Dodaj do ulubionych

Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na swiecie

IP: *.nitka.net.pl 02.07.04, 20:18
Zastanowmy sie razem z czego najbardziej slynie Szczecin na swiecie?
Jest obecnie grupa na forum ktora chce rozslawic Szczecin (Stettin) przez
samochod "Stoewera". Stoewer jest dobrym pomyslem ale czy jedynym.
Znakiem firomym moglaby byc Stocznia Szczecinska ale nie do konca jest jak to
zwykle u nas Polakow bywa przez pazernosc i prywate.Mogla byc tez fabryka
kontenerow. Jakby to pieknie wygladalo gdby w kazdym zakatku globu
przygladano sie z ciekawoscia oraz porzadaniem kontenerom "made in Szczecin".
Nie mamy tez obecnie nic takiego w architektorze miejskiej ( choc przed wojna
byla taka perelka w postaci Opery MIejskiej). Zaglebiem krzemowym tez raczej
nie bedziemy, choc nigdy niewiedomo?
Czyli pozstaje nam tylko zrekonstruowac pomnik patronki miasta "Sediny" i
pracowac nad dalszym pomyslnym rozwojem miasta.

Wszelka bezstronnosc jest sztuczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: -grawer- Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw IP: *.anax.pl / *.anax.pl 02.07.04, 20:39
      Mylisz pożądanie z porządkiem. A gdyby tak Szczecin słynął tym drugim.
      -Pomarzyć nie można ?-
    • masaladosa Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw 02.07.04, 21:02
      a moze by tak zaczac puszkowac
      zapach czekolady z gryfa...?

mdosa
    • Gość: Defetysta Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw IP: 217.153.168.* 02.07.04, 21:28
      W skali globalnej nazwa "Szczecin" nie istnieje

W skali europejskiej nazwa "Szczecin" to zapomniany grajdół, występujący w
      ogonie statystyk

W skali krajowej nazwa "Szczecin" przywołuje jedynie skojarzenie z
      hasłem "Jurczyk", jako archetyp inwalidzkiego sposobu zarządzania w rodzaju
      Kim Ir Sen.

Drodzy Szczecinianie, nie jest przykre że żyjemy w tak brzydkim i zabiedzonym
      otoczeniu, najgorsze że wychowujemy w nim nasz potomstwo.

Życze zdrowia i do zabaczenia w Europie, za 80 lat.

pozdrawiam defetysta ;)
      • blackexit Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw 04.07.04, 08:10
        moim zdaniem nazwa szczecin nie istnieje ani w skali ogolnosiwatowej ani
        ogolnoeuropejskiej. w polsce jeszce miniej wiecej jest znany ale tylko dziki
        wystepom jurczyka, mafiom, przetsepstwom i strzelaninom. teraz mega wydzial
        zajmuje sie mega promocja razem z pania kasia nasz ulubina. pan czesny wydal na
        promocje z karty 7 tys to moze beda jakies efekty. pozdrawiam blackexit
        • Gość: H56 Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw IP: *.comnet.krakow.pl 04.07.04, 10:55
          podzielam zdanie blackexita co do znajomości nazwy Szczecin w świecie. Gdyby
          nie Paprykarz Szczeciński oraz MKS Pogoń, to i w Polsce to miasto pozostałby
          niezauważalne. Prawda jest taka ,że tu na południu Polski myślą ,że Szczecin to
          miasto nad morzem gdzieś koło Świnoujścia. Odnoszę wrażenie ,że Wały Chrobrego
          znane są tylko mieszkańcom Pomorza Zachodniego, bólem jest to ,że przy nabrzeżu
          rzadko można spotkać zacumowany statek który podkreślałby morski charakter
          Szczecina. Szkoda ,że miasto nie ma swojego reprezentacyjnego żaglowca. Nieraz
          się zastanawiam dlaczego portem macierzystym 'Daru Młodzieży' jest Gdynia, może
          mi to ktoś wyjaśni. Ciekawi mnie jeszcze geneza powstania nazwy Szczecin oraz
          jak jest ona przyswajalna przez cudzoziemców. W TV 3 nadawany jest program " Od
          niedzieli do niedzieli" szkoda ,że realizatorzy uparli się na przekaz rozmów z
          mieszkańcami tylko z jednego miejsca miasta, mianowicie okolic 'Europy',
          cholera, żeby chociaż zachaczyli obiektywem panoramę Bramy Portowej ,czy też
          al.Wyzwolenia,nie, zawsze chodnik i kawałek parkingu.
          • albert_c Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw 07.07.04, 13:40
            Gość portalu: H56 napisał(a):

> Ciekawi mnie jeszcze geneza powstania nazwy Szczecin oraz
            > jak jest ona przyswajalna przez cudzoziemców.

* co do cudzoziemcow to nie wiem, a odnosnie nazwy to tez tak do konca nie
            wiadomo jest kilka hipotez i kazda z nich rownie malo prawdopodobna,
            najczesciej potwarzaja sie dwie hipotezy, przynajmniej ja sie z takimi
            spotkalem:
            1. od imienia pierwszego wlaadcy Szczecina, czy tez zalozyciela grodu (ale
            nikogo takiego w historii sie nie wspomina),
            2. od 'szczeciny', no ale nie zeby tu swinie hodolwali czy cos, tylko jak
            zostal zalozony grod nad odra, to trawa ktora rosla przy rzece przypominala
            szczecine no i aby nazwa grodu miala cos wspolnego z rzeka tak nazwano
            grog 'szczecin',
            3. rzdziej sie pojawia hipoteza ze to od niemieckiego slowa 'szczescie' czy cos
            takiego, no ale nie wiem czy to wlasnie 'szczescie' czy inne slowo bylo.

ktos zna jakies inne historie na ten temat?
            • Gość: dorka Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw IP: *.crowley.pl 07.07.04, 13:53
              pewne jest, ze najpierw byla nazwa slowianska (ponoc wlasnie od szczeciny:-)
              potem Stettin...poza tym o jakiej ogólnoeuropejskiej świadomości my tu
              rozmawiamy; znajomi z "poza miasta" nagminnie radzą, abym jechała tramwajem nad
              morze, bo ich znajomość położenia geograficznego jest: Szczecin leży nad
              morzem... a tak na koniec.. nie jest wcale brzydki...
              SEDINA.... jestem za:-)
              www.niezwyklyszczecin.pl
              www.fotoart.pl
              • Gość: pejsik Paprykarz nie - szczecinski IP: *.zen.co.uk 07.07.04, 16:24
                Jestem sobie w tej chwili w Londynie i jakiez bylo moje zaskoczenie, gdy nasi
                wspolokatorzy nie kojarzyli polskiej kielbasy, ale wiedzieli o istnieniu
                paprykarzu. Co wiecej, umieli nawet powiedziec:szzcecinski. Narodowosc panow
                rumunska, jeden kenijczyk i angielka.
                Tak wiec nie jest zle, a ze nie produkuja go w szczecinie, niech pozostanie
                slodka tajemnica.
      • Gość: Ved Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw IP: 130.149.101.* 07.07.04, 17:33
        > W skali krajowej nazwa "Szczecin" przywołuje jedynie skojarzenie z
        > hasłem "Jurczyk", jako archetyp inwalidzkiego sposobu zarządzania w rodzaju
        > Kim Ir Sen.

no nie, no mamy tez XIIIste Liceum, owy paprykarz wlasnie:). No i zdaje sie
        najgorszy uniwerek:)

> Drodzy Szczecinianie, nie jest przykre że żyjemy w tak brzydkim i zabiedzonym
        > otoczeniu, najgorsze że wychowujemy w nim nasz potomstwo.
        >

Ja sie nie czuje pokrzywdzona, ze wychowano mnie w sz-nie. Wrecz przeciwnie:D

> Życze zdrowia i do zabaczenia w Europie, za 80 lat

taaa, jasne...
    • absztyfikant Re: Jak wiecie kazde miasto slynie z czegos na sw 07.07.04, 16:30
      Szczecin Magazynierem stoi. Nie wierzycie ? Powaznie! Jesli Wasza wiara licha,
      to proponuje wycieczke do innych miast w Polsce. Magazynier w tzw. czarnym PR
      pobil juz dawno Krope, zdeklasowal wrecz.
      • Gość: H56 Re: abszty ! nieprawda IP: *.comnet.krakow.pl 07.07.04, 17:48
        sołtys mniej podróżuje. Kropa chce dogonić w ich ilości papieża.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka