te i wiele innych bez problemu można uzyskać na stronach stowarzyszenia.
      • oceandream7 Re: Szkoły na każdą kieszeń !!! 02.06.11, 08:03
        Moi znajomi (ona nauczycielka, on w budżetówce) dostali propozycję wpłaty 14 tys zł. Podejrzewam że jesli rodzice są lekarzami, prawnikami suma ta wynosi więcej (załóżmy że muszą wpłacić 20 tys.) Ile rodzin jest teraz zaangażowanych w budowę?- nawet nie 30! Grupy przedszkolaków są bardzo malutkie. Czy 30 rodzin jest w stanie zbudować: szkołę dla dziewcząt, szkołę dla chłopców i przedszkole??? Nie wierzę w to! Oczywiście szkoła jako budynek stanie, ale dziwne że tak mała grupa ludzi jest w stanie sfinansować powstanie 3 budynków!
        • szcze-cin-ski Wszystko zależy od Ciebie ;-) Potrafisz! 02.06.11, 09:18
          Henry Ford, któremu podobno pewna nauczycielka powierzyła wszystkie oszczędności wbrew opinii racjonalnych - dzięki czemu zyskała fortunę, powiedział kiedyś:

1. "Jednym z największych odkryć jakie uczynił człowiek, i jedną z największych dla niego niespodzianek, jest odkrycie, że może on uczynić to, o czym ze strachem sądził, że nie potrafi uczynić."

2. "Jeśli wierzysz, że możesz coś zrobić, lub jeśli wierzysz, że nie możesz, to w obu wypadkach masz rację”.

3. "Gdybym na początku swojej kariery jako przedsiębiorcy zapytał klientów, czego chcą, wszyscy byliby zgodni: chcemy szybszych koni. Więc ich nie pytałem."

Oceandream7: trzmam za ciebie kciuki :-) Spoko - Jeszcze uwierzysz ;-)
          • oceandream7 Re: Wszystko zależy od Ciebie ;-) Potrafisz! 02.06.11, 09:42
            Tak znam te opowieści w księgarniach jest pełno książek z historiami ludzi którzy z niczego stworzyli fortunę. Nie napisałam że nie zbudujecie szkół tylko że mam wątpliwości ( i wielu innych ludzi) skąd tak mała grupka ludzi ma tak olbrzymie sumy żeby wybudować 3 budynki?
            Jeśli nawet każda rodzina miałaby wpłacać po 50 tys. ( a jak wiesz niektórym proponuje się sumy dużo niższe) to nie da się za to zbudować nawet jednej szkoły bez podejrzeń o jakieś przekręty finansowe.
            • oceandream7 Re: Wszystko zależy od Ciebie ;-) Potrafisz! 02.06.11, 10:06
              Nie chciałam napisać że wy jako rodzice tworzycie te przekręty- jak to się mówi możecie być tylko nieświadomymi niczego pionkami. Myślicie że finansujecie budowe która powstanie z marzeń i bardzo małych oszczędności a może ktoś zrobił z tego pralnie pieniedzy. We Włoszech i w Stanach w czasach prohibicji mafia też budowała szkoły itp. a potem dyrektorzy szkół opowiadali że to niemożliwe żeby ci mili ludzie z rady nadzorczej szkoły byli związani z mafią. Poza tym środowisko szczecińskich rodzin związanych ze sternikiem przeraża mnie zafascynowaniem gazeta polską, niezależną itd. o czym pisałam wcześniej. Szkoda że różnią się swoją otwartością na poglady innych ludzi od rodziców spod W-wy gdzie do szkoły posyła swoje dzieci Sikorski i Rymanowski. Nie wierzę że moje dziecko i dzieci moich znajomych którzy też głosują na PO dobrze by się czuły wsród dzieci których rodzice mowią o Tusku matołek a o wyborczej koszerna. A niestety innych rodziców ze sternika szczecińskiego nie znam!!!
              • Gość: . Re: Wszystko zależy od Ciebie ;-) Potrafisz! IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.11, 22:46
                rodzice mowią o Tusku matołek a o wyborczej koszerna. A niestety innych r
                > odziców ze sternika szczecińskiego nie znam!!!

Kryptonaziści i antysemici - dlaczego mnie to nie dziwi, że siedzą pod sukienczyną Opus Doi?...
        • Gość: act Re: Szkoły na każdą kieszeń !!! IP: 87.204.190.* 03.06.11, 22:29
          oceandream7 pękam ze śmiechu jak czytam te twoje dywagacje. Wydaje ci się, że wszystko wiesz o tym projekcie bo znasz kilka osób z tego przedszkola (choć i w to nie wierzę, bo pewnie wyczytałaś kilka opinii na brukowych portalach i zgrywasz wszechwiedzącą). Otóż powiem ci, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Nawet jeżeli słyszałaś wypowiedzi kilku rodzin to nie stanowi to ogółu. Poza tym dlaczego my Polacy słysząc określenie " wartości katolickie" lub "chrześcijańskie" mieszamy od razu do tego politykę i wyrażamy swoje przekonania w taki sposób jakby to była niezbita prawda?!

Otóż mylisz się bardzo co do wkładu, w tym projekcie nikt nic nie musi, szczególnie więcej płacić. Poza tym zamiast zionąć nienawiścią (co sama innym zarzucasz) zacznij czytać ze zrozumieniem. Te, jak piszesz 30 rodzin nie wybuduje całego kompleksu, te rodziny doprowadziły do rozpoczęcia budowy. Szkoła będzie się rozrastać dzięki przybywającym rodzicom. To prostu rachunek - więcej rodziców = więcej pieniędzy = większe możliwości finansowe. Mam nadzieję, że nadążasz...

Mylisz się również co do tego, że w przedszkolu są same osoby popierające PIS, ale tak naprawdę co to ma do rzeczy...??? Co ma do rzeczy to czy szkoła jest katolicka czy muzułmańska? Ważne, że szkoła wychowuje ludzi pracowitych, uczciwych, prawdomównych, wykształconych, ukształtowanych moralnie, jednym słowem dobrych ludzi. Nic na to nie poradzę, że takie cechy nosi akurat wiara katolicka. Są też inne wyznania, które wpajają takie cechy i na te wszystkie wyznania "Sternik" jest otwarty, a jeżeli w to nie wierzysz to już na prawdę tylko i wyłącznie twój problem. Przyjdź sama i się przekonaj, a nie wyciągasz wnioski z kilku zasłyszanych rozmów.
          • oceandream7 Re: Szkoły na każdą kieszeń !!! 04.06.11, 10:38
            @act- niestety nie mogę ci udowodnić że znam kilka rodzin związanych ze Sternikiem bo nie napiszę jak się nazywam. To te rodziny zapoznały mnie z niezależną, to od nich dostałam antysemickie broszury, to na spotkaniach z nimi dowiedziałam się o "kłamstwie oświęcimskim" i byłam przerażona tym co oni mówili.
            Piszesz: "Wydaje ci się, że wszystko wiesz o tym projekcie bo znasz kilka osób z tego przedszkola (choć i w to nie wierzę, bo pewnie wyczytałaś kilka opinii na brukowych portalach
            i zgrywasz wszechwiedzącą)." Nie rozumiem tego co piszesz i dlaczego nie wierzysz że tacy ludzie znajdują sie wśród rodzin którzy od początku związani są ze sternikiem. Gdzie zionę nienawiścią??? Podaj choć jedno zdanie. Kiedy usłyszałam o tym projekcie (bardzo dawno temu, kiedy nie było kupionej żadnej ziemi i nie było jeszcze przedszkola) byłam zafascynowana taką szkołą, ale kiedy potem na każdym spotkaniu z tymi rodzicami dowiadywalam się o agentach w rządzie, żydach którzy wszystkimi kierują pomyslałam sobie że wielka szkoda że budową sternika w Szczecinie zajęli się ludzie o tak skrajnych poglądach.
            Piszesz też "Ważne, że szkoła wychowuje ludzi pracowitych, uczciwych, prawdomównych, wykształconych, ukształtowanych moralnie, jednym słowem dobrych ludzi".
            Zaręczam ci że znam b. wielu ludzi dla których to są najważniejsze cele w życiu. Popatrz na siebie -to są chyba cechy które wpoili ci rodzice? Bez szkoły sternika ukształtowali ciebie. Ja taka jestem i mój mąż , moi rodzice i przyjaciele. To są cechy którymi się kierujemy i wg. których żyja nasze dzieci po państwowych przedszkolach i szkołach.
            I jeszcze jedno te rodziny mają wiele dzieci. Znasz je na pewno- mogą być wzorem jeśli chodzi o zachowanie i religijność a przecież chodziły do państwowych przedszkoli i szkół bo Sternika nie było jeszcze w Szczecinie. A więc jednak da się dobrze wychować dzieci bez posyłania do Sternika???
            • oceandream7 Re: Szkoły na każdą kieszeń !!! 04.06.11, 10:59
              A jeśli chodzi o to że zastanawiam się nad finansami Sternika to zastanawiali się nad tym również dziennikarze Wprost:
              " Trochę trudniejsze jest rozszyfrowanie, kto rzeczywiście dzierży finanse Sternika. Samo stowarzyszenie nie zarabia. Żyje dzięki spółce Rodzice dla Szkoły, która zasila je pożyczkami ( jako organizacja pożytku publicznego nie płaci wielu podatków). Z kolei uprzywilejowanym udziałowcem spółki Rodzice dla Szkoły jest fundacja Współpracy Międzynarodowej, założona dwa lata temu przez członków Opus Dei. Tu dociekliwy rodzic trafi na ścianę: Fundacja nie przekazuje sprawozdań finansowych sądowi gospodarczemu. Z jej akt rodzic dowie się jedynie, że co najmniej kilku założycieli fundacji mieszka w … warszawskiej prałaturze Opus Dei, obok Sejmu, przy ulicy Górnośląskiej."
              Całość dostępna na stronie sternika
              www.sternik.edu.pl/press-room/artykuly/nowy-wspanialy-jozefow
              • Gość: pesymista mniej uczni, więcej szkół - katolickich IP: *.xdsl.centertel.pl 06.06.11, 20:47
                podobno szkół katolickich jest już ca 518 , róznych uczelni wyższych rzymsko-katolickich ca 70 oczywiście państwo płaci. rekord świata!
    • Gość: ed Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.xdsl.centertel.pl 01.03.12, 22:55
      podobno likwiduje się niektóre szkoły?
      • Gość: oceandream7 Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.12, 14:57
        Ta szkoła podstawowa która została poświęcona i otworzona we IX została już zamknięta- tzn. w budynku nadal jest przedszkole ale dziewczynki które we IX były w 1 klasie już tam nie są. Ciekawe co na to ci którzy mówili że jest to szkoła która ma nie przynosić żadnych profitów. Nie opłacało się zatrudniać nauczycieli dla kilku dziewczynek więc się ich pozbyli. "Pro publico bono" tak słyszałam o tej szkole! Ha,ha,ha!
        • Gość: ola Re: Abp Dzięga poświęcił budowę szkół "Sternika" IP: *.xdsl.centertel.pl 03.03.12, 22:34
          to nie ważne ile uczennic, liczą się wpływy. OD i kk umią sobie radzić . a za wszystko zapłaci samorząd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka