Dodaj do ulubionych

Mądrości MJW

28.10.11, 23:41
Cytat z facebooka Gośki:
"TYLKO natychmiastowa prywatyzacja czyli sprzedaż mieszkań na aukcji za minimalną cenę daje szansę rewitalizacji 5 kwartałów wkoło pl. Zamenhofa."

Raz, że aukcja za minimalną cenę to się logicznie wyklucza, bo sensem aukcji jest uzyskanie kwotu jak największej, chyba, że to aukcja odwrócona i wygra ten co da mnie. Dwa, że jak dam najmniej to może sobie kupie kilka takich mieszkań bo na takie mieszkanie mnie za grosze będzie stać, na odnownienie kamienicy za miliony mnie zapewne już nie będzie stać więc jej nie będę odnawiał, ale cóż, mieszkanie warte setki tysięcy za grosze się przyda.
Rewitalizacja pełną gębą.

Dlaczego nas Panie pokarałeś takimi politykami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Co zalatuje lisem Re: Mądrości MJW IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 00:07
      Mógłbyś sobie darować zed, kampania dopiero za 3 lata.
      Bądź elegancki.
      • zed.1 Re: Mądrości MJW 29.10.11, 00:09
        Czyli za trzy lata zmądrzeje?
        • Gość: Ja Fyftskowy psie zamilcz. IP: *.play-internet.pl 29.10.11, 08:39
          MJW ciebie, muminka i cala te nepotyczna bande czapka przykrywa.
    • Gość: gość Re: Mądrości MJW IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 08:47
      zed.1 napisał:

> Cytat z facebooka Gośki:
      > "TYLKO natychmiastowa prywatyzacja czyli sprzedaż mieszkań na aukcji za minimal
      > ną cenę daje szansę rewitalizacji 5 kwartałów wkoło pl. Zamenhofa."

Może i pieprzy głupoty o sprzedaży tych mieszkań, ale co do patologii w SCR ma 100% racji. To jest bezczelne wysysanie pieniędzy podatników za nic! Kamienice niszczeją a oni za "administrownie" tymi ruinami biorą co miesiąc grube tysiące jako spółka miejska. Pensje, biura, premie - tego się nawet nie chce komentować bo człowieka szlag trafia.
      Ale niech nie myślą że tak będzie wiecznie...

A ty zed tak jak zacząłeś już rozsądnie pisać to na widok Jacyny dostajesz małpiego rozumu. Zawiedzione uczucia czy co?
      • zed.1 Re: Mądrości MJW 29.10.11, 23:38
        A ja nie mowie nic tutaj o SCR bo, ze SCR nie jest idealne kazdy wie. Ale promowanie tego by rozdac z grosze (co jak do tej pory wlasnie jest podstawa tego, ze wieksza czesc centrum jest zdewastowana bo majatek dostali co co ich na niego nie stac) jest skrajna nieodpowiedzialnoscia i szkodnictwem.
        • aysy.1 a w ameryce bija murzynow 30.10.11, 06:52
          twoj watek pojawil sie jednak natychmiast po publikacji wystapienia mjw w sprawie rzecznika scr. jest to wiec ewidentnie z malostkowe i msciwe i swiadczy o trafnosci argumentacji mjw w tamtej kwestii oraz o tym, ze w jakis sposob dotyczy to ciebie lub twojego bliskiego srodowiska.
          piszesz scr nie jest idealne ? to wyjatkowo laskawe sformulowanie podobne do - " krowie g..... nie pachnie az tak ladnie jak perfumy".
          zed.1 napisał:
          > A ja nie mowie nic tutaj o SCR bo, ze SCR nie jest idealne kazdy wie. Ale promo
          > wanie tego by rozdac z grosze (co jak do tej pory wlasnie jest podstawa tego, z
          > e wieksza czesc centrum jest zdewastowana bo majatek dostali co co ich na niego
          > nie stac) jest skrajna nieodpowiedzialnoscia i szkodnictwem.

• zed.1 Re: a w ameryce bija murzynow 30.10.11, 21:40
            moj watek pojawil sie po bo mialem ja w dupie ale z ciekawosci zagladnalem na jej facebooka i przeczytalem glupoty jakie promuje. i tyle, nie doszukuj sie teorii spiskowych.
            • Gość: normalny jednak jesteś debil IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 22:08
    • Gość: Killer Szmaciakow Czy ZED to nie jest Dominiak Gorski ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 09:30
      Moze faktury za ten PR na tutejszym forum wystawia wlasnie Fifkowi. To prawdopodobne ?
      • Gość: gość Re: Czy ZED to nie jest Dominiak Gorski ? IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.11, 09:33
        Gość portalu: Killer Szmaciakow napisał(a):

> Moze faktury za ten PR na tutejszym forum wystawia wlasnie Fifkowi. To prawdopo
        > dobne ?

LOL :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • zed.1 Re: Czy ZED to nie jest Dominiak Gorski ? 29.10.11, 23:39
          ja juz wielokrotnie mowilem, ze zadnych faktur nie wystawiam. biore samo czyste zloto z miejskiego skarbca. taczkami.
    • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.11, 10:54
      Nie znam innych wypowiedzi :) dziś odbiorem tematu "..zmierzę się.." z zed. 1
      Nie bronię autorki słów, ale bronię TU sprawy "mieszkańców komunalnych"

> Raz, że aukcja za minimalną cenę to się logicznie wyklucza, bo sensem aukcji
      > jest uzyskanie kwotu jak największej, chyba, że to aukcja odwrócona i wygra
      > ten co da mniej.

Myślę, że wycena miasta / rzeczoznawczy - nie zawsze musi być ceną nabycia.

> Dwa, że jak dam najmniej to może sobie kupie kilka takich mieszkań
      > bo na takie mieszkanie mnie za grosze będzie stać,

Zasada dla sprzedaży mieszkania zasiedlonego przez nabywcę - to regulator.

> na odnownienie kamienicy za miliony mnie zapewne już nie będzie
      > stać więc jej nie będę odnawiał,
      Jeśli lokator kupi mieszkanie w którym mieszka to będzie też zainteresowany wyglądem elewacji i otoczenia.

> ale cóż, mieszkanie warte setki tysięcy za grosze się przyda.

Jeśli wieloletni najemca stanie się właścicielem 60-80-90 letniego mieszkania,
      które kupi pod pewnym warunkiem opracowanym przez sprzedającego,
      chyba zawiera podobna umowę jak spółka SCR

> Rewitalizacja pełną gębą.

Deptak i ul. Bogusława 33 może jest przykładem dotychczasowej rewitalizacji
      od czasu przejęcia mienia w zarząd miasta.

> Dlaczego nas Panie pokarałeś takimi politykami?

Dlaczego miasto zarządzane przez innych polityków wygląda tak jak wygląda ??
      Wyrażona przez zed. 1 wola spekulacji i nabycia więcej aniżeli zamieszkałego przez najemcnę lokalu pokazuje profil myślowy ludzi "widzę więcej - mam więcej"
      • zed.1 Re: Mądrości MJW 29.10.11, 23:41
        jakos wiele tysiecy osob nabylo za grosze mieszkania i jednak nie dbaja o nie, nie remontuja. wiec po cholere to powielac? ze niby teraz sie cos zmieni bo tym razem ta glupote wprowadzi mjw?
        • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 09:32
          zed.1 napisał:
          > jakos wiele tysiecy osob nabylo za grosze mieszkania i jednak nie dbaja o nie,
          > nie remontuja. wiec po cholere to powielac?

Może Zarząd w Szczecinie jest odosobnionym przykładem dla nie przewidywania ludzkich zachowań w "patologicznych" warunkach bytowania - z ustawy z ...1964 r.
          Nowa ustawa o zasobie mieszkań komunalnych i odrębnej własności poprawniej
          reguluje "zasady" dla korzystania i obowiązki właściciela oraz możliwości dla zarządcy nieruchomości.
          Czy SCR spełnia powierzone MU role w czasie bliżej nieokreślonym i warunkach płacowych i dochodowych spółki z nadania miasta ??

Czy ładnie brzmiący adres Szczecin ...itd. czyni z zarządcy i jego najemcy chlubę?

> ze niby teraz sie cos zmieni bo tym> razem ta glupote wprowadzi mjw?

W innych samorządach, podobne lub takie "głupoty" wprowadzono i budynki
          i otoczenie maks po czasie 3 -6 lat wyglądają zupełnie inaczej - po ludzku na dziś.
          Szczecin zaplanował sobie, że zrobi kapitał, majŧek na przejętych mieszkaniach
          w zarząd mieszkaniach komunalnych utrzymywanych przez w PRL ludzi pracujących, rodzin rencistów/emerytów, oraz w wolnej Polsce - wykluczonych z..!

Mnie jest wstyd za Polskę, gdy obserwuję takie "tałatajstwo" - w samorządzie.
          • zed.1 Re: Mądrości MJW 31.10.11, 00:30
            w innych samorzadach czy nie to nie gra roli bo jak cos przejmujesz od samorzadu to jest to wtedy odpowiedzialnosc wlasciciela i wspolnoty. w szczecinie zas ta odpowiedzialnosc jest znikoma bo ludzie nie inwestuja we wspolny budynek.
            • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 16:55
              zed.1 napisał:
              > w innych samorzadach czy nie to nie gra roli bo jak cos przejmujesz od samorzad
              > u to jest to wtedy odpowiedzialnosc wlasciciela i wspolnoty.

... i wówczas właściciele stając się gospodarzami wybierają, decydują i oceniają
              również o zarządcy budynku ..itd.

Dobry zarządca inspiruje do działań i prawnych zobowiązań we wspólnocie ..itd.

> w szczecinie zas ta odpowiedzialnosc jest znikoma bo ludzie nie inwestuja
              > we wspolny budynek.

Myślę, że TU - TO "niechcienie" wynika z odbioru działań sąsiada dla majątku samorządowego.
              Niedbalstwo powinno być tak "obrazem pokazane z nazwą zarządcy nazwane",
              aby zmiana dla dobrej "wizytówki" stała się też odpowiedzią u "sprzedającego"
              i rozmową, dialogiem z..? ...."głównego reprezentanta miasta"w samorządzie.

Powtórzę TU cyt: :)

"Jak ktoś żyje z tego, że zwalcza
              wroga, jest zainteresowany,
              aby wróg pozostał przy życiu"
              /Fryderyk Netzsche/
        • Gość: watcher Re: Mądrości MJW IP: *.xdsl.centertel.pl 01.11.11, 22:26
          Co ty gościu pieprzysz ?!
          Jak dużo trzeba mieć złej woli lub być zawziętym głupkiem żeby nie kontrolować swoich słów ?Popatrz ile dawnych budynków komunalnych wyremontowano w całym mieście. W śródmieściu są problemy, bo mieszka tam stosunkowo dużo tzw. społeczeństwa patologicznego i koszty remontów są wyższe, ale przy odpowiednio ustalonych cenach minimalnych i przekazaniu pieniędzy z aukcji na fundusz remontowy powinno się udać.
    • Gość: normalny a ty debiljesteś? IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 17:46
      chodzi o kwotę wywoławczą przecież każdy lekko normalny to zrozumie pozawyjątkowymi debilami
      • zed.1 Re: a ty debiljesteś? 31.10.11, 00:20
        no widac ty jestes takim debilem bo nie rozumiesz, ze kwota wywolawcza gowno znaczy i krzyczenie, ze jest minimalna jest moze zagraniem dla prostych populistow. wystawie na allegro mieszkanie za 1zl a to dojdzie 500tys to jaki tu sens wystawiania za zlotowke? jedynie taki, ze mozna narazic sie na zarzuty, ze sprzedano cos ponizej wartosci jesli aukcja nie pojdzie jak trzeba i wtedy jacyna (albo wyznaczony przez nia prezes) pojdzie siedziec za powstale straty. faktycznie. sami debile.
        pozdrow mamusie.
        • Gość: pl Re: a ty debiljesteś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.11, 12:42
          ty naprawdę debil jesteś :) no to bardzo dobrze że jeżeli wystawi się za 1 zł a ktoś kupi za 500 tys zł. właśnie o to Jacynie -Witt chodzi, a ty tego naprawdę nie rozumiesz no ale przecież nie za to ci płci Krzystek :)))))))
          • zed.1 Re: a ty debiljesteś? 31.10.11, 20:30
            Kretynie po co więc wystawić za 1zl i ryzykować? Można na tej transakcji jedynie stracić jak dajesz minimum. Ponosisz ryzyko którego jako miasto nie powinieneś ponosić bo nie jesteś pie...nym targiem sprzedającym konie tylko spółką miejską odpowiadającą za swój majątek.

Teraz SCR wystawiał budynki ma hotele. Tez miał je wystawić za 1zl? Bo ku... chętnych nie było jakoś i pewnie ci co teraz by się zjawili skonczyliby podbijanie na 1mln za budynek a nie kilku mln bo są na to metody i po takiej akcji wszyscy byliby stratni z twoja durna radna na czele bo ludzie by ja za to ukamieniowali.
            • Gość: kolo Re: a ty debiljesteś? IP: *.ip.netia.com.pl 01.11.11, 19:48
              szczekaj psie krzystkowo - gieruszyński i wchodź im w d...e bo ci za to płacą, ale mam nadzieję że już niedługo bo taka szmata jak ty powinna zostać spuszczona w sedesie
              • zed.1 Re: a ty debiljesteś? 01.11.11, 20:53
                Lecz się, im szybciej tym lepiej. Tu nie forum potrzebne a farmaceuta.
                • Gość: kolo Re: a ty debiljesteś? IP: *.ip.netia.com.pl 01.11.11, 21:25
                  prawda boli psie?żresz z ręki tego ćwoka i za to gryziesz innych? szmaciarz żyjący z pieniędzy miejskich i robiący fuchy na lewo.dowiemy się niedługo ile kasy szmaciarzu wyciągasz z miasta.
                  • zed.1 Re: a ty debiljesteś? 02.11.11, 01:21
                    pisz dalej. :)
                    im wiecej gowna rzucasz tym wiecej smierdzi dookola jacynki.
    • savis Re: Mądrości MJW 01.11.11, 21:41
      zed.1 napisał:

> Cytat z facebooka Gośki:
      > "TYLKO natychmiastowa prywatyzacja czyli sprzedaż mieszkań na aukcji za minimal
      > ną cenę daje szansę rewitalizacji 5 kwartałów wkoło pl. Zamenhofa."
      >
      > Raz, że aukcja za minimalną cenę to się logicznie wyklucza, bo sensem aukcji je
      > st uzyskanie kwotu jak największej, chyba, że to aukcja odwrócona i wygra ten c
      > o da mnie. Dwa, że jak dam najmniej to może sobie kupie kilka takich mieszkań b
      > o na takie mieszkanie mnie za grosze będzie stać, na odnownienie kamienicy za m
      > iliony mnie zapewne już nie będzie stać więc jej nie będę odnawiał, ale cóż, mi
      > eszkanie warte setki tysięcy za grosze się przyda.
      > Rewitalizacja pełną gębą.
      >
      > Dlaczego nas Panie pokarałeś takimi politykami?

Wykaż się chłopie odrobiną logiki i dobrej woli ! Gośce chodziło zapewne o minimalną cenę za jaką, po zsumowaniu wszystkich transakcji, można bedzie zrewitalizować kwartały. Bez osiągania nadmiernych zysków. Proste i zrozumiałe !
      • Gość: kolo Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 01.11.11, 21:45
        to wszyscy rozumieją.ale przecież jemu Krzystek płaci z kasy ZBILK na ciągłe oczernianie Jacyny-Witt więc bełkocze byle co byle wypełnić zadanie psa
        • Gość: popatrzcie sobie n Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 21:58
          20:45 57 APOEL 1 - 0 FC Porto
          20:45 58 Arsenal 0 - 0 Marseille
          20:45 55 Dortmund 1 - 0 Olympiakos
          20:45 56 Genk 0 - 1 Chelsea
          20:45 56 Plzen 0 - 2 Barcelona
          20:45 57 Valencia 1 - 1 Leverkusen
          to nie ciekawsze:):)??
          • Gość: kolo Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 01.11.11, 22:00
            nie,bo daleko i nas nie dotyczy
          • savis Re: Mądrości MJW 01.11.11, 23:14
            To tylko igrzyska !
      • zed.1 Re: Mądrości MJW 02.11.11, 01:20
        hmm, to co napisales jest prawie tak glupie jak to co napisala goska. :)
    • aysy.1 zed. z jakich powodów tak się uaktywniłeś ? 02.11.11, 06:20
      zaraz po uruchomieniu na tym forum akcji mjw wobec dominiaka górskiego twoja ilość wpisów o mjw zwiekszyła się wielokrotnie.
      chcesz wmówić, że to przypadek ? dlaczego ta sprawa tak cię uruchomiła ?
      • Gość: nawi bo zed.1 to Sz.D-G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.11, 10:52
        proste i obrzydliwe.facet do wynajęcia za miejskie pieniądze na forum GW do atakowania Jacyny-Witt
      • zed.1 Re: zed. z jakich powodów tak się uaktywniłeś ? 02.11.11, 16:48
        Jak już mówiłem od czasu sromotnej porażki naszej miejskiej populistki mało mnie interesowała. Ale jak znowu zrobiło się o niej głośno to zetknąłem na jej facebooka, zobaczyłem, że dalej pisze niesamowite idiotyzmy i uznałem, że warto o tym porozmawiać bo wielu naiwnych ludzi wierzy w to co ona mówi bez zastanawiania się nad tym na ile to idiotyczne.
        Ot, i cała spiskowa teoria wyjaśniona.

A górskiego nawet nie znam. Z tego co widzę poza ilością zleceń jakiejś wybitnej pracy nie wykonuje bo wszystkie te spółki w mediach dają dupy.
    • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: 217.153.137.* 02.11.11, 14:18
      Szlag człowieka trafia jak tacy nadworni szczekacze i polityczne lizodupy zakładają takie głupie tematy. Niech mi ktoś łaskawie wyjaśni jaka to wizja rewitalizacji jest dziś realizowana przez SCR. Bo na mój amatorki rzut oka wizja się opiera na pier..leniu głupot w kolejnych wywiadach o Starówce Jagiellonów. A ruiny jak stały tak stoją i Jessica też SCRu nie uratuje. Spółka już dobitnie pokazała, że nie jest w stanie wypełniać statusowych funkcji. Najwidoczniej nie ma zainteresowanych tymi nieruchomościami inwestorów, lub Pani Prezes ze swoją bandą specjalistów rzadkiej maści nie umie z nimi rozmawiać. A nasz Pan prezydent oczywiście zasłaniając się rozpędzonymi inwestycjami będzie unikał tematu jak ognia przez co śródmieście straci kolejne lata i obrośnie nową warstwą pleśni. Niemoc samorządu tej kwestii jest przygnębiająca.
      Skoro można sobie pozwolić na eksperyment "SCR" kosztujący nas co roku ogromne pieniądze (między innymi na tfu nagrodę 30tys dla Pani Prezes za nic nie robienie), to można spróbować któryś z kwartałów rewitalizować innymi metodami.
      Jak się szczeka aby szczekać to się udaję, że się nie zauważa istotnych elementów tego pomysłu. Który wydaje mi się bardzo prosty. Sprzedaż mieszkań z obwarowaniem w umowie, które przeniesienie własności gwarantuje dopiero po wykonaniu remontu. Uzyskana kasa na remont części wspólnych. Co komu szkodzi spróbować w jednej z kamienic. Rozumiem, że spółka SCR działająca od ponad dekady jest w stanie określić zakres prac do wykonania w administrowanych przez siebie budynkach. No chyba, że na to też Pani Prezes nie miała czasu wybierając paskowaną bluzkę i stykową broszkę do kolejnego jałowego wywiadu w lokalnych mediach na temat dalekosiężnych planów.
      • Gość: . Re: Mądrości MJW IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 14:26
        Gość portalu: sratatata napisał(a):
        > Sprzedaż mieszkań z obwarow aniem w umowie, które przeniesienie własności gwarantuje dopiero po wykonaniu remontu. Uzyskana kasa na remont części wspólnych. Co komu szkodzi spróbować w jednej z kamienic.

Założenie całkowicie chybione. Te kamienice trzeba wyremontować kompleksowo a nie po kawałku metodą gospodarską.
        • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: 217.153.137.* 02.11.11, 14:41
          Póki co są one kompleksowo niedotknięte. Zdecydowanie wolałbym zobaczyć je remontowane po kawałku i zobaczyć jaki będzie efekt za lat 5. Zobaczymy czy gorszy. Proponuję też przenieść w to przedsięwzięcie mniej niż od razu 5 kwartałów. Można by nawet rozważyć wtedy zatwierdzenie odpowiedzialnemu pensji niższej niż 7tys złotych no i może nagrodę roczną z 15tys za dobre chęci. O ile takie minimum to nie jest w złym guście. Bo w tej kwestii to się łatwo wygłupić u nas w mieście.
          • Gość: . Re: Mądrości MJW IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 15:01
            Gość portalu: sratatata napisał(a):

> Póki co są one kompleksowo niedotknięte. Zdecydowanie wolałbym zobaczyć je remo
            > ntowane po kawałku i zobaczyć jaki będzie efekt za lat 5. Zobaczymy czy gorszy.

To co proponujesz to wiązanie na sznurki. Jeśli rewitalizacja to tylko całościowa i spójna, nie łatanie typu "szewczyk dratewka". Oczywiście należałoby w tym celu wymienić całe naczalstwo tego tworka pod nazwą SCR, lub nawet całkowicie go zlikwidować. Niestety w obecnym stanie władzy nie jest to możliwe.
            • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: 217.153.137.* 02.11.11, 15:12
              Ale dlaczego?
              Nie widzę problemu, żeby do końca remontu części wspólnych nadzór inwestorski sprawowała spółka gminna. Nie byłoby możliwości rozgrzebania budynku i zostawieniu go w tym stanie. Nie wydaje mi się, żeby gruntowny remont budynku (fundamenty dach stropy piony itd) kosztował więcej niż można by uzyskać z takiej "przedsprzedaży". Przecież remont samych lokali pozostawałby jako ostatnia część inwestycji do zrealizowania kiedy prace nad strukturą budynku byłyby już zakończone. Ta formułę można łączyć z funduszami pożyczkowymi. Chodzi po prostu o nieco ambitniejszą inżynierię finansową takiego przedsięwzięcia niż czekanie z założonymi rękoma aż przyjedzie inwestor, kupi kwartał, przeprowadzi remont i jeszcze zostawi potem w administrowanie naszej tyle już razy wspomnianej spółeczce. Najsmutniejsze jest to, że tylko jedna znienawidzona radna głośno odważa się mówić o problemie, który Szczecinianie we wszystkich ankietach wskazują jako najbardziej palący. Gdzie jest reszta? Czy tym nierobom nikt się do dupy nigdy nie dobierze?
              • zed.1 Re: Mądrości MJW 02.11.11, 16:58
                A kto ci przypilnuje wlasciwych standardów tego remontu? To co mówisz nie będzie się różnic niczym od działania wspólnoty. Przejdź się po mieście i zobacz ile wspólnot faktycznie działa sprawnie i na poziomie.

Dodatkowa głupota o jakiej piszesz to myślenie i nastawienie się na mieszkania. Rewitalizacja jest po to by połączyć kulturę, biznes i mieszkania bo tylko w takim miksie jest to możliwe. Inaczej będziesz miał ludzi z kamienic blokujacych życie lokali czy deptaku. Po to są tam biura a nie same mieszkania.
                • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 20:48
                  Dziś tak:
                  www.youtube.com/watch?v=GRMA5nnGpR8&feature=related
                  Może nadmiar wiedzy teoretycznej przeszkadza lub ogranicza kreatywność ??
                  Może Ktoś, kto skorzystał "z takiego" szkolenia obawia się "innego" wyzwania ?!

www.mrr.gov.pl/aktualnosci/rozwoj_regionalny/Strony/Projekt_Rewitalizacja_miast_organizacja_finansowanie.aspx
                  cyt:
                  "Podczas przygotowywania programów rewitalizacji społeczno-gospodarczej na terenach samorządowych, niezbędna jest wielopoziomowa współpraca i zgoda przeróżnych parterów zarówno społecznych jak i ekonomicznych."

"Interesu obu grup są zróżnicowane a nawet sprzeczne, dlatego też trudno wypracować spójne zdanie, zwłaszcza, że obie grupy maja inną metodykę działania."

"Aby w samorządzie lokalnym była jednomyślność, musi toczyć się często spór
                  o ustalenia reguł walki o przestrzeń."

"Obszary wybrane do rewitalizacji, czy też restrukturyzacji i rekultywacji mszą być dobrze przygotowane przez działania i szkolenia Forum Rewitalizacji."

"Forum Rewitalizacji pomaga przede wszystkim jako jednostka metodyczna do realizacji celów nadrzędnych publicznych. Natomiast cała odpowiedzialność za podejmowane decyzje i działania spoczywa na samorządzie."

Inne miasta w kraju mają podobne tematy:
                  www.rr.amu.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=92&Itemid=47

• Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: 217.153.137.* 03.11.11, 08:59
                  No jak to kto. Spółka która się tym zajmie czyli następca nieudacznego SCR. Nie zapominaj, że to oni są dziś właścicielem budynku i mieliby nim pozostać do końca inwestycji. Nie obawiałbym się, że mieszkania trafiłyby w ręce emerytów i rodzin z dziećmi bo lokalizacja jest dla nich zupełnie nieatrakcyjna.
                  Póki co model jest żaden i uważam ciężko o gorszy. Miasto na rewitalizację się wypięło i w finansowaniu uczestniczyć nie chce, żeby nie nadszarpnąć oceny wiarygodności finansowej. Jessica to z założenia program o nieco innym przeznaczeniu. Remonty całych kamienic pożrą te środki zanim zobaczymy jakikolwiek efekt. O ile podmiot dysponujący w ogóle dofinansuje wystarczająco dużo przedsięwzięć SCRu.
                  Może to dziwne, ale uważam że nie ma lepszego sposobu na rewitalizację niż wprowadzenie do tych budynków ludzi którzy faktycznie chcą mieszkać w centrum miasta i sensowne zagospodarowanie parterów i piwnic. Nie wydaje mi się, żebyśmy doczekali 5 kwartałów otoczonych deptakami, gdzie na każdym parterze działać będzie restauracja. Nie można budować 2 mega centrów handlowych 500m od siebie w pobliżu śródmieścia a potem czekać na inwestorów którzy zdekapitalizowane budynki wybiorą na lokalizację swoich butików. Filozofia czekania na inwestora, żeby zrealizować najbardziej prestiżową wizję nie zaprowadzi śródmieścia nigdzie bo to jest działanie w oderwaniu od rzeczywistości. Śródmieście mieszkaniowe z parterami przekształconymi w usługi to wybór optymalny. SCR lub następca powinien dostać do zasobu jedynie te budynki których przeznaczenie miałoby być konkretne (jak te przeznaczone na hotel). Spółka powinna być mała i nieobciążona administrowaniem ruinami, naprawami ani animacja kulturalną (czego zupełnie nie potrafi). Kliku SPECJALISTÓW miałoby za zadanie zbudowanie finansowania, znalezienie inwestora i przeprowadzenie z nim inwestycji. I tyle.
                  • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 10:01
                    To jest powrót do punktu wyjścia, nic więcej. Dodatkowo nie ma bata by ktoś kto kupi mieszkanie (do remontu) nagle wydał drugie tyle na wspólną składkę na remont kamienicy lub też ochoczo dołączył do zadłużenia wspólnoty.

Rozmemłanie całych zasobów SCR i porozdawanie ich nie doprowadzi do niczego dobrego tylko wróci nas w czasie i zablokuje jakiekolwiek szanse na remonty czy też jakąkolwiek spójność tych okolic.

Podobnie napakowanie tych kamienic od nowa samymi mieszkaniami to nie jest żadna rewitalizacja. Centrum miasta to nie ma być osiedle mieszkaniowe.
                    • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: 217.153.137.* 03.11.11, 12:05
                      Z ostatnia myślą się nie zgodzę. Centrum miasta to swojego rodzaju osiedle. I tworzenie sztucznej wizji biurowco-galeriowco-restauracji jest zwyczajnie śmieszne. W wielkich bólach urodziła się w ten sposób jedna do tej pory w 50% gotowa uliczka (i urodziła się jeszcze kiedy ze spółką współpracowali inwestorzy) której przeznaczenie z roku na rok się rozmywa i gdzie walczą frakcje: restauratorzy kontra nowa meliniarnia (bandy podpitych podrostków zaopatrujący się w biedronce). Dziękuję bardzo za taką prestiżową dzielnicę. Najważniejszym założeniem miała być tam wymiana ludności. Skoro już udało się wyprowadzić stamtąd lokatorów to należałoby zgodnie z tym założeniem jakichś wprowadzić a nie pozostawiać wszystko do samorzkładu.
                      A bat jest. Zywczajna umowa. Choć mamy przykłady w mieście, pokazujące jak wielką trudnością jest wprowadzenie do umów inwestycyjnych jakichkolwiek obwarowań. Z czego wynikają takie trudności lepiej się nie zastanawiać. Wolę liczyć na przełamanie niemocy w tej kwestii.
                      Wciąż upierasz się nie przyjmować do wiadomości, że pomysł nie opiera się na rozdawnictwie tylko współfinansowaniu remontu z przedsprzedaży za mniejszą cenę z perspektywą posiadania po wspólnym ze spółką zarządzającą remoncie lokalu w budynku w wysokim standardzie i świetnej lokalizacji. Kwestie późniejszego zarządcy budynku i kompetencji spółki po inwestycji względem tych nieruchomości są do określenia. Jak zresztą wszystko. Wystarczy się tak naprawdę nad pomysłem pochylić i zagonić bandę nagradzanych za nic specjalistów administrujących terenem do poszukiwania rozwiązań. Obecna sytuacja nie motywuje spółki do robienia absolutnie niczego. Typowa przechowalnia (bardzo droga) nieudaczników. Nic się nie dzieje no to trudno, poczekamy... Ale za to plany mamy ambitne. Totalna parodia działalności.

Nie doceniasz ludzi, którzy szukają możliwości ulokowania kapitału i głupi nie są. Ale jak się czegoś nie chce zwyczajnie bo po co się wysilać, to i się nie ma co spodziewać zainteresowania jakimkolwiek pomysłem. Sam byłbym wniebowzięty dostając taką kasę plus nagrodę za tkwienie w martwym punkcie. Tyle czasu na hobby...
                      • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 18:18
                        To jest osiedle teraz, ale nie ma być. Nie trzeba być geniuszem by dostrzec, że ci co mają pieniądze uciekają z centrum a zostają ci co nie mają. Stąd konieczność rewitalizacji.
                        To co proponujemy to zamiana szczecińskiego centrum renowacyjnego na szczecińskiej centrum mieszkaniowki. W efekcie slumsy powstaną i tak, rewitalizacji nie będzie.
                        • Gość: bum Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 18:32
                          no debiL!!!! rewitalizacja to właśnie zmiana ludzi i wprowadznei życia debilu.jako rzecznik prasowy o tym nie wiesz?
                          • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 19:48
                            Tak prosto pojmowania rewitalizacja to nie rewitalizacja. Jak widzę przerasta to twoje zdolności intelektualne więc może odpuść sobie temat?

Wymienmy jednych golodupcow na drugich i krzyczmy "REWITALIZACJA BY MJW".
                        • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 03.11.11, 20:16
                          Bzdury. Sam niedawno szukałem mieszkania i o dobry lokal w śródmieściu jest bardzo ciężko. Proponuję zorientować się ile inwestorzy dogadujący się ze wspólnotami liczą sobie za zaadaptowane poddasza w przedwojennych budynkach. "Wielką ucieczkę" widać też wszędzie tam gdzie okolica jest zacna. Wszystkie budynki już poddasza mają zaadaptowane. Przestrzeń mieszkalna wykorzystana do granic możliwości. Ludzie chętnie mieszkają w centrum, ale niekoniecznie po sąsiedzku z wariatką czy obszczymurkiem. Zadaniem dla gminy jest wymienić ludność w tych kwartałach. A skończyło się na wysiedleniu i rozłożeniu rąk. Centrum miasta zawsze pozostanie atrakcyjne.
                          Niby dlaczego miałyby powstać slumsy. Jaka symulacja lub przykład pokazały takie tendencje? Dlaczego nie powstają slumsy w budynkach developerów zabudowujących ostatnie skrawki wolnego terenu w śródmieściu? Bo nowi mieszkańcy to ludzie, których na te mieszkania (w wysokim standardzie) było stać. Tworzą w tych miejscach nową jakość. Napędzają nowe usługi. Wszystko razem plus inwestycje gminy w przestrzenie publiczne to najprostsza i jedyna skuteczna rewitalizacja.
                          Ludzie mieszkają w śródmieściach Paryża Berlina Londynu i Lublina i wszystkich innych miast. Problem w Polsce a w szczególności u nas to konsekwencje idiotycznych decyzji sprzed lat o ulokowaniu zasobu komunalnego w zabytkowej tkance miejskiej i jej totalnym zaniedbaniu. Pomysł z wysiedleniem i tworzeniem pseudo centrum usługowo-kulturalnego bez mieszkańców jest chybiony.
                          Proponuje porównać cenę za m2 w ścisłym centrum i na przedmieściach. Każda z lokalizacji ma zwyczajnie inny target. W centrum chcą mieszkać ludzie młodzi. To tu kupują mieszkania swoim dzieciom bogaci rodzice i to tu kupią je ci, którzy chcą zainwestować w późniejszy wynajem. Lokal w centrum miasta to zawsze pewna lokata kapitału. Nie trzeba być nawet zdolnym, nie tylko geniuszem, żeby takie rzeczy rozumieć. To co blokuje decyzje o zakupie lokali w ścisłym śródmieściu to zawsze okoliczne złodziejstwo i dziadostwo.
                          Rewitalizacji nie będzie na pewno i bezsprzecznie bez mieszkańców. To oni mają stworzyć nową dzielnicę. Nie pieczątki Jagiellonów na kilku, świecących wśród pleśni, odrestaurowanych kamienicach.
                          • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 21:34
                            Jak mozesz rownac ludzi ktorzy kupili mieszkania za pelna cene do tego co wy proponujecie. Ludzie wydaja pelna cene, czesto na kredyt, kupujac od developera, bo juz dalej nie musza ponosic kosztow remontu calego budynku i nie sa zalezni od sasiadow i tego kiedy beda mieli pieniadze. a taki jest wlasnie model wspolnotowy ktory paralizuje wyglad miasta. ludzie wykupili mieszkania z bonifikatami a teraz nie stac ich albo nie chca ponosic kosztow remontow kamienic bo jak sie nie wali to mozna odkladac na wiecznosc.

nikt kto ci kupi mieszkanie, obojetnie jak zapisane to bedzie w umowie, nie bedzie mogl zagwarantowac tego, ze bedzie mial zdolnosc pokrycia kosztow remontu kamienicy. a dodatkowo, i to sa wlasnie koszty jakie ponosi scr, wchodza koszty wlasnie rewitalizacji okolicy, czyli chociazby dbania o jakosc zycia w miejscu. to, ze robi to kiepsko wynika glownie z tego, ze sa zaklinowani z finansowaniem i kredytami przez zle decyzje poprzednikow a nie z samego faktu, ze scr jest scr-em.

nie stawiaj znaku rownania miedzy kims kogo stac na kupno wysokiego standardu a kims kto ma o ten wysoki standard sam zadbac. mieszkania za grosze to mieszkania przejmowane przez tych, ktorych nie bedzie na nie stac. ci ludzie nie zainwestuja w nic co przekroczy odleglosc metra od ich wlasnego nosa. takie rzeczy jak monitoring czy sprzatanie okolicy wtedy moga odejsc w zapomnienie. odnowi sie mentalnosc klatek, podworek lub kamienic gdzie kazdy sobie rzepke skrobie i nie obchodzi nikogo to jak ma wygladac kwartal bo to nie ich interes.

jacyna mowila, zeby sprzedawac studentom, to wg ciebie tez ta wlasnie niby grupa co ma kase na remonty?
                            • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 03.11.11, 22:44
                              Nie wiem w którym z moich postów było napisane cokolwiek o programie "mieszkania za grosze" do którego próbujesz to sprowadzić.
                              Wiem, że MJW taką propozycję rzuciła. I jest to jej pomysł, którego nie oceniam bo nie widzę potrzeby.
                              Cel wszystkich moich tutejszych postów to zwrócenie uwagi na nowy możliwy model finansowania inwestycji i powtarzam to jak mantrę we wszystkich odpowiedziach. Ale jestem cierpliwy mogę powtórzyć raz jeszcze. Dotychczasowe założenia SCRu choć każdemu się mogą podobać są oderwane od rzeczywistości a jego działalność zakrawa na kpinę. Winnych nie ma sensu teraz wskazywać bo nic to nie zmienia.
                              Wspólna inwestycja spółki i przyszłych mieszkańców budynku. Mieszkania tylko z pozoru są tanie bo de facto w koszt prawa do własności do lokalu wchodzą partycypacje w kosztach remontu części wspólnych realizowanego przez spółkę nie spóldzielnię/wspólnotę, która do zakończenia inwestycji nawet nie miałaby prawa tam zaistnieć. Model do wykorzystania w budynkach pustych (wysiedlonych).
                              Nie rozumiem stwierdzenia, że niezależnie od umowy coś jest nie do zagwarantowania. Zupełny odlot. Nie spełniam warunków umowy = nie mam prawa do lokalu.
                              Jakość życia w obszarze administrowanym przez SCR pozostawiam również bez komentarza. Proponuje przejść się ulicą Jana Pawła czy każdą inną zacniejszą. Bezpieczna przestrzeń publiczna prywatne lokale i mnóstwo ludzi. Naturalny obszar w miarę ogarniętego centrum miasta.
                              Powtórzę po raz kolejny i mam nadzieję, że ostatni. W inwestycji mają uczestniczyć ludzie zamożni bo jak już pisałem lokale tylko z pozoru są tanie. Tylko we współpracy ze spółką samorządową potencjalni zainteresowani mają pewność, że inwestycja zostanie zrealizowana a ich lokale błyskawicznie nabiorą wartości. Trochę jak kupowanie mieszkań od developera który koszty budowy pokrywa z wpłat zainteresowanych przyszłymi lokalami. O przestrzeń publiczną ma zasrany obowiązek dbać każdy a inwestować w nią miasto. Nie potrzeba do tego oddzielnej spółki. Nie ma spółek zarządzających obszarami Starówki w Warszawie czy Starego Miasta w Poznaniu...

Na koniec prośba. Proszę mnie nie podpinać pod pomysły czyjekolwiek. Próbuję jedynie pokazać swój pogląd na sprawę w odniesieniu do pomysłu MJW. Po spółce SCR nie spodziewam się niczego dobrego. Nie chcę zagłębiać się w źródło ich problemów. Nie szanuję ich za zupełny brak inicjatywy co świadczy o niekompetencji sowicie opłacanych niby-specjalistów.

Jeśli jacyś studenci mają kasę to można i studentom i hydraulikom i magikom. Mnie jako studenta stać było co najwyżej na piwo. Nie na lokal w śródmieściu w budynku do kompleksowego remontu.
                              • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 23:22
                                no widzisz, zaczynasz mowic z sensem bo wyraznie odcinasz sie od pomyslu jacynowatego.

model developerski ma sens, przynajmniej w pewnym stopniu.
                                dalej uwazam jednak, ze nie ma sensu sprzedanie mieszkania za mala kwote z warunkiem wplacenia dalszej. po prostu jest w tym zbyt wiele nieprzewidywalnosci. i scr jako developer nie bedzie mogl zagwarantowac, ze otrzyma pieniadze od przyszlych mieszkancow za przyszle remonty (a co zrobi jak nie otrzyma? nie bedzie mial jak wyplacic wykonawcy, prace stana, poszkodwani sa wtedy oczekujacy na mieszkanie), i nie bedzie mogl zagwarantowac tego jaka bedzie cena tych kosztow remontu oraz jakie beda terminy.
                                dla inwestorow to niewiadoma i ruletka. taki model obietnicowy (wy nam obiecacie, ze zrobicie, my wam obiecamy, ze zaplacimy) brzmi fajnie ale jest ryzykowny a i tak ktos musialby zalatwic finansowanie na "juz". developerzy tez dzialaja na kredytach a dopiero potem splacaja je z pieniedzy ze sprzedazy.

moim zdaniem, co mowilem juz wczesniej, scr powinien zostac czesciowo sprywatyzowany przez gielde co nie jest proste, ale tez nie jest niemozliwe.

starowka w warszawie czy wroclawiu jest innym miejscem, nie wziela sie z powietrza wczoraj i jest tam juz tyle prywatnego kapitalu, ze sam napedza zycie i jakosc miejsca. chociaz miasta dalej zapewne maja w nich swoj udzial w aktywnosci i wsparciu.
                                • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 03.11.11, 23:48
                                  Ja powtarzam wciąż to samo to kwestia czy się chce czy nie chce doczytać. Uczulenie na MJW to już nie moja rzecz...
                                  Remonty nie musza być przyszłe. Wręcz wypadałoby je przeprowadzić przed przekazaniem lokali. Problem nieprzewidywalności się odsuwa. Tak jak przyszli właściciele otrzymują lokale po postawieniu budynku tak samo tutaj otrzymaliby je po sfinalizowaniu remontu części wspólnych i podstawowej infrastruktury. Nie dostają stanu deweloperskiego tylko stan do generalnego remontu.
                                  Jak sam piszesz to prywatny kapitał napędza znane lokalizacje. I uwierz, że nowi klienci w centrum miasta z kapitałem i oczekiwaniami względem oferowanych im usług (po to w końcu kupili mieszkania w centrum) wystarczająco napędziłby okolicę. Reszta w gestii miasta, żeby stworzyć w pobliżu ciekawe przestrzenie publiczne.
                                  • zed.1 Re: Mądrości MJW 04.11.11, 01:35
                                    w takim modelu to niewiele rozni sie od tego co robi scr, z tym, ze scr bierze kredyt, remontuje, sprzedaje. nic to nie zmienia jednak bo budynki nie sa scisle mieszkalne a i calosc ich nie idzie na sprzedaz.

nie wiem czy kiedys kupowales/sprzedawales mieszkanie, ale nie jest to cos co trwa tydzien. czesciej trwa miesiacami. wtedy jak ty kupisz musisz czekac az wysprzeda sie reszta. co wtedy? praca stoi bo nie ma kapitalu.
                                    • zed.1 jeszcze jedno 04.11.11, 01:39
                                      wiekszosc mieszkan kupowana jest na kredyt, nawet przez tych, ktorych stac na wylozenie gotowki. wtedy mieszkania sa oblozone hipoteka. to, ze mieszkanie/prawo wlasnosci mialoby sie znajdowac w rezerwie praktycznie niszczy jakiekolwiek szanse na uzyskanie kredytu.
                                      • Gość: sratatata Re: jeszcze jedno IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 04.11.11, 07:22
                                        Kupowałem 2 miesiące temu.
                                        Skoro lokalizacja jest prestiżowa można żądać gotówki. Robią tak często inwestorzy adaptujący poddasza w ciekawych lokalizacjach. Sam oglądałem takie lokale. W końcu partnerem ma być inwestor = człowiek z kapitałem do pomnożenia. Nie każdy chętny na mieszkanie w centrum. Sprawa rozbija się o to, że nikt nie ma ochoty nawet spróbować zbudować nowe finansowanie. Lepiej czekać i liczyć pieniążki.
                                        • zed.1 Re: jeszcze jedno 04.11.11, 18:25
                                          Poddasza to jest koszt kilkudziesięciu tys. Nie kilkuset.
                                          • Gość: sratatata Re: jeszcze jedno IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 05.11.11, 09:25
                                            Lokal na zaadaptowanym i wyremontowanym poddaszu kosztuje wcale nie mniej niż gdzie indziej. Kilkadziesiąt tysięcy może kosztuje rozpieprzony strych. Wiem bo szukałem. Proponuję się zorientować. Krzywoustego, Felczaka, Wielkopolska, Słowackiego czy Pl. Matki Teresy z Kalkuty to tylko kilka przykładów. Koszt za +-40m2 170 - 190tys. Płaci się głównie za dobre lokalizacje. Taniej niż w nowej cegle, drożej niż w wielkiej płycie.
                    • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 12:13
                      Podzielam odbiór forum "s......a" :))
                      cyt:
                      "...Nie można budować 2 mega centrów handlowych 500m od siebie w pobliżu śródmieścia a potem czekać na inwestorów którzy zdekapitalizowane budynki wybiorą na lokalizację swoich butików."

Biura planowane i oczekiwanie w nowoczesnym biurowcu lub Inkubatorze.

"Filozofia czekania na inwestora, żeby zrealizować najbardziej prestiżową wizję nie zaprowadzi śródmieścia nigdzie bo to jest działanie w oderwaniu od rzeczywistości."

Tak, czas ucieka - wieczność czeka.

"Śródmieście mieszkaniowe z parterami przekształconymi w usługi to wybór optymalny. SCR lub następca powinien dostać do zasobu jedynie te budynki których przeznaczenie miałoby być konkretne (jak te przeznaczone na hotel)."

Podzielam. Plus zbędną, silnie zdekapitalizowaną zwartą zabudowę - wyburzyć.
                      Uzyskaną przestrzeń wykorzystać dostosować do współczesnych potrzeb ..itd.

"Spółka powinna być mała i nieobciążona administrowaniem ruinami, naprawami ani animacja kulturalną (czego zupełnie nie potrafi)"

Tak, spółka ma zamiłowanie do historii i tradycji i chce trwać na posterunku ruin.

"Kliku SPECJALISTÓW miałoby za zadanie zbudowanie finansowania, znalezienie inwestora i przeprowadzenie z nim inwestycji. I tyle."

Życzę zrozumienia tematu przez decydentów Miasta.
          • Gość: sailor Re: Mądrości MJW IP: *.xdsl.centertel.pl 02.11.11, 17:49
            Pensja w tej wysokości zupełnie by wystarczyła. Taki dyrektor w miejskiej spółce np. Wypych z Centrum Żeglarskiego dostaje ponad 6 tys. + samochód i telefon i za to powinien nieźle zasuwać.
      • zed.1 Re: Mądrości MJW 02.11.11, 16:53
        To co piszesz świadczy, że totalnie, tak jak mjw, nie rozumiesz tematu. Podziel kamienice na kilkadziesiąt części i właściciela każdej części uzależnia od innego to wyjdzie to, ze nikt nie dostanie własności bo komuś może zabraknąć kasy albo się wycofać. (a już na pewno kasy na remont nie będą mieli młodzi ludzie i studenci którym to chcecie rozdać te mieszkania). Wyjdzie paraliż i dodatkowo burdel z jeszcze większa liczba uczestników.
        • Gość: tar Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 02.11.11, 19:01
          ty debilu nawet nie wiesz że te kamienice są podzielone właśnie na części czyli mieszkania? jesteś rzecznikeiem prsowym a nie wiesz że w Sznie nie ma kamienic w całości???!!!! no rzecznik debil!!
          • zed.1 Re: Mądrości MJW 02.11.11, 21:20
            lol, kolejny kretyn.
            • zed.1 Re: Mądrości MJW 02.11.11, 21:22
              ty nawet nie rozumiesz tego co czytasz, zbyt glupi jestes na to widocznie.
              • Gość: nawi Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 02.11.11, 22:48
                zed.1 załóż wątek: wyje.ać Szymona ze spółek. będziesz miał nareszcie duże poparcie :)
                • zed.1 Re: Mądrości MJW 02.11.11, 23:21
                  a moze lepiej zaloze "wyjebac szymona ze spolek a mjw z rady miasta?":)
                  • Gość: offik Re: Mądrości MJW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 16:45
                    wyjebać to ty możesz się zdrowo w swój prymitywny łeb oraz wyjebany możesz być w szybkim trybie ze spółęczek bo kandydowałeś z PO a z nimi ksyfkowi teraz nie po drodze. chyba że Flaga cię uratuje bo będziecie mieli w tym wspólny interes ;)
                    • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 18:15
                      Brygada MJW to abo barany albo buraki? Nic więcej?
                      • Gość: bum Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 18:33
                        brygada mjw to mądrzy ludzie żyjący z pracy rąk i głowy a nie ze złodziejstwa tak jak ty i tobie podobni z ekipy która teraz rządzi
                        • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 19:49
                          Mądrzy ludzie nie zachowują sie jak buraki. Barany tak.
                          • Gość: gap Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 23:08
                            nudny jesteś Szymon, szykuj się do wylotu a że ani z ciebie orzeł ani Wrona,to rozbijesz się na bruku
        • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: 217.153.137.* 03.11.11, 13:03
          Kamienice już są podzielone na lokale a własności nie dostanie ten, kto nie zrealizuje inwestycji w swoim lokalu. Stracona kasa to chyba najlepsza motywacja. I nic tu nie trzeba rozdawać. W procesie inwestycyjnym powinni uczestniczyć inwestorzy (ludzie posiadający środki na inwestycję) a nie studenci czy kto tam jeszcze. W takiej formie wszyscy zarabiają bo wspólnie inwestując zdobywają nieruchomość w prestiżowej lokalizacji i świetnym stanie. Przestań wreszcie tak pielęgnować swoją celową ignorancję. Zamiast czekać na inwestora który udźwignie remont całego budynku (którego z resztą w całości kupić nie może ze względu na wspomniany podział) lepiej skrzyknąć mniejszych inwestorów i skoordynować remont lokali z remontem części wspólnych. Tyle w skrócie.
          • Gość: bik Re: Mądrości MJW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 14:39
            tak samo mówi MJW więc już jest was dwoje i ja trzeci a reszta w ogóle nie rozumie o co chodzi
          • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 18:14
            Powiedz mi gdzie są lokatorzy - właściciele tych pustych kamienic na śląskiej?
            • Gość: bum Re: Mądrości MJW IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 18:30
              zostali wypyrdoleni do innych mieszkan komunalnych czy TBS o czy doskonale wiesz jako rzecznik ZBILK
              • zed.1 Re: Mądrości MJW 03.11.11, 19:50
                Czyli już nie są niby właścicielami w pustych kamienicach? To do kogo teraz należy taka pusta kamienica?
            • Gość: sratatata Re: Mądrości MJW IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 03.11.11, 19:05
              A co Ci Państwo maja do rzeczy tutaj?
              • zed.1 Re: Mądrości MJW 04.11.11, 01:42
                ktos tu pisal, ze nie ma calych kamienic we wlasnosci scr. ale jednak jak sa puste bo lokatorzy zostali wyprowadzeni to wnioskuje, ze ze swojego by sie nie wyprowadzili tak wiec kamienice sa SCR.
      • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 20:23
        > Rozumiem, że spółka SCR działająca od ponad dekady jest w stanie określić
        > zakres prac do wykonania w administrowanych przez siebie budynkach.

> No chyba, że na to też Pani Prezes nie miała czasu wybierając paskowaną
        > bluzkę i stykową broszkę do kolejnego jałowego wywiadu w lokalnych mediach
        > na temat dalekosiężnych planów.

TU historia - to moja uwaga dla "stylowej broszki" tworzonej nazwy Jagiellonów jako nowej drogi rewitalizacji i spójnego wizerunku pomysłodawczyni - to też zdziwienie.
        • Gość: up Re: Mądrości MJW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.11, 16:55
          won bełkocie!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 13:43
            Nie muszę, ale chcę, by zrozumieć - dlaczego ?

Rodzice urodzeni na kresach okolice Wilna w wolnej Polsce - teraz Litwa, Białoruś.
            Spacyfikowany po wywózce dom i grunt został skomunalizowany dla ZSRR.
            Rodzice nie rościli prawa do odzyskania czegokolwiek - pomimo zachowania dokumentów aktu nadania i przywozu do nowej Polski w 1946 ....itp.

Rodzice w okolicy Sz-in założyli rodzinę i ich dzieci urodziły się w róznych
            miejscach z powodu przemieszczania - raczej nagrody z wykonywanej pracy,
            mieszkali w okolicy i stale odwiedzali miasto i opowiadali wrażenia.
            Nie roszczę prawa do mieszkań dla komunalnych nigdzie i w Szczecinie.
            Nie mieszkali/łam w budynkach komunalnych lecz należących do zakładu ..itp.

Przypadkiem, losowo po ukończeniu szkoły trafiłam do adm. jedn. komunalnej.
            Pracowałam przez kilka lat w ZBiLK - nie w Szczecinie, a w zachodniopomorskim.
            Częste TU pobyty szkolenia - to wspólny świat i problemy do rozwiązania.
            Własna rezygnacja z powodu panującej atmosfery marazmu i trwania - TU emocje.

To był powód dla którego samorząd i jego praca była moją i TU kolejnym
            poligonem doświadczalnym, który w działaniach wielu jest widocznym :(( od
            ...dziesięciu i ....nastu lat - TU dla mnie to kolejny wstyd i oburzenie na władze.

-----
            Paszoł won - tak może napisać tylko głodny sąsiad z innego kraju.
            BEZOSOBOWY NICK i taki zapis - dla mnie to bohater bez twarzy i nóż w plecy.

Po polsku może być:
            przestań, zamilcz, nie rozumiem zapisu, nie zgadzam z poglądami ...itd.
            Nie pozdrawiam autora - nie bełkotu, ale eksterminacji.
        • Gość: czy-telniczka Re: Mądrości MJW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 12:40
          Dziś więcej do tematu:
          cyt:
          "Średnio co dwa lata zgłasza się do nas inwestor zainteresowany renowacją kwartałów. Ale jak dowiaduje się, że nie jesteśmy jedynym właścicielem większości kamienic, zaraz się wycofuje - mówi Kinga Flaga-Gieruszyńska,
          prezes SCR"
          Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,7657715,Szefowa_SCR__Kiedy_deptak__Trudno_zadeklarowac.html#ixzz1cjXt0GJt

errata i więcej mojego zapisu / bełkotu tekstowego:
          > TU nadal ta historia - to była też moja uwaga dla "stylowej broszki"
          > i stworzonej nazwy Starówki Jagiellonów - jako wizerunek i trwania w historii.

Wątek kolejny to wywiad z Panią prezes i prezentacja marzeń - dla nazewnictwa,
          opisany ubiór forum wspomnieniem foto z broszką i art w GW chyba sprzed roku.

Z domu szkoła i wyznaję zasadę, że wizerunek szefa - jest wizytówką firmy.
          Nie neguję gustu, wolny wybór osoby, ale Pani dr prawa US nie musi być
          być stylizowaną konserwatystką, aby przekonać odbiorców do swoich planów.
          Wystarczy za wszystko inne to co jest widoczne w otoczeniu i miejscu pracy.

> Zaniedbanego od ...lat centrum miasta i wybór nazwy dla kwartału odbieram
          > jako "kierunek nowej drogi" rewitalizacji i spójnego wizerunku osoby
          > i pomysłodawczyni projektu - to było też moje zdziwienie, że planowana praca, > w praktyce jeszcze nie wykonana....i nie rozpisana w "koszty' jest promocją ...??

Jeśli kilka dni temu artykuł GW i foto dołączę dołącze bliskiego sąsiedztwa SCR, to trudno jest nie reagować emocjonalnie i pochlebstwem dla działań spółki.
          szczecin.gazeta.pl/szczecin/51,34959,10554615.html?i=4 tu nadal emocje :(

> kwartał w ramach własnej promocji lub nowej linii działania otrzymuje
          > merytorycznie tylko "nazwę-szyld" argument poprawnych zamierzeń,
          > metod pracy ...itd. www.sciaga.pl/tekst/19408-20-dynastia_jagiellonow

Czy nazwanie miejsca powoduje, że ono staje się i jest obecnie atrakcyjne ?
          Dziś w poszukiwaniu uzasadnienia poznałam:
          www.naszemiasto.stetinum.pl/pl/druk/wiadomosci/komentarze/Jeszcze_jedna_starowka_w_Szczecinie/page/1
          Mnie nie musi podobać się to co obecnie widzą od lat w śródmieściu bywalcy Szczecina - turystą być jest trudno - ponieważ nie wszyscy lubią klimat slumsów.
          w stolicy województwa - tak wyrażam własną opinię bez interesu prawnego.
          • Gość: fiołek Re: Mądrości MJW IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.11, 14:50
            Załozyciel tego wątku już w samym tytule, sarkastycznie wypowiada się o Jacynie-Witt, bo jakże ona może mówić mądrze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka