Dodaj do ulubionych

Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu?

28.05.04, 03:03
Witam
Gosciem forum jestem od niedawna. Jednakze z wielowatkowych temetow zwrocilem
uwage na nagminnie pojawiajacy sie problem flustracji mieszkajacych w naszym
pieknym miescie ludzi. Nie dziwie sie- wszyscy wiecie doskonale z jakimi
problemami przychodzi nam sie borykac na co dzien. Czesto zadajemy sobie
pytanie- CZY W SZCZECINIE MOGLOBY BYC LEPIEJ? Czy mogloby sie ono rozwinac,
czy potrafilo by przyciagnac inwestorow i kapital i czy wreszcie dzieki temu
ludzie zdobyliby prace. Wiem, wiem, jest wiele problemow, ktore stoja na
drodze by tak sie stalo. Krytykujemy dotychczasowe dzialania na ta rzcz,
brakuje nam pomyslow. Ostanio- jakies 3 dni temu zadalem zadanie domowe Panu
Marcinowi Michalskiemu z MCS polegajace na tym by zamiast krzyczec i
krytykowac innych- wypowiedzial sie na temat jego pomyslow, ktore sprzyjalyby
rozojowi naszego regionu. Kolega od tego czasu zamilkl...
Ja w tym momencie poddam pod dyskusje pare pomyslow, ktore mnie nachodza przy
okazji myslenia nie o tym ja uciec ze Szczecina ale o tym- co moznaby bylo
zrobic by w Szczecinie bylo lepiej. Byc moze to sa utopijne pomysly,
cholernie ciezkie do zrealizowania- ale wychodze z zalozenia, ze jesli z 1000
glupich pomyslow zrealizuje sie 1 to juz jest sukces... wiec rzycze sobie i
innym by mieli setki tysiecy pomyslow, z ktorych choc pare by wywalilo.
Pomysl 1.Zrobic ze Szczecina drugie Las Vegas.
Skoro nie mamy warunkow do przyciagniecia przedsiebiorstw produkcyjnych- a
przynajmniej nam sie do tej pory to nie udalo- to moze wyprobujemy sil na tle
turystyki- w moim aspekcie- bardziej specyficznej. Widze nasze miasto jako
kolorowe pelne reklam i swietlnych neonow. Wokol Szczecina wystarczyloby
postawic jeden potezny kompleks na zasadzie Disneyland oraz skoncentrowac sie
na wielu pomniejszych tego rodzaju obiektach. Wybudowac oryginalny ogrod
zoologiczny na miare najlepszych swiatowych ogrodow- rowniez ogrod
botaniczny. Nocne zycie urozmaicic nie tylko juz istniejacymi- moim zdaniem
ciekawymi lokalami rozrywkowymi, ale rowniez postawic na wieksza ilosc np
kasyn lub domow gier. Postawic kilka obiektow do skokow na budgie. Czy
wreszcie zrobic porzytek z naszego lotniska na Dabiu i np zorganizowac na
szeroka skale kursy np spadochronowe czy lotnicze. Wykorzystac baze wodna i
na jej bazie zaproponowac inwestorom stworzenie sieci szolek np
zeglarstwa.... przykadow- tych rowniez miejszych mozna mnozyc.
Sposrod dosc wielu walorow naszego regionu jest pare bardzo istotnych- ktore
wrecz prosza sie o wykorzystanie- bliskosc morza- turysci z pewnoscia jezdzac
na nasze nadmorskie plaze mieliby ochote zatrzymac sie w Szczeicnie i
skorzystac z tak szerokiej gamy oert na zrelaksowanie sie. Poza tym- dzieki
takim inwestycjom- zakrojonym na szeroka skale- wielu przedsiebiorcow nie
zwiazanych z naszym regionem- zainteresowaloby sie byc moze inwestowaniem
rowniez u nas. Wtenczas mozna by wykorzystac- mysle ze wcale nie wielkimi
nakladami- nasz potencjal drzemiacy w Szczecinie.
Straszliwie sie rozpisalem- za co przepraszam i osobom, ktore dotarly z ta
lektura te tego miejsca- uprzejmie dziekuje. Prosze o opinie- co myslicie na
ten temat. Rowniez mile widziane jest podzielenie sie swoimi pomyslami na
nasze miasto.
W dniu jutrzejszym zapodam nastepny- byc moze miej abstrakcyjny pomysl na
polepszenie naszego bytu.
POzdrawiam
MariuszW

Obserwuj wątek
    • Gość: Stary student(ka) Myślę że tak! IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 08:15
      ...wiec rzycze sobie i innym by mieli setki tysiecy pomyslow
      ...Czy wreszcie zrobic porzytek z naszego lotniska na Dabiu

Podpisuję się pod powyższym obiema rękami (oboma rencami:-). Tym bardziej że
      jestem zwykłym szczecinianinem. Nie jestem przedstawicielem jakiegokolwiek
      inwestora, lobbysty, nie jestem zainteresowanym przechwyceniem jakich
      intratnych zleceń. Powiem więcej, jestem nawet zwolennikiem ściągnięcia
      wielkiego międzynarodowego kapitału spekulacyjnego i ...śmierdzącego. Przecież
      taka Szwajcaria taką drogą doszła do tego co ma teraz. Nieprześwietlajmy
      każdego z potencjalnych inwestorów - ale również nie dajmy się nabierać na
      enigmatyczne obiecanki. Cała Rada miasta zamiast bez przerwy wykłócać się
      powinna zająć się pozyskiwaniem inwestorów. Każdy nowy dzień dla rady powinien
      zaczynać się od .. Co tam panie słychać z nowymi inwestorami. Wystrzegać się
      ponadto kryminogennego wchodzeniem miasta w jakiekolwiek spółki z inwestorami.
      Dbać by siedziby spólek były w Szczecinie a nie na Kajmanach. Dopuszczać do
      przetargów tylko takie spółki które złożą pełne zabezpieczenie sum
      inwestycyjnych w polskich bankach. Itd. itd. Przy takich restrykcjach wykruszy
      się cała drobnica gołodupców. I nie przejmować się ich wrzaskami, nawet tu na
      forum gazety.
      • blackexit Re: Myślę że tak! 28.05.04, 12:47
        i poipera to wszystko przyglupi zwolennik magazyniera wywalajacego inwestowo
        jak leci. to znalazla sie grupa
        zachecajaca do rozwoju. marian kucharczyk i ten robol. plastusie.
        pozdrawiam blackexit
      • Gość: pieszy Re: Myślę że tak! IP: *.fnet.pl 29.05.04, 09:10
        Stary student(ka), przeczytaj to co napisałeś i znajdz 8 sprzeczności w tym
        wywodzie
      • Gość: pieszy Re: Myślę że tak! IP: *.fnet.pl 29.05.04, 09:45
        do wszystkich utopistów:
        - wystąpcie do Miasta z wnioskiem o postawienie (przykładowo) kiosku
        i będziecie mieli odpowiedz dlaczego tu tak jest.

ja oczywiście tak jak i wy znam odpowiedz.

inni odpowiedzą dlaczego tu tak jest, za rok może dwa, a może za pięć lat

• Gość: klasyk Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 08:17
      Utopia, ponadto system prawny, fiskalny i inne w RP i UE nie pozwola Ci na to.
      • Gość: Marian Pażdzioch Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.ksiazat.v.pl 28.05.04, 08:23
        nie sądzę, gdyby tylko rada miasta znalazła trochę czasu dla szczecina, to kto
        wie?
        • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 08:25
          Co się martwić systemem prawnym UE. Rada miasta powinna brać przykład z
          klasycznej reklamy piwa Bosman (bezalkoholowe - pamiętacie)
        • blackexit Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 12:48
          Gość portalu: Marian Pażdzioch napisał(a):

> nie sądzę, gdyby tylko rada miasta znalazła trochę czasu dla szczecina, to
          kto
          > wie?

szczecinem rzadzi jurczyk nie rada miasta a jurczykiem wszystc z pania genowefa
          i kotkiem na czele o poczesnym nie wpsomne. pozdrawiam blackexit
    • Gość: Olej Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 08:35
      Zasady gry sa takie: Miato sie rozwija, gdy społeczeństwo ma kasę i tę kasę
      wydaje. Społeczeństwo ma kasę, gdy społeczeństwo dobrze zarabia - w rentownych
      przedsiębiorstwach, a nie w dotowanych stoczniach i innych Policach.

Gdzie tu miejsce na rolę miasta? No chyba, że ma nie przeszkadzać inwestorom
      inwestować.

Miasto sukcesu? A są takie? Prosze podaj nazwy. Warszawa z menelami na
      Centralnym? Poznań Kulczyka? Bezrobotne Katowice?
      Kochany, sukces miasta to abstrakcja.
      Możemy mówić tu o jedynie o indywidulanych sukcesach firm i ludzi mieszkających
      na danym terenie, a nie sukcesie miasta. Jesli ktoś tu mieszka, inwestuje i
      rozwija biznes to jest jego sukces. I to on wpływa na wizerunek miasta.

Twoją listę traktuję jak list do św. Mikołaja.
      • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 08:46
        No cóz różnimy się.
        Ja jednak obstaję przy wielkiej roli Rady miasta, jej polityki przy ściąganiu
        wielkego kapitału.
        Nie zgadzam się z twoją marginalizacją Rady i sprowadzaniem jej do roli tylko
        politycznego ujadania.
        • Gość: klasyk Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 09:07
          RM ustala prawa, budżety, kierunki rozwoju, preferencje, kontroluje ich
          wykonanie. Zarząd Miasta ma obowiązek być skutecznym i to realizować,
          występować z inicjatywami, propozycjami. Jeżeli pomiędzy RM i Zarządem Miasta
          nie ma współpracy to wówczas powinni starać się dojść do prozumienia, a jeżeli
          się im nie uda to któraś ze stron powinna ustąpić. Inaczej jest to zwykła
          anarchia, bo taką bywa współpraca oparta na siłowych rozwiązaniach a nie
          merytoryczno programowych. Tymczasem Panowie którzy się tu się wypowiadają
          zdają się myśleć odwrotnie. Proszę przeczytać określone ustawy i przepisy
          wykonawcze i wówczas zabierać głos w sprawach kompetencji i obowiązków
          poszczególnych organów miasta.
          • enancjo Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 09:52
            .. hehe .. no wlasnie typowe silowe rozwiazania maja
            miejsce w Szczecinie .. gdzies to nazwalem jako
            demokracje feudalna .. lenno i panszczyzna ... wobec
            pychy czasowo panujacych FEUDALOW wybranych w sposob
            demokratyczny ...
            Enancjo
            • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 10:19
              Enancjo, ja nie mówię o ujadaniu do którego w swoim poście zmierzasz.
              Ja mówię o Klasyku, jego cytacie "Jezeli pomiedzy RM i Zarzadem Miasta nie ma
              współpracy to"...
              Wiem że taka wspólpraca jest w tej chwili utopią (niemożliwa) - dlatego tylko
              marzę. Ot, polskie piekiełko.
              • enancjo Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 11:00
                .. Stary S-ko .. nie ujadam .. a swoja droga twierdze,
                ze wystarczy sie rozejrzec, troche zaryzykowac i juz
                mozesz byc sobie sam inwestorem .. ktory cos tworzy ..
                a tak to masz wielkie zadecie .. a wspolpraca i mzonki
                o Las Vegas, Disneyland-zie, wielkich inwestorach .. to
                dopiero utopia .. ( nawet komuna takich bajek nie opowiadala ) ..

.. jakby kapital widzial sens wielkich inwestycji tutaj
                to juz by byl i zaden konflikt taki a nie inny by mu nie
                przeszakadzal ..
                .. oczywiscie Zarzad Miasta powinien byc nasza mila
                wizytowka, a RM powinna byc milym oparciem .. ale tak
                naprawde .. to kazdy inwestor potrzebuje ludzi z ikra
                a nie wydmuszki intelektualne, martyroligiczne, wydumane
                i bajkotworcze...
                .. dlatego Stary S .. mowie .. niech kazdy stworzy cos
                sam .. a wowczas z czasem zaczna pojawic sie partnerzy
                ktorzy beda chcieli to razem z Toba rozwinac, przejac
                przywlaszczyc itd ( to akurat zalezec bedzie tylko od Ciebie ...)..
                Enancjo
                • Gość: Olej O tym własnie mówiłem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 11:03
                  Jakby sie biznes oglądał na RM i urzędy to nic byśmy w Polsce nie mieli.
    • Gość: el matador Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.05.04, 11:27
      SZCZECIN jest zaprogramowany niejako na osiągnięcie największego sukcesu
      gospodarczego w Polsce a to wynika z jego położenia jako awanportu 5-
      milionowego zespołu miejskiego BERLINA.Ponadto jest położony ze wszystkich
      polskich miast najbliżej Danii,Szwecji oraz Norwegii,ma olbrzymie
      pohitlerowskie tereny uzbrojone na których można lokalizować potężne inwestycje
      przemysłowe na wzór Hamburga czy Bremy w obrębie portu lub na terenach do niego
      przylegających.
      Jeśli chodzi o handel to nie ma takiego drugiego miasta w Polsce, o czym
      świadczy bezustanny szturm Niemców i Duńczyków na wszystkie powstałe ostatnio
      w kolosie Szczecina hipermarkety.Wreszcie na terenie Szczecina leży inne"złote
      jajko"najnowocześniejsza w tej części Europy gospodarka morska ze stocznią
      Adolfa (nie Hitlera)Warskiego,obecnie Nową,budującą najnowocześniejsze
      chemikaliowce świata.Niedługo otwarty zostanie najnowocześniejszy terminal
      kontenerowy w porcie szczecińskim i droga szybkiego ruchu(oby była to jednak
      betonowa autostrada)Szczecin-Zielona Góra-Hradec Kralove-Praga-Wiedeń-Budapeszt.
      Miasto ma świetną architekturę nowoczesną i bardzo aktywne środowisko ludzi
      kultury i sztuki.
      • Gość: Stary student(ka?) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 11:32
        Enancjo, niby masz rację ale spróbuj też mnie zrozumieć. Miejscowa
        przedsiębiorczość w moim przekonaniu to niestety za mało by uczynić tu
        prawdziwa europejskie Las Vegas. Nawet w stosunku do innych miast polskich
        jesteśmy w pewnym stopniu upośledzeniu. Jesteśmy na peryferiach Polski, dawnych
        poniemieckich leśnych terenach przedpomorza. Zobacz ile tu jest rodzimego
        kapitału, ile spółek giełdowych, jakie ważne szlaki tędy przebiegają, ileż
        bogactw naturalnych, przemysłu. Opamiętaj się. JESTEŚMY ZADUPIEM POLSKI, mimo
        bliskości do Berlina. To podonie jak Warszawa i pobliska Ostrów Mazowiecka.
        Wydaje mi się że, rzemieślnicy-rzemieślnikami, ale od wielkiego kapitału są
        właśnie władze miasta. Ich umiejętności w szukaniu i odsiewaniu inwestorów, ich
        PERFIDNYM sprzyjaniu światowego spek. kapitału. Wiem, powiesz że mówię bzdury -
        nie mam zamiaru się z tobą użerać by cię przekonać.
        • Gość: antypirat Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 11:47
          a ja jak wszedzie podkresle, zaczynajmy od szczegolow, piractwo w firmach i
          techniki nie uczciwej konkurencji tez nisza rynek, zmusic firmy w walizkach i
          firm ktore mozna powiedziec stosuja techniki nie uczciwej konkurnecji do
          zamkniecia firm lub zakupu legalnego oprogramowania, ZADAM KONTROLI W KAZDEJ
          FIRMIE W SZCZECINIE W CELU WERYFIKACJI OPROGRAMOWANIA. jak mi wiadomo Urzad
          Skarbowy ma prawo bez zbednych formalnosci sprawdzic a nawet ma obowiazek czy
          wfirmie jest legalne oprogramowanie bo policja musi miec do tego jakies
          podstawy wiec Panie i Panowei z US do pracy, jak bedziecie sprawdzac fakturki
          to sprawdzajcie tez sofcik w firmach mysle ze conajmniej 40% z rynku
          szczecinskiego to firmy ktore posiadaja lewy soft. WALCZMY O SZCZEGOLY WALCZMY
          Z NIEUCZCIWYMI PRAKTYKAMI A WTEDY MOZE ZACZNIE BYC LEPIEJ, starajmy sie
          zmieniac najpierw tak male rzeczy a potem biezmy sie za rzeczy wielkie jak to
          sie mowi zaczynamy owszystko od dupy strony !!!
          • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 12:06
            Szanowny Panie Kajdanowicz Krzysztof, z Ul. Staffa 14, 71-150 Szczecin
            występujący na równoległym wątku w gazecie o komputerach.
            Czemu w ciągu 5-ciu minut zmienił Pan IP z tamtego na to
            (neoplus.adsl.tpnet.pl). Czyżby wstydził (i ukrywał) się Pan że ma pirackie
            oprogramowanie. Może będę chamski i powiem spie...aj stąd.

• Gość: antypirat Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 12:13
              stary student czekalem kiedcy sie odezwiesz, coz widze ze boli ciebie walka z
              piractwem, masz maly problem a tak starales sie wykazac wiedza informatyczna,
              nie musze starac sie zmieniac ip, wystarczy korzystac z serwerow proxy a twoje
              ip bedzie co jakis czas zmieniane, utrudnia to nawet ustalenie rozmowcy
              administratorowi portalu GW, a myslalem zes taki obyty w informatyce, powiem ci
              wiecej, poza korzystaniem z serwerow ktore co jakis czas daja mi inne ip na
              forum w celu calkowitej anonimowosci w zwiazku z walka z piractwem korzystam z
              gprs w plus gsm co nawet jezeli udaloby sie komus po przesledzeniu kilku
              serwerow proxy bo korzystam z kilku trafilby na ip gprs w plus gsm tzn simplus
              co i tak nie pozwoliloby n asutalenie rozmowcy, a ja naprwde myslalem stary
              student ze tys dobry pirat i informatyk, ale widze ze temat boli, kup legalny
              soft i badz uczciwy a nie zlodziej, co boli ciebie to ze jestes zlodziej bo
              bronisz piractwa , a ja uwazam ze zodzieje nie powinni wypowiadac sie w
              psrawach tego miasta co o tym sadzisz ?czekam na refleksje
              • Gość: antypirat Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 12:18
                ja nie musze sie wstydzic bo mam tylko legale, ale powiem tak wystepuje na
                wielu watka majac na celu rozpowszechnienie informacji ze korzystanie z lewego
                softu to kradziez, a ludzie tacy to zlodzieje, a widzis zgdybym jeszcze chcial
                sie ukryc dla tak prostego uzytkownika jak ty zalogowalbym siew jakos i
                widzialbys tylko login nie kawalek ip, szkoda ze nie pomyslales o serwerach
                proxy i mozliwosciach ukrywania sie w sieci, moglbym ci pokazac jak to sie robi
                ze w ciagu 2 minut wystapie tu pod 100 roznymi adresami ip ale po co, a wiesz
                do czego stosuje gprs w simplusie do swobodnego szperania i szukania piratow
                sieci co by cwane bestie niewiedzialy dzieki komu bsa i policja zapukala na
                dniach do ich drzwi ;-)
                • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 12:35
                  Szanowny Panie Kajdanowicz Krzysztof, z Ul. Staffa 14, 71-150 Szczecin, tel:
                  +48 91 4875304,
                  e-mail: kajdan@go2.pl

przekonał mnie Pan na 99% do swoich przekonań. Został tylko 1%. Niech Pan mnie
                  przekona na 100%. Wykonaja log wszystkich procesów na twoim "legalnym
                  komputerze", programem HijackThis (musisz go mieć, skoro ścigasz), zrzut tego
                  logu daj tutaj na forum - a my ocenimy i co nieco poszukamy tam. Odmówisz -
                  znaczy JESTEŚ ZŁODZIEJEM szczylu. mój
                  • Gość: antypirat Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 12:48
                    niema zadnego oprogramowania do sciagania, i szkoda ze mylisz mnie z jakims
                    Panem krzysztofem, moge sie ladnie przedstawic mow mi Marcin antypirat, niewiem
                    o jakich logach mowisz, bo ja jedynie korzystam z zabezpieczen ktore maja
                    uniknac hackera namierzenie mojego komputera i zachowanie calkowitej
                    anonimowosci tu na forum, i uwierz mi zadnymm sprzetem nie dojrziesz dalej niz
                    do gprs w plus gsm a tam zaden kabel nie ciagnie dojdziesz tylko do numeru
                    telefonu i co dalej do rejonu okolo 1 km, tak jest mierzony okreg miedzy
                    nadajnikowy, wiec jak ktos chce korzystac z forum w sposob anonimowy polecam
                    korzystanie z kilku serwerow proxy i lacza gprs w simplusie ale tylko
                    korzystajmy na gprs i na forum, nie wykonujac zadnych polaczen tak by uniknac
                    jakiej kolwiek identyfikacji, i widzsz boli ciebie ten temat piractwa , powiedz
                    otwracie w czym problem, dlaczego uwazasz ze ten temat tak bolesny ??? co masz
                    przeciwko takim osoba jak ja ktore chca walczyc ze zlodziejstwem ??? dlaczego
                    uwazasz ze piractwo nalezy popierac ?
                    • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 13:26
                      Mylisz matołku pojęcia: co innego jest program do ścigania a co innego program
                      do ściągania!
        • blackexit Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 12:53
          Gość portalu: Stary student(ka?) napisał(a):

> JESTEŚMY ZADUPIEM POLSKI, mimo
          > bliskości do Berlina.

i to mowi zwolennik marian ktory uwaza go za zbawce tego samego mariana kttory
          skutecznie odstrasza wszelki kapital sprowadza spekulantow i uprawia
          antypromocje szcecina na skale europejska. brawo.

pozdrawiam blackexit
      • blackexit Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 12:50
        Gość portalu: el matador napisał(a):

>> Miasto ma świetną architekturę nowoczesną i bardzo aktywne środowisko ludzi
        > kultury i sztuki.

ze co? kto to napisal? pozdrawiam blackexit
    • blackexit Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 12:45
      wwwmariusz3 napisał:

> Pomysl 1.Zrobic ze Szczecina drugie Las Vegas.

no tak mialo byc 1000 pomyslow kiepskich i 1 dobry zaczelo sie chyba od
      najglupszego.

> Skoro nie mamy warunkow do przyciagniecia przedsiebiorstw produkcyjnych- a
      > przynajmniej nam sie do tej pory to nie udalo- to moze wyprobujemy sil na tle
      > turystyki- w moim aspekcie- bardziej specyficznej.

mamy doskolanale warunki zeby przyciagna produkcje doskonale z turytstyka ale
      nic z tego nie wychodzi bo nasze wladzie to cwiercinteligentne prostaki tu ejst
      sedno sprawy.

Widze nasze miasto jako
      > kolorowe pelne reklam i swietlnych neonow.

:))) pieknie.

Wokol Szczecina wystarczyloby
      > postawic jeden potezny kompleks na zasadzie Disneyland oraz skoncentrowac sie
      > na wielu pomniejszych tego rodzaju obiektach. Wybudowac oryginalny ogrod
      > zoologiczny na miare najlepszych swiatowych ogrodow- rowniez ogrod
      > botaniczny. Nocne zycie urozmaicic nie tylko juz istniejacymi- moim zdaniem
      > ciekawymi lokalami rozrywkowymi, ale rowniez postawic na wieksza ilosc np
      > kasyn lub domow gier.

ale kto ma to zrobic dzieciaku!!

Postawic kilka obiektow do skokow na budgie. Czy
      > wreszcie zrobic porzytek z naszego lotniska na Dabiu i np zorganizowac na
      > szeroka skale kursy np spadochronowe czy lotnicze. Wykorzystac baze wodna i
      > na jej bazie zaproponowac inwestorom stworzenie sieci szolek np
      > zeglarstwa.... przykadow- tych rowniez miejszych mozna mnozyc.

jasne ze mozna jeszcze kosmodrom. same bzdury to sa.
      pozdrawiam blackexit
      • Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 12:56
        Do antypirata: Rozumiem przez to że mając u siebie na komputerze "legalne
        programy" odmawiasz testu na prawdomównosć HijackThis-em

No cóz, Twoja odmowa jest wielce wymowna. JESTEMZŁODZIEJEM - tak się
        przedstawiaj w przyszłości.
    • enancjo Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 28.05.04, 14:30
      .. stary S-ko .. satyr z Ciebie .. hehe, i tez nie mam zamiaru sie
      uzerac z Toba .. gdyz ciut znam Twoje poglady .. i wystarczy ..
      .. zgadzam sie ze ZARZAD miasta ( nie kto inny )i Zarzady
      regionow maja wspolpracowac i rozwijac nasze miasto i region,
      .. Nie zgadzam sie ze ma to robic Rada Miasta i tu sie tylko
      roznimy co do pryncypiow..

.. a co do atrakcyjnosci naszego miasta i regionu to jestes w
      bledzie co do tzw braku atrakcyjnosci ..
      .. jestesmy atrakcyjni, tylko jest ona zle ukierunkowana,
      z przyczyn pozamerytorycznych ( glownie chore ambicje i pomysly,
      kiepskie doradztwo i wykonawstwo pomyslow i tzw polska targowica)
      .. przyklady jaki powinien byc szczecin mozna znalezc w takich
      miastach jak Hamburg, Brema, Lubeka, Rostok i czesciwo nawet
      Gdansk i Gdynia, Klaipeda, Ryga, Tallinn i az po Petersburg,
      przyklady bardzo podobnych miast mamy w Francji ...
      .. niczym sie od tych miejsc nie roznimy i wrecz powiem ze w
      bardzo szybkim tempie .. to miasto bedzie roslo, ale by bylo
      jeszcze lepiej potrzebny jest madry wewnetrzny uklad zarzadcy ..
      .. referendum sie udalo ( szkoda ze nie do konca ), ale ja
      zawsze mowilem i pisalem, ze i obecna RM powinna sie rozwiazac ..
      gdyz nie jest w stanie byc oparciem dla zadnego Zarzadu .. teraz
      oni nie dogadaja sie NIGDY (poza ukladami cos za cos).. sa zbyt
      zawistni nie rozumiejac ze mieszkaja przez sciane a nie w innych
      krajach ... a brak zmiany w Zarzadzie miasta spowoduje, ze
      Szczecin do UE wystartuje spozniony o nastepne 2 lata rozkradania
      przez innych .. szkoda tego czasu ...
      Enancjo

• Gość: e.beata Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 21:08
      Mariusz, fajnie piszesz, ale żeby inwestor wybrał Szczecin to coś musi z tego
      mieć. Nie mówimy o organizacjach charytatywnych ;-).
      Położenie miasta, drogi, podatki, ulgi, uzbrojenie terenów, koszty siły
      roboczej ;-), itp. itd....
      Inwestora trzeba znaleźć i czymś przyciągnąć.
      Jak na razie to przyciągają się sami "sklepowi" ;-), szybki, łatwy zarobek i ta
      zniźka na 5 lat ;-), oraz "czarodzieje" którzy bez forsy cuda nam stworzą ;-).
      Inwestorzy nie ciągną do Szczecina z tych samych powodów z których nie ciągną
      masowo do Polski.
      A twoje mrzonki o ogrodzie zoologicznym;-)... jak miasto bedzie już bogate to i
      ZOO da ludziom w prezencie. Bo jak na razie trudno znaleźć wariata co
      zainwestuje w ZOO i będzie potem do tego dopłacał ;-).
      Poza tym nie wiem czy warto zamieniać Szczecin w Las Vegas.
      Wolałabym aby Szczecin był normalnym miastem z minimalnym bezrobociem, gdzie
      bezpiecznie można wyjsć na ulice.
      Miastem, które sprzyja przedsiębiorcom.

• Gość: Stary student(ka) Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.com / 212.211.136.* 28.05.04, 21:50
        Przecież mówimy tu, marząc - co by było gdyby.
        Perfidia polega na tym że brudny kapitał gotów jest nawet utrzymywać zoo by
        tylko wyprać pieniądze.
        Czy zmyślam że funkcjonują w świecie pralnie, które nie piorąc - przynoszą duże
        dochody.
        I czemu jako przykład przestępczości podałaś Las Vegas (nie ubliżając mu) a nie
        np NY. I w Las vegas i w Szwajcarii i u cygana na podwórku nikt nie kradnie.
        • Gość: e.beata Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 22:08
          >I czemu jako przykład przestępczości podałaś Las Vegas

A gdzie podałam taki przykład?
          • wwwmariusz3 Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu?cd2 28.05.04, 23:01
            Pomysl 2.
            Zachdniopomorskie- region z dostepem do morza- w znacznej czesci tereny
            zielone - zalesione ale i w znacznej czesci okrasane polami- ktore w 70% sa
            nieurzytkami.
            Odnawialne zrodla energii- temat tyle co ciekawy co rowniez kontrowersyjny (mam
            na mysli spory dotyczace ewentualnej korupcji przy tych inwestychjach).
            Mamy swietne warunki na tego rodzaju inwestycje. To sa potezne pieniadze.
            Pomijam kwestie ekologiczna poniewaz np gdyby takie elektrownie wiatrowe bylyby
            ekologiczne to by stawiano je nadal w panstwach zachodnich. Ale... wiem sam z
            doswiadczenia, ze zainteresowanych ta dzialanoscia w POlsce jest wielu. Jest
            chetny kapital, ktory jednak boi sie z jednej strony zlych uregulowan prawnych
            dotyczacych rynku energrtycznego jak rowniez samych lokalnych inwestycji, z
            uwagi na wielkie problemy przy organizowaniu tego rodzaju dzialalnosci.
            A gdyby tak- nasze wladze samorzadowe pokusily sie i stworzyly warunki dla
            inwestorow w tej branzy??? jednak nie za darmo- mam na mysli negocjacje na
            zaszadzie- my wam pomagamy w realizowaniu tej inwestycji w zamian za dzialania
            offsetowe na rzecz naszej lokalnej spolecznosci.
            Jak Panstwo mysla- czy inwestor ktory mialby wylozyc srednio 100- 300 mln zl na
            farme wiatrowa- zamiast borykac sie z ciaglymi problemami i "roznymi sposobami
            przezywcizac ograniczenia"- oficjalnie by zaplacic z takiej puli zaluzmy 5-10%
            na rzecz dodatkowych inwestycji w regionie. I nie mam na mysli tu formy
            podatku, lecz bezposredniej inwestycji zwiazanej z roznymi celami...
            Co Wy na ten pomysl???
      • wwwmariusz3 Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu?cd1 28.05.04, 22:48
        Witam ponownie
        Dziekuje za odzwew, na watek przeze mnie poruszony. Jednakze smuci mnie to, iz
        sposrod forumiczow nie ma osoby, ktora wreszcie by przestala narzekac i
        krytykowac a wyprezyla swoje komorki mozgowe i wymienilaby sie swoim pomyslem i
        inicjatywa. Jak wiecie doskonale- przyjmowac postawe obserwatora i krytykowac-
        to wygodne stanowisko- znamy wielu takich, ktorzy buduja swoja kariere
        polityczna na takiej postawie. A gdy otrzymuja wladze i narzedzia- wtenczas nie
        wiedza co z tym zrobic.
        Wiec prosze- bardzo- albo dzielmy sie konstruktywnymi uwagami i pomyslami, albo
        zamilknijmy jesli nie mamy nic do powiedzenia konkretnego.
        Dla wyjasnienia. Od czasu jakiegos wrocilem do Szczecina (bylem w Krakowie oraz
        w Gdansku) i postanowilem, ze bede budowal cos w tym miescie. POniewaz pomimo,
        ze faktycznie nie jest tu lekko to jednak po prsotu kocham to miejsce. Obecnie
        zasuwam po 20 godzin na dobe i tworze firme. W czerwcu zatrudniam 3 osoby z
        PUPu oraz biore studentow na praktyki. Mam nadzieje, ze na koniec tego roku
        fremka moja rozrosnie sie do 10-15 osob. Wiem, ze to malo- ale sami
        stwierdzacie- zaczac trzeba od niewielkich rzeczy by osiagnac coraz wieksze.
        Wiec jak widzicie przejawiam samodzielnie inicjatywe a nie tylko gadam.
        A teraz do meritum sprawy:
        Czytajac Wasze posty nasuwa mi sie pare tematow, ktorymi warto sie
        zainteresowac. NIe bede sie wymadrzal ze wszystko wiem, wiec prosze Was byscie
        i mnie i innych zadnych wiedzy- oswiecili.
        1. Watek Rady Miasta oraz Zarzadu. Skoro te organy maj tak duzo do powiedzenia
        w sprawach miejskich to moje pytanie brzmi: JESLI NIE MOZNA ZMIENIC JEJ NA
        LEPSZA (NIESTETY NP MOJ GLOS W NIEDZIELNYM REFERENDUM NIEWIELE WSKURAL) TO CZY
        SA JAKIES USTAWODAWCZE CZY FORMALNE SCIEZKI WYWIERANIA WPLYWU NA TE ORGANY (NP
        LOBBING)? I WOGOLE CZY TO JEST MOZLIWE I MA SENS?
        2. Kwestia promocji miasta- CZY W SZCZECINIE JEST ORGAN ODPOWIEDZIALNY ZA
        PROMOCJE MIASTA??? Pod slowem "ODPOWIEDZIALNY" rozumiem taki, ktory jest
        rozliczany za swoje dzialania??? Czy zwykly mieszkaniec miasta Szczecina jest w
        stanie sprawdzic co nasze kochane wladze robia w tym kierunku?
        To narazie najistotniejsze pytania mnie nurtujace.
        Na tym koncze ten wywod a za moment otwieram nastepny- tematycznie zwiazany z
        kolejnym pomyslem na Lepszy Szczecin.
        POzdrawiam

Mariusz
        • enancjo Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 29.05.04, 00:07
          .. do pewnych pomyslow trzeba dorosnac, a te przedstawiane
          nie sa pomyslami wlasnymi autora tego watka .. tylko plagiatami
          dlatego proponuje by autor (móglby) dorosl do swoich autorskich
          wypowiedzi ..

.. z drugiej czy tez innej strony .. dla mnie taki styl
          pisaniny pachnie niestety prowokacja i falszem .. i cel
          tego tez zaczyna byc dla mnie jasny ... dlatego .. hmm ..
          konstruktywnie zamilkne zyczac autorowi powodzenie w drodze
          do sukcesu tego miasta, regionu i watka .. z ktorego oczywiscie
          z mila checia skorzytam ..

Enancjo
          PS : .. a serio ta druga odslona ciekawego tematu .. rozmieszyla
          mnie ..
          • enancjo Re: srki .. za byczki . ale pzono jest N/T 29.05.04, 00:24
          • wwwmariusz3 Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 29.05.04, 02:27
            enancjo napisał:

> .. do pewnych pomyslow trzeba dorosnac, a te przedstawiane
            > nie sa pomyslami wlasnymi autora tego watka .. tylko plagiatami
            > dlatego proponuje by autor (móglby) dorosl do swoich autorskich
            > wypowiedzi ..
            >
            > .. z drugiej czy tez innej strony .. dla mnie taki styl
            > pisaniny pachnie niestety prowokacja i falszem .. i cel
            > tego tez zaczyna byc dla mnie jasny ... dlatego .. hmm ..
            > konstruktywnie zamilkne zyczac autorowi powodzenie w drodze
            > do sukcesu tego miasta, regionu i watka .. z ktorego oczywiscie
            > z mila checia skorzytam ..
            >
            > Enancjo
            > PS : .. a serio ta druga odslona ciekawego tematu .. rozmieszyla
            > mnie ..

Na takie stwierdzenia chyba jednak nalezy sie riposta. Powiedz Kolego cos
            konstruktywnego zwiazanego z tematem- masz cos do powiedzenia? POwiedz prawde-
            ze jestes gaduniaczem pospolitym ktory tylko pepla a nie potrafi nic stworzc...
            powiadasz plagiat...powiadasz, zem powinien dorosnac, ze to Ciebie smieszy- a
            powiedz- co Ty madrego wymysliles i tu- na formum przedstawiles??? POza tym-
            zyjemy w czasach gdy ciezko cokolwiek super nowego wymyslec, ale mozna przeciez
            skorzystac przy odpowiednim zmodyfikowaniu mozna z powodzeniem wdrazac innych
            pomysly- wiec nie gadaj tu o plagiacie- bo jesli w tych kategoriach mielibysmy
            myslcec to lepiej faktycznie usiac i plakac nad tym wszystkim jak jest zle. I
            wogole jak wszyscy dookola sa beznadziejni.
            KOlejna sprawa- falsz i prowokacja- mam pytanie- w ktorym dokladnie momencie
            Ciebie sprowokowalem??? Albo po czym wnioskujesz, ze jestem falszywy???- prosze-
            odpowiedz, bo jesli takie wniosku potrafisz wyciagnac to pewnie i potrafisz je
            uzasadnic.
            PS- smieszy Ciebie to wszystko? mnie natomiast smieszy, ze gadasz, ze
            konstruktywnie zamilkniesz- po czy jeeeednak pojawiasz sie ponownie w nadzieii,
            ze uzyskasz odpowiedz na swoje zaczepki.
            MImo wszystko takze zycze Ci powodzenia i mam nadzije, jednak powiesz cos co by
            bylo bardzi interesujace w tej dyskusji.
            Pozdraiwam
            Mariusz
            Masz racje- zamilknij- skoro nie masz nic bardziej ciekawego do powiedzenia.
            • Gość: Stary student(ka) Re: bąk IP: *.com / 212.211.136.* 29.05.04, 08:58
              Puściłeś bąka wwwmariusz3. Mówię Ci to ja, największy virual_cham tego forum.
              Szkoda, bo dyskusja była ciekawa.
              • wwwmariusz3 Re: 29.05.04, 10:13
                Gość portalu: Stary student(ka) napisał(a):

> Puściłeś bąka wwwmariusz3. Mówię Ci to ja, największy virual_cham tego forum.
                > Szkoda, bo dyskusja była ciekawa.

Witam
                Nie chwytam Twego klimatu- byc moze z czystej przekory. Natomiast mam zapytanie
                konkretne- skoro masz doswiadczenie w edukacji- moze wypowiesz mi sie na jeden
                problem- zwiazany tematycznie- z ciekawym wg Ciebie zagadnieniem.
                W chwili obecnej w Szczecinie jest ponad 60 tys studentow!!! Skoro nie mrzonka
                o drugim Las Vegas, skoro nie drugi pomysl to moze zrobic ze Szczecina drugi
                Oxford. Czy wg Ciebie to jest trudne? Czy mozliwe?
                Ja mysle ze sprowadzenie kadry naukowej na przynajmniej europejskim poziomie
                nie byloby trudne. Zreszta mamy juz w chwili obecnej pare- mozna rzec
                swiatowych slaw. Zachecic kadre naukowa mozna nie tylko wykladajac czysta kase
                ale np zachecajac ich do wspoldzialania z praktykami. Przyklad z kierunkow
                ekonomicznych- a moze np dzieki zaoferowaniu profesorom np miejsca w radach
                nadzorczych firm dac im mozliwosc operowania i dzialania w praktyce. Oczywiscie
                to juz sie dzieje- ale mysle ze jeszcze nie wystepuje efekt synergii pomiedzy
                sfera naukowa a praktyka gospodarcza.
                Co myslisz na ten temat?
                Teraz masz pole do popisu by sie wykazac.
                Pozdrawiam
                Mariusz
                • Gość: Stary student(ka) Re: Bąk nr 2 IP: *.com / 212.211.136.* 29.05.04, 11:24
                  Bąk numer dwa, szanowny wwwmariusz3. Wiesz czym się różni trawnik angielski
                  (Oxfordzki) od naszego uniweryteckiego. Ano niczym, tylko że tamten ma 300 lat.
                  Trzeba lat na ugruntowanie dobrej opinii. Ja pamiętam jeszcze nie tak dawno
                  chlałem w Pinokio i domu SN-a (wejście od Boh. W-wy i Swoleżerów). Były tam
                  fajne dziewczyny z wszystkich wiosek dawnego woj, szcecińskiego. Sam SN to była
                  nic innego tylko Szkoła Nauczycielska - kształcąca nauczycieli na potrzeby
                  szkół podstawowych naszego województwa. Dziś wielkie słowo - Uniwersytet.
                  Budujmy ale AKURAT w tej sprawie trzeba cierpliwości.
                  • Gość: e.beata Mariusz IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.04, 12:10
                    Wielkie sławy profesorskie i wielcy inwestorzy sami tu nadciągna jak będą mieli
                    lepsze warunki niż gdzie indziej.
                    Jak na razie miasta na te warunki nie stać.
                    Twoje wypowiedzi są dosć... dziecinne, przemyśl cos zanim napiszesz.

Nie każdy się nadaje do prowadzenia własnej działalności.
                    Tym bardziej ze w obecnych warunkach trzeba mieć duzo samozaparcia i oparcia ;-
                    ). Szczecin jest biedny. Kto mógł rozpoczał działalnośc, reszta albo nie chce,
                    albo nie ma warunków. A zdobycie kredytu bez zaplecza finansowego.... ilu
                    osobom się udało?
                    Życzę powodzenia, oby twoja firma rosła w siłe.
                    • wwwmariusz3 Konkluzja 29.05.04, 22:18
                      Drodzy Forumowicze
                      Po 3 dniach od momentu gdy zapuscilem ten temat- nie wlaczyl sie nikt do
                      normalnej rozmowy- nikt nawet nie sprobowal uruchomic swojej fantazji by
                      spradzic czy potrafi cokolwiek wymyslec! Miernota- przecietnosc i szarosc- to-
                      na co potraficie narzekac doskonale- Was takze charakteryzuje. MOje pomysly sa
                      do bani- ale czy ktos z Was podal choc jeden lepszy pozmysl???? Jesli nie
                      potraficie tego- to nie bierzcie sie do oceny kogos innego.
                      Stwierdzam po tych 3 dniach, ze szkoda czasu na pisanine- bo i tak nie ma tu
                      nikogo kto podjalby temat- wiec ja zaniecham dlaszych pomyslow- a Wy peplacie
                      dalej- poniewaz tylko to potraficie. Czasem jednak zajrze tu by zobaczyc- a
                      moze ktos jednak wniesie sie na wyrzyny i poza gadaniem jak to jest zle, jak to
                      ktos zle poczyna i jest be- wymysli ciekawy watek kontynuujacy moj poczatek.
                      Pozdrawiam
                      Mariusz
                      • Gość: pieszy Re: Konkluzja IP: *.fnet.pl 29.05.04, 22:36
                        do wwwmariusz3.
                        1. od pomysłów jest prezydent
                        2. a ten to ma fantazje
                        3. i jeżeli to ma być kryterium rozwoju to Szczecin ma szczęście
                      • Gość: krust Re: Konkluzja IP: *.espol.com.pl 29.05.04, 22:51
                        To jest cała prawda , Mariusz o gościach tego forum. Jad, jazgot, jam jest
                        naj.., itp.Im wsio ryba czy to Las Palmas, Las Vegas czy Las Arkoński.
                        Bezustanni malkontenci, wszyscy i wszystko jest złe, niedobre, miernota ale o
                        swojej marności milczą. Lepiej zrobić marne "szoł"( vide Jurczyk ), niż
                        merytorycznie zabrać się do dzieła. To tacy 100 % POLACY- NARZEKACZE.
                        • Gość: e.beata Re: Konkluzja IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.04, 20:26
                          Krust, jakbyś razem z mariuszem zechciał poszperac to wątki z pomysłami na
                          szczecin już były.
                          A gdy ktoś wchodzi tutaj z bajkami, to nie dziw się ze reszta nie chce z nim
                          dyskutować.
                          Jz. mariusz z tych obrażalskich, to trudno ;-) niech się przygląda, skoro nie
                          chce pisać ani podsuwac nowych i racjonalnych pomysłów.
                          • wwwmariusz3 Re: beata 31.05.04, 01:06
                            Gość portalu: e.beata napisał(a):

> Krust, jakbyś razem z mariuszem zechciał poszperac to wątki z pomysłami na
                            > szczecin już były.
                            > A gdy ktoś wchodzi tutaj z bajkami, to nie dziw się ze reszta nie chce z nim
                            > dyskutować.
                            > Jz. mariusz z tych obrażalskich, to trudno ;-) niech się przygląda, skoro nie
                            > chce pisać ani podsuwac nowych i racjonalnych pomysłów.

------
                            ech- fakt- lepiej zakasac rekawy niz romawiac...
    • enancjo Re: wwwmariusz3 .. hehe .. 30.05.04, 21:38
      .. latwo przyszedl .. latwo poszedl ... i obys tylko tak nie
      skonczyl .. bo to nie przystoi mezczyznie i sie dlugo moze
      czkac ( vide nasz kochany Pan Premier ... tyz mial ochote
      LAS VEGAS z kraju zrobic ino kraju mu nie stalo .. tak skonczyl ) ...

.. a swoja droga na tzw pozycje do konstruktywanej rozmowy
      wsrod tutejszej .. hmmm ... nie powiem ze menazerii .. ale
      fiu fiu ... forumowego .. hehe ... establishemntu trzeba sobie
      zasluzyc .. a poki co zes cnoto nawet nie wykonal pracy
      u podstaw czyli i nie zapoznal z dziejami i dorobkiem rzeczonych
      i jeszcze masz czelnosc sadzic przemadrzale farmazony rodem
      z dolnych polek spod budki z pifkiem ..
      Enancjo
      PS : ... powrocisz tu...... tarara ra ...
      • wwwmariusz3 Re: wwwmariusz3 .. hehe .. 31.05.04, 01:01
        enancjo napisał:

> .. latwo przyszedl .. latwo poszedl ... i obys tylko tak nie
        > skonczyl .. bo to nie przystoi mezczyznie i sie dlugo moze
        > czkac ( vide nasz kochany Pan Premier ... tyz mial ochote
        > LAS VEGAS z kraju zrobic ino kraju mu nie stalo .. tak skonczyl ) ...
        >
        > .. a swoja droga na tzw pozycje do konstruktywanej rozmowy
        > wsrod tutejszej .. hmmm ... nie powiem ze menazerii .. ale
        > fiu fiu ... forumowego .. hehe ... establishemntu trzeba sobie
        > zasluzyc .. a poki co zes cnoto nawet nie wykonal pracy
        > u podstaw czyli i nie zapoznal z dziejami i dorobkiem rzeczonych
        > i jeszcze masz czelnosc sadzic przemadrzale farmazony rodem
        > z dolnych polek spod budki z pifkiem ..
        > Enancjo
        > PS : ... powrocisz tu...... tarara ra ...
        --------------------------------------------------

NIe bede sie znizal do Twego poziomu superdoswiadczony- wrecz elitarny
        forumowiczu...niech zyje forum, niech zyje demokracja i wolnosc slowa:)))-
        wiecej nie bede wdawal sie z Toba w dyskuty bo i po co...
        Pozdrawiam
        Mariusz
        • enancjo Re: wwwmariusz3 .. hehe .. hihi .. 31.05.04, 08:12
          .. dobrze ze roznicujesz poziomy .. znasz jak widze swoje
          miejsce w szeregu .. mylisz jednakoz pojecia elity i
          establishmentu stawiajac pomiedzy nimi znak rownosci ..
          tym samym dajesz znak ... ze musisz sie jeszcze duuuuuuuuuuuzo
          uczyc ... oj duzo ...

.. jakbys nie wiedzial, jedni z dwojga nawet nie zareagowali
          na Twoj post, a ci drudzy tak i nie ze wzgledu na Twoj
          idotycznie prowokacyjny tekst, tylko ze wzgledu na sam temat,
          ktory wart byl dsykusji, a ktory sam swoim podejsciem wykonczyles ...
          .. oby Twoje inicjatwy tak nie skonczyly .. bo najgorsze
          rzeczywiscie to zadecie .. bez pracy u podstaw ... wychodzi
          z tego .. bak .. co chyba zauwazyles, ze zostalo ci udowodnione ..
          Enancjo
          PS : .. do pracy .. do pracy .. taram tam tam ...
          • wwwmariusz3 Re: wwwmariusz3 .. hehe .. hihi .. 31.05.04, 12:24
            Nie masz nic wiecej do powiedzenia? w sumie to dlaczego nie milczysz- nie
            widzisz tematu postu? O tym wszystkim co piszesz to raczej nie jest zwiazane z
            tematem do tej dyskusji. Oceniac Oceniaj- a durnie tylko oceniaja po
            powierzchownosci.
            Powiadasz idiotyczny prowokacyjny tekst, a zaraz powiadasz ze temat byl wart
            dyskusji- czego nie dodales nic madrego na ten temat?
            A wiesz dlaczego? Ani Ty ani inni nie podjeli tematu- powniewaz trudno jest
            pojsc kanalem tematycznym i wymyslec cos nowego. Tak jak Ty nie masz nic na ten
            temat do powiedzenia- tak widocznie inni takze za wiele nie potrafia wymyslec.
            Wiec ripostujac- mysl, mysl- pracuj pracuj... a moze kiedys dorosniesz do tego
            miec pomysly a nie tylko oceniac.
            Natomiast informujac innych- znalazlo sie pare osob- z ktorymi mozna
            podyskutowac na ten temat. Niestety- nie na forum szczecinskim... lecz
            wymieniajac sie doswiadczeniami z innymi miastami.
            Pozdrawiam
            Mariusz
            • enancjo Re: wwwmariusz3 .. ble . ble .. 31.05.04, 12:42
              .. tam gdzie nas nie ma zawsze jest lepiej !!!
              .. a dyskutuj sobie gdzie chcesz i co chcesz ..
              poddaje sie .. hehe .. zmeczyles mnie swoim
              pompatycznym poczuciem wlasnosci swoich wlasnych slow ...
              Enancjo
    • vojciech Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? 31.05.04, 14:39
      wwwmariusz3 napisał:

> Witam
      > Gosciem forum jestem od niedawna...

Niestety nie mam aż tyle czasu, aby Ci odpisać (póki co), ale specjalnie dla
      Ciebie wygrzebałem stary watek o podobnej treści. Jest tam dużo ciekawych pomysłów:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=10467967
      • Gość: krust Re: Czy Szczecin móglby stac sie miastem sukcesu? IP: 62.233.223.* 31.05.04, 15:43
        Słuchajcie no łebki ( mariusz+enancjo). I co z tej Waszej dyskusji wynikło?
        Wielgaśne NIC !! Nie zbliżyliście się nawet o one mm. Jesteście zatwardziali,
        zapiekli w swych poglądach. Tylko Wam broń dać. Nie tak wygląda pluralizm.
        tolerancja. Nie przekonaliście nikogo, nawet siebie. Więc po co toczycie ten
        bój. Dla zasady ? Pasem Wam tyłki wychlastać i patrzeć czy równo puchnie. O
        życiu dyskutować, o życiu, albo o wojsku. By !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka