Dodaj do ulubionych

Co myslicie o lokalizacji iMaxa?

04.03.02, 15:02
Dzis w "Glosie" jest artykul oraz wizualizacja.

"Według wstępnych założeń obiekt ma powstać na boisku przy al. Jedności
Narodowej naprzeciwko rektoratu US. Jednak inną propozycję ma miasto.
- Zaproponowaliśmy Łasztownię. Tu w przyszłości ma powstać kompleks rekreacyjno-
usługowy. Centrum Nauki mogłoby być jednym z jego elementów."

Mi sie sam obiekt i ogolnie cala idea podoba. Natomiast odrobine mnie razi
pomysl z umiejscowieniem go w Jednosci Narodowej.
Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jano Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 15:07
      mike102 napisał(a):

> Dzis w "Glosie" jest artykul oraz wizualizacja.
      >
      > "Według wstępnych założeń obiekt ma powstać na boisku przy al. Jedności
      > Narodowej naprzeciwko rektoratu US. Jednak inną propozycję ma miasto.
      > - Zaproponowaliśmy Łasztownię. Tu w przyszłości ma powstać kompleks rekreacyjno
      > -
      > usługowy. Centrum Nauki mogłoby być jednym z jego elementów."
      >
      > Mi sie sam obiekt i ogolnie cala idea podoba. Natomiast odrobine mnie razi
      > pomysl z umiejscowieniem go w Jednosci Narodowej.
      > Co o tym myslicie?

Lasztownia, zdecydowanie.
      Na jednosci byloby za ciasno, a lasztownia i "druga" strona odry razi pustka.
      • Gość: KOPIN Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? IP: *.kaliny.szn.pl 04.03.02, 15:25
        To co? Nie chcemy już odtworzonych starych spichlerzy choćby od strony odry?
        Wielka srebrna kula napewno tego nie zastąpi!
        • stettiner Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 04.03.02, 15:28
          Chcemy spichlerzy! Dużo spichlerzy na Łasztowni! Ale szklana kula między nimi,
          zgrabnie wkomponowana, też by mi się podobała. Poza tym nie musi chyba stać nad
          samą wodą. Nawet pomysłodawcy samej kuli tak by nie chcieli- boją się wszak, że
          ich wysoka woda może podmyć.

• mike102 Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 04.03.02, 15:32
            stettiner napisał(a):

> Chcemy spichlerzy! Dużo spichlerzy na Łasztowni! Ale szklana kula między nimi,
            > zgrabnie wkomponowana, też by mi się podobała. Poza tym nie musi chyba stać nad
            > samą wodą. Nawet pomysłodawcy samej kuli tak by nie chcieli- boją się wszak, że
            > ich wysoka woda może podmyć.

Mysle ze spichlerze winny byc odtworzone miedzy mostem Dlugim a Trasa a kula
            wygladala by super naprzeciwko Dworca PKP. Jest tam juz jeden nowoczesny obiekt -
            przystan, no to jeszcze dorzucic kule i bylaby ladna wizytowka miasta. Kazdy
            przyjezdny by je widzial po wyjsciu ze stacji!
            A na dokladke blisko centrum (wystarczy przejsc przez most), bdb dojazd i duzo
            wolnego miejsca na parkingi.
            • Gość: Uotr Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 17:50
              mike102 napisał(a):

> Mysle ze spichlerze winny byc odtworzone miedzy mostem Dlugim a Trasa a kula
              > wygladala by super naprzeciwko Dworca PKP. Jest tam juz jeden nowoczesny obiekt
              > - przystan,

Mike, to o czym mowisz to Kepa Parnicka a nie Łasztownia...

A tak poza tym to wizja tego obiektu na Lasztowni jak najbardziej mi pasuje.
              Przyznam sie tez ze chodzi mi to po glowie od jakiegos roku i ku mojemu
              zaskoczeniu ktos z magistratu ostatnio wpadl na to samo!

Jesliby do tego doszlo, to mam nadzieje ze po "A" zostanie powiedziane "B" i
              bedzie to poczatek dalszej stopniowej zabudowy Lasztowni. Glupio by ten IMAX
              wygladal stojac samotnie, co nie?

no to jeszcze dorzucic kule i bylaby ladna wizytowka miasta. Kazdy
              > przyjezdny by je widzial po wyjsciu ze stacji!
              > A na dokladke blisko centrum (wystarczy przejsc przez most), bdb dojazd i duzo
              > wolnego miejsca na parkingi.

• mike102 Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 04.03.02, 18:40
                Gość portalu: Uotr napisał(a):

> mike102 napisał(a):
                >
                > > Mysle ze spichlerze winny byc odtworzone miedzy mostem Dlugim a Trasa a ku
                > la wygladala by super naprzeciwko Dworca PKP. Jest tam juz jeden nowoczesny o
                > biekt - przystan,
                >
                > Mike, to o czym mowisz to Kepa Parnicka a nie Łasztownia...

Nie, nie. Kula powinna byc na Lasztowni ale na poludnie od ul.Energetykow - przy
                Bulwarze Gdynskim tak mniej wiecej. Nie moglaby byc na Kepie bo tam bylby gorszy
                dojazd.
                Bo na polnoc - naprzeciw starowki to najfajniej jakby odbudowali kamienice i
                spichrze. To chyba jedyne miejsce gdzie domy moglyby stac tuz przy rzece.

A mialem na mysli to ze jak sobie taki gosciu wyjdzie z dworca i bedzie szedl w
                strone Dlugiego to zobaczy najpierw osrodek sportow wodnych a potem i kulke.
                Bedzie ja rowniez doskonale widac przy wjezdzie do miasta.
          • mike102 Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 04.03.02, 15:38
            stettiner napisał(a):

> Chcemy spichlerzy! Dużo spichlerzy na Łasztowni! Ale szklana kula między nimi,
            > zgrabnie wkomponowana, też by mi się podobała. Poza tym nie musi chyba stać nad
            > samą wodą. Nawet pomysłodawcy samej kuli tak by nie chcieli- boją się wszak, że
            > ich wysoka woda może podmyć.

Jeszcze tylko o podtapianiu Lasztowni. Ostatnia powodz, ktora zdolala zalac
            Lasztownie wydarzyla sie bodajze w latach 70-tych... XIX wieku. Tak wiec nawet
            Urzad Celny jej nie pamieta.
    • franekkk Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 06.03.02, 09:56
      ja tam wolę jedności narodowej ale bez żadnego uporu
      EWNTUALNiE zgadzam się na bulwar gdyński :))

wkomponować taką kulę jest trudno to już nie tylko kwestia działki ale również
      horyzontu trzeba bardzo uważać żeby co może nie wszystkim się w głowie mieści
      taką piłką widoku nie zaśmiecić

przy jedności widzę 4 kondygnacyjny kwartał przykryty kopułą (wysokość podobno
      10 pięter)

nad rzeką sfera sama w sobie (może się uda przebić największych pod tym
      względem szwedów :) ):

www.globen.se/english/index.htm
    • mike102 Rozmowy trwaja 18.03.02, 10:11
      Wiecej o projekcie:
      wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=744087&dzial=szs010100
      • franekkk od słów do czynów 18.03.02, 10:51
        35 metrów czyli 10 pięter
        skoro ma być taniej to chyba lepiej przy jedności
        zastanawia mnie co znaczy 4d - podróż w czasie?
        • Gość: HSPS Re: od słów do czynów IP: 141.202.246.* 18.03.02, 11:10
          franekkk napisał(a):
          > zastanawia mnie co znaczy 4d - podróż w czasie?

W lecie byłem z dzieciakami w kilku parkach rozrywki (Warner Brother Studios,
          Phantasialand,...) i odwiedzaliśmy chętnie pokazy w kinach 3D zwane nagle 4D
          tylko dlatego, że jeśli na ekranie był film o piratach to w pewnych momentach
          (oczywiście jako pełne zaskoczenie) tryskała woda (z fotela przed nami), albo
          powietrze pod ciśnieniem (jako np. symulacja napadu pająków).
          To rozumieją amerykanie pod 4D !!!
          • franekkk Re: od słów do czynów 18.03.02, 11:17
            nooo to jak będziemy oglądać za przeproszeniem dinozaurzego kupala i poczujemy
            prekambryjską woń to będzie pewnie 5d

z tym prekambrem strzelałem mike popraw wrazie co
            miałeś piątkę z historii :)
            • mike102 Re: od słów do czynów 18.03.02, 11:22
              franekkk napisał(a):

> nooo to jak będziemy oglądać za przeproszeniem dinozaurzego kupala i poczujemy
              > prekambryjską woń to będzie pewnie 5d
              >
              > z tym prekambrem strzelałem mike popraw wrazie co
              > miałeś piątkę z historii :)

rzeczone gadziny moga pochodzic z mezozoiku z: triasu, jury albo kredy :-)))
    • Gość: Koala Re: A może by pogodzić .... ? IP: 157.25.198.* 18.03.02, 10:59
      Zdecydowanie pogodzić lokalizację iMaxa ze spichleżami! Od nabrzeża spichleże a
      w głebi kino, którego kulista sala będzie wystakała wysoko nad dachami
      zrekonstruowanych spichlerzy!

Vis a vis dworca, tj. na Heyki teren jest strasznie zdewastowany, a duże
      połacie gruntu patrząc od strony Odry zajmują tak potrzebne w Szczecinie
      postojowiska barkowe i bazy armatorów śródlądowych. Zresztą widok barek po
      wyjściu z dworca też wygląda nieźle! A poza tym, jak będzie wyglądało kino przy
      stoczni "Odra" - teraz Porta Odra. Tam nie ma czym dojechać! A MZK prędzej
      zbankrutuje niż da autobus, no i to miejsce powinno tętnić życiem nie tylko jak
      będzie na tapecie jakiś film, a tam (to znaczy w te rejony raczej nikogo nie
      ciągnie, szczególnie po zmroku).

Fajnie by wyglądało na przeciw przychodni portowej, przy Gryfie i Urz. Celnym,
      a nabrzeże musi być przeznaczone na szczytny cel odtworzenia zabudowy, która
      choć po tej stronie Odry nie będzie oddzielona ulicą!

A propo, to w ogóle ktoś coś mówił o rekonstrukcji spichlerzy - patrz jako
      bryły architektonicznej z inną oczywiście funkcją?
      • franekkk Re: A może by pogodzić .... ? 18.03.02, 11:14
        jedyny sens umieszczania takiej bryły w okolicach łasztowni moim zdaniem to
        tylko nad rzeką
        po dłuższym zastanowieniu proponuję przy samej trasie zamkowej na przeciw
        baszty i zamku - 4 piętrowe rekonstrukcje dachy na wysokości jezdni, 10
        piętrowa kula ma szansę trochę zamkową stłamsić
        nie napisali o ile drożej na podmokłym gruncie szkoda
        dywagować sobie można jak o locie na marsa ale nikt chyba nie zaprzeczy że
        lepiej żeby było nawet w miejscu nam nie odpowiadającym (nie znaczy
        nieodpowiednim)
        • mike102 Re: A może by pogodzić .... ? 18.03.02, 11:21
          franekkk napisał(a):

> jedyny sens umieszczania takiej bryły w okolicach łasztowni moim zdaniem to
          > tylko nad rzeką
          > po dłuższym zastanowieniu proponuję przy samej trasie zamkowej na przeciw
          > baszty i zamku - 4 piętrowe rekonstrukcje dachy na wysokości jezdni, 10
          > piętrowa kula ma szansę trochę zamkową stłamsić

Dodatkowym plusem takiej lokalizacji jest rowniez to, ze tym moznaby wygodnie
          przechodzic schodami wprost spod Zamku po Trasie i do iMaxa. Schody istnieja
          tylko trzeby je wyremontowac.

> nie napisali o ile drożej na podmokłym gruncie szkoda

Jakby miasto (o ile ten teren nalezy do miasta) kopsnelo USowi ten teren za
          grosze, albo zwolnilo na wiele lat z oplaty to i to palowanie nie byloby takim
          problemem. W koncu zachowaliby jeszcze grunt w bardzo atrakcyjnym punkcie - przy
          Jednosci Natodowej!

> dywagować sobie można jak o locie na marsa ale nikt chyba nie zaprzeczy że
          > lepiej żeby było nawet w miejscu nam nie odpowiadającym (nie znaczy
          > nieodpowiednim)

No, 10-pietrowa kula na J.Narodowej, hmmm... No nie bardzo...
          • Gość: Koala Re: Tak IP: 157.25.198.* 18.03.02, 11:30
            Przy lokalizacji na Łasztowni każdy wjeżdżający do Szczecina od ul. Gdzńskiej,
            czy z Trasy Zamkowej, czy Energetyków widziałby to cudo! I nawet z dworca i z
            portu by można było zobaczyć tą charakterystyczną bryłę!
          • franekkk Re: A może by pogodzić .... ? 18.03.02, 11:31
            mike102 napisał:

> No, 10-pietrowa kula na J.Narodowej, hmmm... No nie bardzo...

moim zdaniem bardzo jeśli nie wolnostojąca że się tak wu, tylko w formie kopuły
            nad kwartałem 4-5 piętrowych kamienic
            bogata to społeczność która nie zastanawia się za co tylko gdzie
            uśmiech
            • mike102 Re: A może by pogodzić .... ? 18.03.02, 11:34
              franekkk napisał(a):

> mike102 napisał:
              >
              > > No, 10-pietrowa kula na J.Narodowej, hmmm... No nie bardzo...
              >
              > moim zdaniem bardzo jeśli nie wolnostojąca że się tak wu, tylko w formie kopuły
              > nad kwartałem 4-5 piętrowych kamienic
              > bogata to społeczność która nie zastanawia się za co tylko gdzie
              > uśmiech

US twierdzi ze przedwsiewziecie jest dopiete od strony kosztowej i technicznej.
              • franekkk Re: A może by pogodzić .... ? 18.03.02, 11:37
                no to jak jest dopięta to znaczy że łasztownia (kurde coraz barzdiej mnie
                przekonujecie ale tylko przy trasie) spowoduje kolejne rozp..
                rozpięcie

nie ma mięska :))
    • Gość: Koala Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! IP: 157.25.198.* 18.03.02, 11:27
      1. Koala - Łasztownia!
      2.
      • mike102 Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! 18.03.02, 11:29
        Gość portalu: Koala napisał(a):

> 1. Koala - Łasztownia!
        > 2. Mike - Lasztownia

3.

• franekkk Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! 18.03.02, 11:32
          mike102 napisał(a):

> Gość portalu: Koala napisał(a):
          >
          > > 1. Koala - Łasztownia!
          > > 2. Mike - Lasztownia
          > > 2 i ewentualnie pół - franekkk łasztownia
          > > 3.
          • franekkk Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! 18.03.02, 11:35
            a po za tym wkurza mnie to głosowanie
            i będzie widać i będzie widać
            jak będzie widać z kosmosu to jestem za
            wkurza mnie demokracja
            niech żyje dyktatura tzn imax na pazimie!!!!!
          • Gość: HSPS Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! IP: 141.202.246.* 18.03.02, 11:48
            franekkk napisał(a):

> >
            > > > 1. Koala - Łasztownia!
            > > > 2. Mike - Lasztownia
            > > > 2 i ewentualnie pół - franekkk łasztownia
            > > > 3. HSPS - Lasztownia !

• franekkk Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! 19.03.02, 14:59
              i co pany?
              głosowanie nie ważne za niska frekwencja

zastanawiam się nad legalnością drugiej tury
              • Gość: jottka Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! IP: *.net.autocom.pl 19.03.02, 15:13
                franekkk napisał(a):

> i co pany?
                > głosowanie nie ważne za niska frekwencja
                >
                > zastanawiam się nad legalnością drugiej tury

Zawsze jeszcze istnieje prawo kaduka ;)))

Wolę Łasztownię.
                • Gość: kopin Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! IP: *.teleton.pl 19.03.02, 15:27
                  A ja nie!
                  • mike102 Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! 19.03.02, 15:41
                    Gość portalu: kopin napisał(a):

> A ja nie!

"A ja nie"-wole Lasztowni? Tzn. wole Jednosci Narodowej?

• jottka Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! 19.03.02, 18:47
                      On pewnie woli własny projekt, pączkujący inżynier ;)))
                    • Gość: kopin Re: A teraz Panie i Panowie głosowanie! IP: *.kaliny.szn.pl 19.03.02, 22:47
                      Sorki za te skróty ale szefostwo siedziało mi nad głową :-)
                      A tak serio to IMAX jest dla mnie do zaakceptowania na Łasztowni ale tylko
                      wewnątrz tego terenu.Poprostu od strony Odry chciałbym widzieć ciąg budynków z
                      pasażem przy rzece.A co będzie w środku to już inna sprawa (polecam strony o
                      projekcie Waterfront - tam jest dokładnie pokazany podział Łasztowni na
                      kwartały)
    • Gość: Kaj Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? IP: *.komfort.pl 19.03.02, 19:50
      Jestem za Łasztownią. Wysoka, nowoczesna kula na Jedności wśród starej zabudowy
      to zgrzyt tej miary co Geant przy Pazimie.
      Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
    • uotr Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 19.03.02, 21:29
      Jejku! Tak siedze, mysle i mysle - gdzie by lepiej tan kompleks umiescic. Nawet
      mape przed soba rozlozylem chcac sobie dokladnie to wyobrazic.

Posluchajcie tego. Po drugiej stronie Odry w stosunku do Zamku, odrestarowanego
      Podzamcza i gotyckiej katedry w tle bedacymi swoistymi symbolami historii
      miasta i jego tradycji na terenie Lasztowni wznosi sie kompleks nowoczesnych
      budynkow o smialej, futurystycznej architekturze. No i Trasa Zamkowa. Takie
      jakby drugie oblicze miasta. Nowoczesne. A po drugiej stronie rzeki to stare -
      tradycyjne. Dwa przeciwienstwa "przygladajace sie" sobie nawzajem i polaczone
      ze soba tym, ze leza nad ta sama rzeka. Szczecin o dwoch obliczach. Tradycja i
      nowoczesnosc. Stare i nowe.
      Taka mi wizja przyszla do lba. Bo nie zal mi szczegolnie starych i syfiastych
      spichlerzy. Ale zaraz sobie pomyslalem: "Zaraz, zaraz! A Urzad Celny? A
      Nabrzeze Starowka (jak juz tam portu za kilka lat nie bedzie)? Jakos nie pasuja
      do tej nowoczesnej, futurystycznej wizji Lasztowni.

No wiec poszedlem raz jeszcze po rozum do glowy i o to co wymyslilem:
      Lasztownie odrestaurujmy klasycznie nawiazujac do dawnej zabudowy. Spichlerze
      niech beda gustowne, przeciez wiadomo ze one i tak sa na niby. Bedzie to
      spacerniak wzdluz nabrzeza. Tu przed oczami staje mi Gdansk i nabrzeze nad
      Motlawa. A przy Starowce most na Wyspe Grodzka a na niej miasteczko jachtowe. I
      sensownie zagospodarowane zabytkowe budynki na Starowce. To bylby czad! Tylko
      ta Trasa Zamkowa wszystko niszczy. No i czekoladowy Gryf.

Ale wracajac do tematu, czyli IMAXa. Jego wraz z tymi wszystkimi nowoczesnymi
      budynkami to bym umiescil na Kepie Parnickiej vis-a-vis Dworca Glownego. Na
      wyspie umiescilbym ten planowany przez Uniwersytet park technologiczny. Takie
      centrum hi-tech niemal w samym centrum miasta. Wyobrazacie sobie jak imponujaco
      wyglada dla przyjezdzajcych na Dworzec Kepa Parnicka z ta kopula planetarium i
      tymi wszystkimi budynkami? Zreszta tory tamtedy tez przechodza to dobrze z
      bliska moga sobie podrozni ogladnac. Czyli wszystko na jednej wyspie. Manhattan
      to tez zreszta wyspa w srodku miasta. No i jeszcze dodalbym taka gustowna
      kladke dla pieszych i rowerzystow laczaca Kepe z Dworcem w poprzek Odry. To by
      rozwiazalo wiele problemow komunikacyjnych. Moznaby dojechac tramwajami 6 lub
      3, wysiasc przy dworcu, przejsc przez kladke i jestes juz przy Planetarium!
      Co by jeszcze komunikacje samochodowa na Kepie poprawic postawilbym most na
      drugim koncu Kepy laczacy w poprzek Odry z ulica Zapadla (bodajze), trasa
      prz`ecinajaca potem Kolumba i biegnaca Dabrowskiego w kierunki Mieszka I. To
      sie zreszta planuje w ramach obwodnicy srodmiejskiej.

Co do lokalizacji na Jednosci Narodowej to zostawilbym ja dla obiektow
      kilkukondygnacyjnych - jak okolica. IMAX - kulista i futurystyczna bryla mi tam
      zdecydowanie nie lezy.

No i co powiecie na ma dosc chyba kompleksowa wizje zabudowy drugiej strony
      Odry?
      • franekkk Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 08:28
        oj łotrze łotrze
        czasy gdy wsystko było na jedno kopyto już minęły
        po pierwsze trasę trzeba czymś wyższym stłamsić bo nie wyobrażam sobie jakoś
        waterfrontowych 2,5 piętrowych kurników a nad linią dachów jezdnia
        po drugie zaprojektować można tak że przy jedności wszyscy się zachwycą a w
        okolicy rzeki wszyscy skrytykują kwestia gustu a przede wszystkim aranżacji
        po trzecie tylko się nie śmiać a o efekcie cieplarnianym słyszeli w xxi wieku
        ma się podnieść od 0,5 do 1,5 metra a leżymy 0,7 nad morzem

proponuję jeszcze jedną lokalizację jeśli paliki aż tak bardzo nie wpływają na
        koszty (mike) to proponuję sferę nad ślimakami zamkowej
        widzicie tą linię zamek imax wały...

franek!! klocki do pudełka rączki i obiadek!
        • uotr Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 11:26
          franekkk napisał(a):

> oj łotrze łotrze

uotrze

> czasy gdy wsystko było na jedno kopyto już minęły

I calkiem slusznie zreszta. Choc to nie znaczy przeciez ze plan zagospodarowania
          przestrzennego mozemy wyrzucic do kosza. Sa np. obszary pod niskie
          mieszkalnictwo, sa pod komercje i sa pod przemysl.
          W swej wizji staralem sie przedstawic spojna koncepcje zabudowy Lasztowni i Kepy -
          jednorodnej co do przeznaczenia (mieszkania w kamienicach na Lasztowni oraz
          przemysl i uslugi hi-tech na Kepie) a nie co do szczegolowych rozwiazan
          konkretnych budynkow. Roznorodnosc jest jak najbardziej wskazana.

> po pierwsze trasę trzeba czymś wyższym stłamsić bo nie wyobrażam sobie jakoś
          > waterfrontowych 2,5 piętrowych kurników a nad linią dachów jezdnia

To zrobmy wyzsze, np. 4 pietrowe.
          Choc przyznaje - to nie rozwiazuje wcale problemu. Bo jak to bedzie wygladalo?
          Kameralne i klimatyczne kilkupietrowe kamieniczki a miedzy nimi na betonowych
          slupach Trasa. No i jeszcze ten halas powodowany przez przejezdzajace na poziomie
          dachow samochody!
          Ni cholery nie wiem co z tym poczac. A widze ze nie ja jeden mam wizje kamienic i
          spichrzow w tym miejscu. Jakies pomysly?

> po drugie zaprojektować można tak że przy jedności wszyscy się zachwycą a w
          > okolicy rzeki wszyscy skrytykują kwestia gustu a przede wszystkim aranżacji
          > po trzecie tylko się nie śmiać a o efekcie cieplarnianym słyszeli w xxi wieku
          > ma się podnieść od 0,5 do 1,5 metra a leżymy 0,7 nad morzem

Co do tego - jest to problem i brac go pod uwage trzeba. Tylko ze on dotyczy
          sporej czesci miasta, nie tylko Kepy ale calego Miedzyodrza z portem, Stoczni,
          Dabia, Zdrojow, czesci Podjuch itp.
          Nie wiem co jest zamierzane by temu zjawisku przeciwdzialac. Jakos nie widze
          zadnych pomyslow ze strony naszych wladz ograniczonych swym horyzontem myslenia
          do biezacej kadencji. Ale ja nie widze innego wyjscia jak tylko budowac waly
          przeciwpowodziowe a tam gdzie jest to trudne - betonowe opaski podnoszace
          wysokosc nabrzezy.

Trzeba wybrac juz teraz, zanim porzadnie Lasztownie czy Kepe bedziemy
          zagospodarowywac - czy w razie potrzeby bedziemy ich bronic przed woda czy nie,
          bo moze lepiej wtedy od razu dac sobie spokoj i odpuscic sobie ten obszar?

> proponuję jeszcze jedną lokalizację jeśli paliki aż tak bardzo nie wpływają na
          > koszty (mike) to proponuję sferę nad ślimakami zamkowej
          > widzicie tą linię zamek imax wały...

Za malo miejsca miedzy slimakami na takie gmaszysko.

• franekkk Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 11:39
            no nie między ślimakami tylko nad ślimakami i trasą
            rzuć okiem na dokładną mapę
            owal od odry aż za basztę
            w końcu nowoczesna trasa do czegoś by pasowała
            puść wodze poziom trasy +35m imax +4m dla pojazdów
            sory mogę tylko zdawkowo bo robota nie skończona
            .
            .
            .
            .
            .
            .
            .
            .
            .
            .
            .
            łotrze :)))))
        • uotr Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 11:58
          franekkk napisał(a):

> oj łotrze łotrze

uotrze

> czasy gdy wsystko było na jedno kopyto już minęły

I calkiem slusznie zreszta. Choc to nie znaczy przeciez ze plan zagospodarowania
          przestrzennego mozemy wyrzucic do kosza. Sa np. obszary pod niskie
          mieszkalnictwo, sa pod komercje i sa pod przemysl.
          W swej wizji staralem sie przedstawic spojna koncepcje zabudowy Lasztowni i Kepy -
          jednorodnej co do przeznaczenia (mieszkania w kamienicach na Lasztowni oraz
          przemysl i uslugi hi-tech na Kepie) a nie co do szczegolowych rozwiazan
          konkretnych budynkow. Roznorodnosc jest jak najbardziej wskazana.

> po pierwsze trasę trzeba czymś wyższym stłamsić bo nie wyobrażam sobie jakoś
          > waterfrontowych 2,5 piętrowych kurników a nad linią dachów jezdnia

To zrobmy wyzsze, np. 4 pietrowe.
          Choc przyznaje - to nie rozwiazuje wcale problemu. Bo jak to bedzie wygladalo?
          Kameralne i klimatyczne kilkupietrowe kamieniczki a miedzy nimi na betonowych
          slupach Trasa. No i jeszcze ten halas powodowany przez przejezdzajace na poziomie
          dachow samochody!
          Ni cholery nie wiem co z tym poczac. A widze ze nie ja jeden mam wizje kamienic i
          spichrzow w tym miejscu. Jakies pomysly?

> po drugie zaprojektować można tak że przy jedności wszyscy się zachwycą a w
          > okolicy rzeki wszyscy skrytykują kwestia gustu a przede wszystkim aranżacji
          > po trzecie tylko się nie śmiać a o efekcie cieplarnianym słyszeli w xxi wieku
          > ma się podnieść od 0,5 do 1,5 metra a leżymy 0,7 nad morzem

Co do tego - jest to problem i brac go pod uwage trzeba. Tylko ze on dotyczy
          sporej czesci miasta, nie tylko Kepy ale calego Miedzyodrza z portem, Stoczni,
          Dabia, Zdrojow, czesci Podjuch itp.
          Nie wiem co jest zamierzane by temu zjawisku przeciwdzialac. Jakos nie widze
          zadnych pomyslow ze strony naszych wladz ograniczonych swym horyzontem myslenia
          do biezacej kadencji. Ale ja nie widze innego wyjscia jak tylko budowac waly
          przeciwpowodziowe a tam gdzie jest to trudne - betonowe opaski podnoszace
          wysokosc nabrzezy.

Trzeba wybrac juz teraz, zanim porzadnie Lasztownie czy Kepe bedziemy
          zagospodarowywac - czy w razie potrzeby bedziemy ich bronic przed woda czy nie,
          bo moze lepiej wtedy od razu dac sobie spokoj i odpuscic sobie ten obszar?

> proponuję jeszcze jedną lokalizację jeśli paliki aż tak bardzo nie wpływają na
          > koszty (mike) to proponuję sferę nad ślimakami zamkowej
          > widzicie tą linię zamek imax wały...

Za malo miejsca miedzy slimakami na takie gmaszysko.

• koala_ Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 08:54
        uotr napisał(a):

> Jejku! Tak siedze, mysle i mysle - gdzie by lepiej tan kompleks umiescic. Nawet
        >
        > mape przed soba rozlozylem chcac sobie dokladnie to wyobrazic.
        >
        > Posluchajcie tego. Po drugiej stronie Odry w stosunku do Zamku, odrestarowanego
        >
        > Podzamcza i gotyckiej katedry w tle bedacymi swoistymi symbolami historii
        > miasta i jego tradycji na terenie Lasztowni wznosi sie kompleks nowoczesnych
        > budynkow o smialej, futurystycznej architekturze. No i Trasa Zamkowa. Takie
        > jakby drugie oblicze miasta. Nowoczesne. A po drugiej stronie rzeki to stare -
        > tradycyjne. Dwa przeciwienstwa "przygladajace sie" sobie nawzajem i polaczone
        > ze soba tym, ze leza nad ta sama rzeka. Szczecin o dwoch obliczach. Tradycja i
        > nowoczesnosc. Stare i nowe.
        > Taka mi wizja przyszla do lba. Bo nie zal mi szczegolnie starych i syfiastych
        > spichlerzy. Ale zaraz sobie pomyslalem: "Zaraz, zaraz! A Urzad Celny? A
        > Nabrzeze Starowka (jak juz tam portu za kilka lat nie bedzie)? Jakos nie pasuja
        >
        > do tej nowoczesnej, futurystycznej wizji Lasztowni.
        >
        > No wiec poszedlem raz jeszcze po rozum do glowy i o to co wymyslilem:
        > Lasztownie odrestaurujmy klasycznie nawiazujac do dawnej zabudowy. Spichlerze
        > niech beda gustowne, przeciez wiadomo ze one i tak sa na niby. Bedzie to
        > spacerniak wzdluz nabrzeza. Tu przed oczami staje mi Gdansk i nabrzeze nad
        > Motlawa. A przy Starowce most na Wyspe Grodzka a na niej miasteczko jachtowe. I
        >
        > sensownie zagospodarowane zabytkowe budynki na Starowce. To bylby czad! Tylko
        > ta Trasa Zamkowa wszystko niszczy. No i czekoladowy Gryf.
        >
        > Ale wracajac do tematu, czyli IMAXa. Jego wraz z tymi wszystkimi nowoczesnymi
        > budynkami to bym umiescil na Kepie Parnickiej vis-a-vis Dworca Glownego. Na
        > wyspie umiescilbym ten planowany przez Uniwersytet park technologiczny. Takie
        > centrum hi-tech niemal w samym centrum miasta. Wyobrazacie sobie jak imponujaco
        >
        > wyglada dla przyjezdzajcych na Dworzec Kepa Parnicka z ta kopula planetarium i
        > tymi wszystkimi budynkami? Zreszta tory tamtedy tez przechodza to dobrze z
        > bliska moga sobie podrozni ogladnac. Czyli wszystko na jednej wyspie. Manhattan
        >
        > to tez zreszta wyspa w srodku miasta. No i jeszcze dodalbym taka gustowna
        > kladke dla pieszych i rowerzystow laczaca Kepe z Dworcem w poprzek Odry. To by
        > rozwiazalo wiele problemow komunikacyjnych. Moznaby dojechac tramwajami 6 lub
        > 3, wysiasc przy dworcu, przejsc przez kladke i jestes juz przy Planetarium!
        > Co by jeszcze komunikacje samochodowa na Kepie poprawic postawilbym most na
        > drugim koncu Kepy laczacy w poprzek Odry z ulica Zapadla (bodajze), trasa
        > prz`ecinajaca potem Kolumba i biegnaca Dabrowskiego w kierunki Mieszka I. To
        > sie zreszta planuje w ramach obwodnicy srodmiejskiej.
        >
        > Co do lokalizacji na Jednosci Narodowej to zostawilbym ja dla obiektow
        > kilkukondygnacyjnych - jak okolica. IMAX - kulista i futurystyczna bryla mi tam
        >
        > zdecydowanie nie lezy.
        >
        > No i co powiecie na ma dosc chyba kompleksowa wizje zabudowy drugiej strony
        > Odry?

Uotr wykazał duże zaangażowanie. Można byłoby przystać na takie rozwiązanie ale
        tylko wtedy, kiedy wybudowanoby ten most łączący ul. Zapadłą z Kępą Parnicką
        (Wyspą Zielona). Obecne rozwiązanie komunikacyjne, zakazujące skrętu z Heyki na
        most Długi (utrudniające życie kierowcą stamtąd wyjeżdżającym, ale ułatwiające
        zdecydowanie większy ruch m.in. tramwajowo-autobusowy na Energetyków) oraz wąski
        most nad Kanałem Zielonym wraz ze skromnym przejazdem pod nasypem kolejowym nie
        pozwala na takiego rozmachu inwestycje w tym miejscu.
        Jeśli chodzi o inną kwestię, tzn. śródlądowe firmy armatorskie to sprawa wygląda
        na trudną, bo pomimo ogólnego stwierdzenia, że w Szczecinie mamy mnóstwo miejsc
        na taką lokalizację jest błędny. Do tego problemu dojdą zaraz inne firmy lokujące
        swój tabor na półwyspie Katowickim skąd zostaną odsunięte bo port prowadzi tam
        wielką inwestycję. A przeniesienie stoczni Odra w ogóle chyba nie wchodzi w
        rachubę.
        Dodatkowym utrudnieniem będzie przerzucenie w tym miejscu takiego mostu, ponieważ
        Wyspa Zielona (stworzona notabene przez Niemców, którzy sztucznie wykonali
        Przekop Parnicki) jest cała gęsto zadrzewiona i bardzo podmokła, dlatego
        moznabyłoby odbudować most z dworca głównego przez wyspę Wenecję na Heyki. No ale
        tu nowy problem - tzn. pod względem nawigacyjnym rejon mostu kolejowego przy
        dworcu z uwagi na bardzo wąskie i niskie przęsła i występujące tu silne prądy
        boczne już teraz jest wąskim gardłem dla żeglugi śródlądowej i portu (dla
        ładunków przewożonych w głąb lądu transortem wodnym) a jak do tego doszedłby nowy
        most w bezpośrednim sąsiedztwie tego to chyba to wąskie gardło zmieniłoby się w
        zamknięty szlaban.
        No i generalnie teren vis a vis dworca nie jest zbyt obszerny bo kawałek dalej
        przebiega rzeka Parnica lub Przekop Parnicki (w przypadku wyspy Zielonej).

Mi osobiście podoba się widok barek na przeciw dworca. Portu z tamtąd nie widać
        więc niech podróżni opuszczający dworzec widzą chociaż że jesteśmy naprawdę
        jednym z nielicznych miast w Polsce gdzie żyje jeszcze transport śródlądowy i
        nawet ma szanse rozwojowe - to jest unikalna w skali kraju atrakcja!

• uotr Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 11:57
          koala_ napisał(a):

> Uotr wykazał duże zaangażowanie. Można byłoby przystać na takie rozwiązanie ale
          > tylko wtedy, kiedy wybudowanoby ten most łączący ul. Zapadłą z Kępą Parnicką
          > (Wyspą Zielona).

Taki most JEST w planach - jako fragment przyszlej obwodnicy srodmiejskiej. W
          interesujacym nas fragmencie bieglaby ona od skrzyzowania Mieszka I i Piastow
          ulicą Dabrowskiego, przecinalaby Kolumba, dalej Zapadla, most na Wyspę Zielona,
          most przez Parnice i dalej Nowogdanska (tak roboczo nazwana) przez tory i
          laczylaby sie w ktoryms miejscu z Gdanska.

> Jeśli chodzi o inną kwestię, tzn. śródlądowe firmy armatorskie to sprawa wygląd
          > a
          > na trudną, bo pomimo ogólnego stwierdzenia, że w Szczecinie mamy mnóstwo miejsc
          > na taką lokalizację jest błędny. Do tego problemu dojdą zaraz inne firmy lokują
          > ce
          > swój tabor na półwyspie Katowickim skąd zostaną odsunięte bo port prowadzi tam
          > wielką inwestycję. A przeniesienie stoczni Odra w ogóle chyba nie wchodzi w
          > rachubę.

Uwazam iz bedzie tu zachodzil staly proces wypierania funkcji przemyslowych i
          transportowych w inne lokalizacje - raczej na peryferia miasta lub glebiej na
          Miedzyodrze. Nabrzezy w Szczecinie nie brakuje, port barkowy tez ma powstac.
          Co do stoczni Odra - czy ona naprawde jest taka rentowna? Czy jej wlasciciel,
          czyli Porta Holding majac taka szanse nie bedzie sie wachala przed przeniesieniem
          jej w inne, miej atrakcyjne miejsce by sama dzialke na ktorej jest stocznia
          przeksztalcic w cos bardziej perspektywicznego? Oczywiscie o ile wielkie zmiany
          na Kepie zaczna juz zachodzic. Wowczas wartosc gruntu bardzo wzrosnie i kto wie -
          moze bedzie sie oplacalo wybudowac tam np. biurowiec zamiast tego starego
          przemyslu?

> Dodatkowym utrudnieniem będzie przerzucenie w tym miejscu takiego mostu, poniew
          > aż
          > Wyspa Zielona (stworzona notabene przez Niemców, którzy sztucznie wykonali
          > Przekop Parnicki) jest cała gęsto zadrzewiona i bardzo podmokła, dlatego
          > moznabyłoby odbudować most z dworca głównego przez wyspę Wenecję na Heyki. No a
          > le
          > tu nowy problem - tzn. pod względem nawigacyjnym rejon mostu kolejowego przy
          > dworcu z uwagi na bardzo wąskie i niskie przęsła i występujące tu silne prądy
          > boczne już teraz jest wąskim gardłem dla żeglugi śródlądowej i portu (dla
          > ładunków przewożonych w głąb lądu transortem wodnym) a jak do tego doszedłby no
          > wy
          > most w bezpośrednim sąsiedztwie tego to chyba to wąskie gardło zmieniłoby się w
          > zamknięty szlaban.

Dlatego most drogowy powinien powstac dalej - przy Zapadlej. Ntomiast w miejscu o
          ktorym mowisz ja bym postawil na komunikacje pieszo-rowerowa w postaci kladki -
          najlepiej wiszacej, bez przesel, z plafonem. To bardzo nowoczesnie i
          futurystycznie by wygladalo.

> No i generalnie teren vis a vis dworca nie jest zbyt obszerny bo kawałek dalej
          > przebiega rzeka Parnica lub Przekop Parnicki (w przypadku wyspy Zielonej).

Kepa Parnicka i Wyspa Zielona (po zagospodarowaniu bagien) to naprawde spory
          obszar. Nie wiem ile hektarow ale z mapy wynika iz porownywalny z czworobokiem:
          Krzywoustego, Niepodleglosci, Wyzwolenia, Pilsudskiego i Piastow. To bardzo duzo
          i mozna tam wiele zmiescic.

> Mi osobiście podoba się widok barek na przeciw dworca. Portu z tamtąd nie widać
          > więc niech podróżni opuszczający dworzec widzą chociaż że jesteśmy naprawdę
          > jednym z nielicznych miast w Polsce gdzie żyje jeszcze transport śródlądowy i
          > nawet ma szanse rozwojowe - to jest unikalna w skali kraju atrakcja!

No to sie akurat w tym roznimy. Ja widze tam nowoczesne centrum nowych
          technologii, 35 metrowa kule Planetarium wystajaca pnad to wszystko i most
          plafonowy laczacy z Dworcem. Wole sie tym chwalic przed przyjezdnymi.
          No i musze cie zmartwic. Latem odbyly sie w Tucznie plenery architektoniczne na
          zlecenie UM. Bylo wiele zespolow, w tym z zagranicy. Tematem byla wlasnie
          rewitalizacja i przywrocenie miastu Kepy Parnickiej. Moj kolega w tym startowal.
          A nagrodzone i wyroznione prace ogladalem w holu magistratu. Koncepcje byly
          rozne, niektore bardzo smiale inne mniej. Ale jedno ci powiem - barek sie tam nie
          przewiduje.

Dzieki koala za rzeczowe argumenty.

• Gość: Mike Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? IP: *.rz.bauboden.com 20.03.02, 09:23
        uotr napisał(a):

> Jejku! Tak siedze, mysle i mysle - gdzie by lepiej tan kompleks umiescic. Nawet
        > mape przed soba rozlozylem chcac sobie dokladnie to wyobrazic. (...)
        > Ale wracajac do tematu, czyli IMAXa. Jego wraz z tymi wszystkimi nowoczesnymi
        > budynkami to bym umiescil na Kepie Parnickiej vis-a-vis Dworca Glownego. Na
        > wyspie umiescilbym ten planowany przez Uniwersytet park technologiczny. Takie
        > centrum hi-tech niemal w samym centrum miasta. Wyobrazacie sobie jak imponujaco
        > wyglada dla przyjezdzajcych na Dworzec Kepa Parnicka z ta kopula planetarium i
        > tymi wszystkimi budynkami?

Jak juz wyzej sugerowalem - rowniez jestem za lokalizacja na poludnie od Mostu
        Dlugiego ale jeszcze na Lasztowni - przy Bulwarze Gdynskim. Dzieki temu cale
        nabrzeze miedzy Urzedem Celnym a Trasa bedzie mozna zabudowac spichrzami,
        kamienicami itp.
        A dlaczego sie upieram zeby to jeszecze bylo na Lasztowni a nie na Kepie -
        kwestia dojazdu. Widzowie (a US szacuje nawet 0,5 mln rocznie) beda w duzej
        czesci przyjezdzac samochodami. Zjechac z Energetykow to zaden problem ale
        problemem moze byc ten mostek w ciagu ul.Celnej.
        Dlatego jestem za ta lokalizacja na Lasztowni - najlepiej na samej poludniowo-
        zachodniej krawedzi - kula pieknie by sie odbijala w wodzie, otaczajacej ja z
        dwoch stron. Efekt murowany!
        • franekkk Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 09:35
          miałeś chyba na myśli północno zachodnią?
          • mike102 Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 10:02
            franekkk napisał(a):

> miałeś chyba na myśli północno zachodnią?

Holender, troche mnie podlamales... Chyba jednak zbyt zagmatwanie pisze.
            OK. Chodzi mi o to by kulka stanela - na poludniowo-zachodnim krancu Lasztowni
            (tak mniej wiecej vis-a-vis BH i Selsinu), przy bulwarzy Gdynskim, pomiedzy
            Mostem Dlugim a wiaduktem kolejowym.
            Wody otaczajace to Odra i kanal.
            • franekkk Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? 20.03.02, 10:12
              ok mam inaczej zakodowane
              przy okazji wychodzi że każdy inaczej rozumie łasztownię
              ja miałem na myśli północno-zachodni fragment obszaru ograniczonego trasą
              energetyków i odrą
              ordnung powinien być a tu co drugi myli fragmenty niebuszewa, pogodna itd
              nie marzy mi się poprzedni już chyba ustrój warszawy ale jakieś konkretne
              granice
    • Gość: OldMobil Re: Co myslicie o lokalizacji iMaxa? IP: *.oskarwegner.com.pl 20.03.02, 13:01
      Idea stworzenia centrum IMAX, uważam za bardzo dobry pomysł. Tego typu centrum
      zapełni w jakiś sposób pustkę kulturalna, inwesttycyjną, a napewno przyczyni
      się do zwrócenia oczu potencjalnych inwestorów na Szczecin.

Czytamy o kilku inwestycjach, które się realizują bądż maja realizowac w
      najbliższym czasie, lecz jest to i tak zbyt mało w porównianiu do innych miast
      wojewódzkich. Centrum IMAX byłaby jedna ze spwktakularnych inwestycji, która
      zawazyła by na zyciu kulturalnym i inwestycyjnym miasta.

Co do lokalizacji, uważam, iż plac przy Jedności Narodowej jest kiepskim
      rozwiązaniem pod kilkoma względami. Oprócz tego, ze miejsce nie nalezy do
      atrakcyjnych szlaków turystycznych, to "wepchanie" IMAX'a pomiędzy budybki
      pomniejszy jego atrakcyjny wygląd. Miejsce nei jest atrakcyjne dla
      zwiedzających, gdyż nie jest to " po drodze". Co prawda jest to tzw. " Złoty
      Szlak", jakze prestiżowy w założeniach, to obecnie nic ze " szlaku", a już na
      pewno " złotego" nie ma nic wspólnego. Owszem, postawienei szklanej kuli IMAX'a
      przyciągnełoby być moze inwestorów, lecz wciśnięcie pięknego budynku w ciasne
      miejsce pomniejszyłoby jego walory monumentalnosci i estetyki wykonania.

Uważam, iz łasztownia jest niesłym miejscem na tego typu przedsięwzięcie, pod
      warunkiem, iż zmieni sie równiez infrastruktura, która otaczałaby budynek
      IMAX'a. Potrzebny jest dobry pomysł na zagospodarowanie placów na Łasztowni.
      Budynek IMAX'a ze szklana kopułą byłby wizytówką miasta dla odwiedzajacych nasz
      gród. Byłby widoczny z każdej strony, przez co miesce stawałoby się coraz
      bardziej atrakcyjne, gdyż inwestorzy zachęceni sukcesem IMAX'a zaczęliby
      przychylniej patzreć na tę cześc miasta, jakze zaniedbaną i niedocenioną
      obecnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka